কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ভারতনা ফ্রান্সকা লৈনরিবা চহি 25কী স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপ অসিবু য়াম্না লুনা লৌইঃ শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ভারতকী দাইস্পোরাগী মফমদা পেরিস্তা হায়খিবা
সরকারগী খোঙথাংশিংনা মীয়াম অমসুং নহা ওইরিবা ভারত মচাশিংগী অফবা পুন্সি মহিং অমা ফংহন্নবগীদমক্তা বিলদিং ব্লোক অমগুম্না মথৌ তৌইঃ শ্রী গোয়ল
দাইস্পোরাগী মেম্বম খুদিংমক অসি ভারতকী এম্বেসেদরনি: শ্রী গোয়ল
11 APR 2023 1:10PM by PIB Imphal
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী, কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দস্ত্রিব্যুসন অমসুং তেক্সতাইলগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা মালেম্না ভারত্তা হীরম খুদিংগী মতাংদা থাজবগা লোয়ননা য়েংলি হায়খ্রে। ভারতনা ফ্রান্সকা লৈনরা চহি 25কী স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপ অমসুং চহি 75কী মরুপ-মপাং ওইবগী মরীবু য়াম্না লুনা লৌই হায়না মহাক্না হায়খি। ফ্রান্স অসিদি ঙাক-শেল, শেন্মিৎলোন, ইনভেস্তমেন্তনচিংবা হীরম কয়াগী অপাম্বা খোঙলোয়নি অমসুং মসিগী চহি 25কী খোঙচৎ অসিনা ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎকী শক্তমসু উৎলি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতনা ফ্রান্সকা লৈনরিবা মসিগী মরী অসিবু মপাঙ্গল হেন্না কনখৎহনবা পাম্মি হায়না মহাক্না হায়খি। লৈবাক অনিগী মরক্তা অহিংবা থোং অমগী থৌদাং লৌরিবা ফ্রান্সতা লৈরিবা মতিক লৈরবা ভারতকী খুন্নাইনা ভারত অমসুং ফ্রান্সকী তেক্নোলোজী, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং তুরিজম্নচিংবা হীরম কয়াগী মরীবু হেন্না চেৎশিলহন্নবা মাইকৈদা লেপ্পা লৈতনা চঙশিল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতকী দাইস্পোরাগা ফ্রান্সকী পেরিস্তা ঙরাং উন্নদুনা ৱারী শাবগী থৌরমদা মন্ত্রীনা ভারতকী চাউখৎপগী খোঙচৎকী ৱারী লিখি অমসুং প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারতনা মালেমগী ফম্বাক অসিদা মতৌ করম্না তোমথিন ঙানবা মনিগুম্না শক্তাক শেম্বগী থৌওংবুশু শন্দোক্না পাউদমখি।
ভারতনা ইং 1947দা নিংতম্বা হেক ফংখিবগা মালেমদা মশাগী থাক অমুক হন্না ফংবগী থবক হৌখি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। হন্দক্কী চহিসিদা ভারতনা ফ্রান্সকা স্ত্রেতজিক মরী লৈনরকপগী চহি 25 অমসুং মশাগী নিংতম্বগী চহি 75 মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। হৌজিক্কী মতম অসি মমাংগী চহি 75 অসিদা ফংখিবা নিংথীরবা মায় পাকপা কয়া নিংশিংবগী য়াইফরবা মতম অমা ওইবতা নত্তনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা লাক্কদৌরিবা মতমদা করম্বা মাইকৈদা চৎকদগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয় খুদিংনা অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপগী অফবা খুদোংচাবা অমসু ওইরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
সরকার অসিনা পাল্লকপদগী মমাংগী চহি 9দা ভারত্তা লাকখিবা অহোংবা কয়াগী মতাংদা মন্ত্রীনা পাউদমখি। লৈবাক্কী মীপুম খুদিং, মরু ওইনা খুন্নাইগী খ্বাইদগী নেম্বা থাক্তা লৈবা মীওইগী তঙাই ফদবা পুম্নমক ফংহনবা হায়বসিদা সরকার অসিনা অকনবা মিৎয়েং চঙই হায়না মহাক্না হায়খি। মীপুম খুদিংগী ময়ুম, হেল্থকেয়র, চিঞ্জাক, ফিরোল, লৈফম্নচিংবা পীবগী থবক-থৌরমশিংবু সরকারনা থাক খুদিংদা য়াম্না হকচিন্না পায়খৎখি হায়না মহাক্না হায়খি। খুন্নাইগী লুচিংবা অমসুং একল বিদ্যালয়ানা ত্রাইবেল খুন্নাইবু শৌগৎপা, তেংবাংবা অমসুং মপাঙ্গল হাপ্পদা য়াখিবা থৌদাংশিংবু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
ইং 2014গী মমাংদা ভারতকী শরুক তংখায় অমদি অমাংশঙ লৈরমদে, সরকার কয়া অমা লাকখি অমসুং চৎখি, অদুবু, ঐখোয়গী ইমা ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংনা নুংঙাইবা পুন্সি মহিং অমা হিংফম থোকই হায়বা ৱাফম অসিদি খঙবীরমদে। অমাংশঙগুম্বা তঙাই ফদবা পোৎলম অমদগী মখোয়গী মশাবু ইকায় খুম্নজবগী মতৌ হেনগৎপা য়াই হায়বসি ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খঙখি অমসুং স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা অমাংশঙ শাখি, খুদোংচাদবা অসিবু ময়ুমদা ফংদবা নুপী অমত্তা লৈবাক অসিদা লৈহনখিদে। নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক্তা, সরকারনা লৈবাক্কী য়ুম্থোং খুদিংদা চাক থোংনবা গ্যাস কন্নেক্সন ফংহনখি, লৈবাক্কী নুপীশিংবু শিং, মৈতান্দগী থোকপা মৈখুদগী মনিং তমহনখি।
ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা হেল্থকেয়র স্কিম, অয়ুশমান ভারত হৌদোকখি অমসুং মীওই মিলিয়ন 500দা লেম্না লাইয়েংবগী খুদোংচাবা ফংহনখি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। লিবরেল এজুকেসন পুক্নিং থৌগৎপা ন্যু এজুকেসন পোলিসী, দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী, স্তার্তঅপ খুমাং চাউশিলহনবা, জল জীবন মিসন্নচিংবা অতোপ্পা খোংথাং কয়াসু সরকারনা হৌদোকখি হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা লৈবাক্কী থবক তৌবগী মতৌদা অহোংবা পুরক্তুনা লৈবাক অসিবু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবগী মাইকৈদা পুখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
কোবিদ-19গী শিংননিংঙাই ওইরবা মতমদা সরকারনা লৈবাক্কী মীয়াম খুদিংদা থক্নবা ঈশিং, চানবা চিঞ্জাক্নচিংবা তঙাই ফদবা পোৎলম খুদিংমক ফংহনখি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। কোবিদ লাকশিন্নবগীদমক্তা মালেমগী খ্বাইদগী অহকপা লোকদাউন থম্লবা ফাওবদা লৈবাক অসিনা ভারত মচা খুদিংবু নিংথীনা শেন্নখিবগী মতৌবু মালেম পুম্বনা থাগৎনখি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মমাংগী চহি 9দা সরকারনা পায়খৎখিবা থৌওংশিংনা ঐখোয়গী মীয়ামদা অফবা পুন্সি মহিং ফংহন্নবা অমসুং হেন্না ফবা হয়েংগী মতম অমা পাম্বা নহা ওইরবা ভারত মচাশিংগী লৈবাক অমা শেম্নবগীদমক্তা তেক্নোলোজীগী হৌজিক্কী অনৌবা য়ুগ অসিদা থবক তৌবা ঙম্নবগীদমক্তা শেম শাবীবগী বিলদিং ব্লোক অমা ওইখি হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারত মচা খুদিংবু স্কিল অমসুং তেলেন্ত লৈহন্দুনা মপাঙ্গল লৈহল্লবা অমসুং তঙাই ফদবা হীরম খুদিংমক ফংহল্লবা মতমদা, মশাগী স্মার্তফোন্দা চাউখৎপা মালেমগী শক্তম য়েংলিবা ভারতকী নহাশিংনা মদুদগীসু হেন্না চাউখৎপা ভারত অমা শেম্বা ঙমগদৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। নুপীশিংনা লৈবাক্কী ৱর্কফোর্স্তা শরুক য়ারকপা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা হায়বসিনা মখোয়গী থবক তৌবগী খ্বাইদগী মরু ওইবা ৱাখল্লোন ওইনা চঙশিল্লক্লিবা, মেন্যুফেকচরিং অমসুং সর্ভিস সেক্তরদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লক্তুনা মায় পাকপা কয়া ফংলক্লিবা অসিনা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবগী অচুম্বা লম্বীদা থম্লবনি, অমসুং ঐখোয়না ঙসিদি লম্বী অসিমক্তা চৎলিবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারতনা ঙসিদি মালেমদা অচৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরি অমসুং ভারতকী অপুনবা এক্সপোর্তনা ইং 2022-23দা য়ু.এস. দোল্লর বিলিয়ন 765 য়ৌখিবা অসিনা মালেমদা লম্বী তাক্লিবা, মশাদা থজবা অমসুং মতিক মগুন্না থল্লবা অনৌবা ভারতকী খুদম অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতকী দাইস্পোরাগী মেম্বর খুদিংমক ভারতকী এম্বেসেদরনি হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতপু ইং 2047 ফাওবদা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবগী পান্দম থমদুনা চৎলিবা হৌজিক্কী অমৃত কালগী খোঙচৎ অসিদা ফ্রান্সকী ভারতকী খুন্নাইনা তেংবাংবা য়াগনি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারতনা লৈবাক ময়াম অসিগী মরক্তা মশাগী চপ চানা লৈফম থোকপা থাক্তা লৈগদবনি অমসুং ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা হায়বগুম্না হৌজিক অসি মদুগী চপ চাবা মতম্নি হায়না মহাক্না মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।

Ministry of Commerce & Industry
India deeply values its 25 years of strategic partnership with France: Sh. Piyush Goyal speaking to members of Indian Diaspora in Paris
Government initiatives act as building blocks and enablers for better quality of life for people and aspirational young Indians: Sh. Goyal
Each member of the diaspora is an ambassador of India: Sh. Goyal
11 APR 2023 1:10PM by PIB Delhi
Union Minister of Commerce and Industry, Consumer Affairs, Food & Public Distribution, and Textiles, Shri Piyush Goyal said that the world is looking up to India in every sphere. He said that India deeply values its 25 years of strategic partnership with France and 75 years of friendship. He said that France is the preferred partner in defence, economy, investments, etc. and this 25-year journey truly is reflective of India's journey of progress. He said that India desires to strengthen this partnership with France. He said that the vibrant Indian Community in France acting as a true living Bridge between the two countries will relentlessly pursue a path that will further strengthen India’s ties with France in technology, investments, tourism, etc.
The Minister narrated India’s development story on French soil during an interaction with the Indian diaspora in Paris, France yesterday & described how India is emerging as a bright spot on the global stage under the decisive leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
The Minister said that in 1947, as India gained independence it started regaining its place in the world. He said that this year India is celebrating 25 years of partnership with France and 75 years of India's independence. He said that while it's a great moment to reflect on all the good things that have been achieved in the last 75 years, it's also a great opportunity for each one of us to reflect on new ideas about how our country should progress in the future.
The Minister noted the changes that have taken place in India over the last 9 years of government. He said that the focus of the government has been on ensuring that the basic needs of every single person in the country, particularly those at the lowest strata of society are taken care of. He said that the provision of housing for all, healthcare, food, clothing, shelter, etc. have been strongly pursued by the government at all levels. He appreciated the role played by the community leaders and Ekal Vidyalaya in supporting and empowering the tribal communities.
He said that half of India until 2014 did not have a toilet, governments came and went but somehow that sensitivity was missing that our mothers, our sisters and our daughters deserve better dignity. He said that the respect and dignity which can come from a basic amenity like a toilet was realised by the Prime Minister Narendra Modi and toilets were constructed throughout the country under the Swachh Bharat Mission so that today not a single sister has to face the indignity of not having this facility at home. For women empowerment, he said that the government has ensured cooking gas connection in nearly every home in the country to save the women from inhaling the harmful smoke from traditional cooking fuels like coal or wood.
The Minister said that the government has also launched the Ayushman Bharat, the world's largest Healthcare scheme, ensuring free healthcare for around 500 million people. He also noted some other initiatives undertaken by the government like the new National Education policy promoting liberal education, digital connectivity, encouraging startups, Jal Jeevan Mission, etc. He said that these initiatives are reforming the entire country's way of working and leading India towards becoming a developed country.
The Minister said that during the challenging period of COVID-19 pandemic, the government undertook sincere efforts to ensure that food, water, etc. was made available to every person in the country. He said the other countries of the world appreciated the manner in which the Indian government managed to take care of all the Indians despite the world's strictest lockdown to contain COVID.
He said that these efforts undertaken by the government over the last 9 years are the building blocks and enablers that have prepared India to work in this new age of technology to provide a better quality of life for our people and build a nation of aspirational young Indians looking for a better future.
He said that with every Indian empowered with skills and talent and with the basic requirements taken care of, the youth of India who watch the progress around the world on their smartphone can work for achieving bigger and better. He said that with more women coming into the workforce and with India moving rapidly towards adopting sustainability as the core of its working principles, along with rapid strides in manufacturing and service sectors India is on the right path towards becoming a developed country.
He said that India offers huge opportunities to the rest of the world and India’s overall exports growing to US $ 765 Billion in 2022-23 is an example of a new India which is showing the path to the rest of the world, a new India with capability, capacity & confidence. The Minister said that each member of the diaspora is an ambassador of India.
He said that the Indian Community in France can contribute to this journey of Amrit Kaal envisioned by the Prime Minister to see India as a developed Nation by 2047. He said that India must find its rightful place in the comity of Nations now as ‘this is the time, this is the right time’ as said by the Prime Minister.