Ministry of Tourism
Shri G. Kishan Reddy chairs the meeting of Heads of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Tourism Administrations in Kashi(Varanasi ) today
Action Plan for “Year of Tourism Development in the SCO Space in 2023” adopted
17 MAR 2023 4:28PM by PIB Delhi
Shri G. Kishan Reddy, Minister for Tourism, Culture and Development of North Eastern Region, Government of India chaired the Meeting of Heads of Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Tourism Administrations held in ‘Kashi’ (Varanasi) on 17th March 2023.
The meeting was attended by H.E. Yerzhan Yerkinbayev, Vice Minister of Culture and Sports, Government of the Republic of Kazakhstan, H.E. Lu Ying Chuan, Deputy Minister of Culture and Tourism, Government of Republic of China, H.E. Samat Bekturovich Shatmanov, Deputy Minister of Culture, Information, Sports and Youth Policy, Government of Kyrgyz Republic and H.E. Azamov Ulugbek Axmatovich, First Deputy Minister of Culture and Tourism, Government of Republic of Uzbekistan in person and through online mode by H.E. Vladimir Evgenyvich Ilyichev, Deputy Minister, Ministry of Economic Development, Federation of Russia, H.E. Muminzod Kamoliddin, Chairman of the Tourism Development Committee, Government of the Republic of Tajikistan and H.E. Aun Chaudhry, Advisor to the Prime Minister on Tourism and Sports, Government of Islamic Republic of Pakistan. The meeting was also attended by Senior Officials from Departments of Tourism from the SCO member countries, Representatives from Secretariat of the Shanghai Cooperation Organisation, Ministry of Tourism and Ministry of External Affairs, Government of India.
The SCO Tourism Ministers finalised and approved the Joint Action Plan prepared for implementing the Agreement between the Governments of the SCO Member States on the Development of Cooperation in Tourism. The approved Joint Action Plan has the following prioritised components -
- Promotion of the SCO tourism brand.
- Promotion of the cultural heritage of the SCO Member States in tourism.
- Sharing and Exchange of information and digital technologies in tourism.
- Promotion of mutual cooperation in medical and health tourism.
- Improving the quality of services.
VKMV.jpg)
As per the agreed Joint Action Plan, the member countries will undertake various activities such as SCO tourism exhibition, SCO Food Festival, Webinar & Seminar on tourism, conference and expert session on promotion and development of tourism in the region.
The meeting also adopted the Action Plan for “Year of Tourism Development in the SCO Space in 2023.” This document identified a list of activities and events to promote and showcase Tourism products of SCO member States.
A Joint Statement by the Head of the Tourism Administrations of the SCO member countries was also issued post the meeting. The Meeting of Heads of SCO Tourism Administrations was preceded by two Expert Working Group (EWG) meetings held under the Chairmanship of India. The 1st EWG meeting was held online on 31.01.2023 whereas the 2nd meeting of the EWG was held in physical mode on 14th -15th March 2023 in ‘Kashi’ (Varanasi).
‘Kashi’ has been declared as the First Tourism & Cultural Capital of SCO. This recognition will bring the city to a greater prominence in the global tourist map. The initiative will garner more attention by highlighting the spiritualism, mysticism, learning of Kashi which is also the cradle of Indian civilization. The next meeting of the SCO Heads of Tourism Administrations will be held in Kazakhstan in 2024.
Four bilateral meetings of India with China, Kazakhstan, Kyrgyz Republic and Uzbekistan were also held on the sidelines of the Meeting of the Heads of SCO Tourism administrations.
The Shanghai Cooperation Organization (SCO) is an intergovernmental organization founded on 15 June 2001 in Shanghai. The SCO currently comprises Eight Member States (China, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Pakistan, Tajikistan and Uzbekistan).

ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶ୍ରୀ ଜି କିଶନ ରେଡ୍ଡୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି କାଶୀ (ବାରଣାସୀ) ଠାରେ ସାଂଘାଇ ସହଯୋଗ ସଂଗଠନ (ଏସସିଓ) ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଶାସନିକ ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ
“ଏସ୍‍ସିଓରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିକାଶ ବର୍ଷ ୨୦୨୩” ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଅନୁମୋଦିତ
17 MAR 2023 4:28PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ ୧୭ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ "କାଶୀ” (ବାରଣାସୀ) ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ସାଂଘାଇ ସହଯୋଗ ସଂଗଠନ (ଏସସିଓ) ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଶାସନର ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ।
ଏହି ବୈଠକରେ କାଜାଖସ୍ତାନ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ଉପ ମନ୍ତ୍ରୀ ୟେରଜାନ୍ ୟର୍କିନବାଏଭ, ଚୀନ୍ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଲୁ ୟିଙ୍ଗ ଚୁଆନ୍‌, କିର୍ଗିଜ ଗଣରାଜ୍ୟର ସଂସ୍କୃତି, ସୂଚନା, କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଯୁବ ନୀତି ଉପ ମନ୍ତ୍ରୀ ସାମତ ବେକଟୁରେରାଭିଚ୍‍ ସଟମାନୋଭ, ଉଜବେକିସ୍ତାନ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଥମ ଉପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜାମୋଭ ଉଲୁଗବେକ୍ ଆକ୍ସମାଟୋଭିଚ୍ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବାବେଳେ ଅନଲାଇନ୍ ମୋଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ରୁଷର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭ୍ଲାଦିମିର ଇଭେଗେନିଭିଚ୍ ଇଲିଚେଭ୍‌, ତାଜାକିସ୍ତାନ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମୁମିନଜୋଦ କାମୋଲିଦ୍ଦିନ ଏବଂ ପାକିସ୍ତାନ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ସଂକ୍ରାନ୍ତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପରାମର୍ଶଦାତା ଆଉନ ଚୌଧରୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ବୈଠକରେ ଏସସିଓ ସଦସ୍ୟ ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ସାଂଘାଇ ସହଯୋଗ ସଂଗଠନର ସଚିବାଳୟର ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ବିକାଶ ଉପରେ ଏସସିଓ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାକୁ ଏସ୍‍ସିଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି । ଅନୁମୋଦିତ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଅଛି -
- ଏସସିଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବ୍ରାଣ୍ଡର ପ୍ରଚାର
- ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ଏସସିଓ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରଚାର
- ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୂଚନା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ
- ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
- ସେବାଗୁଡିକର ଗୁଣବତ୍ତାର ଉନ୍ନତି କରିବା
ସହମତ ହୋଇଥିବା ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଅନୁଯାୟୀ, ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯଥା ଏସ୍‍ସିଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ, ଏସ୍‍ସିଓ ଖାଦ୍ୟ ମହୋତ୍ସବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉପରେ ୱେବିନର୍ ଏବଂ ସେମିନାର, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ତଥା ବିକାଶ ଉପରେ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଅଧିବେଶନ କରିବେ ।
ଏହି ବୈଠକରେ ୨୦୨୩ ରେ ଏସସିଓ ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିକାଶ ବର୍ଷ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଖସଡା ଏସସିଓ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ତାଲିକା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି ।
ବୈଠକ ପରେ ଏସସିଓ ସଦସ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଶାସନର ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଦୁଇଟି ବିଶେଷଜ୍ଞ କାର୍ଯ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଇଡବ୍ଲୁଜି) ବୈଠକ ପୂର୍ବରୁ ଏସସିଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଶାସନର ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କର ବୈଠକ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରଥମ ଇଡବ୍ଲୁଜି ବୈଠକ ୩୧.୦୧.୨୦୨୩ ରେ ଅନଲାଇନରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲାବେଳେ ଇଡବ୍ଲୁଜିର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୈଠକ ୧୪-୧୫ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ରେ "କାଶୀ” (ବାରଣାସୀ) ରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
VKMVD21H.jpg)
"କାଶୀ” କୁ ଏସସିଓ ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ରାଜଧାନୀ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ସହରକୁ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିବ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା, ରହସ୍ୟବାଦ, କାଶୀ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିବ ଯାହାକି ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ମୂଳଦୂଆ ଅଟେ । ୨୦୨୪ ମସିହାରେ କାଜାଖସ୍ତାନରେ ଏସସିଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଶାସନ ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କର ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ।
ଚୀନ୍, କାଜାଖସ୍ତାନ, କିର୍ଗିଜ୍ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ଉଜବେକିସ୍ତାନ ସହିତ ଭାରତର ଚାରିଟି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବୈଠକ ମଧ୍ୟ ଏସସିଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରଶାସନର ମୁଖ୍ୟଙ୍କ ବୈଠକରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
ସାଂଘାଇ ସହଯୋଗ ସଂଗଠନ (ଏସସିଓ) ହେଉଛି ଏକ ଆନ୍ତଃ - ସରକାରୀ ସଂଗଠନ ଯାହାକି ୧୫ ଜୁନ୍ ୨୦୦୧ ରେ ସାଂଘାଇରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏସସିଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଠ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର (ଚୀନ୍, ଭାରତ, କାଜାଖସ୍ତାନ, କିର୍ଗିଜସ୍ତାନ, ଋଷ, ପାକିସ୍ତାନ, ତାଜିକିସ୍ତାନ ଏବଂ ଉଜବେକିସ୍ତାନ)କୁ ନେଇ ଗଠିତ ।