ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତ ଏବଂ ଗୁଆନା ମଧ୍ୟରେ ବିମାନ ସେବା ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରି
22 FEB 2023 12:47PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଗୁଆନା ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିମାନ ସେବା ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି। ବିମାନ ସେବା ରାଜିନାମା ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୁଟନୈତିକ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ପରେ ଲାଗୁ ହେବ ଯାହା ଏହି ବିଷୟକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପକ୍ଷ ଏହି ରାଜିନାମା ଲାଗୁ ହେବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି।
ଗୁଆନାରେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଏକ ବଡ଼ ଉପସ୍ଥିତି ରହିଛି ଏବଂ 2012 ଜନଗଣନା ଅନୁଯାୟୀ ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ 40% ବିଶିଷ୍ଟ ସର୍ବ ବୃହତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଟନ୍ତି। ଗୁଆନା ସହିତ ଏୟାର ସର୍ଭିସେସ୍ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର ହେବା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିମାନ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ସକ୍ଷମ କରିବ। ବଢ଼ୁଥିବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ଏବଂ ଭାରତରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଉଦାରୀକରଣ ଭଳି ବିକାଶକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାୟୁ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଅନେକ ଦେଶ ସହ ବିମାନ ସେବା ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏୟାର ସର୍ଭିସେସ୍ ଏଗ୍ରିମେଣ୍ଟ (ଏଏସଏ) ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ବ, ପରିବହନକାରୀଙ୍କ ଜାତୀୟତା ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବିମାନ ସେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପାରସ୍ପରିକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଗୁଆନା ସରକାର ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ବିମାନ ସେବା ଚୁକ୍ତି (ଏଏସଏ) ନାହିଁ ।
ଭାରତ ଏବଂ ଗୁଆନା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସମ୍ମିଳନୀ (ଚିକାଗୋ ସମ୍ମିଳନୀ) ରେ ସ୍ବାକ୍ଷରକାରୀ ଅଟନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଗୁଆନା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବା ପ୍ରତିନିଧୀମାନେ 06 ଡିସେମ୍ବର 2016 ରେ ବାହାମାସର ନାସାଉ ଠାରେ ଆଇସିଏଓ ଏୟାର ସର୍ଭିସେସ୍ ବୁଝାମଣା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଉଭୟ ଦେଶ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ସେବା ପାଇଁ ଏଏସଏ କୁ ଆଗେଇ ନେଇଥିଲେ। ଭାରତ ଏବଂ ଗୁଆନା ମଧ୍ୟରେ 06 ଡିସେମ୍ବର 2016 ତାରିଖର ବୁଝାମଣା ପତ୍ର ଅନୁଯାୟୀ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ କରାଯାଇଥିଲା।
ଭାରତ ଏବଂ ଗୁଆନା ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ବିମାନ ସେବା ଚୁକ୍ତିନାମା ବର୍ଦ୍ଧିତ ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ ପରିବେଶ ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ପରିବହନକାରୀଙ୍କୁ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।

Ministry of Civil Aviation
Cabinet approves Air Services Agreement between India and Guyana
22 FEB 2023 12:47PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi approved the signing of the Air Services Agreement between the Government of India and the Government of Co-operative Republic of Guyana. The Air Services Agreement will come into force after the exchange of diplomatic notes between the parties confirming that each party has completed the necessary internal procedure for entry into force of this Agreement.
Indians have a sizeable presence in Guyana and are the largest ethnic group comprising about 40% of the population as per 2012 census. The signing of Air Services Agreement with Guyana will enable a framework for provision of air services between the two countries. In view of the growing aviation market and developments such as liberalization of aviation sector in India, air services agreement has been signed with many countries for paving way for International air connectivity. Air Services Agreement (ASA) provides the legal framework for air operations between two countries which is based on the principles of sovereignty of nations, nationality of carriers and reciprocity in terms of commercial opportunities for the designated airlines of each side. At present there is no Air Services Agreement (ASA) between the Government of India and the Government of Co-operative Republic of Guyana at present.
India and Guyana are signatories to the Convention on International Civil Aviation (Chicago Convention). The delegations representing the Government of the Republic of India and the Government of the Co-operative Republic of Guyana met in Nassau, Bahamas on 06 December 2016 during the ICAO Air Services Negotiations event where both countries had initialled the text of an ASA for scheduled air services between the two countries in terms of the Memorandum of Understanding dated 06 December 2016 between India and Guyana.
The new Air Services Agreement between India and the Co-operative Republic of Guyana will provide enabling environment for enhanced and seamless connectivity while providing commercial opportunities to the carriers of both the sides.