ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜେଏଲ୍ଏନ୍ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏକ ମେଗା ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ପାଳନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବେ "ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଦଶ୍‍ କା ଦମ୍” ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
" ହେ ଦମ୍ ତୋ ବଢାଓ କଦମ୍‌” ହେଉଛି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଦଶ୍‍ କା ଦମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଟ୍ୟାଗ୍‍ଲାଇନ୍‍, ଏହା କ୍ରୀଡା ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନେଇଥିବା ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ: ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
ଏକକାଳୀନ ୫୦ ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି
10 MAR 2023 3:01PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ତଥା କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଜେଏଲ୍ଏନ୍ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏକ ମେଗା ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଦଶ୍‍ କା ଦମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହିଳା ଦିବସ ୨୦୨୩ ଉତ୍ସବର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆଜି ଦେଶର ୫୦ ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ଏକକାଳୀନ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ଅନେକ ମାସରୁ ସାରା ଦେଶରେ ଚାଲୁଥିବା ଏକାଧିକ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ମହିଳା ଲିଗ୍ ର ସଫଳତାର ଉପରକୁ ଯାଇ, ଦଶ୍‍ କା ଦମ୍ ପଦକ୍ଷେପ ସାରା ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ୧୦ ରୁ ୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ୧୦ ଟି କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତର ୨୬ ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ୫୦ ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ପାଖାପାଖି ୧୫୦୦୦ ଆଥଲେଟ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ମୋଟ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି ।
ଶୁକ୍ରବାର ସକାଳେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗ୍ରାଣ୍ଡ୍ ଉଦଘାଟନୀ ଉତ୍ସବରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସାଇର ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହିତ କ୍ରୀଡା ପ୍ରାଧିକରଣର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ସନ୍ଦୀପ ପ୍ରଧାନ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ଜେଏଲ୍ଏନ୍ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦୦ ମହିଳା ଆଥଲେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଦଶ୍‍ କା ଦମ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଓ ଶିବିରାର୍ଥୀ ରହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି, ବଢାଓ କଦମ୍‌ ହେଉଛି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଦଶ୍‍ କା ଦମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଟ୍ୟାଗଲାଇନ୍ ଏବଂ ଏହା କ୍ରୀଡ଼ା ମାଧ୍ୟମରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନେଇଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ । ସାରା ଦେଶରେ ୧୪ ଟି କ୍ରୀଡା ମଧ୍ୟରେ ମହିଳା ଲିଗ୍ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସାଇ ର ପ୍ରୟାସ, ଅନେକ ମାସରୁ ୨୦,୦୦୦ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମହିଳା ଆଥଲେଟ୍ଙ୍କୁ ସେମାନେ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ସୁବିଧା ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ଯେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଗଭୀର ସଫଳତା ପାଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ମେରି କୋମ ଏବଂ ପିଭି ସିନ୍ଧୁଙ୍କ ପରି ପ୍ରତିଭାବାନ ଆଥଲେଟ୍ଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି, ମେରି କୋମଙ୍କ ଠାରୁ ଲୋଭଲିନାଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଖତ ଏବଂ ପିଭି ସିନ୍ଧୁ ସାଇନା ନେହୱାଲ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଝିଅମାନେ ବାରମ୍ବାର ଭାରତ ପାଇଁ ଗୌରବ ଆଣି ଦେଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପରି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଅଧିକ ସୁପରଷ୍ଟାର ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସବୁକିଛି କରୁଛୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସମସ୍ତ ମହିଳାଙ୍କ ନିଜର ଉତ୍କୃଷ୍ଟତା ଦେଖାଇବାର ସମୟ ଆସିଛି ।
ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହର ଅନ୍ୟତମ ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ହେଲା ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଦଶ୍‍ କା ଦମ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଦିଲ୍ଲୀର ୮ ବର୍ଷ ବୟସ୍କ ଟ୍ରାକ ଏବଂ ଫିଲ୍ଡ ଆଥଲେଟ୍ ସାକ୍ଷୀଙ୍କ ସହ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ପତାକା ଦେଖାଇ ଉଦ୍‍ଘାଟନ କରିଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟତରେ କ୍ରୀଡ଼ା ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ: ଖୋ-ଖୋ, ସନ୍ତରଣ, ଆଥଲେଟିକ୍ସ, ଉସୁ, ତୀରନ୍ଦାଜ, ଅଶୀଚାଳନା, ଜୁଡୋ, ଭାରୋତ୍ତୋଳନ, ହକି ଏବଂ ଯୋଗାସାନ ।
ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ତାଲିକା ଜାଣିବାପାଇଁ ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍‍ କରନ୍ତୁ

Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Anurag Singh Thakur kicks off ‘Khelo India Dus ka Dum’ as part of International Women’s Day’s celebrations at a mega opening ceremony at JLN Stadium in New Delhi today
‘Hai dum to Badhao kadam’ is the tagline of Khelo India Dus ka Dum event , it is another major step we have taken to empower women through sports: Shri Anurag Singh Thakur
Tournament launched in over 50 cities simultaneously
10 MAR 2023 3:01PM by PIB Delhi
Union Minister of Youth Affairs and Sports Shri Anurag Singh Thakur launched the Khelo India Dus ka Dum event at a mega opening ceremony at the JLN Stadium, New Delhi today. The tournament, organized as a part of the International Women’s Day 2023 celebrations, kicked off simultaneously in over 50 cities of the country today.
Riding on the success of the multiple Khelo India women’s leagues happening across the country since several months, the Dus ka Dum initiative will provide even more exposure to thousands of women across the nation. There will be close to 15000 athletes participating in the tournament in more than 50 cities located across 26 states of India from 10th- 31st March in a total of 10 sports. A total of Rs 1 crore has been sanctioned by the Government of India for this event.
Also present at the grand launch of the event on Friday morning were Sh Sandip Pradhan, Director General, Sports Authority as well as other dignitaries from the Union Sports Ministry and SAI. The opening ceremony was also attended at the JLN Stadium by almost 2000 women athletes, comprising Khelo India Dus ka Dum participants as well as campers.
“Hai dum to Badhao kadam is the tagline of the Khelo India Dus ka Dum event and it is another major step we have taken to empower women through sports,” mentioned Shri Thakur. “SAI’s endeavour to organize Women’s Leagues across 14 sports all over the country since many months has given opportunity to 20,000 strong women athletes to get the exposure and empowerment they need. I am also happy to state that these leagues have found profound success,” the Union Minister added.
Citing examples of elite athletes like Mary Kom and PV Sindhu, Shri Thakur said, “From Mary Kom to Lovlina to Nikhat and PV Sindhu to Saina Nehwal, these girls have given their all to bring glory to India time and again. Now tournaments like these will give rise to more such superstars. We are doing everything to provide the best of tournaments and playfields, now it’s time for all the women to show their mettle.”
One of the major highlights of the opening ceremony was Sh Anurag Singh Thakur flagging off the event alongside Sakshi, an 8-year-old track and field athlete from Delhi, who is one of the youngest participants of the Khelo India Dus Ka Dum event. The list of sports which will be featuring include: Kho-kho, Swimming, Athletics, Wushu, Archery, Fencing, Judo, Weightlifting, Hockey and Yogasana.
CLICK HERE FOR THE LIST OF CITES