গৃহ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ দৃষ্টি অনুধাৱনেৰে পুনৰ এবাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনী বিশেষ ক্ষমতা আইনৰ (AFSPA) অধীনত নাগালেণ্ড, অসম আৰু মণিপুৰৰ অশান্ত অঞ্চলৰ সংখ্যা হ্ৰাসৰ সিদ্ধান্ত ভাৰত চৰকাৰৰ
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে বুলি কয়
25 MAR 2023 2:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা কাৰ্য্যকৰী পদক্ষেপৰ ফলশ্ৰুতিত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ যথেষ্ট উন্নতি হৈছে আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এই ৰাজ্যকেইখন আগবাঢ়ি গৈছে। ইয়াত ২০১৪ৰ তুলনাত ২০২২ত বিদ্ৰোহৰ ঘটনা ৭৬% হ্ৰাস পাইছে। একেদৰে, এই সময়ছোৱাত নিৰাপত্তাৰক্ষী আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যুৰ হাৰ ক্ৰমে ৯০% আৰু ৯৭% হ্ৰাস পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টাৰাজি গ্ৰহণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতি হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে ২০২২ৰ এপ্ৰিলৰপৰা নাগালেণ্ড, অসম আৰু মণিপুৰত সশস্ত্ৰ বাহিনী বিশেষ ক্ষমতা আইন (AFSPA)ৰ অধীনত অশান্ত অঞ্চলৰ সংখ্যা হ্ৰাসৰ সমান্তৰালকৈ আজি আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণেৰে এই তিনিখন ৰাজ্যত ২০২৩ৰ ০১ এপ্ৰিলৰপৰা কাৰ্য্যকৰী হোৱাকৈ অশান্ত অঞ্চলৰ সংখ্যা অধিক হ্ৰাস কৰিছে। এই সন্দৰ্ভত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ যথেষ্ট উন্নতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ নিৰাপত্তা, শান্তি আৰু উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানৰ ফলশ্ৰুতিত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল শান্তি আৰু উন্নয়নৰ অভিমুখে ধাৱমান হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ এখনি শান্তিপূৰ্ণ আৰু সমৃদ্ধিশালী উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ দৃষ্টি বাস্তৱায়িতকৰণৰ উদ্দেশ্যেৰে যোৱা ৪ বছৰত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নেতৃত্বত উত্তৰ-পূবৰ ৰাজ্যসমূহত কেইবাখনো শান্তি চুক্তি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে অধিকাংশ বিপ্লৱীয়ে দেশৰ সংবিধান আৰু মোদী চৰকাৰৰ নীতিলৈ আস্থা প্ৰকাশেৰে এনে গোটসমূহে অস্ত্ৰ সম্বৰণ কৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ শান্তি আৰু উন্নয়নৰ অংশীদাৰ হৈ পৰে। ২০১৪ ৰপৰা এতিয়ালৈকে প্ৰায় ৭০০০ বিপ্লৱীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে।
যোৱা ৪ বছৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ শান্তিপূৰ্ণ, সমৃদ্ধিশালী আৰু উন্নত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে একাধিক ঐতিহাসিক চুক্তি স্বাক্ষৰিত কৰিছে। এই চুক্তিৰাজিয়ে দশক-দশক ধৰি অব্যাহত সমস্যাসমূহ সমাধান কৰিছে। যথাঃ
• ২০১৯ৰ আগষ্টত ত্ৰিপুৰাত স্বাক্ষৰিত এনএলএফটি (এছডি) চুক্তিৰ ফলশ্ৰুতিত বিপ্লৱীসকলে হিংসাৰ পথ পৰিহাৰ কৰি সমাজৰ মূলসুঁতিলৈ ঘূৰি আহে।
• ২০২০ৰ জানুৱাৰীত বড়ো শান্তি চুক্তিয়ে অসমৰ ৫ দশক পুৰণি বড়ো সমস্যাৰ সমাধান কৰিলে।
• ২০২০ৰ জানুৱাৰীত কেইবা দশক পুৰণি ব্ৰু-ৰিয়াং শৰণাৰ্থী সংকটৰ সমাধানৰ বাবে এক ঐতিহাসিক চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়। ইয়াৰ অধীনত ৩৭,০০০ অভ্যন্তৰীণভাৱে স্থানচ্যুত লোকক ত্ৰিপুৰাত সংস্থাপন প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ২০২১ৰ ছেপ্টেম্বৰত কাৰ্বি-আংলং চুক্তিৰ জৰিয়তে অসমৰ কাৰ্বি জনগোষ্ঠীয় লোকৰ বসতিপ্ৰধান অঞ্চলটোৰ দীৰ্ঘদিনীয়া বিবাদৰ সমাধান কৰা হৈছে।
• অসমৰ আদিবাসী গোটৰ সৈতে ২০২২ৰ ছেপ্টেম্বৰত এক চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলক বিদ্ৰোহমুক্তকৰণৰ ক্ষেত্ৰত দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ। এই ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু আন-আন অংশীদাৰসকলৰ সৈতে অহৰহ আলোচনাত মিলিত হৈ আহিছে। মোদী চৰকাৰে নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ অৰ্থে ২০১৫ত ত্ৰিপুৰা আৰু ২০১৮ত মেঘালয়ৰপৰা আফছপাৰ অধীনত অশান্ত অঞ্চলৰ অধিসূচনা সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰত্যাহাৰ কৰিছিল।
সমগ্ৰ অসমতে ১৯৯০ৰপৰা অশান্ত অঞ্চলৰ অধিসূচনা বলবৎ হৈ আছিল। কিন্তু মোদী চৰকাৰৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাৰ ফলশ্ৰুতিত নিৰাপত্তা পৰিস্থিতিৰ যথেষ্ট অগ্ৰগতি সাধনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ০১-০৪-২০২২ ৰপৰা ৯ খন জিলা আৰু এখন জিলাৰ এটা মহকুমাৰ বাহিৰে সমগ্ৰ অসমৰপৰা আফছপাৰ অধীনত অশান্ত অঞ্চলৰ অধিসূচনা প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছিল। একেদৰে ০১-০৪-২০২৩ৰপৰা ইয়াৰ পৰিসৰ মাত্ৰ ৮ খন জিলালৈ হ্ৰাসৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ৰাজ্যখনৰ অশান্ত অঞ্চল অধিক হ্ৰাস পালে।
মণিপুৰত (ইম্ফল মিউনিচিপেলিটী এলেকাৰ বাহিৰে) আফছপাৰ অধীনত অশান্ত অঞ্চলৰ অধিসূচনা ২০০৪ ৰপৰা বলবৎ হৈ আছিল। ০১-০৪-২০২২ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণেৰে ইয়াৰ ৬ খন জিলাৰ ১৫ টা থানা এলেকাত অশান্ত অঞ্চলৰ অধিসূচনা প্ৰত্যাহাৰ কৰিছিল আৰু এতিয়া ০১-০৪-২০২৩ ৰপৰা ইয়াৰ অধীনত অশান্ত অঞ্চলৰ অধিসূচনা আন ৪ টা থানা এলেকাৰপৰা প্ৰত্যাহাৰৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ৭ খন জিলাৰ মুঠ ১৯ টা আৰক্ষী থানা এলেকাৰপৰা প্ৰত্যাহাৰ হ’ল।
১৯৯৫ ৰপৰা সমগ্ৰ নাগালেণ্ডত অশান্ত অঞ্চলৰ অধিসূচনা বলবৎ আছিল। এনে প্ৰেক্ষাপটত গঠিত এখন কমিটিয়ে পৰ্য্যায়ক্ৰমে আফছপা প্ৰত্যাহাৰৰ পৰামৰ্শ প্ৰদানৰ পিছত ০১-০৪-২০২২ত ইয়াৰ ৭ খন জিলাৰ ১৫ টা থানা এলেকাৰপৰা অশান্ত অঞ্চলৰ অধিসূচনা প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছিল। একেদৰে, ০১-০৪-২০২৩ ৰপৰা ইয়াৰ অধীনত অশান্ত অঞ্চলৰ অধিসূচনা আন ৩ টা থানা এলেকাৰপৰা প্ৰত্যাহাৰৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ৮ খন জিলাৰ মুঠ ১৮ খন থানা এলেকাত আফছপা প্ৰত্যাহাৰ হ’ল।
ইয়াৰ বাবে গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰি কয়, উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন-যাত্ৰাৰ এনে ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন সাধনেৰে এই অঞ্চলটোক সমগ্ৰ ভাৰতৰে সংযোগ কৰাৰ বাবে মই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক কৃতজ্ঞতা জনালো। একেদৰে, ইয়াৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো।

Ministry of Home Affairs
Realizing Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of a peaceful and prosperous North-East India, the Government of India has once again decided to reduce the disturbed areas in Nagaland, Assam and Manipur under the Armed Forces Special Powers Act (AFSPA)
Union Home Minister Shri Amit Shah says that this decision has been taken in view of the significant improvement in the security situation in North-East India
Prioritizing the security, peace and development of the North East was done for the first time under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, as a result of it, the region today is rapidly heading on the path of peace and development
I express my gratitude to Prime Minister Modi ji for bringing this positive change in the lives of the people of North East and connecting the region with the hearts of rest of India, greetings to the people of North East on this momentous occasion
25 MAR 2023 2:21PM by PIB Delhi
Due to the effective steps taken by the Central Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, there has been a significant improvement in the security situation in the North-Eastern states and pace of the development has increased. Compared to the year 2014, there is a reduction of 76% in the extremist incidents in the year 2022. Similarly, the deaths of security personnel and civilians have come down by 90% and 97% respectively during this period.
With the consistent efforts of the Central Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, there has been an unprecedented improvement in the security situation in North East India, and in a historic move, after decades, the Government of India from April 2022, has reduced disturbed areas under Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) in Nagaland, Assam and Manipur. Taking another important decision today, again from April 01, 2023, disturbed areas under AFSPA in these three states are being further reduced. Union Home Minister Shri Amit Shah said that this decision has been taken in view of the significant improvement in the security situation in North-East India. Prioritizing the security, peace and development of the North East was done for the first time under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, as a result of it, the region today is rapidly heading on the path of peace and development.
Realizing Prime Minister Shri Narendra Modi's vision of a peaceful and prosperous North-East, under the leadership of the Union Home Minister Shri Amit Shah, several peace accords were implemented in the North-Eastern states in last 4 years. As a result of which, most of the extremists groups expressing faith in the Constitution of the country and the policies of the government led by the Prime Minister Narendra Modi have laid down their arms and became partners in the peace and development of the North East. From 2014 till now around 7000 insurgents have surrendered.
During the last 4 years, to realize Prime Minister Modi's dream of a peaceful, prosperous and developed North East, the Ministry of Home Affairs has signed several historic agreements, which have resolved decades-old problems.
• In August 2019, agreement was signed with NLFT(SD) in Tripura bringing insurgents into the mainstream.
• The Bodo Accord of January, 2020 has resolved the 5 decades old Bodo problem of Assam.
• In January 2020, a historic agreement was signed to resolve the decades old Bru-Reang refugee crisis, under which 37,000 internally displaced people are being resettled in Tripura.
• The Karbi-Anglang Agreement of September, 2021 has resolved the long-standing dispute in the Karbi region of Assam.
• An agreement has been signed with the tribal group of Assam in September 2022.
Prime Minister Modi is determined to make the entire North-East region insurgency free, in this regard the Central Government has been in constant dialogue with the State Governments and other stakeholders. Due to improvement in the security situation by the Modi government, the disturbed area notification under AFSPA was completely withdrawn from Tripura in 2015 and Meghalaya in 2018.
The Disturbed Areas Notification is in force since 1990 in the whole of Assam. As a result of significant improvement in the security situation due to the untiring efforts of the Modi government, the disturbed areas under AFSPA were removed with effect form 01.0.4.22 from the entire state of Assam except 9 districts and one sub-division of another district, and from 01.04.2023 it has been reduced to only 8 districts.
Disturbed area declaration under AFSPA in Manipur (except Imphal Municipality area) was in operation since 2004. Taking an important step by the central government under the leadership of Prime Minister Modi ji, 15 police station areas of 6 districts were taken out of the disturbed area notification from 01.04.2022, and now from 01.04.2023 the disturbed area notification under AFSPA is being withdrawn from 4 other police station. Thus, 19 police stations in 7 districts of Manipur have been removed from the disturbed area notification under AFSPA.
The Disturbed Areas Notification was applicable in the whole of Nagaland from since 1995. Following the recommendation of the committee constituted in this context to remove AFSPA in a phased manner, the disturbed area notification was withdrawn from 15 police stations of 7 districts with effect from 01.04.2022. It is further being withdrawn from 3 other police stations with effect form 01.04.2023, therefore, a total of 18 police stations in 8 districts of Nagaland are being removed from the disturbed area notification under AFSPA.
Home Minister Shri Amit Shah thanked the Prime Minister Shri Narendra Modi, and said that, I express my gratitude to Prime Minister Modi ji for bringing this positive change in the lives of the people of North East and connecting the region with the hearts of rest of India, greetings to the people of North East on this momentous occasion.