প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থানৰ দৌছাত দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেৰ দিল্লী–দৌছা–লালছট শাখা দেশবাসীক উৎসৰ্গা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৫৯৪০ কোটিতকৈ অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া ২৪৭ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
“দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে বিশ্বৰ অন্যতম উন্নত এক্সপ্ৰেছৱে, যিয়ে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ এক বৃহৎ ছবি দাঙি ধৰে”
“যোৱা ৯ বছৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত ধাৰাবাহিকভাৱে বৃহৎ বিনিয়োগ কৰি আছে”
“এইবাৰ বাজেটত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১০ লাখ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে, যিটো ২০১৪ চনৰ আবণ্টনতকৈ ৫গুণ বেছি”
“বিগত কেইবছৰমানৰ পৰা ৰাজস্থানে ঘাইপথৰ বাবে ৫০ হাজাৰ কোটি টকা লাভ কৰিছে”
“দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে আৰু ৱেষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰাইট কৰিডৰ ৰাজস্থান আৰু দেশৰ বাবে প্ৰগতিৰ দুটা শক্তিশালী স্তম্ভ হ’বলৈ গৈ আছে”
‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ ৰাজস্থান আৰু দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে আমাৰ মন্ত্ৰ - এই মন্ত্ৰ অনুসৰণ কৰি আমি এখন দক্ষ, সক্ষম আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত গঢ়ি তুলিছো”
12 FEB 2023 4:08PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেৰ ২৪৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দিল্লী– দৌছা–লালছট অংশ দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰে। লগতে ৫৯৪০ কোটিতকৈ অধিক ব্যয়ৰে নিৰ্মাণ হ’বলগীয়া ২৪৭ কিলোমিটাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। নিউ ইণ্ডিয়াত বৃদ্ধি, উন্নয়ন আৰু সংযোগৰ ইঞ্জিন হিচাপে উৎকৃষ্ট পথ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব দিয়াটো সমগ্ৰ দেশতে চলি থকা কেইবাটাও বিশ্বমানৰ এক্সপ্ৰেছৱে’ নিৰ্মাণৰ দ্বাৰা বাস্তৱায়িত হৈছে।
সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেৰ প্ৰথম পৰ্যায়টো দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰাত গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে এইটো বিশ্বৰ অন্যতম উন্নত এক্সপ্ৰেছৱে যিয়ে উন্নয়নশীল ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ এক ছবি দাঙি ধৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে যেতিয়া এনে আধুনিক পথ, ৰে’ল ষ্টেচন, ৰে’লপথ, মেট্ৰ’ আৰু বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেতিয়া দেশৰ উন্নয়নে গতি লাভ কৰে। আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত বিনিয়োগৰ বহুমুখী প্ৰভাৱৰ ওপৰতো তেওঁ আলোকপাত কৰে।
“যোৱা ৯ বছৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেও আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অবিৰতভাৱে বৃহৎ বিনিয়োগ কৰি আছে”, ৰাজস্থানৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ বাবে ৫০ হাজাৰ কোটিতকৈ অধিক টকাৰ বিনিয়োগৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে। চলিত বৰ্ষৰ বাজেটত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনাইছিল যে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১০ লাখ কোটি টকাৰ আবণ্টন দিয়া হৈছে যিটো ২০১৪ চনত আবণ্টনতকৈ ৫ গুণ বেছি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আন্তঃগাঁথনিত বিনিয়োগৰ অৰ্থনীতিৰ ওপৰত লাভৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয় যে ই কৰ্মসংস্থাপন আৰু সংযোগৰ সৃষ্টি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া ঘাইপথ, ৰে’লৱে, বন্দৰ, বিমানবন্দৰ, অপটিকেল ফাইবাৰ, ডিজিটেল সংযোগ, পুকা ঘৰ আৰু কলেজ নিৰ্মাণত বিনিয়োগ কৰা হয়, তেতিয়া সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীয়ে ক্ষমতা লাভ কৰে।
আন্তঃগাঁথনিৰ আন এক উপযোগিতাৰ বিষয়ে বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে অৰ্থনৈতিক কাম-কাজত উত্থান দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। তেওঁ কয় যে দিল্লী–দৌছা–লালছট ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ লগে লগে দিল্লী-জয়পুৰৰ মাজত যাতায়তৰ সময় কমি যাব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এক্সপ্ৰেছৱেৰ কাষে কাষে গ্ৰামীণ হাট স্থাপন কৰা হৈছে যিয়ে স্থানীয় কৃষক আৰু শিপিনীসকলক সহায় কৰিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেই দিল্লী, হাৰিয়ানা, গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ বহু অঞ্চলৰ লগতে ৰাজস্থানকো উপকৃত কৰিব। “ছাৰিস্কা, কেওলাদেও ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান, ৰন্থামবৌৰ আৰু জয়পুৰৰ দৰে পৰ্যটন স্থানসমূহে ঘাইপথৰ পৰা বিপুল সুবিধা লাভ কৰিব”, তেওঁ কয়।
আন তিনিটা প্ৰকল্প সন্দৰ্ভত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰে এটা প্ৰকল্পই জয়পুৰক এক্সপ্ৰেছৱেৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ সংযোগ প্ৰদান কৰিব। দ্বিতীয় প্ৰকল্পটোৱে আলৱাৰৰ সমীপৰ আম্বালা- কোটপুতলী কৰিডৰৰ সৈতে এক্সপ্ৰেছৱে সংযোগ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা হাৰিয়ানা, পঞ্জাৱ, হিমাচল আৰু জম্মু কাশ্মীৰৰ পৰা অহা বাহনসমূহে পঞ্জাৱ, গুজৰাট, মধ্যপ্ৰদেশ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰলৈ যাবলৈ সহায় কৰিব। লালসোট কাৰোলী পথেও অঞ্চলটোক এক্সপ্ৰেছৱেৰ সৈতে সংযোগ কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে আৰু পশ্চিম ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিড’ৰ ৰাজস্থান আৰু দেশৰ বাবে প্ৰগতিৰ দুটা শক্তিশালী স্তম্ভ হ’বলৈ গৈ আছে আৰু আগন্তুক সময়ত ৰাজস্থানকে ধৰি এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোক ৰূপান্তৰিত কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰকল্প দুটাৰ দ্বাৰা মুম্বাই-দিল্লী অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ শক্তিশালী হ’ব আৰু পথ আৰু মালবাহী কৰিড’ৰে ৰাজস্থান, হাৰিয়ানা আৰু পশ্চিম ভাৰতৰ বহু অঞ্চলক বন্দৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। লজিষ্টিক, ষ্ট’ৰেজ, পৰিবহণ আৰু অন্যান্য উদ্যোগৰ বাবেও নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি তেওঁ কয়।
দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতি শক্তি মাষ্টাৰপ্লেনৰ দ্বাৰা চালিত হোৱা বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে অপটিকেল ফাইবাৰ, বিদ্যুৎ লাইন আৰু গেছ পাইপলাইন স্থাপনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, আৰু বাকী থকা মাটি সৌৰশক্তি উৎপাদনৰ লগতে গুদাম নিৰ্মাণৰ বাবেও ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব উদ্দেশ্য। “এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ভৱিষ্যতে জাতিটোৰ বহু ধন ৰাহি কৰিব”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থান আৰু কাউন্টিৰ বাবে ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ মন্ত্ৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি কয়, “চৰকাৰৰ সংকল্প হৈছে এখন দক্ষ, সক্ষম আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত গঢ়ি তোলা।”
কেন্দ্ৰীয় গড়কাপ্তানি, পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নীতিন গাডকাৰী, কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱত, কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত কৈলাশ চৌদাৰী, ৰাজস্থান চৰকাৰৰ পি ডব্লিউ ডি মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভজনলাল জাটাৱ আৰু সদস্যসকল সংসদৰ আন আন আন অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকে।
পৃষ্ঠভূমি
দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেৰ ২৪৬ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ দিল্লী–দৌছা–লালছট অংশ ১২,১৫০ কোটিতকৈও অধিক ব্যয় সাপেক্ষে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই খণ্ডৰ কাৰ্যকৰীকৰণে দিল্লীৰ পৰা জয়পুৰলৈ যাত্ৰাৰ সময় ৫ ঘণ্টাৰ পৰা প্ৰায় ৩.৫ ঘণ্টালৈ হ্ৰাস কৰিব আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়নত এক বৃহৎ গতি প্ৰদান কৰিব।
দিল্লী মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱে হ’ব ভাৰতৰ আটাইতকৈ দীঘল এক্সপ্ৰেছৱে, যাৰ দৈৰ্ঘ্য হ’ব ১৩৮৬ কিলোমিটাৰ। ইয়াৰ জৰিয়তে দিল্লী আৰু মুম্বাইৰ মাজৰ যাত্ৰাৰ দূৰত্ব ১৪২৪ কিলোমিটাৰৰ পৰা ১২৪২ কিলোমিটাৰলৈ ১২% হ্ৰাস কৰাৰ লগতে যাত্ৰাৰ সময় ২৪ ঘণ্টাৰ পৰা ১২ ঘণ্টালৈ ৫০% হ্ৰাস পাব। ই ছখন ৰাজ্য ক্ৰমে দিল্লী, হাৰিয়ানা, ৰাজস্থান, মধ্যপ্ৰদেশ, গুজৰাট আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ মাজেৰে পাৰ হৈ কোটা, ইন্দোৰ, জয়পুৰ, ভূপাল, বদোদৰা আৰু চুৰাটৰ দৰে ডাঙৰ চহৰক সংযোগ কৰিব।
এক্সপ্ৰেছৱেই ৯৩ পিএম গতি শক্তি অৰ্থনৈতিক ন’ড, ১৩টা বন্দৰ, ৮টা ডাঙৰ বিমানবন্দৰ আৰু ৮টা মাল্টি-ম’ডেল লজিষ্টিক পাৰ্ক (এমএমএলপি)ৰ লগতে আগন্তুক নতুন গ্ৰীণফিল্ড বিমানবন্দৰ যেনে জেৱাৰ বিমানবন্দৰ, নভি মুম্বাই বিমানবন্দৰ আৰু জেএনপিটি বন্দৰলৈও সেৱা আগবঢ়াব। এক্সপ্ৰেছৱেই কাষৰীয়া সকলো অঞ্চলৰ উন্নয়নমূলক ট্ৰেজেক্টৰীত অনুঘটকীয় প্ৰভাৱ পেলাব, যাৰ ফলত দেশৰ অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তনত এক বৃহৎ অৰিহণা যোগাব।

Prime Minister's Office
PM dedicates to the nation Delhi – Dausa – Lalsot section of Delhi Mumbai Expressway in Dausa, Rajasthan
Lays foundation stone for 247 kilometres of National Highway projects to be developed at a cost of more than Rs 5940 crore
“Delhi Mumbai Expressway is one of the most advanced expressways in the world which presents a grand picture of developing India”
“For the last 9 years, the Central Government is continuously making huge investments in infrastructure”
“This Budget has allocated 10 lakh crores for infrastructure which is 5 times more than the allocation in 2014”
“In past few years, Rajasthan has received 50 Thousand crore rupees for highways”
“Delhi-Mumbai Expressway and the Western Dedicated Freight Corridor are going to become two strong pillars of progress for Rajasthan and the country”
“Sabka Saath, Sabka Vikas is our mantra for the development of Rajasthan and the country.
Following this mantra, we are making a competent, capable and prosperous India”
12 FEB 2023 4:08PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation, the 246 km Delhi – Dausa – Lalsot section of the Delhi Mumbai Expressway today. He also laid the foundation stone for 247 kilometres of National Highway projects to be developed at a cost of more than Rs 5940 crore. The Prime Minister’s emphasis on the building of excellent road infrastructure as an engine of growth, development and connectivity in New India is being realised by the construction of a number of ongoing world-class Expressways across the country.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed pride in dedicating the first phase of the Delhi-Mumbai Expressway to the nation. He underlined that this is one of the most advanced expressways in the world which presents a grand picture of developing India.
The Prime Minister said that when such modern roads, railway stations, railway tracks, Metro and airports are constructed, the country's development gets momentum. He also highlighted the multiplier effect of the investment on infrastructure. “For the last 9 years, the Central Government is also continuously making huge investments in infrastructure”, the Prime Minister remarked as he noted investments worth more than 50,000 crores for the construction of highways in Rajasthan. In this year’s budget, the Prime Minister informed that there has been an allocation of 10 lakh crores for infrastructure which is 5 times more than the allocation in 2014. He underlined that the poor and middle class from Rajasthan will greatly benefit from these investments. The Prime Minister underscored the benefits of investment in infrastructure on the economy and said that it creates employment and connectivity
The Prime Minister stated that when investments are made in highways, railways, ports, airports, optical fibers, digital connectivity, construction of pucca houses and colleges, every section of the society gets empowered.
Elaborating on another benefit of infrastructure, the Prime Minister said that economic activities are getting a boost. He said with the construction of the Delhi – Dausa – Lalsot highway, the travel time between Delhi and Jaipur will be reduced. The Prime Minister said that along the Expressway Grameen Haats are being established that will help the local farmers and artisans. He underlined that the Delhi-Mumbai Expressway will benefit Rajasthan along with many areas of Delhi, Haryana, Gujarat and Maharashtra. “Tourism spots like Sariska, Keoladeo National Park, Ranthambore and Jaipur will draw huge benefits from the highway”, he said.
Speaking about the three other projects, the Prime Minister said that one of them will give Jaipur direct connectivity with the expressway. The second project will connect the expressway with Ambala- Kotputli corridor near Alwar. This will help vehicles coming from Haryana, Punjab, Himachal and Jammu Kashmir to travel to Punjab, Gujarat, Madhya Pradesh and Maharashtra. Lalsot Karoli road will also connect the region with the Expressway.
The Prime Minister underlined that the Delhi-Mumbai Expressway and the Western Dedicated Freight Corridor are going to become two strong pillars of progress for Rajasthan and the country and will transform this entire region including Rajasthan in the times to come. He noted that these two projects will strengthen the Mumbai-Delhi Economic Corridor and the road and freight corridor will connect many regions of Rajasthan, Haryana and Western India with ports. He said that it will create new opportunities for logistics, storage, transport and other industries as well.
Highlighting that the Delhi Mumbai Expressway is powered by the PM Gati Shakti Masterplan, the Prime Minister informed that arrangements have been made to lay optical fiber, electricity lines and gas pipelines, and the leftover land will be used for producing solar energy as well as warehousing purposes. “These efforts will save the nation a lot of money in the future”, the Prime Minister remarked.
Concluding the address, the Prime Minister highlighted the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ for Rajasthan and the county, and said, “The government’s resolve is to make a competent, capable and prosperous India.”
Union Minister for Road, Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Union Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Kailash Choudary, PWD Minister of Rajasthan Government, Shri Bhajanlal Jatav and Members of Parliament were present on the occasion among others.
Background
The 246 km Delhi – Dausa – Lalsot section of the Delhi Mumbai Expressway has been developed at a cost of more than Rs 12,150 crore. This operationalization of this section will reduce the travel time from Delhi to Jaipur from 5 hours to around 3.5 hours and provide a major boost to the economic development of the entire region.
Delhi Mumbai Expressway will be India’s longest expressway with a length of 1,386 km. It will reduce the travel distance between Delhi and Mumbai by 12% from 1,424 km to 1,242 Km and travel time will be reduced by 50% from 24 hrs to 12 hrs. It will pass through six states - Delhi, Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Gujarat and Maharashtra and connect major cities like Kota, Indore, Jaipur, Bhopal, Vadodara and Surat. The Expressway will also serve 93 PM Gati Shakti Economic Nodes, 13 Ports, 8 Major Airports and 8 multi-modal logistics parks (MMLPs) along with spurs to new upcoming greenfield airports such as Jewar Airport, Navi Mumbai Airport and JNPT port. The Expressway will have a catalytic impact on the developmental trajectory of all adjoining regions, thus contributing in a major way to the economic transformation of the country.
During the programme, the Prime Minister also laid the foundation stone of 247 kilometres of National Highway projects to be developed at a cost of more than Rs 5940 crore. This includes a 67-km long four-lane spur road from Bandikui to Jaipur to be developed at a cost of more than Rs 2000 crore, a six-lane spur road from Kotputli to Baraodaneo, to be developed at a cost of about Rs 3775 crore and two-lane paved shoulder of Lalsot - Karoli section, being developed at a cost of about Rs 150 crore.