Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message at launch of ‘Jal-Jan Abhiyan’ by Brahma Kumaris
16 FEB 2023 2:22PM by PIB Delhi
Pramukh Rajyogini Dadi Ratan Mohini ji of Brahma Kumaris organisation, my cabinet colleague Gajendra Singh Shekhawat ji, all the members of Brahma Kumaris organisation, other dignitaries, ladies and gentlemen! I am happy that I am here at the launch of 'Jal-Jan Abhiyan' started by Brahma Kumaris. It has always been special for me to come among all of you and to learn from you. The blessings I received from late Rajyogini Dadi Janki ji are my biggest asset. I remember paying my homage to Dadi Prakash Mani ji in Abu Road after her demise. Over the past few years, I have received many warm invitations from Brahma Kumari sisters for different programs. I always try to be amongst you as a member of this spiritual family.
Whenever I come among you, be it the 'Future of Power' program in Ahmedabad in 2011, the 75 years of establishment of the institution, the Sangam Teerthdham in 2013, the 80th foundation day of Brahma Kumaris Sansthan in 2017, or the last year’s program related to Amrit Mahotsav, your love and affinity overwhelms me. My relationship with Brahma Kumaris is also special because rising above the self and dedicating everything for the society has been a form of spiritual practice for all of you.
Friends,
The 'Jal-Jan Abhiyan' is being launched at a time when water scarcity is being seen as a future crisis all over the world. The 21st century world is realizing the seriousness of limited water resources on earth. Due to its large population, water security is an important responsibility, even for India. That's why in the ‘Amrit Kaal’ of independence, today the country, as the saying goes “Jal hai to Kal hai”, is looking at water as 'tomorrow'. There will be tomorrow only if there is water. Therefore, we will have to make efforts in this regard together from today itself. I am satisfied that the country is now taking forward the resolution of water conservation as a mass movement. The 'Jal-Jan Abhiyan' of Brahma Kumaris will give new strength to this effort of public participation. It will not only widen the reach of the water conservation campaign, but its effectiveness will also increase. I heartily congratulate all the senior leaders associated with the Brahma Kumaris organization and its lakhs of followers.
Friends,
Thousands of years ago, sages of India had created a restrained, balanced and sensitive system regarding nature, environment and water. There is a saying in our country that we should not destroy water, but conserve it. This spirit has been a part of our spirituality for thousands of years and is a part of our religion. This is the culture of our society, the center of our social thinking. That's why we treat water as God and consider rivers as mother. When a society makes such an emotional connection with nature, then sustainable development becomes its natural way of life. Therefore, while seeking solutions to the challenges of the future today, we must rekindle that consciousness of the past. We have to instill the same faith in the countrymen towards the values of water conservation. We also have to remove every distortion that causes water pollution. And, as always, India's spiritual institutions like the Brahma Kumaris have an important role to play in this regard.
Friends,
Over the past decades, such a negative thinking had developed in our country that we considered issues like water conservation and environment problematic and left them unattended. Some people had assumed that these were such challenging issues that could not be implemented! But the country has changed this mindset in the last 8-9 years, and the situation has also changed. 'Namami Gange' is a strong example of this. Today, not only the Ganges, but all its tributaries are also getting cleaned. Campaigns like natural farming have also started on the banks of the Ganges. The 'Namami Gange' campaign has today emerged as a model for various states of the country.
Friends,
Like water pollution, the depleting ground water table is also a major challenge for the country. The country has started 'Catch the rain' movement in this regard which is now progressing rapidly. Water conservation is also being promoted in thousands of gram panchayats of the country through Atal Bhujal Yojana. The campaign to construct 75 Amrit Sarovar in every district of the country is also a major step towards water conservation.
Friends,
Women in our country have traditionally been the torchbearers of important issues of life like water conservation. Today women in the villages of the country are also leading important schemes like Jal Jeevan Mission through ‘Pani Samiti’ (water committees). Our Brahma Kumari sisters can play the same role in the country as well as at the global level. Along with water conservation, we have to raise all the issues related to the environment with equal vigor. The country is promoting techniques like drip irrigation for balanced use of water in agriculture. You should motivate the farmers to use it aggressively. Now the entire world is also celebrating International Millet Year on the initiative of India. Millets such as Shree Anna Bajra and Shree Anna Jowar have been a part of cultivation and food habits in our country for centuries. Millets are rich in nutrition and also take less water in cultivation. Therefore, if you motivate people to include more coarse grains in their diet, then this campaign will gain strength and water conservation will also get a boost.
I am sure our joint efforts will make the 'Jal-Jan Abhiyan' successful and we will build a better India and a better future. Many best wishes to all of you once again. Om Shanti!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ব্ৰহ্মা কুমাৰীসকলৰ দ্বাৰা 'জল-জন অভিযান' মুকলি কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 FEB 2023 2:22PM by PIB Guwahati
ব্ব্ৰহ্মকুমাৰী ইনষ্টিটিউটৰ প্ৰমুখ ৰাজোগিনী দাদি ৰতন মোহিনী, মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱত জী, ব্ৰহ্মকুমাৰী সন্থাৰ সকলো সদস্য, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰমহিলা, মই সুখী যে মই ইয়াত উপস্থিত হৈছো 'জল-জন অভিযান'ৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত ব্ৰহ্মকুমাৰীসকল।আপোনালোক সকলোৰে সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছো। আপোনালোক সকলোৰে মাজলৈ অহাটো, আপোনালোকৰ পৰা শিকিবলৈ মোৰ বাবে সদায় বিশেষ হৈ আহিছে। প্ৰয়াত ৰাজযোগিনী দাদী জাংকি জীৰ পৰা পোৱা আশীৰ্বাদ মোৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সম্পদ। মনত আছে, ২০০৭ চনত দাদী প্ৰকাশ মণি জীৰ ব্ৰহ্মলোকলৈ যোৱাৰ সময়ত মই আবু ৰোডলৈ আহি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। বিগত বছৰবোৰত ব্ৰহ্মকুমাৰী ভগ্নীসকলৰ পৰা বিভিন্ন অনুষ্ঠানৰ বাবে বহু উষ্ম নিমন্ত্ৰণ লাভ কৰি আহিছো। মইও এই আধ্যাত্মিক পৰিয়ালটোৰ এজন সদস্য হিচাপে আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিবলৈ আৰু যাবলৈ সদায় চেষ্টা কৰোঁ। ২০১১ চনত আহমেদাবাদত ‘শক্তিৰ ভৱিষ্যত’ৰ কাৰ্যসূচী হওক, প্ৰতিষ্ঠানটোৰ ৭৫ বছৰীয়া প্ৰতিষ্ঠা সম্পৰ্কীয় কাৰ্যসূচী হওক, ২০১৩ চনত সংগম তীৰ্থধমৰ কাৰ্যসূচী হওক, ২০১৭ চনত ব্ৰহ্মকুমাৰী সংস্থাৰ ৮০ সংখ্যক প্ৰতিষ্ঠা দিৱস হওক , বা স্বাধীনতাৰ শেষ বছৰ।অমৃত মহোৎসৱৰ লগত জড়িত গোল্ডেন ইণ্ডিয়াৰ এটা অনুষ্ঠান হ'ব লাগে, যেতিয়াই মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহোঁ, আপোনালোকৰ এই প্ৰেম আৰু আত্মীয়তাই মোক আৱৰি ধৰে। ব্ৰহ্মকুমাৰীৰ সৈতে মোৰ এই সম্পৰ্কটোও বিশেষ কাৰণ আত্মৰ ওপৰত উঠি সমাজৰ বাবে সকলো উৎসৰ্গা কৰাটো আপোনালোক সকলোৰে বাবে এক প্ৰকাৰৰ আধ্যাত্মিক অনুশীলন হৈ আহিছে।
'জল-জন অভিযান' এনে এক সময়ত আৰম্ভ হৈছে যেতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বতে পানীৰ অভাৱক ভৱিষ্যতৰ সংকট হিচাপে দেখা গৈছে। একবিংশ শতিকাত, বিশ্বই আমাৰ গ্ৰহটোৰ জলসম্পদ কিমান সীমিত তাৰ গুৰুত্ব বুজি পাইছে। ইমান বৃহৎ জনসংখ্যাৰ বাবে, পানীৰ সুৰক্ষাও ভাৰতৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰশ্ন। সেয়েহে স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত আজি দেশখনে 'কাইলৈৰ দৰে পানী' চাই আছে। পানী থাকিব, তেতিয়াহে কাইলৈও আহিব আৰু ইয়াৰ বাবে আমি আজিৰ পৰা একেলগে প্ৰচেষ্টা কৰিব লাগিব। মই সন্তুষ্ট যে দেশখনে এতিয়া এক গণ আন্দোলন হিচাপে পানী সংৰক্ষণৰ সমাধান আগবঢ়াই নিছে। ব্ৰহ্মকুমাৰীসকলৰ এই 'জল-জন অভিযান'ই জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ এই প্ৰচেষ্টাক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ ফলত পানী সংৰক্ষণৰ অভিযানৰ প্ৰসাৰবৃদ্ধি হ'ব, ইয়াৰ প্ৰভাৱো বৃদ্ধি পাব। ব্ৰহ্ম কুমাৰী প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত সকলো জ্যেষ্ঠ গাইড আৰু ইয়াৰ লাখ লাখ অনুগামীক মই হৃদয়েৰে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ আগতে ভাৰতৰ ঋষিসকলে প্ৰকৃতি, পৰিবেশ আৰু পানীৰ সন্দৰ্ভত এক সংযত, সুষম আৰু সংবেদনশীল ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টি কৰিছিল। আমাক ইয়াত কোৱা হৈছে - মা আপো হিন্সি। অৰ্থাৎ আমি পানী ধ্বংস কৰা উচিত নহয়, সংৰক্ষণ কৰা উচিত। এই অনুভূতি হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি আমাৰ আধ্যাত্মিকতাৰ এটা অংশ, আমাৰ ধৰ্মৰ এটা অংশ হৈ আহিছে। এয়াই আমাৰ সমাজৰ সংস্কৃতি, আমাৰ সামাজিক চিন্তাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। সেইবাবেই, আমি ভগৱানক পানীৰ নাম দিওঁ, নদীক মাতৃ বুলি গণ্য কৰোঁ। যেতিয়া এখন সমাজে প্ৰকৃতিৰ লগত এনে আৱেগিক সংযোগ স্থাপন কৰে, তেতিয়া পৃথিৱীয়ে যিটোক বহনক্ষম উন্নয়ন বুলি কয়, সেয়াই তাৰ স্বাভাৱিক জীৱন-ধাৰণৰ পদ্ধতি হৈ পৰে। গতিকে আজি ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচাৰি থাকোঁতে আমি অতীতৰ সেই চেতনাক পুনৰ জগাই তুলিব লাগিব। আমি দেশবাসীৰ মনত জল সংৰক্ষণৰ মূল্যবোধৰ প্ৰতি একেই বিশ্বাস জগাই তুলিব লাগিব। পানী প্ৰদূষণৰ কাৰণ হোৱা প্ৰতিটো বিকৃতিও আমি আঁতৰাব লাগিব। আৰু, সদায়ৰ দৰেই ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক প্ৰতিষ্ঠান ব্ৰহ্ম কুমাৰীসকলৰ ইয়াত ডাঙৰ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা দশকবোৰত, আমি এনে এক নেতিবাচক চিন্তাধাৰাও বিকশিত কৰিছো যে আমি পানী সংৰক্ষণ আৰু পৰিৱেশৰ দৰে বিষয়বোৰ কঠিন বুলি এৰি দিওঁ। কিছুমান মানুহে বিশ্বাস কৰিছিল যে এইবোৰ ইমান ডাঙৰ কাম যে সেইবোৰ কৰিব নোৱাৰি! কিন্তু যোৱা ৮-৯ বছৰত, দেশখনেও এই মানসিকতা সলনি কৰিছে, আৰু পৰিস্থিতিও সলনি হৈছে। 'নমামি গঙ্গে' ইয়াৰ এক শক্তিশালী উদাহৰণ। আজি কেৱল গংগা পৰিষ্কাৰ কৰাই নহয়, ইয়াৰ সকলো উপনদীও পৰিষ্কাৰ কৰা হৈছে। গঙ্গাৰ পাৰতো প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ দৰে অভিযান আৰম্ভ হৈছে। 'নমামি গঙ্গে' অভিযান আজি দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ বাবে এক আৰ্হি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
পানী প্ৰদূষণৰ দৰে, ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰ হ্ৰাস হোৱাটোও দেশৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান। ইয়াৰ বাবে, দেশখনে 'বৰষুণ ধৰা' আন্দোলন আৰম্ভ কৰিছিল, যি এতিয়া দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি ছে। দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ গ্ৰাম পঞ্চায়তত অটল ভূজল যোজনাৰ জৰিয়তে পানী সংৰক্ষণৰ প্ৰচাৰ কৰা হৈছে। দেশৰ প্ৰতিখন জিলাত ৭৫ টা অমৃত সৰোবৰ নিৰ্মাণৰ অভিযানো পানী সংৰক্ষণৰ দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত, পানীৰ দৰে জীৱনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱস্থা পৰম্পৰাগতভাৱে মহিলাৰ হাতত আছে। আজি দেশৰ জল জীৱন মিছনৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনিসমূহো জল সমিতিৰ জৰিয়তে গাওঁখনৰ মহিলাসকলে নেতৃত্ব দি আছে। আমাৰ ব্ৰহ্মকুমাৰী ভগ্নীসকলে দেশৰ লগতে বিশ্বব্যাপীএকে ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। পানী সংৰক্ষণৰ লগতে, আমি পৰিৱেশসম্পৰ্কীয় সকলো বিষয় সমানে সৰৱভাৱে উত্থাপন কৰিব লাগিব। দেশখনে কৃষিত পানীৰ সন্তুলিত ব্যৱহাৰৰ বাবে ড্ৰিপ জলসিঞ্চনৰ দৰে কৌশলৰ প্ৰচাৰ কৰি আছে। আপুনি কৃষকসকলক ইয়াক অধিক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰা উচিত। বৰ্তমান সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ উদ্যোগত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বৰ্ষ উদযাপন কৰি আছে। আমাৰ দেশত শ্ৰী অন্ন বাজৰা বহু শতিকা ধৰি কৃষি আৰু সেৱাৰ অংশ হৈ আহিছে। বাজৰাবোৰ পুষ্টিত সমৃদ্ধ, আৰু সেইবোৰৰ খেতিৰ বাবেকম পানীৰ প্ৰয়োজন হয়। সেয়েহে, যদি অধিক সংখ্যক লোকে তেওঁলোকৰ খাদ্যত মোটা শস্য অন্তৰ্ভুক্ত কৰে, যদি আপুনি তেওঁলোকক ইয়াৰ বাবে কয়, তেন্তে এই অভিযানে শক্তি লাভ কৰিব আৰু পানীৰ সংৰক্ষণো বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
মই নিশ্চিত যে আমাৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাই 'জল-জন অভিযান'ক সফল কৰি তুলিব। আমি এখন উন্নত ভাৰত আৰু এক উন্নত ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিম। আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। ঔঁম শান্তি।
টোকা: এইটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদহে। মূল ভাষণটো হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰা হৈছিল।