Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to the nation multiple development projects worth more than Rs 2,700 crore in Belagavi, Karnataka
Releases 13th installment amount of about Rs. 16,000 crores under PM-KISAN
Dedicates redeveloped Belagavi Railway Station building to the nation
Lays foundation stone of six multi-village scheme projects under Jal Jeevan Mission
“Today’s changing India is accomplishing development projects one after the other while giving priority to the deprived”
“The agricultural budget of the country which was 25,000 crores before 2014 has now been increased to 1,25,000 crores, a five-time increase”
“The Government is focussed on strengthening the agricultural sector of India while analyzing the challenges of the future”
“The double-engine government is a guarantee for fast-paced development”
“Kharge ji is the Congress President, but the entire world knows who holds the remote control by the way he is treated”
“True development takes place when work is carried out with true intentions”
27 FEB 2023 6:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth more than Rs 2,700 crore in Belagavi, Karnataka today. He released the 13th installment amounting to about Rs. 16,000 crores under PM-KISAN. The Prime Minister dedicated the redeveloped Belagavi Railway Station building to the nation. He also laid the foundation stone of six multi-village scheme projects under Jal Jeevan Mission.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the incomparable love and blessings of the people of Belagavi inspire the government to work for the welfare of the people and become a source of strength. “Coming to Belgavi is no less than a pilgrimage”, the Prime Minister said as he highlighted that it is the land of Queen Chennamma of Kittur and revolutionary Krantiveer Sangolli Rayanna who are remembered even today for raising their voice against the colonial rule.
The Prime Minister highlighted the contributions of Belagavi and said that it finds a place in the fight for today and the reemergence of India. Drawing an analogy to the startup culture of Karnataka, the Prime Minister said that Belagavi was home to startups hundred years ago and gave the example of Baburao Pusalkar who established a unit which turned Belagavi into a base for various industries. The Prime Minister emphasized that the double-engine government wants to further strengthen this role of Belagavi in the present decade.
Throwing light on the projects whose foundation stones are laid and those that are inaugurated today, the Prime Minister said that it will bring in new energy and pace in the development of Belagavi. He congratulated the citizens of this region for projects worth hundreds of crores associated with connectivity and water facilities. Through Belagavi, the Prime Minister said that every farmer in the nation has received a special gift where another tranche of funds from PM-KISAN was released. “Just by the click of a button, 16,000 crore rupees have been transferred to the bank accounts of crores of farmers in the country”, the Prime Minister remarked. He said that such a huge amount transferred without the involvement of a middleman has also drawn the attention of people from across the world. Drawing comparisons to the Congress regime, the Prime Minister recalled that the then Prime Minister said that only 15 paise reaches the poor when 1 rupee is transferred. “But this is Modi ki Sarkar”, the Prime Minister interjected, “Every penny belongs to you and it is for you.” The Prime Minister also wished a very prosperous Holi to all the farmers of India and said that they have received a special gift before Holi.
The Prime Minister said that today’s changing India is accomplishing development projects one after the other while giving priority to the deprived and mentioned that small farmers are a priority for the current government. He informed that till now 2.5 lakh crore rupees have been deposited in the accounts of the small farmers via PM KISAN Samman Nidhi out of which more than 50 thousand crores were deposited in the accounts of women farmers. This money, the Prime Minister said, is taking care of the small but critical needs of the farmers.
The Prime Minister reiterated that the agricultural budget of the country which was 25,000 crores before 2014 has now been increased to 1,25,000 crores which is a five-time increase. He said that it is proof of the BJP government’s commitment to supporting the farmers of the country. The Prime Minister emphasized the use of technology which is directly benefiting the farmers and gave the example of Jan Dhan bank accounts, mobile connections and aadhar. He underlined that the government is connecting farmers to Kisan Credit Cards with the objective that the farmers can avail of the support of banks at any required step.
The Prime Minister emphasized that this year’s Budget addresses the future needs of agriculture along with the current concerns. He said today’s need is for storage and reducing the costs in farming, organizing small farmers. That is why this Budget emphasizes storage facilities and focuses on cooperatives. Similarly, focusing on natural farming will reduce the costs for the farmer. He said measures like the PM PRANAM scheme will further reduce the expenses on fertilizers.
“The Government is focussed on strengthening the agricultural sector of India while analyzing the challenges of the future”, the Prime Minister remarked. Highlighting the challenge of climate change, the Prime Minister stressed reviving the traditional strength of coarse grains or millets and informed that these food grains have the capability to withstand any climate. Referring to this year’s budget, the Prime Minister highlighted that coarse grains have a new found identity as Shri Anna. He added that Karnataka has been the main center of millets where Shri Anna was popularly known as Shri Dhanya and different kinds of Shri Anna are cultivated by the farmers of the region. The Prime Minister recalled the significant campaign run by the then BS Yeddyurappa government to promote Shri Anna and said that we now have to present it to the world. Listing out the benefits of Shri Anna, the Prime Minister said that it requires less effort as well as less water while it doubles the benefits for farmers.
The Prime Minister spoke at length about the needs of sugarcane farmers as Karnataka is a major sugarcane state. He mentioned this year’s Budget provision providing rebate on tax on cooperative sugarcane payment of the amount payable before 2016-17 which will give relief to the sugar cooperative to the tune of 10 thousand crores. Speaking about the government’s push for ethanol blending, the Prime Minister informed that the production of ethanol is helping in increasing the income of sugarcane farmers. He informed that ethanol blending in petrol has increased from 1.5 percent to 10 percent in the last 9 years and the government is already targeting 20 percent ethanol blending in petrol.
The Prime Minister remarked that agriculture, industry, tourism and education are strengthened only with better connectivity. He informed that in the five years prior to 2014, the total budget of the Railways in Karnataka was Rs 4,000 crore whereas this year, 7,500 crore rupees have been allocated for the railways in Karnataka. He noted that work is underway in Karnataka on railway projects worth about 45 thousand crore rupees today. He also referred to the newly inaugurated modern railway station in Belagavi and said that it is not just the facilities that get a boost but the faith in the railways is also increasing. “Many stations in Karnataka are being brought to the fore in such a modern avatar”, he said. The Prime Minister mentioned that the doubling of the Londa-Ghatprabha line will make the journey faster and safer. Noting that Belagavi is an important hub for education, tourism and healthcare, the Prime Minister said that the improved railway connectivity will give a boost to these sectors.
“The double-engine government is a guarantee for fast-paced development”, the Prime Minister said. Giving the example of Jal Jeevan Mission, the Prime Minister informed that only 25 percent of households in Karnataka’s villages had piped water connections before 2019 whereas the coverage has expanded to 60 percent today. In Belagavi too, the Prime Minister said that less than 2 lakh houses used to get tap water but this number has crossed 4.5 lakhs today. He said that 60,000 crore rupees have been allocated in this budget for this.
“The government is engaged in empowering every small section of the society which was neglected by the previous governments”, the Prime Minister remarked. Noting that Belagavi has been a city of artisans and handicrafts men famous as Venugram i.e. bamboo village, the Prime Minister recalled how previous governments had banned the harvesting of bamboo for a long time but it is the present government that reformed the law and opened the way for bamboo cultivation and trade. He also touched upon the PM Vishwakarma Yojana that was introduced for the first time in this year's budget to support artisans and handicrafts men.
The Prime Minister pointed out the Congress government’s abomination for Karnataka where disrespecting the leaders of Karnataka became a tradition. “History is proof of how leaders like S Nijalingappa and Virendra Patil ji were insulted before the Congress family”, the Prime Minister remarked. Speaking about his adoration and respect for Mallikarjun Kharge ji and his devotion to public service, the Prime Minister expressed sadness at how the most senior member was not even considered worthy of being given an umbrella in the scorching sun at a Congress function in Chhattisgarh. “Kharge ji is the Congress President, but the entire world knows who holds the remote control by the way he is treated”, the Prime Minister interjected. Shri Modi pointed out that many political parties in the country are plagued by ‘parivarvaad’ (nepotism) and stressed the need to free the country from its clutches. He also warned the people of Karnataka to stay alert from parties like Congress.
Concluding the address, the Prime Minister said, “True development takes place when work is carried out with true intentions.” He highlighted the true intentions of the double-engine government and its commitment to development. “To speed up the development of Karnataka and the country, we have to move ahead with Sabka Prayas”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister for Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi, Union Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare, Ms Shobha Karandlaje and Ministers from Government of Karnataka were present on the occasion among others.
Background
In a step that will showcase yet another example of the commitment of the Prime Minister towards the welfare of farmers, the 13th installment amount of about Rs. 16,000 crores under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) was released through direct benefits transfer to more than 8 crore beneficiaries. Under the scheme, eligible farmer families are provided with a benefit of Rs. 6000 per year in three equal installments of Rs. 2000 each.
During the Programme, the Prime Minister dedicated the redeveloped Belagavi Railway Station building to the nation. This Railway Station is redeveloped at an approximate cost of about Rs 190 Crore to provide world-class amenities to the passengers. Another railway project that will be dedicated to the nation by the Prime Minister is the rail line doubling project between Londa-Belagavi-Ghataprabha section at Belagavi. This project, developed at the cost of about Rs 930 Crores, will enhance line capacity along the busy Mumbai – Pune - Hubballi - Bengaluru railway line, promoting trade, commerce and economic activities in the region.
The Prime Minister also laid the foundation stone of six multi-village scheme projects under Jal Jeevan Mission in Belagavi, which will be developed at a cumulative cost of about Rs 1585 crore and will benefit about 8.8 lakh population of more than 315 villages.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কর্নাতকাগী বেলগাবীদা লুপা করোর ২,৭০০ হেনবা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং জাতিদা কত্থোকখ্রে
লুপা করোর ১৬,০০০গী শেনফম ওইবা পি.এম.-কিসানগী মখাদা ১৩শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে
নৌনা শেমগৎলবা বেলগাবী রেলৱে স্তেসন বিল্দিং জাতিদা কত্থোকখ্রে
জল জীবন মিসনগী মখাদা মলতি-ভিলেজ স্কিম প্রোজেক্ত তরুক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“ঙসিগী হোংলক্লিবা ভারতনা শোত্থরবশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংবগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং মথং মথং লোইশিল্লক্লি”
“২০১৪গী মমাংদা লৈবাক্কী লৌউ-শিংউগী বজেৎ করোর ২৫,০০০ ওইরম্বা অদু হৌজিক করোর ১,২৫,০০০দা হেনগৎলক্তুনা শরুক মঙা হেনগৎপা ঙম্লে ”
“সরকারনা তুংলমচৎতা থেংনগদবা শীংনবশিং খঙদোকপগা লোয়ননা ভারতকী লৌউ-শিংউগী সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং থমখি”
“দবল-ইঞ্জিন সরকারনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎনবা গরেন্তী পীরি”
“খরগেজী অসি কোংগ্রেসকী প্রসিদেন্তনি অদুবু মহাকপু লোইনবীরিবা মওং অসিনা রিমোৎ কন্ত্রোল কনানা পাইবগে হায়বা অসি মালেম পুম্বনা খঙই”
“থমোয় শেংনা হোৎনরবা মতমদা চাউখৎ-থৌরাংগী তশেংবা থবক পাইখৎপা ঙম্মি”
27 FEB 2023 6:35PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কর্নাতকাগী বেলগাবীদা লুপা করোর ২,৭০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। মহাক্না লুপা করোর ১৬,০০০রোম ওইবা পি.এম. কিসানগী মখাদা ১৩শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা শেমগৎলবা বেলগাবী রেলৱে স্তেসন বিল্দিং জাতিদা কত্থোকখ্রে। মহাক্না জল জীবন মিসনগী মখাদা মলতি-ভিলেজ স্কিম প্রোজেক্ত তরুক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় বেলগাবীগী লম্বা লৈত্রবা মীনুংশিং অমসুং থৌজালশিংনা মীয়ামগী য়াইফনবা থবক তৌনবা অমসুং শক্তিগী হৌরকফম ওইনবা সরকারবু ইথিল পীরি। মসি ঙসি ফাওবা লোইলম লৈঙাক্কী মায়োক্তা খোলাউ লাউখিবগীদমক নীংশিংনরিবা কিত্তুরগী মহারানি চেন্নমা অমসুং য়াওল্লোই ক্রান্তিবীর সঙ্গোল্লী রায়ন্নাগী লমদমনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রী হায়, “বেলগাবীদা লাকপা অসি লাইফমলেন অমদা লাকপগা পাংখক ওই”।
মন্ত্রীনা বেলগাবীনা শরুক তমখিবশিং অদু পল্লদুনা হায় মদুদি মসিনা ঙসিগী লান্থেং অমদি ভারত নৌনা হীংগৎহন্নবা হোৎনবদা মফম অমা কল্লি। কর্নাতকাগী স্তার্তঅপ কলচরগা চাংদম্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় বেলগাবী অসি চহি চা কয়াগী মমাংদগী স্তার্তঅপশিংগী মফম ওইদুনা লাকী অমসুং বাবুরাও পুসল্করনা য়ুনিৎ অমা লিংখৎপনা বেলগাবীবু তোঙান-তোঙানাবা ইন্দস্ত্রীশিংগী বেস ওইহনখিবা অদু খুদম ওইনা পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় দবল ইঞ্জিন সরকারনা হৌজিক মতম অসিদা বেলগাবীগী থৌদাং অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা পাম্মি।
ঙসি উরেপ-উয়ুং তমখিবা অমসুং শঙ্গাখিবা প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মসিনা বেলগাবীদা অনৌবা শক্তি অমদি খোঙজেল হাপ্লগনি। মহাক্না লমদম অসিগী প্রজাশিংবু কন্নেক্তিবিতী অমসুং ঈশিংগী ফেসিলিতীশিংগা মরী লৈনবা লুপা করোর কয়াগী প্রোজেক্তশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। বেলগাবীগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী লৌমী খুদিংমক্না অখন্নবা খুদোল অমা ফংলি, মসিদা পি.এম. কিদানদগী ফন্দশিংগী তৌবা ত্রাঞ্চে অমা থাদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “বত্তন অমা নম্বা খক্তনা লৈবাক্কী লৌমী করোর কয়াগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ১৬,০০০ ত্রান্সফর তৌখি। মহাক্না হায় মিদলমেন য়াওদনা অচৌবা শেনফম ত্রান্সফর তৌবা অসিনা মালেম শিনবা থুংবদগী মীয়ামগী মীৎয়েং চীংশিনখি। কোংগ্রেসকী মতমগা চাংদম্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মতম অদুগী প্রধান মন্ত্রীনা লুপা ১ ত্রান্সফর তৌবদা লায়রবশিংদা পৈশা ১৫ খক্তা য়ৌই হায়রম্বা ৱাফম অদু নীংশিংইখি। প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফমগা লোয়ননা হায়খি “অদুবু মসিদি মোদীগী সরকারনি”, “শেল খুদিংমক নখোয়গীনি অমসুং মসি নখোয়গীদমক্তনি”। প্রধান মন্ত্রূনা ভারতকী লৌমী পুম্নমক্তা য়াইফরবা য়াওশঙগী য়াইফ পাউজেল পীরদুনা হায় মদুদি মখোয়না য়াওশঙগী মাংওইননা অখন্নবা খুদোল অমা ফংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় ঙসিগী হোংলক্লিবা ভারতনা শোত্থরবশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংবগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংদা অমগী মথং অমা লোইশিনবা ঙম্লি অমসুং অপীকপা লৌমীশিংদা হৌজিক পালিবা সরকারনা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় হৌজিক ফাওবদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী খুত্থাংদা অপীকপা লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লপা করোর লাখ ২.৫ দিপোজিৎ তৌখ্রে মসিগী মনুংদা নুপী লৌমীশিংগী একাউন্তশিংদা লুপা করোর লিশিং ৫০ হেন্না দিপোজিৎ তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় শেনফম অসিনা লৌমীশিংগী অপীকপা অদুবু মরু ওইবা তঙাই ফদবশিং থুংহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌনা ফোঙদোকখি মদুদি লৈবাক্কী লৌউ-শিংউগী বজেৎ অসি ২০১৪গী মমাংদা করোর ২৫,০০০ ওইরম্বা অদু হৌজিক ১,২৫,০০০দা হেনগৎহন্দুনা শরুক মঙা হেনগৎহনখি। মহাক্না হায় মদুদি মসি লৈবাক্কী লৌমীশিংবু শৌগৎলিবা বি.জে.পি. সরকারগী ফিরেপ অদুগ খুদমনি। প্রধান মন্ত্রীনা তেক্নোলোজী শীজিন্নবনা লৌমীশিংদা হকথেংননা কান্নবা পীরি হায়খি অমদু জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিং, মোবাইল কন্নেক্সনশিং অমসুং আধারবু খুদম ওইনা পীখি। মহাক্না হায় সরকার অসিনা লৌমীশিংনা মথৌ তারকপদা বেঙ্কশিংদগী তেংবাং ফংহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা লৌমীশিংবু কিসান ক্রেদিৎ কার্দশিংগা কন্নেক্ত তৌরি।
প্রধান মন্ত্রীনা চহি অসিগী বজেৎনা লৌউ-শিংউগী তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিং অদু হৌজিক্কী লৈরিবা সমস্যাশিং অসিগা লোয়ননা কোকহনগনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না হায় ঙসিগী মথৌ তাবা অসি স্তোরেজ অমদি ফার্মিং, অপীকপা লৌমীশিং ওর্গানাইজ তৌবগী শেনফম হন্থহনবা অসিনা ওইরি। মরম অসিনা বজেৎ অসিনা স্তোরেজ ফেসিলিতীশিংদা অমসুং কোওপরেতিবশিংদা মীৎয়েং চংখি। মতৌ অসুম্না মহৌশাগী লৌউ পথানা লৌমীশিংগী অচংবা শেনফম হন্থহনগনি। মহাক্না হায় পিএম. প্রনামস স্কিমগুম্বা খোঙথাংশিংনা হারশিংদা তৌবা চাদিং হন্থহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় “সরকারনা তুংলমচৎকী শীংনবশিং খঙদোকপগা লোয়ননা ভারতকী এগ্রিকলচরেল সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং চংখি”। ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী শীংনবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা কোর্স গ্রেন নত্ত্রগা মিল্লেৎশিংগী মহৌশাদগী লৈজরক্লবা শক্তি অসি হীংগৎহন্নবা ৱাফম থমখি অমসুং মহৈ-মরোং অসি ক্লাইমেৎ অমা হেক্তা খাংবা ঙম্বগী মতিক ময়াই চেল্লি হায়খি। চহি অসিগী বজেৎকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা কোর্স গ্রেনশিং অসি শ্রী অন্ন হায়না অনৌবা মীথোল অমা পীখি। মহাক্না হায় কর্নাতকা অসি শ্রী অন্নবু শ্রী ধন্যা হায়না খঙনবা মিল্লেৎশিংগী মেন সেন্তর ওইরি অমসুং লমদম অসিগী লৌমীশিংনা শ্রী অন্নগী তোঙান-তোঙানবা মখলশিং থারি। প্রধান মন্ত্রীনা মতম অমদা শ্রী অন্ন থৌগৎনবা বি.এস. য়েদ্দয়ুরপ্পা সরকারনা চত্থখিবা মরু ওইবা কেম্পেন অদু নীংশিংলদুনা হায় ঐখোয়না মসি হৌজিক মালেমদা খঙহনবা তাই। শ্রী অন্নগী কান্নবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মসিদা শেবা লোয়ননা ঈশিং য়াম্না চংদবগা লোয়ননা লৌমীশিংদা শরুক অনি কান্নবা ফংহল্লি।
কর্নাতকা অসি মরু ওইবা চু পুথোকপা রাজ্য অমা ওইবনা চু থারিবা লৌমীশিংগী মথৌ তাবশিংগী মতাংদা শাংনা ঙাংখি। মহাক্না হায় চহি অসিগী বজেৎকী প্রোবিজন্না ২০১৬-১৭কী মমাংদা পীফম থোকপা শেনফমগী কোওপরেতিব সুগরকেন পেমেন্তগী তেক্স রিবেৎ তৌবাঅসিনা লুপা করোর লিশিং ১০রোম সু্র কোওপরেতিবতা কান্নবা পীরগনি। ইথানোল ব্লেন্দিংদা সরকারনা শাহৌ পীরিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ইথানোল পুথোকপনা চু থারিবা লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। মহাক্না হায় হৌখিবা চহি ৯দা পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং তৌবা চাদা ১.৫দগী চাদা ১০দা হেনগৎহনখি অমসুং সরকারনা পেত্রোলদা ইথানোল ব্লেন্দিং চাদা ২০ তৌনবা পান্দম থম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, লৌউ-শিংউ, ইন্দস্ত্রী, তুরিজম অমসুং এজুকেসন অসি অফবা কন্নেক্তিবিতী খক্তনা শক্তি পীখি। মহাক্না হায় ২০১৪গী চহি মঙাগী মমাংদা কর্নাতকাগী রেলৱেজকী অপুনবা বজেৎ অসি লুপা করোর ৪,০০০ ওইরমখিবা অদু চহি অসিদা কর্নাতকাগী রেলৱেজকীদমক লুপা করোর ৭,৫০০ এল্লোকেৎ তৌখি। মহাক্না হায় ঙসি লুপা করোর লিশিং ৪৫রোমগী রেলৱেজ প্রোজেক্তশিংদা কর্নাতকাদা থবক পাইখৎপা হৌরি। মহাক্না বেলগাবীদা নৌনা শঙ্গাখিবা মতমগা চুনবা রেলে স্তেসনগী মতাংদা পল্লদুনা হায় মদুদি মসিগী ফেসিলিতীশিং অসিনা শাহৌ লৈহনবা খক্তা নত্তনা রেলৱেজতা থাজবা থম্বসু হেনগৎহল্লি। মহাক্না হায়, “কর্নাতকাগী স্তেসন কয়া অসিগুম্বা মতমগা চুনবা শক্তম অসি পীনবা থবক পাইখৎলি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায় লোন্দা-ঘাতপ্রভা লাইন দবলিং তৌবনা খোঙচৎ অসি খোঙজেল য়াংখৎহল্লগনি অমসুং শাফহল্লগনি। বেলগাবী অসি এজুকেসন, তুরিজম অমসুং হেল্থকিয়রগী মরু ওইবা হব অমনি হায়দুনা প্রধান মন্ত্রীনা রেলৱে কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবনা সেক্তরশিং অসিদা শাহৌ পীরগনি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “দবল-ইঞ্জিন সরকারনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎনবা গরেন্তী অমা ওইরি”। জল জিবন মিসন অসি খুদম ওইনা পীরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় কর্নাতকাগী খুঙ্গংশিংদা লৈবা য়ুমথোং চাদা ২৫ খক্তবু ২০১৯গী মমাংদা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংলমখি অমরোমদা মসিগী কবরেজ অসি ঙসি চাদা ৬০দা হেনগৎহনগৎখ্রে। বেলগাবীদসু য়ুম লাখ ২দগী তানা তোতি ঈশিং ফংলমখি অদুবু মশিং অসি ঙসিদা লাখ ৪.৫ হেল্লে। মহাক্না হায় মসিগীদমক বজেৎ অসিদা লুপা করোর ৬০,০০০ এল্লোকেৎ তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “সরকার অসিনা মমাংগী সরকারনা নাথৈদুনা থম্বীরমখিবা খুন্নাইগী অপীকপা কাংলুপ খুদিংমক শক্তি পীনবা থবক তৌরি”। বালগাবী অসি আর্তিসেনশিং অমসুং হেন্দিক্রাফশিং খুদম ওইনা বেনুগ্রাম হায়বদি বেম্বু ভিলেজকীদমক খঙনবা সহর অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী সরকারনা মতম শাংনা ৱা য়ানবদা করম্না অথীংবা থমলমখিবগে হায়বা নীংশিংখি অদুবু হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা আইন অসি শেমদোকখি অমসুং ৱা থাবা অমসুং ললোনবা য়ানবা লম্বী শেমখি। মহাক্না চহি অসিগ বজেৎতা আর্তিসেন অমদি হেন্দক্রাফকী মীওইশিং সপ্পোর্ত তৌনবা অহানবা ওইনা পি.এম. বিশ্বাকর্মা য়োজনা হৌদোকখিবা অদুগী মতাংদা পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কর্নাতকাগী লুচিংবশিংবু ইকাই খুম্নদবা অসি চৎনবী অমা ওইরকখিবা কোংগ্রেস সরকারনা কর্নাতকাবু তাথিনা তৌখিবা অদু ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “পুৱারীনা এস নিজালিঙ্গপ্পা অমসুং বিরেন্দ্র পতিলজীগুম্বা লুচিংবশিংবু করম্না কোংগ্রেসকী ইমুংনা ইকাইপা পীখিবগে হায়বগী খুদম ওইরি”। মল্লিকর্জুন খরগেজীবু মহাক্না পামজবা অমসুং ইকাই খুম্নবা অমদি মহাক্না পব্লিক সর্ভিসকীদমক কত্থোকখিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রনা হায় খ্বাইদগী মকোক থোংবা মেম্বর অমবু ছত্তিসগরদা কোংগ্রেসকী থৌরম অমা পাঙথোকপদা শারবা নুংশা মরক্তা ছতিন অমা ফাওবা পীনি খঙখিদবা অদুবু নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় “খরগেজী অসি কোংগ্রেসকী প্রসিদেন্তনি অদুবু মহাকপু লোইনবীরিবা মওং অসিনা রিমোৎ কন্ত্রোল কনানা পাইবগে হায়বা অসি মালেম পুম্বনা খঙই”। শ্রী মোদীনা হায় লৈবাক অসিগী রাজনিতীগী দল কয়া ‘পরিবারবদ’ (নেপোতিজম)না শোকহনখি অমসুং মখোয়গী খয়াৎতগী লৈবাক অসিবু কনবা তঙাই ফদে হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না কর্নাতকাগী মীয়ামদা কোংগ্রেসগুম্বা দলশিংদগী চেকশিন্নবা চেকশিনৱা থমখি।
ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “থমোয় শেংনা হোৎনরবা মতমদা চাউখৎ-থৌরাংগী তশেংবা থবক পাইখৎপা ঙম্মি”। দবল-ইঞ্জিন সরকারনা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক তশেংবা অপাম্বা অমসুং মাগী ফিরেপ অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনবদা হায়, “কর্নাতকা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ থৌরাং খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা সবকা প্রয়াসকা লোয়ননা মাংদা চংশিনবা তাই”।
থৌরম অসিদা কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বসাবরাজ বোম্মৈ, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমর, পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী প্রলহাদ জোশী, লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, কুমারী সোভা করন্দলাজে অমসুং কর্নাতকা সরকারগী মন্ত্রীশিংনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
লৌমীশিংগী য়াইফনবগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা লেপ্লিবা ফিরেপকী অতোপ্পা খুদম অমা উৎনবগী খোঙথাঙ অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি (পি.এম.-কিসান)গী মখাদা ১৩শুবা ইন্সতোলমেন্তকী লুপা করোর ১৬,০০০লোমগী শেনফম, বিনিফিসরী করোর ৮ হেনবদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা থাদোকখ্রে‍। স্কিম অসিগী মখাদা ইলিজিবল ওইবা লৌমীশিংদা চহিদা লুপা ৬০০০কী শেনফম লুপা ২০০০গী মান্নবা ইন্সতোলমেন্ত অহুম থোক্না পীরি‍।
থৌরম অসিদা, প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা শেমগৎলবা বেলগাবী রেলৱে স্তেসন লৈবাক্কী মফমদা কত্থোকখ্রে‍। রেলৱে স্তেসন অসি পেসেঞ্জরশিংদা মালেমগী থাক্কী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবগীদমক লুপা করোর ১৯০রোম চঙনা নৌনা শেমগৎপনি‍। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক্কী মফমদা কত্থোক্কদবা অতোপ্পা রেলৱে প্রোজেক্ত অমদি বেলাগবিদা লৈরিবা লোন্দা-বেলগাবী-ঘদপ্রভা সেক্সনগী মরক্তা পায়খৎপা রেল লাইন দব্লিং প্রোজেক্তনি‍। লুপা করোর ৯৩০ রোম চঙনা শেমগৎলিবা প্রোজেক্ত অসিনা য়াম্না চিনবা মুম্বাই – পুনে – হুব্বলী – বেঙ্গলুরু রেলৱে লাইনগী কেপাসিতী হেনগৎহন্দুনা, লমদম অসোমদা ত্রেদ, কম্মর্স অমদি শেন্মিৎলোনগী থবক থৌওংশিং য়োকখৎকনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা বেলগাবীদা জল জীবন মিসনগী মখাদা লুপা করোর ১৫৮৫রোম চঙনা শেমগৎকদৌরিবা অমদি খুঙ্গং ৩১৫দা মীওই লাখ ৮.৮ হেনবদা কান্নবা পীগদবা মল্তি ভিলেজ স্কিম প্রোজেক্ত তরুক্কী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে‍।