Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves revised domestic gas pricing guidelines
06 APR 2023 9:17PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the revised domestic natural gas pricing guidelines for gas produced from nomination fields of ONGC/OIL, New Exploration Licensing Policy (NELP) blocks and pre-NELP blocks, where Production Sharing Contract (PSC) provides for Government's approval of prices. The price of such natural gas shall be 10% of the monthly average of Indian Crude Basket and shall be notified on a monthly basis. For the gas produced by ONGC & OIL from their nomination blocks, the Administered Price Mechanism (APM) price shall be subject to a floor and a ceiling. Gas produced from new wells or well interventions in the nomination fields of ONGC & OIL, would be allowed a premium of 20% over the APM price. A detailed notification is being separately issued.
The new guidelines are intended to ensure stable pricing regime for domestic gas consumers while at the same time providing adequate protection to producers from adverse market fluctuation with incentives for enhancing production.
Government has targeted to increase the share of natural gas in primary energy mix in India from current 6.5% to 15% by 2030. The reforms shall help expand the consumption of natural gas and will contribute to achievement of target of emission reduction and net zero.
These reforms are a continuation of the various initiatives taken by Government of India to protect the interests of consumers by reducing the impact of increase in international gas prices on gas prices in India by significantly increasing the domestic gas allocation to City Gas Distribution sector.
The reforms will lead to significant decrease in prices of Piped Natural Gas (PNG) for households and Compressed Natural Gas (CNG) for transport. The reduced prices shall also lower the fertilizer subsidy burden and help the domestic power sector. With the provision of a floor in gas prices as well as provision for 20% premium for new wells, this reform will incentivize ONGC and OIL to make additional long term investments in the upstream sector leading to greater production of natural gas and consequent reduction in import dependence of fossil fuels. The revised pricing guidelines will also promote lower carbon footprint through the growth of gas-based economy.
Currently, the domestic gas prices are determined as per the new Domestic Gas Pricing Guidelines, 2014 which were approved by Government in 2014. The 2014 pricing guidelines provided for declaration for domestic gas prices for a 6 month period based on the volume weighted prices prevailing at four gas trading hubs - Henry Hub, Albena, National Balancing Point (UK), and Russia for a period of 12 months and a time lag of a quarter.
As the earlier guidelines based on 4 gas hubs had a significant time lag and very high volatility, the need for this rationalization and reform was felt. The revised guidelines make prices linked to crude, which is a practice now followed in most industry contracts, is more relevant to our consumption basket and has deeper liquidity in global trading markets, on a real time basis. With the changes now approved, data of Indian Crude basket price from the previous month would form the basis for APM gas price determination.

শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
দোমেস্তিক গ্যাস মমল লেপ্নবা অমুক হন্না শেমদোক্লবা চৎন-কাংলোনশিং মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
06 APR 2023 9:17PM by PIB Imphal
সরকারনা অয়াবা পীরবা মমলশিংগী প্রদক্সন সিয়ারিং কন্ত্রেক(পি এস সি) পীরবা, ও.এন.জি.সি/ওইলগী ফিল্দশিং, নিউ এক্সপ্লোরেসন লাইসেন্সিং পোলিসি(এন ই এল পি) ব্লোকশিং অমসুং প্রি-এন.ই.এল.পি ব্লোকশিংদগী পুথোরকপা দোমেস্তিক গ্যাসকী মমল লেপ্নবা অমুক হন্না শেমদোক্লবা চৎন-কাংলোনশিং প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেত কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা অয়াবা পীরে। অসিগুম্বা নেচরেল গ্যাসকী মমল অসি ইন্দিয়ান ক্রুদ বাস্কেতকী থাগী চাংচৎকী চাদা ১০ ওইগনি। ও.এন.জি.সি অমসুং ওইলনা মখোয়গী নোমিনেসন ব্লোকশিংদগী পুথোরকপা গ্যাসকী ওইনা, এদমিনিস্তর প্রাইজ মেকানিজম(এ পি এম) চৎনগনি। অনৌবা গুহাশিংদগী পুথোরকপা গ্যাস নত্ত্রগা ও.এন.জি.সি অমসুং ওইলগী নোমিনেসন ফিল্দশিংদগী পুথোরকপশিংগী ওইনা, এ.পি.এম প্রাইজগী চাদা ২০গী প্রেমিয়ম অমা য়াবা পীগনি। অকুপ্পা নোতিফিকেসন অমা তোখাইনা থোক্লে।
নৌবা চৎন-কাংলোনশিং অসিনা দোমেস্তিক গ্যাস শীজিন্নরিবশিংদা লেংদবা মমল লৈহনবা ঙমগনি অমসুং পোৎথোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা মতেং পাংবগা লোয়ন্না মমল অকা-অকুম তৌবগী খুদোংচাদবশিংদগী প্রদুসরশিং মতিক চানা ঙাকথোক্কনি।
ভারত্তা নেচরেল গ্যাস শীজিন্নবা অসি ২০৩০ ফাওবদা চাদা ৬.৫দগী চাদা ১৫দা হেনগৎহন্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি। অহোঙবশিং অসিনা নেচরেল গ্যাস শীজিন্নবা হেনগৎহনগনি অমসুং মৈখু থাদোকপা হন্থহনবা অমসুং জিরোদা লৈহন্নবা পান্দম ফংবদা মতেং পাংগনি।
মালেমগী গ্যাস মমল হেনগৎলকপদা ভারত্তা গ্যাসকী মমল হেনগৎলকপদা থেংনরিবা অৱাবা হন্থহন্দুনা কঞ্জুমরশিংগী য়াইফনবা ভারত সরকারনা লৌখৎলকপা তোঙান-তোঙানবা থবকশিংগী মখা চৎথরকপা ওইনা হায়রিবা অহোঙবশিং অসি লাকপনি অমসুং মসিনা সিতি গ্যাস দিস্ত্রিবিউসন সেক্তরদা দোমেস্তিক গ্যাস ফংবা হেনগৎহনগনি।
অওনবশিং অসিনা য়ুমশিংদা শীজিন্নরিবা পাইপ নেচরেল গ্যাস(পি এন জি) অমসুং ত্রান্সপোর্তকী শীজিন্নরিবা কমপ্রেস নেচরেল গ্যাস(সি এন জি) মমল শিংথাবা য়ানা হন্থহনগনি। মমল হন্থবা অসিনা হারগী সবসিদি পীবগী পোৎলুম হন্থহনগনি অমসুং লৈবাক মনুংগী পৱার সেক্তর মতেং পাংগনি। গ্যাস মমলদা ফ্লোর অমা লৈদুনা অমসুং অনৌবা গুহাশিংগী চাদা ২০ প্রেমিয়মগী খুদোংচাবা লৈদুনা, মসিগী অহোঙবশিং অসিনা ও.এন.জি.সি অমসুং ওইলনা মতম শাংনা শেন থাদনবা মতেং পাংগনি অমসুং নেচরেল গ্যাস পুথোকপা হেনগৎহনগনি অমসুং মপান্দগী পুশিল্লকপা থাউগী মখা পোনবা হন্থহনগনি। শেমদোক্লবা মমল লেপ্পগী চৎন-কাংলোনশিং অসিনা গ্যাস-বেজ ইকোনোমি অমা ফগৎলক্তুনা কার্বোন ফুদপ্রিন্ত হন্থহনগনি।
হৌজিক, লৈবাক অসিগী দোমেস্তিক গ্যাসকী মমল অসি ২০১৪দা সরকারনা অয়াবা পীখ্রবা অনৌবা দোমেস্তিক গ্যাস প্রাইসিং গাইদলাইন্স,২০১৪গী মতুংইন্না লেপ্পী। ২০১৪গী গ্যাস মমল লেপ্পগী চৎন-কাংলোনশিংগী মতুংইন্না, গ্যাস ললোন-ইতিক তৌফম মফম মরি-হেনরি হব, অলবেনা, নেসনেল বেলেন্সিং পোইন্ত(য়ু কে) অমসুং রুসিয়াদা থা ১২গী মতম অমা অমসুং ক্বাতর অমগী মতম অমদা লৈবা ভোলুম ৱেত প্রাইজদা য়ুম্ফম ওইরগা থা ৬গী মতমগী ওইনা দোমেস্তিক গ্যাস মমল লাউথোক্নবা খুদোংচাবা পীরি।
গ্যাস হব মরিদা য়ুম্ফম ওইবা হান্নগী চৎন-কাংলোনশিং অসি তাইম লেগ অমা লৈ অমসুং অকা-অকুম য়াম্না লৈ, মরম অদুনা মসি মরম চানা শেমদোকপা দরকার ওই। শুংদোক্ত্রিবা থাউদা য়ুম্ফম ওইরগা নৌনা শেমদোক্লবা চৎন-কাংলোন্না মমল লেপ্পী, মসিনা হৌজিক ইন্দস্ত্রি কন্ত্রেক অয়াম্বনা পাংথোক্নরে। অহোঙবশিং অসি অয়াবা পীবগা লোয়ন্না, হৌখিবা থাদা লৈখিবা ইন্দিয়ান ক্রুদ বাস্কেত প্রাইজ অসি গ্যাস মমল লেপ্নবা এ.পি.এমগী য়ুম্ফম ওইগনি।