Ministry of Housing & Urban Affairs
‘City Finance Rankings, 2022’ portal goes live, MoHUA invites Urban Local Bodies to participate in the first of its kind initiative
20 MAR 2023 4:11PM by PIB Delhi
The ‘City Finance Rankings 2022’ portal www.cityfinance.in/rankings has been made live by Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) on 20th March, 2023. The Urban Local Bodies (ULBs) across the country can now participate in the Rankings through an entirely digital, 100% paperless, process. The ‘City Finance Rankings 2022’ have been launched with the objective of evaluating, recognizing and rewarding municipal bodies across the country on the basis of the quality of their current financial health and improvement over time in financial performance.
As per the Guidelines of ‘City Finance Rankings 2022’, which had been launched by Shri Hardeep Singh Puri, Hon’ble Minister Housing and Urban Development on December 28, 2022, the participating ULBs will be evaluated on 15 indicators across three key municipal finance assessment parameters, namely: (i) Resource Mobilization, (ii) Expenditure Performance and (iii) Fiscal Governance. The cities will be ranked on the basis of their scores under any one of the following four population categories: (i) Above 4 million (ii) Between 1-4 million (iii) 100K to 1 million (iv) Less than 100,000. The top 3 cities in each population category will be recognized and rewarded at the national level as well as within each state/state cluster.
The last date for participating in the ‘City Finance Rankings 2022’ is 31st May, 2023. The participating ULBs can submit the required data/documents (including audited accounts, annual budgets, and self-reported performance metrics) through the online facility created on www.cityfinance.in. Quality Control of India (QCI) as the Project Monitoring Unit will provide handholding support to ULBs / States during the data collection process. After verification and validation of the data, the final rankings are expected to be announced in the month of July, 2023.
The City Finance Rankings will provide critical insights to policy makers into the state of finances of urban local bodies. ULBs will also stand to benefit by participating in the fiscal rankings as they will be able to evaluate their own performance vis-à-vis other cities, which will motivate them for improvement in future.

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲାଇଭ୍‌ ହେଲା ‘ସିଟୀ ଫାଇନାନ୍ସ ରେଙ୍କିଙ୍ଗ ୨୦୨୨ ପୋର୍ଟାଲ’
ନିଜସ୍ୱ ଧରଣର ଏହି ପ୍ରଥମ ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହେବା ଲାଗି ପୌର ପ୍ରଶାସନଗୁଡ଼ିକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କଲା ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
20 MAR 2023 4:11PM by PIB Bhubaneswar
ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ୨୦ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୩ରେ ‘ସିଟୀ ଫାଇନାନ୍ସ ରେଙ୍କିଙ୍ଗ ୨୦୨୨’’ ପୋର୍ଟାଲ www.cityfinance.in/rankings କୁ ଲାଇଭ କରି ଦିଆଯାଇଛି । ସାରା ଦେଶର ପୌର ପ୍ରଶାସନ (ୟୁଏଲବି)ଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ୧୦୦% ପେପରଲେସ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବେ । ସାରା ଦେଶର ପୌରପାଳିକା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ବର୍ତ୍ତମାନର ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଦର୍ଶନରେ ସମୟ ଅନୁକୂଳ ସୁଧାର ଆଣିବା ଆଧାରରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ, ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପୁରସ୍କୃତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ‘ସିଟୀ ଫାଇନାନ୍ସ ରେଙ୍କିଙ୍ଗ ୨୦୨୨’କୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ଏଥିପୂର୍ବରୁ ୨୮ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୨ରେ ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ ‘ସିଟୀ ଫାଇନାନ୍ସ ରେଙ୍କିଙ୍ଗ ୨୦୨୨’ର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ । ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁଯାୟୀ, ରେଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ପୌର ପ୍ରଶାସନଗୁଡ଼ିକୁ ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ପୌରପାଳିକା ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତିର ୧୫ଟି ସଙ୍କେତକ ଆଧାରରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯିବ । ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନର ମାପଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି – (୧) ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ, (୨) ବ୍ୟୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ (୩) ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରଶାସନ । ନିମ୍ନଲିଖିତ ଚାରିଟି ଜନସଂଖ୍ୟା ଶ୍ରେଣୀ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ଅଧୀନରେ ସହରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସ୍କୋର ଆଧାରରେ ରେଙ୍କ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହି ଚାରିଟି ଶେଣୀ ହେଉଛି (୧) ୪ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ (୨) ୧-୪ ନିୟୁତ ମଧ୍ୟରେ (୩) ୧ ଲକ୍ଷରୁ ୧୦ ଲକ୍ଷ (୪) ୧୦୦,୦୦୦ରୁ କମ୍‌ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଶ୍ରେଣୀରେ ଶୀର୍ଷ ୩ ସହରକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତର ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ/ରାଜ୍ୟ କ୍ଲଷ୍ଟରରେ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯିବ।
‘ସିଟୀ ଫାଇନାନ୍ସ ରେଙ୍କିଙ୍ଗ’ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖ ୩୧ ମେ, ୨୦୨୩। ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ଥିବା ପୌର ପ୍ରଶାସନଗୁଡ଼ିକ ଆବଶ୍ୟକ ଡାଟା/ଦସ୍ତାବିଜ (ଅଡିଟ୍‌ ଯାଞ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଆକାଉଣ୍ଟ, ବାର୍ଷିକ ବଜେଟ ଏବଂ ନିଜ ଆଡ଼ୁ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଦର୍ଶନ ମେଟ୍ରିକ୍ସ ସହିତ) www.cityfinance.in. ୱେବସାଇଟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅନଲାଇନ ସୁବିଧା ମାଧ୍ୟମରେ ଦାଖଲ କରିପାରିବେ । ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନୁଧ୍ୟାନ ୟୁନିଟ୍‌ ରୂପରେ ଭାରତର ଗୁଣବତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ (କ୍ୟୁସିଆଇ) ଡେଟା ସଂଗ୍ରହ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମୟରେ ୟୁଏଲବି/ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଡେଟାର ପ୍ରାମାଣୀକରଣ ଓ ସତ୍ୟତା ଯାଞ୍ଚ ପରେ ଅନ୍ତିମ ରେଙ୍କିଙ୍ଗ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ରେ ଘୋଷଣା କରାଯିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ସିଟୀ ଫାଇନାନ୍ସ ରେଙ୍କିଙ୍ଗ ନୀତି ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କୁ ପୌର ପ୍ରଶାସନଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପୌର ପ୍ରଶାସନଗୁଡ଼ିକୁ ଆର୍ଥିକ ରେଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଭାଗ ନେବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳିବ, କାରଣ ସେମାନେ ଅନ୍ୟ ସହରମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ନିଜ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ। ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସୁଧାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ମିଳିପାରିବ ।