কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
সংশোধিত ঘৰুৱা গেছমূল্য নিৰ্ধাৰণ নিৰ্দেশনাত কেবিনেটৰ অনুমোদন
06 APR 2023 9:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক বিষয়ৰ কেবিনেট কমিটিয়ে অ'এনজিচি/অইল, নিউ এক্সপ্লোৰেচন লাইচেঞ্চিং পলিচী (এনইএলপি) ব্লক আৰু প্ৰাক-এনইএলপি ব্লকৰ মনোনয়ন ক্ষেত্ৰৰ পৰা উৎপাদিত গেছৰ বাবে সংশোধিত ঘৰুৱা প্ৰাকৃতিক গেছমূল্য নিৰ্ধাৰণৰ নিৰ্দেশনাত অনুমোদন জনাইছে, য'ত উৎপাদন ভাগ-বতৰা চুক্তিয়ে (পিএছচি) চৰকাৰৰ মূল্য অনুমোদনৰ ব্যৱস্থা কৰিছে। এনে প্ৰাকৃতিক গেছৰ মূল্য ভাৰতীয় ক্ৰুড বাস্কেটৰ মাহিলী গড়ৰ ১০% হ'ব আৰু মাহিলী ভিত্তিত জাননী দিয়া হ'ব। অ'এনজিচি আৰু অইল-য়ে তেওঁলোকৰ মনোনয়ন খণ্ডৰ পৰা উৎপাদিত গেছৰ বাবে, প্ৰশাসনিক মূল্য প্ৰণালী (এপিএম) মূল্য এক মজিয়া আৰু সীমাসাপেক্ষে হ'ব। নতুন কুঁৱাৰ পৰা উৎপাদিত গেছ বা অ'এনজিচি আৰু অইলৰ মনোনয়ন ক্ষেত্ৰত উন্নত হস্তক্ষেপ, এপিএম মূল্যতকৈ ২০% প্ৰিমিয়ামৰ অনুমতি দিয়া হ'ব। এইক্ষেত্ৰত পৃথকে এক বিতং অধিসূচনা জাৰী কৰা হৈছে।
নতুন নিৰ্দেশনাবোৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে ঘৰুৱা গেছ উপভোক্তাসকলৰ বাবে স্থিৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণ ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰা আৰু একে সময়তে উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে উদগনিৰ সৈতে বজাৰৰ প্ৰতিকূল তাৰতম্যৰ পৰা উৎপাদকসকলক পৰ্যাপ্ত সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা।
চৰকাৰে ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতত প্ৰাথমিক শক্তি মিশ্ৰণত প্ৰাকৃতিক গেছৰ অংশ বৰ্তমানৰ ৬.৫% ৰ পৰা ১৫% লৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে। এই সংস্কাৰে প্ৰাকৃতিক গেছৰ ব্যৱহাৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাত সহায় কৰিব আৰু নিৰ্গমন হ্ৰাস আৰু নিট শূন্যৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাত অৰিহণা যোগাব।
এই সংস্কাৰসমূহ হৈছে মহানগৰ গেছ বিতৰণ খণ্ডলৈ ঘৰুৱা গেছ আৱণ্টন যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰি ভাৰতত গেছৰ মূল্যৰ ওপৰত আন্তৰ্জাতিক গেছৰ মূল্য বৃদ্ধিৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰি গ্ৰাহকৰ স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ এক ধাৰাবাহিকতা।
এই সংস্কাৰৰ ফলত পৰিয়ালৰ বাবে পাইপযুক্ত প্ৰাকৃতিক গেছ (পিএনজি) আৰু পৰিবহণৰ বাবে সংকুচিত প্ৰাকৃতিক গেছৰ (চিএনজি) মূল্য যথেষ্ট হ্ৰাস পাব। হ্ৰাস হোৱা মূল্যই সাৰৰ ৰাজসাহায্যৰ বোজাও হ্ৰাস কৰিব আৰু ঘৰুৱা শক্তি খণ্ডক সহায় কৰিব। গেছৰ মূল্যত এক মজিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ লগতে নতুন কুঁৱাৰ বাবে 20% প্ৰিমিয়ামৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ সৈতে, এই সংস্কাৰে ওএনজিচি আৰু অইলক ঊৰ্ধমুখী খণ্ডত অতিৰিক্ত দীৰ্ঘম্যাদী বিনিয়োগ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব যাৰ ফলত প্ৰাকৃতিক গেছৰ অধিক উৎপাদন হ'ব আৰু ফলস্বৰূপে জীৱাশ্ম ইন্ধনৰ আমদানি নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস হ'ব। সংশোধিত মূল্য নিৰ্ধাৰণ নিৰ্দেশনাসমূহে গেছ-আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ বিকাশৰ জৰিয়তে নিম্ন কাৰ্বন পদচিহ্নক উৎসাহিত কৰিব।
বৰ্তমানে, ঘৰুৱা গেছৰ মূল্য নতুন ঘৰুৱা গেছ মূল্য নিৰ্ধাৰণ নিৰ্দেশনা, ২০১৪ অনুসৰি নিৰ্ধাৰণ কৰা হয় যাক ২০১৪ চনত চৰকাৰে অনুমোদন জনাইছিল। ২০১৪ চনৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণ নিৰ্দেশনাত চাৰিটা গেছ বাণিজ্য কেন্দ্ৰ - হেনৰী হাব, আলবেনা, নেচনেল বেলেঞ্চিং পইণ্ট (ইউকে), আৰু ৰাছিয়াত ১২ মাহৰ বাবে আৰু এক চতুৰ্থাংশ সময়ৰ ব্যৱধানত বিদ্যমান পৰিমাণৰ ওজনযুক্ত মূল্যৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি ৬ মাহৰ বাবে ঘৰুৱা গেছৰ মূল্য ঘোষণাৰ বাবে প্ৰদান কৰা হৈছিল।
যিহেতু ৪ টা গেছ কেন্দ্ৰৰ ওপৰত আধাৰিত পূৰ্বৰ নিৰ্দেশনাবোৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ৰ ব্যৱধান আৰু অতি উচ্চ অস্থিৰতা আছিল, এই যৌক্তিককৰণ আৰু সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰা হৈছিল। সংশোধিত নিৰ্দেশনাৱলীয়ে অশোধিত তেলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত মূল্য প্ৰস্তুত কৰে, যি হৈছে এতিয়া বেছিভাগ উদ্যোগচুক্তিত অনুসৰণ কৰা এক প্ৰথা, আমাৰ ব্যৱহাৰৰ বাস্কেটৰ বাবে অধিক প্ৰাসংগিক আৰু বিশ্বব্যাপী বাণিজ্য বজাৰত গভীৰ তৰলতা আছে, প্ৰকৃত সময়ৰ আধাৰত। এতিয়া অনুমোদিত পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে, আগৰ মাহৰ পৰা ভাৰতীয় ক্ৰুড বাস্কেট মূল্যৰ তথ্যই এপিএম গেছৰ মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ আধাৰ হ'ব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves revised domestic gas pricing guidelines
06 APR 2023 9:17PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the revised domestic natural gas pricing guidelines for gas produced from nomination fields of ONGC/OIL, New Exploration Licensing Policy (NELP) blocks and pre-NELP blocks, where Production Sharing Contract (PSC) provides for Government's approval of prices. The price of such natural gas shall be 10% of the monthly average of Indian Crude Basket and shall be notified on a monthly basis. For the gas produced by ONGC & OIL from their nomination blocks, the Administered Price Mechanism (APM) price shall be subject to a floor and a ceiling. Gas produced from new wells or well interventions in the nomination fields of ONGC & OIL, would be allowed a premium of 20% over the APM price. A detailed notification is being separately issued.
The new guidelines are intended to ensure stable pricing regime for domestic gas consumers while at the same time providing adequate protection to producers from adverse market fluctuation with incentives for enhancing production.
Government has targeted to increase the share of natural gas in primary energy mix in India from current 6.5% to 15% by 2030. The reforms shall help expand the consumption of natural gas and will contribute to achievement of target of emission reduction and net zero.
These reforms are a continuation of the various initiatives taken by Government of India to protect the interests of consumers by reducing the impact of increase in international gas prices on gas prices in India by significantly increasing the domestic gas allocation to City Gas Distribution sector.
The reforms will lead to significant decrease in prices of Piped Natural Gas (PNG) for households and Compressed Natural Gas (CNG) for transport. The reduced prices shall also lower the fertilizer subsidy burden and help the domestic power sector. With the provision of a floor in gas prices as well as provision for 20% premium for new wells, this reform will incentivize ONGC and OIL to make additional long term investments in the upstream sector leading to greater production of natural gas and consequent reduction in import dependence of fossil fuels. The revised pricing guidelines will also promote lower carbon footprint through the growth of gas-based economy.
Currently, the domestic gas prices are determined as per the new Domestic Gas Pricing Guidelines, 2014 which were approved by Government in 2014. The 2014 pricing guidelines provided for declaration for domestic gas prices for a 6 month period based on the volume weighted prices prevailing at four gas trading hubs - Henry Hub, Albena, National Balancing Point (UK), and Russia for a period of 12 months and a time lag of a quarter.
As the earlier guidelines based on 4 gas hubs had a significant time lag and very high volatility, the need for this rationalization and reform was felt. The revised guidelines make prices linked to crude, which is a practice now followed in most industry contracts, is more relevant to our consumption basket and has deeper liquidity in global trading markets, on a real time basis. With the changes now approved, data of Indian Crude basket price from the previous month would form the basis for APM gas price determination.