প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰোজগাৰ মেলাত ভাষণ প্ৰদান কৰে
বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংগঠনত নতুনকৈ অন্তৰ্ভুক্ত হোৱা নিযুক্তিপ্ৰাপ্তসকলক প্ৰায় ৭১,০০০ নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰে
"আজি ভাৰত হৈছে দ্ৰুতগতিত বিকশিত অৰ্থনীতি"
"আজিৰ নতুন ভাৰতে নীতি আৰু ৰণনীতিৰ সৈতে আগবাঢ়িছে যিয়ে নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে"
"২০১৪ চনৰ পিছত ভাৰতে পূৰ্বৰ সময়ৰ প্ৰতিক্ৰিয়াশীল স্থিতিৰ বিপৰীতে এক সক্ৰিয় দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে"
"একবিংশ শতিকাৰ তৃতীয় দশকত ভাৰতত নিযুক্তি আৰু স্ব-নিযুক্তিৰ সুযোগ দেখা গৈছে যিবোৰ আগতে অকল্পনীয় আছিল"
"আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগী স্বদেশী আৰু 'ভোকেল ফৰ লোকেল' গ্ৰহণ কৰাৰ বাহিৰেও আগবাঢ়ি গৈছে। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান হৈছে গাঁৱৰ পৰা চহৰলৈ কোটি কোটি নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ এক 'অভিযান'
"যেতিয়া সমাধান গাওঁবোৰত উপস্থিত হয়, ইয়াৰ ফলত সমগ্ৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত দ্ৰুত নিযুক্তিৰ সৃষ্টি হয়"
"এজন চৰকাৰী সেৱক হিচাপে, আপুনি সদায়ে সেইবোৰ কথা মনত ৰাখিব লাগে যিবোৰ আপুনি এজন সাধাৰণ নাগৰিক হিচাপে অনুভৱ কৰিছিল"
13 APR 2023 12:03PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰোজগাৰ মেলাত ভাষণ প্ৰদান কৰে। তেওঁ বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগ আৰু সংগঠনত নতুনকৈ অন্তৰ্ভুক্ত হোৱা নিযুক্তিপ্ৰাপ্ত সকলক প্ৰায় ৭১,০০০ নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণ কৰে। সমগ্ৰ দেশৰ পৰা বাছনি কৰা নতুন নিযুক্তিপ্ৰাপ্ত লোকসকলে ভাৰত চৰকাৰৰ অধীনৰ বিভিন্ন পদ/পদসমূহত যোগদান কৰিব যেনে ৰে’ল মেনেজাৰ, ষ্টেচন মাষ্টাৰ, জ্যেষ্ঠ বাণিজ্যিক তথা টিকট ক্লাৰ্ক, পৰিদৰ্শক, উপ পৰিদৰ্শক, কনিষ্টবল, ষ্টেনোগ্ৰাফাৰ, কনিষ্ঠ একাউণ্টেণ্ট, ডাক সহায়ক, আয়কৰ পৰিদৰ্শক, কৰ সহায়ক, জেই/চুপাৰভাইজাৰ, সহকাৰী অধ্যাপক, শিক্ষক, লাইব্ৰেৰিয়ান, নাৰ্ছ, প্ৰবেচনৰী বিষয়া, পিএ, এমটিএছ ইত্যাদি। নতুনকৈ অন্তৰ্ভুক্ত হোৱা নিযুক্তিপ্ৰাপ্ত সকলে কৰ্মযোগী প্ৰাৰম্ভৰ জৰিয়তে নিজকে প্ৰশিক্ষণ দিবলৈ সক্ষম হ'ব, যি হৈছে বিভিন্ন চৰকাৰী বিভাগৰ সকলো নতুন নিযুক্তিৰ বাবে এক অনলাইন অভিমুখীকৰণ পাঠ্যক্ৰম। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ সময়ত মেলাৰ সৈতে ৪৫ টা স্থান সংযুক্ত কৰা হৈছিল।
সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বৈশাখীৰ পৱিত্ৰক্ষণ উপলক্ষে দেশবাসীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ প্ৰাৰ্থী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক নিযুক্তি পত্ৰ পোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পত উপনীত হোৱাৰ বাবে যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰতিভা আৰু শক্তিৰ বাবে সঠিক সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৱদ্ধ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে গুজৰাটৰ পৰা অসম আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ পৰা মহাৰাষ্ট্ৰলৈকে এনডিএশাসিত ৰাজ্যসমূহত চৰকাৰী নিযুক্তিৰ প্ৰক্ৰিয়া দ্ৰুত গতিত চলি আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মধ্যপ্ৰদেশত কেৱল এদিনতেই ২২,০০০ তকৈও অধিক শিক্ষকক নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। "এই ৰোজগাৰ মেলা হৈছে দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰতি আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰমাণ।"
ভাৰত বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতিসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মন্দাৱস্থা আৰু মহামাৰীৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজত বিশ্বই ভাৰতক এক উজ্জ্বল স্থান হিচাপে দেখিছে। "আজিৰ নতুন ভাৰতে নীতি আৰু ৰণনীতিৰ সৈতে আগবাঢ়িছে যিয়ে নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিছে", তেওঁ লগতে কয়। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ পিছত ভাৰতে পূৰ্বৰ সময়ৰ প্ৰতিক্ৰিয়াশীল স্থিতিৰ বিপৰীতে এক সক্ৰিয় দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছিল। "ইয়াৰ ফলত এনে এক পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈছে য'ত একবিংশ শতিকাৰ এই তৃতীয় দশকত নিযুক্তি আৰু স্ব-নিযুক্তিৰ সুযোগ দেখা গৈছে যিটো আগতে অকল্পনীয় আছিল। যুৱপ্ৰজন্মই এনে ক্ষেত্ৰ বিচাৰি পাইছে যিবোৰ দহ বছৰ আগতেও নাছিল", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। ষ্টাৰ্টআপ আৰু ভাৰতীয় যুৱপ্ৰজন্মৰ উৎসাহৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক প্ৰতিবেদনৰ কথা উল্লেখ কৰে য'ত কোৱা হৈছে যে ষ্টাৰ্টআপসমূহে ৪০ লাখতকৈও অধিক প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষ চাকৰি সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ ড্ৰোন আৰু ক্ৰীড়া খণ্ডক নিযুক্তিৰ নতুন পথ হিচাপেও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ চিন্তা আৰু দৃষ্টিভংগী স্বদেশী আৰু 'ভোকেল ফৰ লোকেল' গ্ৰহণ কৰাৰ বাহিৰেও আগবাঢ়ি গৈছে। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযান হৈছে গাঁৱৰ পৰা চহৰলৈ কোটি কোটি নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ এক 'অভিযান'। তেওঁ স্বদেশীভাৱে নিৰ্মিত আধুনিক উপগ্ৰহ আৰু অৰ্ধ-উচ্চ গতিৰ ৰেলৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। তেওঁ কয় যে যোৱা ৮-৯ বছৰত ভাৰতত ৩০,০০০ তকৈও অধিক এলএইচবি ডবা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই প্ৰশিক্ষকসকলৰ বাবে প্ৰযুক্তি আৰু কেঁচা সামগ্ৰীয়ে ভাৰতত হাজাৰ হাজাৰ চাকৰি সৃষ্টি কৰিছে।
ভাৰতৰ পুতলা উদ্যোগৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ সন্তানে কেৱল কেইবা দশক ধৰি আমদানি কৰা পুতলাৰ সৈতেহে খেলিছিল। তেওঁ এইটোও কয় যে পুতলাবোৰ ভাল মানদণ্ডৰ নাছিল বা ভাৰতীয় শিশুসকলৰ কথা মনত ৰাখি সেইবোৰ ডিজাইন কৰা হোৱা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জানিবলৈ দিয়ে যে চৰকাৰে আমদানি কৰা পুতলাৰ মানদণ্ডৰ মাপকাঠিৰ বাবে মানদণ্ড স্থাপন কৰে আৰু লগতে থলুৱা পুতলা উদ্যোগৰ প্ৰচাৰ আৰম্ভ কৰে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ভাৰতৰ পুতলা উদ্যোগৰ চেহেৰা সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিৱৰ্তন হৈছে আৰু লগতে বহুতো চাকৰিৰ সুযোগ সৃষ্টিত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
ভাৰতত কেৱল প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি আমদানি কৰিব পাৰি বুলি প্ৰচলিত দশক পুৰণি মানসিকতাৰ প্ৰতিৰোধ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে চৰকাৰে থলুৱা নিৰ্মাতাসকলক বিশ্বাস কৰি এই পদ্ধতি সলনি কৰিছে যাৰ ফলত সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে কেৱল ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হ'ব পৰা ৩০০ তকৈও অধিক সঁজুলি আৰু অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰিছে। তেওঁ জনায় যে সমগ্ৰ বিশ্বতে ১৫,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি ৰপ্তানি কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে যোৱা কেইবছৰমানত মোবাইল ফোন নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আগবঢ়োৱা পদক্ষেপৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে স্থানীয় উৎপাদনক উৎসাহিত কৰি আৰু ইয়াৰ বাবে উদগনি প্ৰদান কৰি ভাৰতে যথেষ্ট বৈদেশিক মুদ্ৰা ৰাহি কৰিছে কিয়নো ভাৰতে এতিয়া স্থানীয় চাহিদা পূৰণৰ লগতে মোবাইল হেণ্ডছেট ৰপ্তানি কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিযুক্তি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগৰ ভূমিকাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে। তেওঁ কয় যে মূলধন ব্যয়ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ ফলত পথ, ৰে'ল, বন্দৰ আৰু ভৱনৰ দৰে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি হৈছে। আন্তঃগাঁথনিৰ নিযুক্তিৰ সম্ভাৱনাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰী মূলধন ব্যয়ৰ কাৰ্যকালত চাৰিগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
২০১৪ চনৰ আগৰ আৰু পিছত হোৱা উন্নয়নৰ উদাহৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ কথা উল্লেখ কৰি উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ আগৰ বিগত সাত দশকত ৰে'লপথৰ মাত্ৰ ২০,০০০ কিলোমিটাৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ সংঘটিত হৈছিল, আনহাতে যোৱা ৯ বছৰত ৪০,০০০ কিলোমিটাৰ ৰে'ল লাইনত বৈদ্যুতিকীকৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে জনায় যে মেট্ৰ' ৰে'ল লাইন স্থাপন ২০১৪ চনৰ আগৰ মাহে ৬০০ মিটাৰৰ পৰা আজি প্ৰতি মাহে ৬ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে গেছ নেটৱৰ্ক ২০১৪ চনৰ আগতে দেশৰ ৭০ খনতকৈও কম জিলাত সীমাৱদ্ধ আছিল, আনহাতে আজি এই সংখ্যা ৬৩০ খন জিলালৈ বৃদ্ধি পাইছে। গ্ৰামাঞ্চলৰ পথসমূহৰ দৈৰ্ঘ্য সম্পৰ্কে ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ পিছত ইয়াৰ পথ ৪ লাখ কিলোমিটাৰৰ পৰা ৭ লাখ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয়, "যেতিয়া সমাধানবোৰ গাওঁবোৰত উপস্থিত হয়, ইয়াৰ ফলত সমগ্ৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰত দ্ৰুত নিযুক্তিৰ সৃষ্টি হয়"।
বিমান খণ্ডৰ সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা ২০১৪ চনৰ ৭৪ ৰ পৰা আজি ১৪৮ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ বিমানবন্দৰৰ কাম-কাজৰ নিযুক্তিৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰতিও আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ এয়াৰ ইণ্ডিয়াৰ দ্বাৰা বিমানৰ বাবে ৰেকৰ্ড অৰ্ডাৰ আৰু আন কিছুমান কোম্পানীৰ একে ধৰণৰ পৰিকল্পনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। বন্দৰ খণ্ডতো একে ধৰণৰ প্ৰগতি দেখা গৈছে, তেওঁ কয়, যিহেতু অতীতৰ তুলনাত কাৰ্গো হেণ্ডলিং দুগুণ হৈছে আৰু সময় আধালৈ হ্ৰাস কৰা হৈছে। এই উন্নয়নবোৰে বৃহৎ সংখ্যক চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিছে।
স্বাস্থ্য খণ্ডৰ কথা আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে দেশত ৪০০খনতকৈও কম চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল যদিও আজি ৬৬০ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছে। একেদৰে, স্নাতক চিকিৎসা আসন ২০১৪ চনত ৫০ হাজাৰৰ পৰা ১ লাখতকৈ অধিক হৈছে আৰু আজি স্নাতক হোৱা চিকিৎসকৰ সংখ্যাৰ দুগুণতকৈও অধিক হৈছে।
গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, এফপিঅ' আৰু এছএইচজিয়ে লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য লাভ কৰিছে, সঞ্চয় ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে, ২০১৪ চনৰ পিছত ৩ লাখতকৈও অধিক সাধাৰণ সেৱা কেন্দ্ৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে, ৬ লাখ কিলোমিটাৰৰো অধিক অপ্টিকেল ফাইবাৰ গাওঁ স্থাপন কৰা হৈছে, পিএমএৱাইৰ অধীনৰ ৩ কোটি ঘৰৰ ২.৫ কোটিতকৈও অধিক ঘৰ গাওঁসমূহত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। কৃষি খণ্ডত ১০ কোটিতকৈও অধিক শৌচালয়, ১.৫ লাখতকৈও অধিক কল্যাণ কেন্দ্ৰ আৰু যান্ত্ৰিকীকৰণ বৃদ্ধি পাইছে। "এই সকলোবোৰে বৃহৎ পৰিমাণৰ নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে", তেওঁ কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে বৰ্ধিত উদ্যোগ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ হাত তৈয়াৰ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ কথা উল্লেখ কৰে যিয়ে শেহতীয়াকৈ ৮ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। আঁচনিখনৰ অধীনত ২৩ লাখ কোটি টকাৰ অধিক বেংক গেৰাণ্টি-মুক্ত ঋণ বিতৰণ কৰা হৈছে আৰু ৭০ শতাংশতকৈও অধিক হিতাধিকাৰী মহিলা। "এই আঁচনিয়ে ৮ কোটি নতুন উদ্যোগী সৃষ্টি কৰিছে। মুদ্ৰা যোজনাৰ সহায়ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰা লোকসকল," তেওঁ কয়। তেওঁ তৃণমূল পৰ্যায়ত অৰ্থনীতিক শক্তি প্ৰদান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষুদ্ৰ বিত্তৰ শক্তিৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে।
আজি তেওঁলোকৰ নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা সকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰত হোৱাৰ লক্ষ্যৰে ৰাষ্ট্ৰআগবাঢ়ি যোৱাৰ সময়ত দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱাৰ এই সুযোগ। "আজি আপুনি চৰকাৰী সেৱক হিচাপে আপোনাৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগলৈ কয়, "এই যাত্ৰাত আপুনি এজন সাধাৰণ নাগৰিক হিচাপে অনুভৱ কৰা কথাবোৰ সদায় মনত ৰাখিব লাগে।" চৰকাৰৰ পৰা নতুন নিযুক্তিপ্ৰাপ্ত সকলৰ আশাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আনৰ আশা পূৰণ কৰাটো এতিয়া তেওঁলোকৰ দায়িত্ব। তেওঁ লগতে কয়, "আপোনালোকৰ প্ৰত্যেকেই আপোনাৰ কামৰ জৰিয়তে এজন সাধাৰণ মানুহৰ জীৱনক যিকোনো প্ৰকাৰে প্ৰভাৱিত কৰিব"। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কামত ইতিবাচক প্ৰভাৱ পেলোৱাৰ আৰু সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন উন্নত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলাব লাগে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ভাষণ সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন নিয়োগকৰ্তাসকলক তেওঁলোকৰ শিকাৰ প্ৰক্ৰিয়া স্থগিত নকৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু কয় যে নতুন কিবা জানিবলৈ বা শিকাৰ প্ৰকৃতি কাম আৰু ব্যক্তিত্ব দুয়োটাতে প্ৰতিফলিত হয়। তেওঁ তেওঁলোকক অনলাইন শিক্ষণ মঞ্চ আইজিঅ’টি কৰ্মযোগীত যোগদান কৰি তেওঁলোকৰ দক্ষতা উন্নত কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে।

Prime Minister's Office
PM addresses National Rozgar Mela
Distributes about 71,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations
“Today India is the fastest growing economy”
“Today’s New India is moving with policies and strategies that have opened the doors for new possibilities”
“After 2014 India has adopted a proactive approach as opposed to the reactive stance of the earlier times”
“The third decade of the 21st century is witnessing opportunities of employment and self-employment in India that were unimaginable earlier”
“The thinking and approach of Aatmnirbhar Bharat Abhiyan go beyond adopting swadeshi and ‘vocal for local’. Aatmnirbhar Bharat Abhiyan is an ‘abhiyan’ of creating crores of employment opportunities from villages to cities”
“When roads reach the villages, it leads to rapid employment generation in the entire ecosystem”
“As a government servant, you should always remember those things which you used to feel as an ordinary citizen”
13 APR 2023 12:03PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National Rozgar Mela via video conferencing today. He distributed about 71,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations. The new recruits selected from across the country will join various positions/posts under Government of India such as Train Manager, Station Master, Sr. commercial cum Ticket Clerk, Inspector, Sub Inspectors, Constable, Stenographer, Junior Accountant, Postal Assistant, Income Tax Inspector, Tax Assistant, Sr Draughtsman, JE/Supervisor, Assistant Professor, Teacher, Librarian, Nurse, Probationary Officers, PA, MTS, among others. The newly inducted appointees will also be able to train themselves through Karmayogi Prarambh, an online orientation course for all new appointees in various Government departments. 45 places were connected with the Mela during the Prime Minister’s address.
Addressing the gathering, the Prime Minister greeted the nation on the auspicious occasion of Baisakhi. He congratulated the candidates and their families for getting the appointment letter.
The Prime Minister remarked that the government is committed to providing the right opportunities for the talent and energy of the youth to achieve the resolutions of a developed India. The Prime Minister highlighted that the process for government recruitment is taking place at a fast pace in NDA-ruled states from Gujarat to Assam and Uttar Pradesh to Maharashtra. He noted that recruitment letters to more than 22,000 teachers were handed out in Madhya Pradesh only yesterday. “This Rozgar Mela is proof of our commitment towards the youth of the nation.”
Noting that India is one of the fastest growing economies of the world, the Prime Minister said that the world is seeing India as a bright spot amidst the global challenges of recession and pandemic. “Today’s New India is moving with policies and strategies that have opened the doors for new possibilities”, he added. He said that after 2014, India adopted a proactive approach as opposed to the reactive stance of the earlier times. “This has resulted in a situation where this third decade of the 21st century is witnessing opportunities for employment and self-employment that were unimaginable earlier. Youth is finding such sectors which did not even exist ten years ago”, the Prime Minister said. Giving examples of startups and Indian youth’s enthusiasm, the Prime Minister referred to a report that said that startups have created more than 40 lakh direct or indirect jobs. He also mentioned drones and the sports sector as new avenues of employment.
The Prime Minister said “The thinking and approach of Aatmnirbhar Bharat Abhiyan go beyond adopting swadeshi and ‘vocal for local’. Aatmnirbhar Bharat Abhiyan is an ‘abhiyan’ of creating crores of employment opportunities from villages to cities.” He gave examples of indigenously made modern satellites and semi-high-speed trains. He said that more than 30000 LHB coaches have been manufactured in India in the last 8-9 years. Technology and raw materials for these coaches have created thousands of jobs in India.
Giving the example of India’s toy industry, the Prime Minister pointed out that the children of India only played with imported toys for decades. He also stated that the toys were neither of good quality nor were they designed while keeping in mind Indian children. The Prime Minister informed that the government laid the benchmark for the quality parameters of imported toys and also started promoting the indigenous toy industry. As a result, the Prime Minister added that the face of the toy industry in India completely transformed and also played a key role in creating numerous job opportunities.
Countering the prevalent decade-old mindset that defence equipment in India could only be imported, the Prime Minister highlighted that the government changed this approach by trusting indigenous manufacturers which resulted in the armed forces creating a list of more than 300 equipment and weapons that would only be made in India. He informed that Rs 15,000 crores worth of defence equipment is being exported all around the world.
Shri Modi also mentioned the strides made in the field of mobile phone manufacturing in the last few years. He said that by encouraging local manufacturing and providing incentives for that, India saved a lot of foreign exchange as India is now exporting mobile handsets along with meeting the local demand.
The Prime Minister also highlighted the role of investment in infrastructure in employment generation. He said that emphasis on capital expenditure is creating infrastructure like roads, railways, ports and buildings. Highlighting the employment potential of infrastructure, the Prime Minister informed that during the tenure of the present government capital expenditure has grown four-fold.
Giving the example of the developments before and after 2014, the Prime Minister mentioned Indian Railway and pointed out that in the past seven decades before 2014, merely 20,000 kilometers of electrification of railway tracks took place, whereas 40,000 kilometers of rail lines have been electrified in the last 9 years. He also informed that the laying of metro rail lines increased from 600 meters per month before 2014, to 6 kilometers per month today. He further added that the gas network was limited to less than 70 districts in the country before 2014, whereas today this number has gone up to 630 districts. Speaking about the length of roads in rural areas, the Prime Minister noted that it saw an increase from 4 lakh kilometers to 7 lakh kilometers after 2014. “When roads reach the villages, it leads to rapid employment generation in the entire ecosystem”, he added.
Speaking about the aviation sector, Shri Modi informed that the number of airports has grown from 74 in 2014 to 148 today. He also pointed to the employment potential of airport operations. He also mentioned the record order for aircrafts by Air India and similar plans of some other companies. The Port sector is also witnessing similar progress, he said, as cargo handling has doubled compared to the past and time has been cut down to half. These developments are creating a large number of jobs.
Shifting to the health sector, the Prime Minister said that while there were less than 400 medical colleges in the country before 2014, today there are 660 medical colleges. Similarly, undergraduate medical seats have grown to more than 1 lakh from 50 thousand in 2014 and more than double the number of doctors graduating today.
In the rural areas, the Prime Minister continued, FPOs and SHGs are getting assistance worth lakhs of crore, storage capacity is being enhanced, more than 3 lakh common service centers have been created after 2014, more than 6 lakh kilometer optical fiber has been laid villages, more than 2.5 crore houses of the 3 crore houses under PMAY have been constructed in villages, more than 10 crore toilets, more than 1.5 lakh wellness centers and mechanization have increased in the agriculture sector. “All this has created massive employment opportunities”, he said.
Shri Modi also touched upon growing entrepreneurship and hand-holding of small industries. He mentioned Pradhanmantri Mudra Yojna which recently completed 8 years. More than Rs 23 lakh crore worth of bank guarantee-free loans have been disbursed under the scheme and more than 70 percent of beneficiaries are women. “This scheme has created 8 crore new entrepreneurs. These are the people who have started their business for the first time with the help of Mudra Yojana,” he said. He also highlighted the power of micro-finance in energizing the economy at the grassroots level.
Directing his address to those who have received their appointment letters today, the Prime Minister remarked that this is the opportunity to contribute to the development of the country while the nation moves ahead with the goal of becoming a developed India by 2047. “Today you are starting your journey as a Government Servant”, the Prime Minister continued, “In this journey, one should always remember those things which you used to feel as an ordinary citizen.” Noting the expectations of the new appointees from the government, the Prime Minister highlighted that it is now their responsibility to fulfill the expectations of others. “Each one of you will affect the life of a common man through your work in one way or the other”, he added. The Prime Minister emphasized that efforts should be made to create a positive impact on the work and improve the lives of the common man. Concluding the address, the Prime Minister urged the new appointees to not pause their learning process and said that the nature of knowing or learning something new is reflected in both work and personality. He also advised them to upgrade their skills by joining the online learning platform iGoT Karmayogi.
Background
The Rozgar Mela is a step towards the fulfillment of the commitment of the Prime Minister to accord the highest priority to employment generation. The Rozgar Mela is expected to act as a catalyst in further employment generation and provide meaningful opportunities to the youth for their empowerment and participation in national development.