ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତୁର୍କୀ ଏବଂ ସିରିଆରେ ‘ଅପରେସନ୍ ଦୋସ୍ତ’ରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ଏନଡିଆରଏଫ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
20 FEB 2023 9:33PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ!
ଆପଣମାନେ ମାନବତା ମାଇଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି । ଅପରେସନ୍ ଦୋସ୍ତ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମଗ୍ର ଟିମ୍, ଏନଡିଆରଏଫ ହୁଅନ୍ତୁ, ସେନା ହୁଅନ୍ତୁ, ବାୟୁସେନା ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଆମର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବାଗୁଡ଼ିକରେ ରହିଥିବା ସାଥୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସମସ୍ତେ ବହୁତ ହିଁ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଆଉ ଏପରିକି ଆମର କଥା କହି ପାରୁ ନଥିବା ମୁକ ବନ୍ଧୁ ମାନଙ୍କୁ, ଡଗ୍ ସ୍କ୍ୱାଡ଼ର ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଦ୍ଭୁତ କ୍ଷମତାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନେଇ ଦେଶକୁ ବହୁତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ସଂସ୍କୃତି ଆମକୁ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମର ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି ଆଉ ଏହି ମନ୍ତ୍ର ଯେଉଁ ଶ୍ଳୋକରୁ ବାହାରିଛି, ତାହା ହେଉଛି ବହୁତ ହିଁ ପ୍ରେରଣାପ୍ରଦାୟକ । ଅୟଂ ନିଜଃ ପରୋ ବେତି ଗଣନା ଲଘୁ ଚେତସାମ୍ । ଉଦାରଚରିତାନାଂ ତୁ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ । ଅର୍ଥାତ ବିଶାଳ ହୃଦୟ ଥିବା ଲୋକମାନେ ନିଜର ପରର ବୋଲି କିଛି ଗଣନା କରି ନ ଥାଆନ୍ତି । ଉଦାର ଚରିତ୍ର ରହିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀ ହିଁ ନିଜର ପରିବାର ହୋଇଥାଏ । ଅର୍ଥାତ, ସେମାନେ ଜୀବ ମାତ୍ରକୁ ନିଜର ମଣି ସେମାନଙ୍କର ସେବାକାର୍ଯ୍ୟ କରି ଥାଆନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ତୁର୍କୀ ହେଉ କିମ୍ବା ସିରିଆ ହେଉ, ସମଗ୍ର ଟିମ୍ ଏହିସବୁ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପ୍ରକଟୀକରଣ କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଭାବେ ପରିଗଣନା କରିଥାଉ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଯଦି ପରିବାରର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଉପରେ କୌଣସି ସଙ୍କଟ ଆସିଥାଏ, ତେବେ ଭାରତର ଧର୍ମ ହେଉଛି, ଭାରତର କର୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ତାଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା । କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଦେଶ ହେଉ, ଯଦି କଥା ମାନବତାର ଆସିଥାଏ, ମାନବୀୟ ସମ୍ବେଦନାର ଆସିଥାଏ, ତେବେ ଭାରତ ମାନବ ହିତକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିଥାଏ ।
ସାଥୀଗଣ,
ପ୍ରାକୃତିକ ବିପଦ ସମୟରେ, ଏହି କଥାର ବହୁତ ବଡ଼ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଥାଏ ଯେ ସହାୟତା କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପହଂଚା ଯାଇ ପାରିଲା, ଯେପରି ଦୁର୍ଘଟଣା ସମୟରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ସମୟ (ଗୋଲଡେନ ଆୱାର) କୁହନ୍ତି, ଏହାର ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ସମୟ ରହିଥାଏ । ସହାୟତା କରୁଥିବା ଟିମ୍ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଯାଇ ପହଂଚି ପାରିଲା । ତୁର୍କୀରେ ଭୁମିକମ୍ପ ପରେ ଆପଣମାନେ ଯାଇ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ସେଠାରେ ପହଂଚିଲେ, ଏହିକଥା ସାରା ବିଶ୍ୱର ଧ୍ୟାନକୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଡ଼କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଛି । ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି, ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣର କୁଶଳତାକୁ ଦେଖାଉଛି । ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ 10 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଆପଣମାନେ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ, ସେଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରି କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ, ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ହେଉଛି ପ୍ରେରଣାଦାୟକ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ସେହି ଚିତ୍ରକୁ ଦେଖିଛୁ, ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ମାଆ ଆପଣମାନଙ୍କର ମଥାରେ ଚୁମ୍ବନ ପ୍ରଦାନ କରି ନିଜର ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଭଗ୍ନାବଶେଷ ତଳେ ଦବି ଯାଇଥିବା ନିରୀହ ଜୀବନ, ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ପୁଣିଥରେ ହସି ଉଠିଲା । ଭଗ୍ନାବଶେଷ ମଧ୍ୟରେ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ମୃତ୍ୟୁ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରୁଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ ସେଠାରୁ ଆସୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିତ୍ର ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଗର୍ବର ସହିତ ଭରି ଯାଉଥିଲା । ସେଠାକୁ ଯାଇଥିବା ଭାରତୀୟ ଦଳ ବୃତିଗତ କର୍ତବ୍ୟ ସହିତ ମାନବୀୟ ସମ୍ବେଦନାଗୁଡ଼ିକର ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ସମାବେଶ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ହେଉଛି ଅତୁଳନୀୟ । ଏହା ସେତେବେଳେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିଥାଏ, ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟକ୍ତି ଆଘାତ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଥାଏ, ଯେତେବେଳେ କେହି ଜଣେ ନିଜର ସବୁକିଛି ହରାଇ ଦେଇ ସଚେତନ ଅବସ୍ଥାକୁ ଆସିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥାଏ । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେନାର ହସ୍ପାତାଳ ଏବଂ ତାହାର କର୍ମୀମାନେ ଯେଉଁ ସମ୍ବେଦନାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଖୁବ୍ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ।
ସାଥୀଗଣ,
2001ରେ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଭୂମିକମ୍ପ ଆସିଥିଲା ଆଉ ତାହାକୁ ପୂର୍ବ ଶତାବ୍ଦୀର ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକମ୍ପ ବୋଲି ଧରି ନିଆ ଯାଇଥିଲା, ଏହା ତ ହେଉଛି ତା’ଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି କେତେ ଗୁଣ ବଡ଼ ଆକାରର । ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଭୂମିକମ୍ପ ଆସିଥିଲା ସେତେବେଳେ ବହୁତ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେଠାରେ ଜଣେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବେ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲି । ଭଗ୍ନାବଶେଷ ହଟାଇବାରେ ଯେଉଁ ଅସୁବିଧାମାନ ଆସିଥାଏ, ଭଗ୍ନାବଶେଷ ମଧ୍ୟରୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଖୋଜିବା କେତେ କଷ୍ଟକର ହୋଇଥାଏ, କେତେ ପରିମାଣରେ ଖାଇବା ପିଇବାରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ଔଷଧଠାରୁ ନେଇ ହସ୍ପାତାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ଯେଉଁ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥାଏ, ଆଉ ମୁଁ ତ ଦେଖିଥିଲି ଭୁଜର ହସ୍ପାତାଳ ତ’ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଧ୍ୱଂସ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା । ଅର୍ଥାତ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହିଁ ଧ୍ୱଂସ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା ଆଉ ତାହାର ପ୍ରଥମ ଅଭିଜ୍ଞତା ମୋର ରହିଛି । ଏମିତିରେ ଯେତେବେଳେ 1979ରେ ଗୁଜରାଟରେ ହିଁ ମୋରବୀ ମଚ୍ଛୁ ଡ୍ୟାମର ଯେଉଁ ବନ୍ଧ ଭାଙ୍ଗି ଯାଇଥିଲା ଆଉ ସମଗ୍ର ଗାଁ ପାଣିରେ ଧ୍ୱଂସ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା, ସମଗ୍ର ସହର ମୋରବୀ, ହାହାକାର ଖେଳି ଯାଇଥିଲା, ଶହ- ଶହ ଲୋକ ମରି ଯାଇଥିଲେ । ଜଣେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବେ ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସେଠାରେ ମାସ ମାସ ଧରି ରହି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲି । ମୁଁ ଆଜି ନିଜର ସେହି ଅନୁଭବକୁ ମନେ ପକାଇ କଳ୍ପନା କରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ କେତେ ଅଦ୍ଭୁତ ଥିବ, ଆପଣମାନଙ୍କର ସାହସ, ଆପଣମାନଙ୍କର ଭାବନା, ମୁଁ ଭଲଭାବେ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି । ଆପଣମାନେ ସେଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ, ମୁଁ ଏଠାରେ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି କିଭଳି କରୁଥିବେ? ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ତ’ ସୁଯୋଗ ଅଛି ଯେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସାଲ୍ୟୁଟ କରେ ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସାଲ୍ୟୁଟ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯେତେବେଳେ କେହି ନିଜର ଆପଣଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିଥାଏ ସେତେବେଳେ ଆପଣ ତାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସକ୍ଷମ ବା ଆତ୍ମନିର୍ଭର କହି ପାରିବେ । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ କେହି ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କର ସହାୟତା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ସେ ନିସ୍ୱାର୍ଥପର ହୋଇଥାଏ । ଏହି କଥା ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଉପରେ ନୁହେଁ ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହୋଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବା ସହିତ ନିସ୍ୱାର୍ଥପରତାର ପରିଚୟକୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରିଛି । ତିରଙ୍ଗା ନେଇ ଆମେ ଯେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ପହଂଚିଥାଉ, ସେଠାରେ ଏକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମିଳି ଯାଇଥାଏ ଯେ, ଏବେ ଭାରତର ଟିମ୍ ଆସି ପହଂଚିଯାଇଛି, ତେଣୁ ପରିସ୍ଥିତି ଠିକ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ । ଆଉ ଯେଉଁ ସିରିଆର ଉଦାହରଣ କହିଲା ଯେ, ବାକ୍ସରେ ଯେଉଁ ଧ୍ୱଜ ଲାଗିଥିଲା, ବାକ୍ସ ଓଲଟା ଥିଲା ସେତେବେଳେ କମଳା ରଙ୍ଗ ତଳେ ଥିଲା, କେଶରୀୟା ରଙ୍ଗ ତଳେ ଥିଲା ତେଣୁ ସେଠାକାର ନାଗରିକ ତାହାକୁ ଠିକ କରି ଗର୍ବର ସହିତ କହିଲେ ଯେ ମୁଁ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ପ୍ରତି ଆଦରର ସହିତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଏହି ଭୂମିକାକୁ ଆମେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ୟୁକ୍ରେନରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଥିଲେ । ଯେତେେବେଳ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସହିତ ସଙ୍କଟରେ ଫସି ରହିଥିବା ଅନେକ ଦେଶର ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଢ଼ାଲ ହୋଇ ରହିଲା, ଅପରେସନ୍ ଗଙ୍ଗା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆଶା ପାଲଟି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କଲା । ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବିପରୀତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆମେ ନିଜର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଫେରାଇ ଆଣିଲେ, ଆମେ ଅପରେସନ୍ ଦେବୀଶକ୍ତି ଚଲାଇଲୁ । ଆମେ ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀରେ ଦେଖିଲୁ । ଅନିଶ୍ଚିତତାରେ ଭରି ରହିଥିବା ବାତାବରଣ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ନିଜର ପ୍ରତିଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଆଣିବାର କଷ୍ଟ ଉଠାଇଲା । ଆମେ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ବହୁତ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କଲୁ । ଇଏ ହେଉଛି ଭାରତ ଯିଏ ବିଶ୍ୱର ଶହ- ଶହ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଦେଶଙ୍କୁ ଜରୁରୀକାଳିନ ଔଷଧ ଏବଂ ଟିକା ପହଂଚାଇଲା । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ଏକ ସଦ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଅପରେସନ୍ ଦୋସ୍ତ, ହେଉଛି ମାନବତା ପ୍ରତି ଭାରତର ସମର୍ପଣ ଏବଂ ସଙ୍କଟରେ ଫସି ରହିଥିବା ଦେଶ ପ୍ରତି ସହାୟତା ପାଇଁ ତତ୍କାଳ ଠିଆ ହେବାରେ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଉଛି । ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସୁ, ଭାରତ ଆଗୁଆ ଭାବେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ହୋଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରହିଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ନେପାଳର ଭୂମିକମ୍ପ ହେଉ, ମାଳଦ୍ୱୀପରେ, ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ସଙ୍କଟ ହେଉ, ଭାରତ ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ସହାୟତା ପାଇଁ ଆଗକୁ ଆସିଥିଲା । ଏବେ ତ’ଭାରତର ସେନାବାହିନୀ ସହିତ ଏନଡିଆରଏଫ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଭରସା ବଢ଼ି ଚାଲିଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଏନଡିଆରଏଫ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଡି ହୋଇ ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଛବି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖିକରି ହିଁ, ଯେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ସଙ୍କଟର ସମ୍ଭାବନା ଥାଉ, ବାତ୍ୟା ହେଉ, ଯେପରି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇ ଥାଆନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ କଥା ମାନିବା ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇ ଥାଆନ୍ତି । ସଙ୍କଟର ଯେକୌଣସି ସମୟ ହେଉ, ସେ ବାତ୍ୟା ହେଉ, ବନ୍ୟା ହେଉ ଅବା ପୁଣି ଭୂକମ୍ପ ପରି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହେଉ, ଯେତେବେଳେ ଏନଡିଆରଏଫର ପୋଷାକରେ ଆପଣମାନେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ସାଥୀଙ୍କ ସହିତ ଘଟଣାସ୍ଥଳରେ ପହଂଚନ୍ତି, ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଶା ସଂଚାର ହୋଇଥାଏ, ବିଶ୍ୱାସ ଫେରି ଆସିଥାଏ । ଏହା ହେଉଛି ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବାହିନୀରେ କୁଶଳତା ସହିତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, ସେମାନଙ୍କର ଏକ ମାନବୀୟ ଚେହେରା ପାଲଟି ଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେହି ବାହିନୀର ଶକ୍ତି ଅନେକ ଗୁଣ ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ । ଏନଡିଆରଏଫକୁ ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରିବି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ନେଇ ଦେଶ ଆଶ୍ୱସ୍ତ ଅଛି । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ଏହିଠାରେ ଅଟକି ଯିବାର ନାହିଁ । ଆମକୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ରିଲିଫ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର ସମୟରେ ଆମ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଅଛି । ଆମକୁ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ରିଲିଫ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାରକାରୀ ଦଳ ଭାବେ ନିଜର ପରିଚୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛି ସେତେବେଳେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ପଚାରୁଥିଲି ଯେ ଅନ୍ୟ ଦେଶରୁ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଆସିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି, ସେମାନଙ୍କର ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଶୈଳୀ, ସେମାନଙ୍କର ସାଜ ସରଞ୍ଜାମ, କାରଣ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣକୁ ଯେତେବେଳେ କାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲଗାଇବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତୀକ୍ଷ୍ଣତା ବା ଦକ୍ଷତା ଆହୁରି ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ । ଏତେ ବଡ଼ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରେ ଆପଣମାନେ ପହଂଚିବା ପରେ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ସମ୍ବେଦନା ଭାବେ, ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବେ, ମାନବତା ଭାବେ, ଆମେ କାମ ତ କରିଲେ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିକରି ମଧ୍ୟ ଆସିଛେ, ବହୁତ କିଛି ଜାଣିକରି ମଧ୍ୟ ଅସିଛେ । ଏତେ ବଡ଼ ଭୟାନକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମଧ୍ୟରେ ଯେତେବେଳେ 10ଟି କଥାକୁ ଆମେ ନୀରିକ୍ଷଣ କରିଥାଉ । ଚିନ୍ତା କରିଥାଉ ଏଭଳି ନ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା ତେବେ ଭଲ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା, ଏମିତି କରି ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ଭଲ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା । ସେମାନେ ଏମିତି କରୁଛନ୍ତି ଚାଲ ଆମେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି କରିବା । ଆଉ ସେଠାରେ ଆମର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥାଏ । ତେଶୁ 10 ଦିନ ତୁର୍କୀର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଆମେ ତୁଲାଉଛୁ କିନ୍ତୁ ସେଠାରୁ ଯାହା ଆମେ ଶିଖି ପାରିଛେ, ତାହାକୁ ଆମେ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବା ଉଚିତ । ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମତାର ସହିତ ଲିପିବଦ୍ଧ କରି ରଖିବା ଉଚିତ ଆଉ ସେଥିରୁ ଆମେ କ’ଣ ନୂଆ କଥା ଶିଖି ପାରିବା? ଏବେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି କ’ଣ ଆହ୍ୱାନ ଆସୁଛି ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମ ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମର କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବେ ଯେପରି ଚଳିତ ଥର ଆମର ଝିଅମାନେ ଯାଇଥିଲେ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଯାଇଥିଲେ ଆଉ ମୋ ପାଖରେ ଯେତେ ଖବର ଅଛି । ସେହି ଝିଅମାନଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ସେଠାକାର ନାରୀ ଜଗତ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ଏକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସେମାନେ ମନ ଖୋଲି ନିଜର ଅଭିଯୋଗ ତଥା କଥା କହି ପାରିଲେ। ନିଜର ଦୁଃଖ କଷ୍ଟ କହି ପାରିଲେ । ଏହା ପୂର୍ବରୁ କେହି କେବେ ଚିନ୍ତା କରି ପାରି ନ ଥିଲେ କି ଭାଇ ଏହା ହେଉଛି ଏତେ ବଡ଼ କଠିନ କାର୍ଯ୍ୟ ଏଥିପାଇଁ ଝିଅମାନଙ୍କୁ କାହିଁକି କଷ୍ଟ ଦେବା? କିନ୍ତୁ ଚଳିତ ଥର ନିଷ୍ପତି କରାଗଲା ଆଉ ଆମର ଝିଅମାନେ ପୁଣି... ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟାରେ ନେଇକରି ଯାଇଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସେଠାରେ ସମ୍ପର୍କ ଯୋଡ଼ିବାରେ ଆମର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବହୁତ ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିଲା ଆଜ୍ଞା । ମୁଁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ ଆମର ନିଜର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଯେତେ ଉନ୍ନତ ହେବ, ଆମେ ବିଶ୍ୱରେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ ଉପାୟରେ ସେବା କରି ପାରିବା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ସାଥୀଗଣ, ଆପଣମାନେ ବହୁତ କିଛି କରି ଆସିଛନ୍ତି ଆଉ ବହୁତ କିଛି ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରି ଆସିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନେ ଯାହା କରିଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ଦେଶର ମାନ ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆପଣମାନେ ଯାହା ଶିଖିଛନ୍ତି, ତାହାକୁ ଯଦି ଆମେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଇ ପାରିବା, ତେବେ ଆଗାମୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରି ପାରିବା । ଆଉ ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପାଖରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ କଥା ରହିଛି, ଏକ ଅନୁଭବ ରହିଛି । କିଛି ନା କିଛି କହିବାକୁ ଅଛି ଆଉ ମୁଁ ଏହା ପଚାରି ଚାଲିଥିଲି, ମୁଁ ଖୁସି ହେଉଥିଲି ଯେ ଆମର ଟିମର ଲୋକ ସମସ୍ତେ ସୁରକ୍ଷିତ ରୁହନ୍ତୁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଭଲ ରହୁ, କାରଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା ରହୁଥିଲା ଯେ ପାଣିପାଗ, ତାପମାତ୍ରାର ସମସ୍ୟା ବହୁତ ଚିନ୍ତାଜନକ ଥିଲା, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହୁ ନ ଥିଲା । ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ପ୍ରକାରର ଦୁର୍ଘଟଣା ହୋଇଥାଏ, ସେଠାରେ ଏସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ନ ଥାଏ । କାହା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ନ ଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ କାମ କରିବା ଆଉ ଆପଣ ଦେଶର ନାମକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରି ଆସିଛନ୍ତି, ଆଉ ବହୁତ କିଛି ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରି ଆସିଛନ୍ତି ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଜାଣିଛି ଆପଣମାନେ ଆଜି ହିଁ ଆସିଛନ୍ତି । ଆସିବା ପରେ ଥକି ଯାଇଥିବେ କିନ୍ତୁ ମୁଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଗତ 10 ଦିନ ଧରି ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଥିଲି, ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିଲି। ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମନର ଭାବରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିଲି । ତେଣୁ ମୋର ମନ ହେଲା ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଘରକୁ ଡାକିବି, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବି । ଆପଣମାନେ ଏତେ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଆସିଛନ୍ତି । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଲ୍ୟୁଟ କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with NDRF personnel involved in ‘Operation Dost’ in Türkiye and Syria
20 FEB 2023 9:33PM by PIB Delhi
Many congratulations to all of you!
You have returned after doing a great job for humanity. The entire team associated with ‘Operation Dost’, be it NDRF, Army, Air Force or other services, has done a wonderful job. Even our voiceless friends, the members of the dog squads, have shown amazing ability. The country is very proud of all of you.
Friends,
Our culture has taught us ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ (The world is one family) and the verses from which these mantras are derived are very inspiring.
अयं निजः परो वेति गणना लघु चेतसाम्। उदारचरितानां तु वसुधैव कुटुम्बकम्॥
That is, people with a broad mind do not differentiate. For them, the universe is a big family so everybody belongs to one family, and they serve only living beings considering them as their own.
Friends,
Be it Türkiye or Syria, the entire team has manifested these Indian values in a way. We consider the whole world as one family. If there is any crisis on any member of the family, then it is India's religion and duty to provide immediate help to him. Irrespective of the country, if it is a matter of humanity and human sensitivity, then India keeps human interest paramount.
Friends,
What matters the most is how quickly the help is extended during natural calamity. There is a term ‘Golden Hour’ used during an accident similarly there is ‘Golden Time’ during natural calamity. How quickly the support team arrived. The swiftness with which you reached there after the earthquake in Türkiye has attracted the attention of the whole world. It demonstrates your preparedness and the efficiency of your training. The way you worked there for 10 days with full devotion is really inspiring. We all have seen those pictures, when a mother was blessing you by kissing your forehead or when an innocent life buried under the debris was in smiles again due to your efforts. In a way, you were also exposed to death there in the rubble. But I would also say that the whole country was brimming with pride with every picture coming from there. Along with professionalism, the spirit of human sensibilities by the Indian team is incomparable. It matters even more when a person is going through trauma or when someone is trying to regain consciousness after losing everything. The sensitivity with which the army hospital and its personnel worked in such circumstances is also commendable.
Friends,
The earthquake in Türkiye and Syria is many times more devastating than the one which hit Gujarat in 2001, which was considered to be the biggest earthquake of the last century. When the earthquake struck Gujarat, I was involved in rescue operations as a volunteer for a long time. There are so many problems from removing debris, finding people in the debris, the scarcity of food, medicines and hospitals etc. During the Gujarat earthquake, the entire hospital in Bhuj was completely destroyed. In a way, the entire system had collapsed. I have had the first-hand experience of it. Similarly, when the Machchu dam collapsed in Morbi in 1979, the entire village was swept away and the entire city of Morbi was devastated. Hundreds of people were killed. I remained there for months as a volunteer and was involved in the relief and rescue operations. Recalling my experiences, I can imagine your tremendous hard work, passion and your feelings there. While you were involved in the relief and rescue operations there, I could imagine your experience here. And therefore, I salute you today.
Friends,
The one who can help himself is self-sufficient, but when someone is able to help others, he is selfless. This applies not only to individuals but also to nations. Over the past few years, India has strengthened the identity of selflessness along with self-sufficiency. Wherever the Indian teams reach with the Tricolor, people are assured of help and the improvement in the situation. As you cited the example of Syria when an Indian Tricolor atop a box got upside down and one of the citizens there rectified it and claimed proudly that he thanked India with respect. We saw the same role of the Tricolor in Ukraine some time ago. India's Tricolor became a shield for Indian citizens as well as people from many countries who were being evacuated from there. ‘Operation Ganga’ set a great example by becoming a hope for all. We brought back our loved ones safely from Afghanistan in very adverse circumstances under ‘Operation Devi Shakti’. We saw the same commitment during the Corona global pandemic. India took the initiative to bring back each and every citizen from foreign countries in that uncertain environment. We also helped many people from other countries. India also provided essential medicines and vaccines to hundreds of needy countries of the world. As a result, there is goodwill towards India across the world today.
Friends,
‘Operation Dost’ also reflects India's dedication to humanity and our commitment to immediately help countries in distress. India is found ready as a first responder wherever there is a disaster in the world. India was the first to come forward to help, be it earthquake in Nepal, crisis in Maldives or Sri Lanka. Now, apart from the country, the trust of other countries is increasing on the Indian forces as well as the NDRF. I am happy that NDRF has built a very good reputation among the people of the country over the years. The people of the country feel confident whenever there is any crisis or a cyclone and act in accordance with you. There is a sense of hope and faith among people when you and your colleagues in NDRF uniform reach any disaster-hit region whether it is a cyclone, floods or earthquake. This in itself is a great achievement. When sensitivity and human face is added to skills of a force then the strength of that force increases manifold. I would especially appreciate NDRF for this remarkable feat.
Friends,
The country is confident about your preparations. But we don't have to stop here. We have to increase our relief and rescue capacity in times of disaster. We have to strengthen our identity as the best relief and rescue team in the world. Therefore, I was constantly asking you about the work culture, the style of functioning and the use of equipment when rescue and relief teams from other countries had come there, because on-field training sharpens our preparedness. We worked responsibly and for humanity, but we also learnt a lot from such a massive disaster. We also observe 10 new things while working in the midst of such a huge calamity. There we realize that we could have done it in a much better way, or we should follow the same practice being adopted by others. And it also increases our capacity. We discharged our responsibility for 10 days for the people of Türkiye. But there should be proper documentation of our experiences there. What new can we learn from that disaster? How to improve our capacity in the wake of such challenges? Now, for the first time, our daughters went there. The presence of our daughters also created confidence among the women there. They were able to openly share their complaints and pain. It was never thought earlier to trouble our daughters for such a difficult task. But this time, this decision was made to send our daughters there as well. Though it was a small number of daughters, this initiative was of huge help in establishing relations there. I believe that the better we prepare ourselves, the better we can serve the world.
Friends, I believe that you have done a lot and have also learned a lot. What you have done has increased the honour of the country. If we institutionalize what you have learned, then we will create a new belief for the coming future. And I am sure that each one of you has a story and an experience to share. I would always enquire about your well-being because I was concerned about you due to extreme weather conditions there and there were no arrangements as such as it is not possible in such disaster-hit areas. But you have made the country proud by working in such adverse conditions. You also have learned a lot which will be useful in the near future. I once again congratulate you from the bottom of my heart. I know you have returned today only and you must be tired also. But I was in constant contact with you for the last 10 days and was enquiring about you. I was mentally connected with you, and therefore, I wanted to invite you here and congratulate you for such a great work. I once again salute all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.