কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
২০২৩-২৪ৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (MSP)ত অনুমোদন কেবিনেটৰ
24 MAR 2023 9:16PM by PIB Guwahati
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা কেবিনেট কমিটিয়ে ২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (MSP)ত অনুমোদন জনাইছে। কৃষি ব্যয় আৰু মূল্য আয়োগ (CACP)ৰ পৰামৰ্শৰ ভিত্তিত এই অনুমোদন জনোৱা হৈছে।
২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ এমএছপি (পূৰ্বৰ টিডি-৫ গ্ৰেডৰ সমতুল্য টিডি-৩) প্ৰতি কুইন্টলত ৫০৫০/- টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ইয়াৰদ্বাৰা সৰ্বভাৰতীয় ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ তুলনাত ৬৩.২০ শতাংশ লাভ নিশ্চিত হ’ব। ২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ঘোষিত এমএছপি ২০১৮-১৯ৰ বাজেটত চৰকাৰে ঘোষণা কৰা সমগ্ৰ ভাৰতৰ ওজনযুক্ত গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ কমেও ১.৫ গুণৰ স্তৰত এমএছপি নিৰ্ধাৰণৰ নীতিৰে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ।
ই লাভৰ সীমা হিচাপে ন্যূনতম ৫০ শতাংশ নিশ্চিত কৰে। মৰাপাটৰ খেতিয়কসকলৰ অধিক পাৰিতোষিক লাভ নিশ্চিতকৰণৰ লগতে গুণগত পাটৰ আঁহক প্ৰোৎসাহিতকৰণৰ দিশত ই অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু প্ৰগতিশীল পদক্ষেপ।
ভাৰতীয় মৰাপাট নিগমে (JCI) কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ন’ডেল এজেন্সী হিচাপে মূল্য সমৰ্থন কাৰ্য্যকলাপ পৰিচালনা কৰিব আৰু এনে কাৰ্য্যকলাপত লোকচান সাপেক্ষে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিশোধ কৰিব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Price (MSP) for Raw Jute for 2023 -24 season
24 MAR 2023 9:16PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval for the Minimum Support Price (MSP) for Raw Jute for 2023-24 season. The approval is based on recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP).
The MSP of Raw Jute (TD-3 equivalent to earlier TD-5 grade) has been fixed at Rs.5050/- per quintal for 2023-24 season. This would ensure a return of 63.20 percent over the all India weighted average cost of production. The announced MSP of raw jute for 2023-24 season is in line with the principle of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times all India weighted average cost of production as announced by the Government in the Budget 2018-19.
It assures a minimum of 50 percent as margin of profit. It is one of the important and progressive steps towards ensuring better remunerative returns to the jute growers and to incentivize quality jute fibre.
The Jute Corporation of India (JCI) will continue as Central Government Nodal Agency to undertake Price Support Operations and the losses incurred, if any, in such operations, will be fully reimbursed by the Central Government.