য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা অরুনাচল প্রদেসতা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গং কিবিথুদা ‘ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম’ হৌদোকখ্রে
ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা মীয়াম্না য়েংলম্বা মীৎয়েং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হোঙহল্লে, হৌজিক ঙমখৈগী শরুক্তা চৎপা মীওইশিংনা মসি অরোইবা খুঙ্গং নত্তে ভারতকী অহানবা খুঙ্গংনি হায়বা খঙলে
ঙমখৈগী শরুকশিং প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইনা লৌরি, ঙমখৈ ঙাক-শেনবা হায়বসি লৈবাক ঙাক-শেনবনি অমসুং মরম অদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা মখা তানা থবক তৌরি
ঙমখৈ শেমগৎনবা ওপোজিসন সরকারশিংনা মখোয়গী তার্ম ১২দা পাংথোকপা ঙম্লমদবা থবকশিং, শ্রী মোদীনা শুপ্নগী মহাক্কী তার্ম ২দা শেমগৎলে
ঐখোয়গী আর্মি অমসুং আই.তি.বি.পিগী লান্মীশিংগী থৌন্না মরম ওইদুনা, ঐখোয়গী ঙমখৈশিংদা কনা অমতনা শিংনবা ঙমদ্রে, কনাগুম্বা অমনা ভারতকী লম খোপচিনবা ঙম্বগী মতম অদু হেনখ্রে, ঙসিদি কনা অমতনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী লম ইঞ্চি অমা ফাওবা লৌশিনবা ঙম্লোই
ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম তাঙ্কক অহুম থোক্না পায়খৎকনি, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা সরকার অসিগী পান্দমদি অৱাংথংবা ঙমখৈ শীনবা থুংনা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদগী য়ুম হোঙখিবা তোকহনবা, তুরিজম চাউখৎহনবা অমসুং সহরশিংগুম খুদোংচাবা পুম্নমক ফ
10 APR 2023 7:50PM by PIB Imphal
ঙসি হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা অরুনাচল প্রদেসতা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গং কিবিথুদা ‘ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম’ হৌদোকখ্রে। শ্রী অমিত সাহনা অরুনাচল প্রদেস সরকারগী মাইক্রো হায়দেল প্রোজেক ৯ অমসুং লুপা করোর ১২০গী ইন্দো-তিবেতান বোর্দর পুলিস(আই তি বি পি)গী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক ১৪ শঙ্গাখি। থৌরম অদুদা অরুনাচল প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী পেমা খান্দু, য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরি অমসুং আই.তি.বি.পিগী দিরেক্তর জেনেরেলসু শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী অমিত সাহনা হায়খি ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা মীয়াম্না য়েংলম্বা মীৎয়েং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হোঙহল্লে, হৌজিক ঙমখৈগী শরুক্তা চৎপা মীওইশিংনা মসি অরোইবা খুঙ্গং নত্তে ভারতকী অহানবা খুঙ্গংনি হায়বা খঙলে। ঙমখৈগী শরুকশিং প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইনা লৌরি, ঙমখৈ ঙাক-শেনবা হায়বসি লৈবাক ঙাক-শেনবনি অমসুং মরম অদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা মখা তানা থবক তৌরি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি ১৯৬২গী লান্দা মতম অদুগী কুমাউন রেজিমেন্তনা লাম্বা লৈতবা থৌনা উৎখি। আই.তি.বি.পি অমসুং আর্মিগী ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লান্মীশিংগী থৌনা অমসুং কৎথোকপনা মরম ওইদুনা ঙসি লৈবাক শীনবা থুংনা শান্তি ওইনা তুম্বা ফংলিবনি, কনা অমতনা ফাওবা ঐখোয়গী ঙমখৈলোমদা য়েংলকপা ঙমদ্রিবনি। মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং থাদোক্তুনা অমসুং ফিৎ ১৩,০০০ ৱাংবা মফম অমদা লৈবাক্কী থবক তৌরিবা লান্মীশিংগী কৎথোকপা, থৌনা, মথৌ মশক খঙবা অমসুং মরৈবাক নুংশিবা অদু থাগৎনিঙাইনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি অরুনাচল প্রদেসকী মীয়াম্না জয় হিন্দ হায়দুনা অমগা অমগা তরাম্না ওক্নরি অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা অরুনাচল অসি ভারতকী মনুংদা লৈহল্লে। চহি ১০গী মমাঙদা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংদগী য়ুম হোংনরম্মী, অদুবু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়রিবা খুঙ্গংশিং অদুদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎলে। ‘ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম’গী মখাদা চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎনবা অরুনাচল প্রদেস, সিক্কিম, উত্তরখান্দ, হিমাচল প্রদেস অমসুং লাদাখতা অৱাংথংবা ঙমখৈ পরিংদা জিলা ১৯গী ব্লোক ৪৬তা লৈবা খুঙ্গং ২৯৬৭ মশক খঙদোক্লে। থৌরম অসিগী অহানবা তাঙ্কক্তা, ব্লোক ৪৬তা খুঙ্গং ৬৬২গী অপুনবা মীশিং লাখ ১.৪২ কোনশিনগনি। স্কিম অসিগী মখাদা, ২০২২দগী ২০২৬ ফাওবদা লুপা করোর ৪৮০০ চাদিং তৌগনি অমসুং অহানবা তাঙ্কক্কী ওইনা জিলা ১১, ব্লোক ২৮ অমসুং খুঙ্গং ১৪৫১ য়াওরে। থৌরম অসিগী মখাদা থাক অহুমদা খুঙ্গংশিংগী চাউখৎ-থৌরাং পায়খৎকনি। থৌরম অসিগী মখাদা খুঙ্গং অমগী মীওই খুদিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা ভারত সরকারনা থবক পায়খৎকনি অমসুং তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী কান্নবশিং মীয়ামদা য়ৌহনগনি।
মহাক্না হায়খি ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা তঙাইফদবা খুদোংচাবশিং ফংদবা য়ুম অমতা লৈহল্লোইদবনি। শেন-থুমগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা থবক পায়খৎলে। তুরিজম চাউখৎহনবা অমসুং মফম অদুগী নাৎকী চৎনবীশিং অমসুং লোন য়োকখৎপনা হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসি চাউখৎকনি। স্কিম অসিগী অনিশুবা মরুওইবা পান্দমদি খুঙ্গং অদুদা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীদুনা ঙমখৈগী খু্ঙ্গংশিংদগী য়ুম হোঙখিবা থিংবনি। য়ুম হোঙনখিবদগী ফিবম চাদ্রবা খুঙ্গংশিং মহৌশাগী পুন্সিদা অমুক হল্লক্নবা চহি ৫গী পান্দম অমা থম্লে। থৌরম অসিগী অহুমশুবা পান্দমদি ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপনি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা সরকার অসিগী পান্দমদি অৱাংথংবা ঙমখৈ শীনবা থুংনা লৈরিবা খুঙ্গংশিংদগী য়ুম হোঙখিবা তোকহনবা, তুরিজম চাউখৎহনবা অমসুং সহরশিংগুম খুদোংচাবা পুম্নমক ফংহনবনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মিসনগী মওংদা ‘ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম’ থবক ওইনা পায়খৎনবা এক্সন প্লান অমা থৌরাং তৌরে। ‘ভাইব্রেন্ত ভিলেজ প্রোগ্রাম’গী মখাদা, কেন্দ্র, রাজ্য, জিলা অমসুং ব্লোক্কী থাক্তা লৈবাক ঙাকপগী থবকশিংদা পঞ্চায়ত অমসুং গ্রাম সভা শোইদনা শরুক য়াহনগনি, চাদা ১০০ থবক ওইনা পায়খৎনবা স্কিম পুম্নমক অপুনবা অমা ওইনা অমসুং খুৎশম্নদুনা থৌরাং তৌরে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, ভাইব্রেন্ত ভিলেজ’শিংদা লৈরিবা মীয়াম্না হায়রিবা খুঙ্গংশিং অসিদা লৈবগী চাউথোকচবা অমসুং মখোয়না খুদোংচাবা পুম্নমক্ন ফংনবগী থৌদাং অদু অরুনাচল প্রদেসকী চীফ মিনিস্তর শ্রী পেমা খান্দুনা লৌরে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মৈ কিলোৱাত ৭২৫ পুথোকপা ঙম্বা লুপা কোরোর ৩০ রোম চঙনা শেমগৎপা মাইক্রো হায়দেল প্রোজেক ৯ ঙসি মফম অসিদা শঙ্গাখ্রে অমসুং হায়রিবা প্রোজেকশিং অসি মপুংফানা লোইশিল্লে। হায়রিবা স্কিমশিং অসিনা রাজ্য অসিগী মনুং হুঞ্জিনবা মফমশিংদা মৈ লেপ্তনা ফংহনবা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা ঙমখৈদা মথৌ পাংথোক্লিবা থৌনা ফরবা ঐখোয়গী লান্মীশিংদা খুদোংচাবা খুদিংমক ফংহনগনি। ঙসি লুপা করোর ১২০গী ইন্দো-তিবেতান বোর্দর পুলিস(আই তি বি পি)গী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক ১৪ শঙ্গাখ্রে। অপীকপা রাজ্য অরুনাচল প্রদেসতা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ৬৬০০ হেন্না শেম্লে অমসুং হায়রিবা গ্রুপশিং অসিগী মখাদা নুপী ৫৩,০০০ হেন্না থবক ফংলে।
মহাক্না হায়খি ২০১৪গী মমাঙদা, ২০১৪গী মমাঙদা, অৱাং-নোংপোক পুম্বা ৱাথোক কয়ানা থনবা লমদম অমা ওইনা খঙনরম্মী, অদুবু হৌখিবা চহি ৯দা শ্রী মোদীগী ‘লুক ইস্ত পোলিসি’না মরম ওইদুনা, অৱাং-নোংপোক্তা মখা তানা খুদোংচাদবশিং থেংনদ্রে, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং চাউখৎপগী মফম অমা ওইনা খঙনরে। মতম অমদা দিল্লিদা লৈবা ফম্নাইবশিংগী অরানবা থৌওংনা মরম ওইদুনা লমদম অসি ৱাথোক কয়া অমসুং লালহৌবগী ইরাং লৈবা, শান্তি লৈতবা, চাউখৎপা ৱাৎপা অমসুং লম্বী-থোঙ লৈতবা মফম অমা ওইরমখি।
শ্রী সাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা ৱাথোকশিং অমসুং লালহৌবগী ইরাং লোইশিনখ্রে অমসুং চাউখৎপা অমসুং শান্তিগী অনৌবা যুগ অমা হৌরে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মাইকৈ অহুমদা অৱাং-নোংপোক্তা থবক তৌরি- লমদম অসিগী নাৎকী পুক্কৈ ঙাক-শেনবা, ৱাথোকশিং লোইশিন্দুনা শান্তি পুরকপা অমসুং লালহৌ লুপশিংগা য়ানবা পুরকপনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা ২০১৪গা চাংদম্নবদা ২০২২দা হিংশাগী থবক চাদা ৬৭ হন্থরে, সেকুরিতি ফোর্স শিবা চাদা ৬০ হন্থরে অমসুং মীচম শিবা চাদা ৮৩ হন্থরে।
শ্রী সাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী মখাদা ব্রু, এন.এল.এফ.তি, বোর, কার্বি-অংলোং একোর্দশিং খুৎয়েক পীনখ্রে অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা ঙমখৈগী য়ানদবশিং য়ানবা পুরকখ্রে। অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাদা ৭০দগী অফস্পা লৌথোক্লে অমসুং মসি অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা লৌথোক্কদবা নুমিৎ অদু কুইররোই। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী থৌশিলশিংনা মরম ওইদুনা, খুৎলায় পায়রম্বা নহারোলশিং হৌজিক মহৌশাগী পুন্সিদা হল্লক্লে অমসুং ভারতকী চাউখৎপদা মতেং পাংলে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মীওই খুদিংমক্তা শান্তি ওইনা হিংমিন্নবা ভারতনা পাম্মী অদুবু কনাগুম্বা মীওই অমতনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী লম ইঞ্চি অমা ফাওবা লৌশিনবা ঙম্লোই অমসুং মসি ঐখোয়গী লান্মীগী ইকায়খুম্নবা অমসুং ঙমখৈদা করিগুম্বা মখল অমতগী য়াশিন্নবা পুরক্তবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী থৌশিলনা ওইহনবনি। ঙমখৈগী শরুকশিং প্রধান মন্ত্রীনা মরুওইনা লৌরি, ঙমখৈ ঙাক-শেনবা হায়বসি লৈবাক ঙাক-শেনবনি অমসুং মরম অদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারনা ঙমখৈগী ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহন্নবা মখা তানা থবক তৌরি।
মহাক্না হায়খি ২০১৪দগী ২০২৩ ফাওবদা, কিলোমিতর ৫৪৭ শাংবা ঙমখৈগী শরুক শম্বল খাবা লোইশিনখ্রে, কিলোমিতর ১১০০গী ঙমখৈগী লম্বীশিং শেমগৎলে, কিলোমিতর ১০৫৭ ফ্লদলাইতশিং থাল্লে, বোর্দর ওবজার্বেসন পোস্ত ৪৬৮ লিংখৎলে।ঙমখৈ শেমগৎনবা ওপোজিসন সরকারশিংনা মখোয়গী তার্ম ১২দা পাংথোকপা ঙম্লমদবা থবকশিং, শ্রী মোদীনা শুপ্নগী মহাক্কী তার্ম ২দা শেমগৎলে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি অরুনাচল প্রদেসকী মালেমগী ঙমখৈগী কিলোমিতর ৫না কোনবা মফমদা লৈবা খুঙ্গং পুম্নমক নোংজু-নুংশা নাইদনা চৎপা য়াবা লম্বীশিংনা শম্নরে। কিলোমিতর ১৮৫৯ শাংবা অরুনাচল ফ্রন্তিয়ার হায়ৱে শেমগৎপা হৌরে অমসুং ঙমখৈগী শরুকশিংদা কিলোমিতর ২৫০০গী লম্বীশিং শেমগৎতুনা হৌখিবা চহি খর অসিদা খুঙ্গং ২৫২ শম্নরে। ইনফ্রাস্ত্রচর শেমগৎনবা কেন্দ্র সরকারনা অরুনাচল প্রদেস সরকারদা লুপা করোর ৪৪০০০ পীখ্রে। খুঙ্গং ৬৪৮ ফোর-জি ফংলে অমসুং ঙমখৈগী খুঙ্গং ১৩২৭ মৈ ফংলে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং মহাক্কী সরকারগী মরুওইবদি ঙমখৈগী শরুকশিং অসিনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকারগী থম্মোয়গী মরী অমসুং নুংশিনবা অসিনা অরাপ্পশিং নকশিন্নহল্লে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launches the 'Vibrant Villages Programme' at Kibithoo - a border village in Arunachal Pradesh today
Prime Minister Shri Narendra Modi has changed people’s approach towards border villages, now people visiting border area know it not as last village but as the first village of India
Border areas are the priority of Prime Minister Shri Narendra Modi, the security of the border is the security of the nation and this is the reason that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi is continuously working to increase the border infrastructure
The work which opposition governments could not do in their 12 terms for the border infrastructure, Shri Modi has done it in his 2 terms only
Due to the bravery of soldiers of our army and ITBP, no one can challenge the borders of our country, now the time has gone when anyone could encroach upon the land of India, today no one can encroach even on single inch of our land
The Vibrant Villages Programme to be implemented in 3 phases, the goal of the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is to stop migration from all the villages of the entire northern border, to promote tourism and provide all facilities like cities
The Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the 'Vibrant Village Programme' with a central contribution of Rs.4800 crore for the FY 2022-23 to 2025-26 including Rs.2500 crore specifically for road connectivity
This program will help in improving the standard of living of the people of the border villages and encourage them to stay in their places, which will prevent migration from these villages and also strengthen the security of the border
2967 villages in 46 blocks of 19 districts along the northern border in Arunachal Pradesh, Sikkim, Uttarakhand, Himachal Pradesh and the Union Territory of Ladakh have been identified for comprehensive development under the 'Vibrant Villages Programme'
Under the 'Vibrant Villages Programme', the participation and responsibility of the Panchayat and Gram Sabha in the administration at the Central, State, District and Block-levels will be ensured, all the schemes have been prepared in an integrated and coordinated manner for 100% implementation
Prior to 2014, the entire Northeast was known as a region ridden with issues, but due to “Look East Policy” of Shri Modi, the Northeast is no longer ridden with problems, but is known as an area of prosperity and development
Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has removed AFSPA from 70 percent of Northeast and the day is not far when it will be removed from entire Northeast
Due to the policies of the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi, the youth who took up arms are now coming into the mainstream and contributing to the development of India
10 APR 2023 7:50PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah launched the 'Vibrant Villages Programme' at Kibithoo - a border village in Arunachal Pradesh, today. Shri Amit Shah also inaugurated 9 micro hydel projects of Arunachal Government and 14 infrastructure projects Indo-Tibetan Border Police (ITBP) worth Rs.120 crore. Several dignitaries including Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu, Union Home Secretary and Director General ITBP were present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said Prime Minister Shri Narendra Modi has changed people’s approach towards border villages, now people visiting border area know it not as last village but as the first village of India. Border areas are the priority of Prime Minister Shri Narendra Modi, the security of the border is the security of the nation and this is the reason that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi is continuously working to increase the border infrastructure.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the 1962 war, the then Kumaon Regiment had shown unparalleled courage. He said that today the whole country sleeps peacefully because of the bravery and sacrifice of our Himveers of ITBP and Army soldiers and because of them only, no one can even look towards our border. Shri Shah said that the sacrifice, bravery, enthusiasm and patriotism of all the Jawans who are staying away from their families and serving the country at an altitude of 13,000 feet is commendable.
Shri Amit Shah said that all the residents of Arunachal greet each other by saying Jai Hind and this sentiment has kept Arunachal with India. He said that 10 years ago there was migration from border villages, but Prime Minister Shri Narendra Modi has brought development to these villages. He said that under the Vibrant Villages Programme of the government lead by the Prime Minister Shri Narendra Modi, 2967 villages have been identified for comprehensive development in 46 blocks of 19 districts along the northern border in Arunachal Pradesh, Sikkim, Uttarakhand and Himachal Pradesh and Union Territory of Ladakh. In the first phase of this programme, a population of about 1.42 Lakh will be covered in 662 villages in 46 blocks. Under this scheme Rs. 4800 crore will be spent from 2022 to 2026 and 11 districts, 28 blocks and 1451 villages have been included in the first phase. He said that under this programme the development work of villages will be done at 3 levels. Under the Vibrant Village, the Government of India will take care of the facilities of every person living in the villages and the benefits of various schemes will be delivered to the people. He said that there will not be a single house in the border villages which does not have basic amenities. Shri Shah added that the work of promoting financial inclusion will be done and economic opportunities will also be provided. These villages will be developed while preserving and promoting tourism, local culture and language. He said that the second goal of this program is to stop migration from border villages, for which employment arrangements will be made there itself. He said a 5-year target has been set to bring back normal situation in the villages affected by migration. Shri Shah said that the third objective of this program is to set up basic infrastructure in the border villages. He said that through the Vibrant Villages Programme which will be implemented in 3 phases, it is the aim of the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi to stop migration from all the villages of the entire northern border, promote tourism and provide all facilities at par with the cities.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister said that an action plan has been prepared to run the Vibrant Villages Programme in mission mode. He added that the participation and responsibility of the Panchayat and Gram Sabha in the administration at the Central, State, District and Block-levels would be ensured and all the schemes have been prepared in an integrated and coordinated manner for 100 percent implementation. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Chief Minister of Arunachal Pradesh, Shri Pema Khandu, has the responsibility to make such a village so that all the people living in the 'Vibrant Villages' feel proud over living in these villages and they get all the facilities.
Shri Amit Shah said that 9 micro hydel projects at a cost about Rs 30 crore and with a capacity of 725 KW have also been inaugurated here today and these projects are almost complete. He said that these schemes would ensure power supply to the villages in a state like Arunachal which has a difficult geographical location. Along with this, the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi will ensure that all facilities are provided to our ‘Himveer’ and Indian Army soldiers posted on the border. Shri Shah said that today 14 infrastructure projects of ITBP with a cost of Rs.120 crores have also been inaugurated. He said that 6,600 Self-Help Groups (SHGs) have been formed in the small state of Arunachal Pradesh and more than 53,000 women are getting employment through these SHGs, which is an excellent example of women empowerment.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that before 2014, the entire Northeast was known as a region ridden with many issues, but in the last 9 years, due to the Look East policy of Prime Minister Shri Narendra Modi, today the Northeast has been recognized as a region contributing to the development of the country. He said that once upon a time due to the wrong approach of the leaders sitting in Delhi, this region was disputed, insurgency-ridden and lacked peace, development and connectivity. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, disputes and insurgency are coming to an end and a new era of development and peace has started. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has worked in the Northeast on 3 fronts – preserving its phenomenal cultural heritage, establishing peace by settling disputes, and making several pacts with insurgent groups that have resulted in a 67 percent reduction in violence, 60 percent reduction in deaths of security forces and 83 percent in civilian deaths in 2022 as compared to 2014. Shri Shah said that the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has signed BRU, NLFT, Bodo, Karbi-Anglong accords and resolved inter-state border disputes. He said that the government has removed AFSPA from 70 percent of the Northeast and the day is not far when it will be removed from the entire Northeast. He said that today the youth who have taken up arms are joining the mainstream and contributing to the development of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
Shri Amit Shah said that India wants peace with everyone but no one will be able to encroach on even an inch of our country's land and it is the policy of the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi that there can be no compromise with the respect of our army and borders. He said that the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi considers the security of the borders as the security of the nation and therefore infrastructure on the border is the priority of Prime Minister Shri Narendra Modi. He said that from 2014 to 2023, 547 kilometers of border fencing has been completed, more than 1100 kilometers of border roads have been constructed, 1057 kilometers of floodlighting has been done, 468 Border Observation Posts (BOPs) have been set up. He said that the work on border infrastructure which the opposition party could not do in 12 terms of their government, has been done by Prime Minister Shri Narendra Modi in only 2 terms and this shows the priority of the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi towards border security. For this, the government under the leadership of Prime Minister Modi has launched many schemes.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that for the development of Arunachal Pradesh, all the villages within 5 km radius of the international border have been connected with All Weather Roads, the construction of 1859 km long Arunachal Frontier Highway has started and in the last few years 252 habitations have been connected by constructing 2500 km of roads in the border areas. He said that the central government has given Rs. 44000 crore to the Arunachal government for the development of infrastructure. He said that in the field of digital connectivity also, 4G connectivity has been reached in 684 villages and about 1327 border villages have been electrified. Shri Shah said that the biggest priority of Prime Minister Shri Narendra Modi and his government is the border areas. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi the Government’s approach of attachment and love has narrowed down the distances.