ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ভারতনা রিজনেল সেক্যুরিতী, স্তেবিলিতী অমসুং ঙাকশেলগী শক্তি হেনগৎনবগীদমক অফ্রিকা লৈবাকশিংগা লোইননা থবক মখা তানা তৌমিন্নখিগনি হায়না ঙাকশেল মন্ত্রীনা ১বা ইন্দিয়া-অফ্রিকা আর্মি চীফশিংগী পুনেদা পাঙথোকপা কনক্লেবতা ফোংদোকখ্রে
ঙাকশেলগা মরী লৈনবা হীরম খুদিংদা মপাং ওইমিন্নরিবা লৈবাকশিংগা মতেং পীনগনি হায়না নৌনা চেৎশিন্নবা ফোংদোকখ্রে
শ্রী রাজনাথ সিংহনা অফ্রিকাগী কম্পেনীশিংবু ভারতকী ঙাকশেলগী খুজু খুৎলাই অমসুং তেক্নোলোজীশিং য়েংদুনা মখোয়গী ঙাকশেলদা চঙবা তঙাইফদবশিং মপুং ফাহন্নবা চেবাউ পীখি
"ইন্দিয়া-অফ্রিকাগী মরীনা খা-খাগী মতেং পাংনবগী মরীবু মলতি পোলার ৱার্ল্দ ওর্দর অমা শেম্নবা, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মঙলানশিং হেন্না মঙফাওনবা ঙম্নবগীদমক চুপ্লী পায়দুনা চৎলি"
28 MAR 2023 1:53PM by PIB Imphal
ভারতনা রিজনেল সেক্যুরিতী, তংদু লৈতাবা হেনগৎনবা অমসুং ঙাকশেলগী শক্তি হেনগৎনবগীদমক অফ্রিকা লৈবাকশিংগা লোইননা থবক মখা তানা তৌমিন্নখিগনি। ৱাফম অসি ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ২শুয়া অফ্রিকা-ইন্দিয়া জোইন্ত এক্সর্সাইস 'এফিন্দেক্স' পুনে, মহারাস্ত্রাদা মার্চ ২৮, ২০২৩দা পাঙথোকপা ওহানবা ইন্দিয়া অফ্রিকা আর্মি চীফশিংগী কনক্লেবতা ফোংদোকখিবনি। কনক্লেব অসিদা চীফ ওব দি আর্মি স্তাফ জেনরেল মনোজ পান্দে অমসুং চীফশিং অমসুং অফ্রিকা লৈবাক ৩১গী মীহুৎশিংগা লোইননা অতোপ্পা সিভিল অমসুং দিফেন্স দিগ্নিতরীশিংসু শরুক য়াখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা ফোংদোকখি মদুদি ভারতনা অফ্রিকাগী মপাং ওইরিবা লৈবাকশিংদা মখোয়গী আর্ম্দ ফোর্সেস মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা, মখোয়গী শেনমিৎলোন চাউখৎনবা অমসুং খুন্নাই চাউখৎপা য়াওনা ঙাকশেলগা মরী লৈনবা হীরম খুদিংদা মতেং পাংগনি হায়না লেপখিবদু্মক হোংদনা লৈরি। মহাক্না পুক্নিং চিংশিল্লদুনা ফোংদোকখি মদুদি লৈবাক অমগী চাউখৎপগী শক্তি অসি মখোয়গী সেক্যুরিতী মতীক চানা লৈরবকান্দা ওইগনি। "ঐখোয়না থাজৈ মদুদি মীওইবগী পুন্সিগী হক অমসুং ইশাগী ওইবা নীংতম্বা, থবক তৌবগী হক, শেন্থোক লম্বী থিবগী হক অসিনচিংবা মীইওবগী হক অসি কনবা হায়বসি মপাঙ্গল কনবা অমসুং মশক থোকপা স্তেত এপরেতসকী মখা পোল্লি, মসিনা আইনগী কাংলোনশিংবু ঙাকপা ঙমগনি অমসুং মসিগী মথক্তা শেন্মিৎলোনগী অমসুং খুন্নাইগী চাউখৎপা পুরকপা ঙমগনি। চাউখৎপা হায়বসি সেফ অমসুং সেক্যুর ওইবা এনভাইরোন্মেন্ত অদুখক্তদা লৈগনি। ঐখোয় কয়া অমনা নীংতম্লবা মতুংদগী চহি কয়া অমা লাক্লবসু স্তেত সিস্তেম অদুগী কেপাসিতী বিল্দিংদি হৌজিক ফাওবা চত্থরিবা অফ্রিকাগী লৈবাক কয়া অমা লৈরি," হায়না ঙাকশেল মন্ত্রীনা মীয়ামগী আসা মঙফাওনহনবা ঙম্বা মতীক চাবা স্তেত স্ত্রকচর অমা শেম্বগী তঙাইফদবা ফোংদোক্লদুনা হায়খি।
ভারতনা অফ্রিকা লৈবাকশিংদা আর্ম্দ ফোর্সেসকী ত্রেনিং পীবদা মাঙজিল থারি অমসুং মখোয়বু ২১শুবা চহি চাগী সেক্যুরিতীগী শীংনবশিং থেংনবদা তঙাইফদবা স্কিলশিং পীরি। ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অসিদা কাউন্তর ইন্সর্জেন্সী ওপরেসন, পিসকীপিং, শমুদ্রগী সেক্যুরিতী অমসুং সাইবর ৱারফেয়র অমসুং দ্রোন ওপরেসনশিং য়াওনা হীরম কয়া কোনশিল্লি। মসিদা মীচম প্রজা কয়াবু দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, হ্যুমেনিতরিয়ান এদ অমসুং হিদাক লাংথক্কী মতেং পীবসু য়াওরি। অফ্রিকা লৈবাক্কী আর্ম্দ ফোর্সেস পার্সনেল কয়ানা ভারত্তা তোঙান-তোঙানবা হীরমগীদমক পাক শন্না লাক্নরি।
ঙাকশেল মন্ত্রী অসিনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ভারত অমসুং অফ্রিকা লৈবাকশিংগী মরক্তা জোইন্ত এক্সর্সাইস পাঙথোকপনা আর্ম্দ ফোর্সেসশিংদা অম-অমদগী হৈশিংবা লান্থোকনবা অমসুং ইন্তরওপরেবিলিতী শাগৎনবগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরি। মহাক্না 'এফিন্দেক্স'পু ভারতনা অফ্রিকা লৈবাকশিংদা কেপাসিতী শাগৎনবা অমসুং অহেনবা অমগা অমগা থাজনবা হেনগৎনবগী খুদম অমনি হায়না ফোংদোকখি। ইন্দিয়ন ওসিন্না শম্নহল্লিবা শমুদ্রগী য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংদা, ঐখোয়না মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং হায়দ্রোগ্রাফী, অমসুং তেরোরিজম অমসুং এক্সত্রিমিজম থেংনবদা লৈনরিবা মরি অসিনা মরী অসিনা রিজনেলগী ওইবা শান্তি অমসুং লন পুরকপদা তঙাইফদবা ওইরগনি," হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা ঙাকশেলগী খুৎলাই অমসুং প্লেৎফোর্মশিংগী ওইবা কেপাসিতী বিল্দিং শাগৎপবু ভারতকী ওইবা অফ্রিকা মপাংশিংগগী মিলিতরীগী মতেং অসিগী য়াম্না মরুওইবা মচাক অমনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না অফ্রিকা লৈবাকশিংবু ভারতকী ঙাকশেলগী খুজু খুৎলাই অমসুং তেক্নোলোজীশিং য়েংদুনা মখোয়গী ঙাকশেলদা চঙবা তঙাইফদবশিং মপুং ফাহন্নবা চেবাউ পীখি। "ভারতনা চহি খরা অসিদা ঙাকশেলগী মাংজিল থারিবা এক্সপোর্তর অমা ওইনা হৌরক্লি। ঙাকশেলগী মেন্যুফ্রকচরিং ইকোসিস্তেম অমা মফম অসিদা শেমগৎলদুনা মরাং কায়রবা তেক্নিকেল মেনপাৱরগী ওইবা অচৌবা খুদোংচাবা অমা লৈরে। আরতকী ঙাকশেলগী ইন্দস্ত্রী অসিনা অদোমগা লোইননা থবক পায়খৎমিন্নদুনা অদোমগী ঙাকশেলগী তঙাইফদবশিং মপুং ফাহনবা ঙমগনি। ঐখোয়গী অফ্রিকাগী মরুপশিংগী শক্তি হেনগৎনবগী পান্দমগা লোইননা, ঐখোয়না ঐখোয়গী ঙাকশেলগী পোৎচৈ পুথোকপদা হৈশিংবা অমসুং লৌশিং, রিসর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত অসিবু লান্থোক্না শেম শারি," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ভারত-অফ্রিকাগী মরী অসিগী মতাংদা হেন্না ফোংদোক্লদুনা ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি "লাইরবা মুত্থৎপা, তুং কোইনা চৎপা য়াবা চাউখৎপা পুরকপা, শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা পুরকপা অমসুং মীয়ামগী পুন্সিগী মগুন হেনগৎহনবা হায়বা মান্নবা পান্দম অসিনা ঐখোয়বু পুনশিনহল্লি।" মহাক্না মখা তাখি মদুদি মসিগী মপাং অসিনা খা-খাগী মতেং পাংনবগী মরীবু মলতি পোলার ৱার্ল্দ ওর্দর অমা শেম্নবা, চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী মঙলানশিং হেন্না মঙফাওনবা ঙম্নবগীদমক চুপ্লী পায়দুনা চৎলি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা ফোংদোকখি মদুদি ভারত অমসুং অফ্রিকাগী মীয়াম্না অপুনবা ওইনা মীওইবা খুন্নাইগী অহুম থোকপগী অমা তাক্লি, অসিগুম্বা দিমোগ্রাফিক্কী ওইবা খাইদোকপা অসিবু পাক শন্না শীজিন্নগদবনি। মহাক্না অসিগুম্বা মীওইবগী পাক চাউরবা রিসোর্স অসিবু চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইনা শীজিন্নগদবনি হায়খি। "অফ্রিকাগী লৈবাক কয়া অমনা মালেমদা মী মশীং য়ামখৎপগী ফিভম লৈরি। প্রোজেক্সন খরগী মতুং ইন্না, ২০৫০ ফাওবদা মালেমগী মীওই মরি লৈবদা অফ্রিকা মচা অমা লৈগনি। মরম অসিনা, করিগুম্বা মীওইবা খুন্নাইনা চাউখৎকদবা লৈরবদি অফ্রিকা হান্না চাউখৎপা তঙাইফদে। ঙসিদি অফ্রিকানা তোঙান-তোঙানবা মীওই বিলিয়ন অমা হেনবগী য়ুম ওইরি, মখোয়গী শরুক অহুম থোকপগী অনিদি চহি ৩৫গী মখা ওইরি। করিগুম্বা অসিগুম্বা মীওইবগী কেপিতেল অসিবু মতীক চাবা খুদোংচাবা পীবীবা তারবদি, মসিনা অফ্রিকা খক্তগী নত্তনা মালেম পুম্বগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন ওইগনি," হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা মরী লৈনবা তেক্নোলোজীগী ওইবশিংদা মনীং হন্দুনা লৈরিবসিবু হেন্না ৱাংবা শেন্মিৎলোনগী চাউখৎপা পুরকপদগী ফাজিন্দুনা থম্বনি। অনৌবা হৌগৎলক্লিবা তেক্নোলোজীশিংনা অসিগুম্বা কোম অসি মেনবা ঙমগনি হায়রদুনা মহাক্না ভারতকী ওইবা দিজিতেল অমসুং ক্লিন অমসুং গ্রীন তেক্নোলোজীশিংদা হৈশিংবা অসিনা অফ্রিকা লৈবাকশিংদা মতেং পাংবা ঙমগনি। মহাক্না ভারতকী লৈবাক পম্ববু য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তর্ফেস (য়ু.পি.আই.)না পুনশিনহনবা ঙমখিবা অসিব ফাইনান্সিএল রিভোলুসন অমনি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না ৱাখল্লোন লান্থোক্নবগী থবক অসি লম্বী অনি ওইগনি অমসুং ভারতনা অফ্রিকা লৈবাকশিংগী হৈশিংবশিংবু তমজনবগী অপাম্বা ফোংদোকখি।
ইন্দিয়া-অফ্রিকা আর্মি চীফ'স কনক্লেব অসি 'অফ্রিকা-ইন্দিয়া মিলিতরীস ফোর রিজনেল য়ুনিতী – অম্রুত'কী থিমদা শেমগৎপনি। মসিনা ভারতকী মিলিতরী অমসুং অফ্রিকা লৈবাক্কী মিলিতরীশিংগী মরক্তা রিজনেল কোওপরেসন মেকানিজমগী শরুক অমা ওইনা হেন্না মপাঙ্গল হেনগৎনবা পান্দম থম্লি।
কনক্লেব অসিনা ভারতকী ঙাকশেল ইদস্ত্রীশিং হেনগৎহনবগী মথক্তা ইন্সতিস্যুসনেল ফ্রেমৱার্ক অমগী মখাদা অপুনবা মিলিতরী ত্রেনিং, পিস কীপিং ওপরেসন পাঙথোক্নবা পান্দম থম্লি। মসি ভারত অমসুং অফ্রিকা লৈবাকশিংগী মরক্তা মরা চেৎপা ঙাকশেলগী মরী অমা শাগৎতুনা রিজনেল কোওপরেসন হেনগৎনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি।

Ministry of Defence
India will continue to work with African nations to promote regional security, stability & enhance defence capabilities, says Raksha Mantri during 1st India-Africa Army Chiefs’ Conclave in Pune
Reiterates support to partner-countries in all defence-related matters
Shri Rajnath Singh invites African companies to explore Indian defence equipment & technologies to fulfill their security needs
“India-Africa ties drive South-South cooperation to build a multi-polar world order, more responsive to the aspirations of developing countries”
28 MAR 2023 1:53PM by PIB Delhi
India will continue to work with African nations to promote regional security, foster stability and enhance the defence capabilities together. This was stated by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh during the first edition of India-Africa Army Chiefs’ Conclave organised on the sidelines of 2nd Africa-India Joint Exercise ‘AFINDEX’ in Pune, Maharashtra on March 28, 2023. The Conclave was attended by Chief of the Army Staff General Manoj Pande and Chiefs & representatives of 31 African nations, along with other civil and defence dignitaries.
Shri Rajnath Singh reiterated India’s commitment to provide support to African partner-countries in all defence related matters, including capability enhancement of their Armed Forces, to ensure their economic growth and social development. He emphasised that the full potential of a nation’s progress can be realised only when its security is ensured.
“We believe that preservation of individual human rights such as the right to life and personal liberty, right to employment, right to livelihood, etc. are dependent on a strong and effective state apparatus which can ensure the Rule of Law as well as promote economic growth & social development. Development can only take place in a safe and secure environment. Though many of us have come a long way since our independence, there are many African countries where the capacity building of state systems is still a work in progress,” the Raksha Mantri said, while emphasising the need to build robust state structures which can cater to the needs and aspirations of the people.
India has been at the forefront of providing training to the Armed Forces of African nations and equipping them with necessary skills to face the security challenges of the 21st century. The training programmes cover a wide range of areas, including counter-insurgency operations, peacekeeping, maritime security and specialised training in new domains such as cyber warfare and drone operations. It also encompasses training civilians in areas such as disaster management, humanitarian aid and medical assistance. A large number of African Countries’ Armed Forces personnel continue to visit India for training in different areas.
The Raksha Mantri added that the Joint Exercises between India and African nations provide an excellent opportunity for the Armed Forces to learn from each other and promote interoperability. He termed ‘AFINDEX’ as a reflection of India’s continued focus on African nations to develop capacities and enhance mutual capabilities. “As maritime neighbours linked by the Indian Ocean, our cooperation in maritime security & hydrography and countering terrorism & extremism will be essential for regional peace and prosperity,” he said.
Shri Rajnath Singh described capacity building in terms of defence equipment and platforms as another critical aspect of India’s military cooperation with its Africa partners. He invited the African countries to explore Indian defence equipment and technologies to fulfill their security needs. “India has emerged as a leading defence exporter in recent years. A defence manufacturing ecosystem has been created here which has the advantage of abundant technical manpower. The Indian defence industry can work with you to fulfil your defence requirements. With the aim to empower our African friends to indigenously meet their defence requirements, we are also committed to sharing our expertise and knowledge in defence manufacturing, research and development,” he said.
Elaborating further on the India-Africa ties, the Raksha Mantri stated that “we are united by the common goals of eradicating poverty, achieving sustainable development, promoting peace & harmony and improving the quality of life of the people.” He added that this partnership drives the South-South cooperation to build a truly multi-polar world order which is more responsive to the aspirations of developing countries.
Shri Rajnath Singh pointed out that the people of India and Africa together represent a third of humanity, a demographic dividend which has to be used wisely. He called for turning this huge human resource into an engine of growth and development. “Many African nations have the fastest rate of growth of population in the world. As per some projections, by 2050, there would be one African, out of every four people in the world. Therefore, if humanity has to develop, Africa has to develop. Today, Africa is today home to more than a billion vibrant people, with more than two thirds of them under the age of 35. If this human capital is supported with the right opportunities, it will become the growth engine for not just Africa, but also for the entire world,” he added.
The Raksha Mantri described relative technological backwardness as one of the most important causes holding the developing world from high economic growth rates. Stating that new and emerging technologies provide an opportunity to leapfrog this gap, he extended India’s expertise in digital and clean & green technologies for the benefit of African nations. He made special mention of India’s achievement of financial inclusion of the entire citizenry through Unified Payment Interface (UPI), describing it as a Financial Revolution. He also stressed that the exchange of ideas and practices will be two-way and India is keen to learn from the experiences of its African friends.
The India-Africa Army Chiefs’ Conclave was structured on the central theme of ‘Africa-India Militaries for Regional Unity – AMRUT’. It was aimed to strengthen and improve synergy between militaries of India and African nations as part of regional cooperation mechanism.
The Conclave focussed on joint training and defence cooperation amongst the nations to evolve an institutionalised framework in order to enhance collaboration in the fields of joint military training, execution of peacekeeping operations; besides promoting Indian defence industries. It is a major landmark in deep-rooted defence ties between India and African nations, thereby enhancing regional cooperation.