Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of multiple development initiatives & release of 13th Instalment of PM-KISAN at Belagavi, Karnataka
27 FEB 2023 8:25PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
नम्मा, सबका साथ सबका विकास मंत्रदा, स्फूर्तियादा, भगवान बसवेश्वर, अवरिगे, नमस्कारागळु।
बेलगावियाकुंदा, मत्तुबेलगावियाजनाराप्रीती, एरडू, मरियलागदासिहि, बेलगाविया, नन्नाबंधुभगिनियरिगे, नमस्कारागळु।
The love and blessings of the people of Belagavi are incomparable. This love and blessings inspire all of us to work day and night for your service. Your blessings become an inspiration for us. Coming to the land of Belagavi is no less than a pilgrimage. This is the land of Kittur Rani Chennamma and Krantiveera Sangolli Rayanna. The country still remembers them for their bravery and for raising their voice against slavery.
Friends, Belagavi has always played an important role in the freedom struggle or the ‘Navnirman’ of India after that. Nowadays, there is a lot of talk about start-ups in Karnataka. But in a way, start-ups started in Belagavi 100 years back. Yes, 100 years ago! I have come here to remind you about that. Baburao Pusalkar ji had established a small unit here 100 years back. Since then, Belagavi has become a huge base for various industries. It is this role of Belagavi that the double engine government wants to strengthen further in this decade.
Brothers and sisters, the projects that have been inaugurated or the foundation stone of the projects laid today will give a new impetus to the development of Belagavi. These projects worth hundreds of crores of rupees are related to connectivity and water supply. On this occasion, I congratulate all of you for all these development plans which will accelerate the pace of the development of this region.
Today, the entire India has also got a gift from Belagavi. Today every farmer of India has been linked with Karnataka, Belagavi. Today, another installment of the PM Kisan Samman Nidhi has been sent from here. By pressing just one button, 16,000 crore rupees have reached the bank accounts of crores of farmers of the country.
My Rythu Bandhu brothers sitting here must have received the message on their mobile phones. The people of the world also wonder that such a huge amount of 16,000 crore rupees goes directly in the account of the farmers in a moment and that too without any middleman or corruption. The then Prime Minister of the Congress party said if the Centre sends one rupee then only 15 paise reaches the beneficiaries. Had it been 16,000 crore rupees, then you can imagine that about 12,000-13,000 crore rupees would have disappeared somewhere. But this is Modi's government. Every penny belongs to you and it is meant for you. I congratulate the farmer brothers and sisters of the entire country, including Karnataka. This is the Holi gift to my farmers ahead of the Holi festival.
Brothers and sisters, today's changing India is giving priority to every deprived while making strides in development. Small farmers were also neglected in our country for decades. There are 80-85 per cent small farmers in India. Now these small farmers are the priority of the BJP government. So far, about 2.5 lakh crore rupees have been deposited in the bank accounts of small farmers of the country through the PM Kisan Samman Nidhi. 2.5 lakh crore rupees! And this includes more than 50,000 crore rupees that have been deposited in the accounts of our mothers and sisters who are involved in farming. This money is meeting the small needs of the farmers. Now they do not have to beg for these expenses or go to money lenders who charge a very high interest.
Friends, the country is continuously moving towards a meaningful change in agriculture since 2014. The BJP government is connecting agriculture with modernity and is preparing agriculture for the future. When we got the opportunity to serve the country in 2014, India's agriculture budget was 25,000 crore rupees. Will you remember the figure of the budget for agriculture this year? Will you remember? Say it louder, will you remember? See, when you gave us the opportunity to serve the country in 2014, India's agriculture budget was 25,000 crore rupees. How much? 25,000 crore rupees! At present, our agriculture budget is more than 1.25 lakh crore rupees. That is, there has been an increase of five times. This shows the seriousness and promptness of the BJP government in helping the farmers. We emphasized on technology which is also benefiting the farmers.
Would it have been possible had Jan Dhan bank accounts, mobile connections and Aadhaar were not there? Our government is also connecting more and more farmers with Kisan Credit Cards. The effort is that the farmers should always have the facility of getting help from the banks. Friends, this year's budget addresses the present condition of our agriculture as well as the needs of the future.
The need of the hour is for storage, to reduce the cost of agriculture and to organize small farmers. Therefore, emphasis has been given in this year’s budget to create hundreds of new storage facilities. Along with this, there has been an unprecedented focus on the expansion of cooperatives. Several steps have also been taken to promote natural farming. Natural farming is going to reduce the cost of the farmers a lot. The biggest problem faced by the farmers involved in natural farming is fertilizers and pesticides. Now thousands of help centers will be set up to help the farmers in this regard. Chemical fertilizer increases the cost of farming. Now we have started the PM-PRANAM scheme. The states reducing the use of chemical fertilizers will get additional help from the Centre. Brothers and sisters, we are determined to give new life to our rural economy keeping in mind the future challenges of the country's agriculture.
Today, our farmers are experiencing many challenges due to climate change. Therefore, we will have to revisit the strength of our old traditions. Our coarse grains are able to withstand every season, every situation and it is also super food. The coarse grain is also more nutritious. Therefore, we have given a new identity to coarse grains as Shree Anna in this year’s budget. And Karnataka is an important center in the world in terms of Shree Anna. Shree Anna is already called Siri Dhanya here. The farmers here grow many types of Shree Anna. The BJP government of Karnataka under the leadership of our Chief Minister also helps the farmers in this regard. I remember the huge campaign that Raita Bandhu Yediyurappa ji had launched here to promote Shree Anna. Now we have to take Shree Anna to the whole world. The cost of growing Shree Anna is also less and it consumes less water. Therefore, it is going to give double benefit to the small farmers.
Friends,
Sugarcane is produced in abundance in this region. The BJP government has always kept the interests of the sugarcane farmers paramount. An important decision related to sugarcane farmers has been taken in this year's budget also. Tax exemption has been given on payments made by sugar cooperatives before 2016-17. As a result, the sugar cooperatives will be relieved of the burden of 10,000 crore rupees by the previous UPA government. You must be aware that our government is laying emphasis on the production of ethanol. With the increase in production of ethanol, the income of sugarcane farmers is also increasing. The ethanol blending in petrol has increased from 1.5 per cent to 10 per cent in the last nine years. Now the government is pursuing the target of 20 per cent ethanol blending in petrol. The more the country moves in this direction, the more our sugarcane farmers will be benefited.
Brothers and sisters, better connectivity plays a huge role in agriculture, industry, tourism or education. Therefore, we are focusing a lot on the connectivity of Karnataka in the last few years. The total budget of the Railways in Karnataka was 4,000 crore rupees in the five years before 2014, whereas 7,500 crore rupees have been earmarked for the Railways in Karnataka this year. Currently, railway projects worth about 45,000 crore rupees are underway in Karnataka. You can imagine how many people are getting employment in Karnataka due to these projects.
The modern railway station of Belagavi makes everyone surprised as well as proud. Not only have the facilities increased due to this modern railway station, but the trust of the people in the Railways is also growing. Earlier, people used to see such magnificent stations only in foreign countries. Now such stations are also being developed in India. Many railway stations of Karnataka are being transformed in a modern avatar. With the doubling of the Londa-Ghataprabha line, the journey will now be faster and safer. Similarly, the new rail lines on which work has started today will also strengthen the rail network in this region. Belagavi is a major center in terms of education, health and tourism. Therefore, these sectors will also benefit from better rail connectivity.
Brothers and sisters, the double engine government of BJP is the guarantee of rapid development. The Jal Jeevan Mission is an example of how the double engine government works. As of 2019, only 25 per cent of households in villages in Karnataka had a tap water connection. Today, the coverage of tap water in Karnataka has increased to more than 60 per cent due to the active efforts of our Chief Minister and the double engine government. In Belagavi too, less than 2 lakh houses used to get tap water. Today this number has crossed 4.5 lakh. This year’s budget has allocated 60,000 crore rupees for tap water so that our village sisters do not have to struggle for water.
Brothers and sisters, the BJP government is engaged in empowering every small section of society, which was not taken care of by the previous governments. Belagavi has been a city of artisans and handicrafts men. It has been famous as Venugram i.e. bamboo village. You would remember that earlier governments banned the harvesting of bamboo for a long time. We changed the law and opened the way for bamboo cultivation and trade. It has greatly benefited the artists involved in bamboo work. Apart from bamboo, there are a lot of other crafts here as well. For the first time in this year's budget, we have come up with the PM Vishwakarma Yojana for such friends. This scheme will provide all kinds of help to all such friends.
Friends, today when I have come to Belagavi, I would definitely like to speak on one more issue. Let me remind you how the Congress hates Karnataka. Insulting Karnataka leaders is part of the old Congress culture. Anyone who causes problems to the special family members of the Congress is humiliated in the Congress.
History is the witness how Congress leaders like S. Nijalingappa and Veerendra Patil ji were humiliated by the party. The people of Karnataka are aware of this. Now once again another leader from Karnataka has been humiliated in front of a special family of the Congress. Friends, I have a lot of respect for Shri Mallikarjun Kharge ji, the son of this soil who has had a parliamentary term of 50 years. He has tried whatever he could in the service of the people. But I was saddened to see the treatment meted out to Kharge ji, the oldest person and the most senior leader in politics, during the Congress party session in Chhattisgarh. And he is also the party president. It was a very sunny day, but the oldest and senior leader and the Congress president Kharge ji was not given the umbrella to protect from the sun. However, an umbrella was arranged for someone else next to him.
Kharge ji may be the Congress President, but the whole world is watching the treatment given to him and knows who has the remote control of the party. Today many parties of the country are bound in the same clutches of nepotism. We have to free the country from these clutches. Therefore, the people of Karnataka also have to be careful with parties like Congress. And these Congress people have become so desperate that they think that they will not be able to do anything till Modi is alive. Therefore, these people are chanting: ‘Let Modi die, Let Modi die’. Some people are busy digging my grave. They are saying: ‘Modi, your grave will be dug, Modi, your grave will be dug’. However, the country is saying: ‘Modi, your lotus will bloom’.
Friends, when work is done with true intention, there is proper development. The intention of the double engine government is also true and its commitment to development is also firm. Therefore, we have to maintain this faith. We have to move ahead together in order to speed up the development of Karnataka and the country. We will be able to fulfil the dream of developing the country with ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts). I got a little late to this function today. It was an unprecedented sight to see mothers, sisters, elders and children welcoming me all the way to Belagavi since I alighted from the helicopter.
I bow my head and thank the people of Belagavi, Karnataka for this love. Today my visit to Karnataka is also special because I was in Shivamogga this morning to inaugurate the airport and I had the privilege of meeting the people of Karnataka at the airport there. At the same time, I got an opportunity to wish our senior leader Yeddyurappa ji on his birthday. And when I came here from Shivamogga, you showered your love and blessings. I assure you my dear brothers and sisters of Belagavi and Karnataka I will return your love and blessing by developing Belagavi and Karnataka. Thank you very much once again. Speak with me – Bharat Mata Ki – Jai, Bharat Mata Ki – Jai, Bharat Mata Ki -- Jai
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ বেলাগাভিত কেইবাটাও উন্নয়নমূলক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণৰ ত্ৰৈমাসিক কিস্তি মুকলি কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অনুবাদ
27 FEB 2023 8:25PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
নাম্মা, সবকা সাথ সবকা বিকাশ মন্ত্ৰাদা, স্পাৰ্টিয়াডা, ভগৱান বাসবেশ্বৰ, অৱৰিগে, নমস্কাৰগালু।
বেলগাভিয়াকুণ্ডা, মাট্টুবেলগাভিয়া জানাৰাপ্ৰীতি, এৰডু, মাৰিলাগাদাচিহি, বেলগাভিয়া, নান্নাবন্ধু ভাগিনিয়াৰিজ, নমস্কাৰগালু।
বেলাগাভিৰ লোকসকলৰ মৰম আৰু আশীৰ্বাদ অতুলনীয়। এই প্ৰেম, এই আশীৰ্বাদেই আমাক সকলোকে আপোনাৰ সেৱা কৰিবলৈ, দিন-ৰাতি কাম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আমাৰ বাবে এক চালিকা শক্তি হৈ পৰে। বেলাগাভিৰ দেশলৈ অহাটো তীৰ্থযাত্ৰাতকৈ কম নহয়। এইখন কিততুৰ্কীৰানী চেন্নাম্মা আৰু ক্ৰান্তিবীৰা সংগোলিৰায়ানাৰ ভূমি। এই ভূমিয়ে আজিও ইয়াৰ জনতাক বীৰত্বৰে কাম কৰিবলৈ আৰু দাসত্বৰ বিৰুদ্ধে মাত মাতিবলৈ অহৰহ সোঁৱৰাই থাকে।
বন্ধুসকল, স্বাধীনতা সংগ্ৰামেই হওঁক বা তাৰ পিছত ভাৰতৰ পুনৰ নিৰ্মাণ হওঁক, বেলাগাভীয়ে সদায় এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। আজি আমাৰ দেশত, বিশেষকৈ কৰ্ণাটকৰ ষ্টাৰ্টআপৰ বিষয়ে যথেষ্ট আলোচনা হৈছে। কিন্তু এক প্ৰকাৰে, ১০০ বছৰ পূৰ্বেই বেলাগাভিত ষ্টাৰ্টআপ আৰম্ভ হৈছিল। ১০০ বছৰ পূৰ্বেই। মই আপোনালোকক পুনৰ সোঁৱৰাই দিও - বাবুৰাও পুচালকাৰজীয়ে ১০০ বছৰ আগতে ইয়াত এটা সৰু গোট স্থাপন কৰিছিল। তেতিয়াৰ পৰা, বেলাগাভি বিভিন্ন উদ্যোগৰ বাবে ইমান ডাঙৰ আধাৰ হৈ পৰিছে। বেলাগাভিৰ এই ভূমিকাই দ্বৈত ইঞ্জিনৰ চৰকাৰক এই দশকত ইয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব বিচাৰিছে।
ভাই-ভনীসকল, যিবোৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আজি স্থাপন কৰা হৈছে, সেইবোৰে বেলাগাভিৰ বিকাশত এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। শ শ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পসমূহ যোগাযোগ, জল ব্যৱস্থাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। এই সকলো উন্নয়নমূলক আঁচনিৰ বাবে এই খণ্ডৰ প্ৰগতিক শক্তিশালী গতি প্ৰদান কৰাৰ সুযোগত মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো।
আজি সমগ্ৰ ভাৰতে বেলাগাভিৰ পৰাও আদৰণি জনাইছে। আজি ভাৰতৰ প্ৰতিজন কৃষক কৰ্ণাটক আৰু বেলাগাভিৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। আজি ইয়াৰ পৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ আন এটা কিস্তি প্ৰেৰণ কৰা হৈছে। মাত্ৰ এটা বুটাম টিপিয়েই দেশৰ কোটি কোটি কৃষকৰ বেংক একাউণ্টত একেটা ক্লিকতে ১৬ হাজাৰ কোটি টকা উপনীত হৈছে।
বিশ্ববাসীও আচৰিত হয় যে মুহূৰ্ততে ইমান বৃহৎ পৰিমাণৰ ১৬ হাজাৰ কোটি টকা আৰু কোনো মধ্যস্থতাকাৰী, কোনো কাট-অফ কোম্পানী, কোনো দুৰ্নীতি নাই, পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ একাউণ্টত সোমাইছে। যেতিয়া কংগ্ৰেছ শাসনত আছিল, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৈছিল যে যদি আপুনি কংগ্ৰেছলৈ এক টকা প্ৰেৰণ কৰে, তেন্তে ই ১৫ পইচাত উপনীত হয়। যদি আজি তেওঁলোকে ১৬ হাজাৰ কোটি টকাৰ কথা ভাবিলেহেতেন, তেন্তে তাৰ পৰা ১২-১৩ হাজাৰ কোটি টকা কৰবাত নাইকিয়া হ'লহেঁতেন। কিন্তু এয়া মোডীৰ চৰকাৰ। প্ৰতিটো ধন আপোনাৰ, ইয়াত কেৱল আপোনাৰ অধিকাৰ। মই কৰ্ণাটককে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ কৃষক ভাই-ভনীসকলক অভিনন্দন জনাইছো। মই মোৰ কৃষকসকলক হোলী উৎসৱৰ আগতে হোলীৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
ভাই-ভনীসকল, আজিৰ পৰিৱৰ্তনশীল ভাৰতে এটাৰ পিছত এটাকৈ উন্নয়নৰ বাবে কাম কৰি আছে, প্ৰতিজন বঞ্চিতক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। আনকি আমাৰ দেশত কেইবা দশক ধৰি ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলকো উপেক্ষা কৰা হৈছিল। ভাৰতত ৮০-৮৫ শতাংশ ক্ষুদ্ৰ কৃষক আছে। এতিয়া এই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকল বিজেপি চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰত আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টত প্ৰায় ২.৫ লাখ কোটি টকা জমা কৰা হৈছে। আপুনি ক'ব কিমান – আঢ়ৈ লাখ কোটি, কিমান? কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টত আঢ়ৈ লাখ কোটি টকা জমা কৰা হৈছে। ইয়াতো, আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ একাউণ্টত ৫০ হাজাৰ কোটিটকাৰো অধিক টকা জমা কৰা হৈছে যিসকলে খেতি কৰে। এই ধনে কৃষকসকলৰ সৰু প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিছে। এই ব্যয়বোৰৰ বাবে, তেওঁলোকে আৰু আন কাৰো সন্মুখত হাত বিয়পাই দিব নালাগে, সূত খাবলৈ মানুহৰ ওচৰলৈ যাব নালাগে, অতি উচ্চ সূত পৰিশোধ কৰিব নালাগে আৰু টকা ল'ব নালাগে।
বন্ধুসকল, ২০১৪ চনৰ পৰা দেশখনে কৃষিৰ এক অৰ্থপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তনৰ দিশে নিৰন্তৰ আগবাঢ়ি আহিছে। বিজেপি চৰকাৰত, আমি কৃষিক আধুনিকতাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছো, ভৱিষ্যতৰ বাবে কৃষি প্ৰস্তুত কৰি আছো। 2014 চনত, যেতিয়া দেশখনে আমাক সুযোগ দিছিল, ভাৰতৰ কৃষি বাজেট আছিল ২৫,০০০ কোটি টকা। এই বছৰ কৃষিৰ বাবে আমাৰ বাজেট... আপুনি এই চিত্ৰটো মনত ৰাখিব নেকি? আপোনাৰ মনত থাকিব নেকি? ডাঙৰকৈ কওঁক, আপোনাৰ মনত থাকিব নেকি? চাওক, যেতিয়া আমি ২০১৪ চনত সেৱা আগবঢ়াবলৈ আহিছিলো, যেতিয়া আপুনি সুযোগ দিছিল, ভাৰতৰ কৃষি বাজেট আছিল ২৫,০০০ কোটি টকা। কিমান? বৰ্তমান আমাৰ কৃষি বাজেট ১,২৫,০০০ কোটি টকাতকৈও অধিক। অৰ্থাৎ, পাঁচগুণ বৃদ্ধি হৈছে। এইটোৱে দেখুৱায় যে কৃষকসকলক সহায় কৰিবলৈ বিজেপি চৰকাৰ কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। ই কিমান সক্ৰিয়। আমি প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো, যি কৃষকসকলকো লাভান্বিত কৰিছে।
আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে, যদি জন ধন বেংক একাউণ্ট নাছিল, মোবাইল সংযোগ নাছিল, আধাৰ নাছিল, এইটো সম্ভৱ হ'লহেঁতেন নেকি? আমাৰ চৰকাৰেও অধিকসংখ্যক কৃষকক কিষাণ ক্ৰেডিট কাৰ্ডৰ সৈতে সংযোগ কৰি আছে। প্ৰয়াস টো হ'ল যে কৃষকসকলে নিৰন্তৰভাৱে বেঙ্কৰ পৰা সহায় প্ৰাপ্ত কৰাৰ সুবিধা থাকিব লাগে, সদায়। বন্ধুসকল, এই বছৰৰ বাজেটে আমাৰ কৃষিৰ বৰ্তমানৰ অৱস্থাৰ লগতে ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তাবোৰ ৰখা হৈছে।
আজিৰ প্ৰয়োজন হৈছে সংৰক্ষণ, সঞ্চয়, কৃষিৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰা, ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক সংগঠিত কৰা। সেয়েহে, বাজেটত শ শ নতুন সংৰক্ষণ সুবিধা নিৰ্মাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগতে সমবায়সমূহৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত এক অভূতপূৰ্ব গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰৰ বাবেও কেইবাটাও পদক্ষেপ লোৱা হৈছে। প্ৰাকৃতিক কৃষিয়ে কৃষকৰ ব্যয় যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব। প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত, কৃষকসকলে সন্মুখীন হোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ সমস্যাহৈছে সাৰ আৰু কীটনাশক প্ৰস্তুত কৰা। এতিয়া কৃষকসকলক সহায় কৰিবলৈ হাজাৰ হাজাৰ সহায় কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। কৃষকৰ ব্যয় বৃদ্ধিত ৰাসায়নিক সাৰৰ ভূমিকা অধিক। এতিয়া আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী-প্ৰনাম আঁচনি আৰম্ভ কৰিছো। ইয়াৰ জৰিয়তে, ৰাসায়নিক সাৰৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰা ৰাজ্যবোৰে কেন্দ্ৰৰ পৰা অতিৰিক্ত সহায় লাভ কৰিব। ভাই-ভনীসকল, ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বান, আমাৰ সমগ্ৰ কৃষি গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আমি দেশৰ কৃষিক নতুন জীৱন দিবলৈ সংকল্পবদ্ধ।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বাবে আমাৰ কৃষকসকলে কিমান সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে। সেয়েহে, এতিয়া আমি আমাৰ পুৰণি পৰম্পৰাৰ শক্তি পুনৰ মনত ৰাখিব লাগিব। আমাৰ মোটা শস্য আৰু মই দেখিবলৈ পাওঁ যে মোটা শস্যৰ সৌন্দৰ্য কিমান ভাল। আমাৰ মোটা শস্যবোৰ প্ৰতিটো ঋতু, প্ৰতিটো পৰিস্থিতি ৰক্ষা কৰিবলৈ সক্ষম আৰু ই এক চুপাৰফুড। মোটা শস্য বোৰ চুপাৰফুড, ই অধিক পুষ্টিকৰ। সেয়েহে, এই বছৰৰ বাজেটত, আমি শ্ৰী-আন্না হিচাপে মোটা শস্যক এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰিছো। আৰু শ্ৰী আন্নাৰ ক্ষেত্ৰত কৰ্ণাটক হৈছে বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ কেন্দ্ৰ আৰু শক্তিশালী কেন্দ্ৰ। ইয়াত, শ্ৰী-আন্নাক ইতিমধ্যে চিৰি-ধন্য বুলি কোৱা হয়। ইয়াত কৃষকসকলে বহু প্ৰকাৰৰ শ্ৰী-আন্না খেতি কৰে। কৰ্ণাটকৰ বিজেপি চৰকাৰেও আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ নেতৃত্বত কৃষকসকলক ইয়াৰ বাবে সহায় আগবঢ়ায়। মোৰ মনত আছে শ্ৰী-আন্নাক উৎসাহিত কৰিবলৈ ৰায়তা বন্ধু য়েদিয়ুৰাপ্পাজীয়ে ইয়াত কি ডাঙৰ প্ৰচাৰ চলাইছিল। এতিয়া আমি এই শ্ৰী-আন্নাক সমগ্ৰ বিশ্বলৈ লৈ যাব লাগিব। শ্ৰী-আন্না ৰ খেতিৰ ব্যয়ও কম আৰু পানীও কম। সেয়েহে, ই ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলক দুগুণ লাভালাভ প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল, এই এলেকাত কুঁহিয়াৰ উৎপাদন কৰা হয়। বিজেপি চৰকাৰে সদায় কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলৰ স্বাৰ্থক সৰ্বাধিক ৰাখিছে। এই বছৰৰ বাজেটত, কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। ২০১৬-১৭ বৰ্ষৰ আগতে চেনী সমবায়ৰ দ্বাৰা কৰা পৰিশোধৰ ওপৰত কৰ ৰেহাই দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ফলত, চেনী সমবায়বোৰৰ বোজা আছিল ১০,০০০ কোটি টকা, যিটো ইউপিএ চৰকাৰে তেওঁলোকৰ মূৰত ৰাখিছিল। মোৰ চেনী সমবায়সমূহ সেই ১০,০০০ কোটি টকাৰ পৰা লাভান্বিত হ'ব। আপোনালোক সকলোৱে জানে যে আমাৰ চৰকাৰে ইথানল উৎপাদনৰ ওপৰত কিমান গুৰুত্ব দিছে। ইথানল উৎপাদন বৃদ্ধিৰ বাবে কুঁহিয়াৰ খেতিয়কৰ উপাৰ্জনো বৃদ্ধি পাইছে। যোৱা ন বছৰত, পেট্ৰ'লত ইথানলৰ মিশ্ৰণ ১.৫ শতাংশৰ পৰা ১০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এতিয়া চৰকাৰে পেট্ৰ'লত ২০ শতাংশ ইথানল মিহলি হোৱাৰ লক্ষ্য লৈছে। দেশখনে যিমানে এই দিশত আগবাঢ়িব, আমাৰ কুঁহিয়াৰ খেতিয়কসকলেও সিমানেই লাভান্বিত হ'ব।
ভাই-ভনীসকল, সেয়া কৃষি, উদ্যোগ, পৰ্যটন, উন্নত শিক্ষা হওঁক, এই সকলোবোৰ ভাল সংযোগৰ দ্বাৰা শক্তিশালী। সেয়েহে, বিগত বছৰবোৰত, আমি কৰ্ণাটকৰ সংযোগৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দি আহিছো। ২০১৪ চনৰ আগৰ পাঁচ বছৰত, কৰ্ণাটকত মুঠ ৰে'ল বাজেট আছিল ৪,০০০ কোটি টকা। আনহাতে এই বছৰ কৰ্ণাটকৰ ৰে'লৱেৰ বাবে ৭,৫০০ কোটি টকা ধাৰ্য কৰা হৈছে। বৰ্তমান কৰ্ণাটকত প্ৰায় ৪৫,০০০ কোটি টকাৰ ৰে'লপথৰ প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে ইয়াৰ বাবে কৰ্ণাটকত কিমান জন লোকে নিযুক্তি লাভ কৰিছে।
বেলাগাভিৰ আধুনিক ৰেল ষ্টেচন দেখি সকলোৱে আচৰিত হৈছে, সকলোৱে গৌৰৱান্বিত। এই আধুনিক ৰে'ল ষ্টেচনে কেৱল ইয়াত সুবিধাবৃদ্ধি কৰাই নহয়, ৰে'লৱেৰ বিষয়েও আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি পাইছে। এনে ধৰণৰ সুন্দৰ ষ্টেচন, আগতে মানুহে কেৱল বিদেশত হে দেখিছিল। এতিয়া ভাৰততো এনে ধৰণৰ ষ্টেচন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। কৰ্ণাটকৰ বহুতো ষ্টেচন আৰু ৰেল ষ্টেচন একে ধৰণৰ আধুনিক অৱতাৰত সন্মুখলৈ অনা হৈছে। লোদা-ঘাটপ্ৰভা ৰেখা দুগুণ কৰিলে এতিয়া যাত্ৰাটো দ্ৰুত আৰু সুৰক্ষিত হ'ব। একেদৰে, আজি যি নতুন ৰে'লপথৰ কাম আৰম্ভ হৈছে, সেই বোৰেও এই অঞ্চলত ৰে'ল নেটৱৰ্ক শক্তিশালী কৰিব। শিক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত বেলাগাভি এক ডাঙৰ কেন্দ্ৰ। এনে পৰিস্থিতিত, ভাল ৰে'ল সংযোগে এই খণ্ডবোৰকো লাভান্বিত কৰিব।
ভাই-ভনীসকল, বিজেপিৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ হৈছে দ্ৰুত বিকাশৰ নিশ্চয়তা। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে কেনেদৰে কাম কৰে তাৰ এটা উদাহৰণ হ'ল জল জীৱন মিছন। ২০১৯ চনলৈকে, কৰ্ণাটকৰ গাওঁবোৰৰ মাত্ৰ ২৫ শতাংশ পৰিয়ালৰ ঘৰত নলৰ পানীৰ সৈতে সম্পৰ্ক আছিল। আজি, দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ বাবে আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সক্ৰিয় প্ৰচেষ্টাৰ ফলত, আজি কভাৰেজ ৬০ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াত, বেলাগাভিৰ ২ লাখতকৈও কম ঘৰে নলৰ পানী পাইছিল। আজি এই সংখ্যা ৪.৫ লাখ অতিক্ৰম কৰিছে। আমাৰ গাওঁৰ ভগ্নীসকলে পানীৰ বাবে ভ্ৰমণ কৰিব নালাগে, কেৱল ইয়াৰ বাবে, এই বাজেটত ৬০ হাজাৰ কোটি টকা দিয়া হৈছে।
ভাই-ভনীসকল, বিজেপি চৰকাৰে সমাজৰ প্ৰতিটো সৰু শ্ৰেণীক শক্তিশালী কৰাত নিয়োজিত হৈ আছে, যাক পূৰ্বৰ চৰকাৰে উন্নত কৰা নাছিল। বেলাগাভি শিল্পী, শিল্পীৰ চহৰ আছিল। ই বেণুগ্ৰাম অৰ্থাৎ বাঁহৰ গাওঁ হিচাপে বিখ্যাত। মনত ৰাখিব, পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে দীৰ্ঘদিন ধৰি বাঁহ চপোৱা নিষিদ্ধ কৰিছিল। আমি আইন সলনি কৰিছিলো আৰু বাঁহ খেতি আৰু বাণিজ্যৰ পথ মুকলি কৰিছিলো। এইটোৱে বাঁহত কাম কৰা শিল্পীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। বাঁহৰ উপৰিও, ইয়াত আন কাৰুশিল্পৰ বহুতো কাম আছে। এই বছৰৰ বাজেটত প্ৰথমবাৰৰ বাবে, এনে সহকৰ্মীসকলৰ বাবে, আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা লৈ আহিছো। এই আঁচনিৰ পৰা এনে সকলো সহকৰ্মীক সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়োৱা হ'ব।
বন্ধুসকল, আজি, যেতিয়া মই বেলাগাভিলৈ আহিছোঁ, মই নিশ্চিতভাৱে আন এটা বিষয়ত কথা পাতিব বিচাৰিম। মই আপোনাক মনত পেলাই দিব বিচাৰো যে কৰ্ণাটকৰ পৰা কংগ্ৰেছে কেনেদৰে লাভান্বিত হয়। কৰ্ণাটকৰ নেতাসকলক অপমান কৰাটো কংগ্ৰেছৰ পুৰণি সংস্কৃতিৰ অংশ। যিকোনো ব্যক্তিয়ে এটা নিৰ্দিষ্ট কংগ্ৰেছ পৰিয়ালৰ সমস্যা সৃষ্টি কৰে তেওঁক কংগ্ৰেছত অপমান কৰা হয়।
এছ নিজলিঙ্গাপ্পা আৰু বীৰেন্দ্ৰ পাটিলজীৰ দৰে নেতাসকলক কংগ্ৰেছ পৰিয়ালৰ সন্মুখত কেনেকৈ অপমান কৰা হৈছিল তাৰ ইতিহাস সাক্ষী। এতিয়া আকৌ এবাৰ, কংগ্ৰেছৰ এটা নিৰ্দিষ্ট পৰিয়ালৰ সন্মুখত, কৰ্ণাটকৰ আন এজন নেতাক অপমান কৰা হৈছে। বন্ধুসকল, ৫০ বছৰ ধৰি সংসদীয় কাৰ্যকাল থকা এই দেশৰ সন্তান শ্ৰী মল্লিকাৰ্জুন খাৰ্গেজীৰ প্ৰতি মোৰ যথেষ্ট শ্ৰদ্ধা আছে। তেওঁ মানুহৰ সেৱাত নিজৰ সৈতে যি ঘটিছে সেয়া কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। কিন্তু সেইদিনা মই এইটো দেখি দুখিত হৈছিলোঁ যে যেতিয়া কংগ্ৰেছৰ অধিৱেশন চলি আছিল, খাৰ্গেজী ছত্তীশগড়ৰ সেই কাৰ্যসূচীত উপস্থিত আছিল, ৰাজনীতিৰ আটাইতকৈ পুৰণি ব্যক্তি, ৰাজনীতিৰ আটাইতকৈ জ্যেষ্ঠ ব্যক্তি। আৰু তেওঁ সেই দলৰ সভাপতি আছিল। ৰ'দ আছিল, ৰ'দ পোৱাটো সকলোৰে বাবে স্বাভাৱিক আছিল। কিন্তু ৰ'দত সেই ছাতিটোৰ সৌভাগ্য কংগ্ৰেছৰ আটাইতকৈ পুৰণি, জ্যেষ্ঠ, কংগ্ৰেছ প্ৰধান খাৰ্গেজীৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা নাছিল। ইয়াৰ কাষত আন কাৰোবাৰ বাবে এটা ছাতি আছিল।
ই দেখুৱায় যে খাৰ্গেজী কংগ্ৰেছৰ সভাপতি, কিন্তু কংগ্ৰেছত তেওঁক যিধৰণে ব্যৱহাৰ কৰা হয়, সমগ্ৰ বিশ্বই ৰিম'ট কণ্ট্ৰোলৰ হাতত কোন আছে সেয়া চাই আছে আৰু বুজি পাইছে। স্বজনপোষণৰ এই কবলত, দেশৰ বহুতো দল স্বজনপোষণৰ এই কবলত আৱদ্ধ হৈ আছে। আমি দেশখনক এই কবলৰ পৰা মুক্ত কৰিব লাগিব। সেয়েহে, কৰ্ণাটকৰ জনসাধাৰণেও কংগ্ৰেছৰ দৰে দলৰ প্ৰতি সতৰ্ক হ'ব লাগিব। আৰু এই কংগ্ৰেছৰ লোকসকল ইমান হতাশ হৈ পৰিছে, এতিয়া তেওঁলোকে ভাবে যে যেতিয়ালৈকে মোডী জীয়াই আছে, তেতিয়ালৈকে তেওঁৰ স্পন্দন গলিব নোৱাৰে। আৰু সেইকাৰণে আজিকালি সকলোৱে কৈআছে – মৰিব মোডী, মৰিব মোডী। শ্ল'গান দিয়া হৈছে – মৰি যাওক মোডী। কিছুমান মানুহ কবৰ খননত ব্যস্ত হৈ পৰিছে। তেওঁলোকে কৈছে- মোডীয়ে আপোনাৰ কবৰ খনন কৰিব। মোডীয়ে আপোনাৰ কবৰ খনন কৰিব। কিন্তু দেশে কৈ আছে 'মোডী তেৰা কমল খিলেগা'।
বন্ধুসকল, যেতিয়া প্ৰকৃত উদ্দেশ্যৰে কাম কৰা হয়, তেতিয়া সঠিক বিকাশ হয়। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ উদ্দেশ্যও সঁচা আৰু উন্নয়নৰ আনুগত্যও নিশ্চিত হৈছে। গতিকে, আমি এই বিশ্বাস বজাই ৰাখিব লাগিব। দেশ কৰ্ণাটকৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আমি এনেদৰে আগবাঢ়িব লাগিব। সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে আমি দেশখনক উন্নত কৰাৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ম। আৰু মই আজি অনুষ্ঠানটোলৈ অলপ পলমকৈ ইয়াত উপস্থিত হৈছিলো। বেলগাৱীয়ে হেলিকপ্টাৰেৰে সমগ্ৰ পথটোত উষ্ম আদৰণি আৰু আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছে। মাতৃ, ভগ্নী, বৃদ্ধ, শিশুসকল অতীতৰ এক আশ্চৰ্যকৰ দৃশ্য আছিল।
মই মোৰ মূৰ নমস্কাৰ কৰি বেলাগাভিৰ কৰ্ণাটকৰ এই প্ৰেমৰ প্ৰতি মূৰ নমস্কাৰ কৰিছো আৰু তেওঁলোকক ধন্যবাদ জনাইছো। মোৰ আজি কৰ্ণাটক ভ্ৰমণো বিশেষ কাৰণ মই আজি ৰাতিপুৱা শিৱমোগাত আছিলো আৰু তাত বিমানবন্দৰত কৰ্ণাটকৰ লোকসকলক লগ পোৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। কিন্তু একে সময়তে, মই আমাৰ জ্যেষ্ঠ নেতা য়েদিয়ুৰাপ্পাজীক তেওঁৰ জন্মদিনৰ শুভেচ্ছা জনোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। আৰু যেতিয়া মই শিৱমোগাৰ পৰা ইয়ালৈ আহিছিলো, আপুনি সকলোৱে আচৰিত হৈছিল। এই প্ৰেম, এই আশীৰ্বাদ, মই আপোনাক আশ্বাস দিছো, বেলাগাভিৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, কৰ্ণাটকৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল, মই আপোনাক আশ্বাস দিছো যে আপুনি মোক প্ৰেম দিছে, আপুনি আমাক দিয়া মৰম নহয়, বা মই ইয়াক আগ্ৰহেৰে ঘূৰাই নিদিওঁ। আৰু মই কৰ্ণাটকৰ বিকাশ কৰিম আৰু ইয়াক ঘূৰাই দিম, বেলাগাভিৰ বিকাশ কৰিম আৰু ইয়াক ঘূৰাই দিম। আপোনাক আকৌ এবাৰ বহুত ধন্যবাদ। মোৰ সৈতে কথা পাতক – ভাৰত মাতা কী জয়। ভাৰত মাতা কী জয়। ভাৰত মাতা কী জয়।
বহুত ধন্যবাদ!