প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দুৰ্যোগ ক্ষতিশংকা হ্ৰাসৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চৰ তৃতীয় পৰ্ব উদ্বোধন কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
সুভাষ চন্দ্ৰ বসু আপদা প্ৰৱন্ধন পুৰস্কাৰ বঁটা বিজয়ীসকলক সম্বৰ্ধনা
তুৰস্ক আৰু ছিৰিয়াৰ ভূমিকম্পৰ পাছত, বিশ্বই ভাৰতৰ দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা প্ৰচেষ্টাৱলীৰ স্বীকৃতি দিয়াৰ লগতে প্ৰশংসা কৰিছে
“দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ সৈতে জড়িত প্ৰযুক্তি আৰু মানৱ সম্পদৰ সম্প্ৰসাৰণ ভাৰতে যিদৰে দেশক ভাল সেৱা আগবঢ়াইছে”
“আমি স্থানীয় পৰ্যায়ত গৃহ নিৰ্মাণ বা চহৰ পৰিকল্পনাৰ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। আমি এই খণ্ডসমূহত উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰক উৎসাহিত কৰিব লাগিব।”
“দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে স্বীকৃতি আৰু সংস্কাৰ দুটা মূল উপাদান”
“স্থানীয় লোকৰ অংশগ্ৰহণেৰে স্থানীয় সুস্থিৰতাৰ মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰিলেহে আপুনি সফলতা লাভ কৰিব”
“ঘৰৰ বয়স, নিষ্কাশন, আমাৰ বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সুস্থিৰতা আদি দিশৰ ওপৰত জ্ঞানে সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাত সহায় কৰিব”
“এম্বুলেন্স নেটৱৰ্ক ভৱিষ্যত সাজু কৰিবলৈ কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ৫জি আৰু ইণ্টাৰনেট অৱ থিংছ (আইঅ’টি)ৰ ব্যৱহাৰৰ অন্বেষণ কৰা”
“পৰম্পৰা আৰু প্ৰযুক্তি আমাৰ শক্তি আৰু এই শক্তিৰে আমি কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয় সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে দুৰ্যোগ সুস্থিৰতাৰ সৈতে জড়িত শ্ৰে
10 MAR 2023 6:24PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীত দুৰ্যোগ ক্ষতিশংকা হ্ৰাসৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চ(এনপিডিআৰআৰ)ৰ তৃতীয় পৰ্ব উদ্বোধন কৰে৷ এই মঞ্চৰ তৃতীয় পৰ্বৰ মুল বিষয়বস্তু হৈছে পৰিৱৰ্তিত জলবায়ুত স্থানীয় সুস্থিৰতা গঢ়ি তোলা’৷
অনুষ্ঠানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সুভাষ চন্দ্ৰ বসু আপদা প্ৰৱন্ধন পুৰস্কাৰ বঁটা বিজয়ীসকলক সম্বৰ্ধনা জনায়। ২০২৩ চনৰ পুৰস্কাৰৰ বিজয়ী হৈছে ওড়িশা ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা প্ৰাধিকৰণ (অ’এছডিএমএ) আৰু মিজোৰামৰ লুংলেই অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ কেন্দ্ৰ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱনী ধাৰণা, পদক্ষেপ, সঁজুলি আৰু প্ৰযুক্তি প্ৰদৰ্শনৰ বাবেও এই প্ৰদৰ্শনী উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায় উপস্থিত থাকে।
এই উপলক্ষে আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তুৰস্ক আৰু ছিৰিয়াত ভাৰতীয় উদ্ধাৰকাৰী দলৰ কামৰ বিশ্বজুৰি কৰা প্ৰশংসাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যিটোলে প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ক গৌৰৱান্বিত কৰিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ সৈতে জড়িত প্ৰযুক্তি আৰু মানৱ সম্পদৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে, যিবোৰে দেশৰ ভাল সেৱা কৰিছে। তেওঁ কয় যে এই বঁটাসমূহ দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থাক শক্তিশালী আৰু প্ৰসাৰিত কৰাৰ লগতে সুস্থ প্ৰতিযোগিতাৰো সৃষ্টি কৰাৰ উদ্দেশ্যে প্ৰদান কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বঁটাপ্ৰাপক প্ৰতিষ্ঠান দুটাৰ প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অনুষ্ঠানৰ বিষয়বস্তু “পৰিৱৰ্তিত জলবায়ুত স্থানীয় সুস্থিৰতা গঢ়ি তোলা” ভাৰতীয় পৰম্পৰাৰ বাবে চিনাকি কাৰণ এই উপাদানটো কূপ, স্থাপত্য আৰু পুৰণি চহৰত স্পষ্টভাৱে দেখা যায়। তেওঁ কয় যে ভাৰতত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ব্যৱস্থা, সমাধান আৰু কৌশল সদায় স্থানীয় ভাৱে গ্ৰহণ কৰি অহা আহিছে। তেওঁ কচ্চৰ ভুংগা ঘৰৰ উদাহৰণ দিয়ে যিবোৰ ভূমিকম্পৰ পৰা বহু পৰিমাণে ৰক্ষা পৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন প্ৰযুক্তি অনুসৰি গৃহ নিৰ্মাণ আৰু নগৰ পৰিকল্পনাৰ স্থানীয় আৰ্হি বিকশিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “নতুন প্ৰযুক্তিৰে স্থানীয় প্ৰযুক্তি আৰু সামগ্ৰী সমৃদ্ধ কৰাটো সময়ৰ আহ্বান৷ যেতিয়া আমি স্থানীয় সুস্থিৰতাৰ উদাহৰণসমূহক ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংযোগ কৰিম, তেতিয়াহে আমি দুৰ্যোগৰ সুস্থিৰতাৰ দিশত ভাল কাম কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম,” তেওঁ লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰি কয় যে কালিৰ জীৱনশৈলী অতি আৰামদায়ক আছিল আৰু অভিজ্ঞতাই আমাক শিকাইছিল যে খৰাং, বানপানী আৰু অবিৰত বৰষুণৰ প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সৈতে কেনেদৰে মোকাবিলা কৰিব লাগে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে দুৰ্যোগ সাহায্য কৃষি বিভাগৰ ওচৰত ৰখাটো স্বাভাৱিক। তেওঁ স্মৰণ কৰি কয় যে যেতিয়া ভূমিকম্পৰ দৰে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ আহিছিল, তেতিয়া স্থানীয় সম্পদৰ সহায়ত স্থানীয় পৰ্যায়ত ইয়াৰ মোকাবিলা কৰা হৈছিল। অৱশ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি আমি বাস কৰা এখন সৰু পৃথিৱী য’ত ইজনে সিজনৰ অভিজ্ঞতা আৰু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ পৰা শিকিব পৰাটো এটা নিয়ম হৈ পৰিছে। আনহাতে, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পোৱাৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। গাঁৱৰ এগৰাকী চিকিৎসকৰ সৈতে উপমা দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই কথাৰ আলোকপাত কৰে যে আজিৰ যুগত প্ৰতিটো ৰোগৰ বাবে আমাৰ বিশেষজ্ঞ চিকিৎসক আছে। একেদৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ গতিশীল ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে বিগত শতিকাৰ প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগসমূহ অধ্যয়ন কৰি সঠিক ধাৰণা এটা ল’ব পৰা যায় আৰু লগতে এই পদ্ধতিসমূহ সময়মতে সংশোধন কৰাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব পাৰি, সেয়া বস্তুগত হওক বা ব্যৱস্থাই হওক।
“দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে স্বীকৃতি আৰু সংস্কাৰ দুটা মূল উপাদান”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে স্বীকৃতিয়ে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা সম্ভাৱ্য ভাবুকি আৰু ভৱিষ্যতে কেতিয়া আহিব সেইটো চিনাক্ত কৰাত সহায় কৰিব, আনহাতে সংস্কাৰ হৈছে এনে এক ব্যৱস্থা য’ত সম্ভাৱ্য প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ ভাবুকি কম কৰা হয়। তেওঁ ব্যৱস্থাটোক সময় নিৰ্ধাৰিতভাৱে অধিক সক্ষম কৰি উন্নত কৰাৰ পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছিল আৰু শ্বৰ্টকাটৰ পৰিৱৰ্তে দীৰ্ঘম্যাদী চিন্তাৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ বিগত বছৰবোৰত পশ্চিমবংগ আৰু ওড়িশাত ঘূৰ্ণীবতাহৰ ফলত হোৱা শ শ লোকৰ মৃত্যুৰ কথা স্মৰণ কৰে যদিও সময় আৰু কৌশলৰ পৰিৱৰ্তনৰ লগে লগে ভাৰত এতিয়া এনে ঘূৰ্ণীবতাহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে য’ত জীৱন আৰু সম্পত্তিৰ ক্ষতি কম হয়। “আমি প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ ৰোধ কৰিব নোৱাৰো কিন্তু আমি নিশ্চিতভাৱে উন্নত কৌশল আৰু ব্যৱস্থা স্থাপন কৰি ইয়াৰ প্ৰভাৱ কম কৰিব পাৰো”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিক্ৰিয়াশীল পদ্ধতিৰ পৰিৱৰ্তে সক্ৰিয় পন্থা গ্ৰহণ কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি মন্তব্য কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতাৰ পিছৰ বছৰবোৰত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ দুৰ্বল অৱস্থাৰ কথা উল্লেখ কৰে। পাঁচ দশকৰ পাছতো দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা সন্দৰ্ভত কোনো আইন নাই বুলি তেওঁ জনায়। ২০০১ চনত ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আইন প্ৰণয়ন কৰা গুজৰাট আছিল দেশৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য। তেতিয়াৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই আইনৰ আধাৰত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আইন প্ৰণয়ন কৰিছিল। ইয়াৰ পিছত ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা প্ৰাধিকৰণ প্ৰতিষ্ঠা হ’ল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় সংস্থাসমূহত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা শাসন ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। “আমি পৰিকল্পনাক প্ৰতিষ্ঠানিকৰণ কৰিব লাগিব আৰু স্থানীয় পৰিকল্পনাৰ পৰ্যালোচনা কৰিব লাগিব। সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থাটোৰ উন্নীতকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুটা স্তৰত কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। প্ৰথমতে দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা বিশেষজ্ঞসকলে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব দিব লাগিব। তেওঁ ভূমিকম্প, ঘূৰ্ণীবতাহ, জুই আৰু অন্যান্য দুৰ্যোগৰ বিপদৰ বিষয়ে মানুহক সজাগ কৰাৰ এক নিৰন্তৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই ক্ষেত্ৰত সঠিক প্ৰক্ৰিয়া, ড্ৰিল আৰু নিয়মৰ বিষয়ে সজাগতা প্ৰদান কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। “স্থানীয় লোকৰ অংশগ্ৰহণেৰে স্থানীয় সুস্থিৰতা মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰিলেহে আপুনি সফলতা লাভ কৰিব”, গাঁও আৰু চুবুৰী পৰ্যায়ত ৰে’ল ‘যুৱক মণ্ডল’ আৰু ‘সখী মণ্ডল’ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অংশীদাৰসকলক কয়। তেওঁ অপদা মিত্ৰ, এনএছএছ-এনচিচি, সেনাবাহিনীৰ প্ৰবীণ সৈনিকৰ ব্যৱস্থা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিবলৈ কয় আৰু প্ৰথম সঁহাৰিৰ বাবে কমিউনিটি চেণ্টাৰত সঁজুলি নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়োজন কাৰণ উদ্ধাৰ কাম সময়মতে আৰম্ভ কৰিলে বহু লোকৰ জীৱন ৰক্ষা পৰিব পাৰে।
দ্বিতীয় পৰ্যায়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি বাস্তৱ সময়ৰ পঞ্জীয়ন আৰু নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাৰ বাবে অনুৰোধ জনায়। তেওঁ কয়, “ঘৰৰ বয়স, নিষ্কাশন, আমাৰ বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ আন্তঃগাঁথনিৰ সুস্থিৰতা আদি দিশৰ জ্ঞানে সক্ৰিয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাত সহায় কৰিব।” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়াকৈ প্ৰচণ্ড উষ্ণতাৰ ওপৰত কৰা পৰ্যালোচনা বৈঠকত চিকিৎসালয়ৰ অগ্নিকাণ্ডৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা আৰু চিকিৎসালয়খনৰ অগ্নিকাণ্ড মোকাবিলা কৰাৰ নিয়মীয়া পৰ্যালোচনাই কেনেদৰে জীৱন ৰক্ষা কৰিব পাৰে সেই বিষয়ে আলোচনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশেষকৈ ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা গৰমৰ লগে লগে যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা চিকিৎসালয়, কাৰখানা, হোটেল বা বহুমহলীয়া আৱাসিক ভৱনৰ দৰে ঘন চহৰ অঞ্চলত অগ্নিকাণ্ডৰ সুত্ৰপাত হোৱা ঘটনা বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ঘন জনবসতিপূৰ্ণ অঞ্চলত অতি পদ্ধতিগতভাৱে কাম কৰিবলগীয়া হোৱাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে য’ত এখন বাহনৰ সহায়ত উপনীত হোৱাটো এক কঠিন কাম আৰু ইয়াৰ সমাধান বিচাৰি উলিওৱাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ওখ অট্টালিকাত জুই নিৰ্বাপনৰ স্বাৰ্থত আমাৰ অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ দক্ষতা অহৰহ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে আৰম্ভ হোৱা ঔদ্যোগিক জুই নিৰ্বাপনৰ বাবে পৰ্যাপ্ত সম্পদ থকাটোও নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থানীয় দক্ষতা আৰু সঁজুলিৰ নিৰন্তৰ আধুনিকীকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আত্মসহায়ক গোটৰ মহিলাসকলক তেওঁলোকৰ আয় বৃদ্ধি আৰু অগ্নিকাণ্ডৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ হ্ৰাস কৰিবলৈ বন ইন্ধনক জৈৱ ইন্ধনলৈ সলনি কৰা সঁজুলি প্ৰদান কৰাৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰিবলৈ কয়। গেছ নিৰ্গত হোৱাৰ সম্ভাৱনা বেছি থকা উদ্যোগ আৰু চিকিৎসালয়ৰ বাবে বিশেষজ্ঞৰ শক্তি গঢ় দিয়াৰ কথাও তেওঁ কয়। একেদৰে এম্বুলেন্স নেটৱৰ্কক ভৱিষ্যত সাজু কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই ক্ষেত্ৰত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ৫জি আৰু ইন্টাৰনেট অৱ থিংছ (আইঅ’টি)ৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে অন্বেষণ কৰিবলৈ কয়। তেওঁ অংশীদাৰসকলক ড্ৰ’ন, সতৰ্কতা প্ৰদানৰ বাবে গেজেট আৰু ধ্বংসাৱশেষৰ তলত পোত খাই থকা লোকসকলক বিচাৰি উলিওৱাত সহায় কৰিব পৰা ব্যক্তিগত গেজেটৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়েও চাবলৈ কয়। তেওঁ বিশেষজ্ঞসকলক নতুন ব্যৱস্থা আৰু প্ৰযুক্তি সৃষ্টি কৰা বিশ্বজোৰা সামাজিক সংস্থাসমূহৰ কাম-কাজ অধ্যয়ন কৰি উত্তম পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনায়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে বিশ্বজুৰি হৈ থকা দুৰ্যোগৰ দ্ৰুত মোকাবিলা কৰাৰ সন্দৰ্ভত প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰকাশ কৰে আৰু লগতে সুস্থিৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বাবেও ইয়াৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনায় আৰু উদ্যোগ লয়। তেওঁ জনায় যে ভাৰতৰ নেতৃত্বত গঠিত কোৱালিচন ফৰ ডিজেষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰত বিশ্বৰ শতাধিক দেশে যোগদান কৰিছে। আজিৰ আলোচনাই বহুতো পৰামৰ্শ আৰু সমাধানৰ সূচনা কৰিব আৰু তাৰ দ্বাৰা ভৱিষ্যতৰ বাবে কাৰ্য্যকৰী কেন্দ্ৰ বিন্দুৰ উত্থান ঘটাব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে৷ “পৰম্পৰা আৰু প্ৰযুক্তি আমাৰ শক্তি আৰু এই শক্তিৰে আমি কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবেও দুৰ্যোগ সুস্থিৰতাৰ সৈতে জড়িত শ্ৰেষ্ঠ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰিব পাৰো,” এই মন্তব্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণ সামৰে।
এনপিডিআৰআৰ হৈছে ভাৰত চৰকাৰে আলোচনা, অভিজ্ঞতা, মতামত, ধাৰণা, কাৰ্য্যমুখী গৱেষণা আৰু দুৰ্যোগৰ আশংকা হ্ৰাসৰ ক্ষেত্ৰত সুযোগসমূহ অন্বেষণৰ সুবিধাৰ বাবে গঠন কৰা এক বহু-অংশীদাৰী মঞ্চ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates 3rd Session of National Platform for Disaster Risk Reduction
Felicitates awardees of the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar
“After the earthquakes in Türkiye and Syria, the world has recognised and appreciated the role of India's disaster management efforts”
“The way India has expanded the technology and human resources related to disaster management has served the country well”
“We have to develop models of housing or town planning at the local level. We need to encourage use of advanced technology in these sectors.”
“Recognition and Reform are the two main components for strengthening disaster management”
“You will get success only by following the mantra of Local Resilience by Local participation”
“Knowledge on aspects like age of the houses, drainage, resilience of our electricity and water infrastructure will help in taking proactive steps”
“Explore the use of AI, 5G and Internet of Things (IoT) to make the ambulance network future ready”
“Tradition and technology are our strength, and with this strength, we can prepare the best model related to disaster resilience not only for India but for the entire world”
10 MAR 2023 6:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today inaugurated the 3rd Session of the National Platform for Disaster Risk Reduction (NPDRR) in New Delhi. The main theme of the 3rd session of this platform is “Building Local Resilience in a Changing Climate”.
During the event, the Prime Minister felicitated awardees of the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. The winners of the 2023 Puraskar are Odisha State Disaster Management Authority (OSDMA) and the Lunglei Fire Station, Mizoram. The Prime Minister also inaugurated the exhibition for showcasing innovative ideas, initiatives, tools and technologies in the field of Disaster Risk Reduction. The Home Minister, Shri Amit Shah, Minister of State Shri Nityanand Rai were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted the global appreciation for the work of the Indian rescue team in Türkiye and Syria recently which has made every Indian proud. The Prime Minister said that the way India has expanded the technology and human resources related to disaster management has served the country well. He said that these awards have been instituted in order to strengthen and promote the disaster management system and also infuse healthy competition. The Prime Minister lauded both awardees.
The Prime Minister said that the theme of event “Building Local Resilience in a Changing Climate” is familiar for Indian tradition as this element is clearly visible in the wells, architecture, and old cities. He said, In India, the system, solutions and strategy of disaster management has always been local. He gave an example of Bhunga houses of Kutch which survived the earthquake to a large extent. The Prime Minister stressed the need to evolve local models of housing and town planning as per new technologies. “Enriching local technology and material with the new technology is the need of the hour. When we link the examples of local resilience with future technology, only then we will be able to do better in the direction of disaster resilience”. He added.
The Prime Minister underlined that the lifestyle of yesteryears was very comfortable and it was experience that taught us how to deal with natural calamities of drought, flood and incessant rain. He pointed out that it was natural for previous governments to place disaster relief with the agricultural department. He recalled that when natural calamities like earthquakes struck, it was dealt at the local level with the help of local resources. However, the Prime Minister said, it is a small world that we live in today where learning from experiences and experiments of one another has become a norm. On the other hand, he also noted that the outbreak of natural calamities have also increased in number. Drawing the analogy to the single physician in a village who would treat everyone, the Prime Minister shed light on the fact that we have specialist doctors for every ailment in today’s day and age. Similarly, the Prime Minister stressed the need to develop a dynamic system to deal with natural calamities. He highlighted that by studying natural calamities of the past century, an accurate assumption can be made while also stressing on revising these methods in due time, be it material or system.
“Recognition and Reform are the two main components for strengthening disaster management”, the Prime Minister underlined. He explained that recognition will help in identifying the possible threats posed by natural calamities and when it will strike in the future, while reform is a system where the threats of a possible natural calamity is minimized. He suggested improving the system by making it more capable in a time bound manner and emphasized the approach of long term thinking instead of short-cut. He recalled the hundreds of fatalities caused due to cyclones hitting West Bengal and Odisha in the previous years, but with the changes in time and strategies, India is now capable of dealing with cyclones where damage to life and property is minimized. “We cannot stop natural calamities but we can definitely minimize its effects by putting better strategies and systems in place”, the Prime Minister remarked as he emphasized on adopting a proactive approach rather than a reactive one.
The Prime Minister talked about the poor state of disaster management in the years after Independence. He informed that even after five decades, there was no law regarding disaster management. Gujarat was the first such state that came out with the state disaster management act in 2001. The then Central Government enacted Disaster Management Act on the basis of this act. After that, the National Disaster Management Authority came into existence.
The Prime Minister emphasized the need to strengthen disaster management governance in the local bodies. “We will have to institutionalize planning and review local planning. Underlining the need for overhaul of the complete system, the Prime Minister called to work on two levels. First, disaster management experts will have to focus more on public participation. He stressed a continuous process of making people aware about the dangers of earthquakes, cyclones, fire and other calamities. It is important to impart awareness about proper process, drill and rules in this regard. “You will get success only by following the mantra of Local Resilience by Local participation”, he said while asking the stakeholders to use train ‘Yuvak Mandals’ and ‘Sakhi Mandals’ at village and neighborhood levels. He asked to further strengthen the mechanisms of Apada Mitr, NSS-NCC, Army veterans and need to ensure equipment in the community centers for the first response as timely start of the rescue work can save many lives.
On the second level, the Prime Minister asked for a real time registration and monitoring system using technology. He said, “Knowledge on aspects like age of the houses, drainage, resilience of our electricity and water infrastructure will help in taking proactive steps.” The Prime Minister talked about the discussion on the hospital fires during his recent review meeting on the heatwave and how regular review of fire preparedness of the hospital can save lives.
The Prime Minister noted the increase in fire incidents in dense urban areas such as a hospital, factory, hotel or multi-storey residential building in the past few years especially with the increasing heat. He highlighted the challenges of having to work very systematically in densely populated areas where reaching by a vehicle is a difficult task and insisted on finding a solution for this. The Prime Minister stressed on constantly increasing the skill set of our firefighters in order to extinguish the fire in high rise buildings while also making sure that there are enough resources to extinguish the industrial fires that start.
The Prime Minister focussed on the need for continuous modernization of local skills and equipment. He asked to explore the possibility of providing equipment that changes forest fuel into biofuel to women of self help groups to increase their income and reduce fire incidence. He also talked about creating a force of specialists for industries and hospitals where chances of gas leaks are high. Similarly, highlighting the need to make Ambulance networks future ready, the Prime Minister asked to explore the use of AI, 5G and Internet of Things (IoT) in this regard. He also asked the stakeholders to look into the use of drones, gadgets for alerting, and personal gadgets that can help in locating people buried under debris. He requested the experts to study the work of global social bodies that are creating new systems and technologies and adopt best practices.
Concluding the address, the Prime Minister underlined that India reacts quickly to the disasters coming around the world and also responds and takes initiative for resilient infrastructure. He informed that more than 100 countries of the world have joined the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure formed under India’s leadership.The Prime Minister expressed confidence that today’s discussions will lead to lots of suggestions and solutions and thereby lead to emergence of actionable points for the future. “Tradition and technology are our strength, and with this strength, we can prepare the best model related to disaster resilience not only for India but for the entire world” the Prime Minister concluded.
NPDRR is a multi-stakeholder platform constituted by the Government of India to facilitate dialogue, sharing experiences, views, ideas, action-oriented research & explore opportunities in the area of Disaster Risk Reduction.