প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
তর্কী অমসুং সিরিয়াদা চত্থখিবা ‘ওপরেসন দোস্ত’তা শরুক য়াখিবা এন.দি.আর.এফ. পর্সনেলগা লোয়ননা পি.এম.না ৱারী শাখিবগী ৱারোল
20 FEB 2023 9:33PM by PIB Imphal
ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি!
মীওইবা জাতিগীদমক অচৌবা থবক অমা তৌরুরবা মতুংদা নখোয়না হল্লকখি। ওপরেসন দোস্ততা য়াওখিবা অপুনবা তীম, এন.দি.আর.এফ., আর্মী, এয়রফোর্স নত্ত্রগা অতোপ্পা সর্ভিসেসকী পার্তনরশিং ওইরবসু মখোয়না শীংথানীংঙাই ওইনা থবক তৌখি অমসুং ঐখোয়গী লোনথোক্ত্রবা মরুপ, দোগ স্বাদশিংগী মেম্বরশিংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বা অদু উৎখি। লৈবাক অসিনা নখোয় পুম্নমক্কীদমক য়াম্না চাউথোকচবা পোকই।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কলচরনা ঐখোয়দা বসুধৈব কুতুম্বকম তাকপীখি অমসুং মন্ত্রশিং অসি লৌথোকখিবা ৱাহৈ পরেং অদু য়াম্না ইথিল পীনীংঙাই ওই। অয়ম নিচ: পরো বেতি গননা লঘু চেতসাম। উদারচরিতানাম তু বসুতৈব কুতুম্বকম।। হায়বদি পুকচেল চাউবা মীওইনা মখোয়গী মীতোপশিংগী মশিং পাদে। পুকচেল চাউবগী গুন চেনবা মীওইশিংগীদি মালেম পুম্বা অসি ইমুং অমনি। মরম অসিনা মখোয়না মীওইবা অসিবু মখোয় মশাগী খন্না শেবা তৌই।
মরুপশিং,
তর্কী নত্ত্রগা সিরিয়া ওইরবসু তীম পুম্বনা মখোয়গী ভারত মচা ওইবগী গুনশিং অদু উৎখি। ঐখোয়না মালেম পুম্বা অসিবু ইমুং অমা ওইনা লৌই। অসিগুম্বা ফীভম অমদা করিগুম্বা খুদোংথিবা অমা থোক্লবা নত্ত্রগা ইমুংগী মীওই অমা হেক্তা অৱাবা নংলবদা খোঙজেল য়াংনা মতেং পাংবা হায়বা অসই ভারতকী ধর্মনি, ভারতকী থৌদাংনি, করিগুম্বা মীওইবা খুন্নাই, মীওইবগী সেন্সিতিবিতীগী ৱাফম লাকপা তারবদি ভারতনা মীওইবগী মতেং পাংবা হায়বা অসি খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌই।
মরুপশিং,
মহৌশাগী খুদোংথিবা থোকপা মতমদা মতেং কয়াম থুনা পীবা ঙম্বা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই, মসি খুদোংথিবা অদুগী খ্বাইদগী মরু ওইবা পুংফমনি। সপ্পোর্ত তীম কয়াম থুনা য়ৌরকপা অসি মরু ওই। নখোয়না তর্কীদা য়ুহার হাখ্রবা মতুংদা খোঙজেল য়াংনা মফম অদুদা য়ৌশিনখিবা অদুনা মালেম পুম্বগী মীৎয়েং চীংশিনখি। মসিনা নখোয়গী শেম-শাদুনা লৈবা, নখোয়গী ত্রেনিংগী কান্নবা মহৈ ফংই হায়বা উৎলি। নুমিৎ ১০ চুপ্না কত্থোকপগা লোয়ননা নখোয়না মফম অদুদা থবক তৌখিবগী মওং, শীংনবা খুদিংমক মায়োক্নখিবা অদু তশেংনা ইথিল পীনীংঙাই ওই। ঐখোয় পুম্নমক্না মদুগী মমিশিং উখ্রে, ইমা অমনা নখোয়গী লাইবক্তা চুপ্পীদুনা থৌজাল পীখি। নখোয়না হোৎনবনা করিসু খঙজদ্রিবা থৱায়না অকাই অতোই মরক্তগী অমুক থোরক্তুনা পোমশাৎনবা ঙমহনখি। অতেক অকাই মরক্তা নখোয়না অৱাবা মায়োক্নখি। অদুবু ঐহাক্না হায়জনীংবদি মফম অদুদগী থোরকপা মমি খুদিংমক উবদা লৈবাক পুম্বনা চাউথোকচবনা থনখি। প্রোফেসনেসলিজমগা লোয়ননা ভারতকী তীমনা হ্যুমেন সেন্সিতিবিতী উৎখিবা অদু চাংদম্নবা য়ারোই। মীওই অমনা অৱাবা তারিঙৈদা, মীওই অমনা পুম্নমক মাংখ্রবা মতুং ৱাখল তারকপদা মসি য়াম্না মমল য়াম্মি। আর্মী হোস্পিতাল অমসুং মাগী পর্সনেলনা অদুগুম্বা ফীভমশিংদা তৌখিবা থবক অদু শীংথানীংঙাই ওই।
মরুপশিং,
২০০১দা গুজরাত্তা য়ুহার হাখিবা মতমদা মদু মমাংগী চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুহার হাবনি হায়না লৌনখি, মদুদগীসু হন্দক্কী অসিনা য়াম্না চাউবা হেল্লি। গুজরাত্তা য়ুহার হাখিবা মতমদা ঐহাক্না মতম শাংআ মী কনবগী থবক থৌরমদা য়াওখি। অতাই অতোই লৌথোকপদা মায়োক্নখিবা অৱাবা, অকাই অতোই মরক্তা মীওইশিং থীবদা অৱাবা মায়োক্নখিবা, চানা থক্নবগী অৱাবা মায়োক্নখিবা, হীদাক লাংথকশিংদগী হৌরগা হোস্পিতালগী মথৌ তাবশিং, ভুজতা লৈবা হোস্পিতাল পুম্নমক পুমকাই কাইবা ঐহাক্না উবা ফংখি। হায়বদি অপুনবা সিস্তেম অদু পুম-মাং মাংখি। মসি ঐহাক্না হকথেংননা থেংনখি। মতৌ অসুম্না ১৯৭৯দা গুজরাতকী মোর্বীদা লৈবা মচ্চু দাম কাইবা মতমদা ঈশিংনা খুঙ্গং পুম্বা মাং তাকহনখি, মোর্বীগী অপুনবা সহর মাংতাকখি, মীওই কয়া শীখি। মতম অদুদসু ঐহাক্না ভোল্যুন্তীয়র অমা ওইনা থা কয়া মফম অদুদা লৈ অমসুং থবক তৌখি। ঐগী হৌখ্রবা মতমগী অৱা-নুংঙাই অদু নীংশিংলুরগা নখোয়না কয়াম কন্না হোৎনরমগনি হায়বা ঐহাক্না মুন্না খঙবা ঙম্মি। নখোয়না মফম অদুদা থবক তৌরগা ঐহাক্না মফম অসিদা থমোয়দা ফাওবা ঙম্মি। মরম অসিনা ঙসি নখোয়বু ইকাই খুম্নবা উৎনবা ঐহাক্না খুদোংচাবা অসি লৌজরি।
মরুপশিং,
কনাগুম্বনা মশাগী মতেং মশানা পাংজবা ঙম্লবদি মদুবু সেল্ফ সফিসিএন্ত হায়না কৌই। কনাগুম্বা অমনা অতোপ্পবু মতেং পাংবা ঙম্লবদি মহাক অদু সেল্ফলেস কৌই। মসি মীওই অমগী ৱা খক্তা নত্তে মসি জাতি অমগীদমক্তসুনি। মরম অসিনা ভারতনা হৌখিবা মতমশিংদা সেল্ফ-সফিসিএন্ত ওইবগা লোয়ননা সেল্ফলেস ওইবগী আইদেন্তিতী অসি মপাঙ্গল কনখৎহনখি। মচু অহুমগী ফিরালগা লোয়ননা ঐখোয়না য়ৌরকপা মতমদা ভারতকী তীম য়ৌরক্লে হায়না ঐখোয়দা থাজবা পীরকই, ফীভম ফগৎলগনি হায়না ফাওবহল্লি অমসুং সিরিয়াগী থৌদোক অমগী মতাংদা হায়রকখি মদুদি ফিরাল থেৎপা বোক্স য়ৌরকপা মতমদা মদু মথক মখা ওন্নখি মদু মখোয়না ওন্থোক্নরগা চাউথোক্না হায়খি ভারত য়ৌরক্লে অমদি ভারতপু ইকাই খুম্নজরি। মতম খরগী মমাংদা ঐখোয়না য়ুক্রেন্দা মচু অহুমগী ফিরালগী চপ মান্নবা থৌদাং অসি উবা ফংখি। ভারতকী প্রজাশিং লোয়ননা লৈবাক কয়াগী মরুপশিংগীদমক ভারতকী মচু অহুমগী ফিরালনা চুঙ্গোই ওইখি। ওপরেসন গঙ্গানা মীপুম খুদিংমক্কী আশাগী মঙাল ওইনা অচৌবা খুদম ওইখি। ঐখোয়না অফঘানিস্তান্দা য়াম্না অৱাবা তাবা মতমদা ওপরেসন দেভিশক্তি চত্থদুনা মীওই কয়া কনবা ঙমখি। ঐখোয়না কোরোনাগী মালেমগী লাইচৎ মনুংদসু মসি উবা ফংখি। তম্বা ঙমদবা ফীভম অদুদা ভারতনা প্রজা খুদিংমক তেক্তা কাইদনা পুরক্নবা থৌদাং লৌখি। ঐখোয়না অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মীওই কয়াগী মতেং পাংখি। ভারতনা মালেমগী লায়রবা লৈবাকশিংদা হীদাক-লাংথক অমসুং ভেক্সিনশিং সপ্লাই তৌখি। ঙসি অফবা থবক্কীদমক মালেমনা ভারতপু খঙনরি।
মরুপশিং,
ওপরেসন দোস্তনা ভারতনা মীওইবা খুন্নাইগীদমক কত্থোকপগী অমসুং অৱাবা তারবা লৈবাকশিংদা খুদক্তা মতেং পাংনবা ঐখোয়গী ফিরেপকী মমি তারি। মালেমগী মফম অমা হেক্তদা অৱাবা অমা তাবা মতমদা ভারতনা ফার্স্ত রেস্পোন্দর ওইনা মতেং পাংনবা মতম চুপ্পদা শেম শাদুনা লৈ। নেপালগী য়ুহারহাবা, মাল্দীপকী অৱাবা, শ্রী লঙ্কাগী অৱাবা ওইরবসু ভারতনা মতেং পাংনবা মাং থাখি। হৌজিক লৈবাক অসিগী খক্তা নত্তনা অতোপ্পা লৈবাকশিংনা ইন্দিয়ন ফোর্সেসতা লোয়ননা এন.দি.আর.এফ.তা থাজবা থম্বা হেনগৎলক্লি। চহি খরা অসিদা এন.দি.আর.এফ.না লৈবাক্কী মীয়াম মরক্তা অফবা মীংচৎ পুরকপা ঙমখি। লৈবাক্কী মীয়াম্না নখোয় উবদা থুনমক থাজৈ। নখোয়না হায়বা তারি। খুদোংথিবগী মতম অমা হেক্তদা সাইক্লোন, ইচাই নত্ত্রগা য়ুহার হাবগুম্বা ওইরবসু এন.দি.আর.এফ.কী য়ুনিফোর্ম শেৎপশিংনা ফিল্দদা য়ৌরকপগা মীয়ামদা থাজবা পোকহল্লি। মসিমক অচৌবা মাইপাকপা অমনি। স্কিল লৈবা ফোর্সতা সেন্সিতিবিতী হাপচিনবা মতমদা মসিনা হ্যুমেন ফেস ওইরকখী, শক্তি শরুক কয়া হেনগৎলকখি। মসিগীদমক ঐহাক্না এন.দি.আর.এফ.পু অখন্ননা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
নখোয়না শেম-শাদুনা লৈরিবা অসিদা লৈবাক্না থাজবা থম্মি। অদুবু ঐখোয়না মফম অসিদা লেপ্পদি য়াদে। খুদোংথিবা থোকপা মতমদা তেংবাং পীবা অমদি মী কনবগী ঐখোয়গী কেপাসিতী অসি হেনগৎহনখি। মালেমগী খ্বাইদগী ফবা তেংবাং পীবা অমদি মী কনবগী থবক চত্থবা তীম ওইনা ঐখোয়গী আইদেন্তিতী মপাঙ্গল কনখৎহনবা তাই। ঐখোয়না থৌদাং লৈনা থবক তৌই অমসুং মীওইবা খুন্নাইগীদমক খল্লি, অদুবু ঐখোয়না অসিগুম্বা অচৌবা খুদোংথিবগী থৌদোকশিং অসিদগী কয়া অমসু তমশিনবা ফংই। ঐখোয়না অসিগুম্বা ফীভমদা থবক তৌবদা অনৌবা ৱাফম ১০ উবা ফংই। মসিদা ঐখোয়না হেন্না ফবা মওংদা তৌবগী মরমদা খঙবা নত্ত্রগা অতোপ্পনা পাইখৎপা চপ মান্নবা থৌওংশিং তুংইনবগী মরমদা খঙবা ঙম্মি। অমসুং মসিনা ঐখোয়গী কেপাসিতী হেনগৎহনখি। ঐখোয়না তর্কীগী মীয়ামগীদমক নুমিৎ ১০নি অসিদা ঐখোয়গী থৌদাং পাঙথোকখি। অদুবু মফম অদুদা থেংনখিবা অৱা-নুংঙাইবা অদু নীংথিনা দোক্যুমেন্তেসন তৌবা চংই। খুদোংথিবা অসিদগী করি অনৌবা তমশিনবা য়াই? অসিগুম্বা শীংনবশিং অসি থেংনবদা ঐখোয়গী কেপাসিতী করম্না হেনগৎহনবা য়াই? হৌজিক অহানবা ওইনা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা মফম অদুদা চৎপা য়াওরি। ঐখোয়গী ইচানুপীশিংনা চৎপনা মফম অদুগী নুপীশিংগী মরক্তা থাজবা পোকহনখি। মখোয়গী নুংঙাইতবা অদু নীংথিনা ফোঙদোকপা ঙমহনখি। অসিগুম্বা অৱাবা থবক্কীদমক ঐখোয়গী ইচানুপীশিং থাগনি হায়না হান্না খল্লুদে। অদুবু হন্দক্তি মফম অদুদা ইচানুপীশিং থানবা ৱারেপ লৌখি। ইচানুপীশিংগী মশিং য়ামজদ্রবসু মসিগী থৌশিল অসিনা মফম অদুদা মরী অমা থম্বদা চাউনা মতেং পাংখি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়না হেন্না নীংথিনা ইশাবু শেম শাজদুনা মালেমগীদমক হেন্না নীংথিনা শেবা তৌবা ঙমগনি।
মরুপশিং, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয়না থবক কয়া তৌখ্রে অমসুং কয়া অমা তমশিনখ্রে। নখোয়না তৌখিবা থবক অদুনা লৈবাক অসিগী ইকাই খুম্নবা হেনগৎহনগনি। করিগুম্বা ঐখোয়না তমশিনখিবা অদু ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌরবদি ঐখোয়না তুংগীদমক অনৌবা থাজবা অমা শেমগৎপা ঙমগনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয় অমমমগী ৱারী অমা লৈজরমগনি অমসুং মসিগীদমক শিয়র তৌনবা অৱা-নুংঙাই লৈরমগনি। ঐহাক্না নখোয় অনা অয়েক য়াওদব্রা হায়না মতম চুপ্পদা হংখি মরমদি মফম অদুগী খুদোংচাদ্রবা অইং অশাগী ফীভম অদুনা মরম ওইদুনা মফম অদুদা অমত্তা শিল লাংলমলোই খঙই। অদুবু নখোয়না অদুগুম্বা অৱাবা ফীভম অদুদা থবক তৌদুনা লৈবাক অসিবু চাউথোকচবা পোকহনখি। তুংদা কান্নগদবা কয়া অমা নখোয়না তমশিনখি। ঐহাক্না থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঙসি নখোয়না হল্লক্লগা নখোয় ৱারগনি হায়বা ঐসু খঙই। অদুবু ঐহাক্না হৌখিবা নুমিৎ ১০নি অসি নখোয়গী তোইনা পাও লৌনদুনা নখোয়গী মরমদা হঙখি। নখোয়গা মেন্তেল্লী কন্নেক্ত তৌখি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না নখোয়বু মফম অসিদা কৌবনি। ঐহাক্না ময়ামবু অমুক্কা হন্না ইকাই খুম্নবা উৎচরি। থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with NDRF personnel involved in ‘Operation Dost’ in Türkiye and Syria
20 FEB 2023 9:33PM by PIB Delhi
Many congratulations to all of you!
You have returned after doing a great job for humanity. The entire team associated with ‘Operation Dost’, be it NDRF, Army, Air Force or other services, has done a wonderful job. Even our voiceless friends, the members of the dog squads, have shown amazing ability. The country is very proud of all of you.
Friends,
Our culture has taught us ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ (The world is one family) and the verses from which these mantras are derived are very inspiring.
अयं निजः परो वेति गणना लघु चेतसाम्। उदारचरितानां तु वसुधैव कुटुम्बकम्॥
That is, people with a broad mind do not differentiate. For them, the universe is a big family so everybody belongs to one family, and they serve only living beings considering them as their own.
Friends,
Be it Türkiye or Syria, the entire team has manifested these Indian values in a way. We consider the whole world as one family. If there is any crisis on any member of the family, then it is India's religion and duty to provide immediate help to him. Irrespective of the country, if it is a matter of humanity and human sensitivity, then India keeps human interest paramount.
Friends,
What matters the most is how quickly the help is extended during natural calamity. There is a term ‘Golden Hour’ used during an accident similarly there is ‘Golden Time’ during natural calamity. How quickly the support team arrived. The swiftness with which you reached there after the earthquake in Türkiye has attracted the attention of the whole world. It demonstrates your preparedness and the efficiency of your training. The way you worked there for 10 days with full devotion is really inspiring. We all have seen those pictures, when a mother was blessing you by kissing your forehead or when an innocent life buried under the debris was in smiles again due to your efforts. In a way, you were also exposed to death there in the rubble. But I would also say that the whole country was brimming with pride with every picture coming from there. Along with professionalism, the spirit of human sensibilities by the Indian team is incomparable. It matters even more when a person is going through trauma or when someone is trying to regain consciousness after losing everything. The sensitivity with which the army hospital and its personnel worked in such circumstances is also commendable.
Friends,
The earthquake in Türkiye and Syria is many times more devastating than the one which hit Gujarat in 2001, which was considered to be the biggest earthquake of the last century. When the earthquake struck Gujarat, I was involved in rescue operations as a volunteer for a long time. There are so many problems from removing debris, finding people in the debris, the scarcity of food, medicines and hospitals etc. During the Gujarat earthquake, the entire hospital in Bhuj was completely destroyed. In a way, the entire system had collapsed. I have had the first-hand experience of it. Similarly, when the Machchu dam collapsed in Morbi in 1979, the entire village was swept away and the entire city of Morbi was devastated. Hundreds of people were killed. I remained there for months as a volunteer and was involved in the relief and rescue operations. Recalling my experiences, I can imagine your tremendous hard work, passion and your feelings there. While you were involved in the relief and rescue operations there, I could imagine your experience here. And therefore, I salute you today.
Friends,
The one who can help himself is self-sufficient, but when someone is able to help others, he is selfless. This applies not only to individuals but also to nations. Over the past few years, India has strengthened the identity of selflessness along with self-sufficiency. Wherever the Indian teams reach with the Tricolor, people are assured of help and the improvement in the situation. As you cited the example of Syria when an Indian Tricolor atop a box got upside down and one of the citizens there rectified it and claimed proudly that he thanked India with respect. We saw the same role of the Tricolor in Ukraine some time ago. India's Tricolor became a shield for Indian citizens as well as people from many countries who were being evacuated from there. ‘Operation Ganga’ set a great example by becoming a hope for all. We brought back our loved ones safely from Afghanistan in very adverse circumstances under ‘Operation Devi Shakti’. We saw the same commitment during the Corona global pandemic. India took the initiative to bring back each and every citizen from foreign countries in that uncertain environment. We also helped many people from other countries. India also provided essential medicines and vaccines to hundreds of needy countries of the world. As a result, there is goodwill towards India across the world today.
Friends,
‘Operation Dost’ also reflects India's dedication to humanity and our commitment to immediately help countries in distress. India is found ready as a first responder wherever there is a disaster in the world. India was the first to come forward to help, be it earthquake in Nepal, crisis in Maldives or Sri Lanka. Now, apart from the country, the trust of other countries is increasing on the Indian forces as well as the NDRF. I am happy that NDRF has built a very good reputation among the people of the country over the years. The people of the country feel confident whenever there is any crisis or a cyclone and act in accordance with you. There is a sense of hope and faith among people when you and your colleagues in NDRF uniform reach any disaster-hit region whether it is a cyclone, floods or earthquake. This in itself is a great achievement. When sensitivity and human face is added to skills of a force then the strength of that force increases manifold. I would especially appreciate NDRF for this remarkable feat.
Friends,
The country is confident about your preparations. But we don't have to stop here. We have to increase our relief and rescue capacity in times of disaster. We have to strengthen our identity as the best relief and rescue team in the world. Therefore, I was constantly asking you about the work culture, the style of functioning and the use of equipment when rescue and relief teams from other countries had come there, because on-field training sharpens our preparedness. We worked responsibly and for humanity, but we also learnt a lot from such a massive disaster. We also observe 10 new things while working in the midst of such a huge calamity. There we realize that we could have done it in a much better way, or we should follow the same practice being adopted by others. And it also increases our capacity. We discharged our responsibility for 10 days for the people of Türkiye. But there should be proper documentation of our experiences there. What new can we learn from that disaster? How to improve our capacity in the wake of such challenges? Now, for the first time, our daughters went there. The presence of our daughters also created confidence among the women there. They were able to openly share their complaints and pain. It was never thought earlier to trouble our daughters for such a difficult task. But this time, this decision was made to send our daughters there as well. Though it was a small number of daughters, this initiative was of huge help in establishing relations there. I believe that the better we prepare ourselves, the better we can serve the world.
Friends, I believe that you have done a lot and have also learned a lot. What you have done has increased the honour of the country. If we institutionalize what you have learned, then we will create a new belief for the coming future. And I am sure that each one of you has a story and an experience to share. I would always enquire about your well-being because I was concerned about you due to extreme weather conditions there and there were no arrangements as such as it is not possible in such disaster-hit areas. But you have made the country proud by working in such adverse conditions. You also have learned a lot which will be useful in the near future. I once again congratulate you from the bottom of my heart. I know you have returned today only and you must be tired also. But I was in constant contact with you for the last 10 days and was enquiring about you. I was mentally connected with you, and therefore, I wanted to invite you here and congratulate you for such a great work. I once again salute all of you. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.