Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of multiple development initiatives & release of 13th Instalment of PM-KISAN at Belagavi, Karnataka
27 FEB 2023 8:25PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki – Jai!
Bharat Mata Ki – Jai!
नम्मा, सबका साथ सबका विकास मंत्रदा, स्फूर्तियादा, भगवान बसवेश्वर, अवरिगे, नमस्कारागळु।
बेलगावियाकुंदा, मत्तुबेलगावियाजनाराप्रीती, एरडू, मरियलागदासिहि, बेलगाविया, नन्नाबंधुभगिनियरिगे, नमस्कारागळु।
The love and blessings of the people of Belagavi are incomparable. This love and blessings inspire all of us to work day and night for your service. Your blessings become an inspiration for us. Coming to the land of Belagavi is no less than a pilgrimage. This is the land of Kittur Rani Chennamma and Krantiveera Sangolli Rayanna. The country still remembers them for their bravery and for raising their voice against slavery.
Friends, Belagavi has always played an important role in the freedom struggle or the ‘Navnirman’ of India after that. Nowadays, there is a lot of talk about start-ups in Karnataka. But in a way, start-ups started in Belagavi 100 years back. Yes, 100 years ago! I have come here to remind you about that. Baburao Pusalkar ji had established a small unit here 100 years back. Since then, Belagavi has become a huge base for various industries. It is this role of Belagavi that the double engine government wants to strengthen further in this decade.
Brothers and sisters, the projects that have been inaugurated or the foundation stone of the projects laid today will give a new impetus to the development of Belagavi. These projects worth hundreds of crores of rupees are related to connectivity and water supply. On this occasion, I congratulate all of you for all these development plans which will accelerate the pace of the development of this region.
Today, the entire India has also got a gift from Belagavi. Today every farmer of India has been linked with Karnataka, Belagavi. Today, another installment of the PM Kisan Samman Nidhi has been sent from here. By pressing just one button, 16,000 crore rupees have reached the bank accounts of crores of farmers of the country.
My Rythu Bandhu brothers sitting here must have received the message on their mobile phones. The people of the world also wonder that such a huge amount of 16,000 crore rupees goes directly in the account of the farmers in a moment and that too without any middleman or corruption. The then Prime Minister of the Congress party said if the Centre sends one rupee then only 15 paise reaches the beneficiaries. Had it been 16,000 crore rupees, then you can imagine that about 12,000-13,000 crore rupees would have disappeared somewhere. But this is Modi's government. Every penny belongs to you and it is meant for you. I congratulate the farmer brothers and sisters of the entire country, including Karnataka. This is the Holi gift to my farmers ahead of the Holi festival.
Brothers and sisters, today's changing India is giving priority to every deprived while making strides in development. Small farmers were also neglected in our country for decades. There are 80-85 per cent small farmers in India. Now these small farmers are the priority of the BJP government. So far, about 2.5 lakh crore rupees have been deposited in the bank accounts of small farmers of the country through the PM Kisan Samman Nidhi. 2.5 lakh crore rupees! And this includes more than 50,000 crore rupees that have been deposited in the accounts of our mothers and sisters who are involved in farming. This money is meeting the small needs of the farmers. Now they do not have to beg for these expenses or go to money lenders who charge a very high interest.
Friends, the country is continuously moving towards a meaningful change in agriculture since 2014. The BJP government is connecting agriculture with modernity and is preparing agriculture for the future. When we got the opportunity to serve the country in 2014, India's agriculture budget was 25,000 crore rupees. Will you remember the figure of the budget for agriculture this year? Will you remember? Say it louder, will you remember? See, when you gave us the opportunity to serve the country in 2014, India's agriculture budget was 25,000 crore rupees. How much? 25,000 crore rupees! At present, our agriculture budget is more than 1.25 lakh crore rupees. That is, there has been an increase of five times. This shows the seriousness and promptness of the BJP government in helping the farmers. We emphasized on technology which is also benefiting the farmers.
Would it have been possible had Jan Dhan bank accounts, mobile connections and Aadhaar were not there? Our government is also connecting more and more farmers with Kisan Credit Cards. The effort is that the farmers should always have the facility of getting help from the banks. Friends, this year's budget addresses the present condition of our agriculture as well as the needs of the future.
The need of the hour is for storage, to reduce the cost of agriculture and to organize small farmers. Therefore, emphasis has been given in this year’s budget to create hundreds of new storage facilities. Along with this, there has been an unprecedented focus on the expansion of cooperatives. Several steps have also been taken to promote natural farming. Natural farming is going to reduce the cost of the farmers a lot. The biggest problem faced by the farmers involved in natural farming is fertilizers and pesticides. Now thousands of help centers will be set up to help the farmers in this regard. Chemical fertilizer increases the cost of farming. Now we have started the PM-PRANAM scheme. The states reducing the use of chemical fertilizers will get additional help from the Centre. Brothers and sisters, we are determined to give new life to our rural economy keeping in mind the future challenges of the country's agriculture.
Today, our farmers are experiencing many challenges due to climate change. Therefore, we will have to revisit the strength of our old traditions. Our coarse grains are able to withstand every season, every situation and it is also super food. The coarse grain is also more nutritious. Therefore, we have given a new identity to coarse grains as Shree Anna in this year’s budget. And Karnataka is an important center in the world in terms of Shree Anna. Shree Anna is already called Siri Dhanya here. The farmers here grow many types of Shree Anna. The BJP government of Karnataka under the leadership of our Chief Minister also helps the farmers in this regard. I remember the huge campaign that Raita Bandhu Yediyurappa ji had launched here to promote Shree Anna. Now we have to take Shree Anna to the whole world. The cost of growing Shree Anna is also less and it consumes less water. Therefore, it is going to give double benefit to the small farmers.
Friends,
Sugarcane is produced in abundance in this region. The BJP government has always kept the interests of the sugarcane farmers paramount. An important decision related to sugarcane farmers has been taken in this year's budget also. Tax exemption has been given on payments made by sugar cooperatives before 2016-17. As a result, the sugar cooperatives will be relieved of the burden of 10,000 crore rupees by the previous UPA government. You must be aware that our government is laying emphasis on the production of ethanol. With the increase in production of ethanol, the income of sugarcane farmers is also increasing. The ethanol blending in petrol has increased from 1.5 per cent to 10 per cent in the last nine years. Now the government is pursuing the target of 20 per cent ethanol blending in petrol. The more the country moves in this direction, the more our sugarcane farmers will be benefited.
Brothers and sisters, better connectivity plays a huge role in agriculture, industry, tourism or education. Therefore, we are focusing a lot on the connectivity of Karnataka in the last few years. The total budget of the Railways in Karnataka was 4,000 crore rupees in the five years before 2014, whereas 7,500 crore rupees have been earmarked for the Railways in Karnataka this year. Currently, railway projects worth about 45,000 crore rupees are underway in Karnataka. You can imagine how many people are getting employment in Karnataka due to these projects.
The modern railway station of Belagavi makes everyone surprised as well as proud. Not only have the facilities increased due to this modern railway station, but the trust of the people in the Railways is also growing. Earlier, people used to see such magnificent stations only in foreign countries. Now such stations are also being developed in India. Many railway stations of Karnataka are being transformed in a modern avatar. With the doubling of the Londa-Ghataprabha line, the journey will now be faster and safer. Similarly, the new rail lines on which work has started today will also strengthen the rail network in this region. Belagavi is a major center in terms of education, health and tourism. Therefore, these sectors will also benefit from better rail connectivity.
Brothers and sisters, the double engine government of BJP is the guarantee of rapid development. The Jal Jeevan Mission is an example of how the double engine government works. As of 2019, only 25 per cent of households in villages in Karnataka had a tap water connection. Today, the coverage of tap water in Karnataka has increased to more than 60 per cent due to the active efforts of our Chief Minister and the double engine government. In Belagavi too, less than 2 lakh houses used to get tap water. Today this number has crossed 4.5 lakh. This year’s budget has allocated 60,000 crore rupees for tap water so that our village sisters do not have to struggle for water.
Brothers and sisters, the BJP government is engaged in empowering every small section of society, which was not taken care of by the previous governments. Belagavi has been a city of artisans and handicrafts men. It has been famous as Venugram i.e. bamboo village. You would remember that earlier governments banned the harvesting of bamboo for a long time. We changed the law and opened the way for bamboo cultivation and trade. It has greatly benefited the artists involved in bamboo work. Apart from bamboo, there are a lot of other crafts here as well. For the first time in this year's budget, we have come up with the PM Vishwakarma Yojana for such friends. This scheme will provide all kinds of help to all such friends.
Friends, today when I have come to Belagavi, I would definitely like to speak on one more issue. Let me remind you how the Congress hates Karnataka. Insulting Karnataka leaders is part of the old Congress culture. Anyone who causes problems to the special family members of the Congress is humiliated in the Congress.
History is the witness how Congress leaders like S. Nijalingappa and Veerendra Patil ji were humiliated by the party. The people of Karnataka are aware of this. Now once again another leader from Karnataka has been humiliated in front of a special family of the Congress. Friends, I have a lot of respect for Shri Mallikarjun Kharge ji, the son of this soil who has had a parliamentary term of 50 years. He has tried whatever he could in the service of the people. But I was saddened to see the treatment meted out to Kharge ji, the oldest person and the most senior leader in politics, during the Congress party session in Chhattisgarh. And he is also the party president. It was a very sunny day, but the oldest and senior leader and the Congress president Kharge ji was not given the umbrella to protect from the sun. However, an umbrella was arranged for someone else next to him.
Kharge ji may be the Congress President, but the whole world is watching the treatment given to him and knows who has the remote control of the party. Today many parties of the country are bound in the same clutches of nepotism. We have to free the country from these clutches. Therefore, the people of Karnataka also have to be careful with parties like Congress. And these Congress people have become so desperate that they think that they will not be able to do anything till Modi is alive. Therefore, these people are chanting: ‘Let Modi die, Let Modi die’. Some people are busy digging my grave. They are saying: ‘Modi, your grave will be dug, Modi, your grave will be dug’. However, the country is saying: ‘Modi, your lotus will bloom’.
Friends, when work is done with true intention, there is proper development. The intention of the double engine government is also true and its commitment to development is also firm. Therefore, we have to maintain this faith. We have to move ahead together in order to speed up the development of Karnataka and the country. We will be able to fulfil the dream of developing the country with ‘Sabka Prayas’ (everyone’s efforts). I got a little late to this function today. It was an unprecedented sight to see mothers, sisters, elders and children welcoming me all the way to Belagavi since I alighted from the helicopter.
I bow my head and thank the people of Belagavi, Karnataka for this love. Today my visit to Karnataka is also special because I was in Shivamogga this morning to inaugurate the airport and I had the privilege of meeting the people of Karnataka at the airport there. At the same time, I got an opportunity to wish our senior leader Yeddyurappa ji on his birthday. And when I came here from Shivamogga, you showered your love and blessings. I assure you my dear brothers and sisters of Belagavi and Karnataka I will return your love and blessing by developing Belagavi and Karnataka. Thank you very much once again. Speak with me – Bharat Mata Ki – Jai, Bharat Mata Ki – Jai, Bharat Mata Ki -- Jai
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଲାଗାଭିରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-କିଷାନର ତ୍ରୟୋଦଶ କିସ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ ଏବଂ ବହୁବିଧ ବିକାଶମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
27 FEB 2023 8:25PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ!
ନାମମା, ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତଙ୍କର ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର, ସ୍ପୋର୍ଟିଆଡା, ପ୍ରଭୁ ବାସେଭେଶ୍ୱରା, ଅବରିଜ୍, ନାମସ୍କରାଗାଲୁ |
ବେଲାଗାଭିଆକୁଣ୍ଡା, ମତ୍ତୁବେଲାଗାଭିଜାନାରପ୍ରେଥୀ, ଏରଡୁ, ମାରିଆଲାଗଡାସିହି, ବେଲାଗାଭିୟା, ନାନନବାନ୍ଧୁବାଗିନିୟାରିଗେ, ନାମସ୍କରାଗାଲୁ |
ବେଲାଗାଭିର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଅତୁଳନୀୟ। ଏହି ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ଦିନରାତି କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଲଟିଯାଏ। ବେଲାଗାଭିର ଭୂମିକୁ ଆସିବା କୌଣସି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ। ଏହା କିଟ୍ଟୁର ରାଣୀ ଚେନ୍ନାମ୍ମା ଏବଂ କ୍ରାନ୍ତିବୀରା ସାଙ୍ଗୋଲି ରାୟନ୍ନାଙ୍କ ଭୂମି। ଦେଶ ଏବେ ବି ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସାହସିକତା ଏବଂ ଦାସତ୍ୱ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସ୍ୱର ଉଠାଇବା ପାଇଁ ମନେ ରଖେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ବେଲାଗାଭି ସର୍ବଦା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ କିମ୍ବା ତାପରେ ଭାରତର ନବନିର୍ମାଣରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଆଜିକାଲି କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ବିଷୟରେ ବହୁତ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି। କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାରେ, ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ବେଲାଗାଭିରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ହଁ, ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ! ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ମନେ ପକାଇବା ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି। ବାବୁରାଓ ପୁସାଲକର ଜୀ ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ଏକ ଛୋଟ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ସେବେଠାରୁ, ବେଲାଗାଭି ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆଧାର ପାଲଟିଛି। ବେଲାଗାଭିର ଏହି ଭୂମିକାକୁ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆଜି ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି କିମ୍ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି ତାହା ବେଲାଗାଭିର ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ଦେବ। ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହି ଅବସରରେ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ।
ଆଜି, ସମଗ୍ର ଭାରତକୁ ବେଲାଗାଭିରୁ ଏକ ଉପହାର ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି। ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚାଷୀ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ବେଲାଗାଭି ସହିତ ଯୋଡା ଯାଇଛି। ଆଜି, ଏଠାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧିର ଆଉ ଏକ କିସ୍ତି ପଠାଯାଇଛି। କେବଳ ଗୋଟିଏ ବଟନ୍ ଦବାଇ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୧୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା rପହଞ୍ଚିଛି।
ଏଠାରେ ବସିଥିବା ମୋର ରାଇଥୁ ବନ୍ଧୁ ଭାଇମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ସେମାନଙ୍କ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍‌ରେ ଏହି ମେସେଜ୍ ପାଇଥିବେ। ବିଶ୍ୱବାସୀ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ଯେ ଏତେ ବଡ଼ ୧୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଯାଏ ଏବଂ ତାହା ମଧ୍ୟ କୌଣସି ମଧ୍ୟସ୍ଥି କିମ୍ବା ଦୁର୍ନୀତି ବିନା। କଂଗ୍ରେସ ଦଳର ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କେନ୍ଦ୍ର ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ପଠାଏ ତେବେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ କେବଳ ୧୫ ପଇସା ପହଞ୍ଚିଥାଏ। ଯଦି ୧୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥାନ୍ତା, ତେବେ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ପ୍ରାୟ ୧୨,୦୦୦-୧୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ସରକାର। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ଆପଣଙ୍କର ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ। ମୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଚାଷୀ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ହୋଲି ପର୍ବ ପୂର୍ବରୁ ଏହା ମୋର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ହୋଲି ଉପହାର।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଆଜିର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭାରତ ବିକାଶରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଞ୍ଚିତଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ଛୋଟ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ଅବହେଳିତ ଥିଲେ। ଭାରତରେ ୮୦-୮୫ ପ୍ରତିଶତ ଛୋଟ ଚାଷୀ ଅଛନ୍ତି। ଏବେ ଏହି ଛୋଟ ଚାଷୀମାନେ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ଛୋଟ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯାଇଛି। ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା! ଏବଂ ଏଥିରେ କୃଷି ସହିତ ଜଡିତ ଆମର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୫୦,୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସାମିଲ ଅଛି। ଏହି ଟଙ୍କା ଚାଷୀଙ୍କ ଛୋଟ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁଛି। ଏବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ଭିକ୍ଷା ମାଗିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ମହାଜନ ପାଖକୁ ଯିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ଯେଉଁମାନେ ବହୁତ ଅଧିକ ସୁଧ ନିଅନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଦେଶ ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି। ବିଜେପି ସରକାର କୃଷିକୁ ଆଧୁନିକତା ସହିତ ଯୋଡୁଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କୃଷିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଆମକୁ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତର କୃଷି ବଜେଟ୍ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଏହି ବର୍ଷ କୃଷି ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ର ସଂଖ୍ୟା ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ରହିବ? ମନେ ରହିବ କି? ଜୋରରେ କୁହନ୍ତୁ, ମନେ ରହିବ କି? ଦେଖନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ୨୦୧୪ ରେ ଆମକୁ ଦେଶ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତର କୃଷି ବଜେଟ୍ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। କେତେ? ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା! ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର କୃଷି ବଜେଟ୍ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ। ଅର୍ଥାତ୍ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାରେ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ଗମ୍ଭୀରତା ଏବଂ ତତ୍ପରତାକୁ ଦର୍ଶାଏ। ଆମେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲୁ ଯାହା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ଦେଉଛି।
ଯଦି ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ, ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଆଧାର ନଥାନ୍ତା ତେବେ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାନ୍ତା କି? ଆମ ସରକାର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କୁ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରୁଛି। ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଯେ ଚାଷୀମାନେ ସର୍ବଦା ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇବାର ସୁବିଧା ପାଇବା ଉଚିତ। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟ୍ ଆମର କୃଷିର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରୁଛି।
ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ସଂରକ୍ଷଣ, କୃଷି ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ କରିବା। ତେଣୁ, ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଶହ ଶହ ନୂତନ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ସମବାୟର ବିସ୍ତାର ଉପରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଚାଷୀଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ବହୁତ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସହିତ ଜଡିତ କୃଷକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା ହେଉଛି ସାର ଏବଂ କୀଟନାଶକ। ଏବେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର ସହାୟତା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ରାସାୟନିକ ସାର ଚାଷର ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି କରେ। ଏବେ ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ପ୍ରଣାମ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ରାସାୟନିକ ସାର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରୁଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କେନ୍ଦ୍ରଠାରୁ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା ମିଳିବ। ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଦେଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ମନେ ରଖି ଆମେ ଆମର ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନୂତନ ଜୀବନ ଦେବାକୁ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ।
ଆଜି, ଆମର ଚାଷୀମାନେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ତେଣୁ, ଆମକୁ ଆମର ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରାର ଶକ୍ତିକୁ ପୁନଃଜୀବିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର ମୋଟା ଶସ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସହ୍ୟ କରିପାରେ ଏବଂ ଏହା ସୁପର ଫୁଡ୍ ମଧ୍ୟ। ମୋଟା ଶସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର। ତେଣୁ, ଆମେ ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ମୋଟା ଶସ୍ୟକୁ ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନ ଭାବରେ ଏକ ନୂତନ ପରିଚୟ ଦେଇଛୁ। ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିରୁ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର। ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନାକୁ ଏଠାରେ ପୂର୍ବରୁ ସିରି ଧନ୍ୟ ବୋଲି କୁହାଯାଏ। ଏଠାରେ ଚାଷୀମାନେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନ ଚାଷ କରନ୍ତି। ଆମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିଜେପି ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନାଙ୍କ ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ରାଇତା ବନ୍ଧୁ ୟେଦିୟୁରପ୍ପା ଜୀ ଏଠାରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ବିଶାଳ ଅଭିଯାନକୁ ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି। ଏବେ ଆମକୁ ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ପଡିବ। ଶ୍ରୀ ଆନ୍ନ ଚାଷର ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଏବଂ ଏହା କମ୍ ପାଣି ବ୍ୟବହାର କରେ। ତେଣୁ, ଏହା ଛୋଟ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଲାଭ ଦେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ ହୁଏ। ବିଜେପି ସରକାର ସବୁବେଳେ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ସହ ଜଡିତ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ୨୦୧୬-୧୭ ପୂର୍ବରୁ ଚିନି ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଦେୟ ଉପରେ ଟିକସ ଛାଡ଼ କରାଯାଇଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଚିନି ସମବାୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବ ୟୁପିଏ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୧୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୋଝରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବେ। ଆପଣମାନେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଆମ ସରକାର ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି। ଇଥାନଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ, ଆଖୁ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରଣ ୧.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ୧୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛନ୍ତି। ଦେଶ ଏହି ଦିଗରେ ଯେତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ଆମର ଆଖୁ ଚାଷୀମାନେ ସେତେ ଅଧିକ ଲାଭବାନ ହେବେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, କୃଷି, ଶିଳ୍ପ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କିମ୍ବା ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତମ ସଂଯୋଗ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ତେଣୁ, ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ବହୁତ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ରେଳବାଇର ମୋଟ ବଜେଟ୍ ୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଏହି ବର୍ଷ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ୭,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ପ୍ରାୟ ୪୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ କେତେ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ମିଳୁଛି।
ବେଲାଗାଭିର ଆଧୁନିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ଗର୍ବିତ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ। ଏହି ଆଧୁନିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଗୁଁ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ବରଂ ରେଳ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ କେବଳ ବିଦେଶରେ ଏପରି ଚମତ୍କାର ଷ୍ଟେସନ ଦେଖୁଥିଲେ। ଏବେ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଷ୍ଟେସନ ବିକଶିତ ହେଉଛି। କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଅନେକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକ ଅବତାରରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରାଯାଉଛି। ଲୋଣ୍ଡା-ଘାତପ୍ରଭା ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ସହିତ, ଯାତ୍ରା ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ହେବ। ସେହିପରି, ଆଜି ଯେଉଁ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ତାହା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ନେଟୱାର୍କକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରିବ। ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବେଲାଗାଭି ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର। ତେଣୁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ତମ ରେଳ ସଂଯୋଗରୁ ଉପକୃତ ହେବେ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ବିଜେପିର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ହେଉଛି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର କିପରି କାମ କରେ ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ। ୨୦୧୯ ସୁଦ୍ଧା, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ କେବଳ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ପରିବାରରେ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ସଂଯୋଗ ଥିଲା। ଆଜି, ଆମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ନଳକୂପ ପାଣିର ପରିମାଣ ୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ବେଲାଗାଭିରେ ମଧ୍ୟ ୨ ଲକ୍ଷରୁ କମ୍ ଘରକୁ ନଳକୂପ ପାଣି ମିଳୁଥିଲା। ଆଜି ଏହି ସଂଖ୍ୟା ୪.୫ ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ନଳକୂପ ପାଣି ପାଇଁ ୬୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟବରାଦ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ଗାଁ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପାଣି ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରିବାକୁ ନପଡ଼େ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ବିଜେପି ସରକାର ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ବର୍ଗକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ, ଯାହାର ଯତ୍ନ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ନେଇ ନଥିଲେ। ବେଲାଗାଭି କାରିଗର ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ପୁରୁଷମାନଙ୍କର ଏକ ସହର ହୋଇଆସିଛି। ଏହା ବେଣୁଗ୍ରାମ ଅର୍ଥାତ୍ ବାଉଁଶ ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ଆପଣମାନେ ମନେ ରଖିଥିବେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବାଉଁଶ ଅମଳ ଉପରେ ନିଷେଧ କରିଥିଲେ। ଆମେ ଆଇନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ବାଉଁଶ ଚାଷ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ପଥ ଖୋଲି ଦେଇଥିଲୁ। ଏହା ବାଉଁଶ କାମରେ ଜଡିତ କଳାକାରମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ଦେଇଛି। ବାଉଁଶ ବ୍ୟତୀତ, ଏଠାରେ ଆହୁରି ଅନେକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଅଛି। ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆମେ ଏପରି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନା ନେଇ ଆସିଛୁ। ଏହି ଯୋଜନା ଏପରି ସମସ୍ତ ବନ୍ଧୁଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବେଲାଗାଭି ଆସିଛି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆଉ ଏକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି ଯେ କଂଗ୍ରେସ କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ କିପରି ଘୃଣା କରେ। କର୍ଣ୍ଣାଟକ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଅପମାନ କରିବା ପୁରୁଣା କଂଗ୍ରେସ ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅଂଶ। ଯେକେହି କଂଗ୍ରେସର ବିଶେଷ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରେ, ତାଙ୍କୁ କଂଗ୍ରେସରେ ଅପମାନିତ କରାଯାଏ।
ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଏସ. ନିଜଲିଙ୍ଗପ୍ପା ଏବଂ ବୀରେନ୍ଦ୍ର ପାଟିଲ ଜୀ ଭଳି କଂଗ୍ରେସ ନେତାମାନଙ୍କୁ ଦଳ ଦ୍ୱାରା କିପରି ଅପମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା। କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲୋକମାନେ ଏହା ଜାଣନ୍ତି। ଏବେ ପୁଣି ଥରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଆଉ ଜଣେ ନେତାଙ୍କୁ କଂଗ୍ରେସର ଏକ ବିଶେଷ ପରିବାର ସମ୍ମୁଖରେ ଅପମାନିତ କରାଯାଇଛି। ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୋର ଏହି ମାଟିର ପୁଅ ଶ୍ରୀ ମଲ୍ଲିକାର୍ଜୁନ ଖାର୍ଗେ ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ବହୁତ ସମ୍ମାନ ଅଛି, ଯିଏ ୫୦ ବର୍ଷର ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଅତିକ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଲୋକଙ୍କ ସେବାରେ ଯାହା ସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଛତିଶଗଡ଼ରେ କଂଗ୍ରେସ ଦଳର ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ରାଜନୀତିର ସବୁଠାରୁ ବରିଷ୍ଠ ନେତା ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଖାର୍ଗେ ଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ହୋଇଥିବା ବ୍ୟବହାର ଦେଖି ମୁଁ ଦୁଃଖିତ ହୋଇଥିଲି। ଏବଂ ସେ ଦଳର ସଭାପତି ମଧ୍ୟ। ସେ ଏକ ବହୁତ ଖରାଦିନ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସବୁଠାରୁ ବୟସ୍କ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ନେତା ଏବଂ କଂଗ୍ରେସ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଖାର୍ଗେ ଜୀଙ୍କୁ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଛତା ଦିଆଯାଇ ନଥିଲା। ତଥାପି, ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଅନ୍ୟ କାହା ପାଇଁ ଛତା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା।
ଖାର୍ଗେ ଜୀ କଂଗ୍ରେସ ସଭାପତି ହୋଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ତାଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ବ୍ୟବହାର ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଜାଣେ ଯେ ଦଳର ରିମୋଟ୍ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ କାହାର ଅଛି। ଆଜି ଦେଶର ଅନେକ ଦଳ ପରିବାରବାଦର ସମାନ ପଞ୍ଝାରେ ବନ୍ଧା ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମକୁ ଦେଶକୁ ଏହି ପଞ୍ଝାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ତେଣୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କଂଗ୍ରେସ ଭଳି ଦଳଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡିବ। ଏବଂ ଏହି କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଏତେ ହତାଶ ହୋଇଗଲେଣି ଯେ ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଦି ବଞ୍ଚିଛନ୍ତି ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନେ କିଛି କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ତେଣୁ, ଏହି ଲୋକମାନେ ନାରା ଦେଉଛନ୍ତି: 'ମୋଦିଙ୍କୁ ମରିବାକୁ ଦିଅ, ମୋଦିଙ୍କୁ ମରିବାକୁ ଦିଅ'। କିଛି ଲୋକ ମୋର କବର ଖୋଳିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ଅଛନ୍ତି। ସେମାନେ କହୁଛନ୍ତି: 'ମୋଦି, ତୁମର କବର ଖୋଳାଯିବ, ମୋଦି, ତୁମର କବର ଖୋଳାଯିବ'। ତଥାପି, ଦେଶ କହୁଛି: 'ମୋଦି, ତୁମର ପଦ୍ମ ଫୁଟିବ'
ବନ୍ଧୁମାନେ, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ କାମ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକାଶ ହୁଏ। ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସତ୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ମଧ୍ୟ ଦୃଢ଼। ତେଣୁ, ଆମକୁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ। 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ' (ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ) ସହିତ ଆମେ ଦେଶକୁ ବିକାଶ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିପାରିବା। ଆଜି ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଟିକିଏ ବିଳମ୍ବରେ ପହଞ୍ଚିଲି। ମୁଁ ହେଲିକପ୍ଟରରୁ ଓହ୍ଲାଇବା ପରେ ବେଲଗାଭି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମା, ଭଉଣୀ, ବୟସ୍କ ଏବଂ ପିଲାମାନେ ମୋତେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଥିବାର ଦେଖିବା ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଦୃଶ୍ୟ ଥିଲା।
ମୁଁ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଲାଗାଭିର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରେମ ପାଇଁ ମୋର ମୁଣ୍ଡ ନଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଆଜି ମୋର କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଗସ୍ତ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାରଣ ମୁଁ ଆଜି ସକାଳେ ବିମାନବନ୍ଦର ଉଦଘାଟନ କରିବା ପାଇଁ ଶିବମୋଗାରେ ଥିଲି ଏବଂ ସେଠାରେ ବିମାନବନ୍ଦରରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି। ସେହି ସମୟରେ, ମୋତେ ଆମର ବରିଷ୍ଠ ନେତା ୟେଦୁରପ୍ପା ଜୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଶିବମୋଗାରୁ ଏଠାକୁ ଆସିଲି, ଆପଣମାନେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ବର୍ଷା କରିଥିଲେ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି ଯେ ବେଲାଗାଭି ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ମୁଁ ବେଲାଗାଭି ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବିକାଶ କରି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ଫେରାଇ ଦେବି। ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ମୋ ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ - ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି - ଜୟ
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅଧିକ ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।