প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬ ফেব্ৰুৱাৰীত কৰ্ণাটক ভ্ৰমণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাংগালুৰুত ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব
ইথানল ব্লেণ্ডিং ৰোডমেপৰ ওপৰত আগবাঢ়ি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ই-২০ ইন্ধন মুকলি কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেউজ ইন্ধন সম্পৰ্কে সজাগতা সৃষ্টিৰ বাবে সেউজ গতিশীলতা ৰেলীৰ ফ্লেগ অফ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডিয়ান অইলৰ 'আনবটড' উদ্যোগৰ অধীনত ইউনিফৰ্ম মুকলি কৰিব; প্ৰতিটো ইউনিফৰ্ম প্ৰায় ২৮ টা ব্যৱহৃত পিইটি বটল পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডিয়ান অইল ইণ্ডোৰ সৌৰ ৰন্ধন প্ৰণালীৰ টুইন-কুকটপ মডেল মুকলি কৰিব; ই হৈছে ঘৰৰ ভিতৰত সৌৰ শক্তিৰ পৰা ৰন্ধাৰ এক বৈপ্লৱিক সমাধান, যি সৌৰ আৰু লগতে সহায়ক শক্তিউৎসৰ পৰা কাম কৰে
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ আন এক প্ৰচেষ্টাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টুমাকুৰুত এইচএএল হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা উদ্বোধন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টুমাকুৰু ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল টাউনশ্বিপ আৰু টুমাকুৰুত দুটা জল জীৱন মিছন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
04 FEB 2023 11:47AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনৰ ৬ ফেব্ৰুৱাৰীত কৰ্ণাটক ভ্ৰমণ কৰিব। নিশা প্ৰায় ১১.৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাংগালুৰুত ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব। ইয়াৰ পিছতে আবেলি প্ৰায় ৩.৩০ বজাত তেওঁ টুমাকুৰুত এইচএএল হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা উদ্বোধন কৰিব আৰু লগতে বিভিন্ন উন্নয়নমূলক আঁচনিৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৩
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বেংগালুৰুত ভাৰত শক্তি সপ্তাহ ২০২৩ উদ্বোধন কৰিব। এইটো ৬ ৰ পৰা ৮ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ অনুষ্ঠিত হ'ব আৰু ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে শক্তি স্থানান্তৰ মহাশক্তি হিচাপে ভাৰতৰ বৰ্ধিত সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰা। এই অনুষ্ঠানটোৱে পৰম্পৰাগত আৰু অ-পৰম্পৰাগত শক্তি উদ্যোগ, চৰকাৰ আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ নেতাসকলক এক দায়বদ্ধ শক্তি স্থানান্তৰত বিদ্যমান প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগসমূহৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিবলৈ একত্ৰিত কৰিব। অনুষ্ঠানটোত সমগ্ৰ বিশ্বৰ ৩০ জনতকৈও অধিক মন্ত্ৰী উপস্থিত থাকিব। ভাৰতৰ শক্তি ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সুযোগসম্পৰ্কে ৩০,০০০ তকৈও অধিক প্ৰতিনিধি, ১০০০ প্ৰদৰ্শক আৰু ৫০০ বক্তাই আলোচনা কৰিব। অনুষ্ঠানটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্বব্যাপী তেল আৰু গেছ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰিব। তেওঁ সেউজ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো কেইবাটাও পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিব।
শক্তি খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতা অৰ্জন ৰ বাবে চৰকাৰৰ কাৰ্যসূচীৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ আহিছে ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী। চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে, ২০১৩-১৪ বৰ্ষৰ পৰা ইথানল উৎপাদন ক্ষমতা ছয় গুণ বৃদ্ধি হৈছে। ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচী আৰু জৈৱ ইন্ধন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত যোৱা আঠ বছৰত এই সাফল্যই কেৱল ভাৰতৰ শক্তি সুৰক্ষা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, ইয়াৰ ফলত ৩১৮ লাখ মেট্ৰিক টন চিঅ'২ নিৰ্গমন হ্ৰাস হোৱাৰ লগতে প্ৰায় ৫৪,০০০ কোটি টকাৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা সঞ্চয় হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ বাহিৰেও, আন বহুতো লাভালাভ আছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, ইথানল যোগানৰ বাবে প্ৰায় ৮১,৮০০ কোটি টকা পৰিশোধ কৰা হৈছে আৰু ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২২ চনলৈ কৃষকসকললৈ ৪৯,০০০ কোটি টকাৰ অধিক স্থানান্তৰ কৰা হৈছে।
ইথানল মিশ্ৰণ ৰোডমেপৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১১ খন ৰাজ্য/ইউটিৰ তেল বিপণন কোম্পানীৰ ৮৪ টা খুচুৰা বিপনীত ই-২০ ইন্ধন মুকলি কৰিব। ই-২০ ইন্ধনৰ অধীনত, পেট্ৰ'লত ২০ শতাংশ ইথানল মিহলি কৰা হৈছে। চৰকাৰে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত ইথানলৰ ২০ শতাংশ মিশ্ৰণ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে। ইয়াৰ লগতে, তেল বিপণন কোম্পানীবোৰে ২জি-৩জি ইথানল প্ৰকল্প স্থাপন কৰিছে, যি এই কামত অগ্ৰগতি লাভ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গ্ৰীণ মোবিলিটি ৰেলীৰ ফ্লেগ অফ কৰিব। সেউজ শক্তিৰ উৎসৰ পৰা চলা বাহনসমূহে সমদলটোত অংশগ্ৰহণ কৰিব। সমদলটোৱে মানুহক সেউজীয়া ইন্ধনৰ বিষয়ে সজাগ কৰাত সহায় কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডিয়ান অইলৰ 'আনবটড' উদ্যোগৰ অধীনত ইউনিফৰ্মমুকলি কৰিব। একক ব্যৱহাৰৰ প্লাষ্টিক পৰ্যায়ক্ৰমে বৰ্জন কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ইণ্ডিয়ান অইলে ৰিটেইল গ্ৰাহক পৰিচাৰক আৰু এলপিজি ডেলিভাৰী কৰ্মীসকলৰ বাবে ইউনিফৰ্ম ডিজাইন কৰিছে, যি বোৰ পুনৰ্ব্যৱহাৰ যোগ্য পলিয়েষ্টাৰ (আৰপিইটি) আৰু কপাহেৰে নিৰ্মিত। ইণ্ডিয়ানঅইলৰ গ্ৰাহক-পৰিচাৰকৰ ইউনিফৰ্মৰ প্ৰতিটো ছেট প্ৰায় ২৮ টা ব্যৱহৃত পিইটি বটল পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু এনেদৰে এই পদক্ষেপটো সমৰ্থন কৰে। ইণ্ডিয়ানঅইলে 'আনবটলড'ৰ জৰিয়তে এই পদক্ষেপটো আগবঢ়াই নিছে – এক ব্ৰেণ্ডৰ বহনক্ষম পোছাক, যাক ৰিচাইকেল পলিয়েষ্টাৰেৰে নিৰ্মিত সামগ্ৰী হিচাপে মুকলি কৰা হৈছে। এই ব্ৰেণ্ডৰ অধীনত, ইণ্ডিয়ান অইলৰ লক্ষ্য হৈছে অন্যান্য তেল বিপণন কোম্পানীৰ গ্ৰাহক-পৰিচাৰকসকলৰ বাবে ইউনিফৰ্মৰ প্ৰয়োজনীয়তা, সেনাৰ বাবে যুদ্ধ বিহীন ইউনিফৰ্ম, প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে ইউনিফৰ্ম/কাপোৰ আৰু খুচুৰা গ্ৰাহকসকলক বিক্ৰী কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইণ্ডিয়ান অইলৰ ইনড'ৰ সৌৰ ৰন্ধন প্ৰণালীৰ এটা টুইন-কুকটপ মডেলমুকলি কৰিব আৰু ইয়াৰ বাণিজ্যিক ৰোল-আউট মুকলি কৰিব। ইণ্ডিয়ান অইলে আগতে এটা কুকটপৰ সৈতে এটা অভিনৱ আৰু পেটেন্ট যুক্ত আভ্যন্তৰীণ সৌৰ ৰন্ধন প্ৰণালী বিকশিত কৰিছিল। প্ৰাপ্ত প্ৰতিক্ৰিয়াৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, টুইন-কুকটপ ইনড'ৰ সৌৰ ৰন্ধন প্ৰণালী ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ বাবে অধিক সুবিধাজনক আৰু সৰল কৰা হৈছে। ই হৈছে এক বৈপ্লৱিক ঘৰুৱা সৌৰ শক্তি ৰন্ধন সমাধান, সৌৰ আৰু সহায়ক শক্তি উৎস দুয়োটাৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰা। এনেদৰে, ই ভাৰতৰ বাবে ৰন্ধনৰ এক নিৰ্ভৰযোগ্য মাধ্যম হৈ পৰে।
টুমাকুৰুত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ দিশত আন এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টুমাকুৰুত থকা এইচএএল হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ আধাৰশিলাও ২০১৬ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থাপন কৰিছিল। ই হৈছে এক সমৰ্পিত নতুন গ্ৰীণফিল্ড হেলিকপ্টাৰ কাৰখানা, যিয়ে হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষমতা আৰু পৰিৱেশ-প্ৰণালী বৃদ্ধি কৰিব।
হেলিকপ্টাৰ কাৰখানাটো এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণ সুবিধা আৰু প্ৰথমতে পাতল উপযোগিতা হেলিকপ্টাৰ (এলইউএইচ) প্ৰস্তুত কৰিব। লুএইচৰ ডিজাইন সম্পূৰ্ণৰূপে থলুৱা। ই হৈছে এক বিকশিত ৩ টনশ্ৰেণী, একক ইঞ্জিনৰ বহুমুখী হেলিকপ্টাৰ যাৰ উচ্চ প্ৰদৰ্শনৰ অনন্য বৈশিষ্ট্য আছে।
কাৰখানাটো লাইট কমবেট হেলিকপ্টাৰ (এলচিএইচ) আৰু ইণ্ডিয়ান মাল্টিৰোল হেলিকপ্টাৰ (আইএমআৰএইচ)ৰ দৰে অন্যান্য হেলিকপ্টাৰ নিৰ্মাণৰ লগতে ভৱিষ্যতে এলচিএইচ, এলইউএইচ, চিভিল এএলএইচ আৰু আইএমআৰএইচৰ মেৰামতি আৰু আমূল পৰিৱৰ্তনৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হ'ব। কাৰখানাটোত ভৱিষ্যতে অসামৰিক এলইউএইচ ৰপ্তানি কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
এই সুবিধাই ভাৰতক দেশীয়ভাৱে হেলিকপ্টাৰৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ আৰু হেলিকপ্টাৰ ডিজাইন, বিকাশ আৰু নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতক আত্মনিৰ্ভৰশীল কৰি তুলিবলৈ সক্ষম কৰিব।
কাৰখানাটোৱে উদ্যোগ ৪.০ মানদণ্ডৰ এটা নিৰ্মাণ প্ৰটোটাইপ প্ৰস্তুত কৰিব। পৰৱৰ্তী ২০ বছৰত, এইচ.এ.এল. টুমাকুৰুৱে তিনিৰ পৰা ১৫ টনৰ ভিতৰত ১০০০ তকৈও অধিক হেলিকপ্টাৰ উৎপাদন কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। ই অঞ্চলটোৰ প্ৰায় ৬০০০ লোকক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টুমাকুৰু ইণ্ডাষ্ট্ৰিয়েল টাউনশ্বিপৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় ঔদ্যোগিক কৰিডৰ উন্নয়ন কাৰ্যসূচীৰ অধীনত, তিনিটা পৰ্যায়ত টুমাকুৰুত ৮৪৮৪ একৰত বিস্তৃত ঔদ্যোগিক নগৰৰ বিকাশ চেন্নাই-বেংগালুৰু ঔদ্যোগিক কৰিডৰৰ অংশ হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে টিপ্টুৰ আৰু টুমাকুৰুৰ চিক্কানায়কন হাল্লিত দুটা জল জীৱন মিছন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। টিপ্টুৰ বহুগ্ৰাম খোৱা পানী যোগান প্ৰকল্পটো ৪৩০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। চিক্কানায়কন হাল্লি তালুকৰ ১৪৭ টা জনপদৰ বাবে বহু-গাওঁপানী যোগান আঁচনিপ্ৰায় ১১৫ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। এই প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোৰ লোকসকলক বিশুদ্ধ খোৱা পানী প্ৰদান কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to visit Karnataka on 6th February
PM to inaugurate India Energy Week 2023 in Bengaluru
Moving ahead on the ethanol blending roadmap, PM to launch E20 fuel
PM to flag off Green Mobility Rally to create public awareness for green fuels
PM to launch the uniforms under ‘Unbottled’ initiative of Indian Oil - each uniform to support recycling of around 28 used PET bottles
PM to dedicate the twin-cooktop model of the IndianOil’s Indoor Solar Cooking System - a revolutionary indoor solar cooking solution that works on both solar and auxiliary energy sources simultaneously
In yet another step towards Aatmanirbharta in defence sector, PM to dedicate to the nation the HAL Helicopter Factory in Tumakuru
PM to lay foundation stones of Tumakuru Industrial Township and of two Jal Jeevan Mission projects in Tumakuru
04 FEB 2023 11:47AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Karnataka on 6th February, 2023. At around 11:30 AM, Prime Minister will inaugurate India Energy Week 2023 at Bengaluru. Thereafter, at around 3:30 PM, he will dedicate to the nation the HAL helicopter factory at Tumakuru and also lay the foundation stone of various development initiatives.
India Energy Week 2023
Prime Minister will inaugurate the India Energy Week (IEW) 2023 in Bengaluru. Being held from 6th to 8th February, IEW is aimed to showcase India's rising prowess as an energy transition powerhouse. The event will bring together leaders from the traditional and non-traditional energy industry, governments, and academia to discuss the challenges and opportunities that a responsible energy transition presents. It will see the presence of more than 30 Ministers from across the world. Over 30,000 delegates, 1,000 exhibitors and 500 speakers will gather to discuss the challenges and opportunities of India's energy future. During the programme, Prime Minister will participate in a roundtable interaction with global oil & gas CEOs. He will also launch multiple initiatives in the field of green energy.
The ethanol blending programme has been a key focus areas of the government to achieve Aatmanirbharta in the field of energy. Due to the sustained efforts of the government, ethanol production capacity has seen a six times increase since 2013-14. The achievements in the course of last eight years under under Ethanol Blending Programe & Biofuels Programe have not only augmented India’s energy security but have also resulted in a host of other benefits including reduction of 318 Lakh Metric Tonnes of CO2 emissions and foreign exchange savings of around Rs 54,000 crore. As a result, there has been payment of around Rs 81,800 crore towards ethanol supplies during 2014 to 2022 and transfer of more than Rs 49,000 crore to farmers.
In line with the ethanol blending roadmap, Prime Minister will launch E20 fuel at 84 retail outlets of Oil Marketing Companies in 11 States/UTs. E20 is a blend of 20% ethanol with petrol. The government aims to achieve a complete 20% blending of ethanol by 2025, and oil marketing companies are setting up 2G-3G ethanol plants that will facilitate the progress.
Prime Minister will also flag off the Green Mobility Rally. The rally will witness participation of vehicles running on green energy sources and will help create public awareness for the green fuels.
Prime Minister will launch the uniforms under ‘Unbottled’ initiative of Indian Oil. Guided by the vision of the Prime Minister to phase out single-use plastic, IndianOil has adopted uniforms for retail customer attendants and LPG delivery personnel made from recycled polyester (rPET) & cotton. Each set of uniform of IndianOil’s customer attendant shall support recycling of around 28 used PET bottles. IndianOil is taking this initiative further through ‘Unbottled’ - a brand for sustainable garments, launched for merchandise made from recycled polyester. Under this brand, IndianOil targets to meet the requirement of uniforms for the customer attendants of other Oil Marketing Companies, non-combat uniforms for Army, uniforms/ dresses for Institutions & sales to retail customers.
Prime Minister will also dedicate the twin-cooktop model of the IndianOil’s Indoor Solar Cooking System and flag-off its commercial roll-out. IndianOil had earlier developed an innovative and patented Indoor Solar Cooking System with single cooktop. On the basis of feedback received, twin-cooktop Indoor Solar Cooking system has been designed offering more flexibility and ease to the users. It is a revolutionary indoor solar cooking solution that works on both solar and auxiliary energy sources simultaneously, making it a reliable cooking solution for India.
PM in Tumakuru
In yet another step towards Aatmanirbharta in the defence sector, Prime Minister will dedicate to the nation the HAL Helicopter Factory in Tumakuru. Its foundation stone was also laid by the Prime Minister in 2016. It is a dedicated new greenfield helicopter factory which will enhance capacity and ecosystem to build helicopters.
This helicopter factory is Asia’s largest helicopter manufacturing facility and will initially produce the Light Utility Helicopters (LUH). LUH is an indigenously designed and developed 3-ton class, single engine multipurpose utility helicopter with unique feature of high manoeuvrability.
The factory will be expanded to manufacture other helicopters such as Light Combat Helicopter (LCH) and Indian Multirole Helicopter (IMRH) as well as for repair and overhaul of LCH, LUH, Civil ALH and IMRH in the future. The factory also has the potential for exporting the Civil LUHs in future.
This facility will enable India to meet its entire requirement of helicopters indigenously and will attain the distinction of enabling self-reliance in helicopter design, development and manufacture in India.
The factory will have a manufacturing set up of Industry 4.0 standards. Over the next 20 years, HAL is planning to produce more than 1000 helicopters in the class of 3-15 tonnes from Tumakuru. This will result in providing employment for around 6000 people in the region.
Prime Minister will lay the foundation stone of Tumakuru Industrial Township. Under the National Industrial Corridor Development Programme, development of the Industrial Township spread across 8484 acre in three phases in Tumakuru has been taken up as part of Chennai Bengaluru Industrial Corridor.
Prime Minister will lay the foundation stones of two Jal Jeevan Mission projects at Tiptur and Chikkanayakanahalli in Tumakuru. The Tiptur Multi-Village Drinking Water Supply Project will be built at a cost of over Rs 430 crores. The Multi-village water supply scheme to 147 habitations of Chikkanayakanahlli taluk will be built at a cost of around Rs 115 crores. The projects will facilitate provision of clean drinking water for the people of the region.