প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কর্নাতকাগী হুবলী-ধারৱারদা মরু ওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে
আই.আই.তি. ধারবার জাতিদা কত্থোকখ্রে
শ্রী সিদ্ধারুধা স্বামিজী হুবলী স্তেসন্দা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা রেলৱে প্লেৎফোর্ম কত্থোকখ্রে
হম্পী মোন্যুমেন্তশিংগী মান্ননবা মওংদা দিজাইন তৌখিবা নৌবা শেমগৎলবা হোসপেতে স্তেসন কত্থোকখ্রে
ধারৱার মলতি ৱাতর সপ্লাই স্কিমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
হুবলী-ধারৱার স্মার্ত সিতীগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“দবল-ইঞ্জিন সরকারনা থমোয় শেংনা রাজ্য অসিগী জিলা, খুঙ্গং অমসুং হেমলেৎ খুদিংমক মপুং ফানা চাউখৎহন্নবগীদমক হোৎনরি”
“ধারৱার অসি অখন্নৈ। মসি ভারতকী কলচরেল বাইব্রেন্সীগী মমি অমনি”
“ধারৱারগী আই.আই.তি.গী অনৌবা কেম্পসনা ক্বালিতী এজুকেসন ফংহল্লগনি। মসিনা অফবা হয়েংগীদমক নহারোলশিংবু মখোঙ শোম্লগনি”
“উরেপ-উয়ুং তম্বদগী প্রজেক্তশিং শঙ্গাবা ফাওবদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা লেপ্পা লৈতবা খোঙজেল অমদা থবক তৌরি”
“অফবা এজুকেসন্না মফম খুদিংমক, মীপুম খুদিংমক য়ৌগদবনি। ক্বালিতী লৈবা ইন্সতিত্যুসনশিং মশিং য়াম্বনা অফবা এজুকেসন হেন্না য়ৌহনবা ঙমহনগনি”
12 MAR 2023 6:19PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কর্নাতকাগী হুবলী-ধানৱারদা মরু ওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং কত্থোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা ২০১৯গী ফেব্রুৱারীদা প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখিবা আই.আই.তি. ধারৱার, হন্দক্তা গিনিস বুক ওফ ৱর্ল্দ রেকোর্দনা শকখঙখিবা শ্রী সিদ্ধারুধা স্বামিজী হুবলী স্তেসনদা লৈবা মিতর ১৫০৭ শাংবা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা রেলৱে প্লেৎফোর্ম জাতিদা কত্থোকপা, লমদম অসিদা কন্নেক্তিবিতী শাহৌ পীনবা হোসপেতে – হুবলী – তিনাইঘাত সেক্সন ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা অমসুং হোসপেতে স্তেসন অপগ্রেদ তৌবা য়াওখি। প্রধান মন্ত্রীনা হুবলী-ধারৱার স্মার্ত সিতীগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেক্তশিংসু শঙ্গাখি অমদি উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না জয়দেব হোস্পিতাল এন্দ রিসর্চ সেন্তর, ধারৱার মলতি ভিলেজ ৱাতর সপ্লাই স্কিম অমসুং তুপ্পরিহল্লা ফ্লদ দেমেজ কন্ত্রোল প্রোজেক্তকী উরেপ-উয়ুংসু তমখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চহি অসি হৌরকপদা হুবলীদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং মহাকপু ওক্নবা লাকখিবা মীওইশিংনা মঙোন্দা পীখিবা থৌজালশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। বেঙ্গলুরুদগী বেলগাবী, কালবুরগীদগী শিবমোগা, অমসুং মৈসুরুদগী তুমকুরু ফাওবা হৌখিবা চহি খরদা কর্নাতকাদা চৎখিবা মহাক্কী খোঙচৎশিংগী মতাংদা নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না কন্নরাশিংনা উৎপীরিবা মীনুংশি অমসুং থৌজাল অদুগী লমন তোনশিল্লি অমসুং সরকারনা মীওইশিংগী পুন্সি লায়থোকহন্দুনা, নহারোলশিংগীদমক থবক্কী খুদোংচাবশিং পীদুনা লমদম অসিগী নুপীশিংবু শক্তি পীদুনা মখোয়গী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা মাইকৈদা থবক পাইখপনা মখোয়গী লমন শীংবা ওইরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “কর্নাতকাগী দবল-ইঞ্জিন সরকারনা থমোয় শেংনা রাজ্যগী জিলা, খুঙ্গং অমসুং হেমলেৎ খুদিংমক মপুং ফানা চাউখৎহন্নবগীদমক হোৎনখি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহিচা কয়াদগী ধারৱার অসি মীপুম খুদিংমকপু তরাম্না ওকখিবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্তগী তমশিনবা য়াবা মখোয়না তমশিনখিবা, মালেনদু অমসুং বায়ালু সীমে রিজনশিংগী গেৎৱে অমা ওইদুনা লাকখি। মরম অসিনা “ধারৱারনা শুপ্নগী গেৎৱে অমা ওইবতা নত্তনা কর্নাতকা অমসুং ভারতকী দাইনামিজমগী মমি অমা ওইরকখি”। ধারৱার অসি মাগী সহিত্য অমসুং ঈশৈ-নোংমাইগীদমক কর্নাতকাগী কলচরেল কেপিতেল ওইনা খঙনৈ। প্রধান মন্ত্রীনা ধারৱারদগী হৌখিবা কলচরগী মশক নাইবা মীওইশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অঙনবদা মহাক্না মান্দ্যাদা চৎখিবা খোঙচৎ অদুগী মতাংদসু পনখি। মহাক্না হায়খি অনৌবা বেঙ্গলুরু-মৈসুরু এক্সপ্রেসৱেনা কর্নাতকাগী সোফৱেয়র হবকী আইদেন্তিতী অসিবু হেন্না খুমাং চাউশিন্নবা লম্বী য়াৎলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, মতৌ অসুম্না চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া বেলগাবীদা কত্থোকখি অমদি উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না শিবমোগা কুবেম্পু এয়রপোর্তকী মতাংদসু পনখি। মহাক্না হায়খি ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিগা লোয়ননা হায়রিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা কর্নাতকাগী অনৌবা চাউখৎ-থৌরাংগী পুৱারী অমা ইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ধারৱারগী আই.আই.তি.গী অনৌবা কেম্পসনা ক্বালিতী এজুকেসন ফংহল্লগনি অমরোমদা অফবা হয়েংগীদমক নহাশিংগী ৱাখল মখোং শোম্বীরগনি। মহাক্না হায়খি আই.আই.তি.গী অনৌবা কেম্পসনা কর্নাতকাগী চাউখৎ খোঙচৎকী পুৱারীদা অনৌবা পন্দুপ অমা ইরগনি। মহাক্না ধারৱার আই.আই.তি. কেম্পসকী হায় তেক ফেসিলিতীশিংগী মতাংদা পনখি অমসুং মসিনা ইথিলগী হৌরকফম ওইদুনা ইন্সতিত্যুসন অসিবু মালেমগী মাংজিল থারিবা ইন্সতিত্যুসনশিংগা মান্নবা থাক্তা পুখৎলগনি হায়না ফোঙদোকখি। আই.আই.তি. ধারৱার কেম্পস অসি হৌজিক পাল্লিবা সরকারগী ‘সঙ্কল্প সে সিদ্ধি’ (হায়বদি ফিরেপশিংনা মাইপাকপা পুরকপা)গী ৱাখল্লোনগী অচৌবা খুদম অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফেব্রুৱারী ২০১৯দা মসিগী উরেপ-উয়ুং তমখিবা অদু নীংশিংখি অমসুং কোরোনা ভাইরসকী লাইচৎনা মরম ওইদুনা শীংনবা কয়া মায়োক্নখ্রবসু চহি ৪গী মনুংদা লোইশিনবা ঙমখিবদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। “প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তম্বদগী শঙ্গাবগী থবক চত্থবদা দবল-ইঞ্জিন সরকারনা লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎখি” প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “ঐখোয়না উরেপ-উয়ুং তমখিবা চপ মান্নবা প্রোজেক্তশিং অদুবু শঙ্গাবা হায়বা ফিরেপ অসিদা ঐখোয়না থাজবা থম্মি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিব চহিশিংদা ক্বালিতী এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিং পাকথোক চাউথোকরকপনা মখোয়গী ব্রান্দ দাইলুসন তৌহনগনি হায়বা ৱাখল্লোন চেল্লবদা পেন্দবা ফোঙদোকখি। ৱাখল্লোন অসিনা হৌরক্লিবা মীরোলগীদমক অচৌবা মাংজবা ওইখি অমসুং অনৌবা ভারতনা ৱাখল্লোন অসি তুংওইন্দুনা থমলমখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “অফবা এজুকেসন হায়বা অসি মফম খুদিংদা, মীপুম খুদিংদা য়ৌহনগদননি। ক্বালিতী ইন্সতিত্যুসনশিং মশিং য়াম্লকপনা মীওই কয়াদা অফবা এজুকেসন ফংহনবা ঙমগনি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, মরম অসিনা হৌখিবা চহি ৯দা ক্বালিতী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মশিং লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। এম্সকী মশিং অসি শরুক অহুম ওইরে, নীংতম্বা ফংলবা মতুং দিকেদ তরেৎতা মেদিকেল কোলেজ ৩৮০গা চাংদম্নবদা হৌখিবা চহি ৯দা মেদিকেল কোলেজ ২৫০ হাংদোকখি। হৌখিবা চহি ৯দা অনৌবা আই.আই.এম. অমসুং আই.আই.তি. কেম্পস হাংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মাগী সহরশিং মোদর্নাইজ তৌদুনা মাংদা চংশিল্লি। মহাক্না হায়খি হুবলী-ধারৱার অসি স্মার্ত সিতী প্রোজেক্ততা য়াওহনখি অমসুং স্মার্ত প্রোজেক্ত কয়ামরুম ঙসি কত্থোকখি। মহাক্না হায়, “তেক্নোলোজী, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং স্মার্ত গভর্নান্সনা হুবলী-ধারৱার রিজনবু অনৌবা পনখৈশিংদা পুখৎপা ঙমখি”।
প্রধান মন্ত্রীনা কর্নাতকাগী মীয়াম্না বেঙ্গলুরু, মৈসুরু অমসুং কালবুর্গীগী শেবা তৌরিবা শ্রী জয়দেব ইন্সতিত্যুত ওফ কার্দিওভাস্ক্যুলর সাইন্সেস এন্দ রিসর্চতা থাজবা থমখি। ঙসি হুবলীদা অহুমশুবা ব্রাঞ্চকী উরেপ-উয়ুং তমখি।
ধারৱার অমসুং মাগী অকোইবা মফমশিংদা অফবা থক্নবা ঈশিং পীনবা কেন্দ্র অমদি রাজ্য সরকারশিংনা পুন্না থবক তৌরি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা জল জীবন মিসনগী মখাদা লুপা করোর ১,০০০ হেনবগী স্কিম অমা উরেপ-উয়ুং তমখি হায়রিবা অসিদা রেনুকা সগর রিজর্বর অমসুং মালাপ্রভা তুরেলদগী ঈশিং অসি তোতিগী খুত্থাংদা য়ুম লাখ ১.২৫ হেনবদা য়ৌহল্লগনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি ধারৱারদা অনৌবা ৱাতর ত্রীৎমেন্ত প্লান্ত অসি শাবা লোইবগা জিলা পুম্বগী মীয়াম্না কান্নবশিং ফংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি উরেপ-উয়ুং তমখিবা তুপ্পারিহল্লা ফ্লদ দেমেজ কন্ত্রোল প্রোজেক্তকী মতাংদসু পনখি অমসুং মসিনা রিজন অসিদা ঈচাওনা থোকহনবা অমাং-অতা হন্থহনবা ঙম্লগনি হায়না ফোঙদোকখি।
সিদ্ধারুধা স্বামিজী স্তেসন অসি মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরকপগা লোয়ননা কন্নেক্তিবিতীদা কর্নাতকানা অতোপ্পা মাইপাকপগী পন্দুপ অমা য়ৌবা ঙম্বদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মসি প্লেৎফোর্ম অমা হেক্তগী রেকোর্দ থম্বা নত্ত্রগা এক্সতেন্সন নত্তে মসিদি ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংবগী ৱাখল্লোন মাংদা পুখৎপনি। মহাক্না হায়খি হোসপেতে – হুবলী – তিনাইঘাত সেক্সনগী ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবা অমসুং হোসপেতে স্তেসন অপগ্রেদ তৌবনা ৱাখল্লোন অসি থবক ওইনা অমুক হন্না উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রুৎ অসিগী খুত্থাংদা ইন্দস্ত্রীশিংগীদমক কোইলা অসি পাক চাউনা পুথোক পুশিন তৌরি অমসুং লাইন অসি ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌরবা মতুংদা দিজলগী মপাল তাংবদা চাউনা হন্থহন্দুনা থৌওং অসিদা অকোইবগী ফীভম কনবসু ঙম্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খোঙথাংশিং অসিনা রিজন অসিগী ইকনোমিক দিবেলপমেন্ত খোঙজেল য়াংখৎহল্লগনি অমসুং তুরিজম প্রমোৎ তৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “অফবা অমসুং এদভান্স ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি য়েংবদা নুংঙাইবা খক নত্তনা মীয়ামগী পুন্সি নুংঙাইহল্লগনি”। অফবা লম্বী অমসুং হোস্পিতালশং লৈতবনা মরম ওইদুনা ফুরুপ পুম্নমক অমসুং চহি কাংলুপ পুম্নমক্কী মীয়াম্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক্কী প্রজা খুদিংমক্না লৈবাক শিনবা থুংবদা এদভান্স ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলকপগী কান্নবশিং ফংলি। মহাক্না অফবা কন্নেক্তিবিতী অসি শীজিন্নরিবা মহৈরোয়শিং, লৌমীশিং অমসুং মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনা মখোয়গী লমথুংফমশিং য়ৌবা ঙম্লিবা অসি খুদম ওইনা পীখি। হৌখিবা চহি ৯দা ইনফ্রাস্ত্রকচর মোদর্নাইজ তৌবগী মাইকৈদা পাইখৎলিবা থবক্কী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি খুঙ্গংশিংদা লম্বীগী নেৎৱার্ক অসি পি.এম. সরক য়োজনাগী খুত্থাংদা শরুক অনি হেন্না হেনগৎহনখি অমসুং নেস্নেল হায়ৱে নেৎৱার্ক অসি ৫৫% হেন্না হেনগৎহনখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা লৈরিবা এয়রপোর্তশিংগী মশিং অসি হৌখিবা চহি ৯দা শরুক অনি হেনগৎহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইন্তর্নেৎকী লমদা মমাংদা ভারত অসি খুমাং চাউশিল্লমখিদে। ঙসি ভারত অসি দিজিতেল ইকনোমীশিংগী খ্বাইদগী শক্তি লৈবশিংগী মনুং চল্লে। মসি ওইথোকপা ঙম্লিবা অসি সরকারনা অহোংবা ইন্তর্নেৎ ফংহনবা অমসুং খুঙ্গংশিংদা য়ৌহনবা অসিননি। মহাক্না হায়খি, “চাংচৎ ওইনা ব্রোদবেন্দ কন্নেক্সন লাখ ২.৫ হৌখিবা চহি ৯দা নুমিৎ খুদিংগী পীখি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “ইনফ্রাস শেমগৎপদা মসিগী খোঙজেল অসি য়ৌরক্লিবগী মরমদি ঙসি ইনফ্রাস্ত্রকর অসি লৈবাক্কী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না শেমগৎলি। মমাংদা রেল অমসুং রোদ প্রোজেক্তশিং অসি রাজনিতীগী কান্নবা অমসুং মাংজবা য়েংলবা মতুংদা লাউথোকখি। ঐখোয়না লৈবাক পুম্বগীদমক পি.এম. গতি শক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান পুরকখি। মসিনা লৈবাক্কী মথৌ তারকপদা মতমদা খোঙজেল য়াংনা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা ঙমগনি”।
সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা মীৎয়েং চংলি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হাউসিং, তোইলেৎ, চাকথোং গ্যাস, হোস্পিতালশিং অমসুং থক্নবা ঈশিং অসিনচিংবা মরু ওইবা লমশিংদা অৱাৎপা মায়োক্নখিবা নুমিৎশিং নীংশিংখি। মহাক্না লমশিং অসিগী খুদোংচাদবশিং করম্না কোকহনখিবা অমসুং ফেসিলিতীশিং অসি ফংহনখিবা হায়বগী মতাংদা শন্দোক্না ঙাংখি। মহাক্না হায়, “ঙসি ঐখোয়না মথংগী চহি ২৫দা মখোয়গী ফিরেপশিং থুংহনবা ঙম্নবা নহারোলশিংদা রিসোর্স পুম্নমক পীরি”।
ভগৱান বসবেশ্বরানা শরুক তম্লিবশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা অনুভব মন্দপাম লিংখৎখিবা অসিনা শরুক তম্লিবা কয়াগী মরক্তা খ্বাইদগী মরু ওইবা ওইখি হায়না ফোঙদোকখি অমসুং দেমোক্রেতিক সিস্তেম অসি মালেম শিনবা থুংবদা নৈনখি। মহাক্না ভগৱান বসবেশ্বরাগী মীতম লন্দনদা শঙ্গাখিবা অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, অদুম ওইনমক ভারতকী দেমোক্রেসীগী মতাংদা লন্দনদা ৱাহং হংখিবা অসি লাইবক থীবনি। প্রধান মন্ত্রী হায়খি, “ভারতকী দেমোক্রেসীগী হৌরকফম অসি ঐখোয়গী চহিচা কয়া শুরবা পুৱারীদগী ওইখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, “মসি ওইজরবসু মীওই খরনা ভারতকী দেমোক্রেসীবু মশক থীহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি। অসিগুম্বা মীওইশিংনা ভগৱান বসবেশ্বারা অমসুং কর্নতকা অমদি লৈবাক্কী মীয়ামবু ইকাই ফিরুক খুমহল্লি। মহাক্না অসিগুম্বা মীওইশিংদগী চেকশিন্নবা কর্নাতকগী মীয়ামদা চেকশিনৱা থমখি”।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা কর্নাতকানা ভারতকী তেক-ফ্যুচরগী আইদেন্তিতী মাংদা পুখৎনবা অকনবা ৱাফম থমখি। রাজ্য অসিগী হায়তেক ইঞ্জিনবু শক্তি পীনবা দবল-ইঞ্জিন সরকার অমগী মথৌ তাবদা মীৎয়েং চংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “কর্নাতকা অসি ভারতকী হায়তেক্কী ইঞ্জিননি”।
থৌরম অসিদা কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বসবরা বোম্মৈ, পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী প্রলহাদ জোশি অমসুং কর্নাতকা সরকারগী মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা আই.আই.তি ধারৱার কৎথোকখি। হৌখিবা ফেব্রুৱারি ২০১৯দা প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক অসি উরেপ-উয়ুং তমখি। লুপা করোর ৮৫০ হেন্না চঙনা শেমগৎখিবা মহৈলোয়শঙ অসিদা হৌজিক চহি ৪গী বি.তেক প্রোগ্রামশিং, চহি ৫গী বি.এস.এম.এস প্রোগ্রামশিং, এম.তেক অমসুং পি.ঐচ.দি প্রোগ্রামশিং চৎথরি।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী সিদ্ধারুধা শ্বামীজি হুবলি স্তেসন্দা মালেমদা খ্বাইদগী শাংবা রেলৱে প্লেতফোর্ম কৎথোকখ্রে। রেকোর্দ অসি হন্দক জিনেস বুক ওফ ৱার্ল্দ রেকোর্দশিংনা শক খঙখিবনি। মিতর ১৫০৭ শাংবা প্লেৎফোর্ম অসি লুপা করোর ২০ রোম চঙনা শেমগৎপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মৈ ফংহল্লবা হোসপেতে-হুবলী-তিনাইঘাত সেক্স অমসুং নৌনা শেমগৎলবা হোসপেতে স্তেসন মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। লুপা করোর ৫৩০ চঙনা পায়খৎপা ইলেক্ত্রিক ফংহনবগী প্রোজেক অসিনা ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সন্দা ত্রেন চেনবা য়াহল্লগনি। নৌনা শেমগৎলবা হোসপেতে স্তেসন অসিনা চৎথোক-চৎশিন তৌরিবশিংদা মতমগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি। স্তেসন অসি হাম্পি মোনুমেন্তশিং মান্নবা দিজাইন তৌবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হুবলি-ধারৱার স্মার্দ সিতিকী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিগী অপুনবা শেনফম চাউরাক্না লুপা করোর ৫২০ রোম্নি। মসিগী থবকশিং অসিনা মীয়াম লু-নানবা, অশোই-অঙাম থোক্তবা, মীয়ামগী অহাংবা মফম লৈবা হেনগৎহন্দুনা পুন্সি মহিং থাক ৱাংখৎহনগনি অমসুং তাউন অসি তুংদা সহর অমা ওইরক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীনা জয়দেব হোস্পিতাল অমসুং রিছার্স সেন্তরগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হোস্পিতাল অসি লুপা করোর ২৫০ চঙনা শাগদবনি অমসুং লমদম অসিগী মীয়ামদা থম্মোয়গী লায়নাশিং লায়য়েংবগী অৱাংবা থাক্কী খুদোংচাবা পীগনি। প্রধান মন্ত্রীনা ধারৱার মল্তি ভিলেজ ৱাতর সপ্লাই স্কিমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মসি লুপা করোর ১০৪০ চঙনা পায়খৎকদবনি। মহাক্না লুপা করোর ১৫০ রোম চঙনা পায়খৎকদবা তুপ্পারিহাল্লা ফ্লদ দেমেজ কন্ত্রোল প্রোজেকশু উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী পান্দমদি ঈশিং ইচাউনা মরম ওইদুনা থোকহনবা অমাঙবশিংদগী ঙাকথোক্নবা রেতেন্নিং ৱালশিং শাবা অমসুং তোর্বানশিং শেমজিনবনি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to nation key development projects in Hubballi-Dharwad, Karnataka
Dedicates IIT Dharwad to the nation
Dedicates longest railway platform in the world at Shree Siddharoodha Swamiji Hubballi Station
Dedicates redeveloped Hosapete station which has been designed to resemble the Hampi monuments
Lays foundation stone for Dharwad Multi Village Water Supply Scheme
Inaugurates and lays foundation stone for various projects of Hubballi-Dharwad smart city
“The double-engine government is striving for the complete development of every district, village and hamlet of the state with utmost honesty”
“Dharwad is special. It is a reflection of the cultural vibrancy of India”
“The new campus of IIT in Dharwad will facilitate quality education. It will nurture young minds for a better tomorrow”
“From laying foundation stones to inaugurating projects, the double-engine government works at a constant speed”
“Good education should reach everywhere, to everyone. Larger number of quality institutions will ensure the reach of good education to more people”
“Technology, infrastructure and smart governance will take the Hubballi-Dharwad region to new heights”
“Today we are giving all the resources to the youth to realize their resolutions in the next 25 years”
“Today India is among the most powerful digital economies”
“The roots of India's democracy are drawn from our centuries-old history. No power in the world can harm India's democratic traditions”
“Karnataka is the engine of hi-tech India”
12 MAR 2023 6:19PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated and laid the foundation stone of key development projects in Hubballi-Dharwad, Karnataka today. The projects include dedicating to the nation IIT Dharwad whose foundation stone was also laid by the Prime Minister in February 2019, the longest railway platform in the world at 1507m in length at Shree Siddharoodha Swamiji Hubballi Station which has been recognized by the Guinness Book of World Records recently, the electrification of Hosapete – Hubballi – Tinaighat section and the upgradation of Hosapete station, for boosting connectivity in the region. The Prime Minister also inaugurated and laid the foundation stone for various projects of Hubballi-Dharwad smart city. He also laid the foundation stone of the Jayadeva Hospital and Research Centre, the Dharwad Multi Village Water Supply Scheme, and Tupparihalla Flood Damage Control Project.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled getting the opportunity to visit Hubbali earlier this year and highlighted the blessings showered upon him by the people who came out to welcome him. Recalling his visits to Karnataka in the past few years from Bengaluru to Belgavi, Kalburagi to Shivamoga, and Mysuru to Tumkuru, the Prime Minister said that he is indebted to the overwhelming love and affection shown by the Kannadigas and also underlined that the government will work towards fulfilling the needs of the people by making their lives easier, creating many employment opportunities for the youth, empowering the women of the region as a way of repayment. “The double-engine government of Karnataka strives for the complete development of every district, village and hamlet of the state with utmost honesty”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that for centuries, Dharwad has been a gateway between Malenadu and Bayalu Seeme regions which has welcomed everyone with open heart and enriched itself by learning from everyone. Therefore, “Dharwad did not remain just a gateway but became a reflection of the dynamism of Karnataka and India” , the Prime Minister said. Dharwad is known as the cultural capital of Karnataka known for its literature and music. The Prime Minister paid tribute to cultural doyens from Dharwad.
The Prime Minister mentioned his Mandya visit earlier in the day. He said that the new Benguluru Mysuru expressway will pave the way to take the software hub identity of Karnataka even further. Similarly, the Prime Minister said , many development projects were either dedicated or their foundation stones were laid in Belagavi. He also mentioned Shivamogga Kuvempu Airport. He said these projects along with the projects of today are scripting a new development story of Karnataka.
“The new campus of IIT in Dharwad will facilitate quality education while nurturing young minds for a better tomorrow”, the Prime Minister said. He underlined that the new IIT campus is scripting a new chapter in the history of Karnataka’s development journey. He noted the high tech facilities of the Dharwad IIT campus and stated that it will act as a source of inspiration which will take the institution to the same heights as other leading institutions of the world. Highlighting that the IIT Dharwad campus is a prime example of the ‘Sankalp se Siddhi’ (i.e achievement by resolutions) spirit of the present government, the Prime Minister recalled laying its foundation stone in February 2019 and expressed happiness on its completion within a span of 4 years, even though many hurdles came along the way owing to the Coronavirus pandemic. “From laying foundation stones to inaugurating projects, the double-engine government works at a constant speed”, the Prime Minister continued, “We believe in the resolve of inaugurating the same projects whose foundations stones are laid by us.”
The Prime Minister lamented the thought process of yesteryears that expansion of quality education institutions will lead to dilution of their brand. This thinking led to massive loss for the young generation and new India is leaving this way of thinking behind, he said. “Good education should reach everywhere, to everyone. Larger number of quality institutions will ensure the reach of good education to more people”, he added. That is why, he continued, that the number of quality institutions is constantly increasing in India during the last 9 years. Number of AIIMS has tripled, 250 medical colleges have been opened in just the last 9 years compared to 380 medical colleges in the seven decades after Independence. Many new IIM and IIT came up during these 9 years.
The Prime Minister said that 21st century India is moving ahead by modernizing its cities. He said Hubballi-Dharwad was included in the smart city project and many smart projects have been dedicated today. “Technology, infrastructure and smart governance will take the Hubballi-Dharwad region to new heights”, he said.
The Prime Minister underlined the trust that the people of Karnataka have on Sri Jayadeva Institute of Cardiovascular Sciences and Research which is serving in Benguluru, Mysuru and Kalburgi. Now a third branch’s foundation stone was laid in Hubballi today.
Highlighting that the central and state governments are working together to provide clean drinking water to Dharwad and its surrounding areas, the Prime Minister informed that the foundation stone for a scheme worth more than 1,000 crore rupees has been laid under the Jal Jeevan Mission where water from Renuka Sagar reservoir and Malaprabha river will be brought to more than 1.25 lakh houses through taps. He also informed that the people of the entire district will avail the benefits when the new water treatment plant will be ready in Dharwad. The Prime Minister also touched upon the Tuparihalla Flood Damage Control Project whose foundation stone has also been laid today and stated that it will reduce the damage caused by floods in the region.
The Prime Minister expressed delight that Karnataka has reached another milestone in terms of connectivity as the Siddharoodha Swamiji Station now has the largest platform in the world. He underlined that it is not just any record or extension of a platform but it is forwarding the thinking which gives priority to infrastructure development. He also noted that the electrification of Hosapete – Hubbali – Tinaighat section and the upgradation of Hosapete station reinforce this vision. The Prime Minister informed that coal is transported for industries on a large scale through this route and after the electrification of this line, the dependence on diesel will reduce thereby protecting the environment in the process. The Prime Minister underlined that these efforts will speed up the economic development of the region and promote tourism at the same time.
“Better and advanced infrastructure is not only good to look at but also makes the lives of people easier”, the Prime Minister remarked. Highlighting the difficulties faced by people of all communities and ages due to lack of better roads and hospitals, the Prime Minister noted that every citizen of the country is reaping the benefits of advanced infrastructure being developed across the nation. He gave examples of students, farmers and the middle class who are making use of better connectivity to reach their destinations. Throwing light on the work done towards modernizing infrastructure in the last 9 years, the Prime Minister informed that the network of roads in villages has more than doubled through the PM Sadak Yojana, and the National Highway network has increased by more than 55%. He also informed that the number of airports in the country has more than doubled in the last 9 years.
The Prime Minister said that before India was not that prominent in the world of Internet. Today India is among the most powerful digital economies. This happened because the government made the cheap Internet available and took it to villages. “On an average, 2.5 lakh broadband connections were given every day in the last 9 years”, he informed. “This speed is coming in the development of infra because today, infrastructure is being built according to the needs of the country. Earlier, rail and road projects were announced after weighing the political profit and loss. We have come up with the PM Gatishakti National Master Plan for the entire country. So that wherever there is a need in the country, infrastructure can be built at a fast pace”, he added.
Referring to the unprecedented focus on social infrastructure, the Prime Minister remembered the days of scarcity in the critical areas of housing,toilets, cooking gas, hospitals and drinking etc. He elaborated how these areas have been addressed and all these facilities are being made available. “Today we are giving all the resources to the youth to realize their resolutions in the next 25 years”, he said.
Highlighting the contributions of Lord Basaveshwara, the Prime Minister mentioned the establishment of Anubhav Mandapam as most important among many contributions and noted that this democratic system is studied all over the world. He recalled inaugurating the statue of Lord Basaveshwara in London. However, the Prime Minister said, it is unfortunate that India's democracy was questioned in London itself. “The roots of India's democracy are drawn from our centuries-old history. No power in the world can harm India's democratic traditions”, the Prime Minister remarked. “Despite this”, the Prime Minister continued, “some people are constantly putting India's democracy in the dock. Such people are insulting Lord Basaveshwara and the people of Karnataka and the country. He warned the people of Karnataka to stay alert from such people.
Concluding the address, the Prime Minister emphasized taking Karnataka’s identity tech-future of India further. “Karnataka is the engine of hitech India’, the Prime Minister said as he stressed the need for a double-engine government to power this hitech engine of the state.
Chief Minister of Karnataka, Shri Basvara Bommai, Union Minister for Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi, and Ministers from Karnataka Government were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister dedicated IIT Dharwad to the nation. The foundation stone for the institute was also laid by the Prime Minister in February 2019. Developed at a cost of over Rs. 850 crores, the institute currently offers a 4-year B.Tech. programs, inter-disciplinary 5-year BS-MS program, M.Tech. and PhD programs.
The Prime Minister also dedicated to the nation the longest railway platform in the world at Shree Siddharoodha Swamiji Hubballi Station. The record has been recognized by the Guinness Book of World Records recently. The 1507 m long platform has been built at a cost of about Rs. 20 crores.
The Prime Minister dedicated the electrification of the Hosapete – Hubballi – Tinaighat section and the upgradation of the Hosapete station to boosting connectivity in the region. Developed at a cost of over Rs 530 crores, the electrification project establishes seamless train operation on electric traction. The redeveloped Hosapete station will provide convenient and modern facilities to travellers. It has been designed to resemble the Hampi monuments.
The Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone for various projects of Hubballi-Dharwad smart city. The total estimated cost of these projects is about Rs. 520 crores. These efforts will enhance the quality of life by creating hygienic, safe and functional public spaces and transforming the town into a futuristic urban centre.
The Prime Minister also laid the foundation stone of the Jayadeva Hospital and Research Centre. The hospital will be developed at a cost of about Rs. 250 crores and will provide tertiary cardiac care to the people of the region. In order to further augment water supply in the region, the Prime Minister laid the foundation stone for the Dharwad Multi Village Water Supply Scheme, which will be developed at a cost of over Rs. 1040 crores. He will also lay the foundation stone for the Tupparihalla Flood Damage Control Project, which will be developed at a cost of about Rs. 150 crores. The project aims to mitigate damage caused by floods and involves the construction of retaining walls and embankments.