প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুটীয়াভাৱে ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমেৰে ভাৰত-বাংলাদেশ ফ্ৰেইণ্ডশ্বিপ পাইপলাইন উদ্বোধন কৰিব
16 MAR 2023 6:55PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শেখ হাছিনাই ১৮ মাৰ্চ, ২০২৩ৰ সন্ধিয়া ৫ বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ভাৰত-বাংলাদেশ ফ্ৰেইণ্ডশ্বিপ পাইপলাইন উদ্বোধন কৰিব।
ই হৈছে ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত ৩৭৭ কোটি টকা আনুমানিক ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা প্ৰথমটো সীমান্ত অতিক্ৰমি শক্তি পাইপলাইন। এই পাইপলাইনৰ বাংলাদেশৰ অংশটো প্ৰায় ২৮৫ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে অনুদান সাহায্যৰ অধীনত এই অংশটোৰ ব্যয় বহন কৰিছে।
এই পাইপলাইনৰ বছৰি ১ নিযুত মেট্ৰিক টন (MMTPA) হাই-স্পীড ডিজেল (HSD) সৰবৰাহৰ ক্ষমতা আছে। আৰম্ভণিতে, ই উত্তৰ বাংলাদেশৰ সাতখন জিলালৈ হাই স্পীড ডিজেল যোগান ধৰিব।
ভাৰত-বাংলাদেশ ফ্ৰেইণ্ডশ্বিপ পাইপলাইন কাৰ্য্যক্ষমৰ লগে-লগে ভাৰতৰপৰা বাংলাদেশলৈ এইচএছডি পৰিবহণৰ এক বহনক্ষম, নিৰ্ভৰযোগ্য, ব্যয়-সাশ্ৰয়ী আৰু পৰিবেশ অনুকূল পদ্ধতি প্ৰশস্ত হ’ব আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত শক্তি সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ অধিক বৰ্ধন ঘটাব।

Prime Minister's Office
Joint Virtual Inauguration of the India-Bangladesh Friendship Pipeline by Prime Ministers of India & Bangladesh
16 MAR 2023 6:55PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of Bangladesh, Sheikh Hasina will inaugurate the India-Bangladesh Friendship Pipeline on 18 March 2023 at 1700 Hrs (IST) via video-conference.
This is the first cross border energy pipeline between India and Bangladesh, built at an estimated cost of INR 377 crore, of which the Bangladesh portion of the pipeline built at a cost of approx. INR 285 crore, has been borne by the Government of India under grant assistance.
The Pipeline has a capacity to transport 1 Million Metric Ton Per Annum (MMTPA) of High-Speed Diesel (HSD). It will supply High Speed Diesel initially to seven districts in northern Bangladesh.
The operation of India- Bangladesh Friendship Pipeline will put in place a sustainable, reliable, cost-effective and environment friendly mode of transporting HSD from India to Bangladesh and will further enhance cooperation in energy security between the two countries.