লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
জি২০ মেম্বরশিংনা মিনিস্ত্রিএল দেক্লেরেসন অমসুং আউৎকম দোক্যুমেন্তশিংগী মরু ওইবা লম অহুমদা য়ান্নবা পুরকপগী মাইকৈদা চংশিনবগা লোয়ননা অনিশুবা ই.দবল্যু.জি. মীফম লোইশিনখ্রে
পুন্সিগী লম পুম্নমক্তগী প্রজাশিংবু য়াওহন্নবা অসাম রাজ্য সরকারনা জন ভাগিদারী এক্তিবিতীশিং – সাইকল রেলীশিং, লুনানবগী দ্রাইবশিং, স্কুলশিংদা মোক জি২০শিং, উ-পাম্বী থাবা, সেমিনারশিং অমসুং লেকচরশিং পাঙথোকখি
05 APR 2023 3:46PM by PIB Imphal
ঙসি অসামগী গুৱাহাতিদা ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগী মখাদা ২শুবা এমপ্লোইমেন্ত ৱার্কিং গ্রুপ (ই.দবল্যু.জি.) মীফম লোইশিনখ্রে। ভারতকী প্রসিদেন্সীগী মখাদা ই.দবল্যু.জি.গী মরু ওইবা লম অহুম কোনশিল্লিবা মিনিস্ত্রিএল দেক্লেরেসন অমসুং আউৎকম দোক্যুমেন্তশিংগী মরু ওইবা ইলিমেন্তশিংদা অমত্তা ওইনা য়ান্নবা পুরক্নবা খন্ন-নৈনবশিং অদুবু লেবর অমসুং এমপ্লোইমেন্তগী সেক্রেতরী কুমারি আর্তি অহুজা অমসুং জি২০ ই.দবল্যু.জি. চিয়রনা লমজিংখি। মীফম অসি ই.দবল্যু.জি ২০২৩গী মরু ওইবা লমশিং - i). গ্লোবেল স্কিল গেপশিং কোকহনবা ii). গিগ অমসুং প্লেৎফোর্ম ইকনোমী অমসুং সোসিএল প্রোতেক্সন iii). সোসিএল সেক্যুরিতীগী সস্তেনেবল ফাইনান্সিংগী আউৎকমশিংদা অমত্তা ওইনা য়ান্নবা পুরক্নবা মাইকৈদা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইখি।
ইন্তর্নেস্নেল লেবর ওর্গনাইজেসন (আই.এল.ও.), ওর্গনাইজেসন ফোর ইকনোমিক কোওপরেসন এন্দ দিবেলপমেন্ত (ও.ই.সি.দি.) অমসুং ইন্তর্নেস্নেল সোসিএল সেক্যুরিতী এসোসিএসন (আই.এস.এস.এ.), ৱর্ল্দ বেঙ্ক (দবল্যু.বি.) অমসুং এসিয়ন দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক (এ.দি.বি.) য়াওনা জি২০ মেম্বর ওইরিবা লৈবাক ১৯ হেনবা, গেস্ত ওইরিবা লৈবাক ৭ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসন ৫দগী দেলিগেৎ ৭৪+না ঙসি লোইশিনখিবা মীফমশিংদা শরুক য়াখি।
অহানবা নুমিৎতা মীফম অসি লেবর এন্দ এমপ্লোইমেন্ত অমসুং পেত্রোলিয়ম এন্দ নেচরেল গ্যাসকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামেশ্বর তেলিনা হৌদোকপগী ৱারোল পীদুনা হৌখি মতুংদা অসাম সরকারগী এনভাইর্নমেন্ত এন্দ ফোরেস্ত, এক্ত ইস্ত পোলিসী এফিয়র্স অমসুং ৱেল্ফিয়র ওফ মাইনোরিতীজকী মন্ত্রী, শ্রী চন্দ্র মোহন পাতোৱরীনা ৱা ঙাংখি। থৌরম অসিদা জন ভাগিদারী ইনিসিএতিবশিংগী শরুক ওইনা লেবর ইসুদা মহৈরোয়শিংগী ৱারেংশিংগী কম্পাইলেসন ফোঙখি।
মীফমগী অহানবা নুমিৎতা ই.দবল্যু.জি.গী মরু ওইবা লমশিংগা পুনবা অতোপ্পা ৱার্কিং গ্রুপশিংগী নোলেজ শিয়রিং সেসনশিং য়াওখি। সস্তেনেবল ফাইনান্স ৱার্কিং গ্রুপ, দিজিতেল ৱার্কিং গ্রুপ, এজুকেসন ৱার্কিং গ্রুপ, জি২০ ওন্তপ্রিনোর্শিপ রিসর্চ সেন্তর অমসুং এল২০, বি২০ চিয়রশিংনা প্রজেন্তেসনশিং পীখি। অসামগী জগোই (বিহু), বাসিগী নুশিরবা সুর, নাৎকী ঈশং য়াওনা মহাবাহু ব্রহ্মপুত্র রিভর হেরিতেজ সেন্তরদা ব্রহ্মপুত্রা তোর্বান্দা নুমিদাংগী চাকলেনগা লোয়ননা নুমিদাং ৱাইরমদা কলচরেল প্রোগ্রাম পাঙথোকখি, মসি ইন্তর্নেস্নেল ওদিয়ন্সনা তরাম্না ওকখি।
ই.দবল্যু.জি.গী ২শুবা মীফমগী নিনি শুবা নুমিৎতা দ্রাফ মিনিস্ত্রিএল দেক্লেরেসনগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা হৌখি। পর্স্পেক্তিব পুম্নমক পুশিন্দুনা অমসুং কনস্ত্রক্তিব কম্মেন্তশিং য়াওবা দেক্লেরেসন অমসুং আউৎকম দোক্যূমেন্ত শেম্নবা মাইকৈদা মদু দিস্তিল তৌদুনা মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংনা ই.দবল্যু.জি.গী মরু ওইবা লমশিংগী আউৎকমশিং খন্নখি। সেসনশিং অসিগীদমক অতেনবা য়োগ ব্রেকশিংসু শিনখি।
নিনিশুবা নুমিৎতা লাইব বেন্দ অমগা লোয়ননা নুংঙাইরবা ম্যুজিকেল ইভেনিং অমা য়াওখি। দেলিগেৎশিংনা তান থদুনা ঈশৈশিং অদু শকপদা থৱায় য়াওনা য়াওশিনখি।
৩শুবা নুমিৎতা খন্ন-নৈনবা অসি লেমহৌরিবা দোক্যুমেন্তগী দ্রাফ মিনিস্ত্রিএল কম্ম্যুনিক্তা ওইখি। দ্রাফ মিনিস্ত্রিএল দেক্লেরেসনগী মথক্তা “গিগ এন্দ প্লেৎফোর্ম ইকনোমী এন্দ সোসিএল প্রোতেক্সন”গী মতাংদা দ্রাফ আউৎকম দোক্যুমেন্তসু খন্ন-নৈনখি। লৈবাকশিংগী কম্মেন্তশিং অমসুং সজেসনশিং তাখি অমসুং জি২০ মেম্বর পুম্নমক্কা লোয়ননা কুপ্না খন্নখি।
জি২০ ই.দবল্যু.জি.গী অহুমশুবা নুমিৎকী মীফম অসিদা মহৈরোয়শিং, নহা, নুপীশিং, প্রাইবেৎ সেক্তর, একাদেমিয়া অমসিং সিভিল সোসাইতী য়াওনা পুন্সিগী লম পুম্নমক্তগী প্রজাশিংনা শরুক য়ানবা অসাম সরকারনা শিনবা সাইকল রেল্লীশিং, লুনানবগী দ্রাইবশিং, স্কুলশিংদা মোক জি২০শিং, উ পাম্বী থাবা, সেমিনারশিং অমসুং লেকচরশিংগুম্বা জন ভাগিদারীগী এক্তিবিতীশিং য়াওখি।
জি২০ দেলিগেৎশিংনা অসামগী মিল্লেৎস অমসুং কলচরেল হেরিতেজ উৎলিবা স্তোলশিংদসু চৎখি।
লেবর অমসুং এম্পোইমেন্ত মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী রুপেশ কুমার থাকুরনা গুৱাহাতিদা পাঙথোকপা নুমিৎ হুমনিগী খন্ন-নৈনবা অসিগী মতাংদা পাউমীদা পাউদমখি।

Ministry of Labour & Employment
Second EWG Meeting concludes on a positive note with G20 members moving towards consensus on the three priority areas of Ministerial Declaration and Outcome Documents
Jan Bhagidari activities - cycle rallies, cleanliness drives, mock G20s at schools, tree plantations , seminars and lectures organised by Assam state government to involve citizens from all walks of life
05 APR 2023 3:46PM by PIB Delhi
The 2ndEmployment Working Group (EWG) Meeting under India’s G20 Presidency concluded today at Guwahati, Assam. Ms. Arti Ahuja, Secretary, Labour & Employment and G20 EWG Chair steered the discussions ensuring consensus is developed on the key elements of the Ministerial Declaration and Outcome Documents covering the three priority areas of the EWG under the Indian Presidency. This meeting was a crucial step towards building consensus on the outcomes of the priority areas for EWG 2023 -i). Addressing Global Skill Gaps ii). Gig and Platform Economy, and Social Protection iii). Sustainable Financing of Social Security.
74+ Delegates from over 19 G20 member countries, 7 guest countries and 5 International Organisations including International Labour Organisation(ILO), Organisation for Economic Cooperation & Development (OECD) and International Social Security Association (ISSA), World Bank (WB) and Asian Development Bank (ADB) were present at the meetings that concluded today.
On Day 1, the meeting began inaugural address by Union Minister of State for Labour & Employment and Petroleum and Natural Gas, Shri Rameshwar Teli followed by address by Minister of Environment & Forest, Act East Policy Affairs, and Welfare of Minorities, Assam Government Shri Chandra Mohan Patowary. Compilation of essays by students on labour issues as a part of Jan Bhagidari initiatives was unveiled on the occasion.
The first day of the meeting comprised of knowledge sharing sessions by other working groups which have intersecting priority areas with the EWG. Presentations were made by the Sustainable Finance Working Group, Digital Economy Working Group,Education Working Group,G20 Entrepreneurship Research Centre and the L20, B20 Chairs. Culture programme was organised in the evening along with dinner at the banks of Brahmaputra at the Mahabahu Brahmaputra River Heritage Centre which included Assamese Dances (Bihu), flute music renditions and folk songs which were very well received by the international audience.
On Day 2 of the 2nd EWG meeting, the discussions began on the Draft Ministerial Declaration. Member countries deliberated on the outcomes on the key priority areas of the EWG by bringing in all perspectives and distilling them further towards formulation of the declaration &outcome documentwith constructive comments.Short yoga breaks were also organised for these sessions.
The second day also included a pleasant musical evening with a live band. The delegates enthusiastically joined in by singing along on the foot-tapping music .
On Day 3, the discussions onthe Draft Ministerial Communique were held on the remaining document.Besides the Draft Ministerial Declaration, the Draft Outcome Document on “Gig and Platform Economy and Social Protection”, was taken up for discussion. The comments and suggestions of the countries were considered and discussed in detail with all the G20 members.
The three day meeting of G20 EWG comprised of Jan Bhagidari activities like cycle rallies, cleanliness drives, mock G20s at schools, tree plantations , seminars and lectures organised by the Assam state government to involve citizens from all walks of life, including students, youth, women, private sector, academia and civil society.
The G20 delegates visited the stalls showcasing Millets and cultural heritage of Assam.
Shri Rupesh Kumar Thakur, Joint Secretary, Ministry of Labour & Employment briefed the press on the deliberations of the three day meeting in Guwahati.