ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମରୋଲ୍, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଅଲଜେମିଆ-ତୁସ୍-ସୈଫିଆର ନୂଆ ପରିସରର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
10 FEB 2023 8:22PM by PIB Bhubaneswar
ପରମପାବନ ସୈୟଦନା ମୁଫଦଲ୍ ଜି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ମହାଶୟ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ମହାଶୟ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ମହାନୁଭବ !
ଆପଣ ସଭିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ମୋ ପାଇଁ ପରିବାରକୁ ଆସିବା ପରି ଅଟେ। ଏବଂ ମୁଁ ଯେଉଁ ଭିଡିଓ ଆଜି ଆପଣଙ୍କର ଦେଖିଲି, ଫିଲ୍ମ ଦେଖିଲି, ମୋର ଗୋଟିଏ ଅଭିଯୋଗ ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଆପଣ ଏଥିରେ ସୁଧାର କରିବେ, ଆପଣ ବାରମ୍ବାର ଏଥିରେ ମାନନୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ, ଏଠାରେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୁହେଁ କିମ୍ବା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନୁହେଁ ଏବଂ ମୋତେ ଯେଉଁ ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି, ତାହା ବହୁତ କମ୍ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମିଳିଥାଏ। ମୁଁ 4 ପୀଢ଼ି ଧରି ଏହି ପରିବାର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ରହିଛି, 4 ପିଢ଼ି ଓ ସମସ୍ତ ଚାରି ପିଢ଼ି ମୋର ଘରକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଏପରି ସୌଭାଗ୍ୟ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଫିଲ୍ମରେ ଯେଉଁ ବାରମ୍ବାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ବୋଧନ ରହିଛି ସେଥିରେ କିଛି ସଂଶୋଧନ କରାଯାଉ। ମୁଁ ତ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତି ଥର ଏକ ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଆସିବାର ଯେତେବେଳେ ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ ମୋର ଖୁସି ବହୁ ଗୁଣା ବଢ଼ି ଯାଇଥାଏ। କୌଣସି ସମୁଦାୟ, କୌଣସି ସମାଜ ବା ସଙ୍ଗଠନ, ତାହାର ପରିଚୟ ଏହି ବିଷୟରେ ହୋଇଥାଏ ଯେ ସେ ସମୟ ଅନୁସାରେ ନିଜର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ କେତେ ବାଜୟ ରଖିପାରୁଛି। ସମୟ ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ବିକାଶର ଏହି ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ଦାଉଦି ଭୋରା ଗୋଷ୍ଠୀ ସର୍ବଦା ନିଜକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି। ଆଜି ଅଲଜେମିଆ-ତୁସ-ସୈଫିୟା ପରି ଶିକ୍ଷାର ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ରର ବିସ୍ତାର ଏହାର ଜ୍ବଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଅଟେ। ମୁଁ ସଂସ୍ଥାରେ ସାମିଲ୍ ଥିବା ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ମୁମ୍ବାଇ ଶାଖା ଆରମ୍ଭ ହେବା ଏବଂ 150 ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ସ୍ବପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇଛି, ଆପଣ ସାକାର କରିଛନ୍ତି, ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୋର ହୃଦୟରୁ ଏହି ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ନଥିବେ ଯିଏ ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ ଯେ ଦାଉଦି ଭୋରା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ମୋର ସମ୍ପର୍କ କେତେ ପୁରୁଣା। ମୁଁ ଦୁନିଆର ଯେଉଁଠାରେ ରହିଥାଏ ନା କାହିଁକି ତାଙ୍କର ପ୍ରେମ ସର୍ବଦା ମୋ ସହିତ ରହିଛି। ଏବଂ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଗୋଟିଏ କଥା କହିଥାଏ । ସୟଦନା ସାହେବଙ୍କୁ ବୋଧହୁଏ 99 ବର୍ଷ ହୋଇଥିଲା। ମୁଁ ଭକ୍ତି ସହିତ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଗଲି । 99 ବର୍ଷ ବୟସରେ ସେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଥିଲେ! ସେହି ଘଟଣା ମୋତେ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ । ସୟଦନା ସାହେବଙ୍କୁ ନୂତନ ପୀଢ଼ିକୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ କେତେ ବଡ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଥିଲା! ସେ 99 ବର୍ଷ ବୟସରେ ମଧ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ 800-1000 ପିଲା ଏକାଠି ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଥିଲେ । ସେହି ଦୃଶ୍ୟ ସର୍ବଦା ମୋ ହୃଦୟକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ । ଗୁଜୁରାଟରେ ରହୁଥିବାବେଳେ ଆମେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଅତି ନିକଟତର ଭାବେ କାମ କରିଛୁ । ଆମେ ଏକାଠି ଅନେକ ସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛୁ । ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେ ଆମେ ସୟଦନା ସାହେବଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଥିଲୁ ଏବଂ ସୁରଟରେ ଆମର ଏକ ବିରାଟ ସମାବେଶ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ଥିଲି । ସେଠାରେ ସୟଦନା ସାହେବ ମୋତେ କହିଥିଲେ - ତୁମେ ମୋତେ କୁହ ମୁଁ କେଉଁ କାମ କରିବା ଉଚିତ୍? ମୁଁ କହିଲି, ମୁଁ କାମ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବା ପାଇଁ କିଏ? କିନ୍ତୁ ସେ ବହୁତ ଜିଦ୍ ଧରିଥିଲେ, ତେଣୁ ମୁଁ କହିଲି, ଦେଖନ୍ତୁ, ଗୁଜୁରାଟରେ ସବୁବେଳେ ଜଳ ସଙ୍କଟ ଦେଖାଦେଇଥାଏ, ଆପଣ ଏହା ବିଷୟରେ କିଛି କରିବା ଉଚିତ୍। ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ବି ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭୋରା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ହୃଦୟ ସହିତ ଜଡିତ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ସୌଭାଗ୍ୟବାନ୍ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ ଏବଂ କୁପୋଷଣ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଭଳି ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସମାଜ ଏବଂ ସରକାର ପରସ୍ପରର ଶକ୍ତି ହୋଇପାରିବେ। ଆମେ ମିଶି କରି ତାହା କରିଛୁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁ ନିଜକୁ ଗର୍ବିତ ମନେ କରୁଛି। ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ପରମପାବନ ସୟଦନା ମହମ୍ମଦ ବୁରହାନୁଦ୍ଦିନ ସାହେବଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି, ତାଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ସହଯୋଗ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ହୋଇପାରିଛି । ମୁଁ ବହୁତ ଶକ୍ତି ପାଇଥିଲି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଗଲି, ଆପଣ ଦାୟୀତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କଲେ। ସେହି ପ୍ରେମ ଏବେ ବି ଅଛି ଏବଂ ସେହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜାରି ରହିଛି । ପରମପାବନ ଡକ୍ଟର ସୟଦନା ମୁଫାଦଲ ସୈଫୁଦ୍ଦିନ ସାହେବ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଇନ୍ଦୋର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଇଥିବା ସ୍ନେହ ମୋ ପାଇଁ ଅମୂଲ୍ୟ ଅଟେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେବଳ ଦେଶରେ ନୁହେଁ, ଯେପରି ମୁଁ କହିଥିଲି, ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ବିଦେଶ ଯାଏ, ମୋର ଅନେକ ଭୋରା ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ଆସି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ମୋତେ ଅପେକ୍ଷା କରିଥାନ୍ତି। ଯଦିଓ ମୁଁ ଭୋର 2 ଟାରେ ଅବତରଣ କରେ, ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ 2-5 ପରିବାର ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଥାନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ କହେ – ଆପଣ ଏତେ ଥଣ୍ଡା ପାଗରେ ଏତେ କଷ୍ଟ କାହିଁକି କଲେ? ଆପଣ କାହିଁକି ଏତେ କଷ୍ଟ କରୁଛନ୍ତି? ସେମାନେ କୁହନ୍ତି - "ଆପଣ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଆମକୁ ଆସିବାକୁ ପଡିଲା" । ସେ ଦୁନିଆର ଯେଉଁ କୋଣରେ ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ଯେଉଁ ଦେଶରେ ରହିଥାନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ଭାରତ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ପ୍ରେମ ଏବଂ ଚିନ୍ତା ତାଙ୍କ ହୃଦୟରେ ସର୍ବଦା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ। ଆପଣଙ୍କର ଭାବନା ଏବଂ ଏହି ପ୍ରେମ ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ଆପଣଙ୍କ ଆଡକୁ ଆକର୍ଷିତ କରେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ପ୍ରୟାସ ଏବଂ କିଛି ସଫଳତା ଏପରି ଅଟେ ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ପଛରେ ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ସ୍ୱପ୍ନ ରହିଥାଏ। ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ମୁମ୍ବାଇ ଶାଖା ଆକାରରେ ଅଲଜାମିଆ-ତୁସ୍-ସୈଫିଆର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପରମପାବନ ସୟଦନା ଅବଦୁଲ କାଦିର ନଇମୁଦ୍ଦିନ ସାହାବଙ୍କର ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ସ୍ବପ୍ନ ଥିଲା। ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଔପନିବେଶିକ ଶାସନ ଅଧୀନରେ ଥିଲା। ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ଏକ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସଠିକ୍ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ସ୍ୱପ୍ନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ ହେବାକୁ ସମ୍ଭବ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ 'ଆଜାଦି କା ଅମୃତକାଲ' ଆଡକୁ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭୋରା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଏହି ଅବଦାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆହୁରି ବଢ଼ି ଯାଉଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ 75 ବର୍ଷର ସ୍ବାଧୀନତା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରେ, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଗୋଟିଏ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିବି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସୁରଟ କିମ୍ବା ମୁମ୍ବାଇ ଯାଆନ୍ତି, ଥରେ ଦାଣ୍ଡି ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ; ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ସ୍ବାଧୀନତାର ଏକ ଟର୍ଣ୍ଣିଂ ପଏଣ୍ଟ ଥିଲା। ତେବେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି, ମୋ ପାଇଁ, ଦାଣ୍ଡିରେ ଲବଣ ସତ୍ୟଗ୍ରାହ ପୂର୍ବରୁ ଗାନ୍ଧୀ ଜୀ ଦାଣ୍ଡିରେ ଆପଣଙ୍କ ଘରେ ରହିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ସୟଦନା ସାହେବଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି। ମୁଁ ସୟଦନା ସାହେବଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ମୋର ହୃଦୟରେ ମୋର ବହୁତ ଇଚ୍ଛା ଅଛି । କୌଣସି ଦ୍ୱିତୀୟ ଚିନ୍ତା ନକରି, ସମୁଦ୍ର ସାମ୍ନାରେ ଥିବା ସେହି ବିରାଟ ବଙ୍ଗଳା ମୋତେ ଦିଆଗଲା ଏବଂ ଆଜି ସେଠାରେ ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରାର ସ୍ମୃତିରେ ଏକ ସୁନ୍ଦର ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ସୟଦନା ସାହେବଙ୍କ ସେହି ସ୍ମୃତି ଦାଣ୍ଡି ଯାତ୍ରା ସହିତ ଅମର ହୋଇଯାଇଛି। ଆଜି ଆମର ଦେଶରେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପରି ସଂସ୍କାର ଆସିଛି। ବହୁ ପୁରାତନ ତଥା ବର୍ତ୍ତମାନର କୁଳପତିମାନେ ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି। ସମସ୍ତେ ମୋର ବନ୍ଧୁ ହୋଇଛନ୍ତି | ମହିଳା ଏବଂ ଝିଅମାନେ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି । ଅଲଜାମିଆ-ତୁସ୍-ସୈଫିୟା ମଧ୍ୟ ଏହି ମିଶନ୍ ଏବଂ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ଆମେ 'ଅମୃତକାଲ୍' ରେ ଆଗକୁ ନେଉଛୁ। ଆଧୁନିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଯାୟୀ ଆପଣଙ୍କର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଅପଗ୍ରେଡ୍ ହୋଇ ରହିଥାଏ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଅପଡେଟ୍ ହୋଇ ରହିଥାଏ । ବିଶେଷ ଭାବରେ, ମହିଳା ଶିକ୍ଷାରେ ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଅବଦାନ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ ଏକଦା ନାଳନ୍ଦା ଏବଂ ତକ୍ଷଶିଳା ପରି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା। ବିଶ୍ବର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଲୋକମାନେ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଶିଖିବା ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲେ। ଯଦି ଆମେ ଭାରତର ଗୌରବ ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ଚାହୁଁ, ତେବେ ଶିକ୍ଷାର ସେହି ଗୌରବକୁ ମଧ୍ୟ ଫେରାଇ ଆଣିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେଥିପାଇଁ, ଆଜି ଭାରତୀୟ ଶୈଳୀରେ ଗଠିତ ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ। ଆମେ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ; ଗତ 8 ବର୍ଷରେ ଏକ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଛି। ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଆଗ୍ରହ ରହିଛି ଏବଂ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ଖୋଲୁଛୁ । ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ 2004 ରୁ 2014 ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 145 ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା। 2014 ରୁ 2022 ମଧ୍ୟରେ 260 ରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ଖୋଲା ଯାଇଥିବା ବେଳେ ଗତ 8 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଦୁଇଟି କଲେଜ ଖୋଲା ଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ବିଷୟ । ଗତି ଏବଂ ସ୍କେଲ ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ପ୍ରମାଣ ଏବଂ ଭାରତ ସେହି ଯୁବ ପୀଢ଼ିର ଏକ ସ୍ରୋତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହା ବିଶ୍ବକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦିଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କହୁଥିଲେ- ଶିକ୍ଷା ଆମ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ଅନୁରୂପ ହେବା ଉଚିତ, କେବଳ ସେତେବେଳେ ଏହାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରହିପାରିବ। ସେଥିପାଇଁ ଦେଶ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା। ଗୁଜୁରାଟୀରେ କବିତା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ବନ୍ଧୁମାନେ ଜୀବନର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବିଷୟରେ କିପରି ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କଲେ ଆମେ ଦେଖିଲୁ। ଜଣେ ଗୁଜୁରାଟୀ ଭାବରେ, ମୁଁ ଶବ୍ଦର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଭାବନାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେଲି। ମୁଁ ମାତୃଭାଷାର ଶକ୍ତି ଅନୁଭବ କରିପାରିଲି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦାସତ୍ୱ କାଳରେ ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଇଂରାଜୀକୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ମାନକ କରିଥିଲେ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ମଧ୍ୟ, ଆମେ ସେହି ନିମ୍ନମାନର ଭାବନା ବହନ କରିଥିଲୁ। ସବୁଠାରୁ ବଡ କ୍ଷତି ଆମର ଗରିବ, ଦଲିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ବିଭାଗର ପିଲାମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରତିଭା ଥିବା ସତ୍ତ୍ବେ ସେମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଭାଷା ଆଧାରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରୁ ବାହାର କରି ଦିଆ ଯାଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ମେଡିକାଲ୍ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ପରି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଇପାରିବ । ସେହିଭଳି ଭାରତୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଆମେ ପେଟେଣ୍ଟ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମରେ କାମ କରିଛୁ ଏବଂ ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରିବା ସହଜ କରିଛୁ। ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଆଜି ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏସସି ପରି ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଅଧିକ ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବହୁଳ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ସେଥିପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଶିକ୍ଷଣ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁବକମାନେ କେବଳ ପୁସ୍ତକ ଜ୍ଞାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଦକ୍ଷତା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଆମର ଯୁବକମାନେ ବାସ୍ତବ ଦୁନିଆର ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି | ସେମାନେ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଖୋଜୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେ କୌଣସି ଦେଶରେ ଏହାର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଏହାର ଶିଳ୍ପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଦୃଢ଼ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଉଭୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପରସ୍ପରର ପରିପୂରକ ଅଟନ୍ତି। ଏହି ଦୁଇଟି ବିଷୟ ଯୁବକଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥାନ୍ତି। ଦାଉଦି ଭୋରା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ବ୍ୟବସାୟରେ ବହୁତ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ସଫଳ ଅଟନ୍ତି । ଗତ 8-9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆପଣ 'ବ୍ୟବସାୟର ସହଜତା' ଦିଗରେ ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ଦେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ 40,000 ନିୟମକୁ ରଦ୍ଦ କରି ଶହ ଶହ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରାଧୀକରଣରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ ଏଭଳି ନିୟମ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ହଇରାଣ ହେଉଥିଲେ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି ସରକାର ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କ ସହ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱାସର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। 42 ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅଧିନିୟମରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମେ ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ବିଲ୍‌ ଆଣିଛୁ। ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ, ଆମେ ‘ବିବାଦ ସେ ବିଶ୍ୱାସ’ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ। ଏହି ବଜେଟରେ ଟିକସ ହାରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଭଳି ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଏହା କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କ ହାତରେ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଆଣିବ। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯେଉଁମାନେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନକାରୀ ହେବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ଦେଶ ଭାବରେ ଉଭୟ ବିକାଶ ତଥା ଐତିହ୍ୟ ଭାରତ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଆଦର୍ଶର ବିଶେଷତ୍ବ ଅଟେ। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ମିଳନ ସହିତ ଦେଶ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବାବେଳେ ସେହି ସମୟରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନିବେଶ କରୁଛି। ଆଜି ଆମେ କେବଳ ଉତ୍ସବର ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରାକୁ ପାଳନ କରୁନାହୁଁ, ବରଂ ପର୍ବ ସମୟରେ ସପିଂ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ମାଧ୍ୟମରେ ପେମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ କରୁଛୁ। ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଦେଖିଥିବେ, ଏହି ବଜେଟରେ, ନୂତନ କୌଶଳ ସାହାଯ୍ୟରେ ପ୍ରାଚୀନ ରେକର୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରିବାକୁ ଏକ ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମର ହସ୍ତଲିଖନ ପୁରାଣକୁ ଦେଖୁଥିଲି ଯାହା ବହୁ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଅଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ସବୁକିଛି ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛି। ଏହା ଆଗାମୀ ପୀଢ଼ି ପାଇଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଉପଯୋଗୀ ହେବ | ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ସମସ୍ତ ସମାଜ, ସମସ୍ତ ଦଳ ଏହିପରି ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଆଗକୁ ଆସନ୍ତୁ। ଯଦି କୌଣସି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥ ଅଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ କରାଯିବା ଉଚିତ । ସମ୍ପ୍ରତି ମୁଁ ମୋଙ୍ଗୋଲିଆ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲି । ମଙ୍ଗୋଲିଆରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସମୟରୁ କିଛି ହସ୍ତଲିଖନ କାଗଜାତ ଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ସେଠାରେ ରହିଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହାକୁ ଦେବାକୁ କହିଲି ଯାହାଦ୍ବାରା ମୁଁ ଏହାକୁ ଡିଜିଟାଇଜ୍ କରିପାରିବି ଏବଂ ଆମେ ସେହି କାମ କରିଛୁ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରମ୍ପରା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱାସ ଏକ ଶକ୍ତି। ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ଜଡିତ ହେବା ଉଚିତ୍ । ଏଥିରେ ଦାଉଦି ଭୋରା ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ।
ସେହିଭଳି, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ହେଉ କିମ୍ବା ମିଲେଟଗୁଡିକର ଲୋକପ୍ରିୟତା ହେଉ, ଆଜି ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହି ଅଭିଯାନଗୁଡିକୁ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟକୁ ନେବାକୁ ଆପଣ ଏକ ସଙ୍କଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ନେଇପାରିବେ | ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତ ଜି -20 ପରି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଫୋରମ୍ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରୁଛି। ବିଦେଶରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ଭୋରା ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଏହି ଦାୟିତ୍ବ ଗୁଡିକ ସଫଳତାର ସହିତ ନିର୍ବାହ କରିପାରିବେ। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଦାଉଦି ଭୋରା ଗୋଷ୍ଠୀ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହା ସମାନ ଭୂମିକା ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରଖିବେ। ଏହି ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ବିଶ୍ବାସ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଏହି ଶୁଭ ଅବସରରେ ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏହି ଅବସରରେ ମୋତେ ଏଠାକୁ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ । ସୟଦନା ସାହେବଙ୍କର ଏକ ବିଶେଷ ଭଲ ପାଇବା ରହିଛି। ଯଦିଓ ସଂସଦ ଚାଲିଛି, ମୋ ପାଇଁ ଏଠାରେ ରହିବା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇବାକୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛି। ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆଂଶିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଅଭିଭାଷଣକୁ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of new campus of Aljamea-tus-Saifiyah in Marol, Maharashtra
10 FEB 2023 8:22PM by PIB Delhi
His Holiness Syedna Mufaddal ji, Chief Minister of Maharashtra Eknath Shinde ji, Deputy Chief Minister Devendra ji, all other dignitaries present in this event!
Being present amongst you all is like homecoming or being with the family for me. And I have watched your video today but I want to make a complaint regarding the film and would like you to make some changes. You have repeatedly addressed us as 'Honourable Chief Minister' and 'Honourable Prime Minister'. But I am a member of your family; neither I am the Prime Minister here nor I am the Chief Minister. Perhaps very few people have had the fortune like I do. I have been associated with this family for 4 generations and all four generations have visited my house. Very few people have such a fortune and that is why I am uncomfortable with the titles of 'Chief Minister' and the 'Prime Minister' used again and again in the film. I am a member of your family and every time I get the opportunity to come here as a family member, I am on the ninth cloud! Any community, any society or organization is identified with the fact that how much it maintains its relevance according to time. The Dawoodi Bohra community has always proved itself true to this test of change and development over time. Today the expansion of an important centre of education like Aljamea-tus-Saifiyah is a living example of the same. I congratulate every person associated with the organization for starting the Mumbai branch and the 150-year-old dream has come true. You have fulfilled it. My heartiest congratulations to you! I congratulate you from the bottom of my heart.
Friends,
There would hardly be anyone who does not know that my relationship with the Dawoodi Bohra community is very old. No matter where I go around the world, that love keeps getting showered on me. And I always say one thing. Syedna Saheb was probably 99 years old. I went to him with devotion. At the age of 99 he was teaching children! That incident still inspires me so much. What a great commitment Syedna Saheb had to train the new generation! He was sitting and teaching children even at the age of 99. And I believe that 800-1000 children were studying together. That scene always inspires my heart. While living in Gujarat, we have worked with each other very closely. We have taken forward many creative endeavours together. And I still remember we were celebrating the centenary year of Syedna Sahib. And we had a huge gathering in Surat and I was there too. There, Syedna Sahib told me - "You tell me what work I should do?" I said, "Who am I to tell you about the work?" But he was insisting a lot, so I said, "see, there is always a water crisis in Gujarat, you must do something about it". And even today after so many years, the people of the Bohra community are engaged wholeheartedly in the work of water conservation. I am fortunate and that is why I say that I feel proud of the fact that the community has shown how society and the government can become each other's strength with examples like the water conservation campaign and the fight against malnutrition. And whenever I have had the opportunity to have discussions with His Holiness Syedna Mohammad Burhanuddin Sahib, his activities and cooperation have been a guide for me in a way. I used to get a lot of energy. And when I went to Delhi from Gujarat, you took over the throne. That love is still there and that cycle continues. The affection that His Holiness Dr. Syedna Mufaddal Saifuddin Saheb and all of you gave me in the Indore programme is priceless to me.
Friends,
Not only in the country, as I said, even when I go abroad, several of my Bohra brothers and sisters already come and wait for me at the airport. Even if I land at 2 am, 2-5 families already are there at the airport. I tell them - why did you take so much trouble in such cold weather? Why do you bother? They would say - "You have come here, so we had to come". No matter which corner of the world he might be in, no matter which country he might be in, his love and concern for India is always visible in his heart. Your feelings and this love draw me to you again and again.
Friends,
Some efforts and some successes are such that hold decades-old dreams behind them. I know that the expansion of Aljamea-tus-Saifiyah in the form of a Mumbai branch was a dream of His Holiness Syedna Abdul Qadir Najmuddin Sahab, decades ago. At that time the country was under colonial rule. Such a big dream in the field of education was an important thing in itself. But the dreams, with right thinking, are bound to be fulfilled. Today, when the country is starting its journey towards the 'Azadi Ka Amritkaal', the importance of this contribution of the Bohra community in the field of education increases even more. And when I think of 75 years of independence, I must mention one thing and I request you all that whenever you go to Surat or Mumbai, do visit Dandi once; it was the turning point. But more importantly, for me, before the Salt Satyagraha in Dandi, Gandhi ji had stayed in your house in Dandi, and when I became the Chief Minister, I had made a request to Syedna Sahib. I told Syedna Sahib that I had a big desire in my heart. Without a second thought, that huge bungalow in front of the sea was given to me and today a beautiful memorial has been built there in the memory of Dandi Yatra. Those memories of Syedna Sahib have become immortal with Dandi Yatra. Today, we have reforms like the New National Education Policy in the country. Many old and present Vice-Chancellors are sitting here. All of them have been my friends. Women and daughters are getting new opportunities for modern education. Aljameya-tus-Saifiyah is also moving forward with this mission and resolutions that we are taking forward in the 'Amritkaal'. Your curriculum also remains upgraded according to modern education, and your thinking also remains completely updated. Particularly, the contribution of this institution towards women's education is giving a new impetus to social change.
Friends,
In the field of education, India was once the centre of universities like Nalanda and Takshashila. People from all over the world used to come here to study and learn. If we want to bring back the glory of India, we need to bring back that glory of education as well. That is why, today the modern education system moulded in the Indian style is the priority of the country. We are working at every level for the same. You must have seen; a record number of universities have also opened up in the last 8 years. A field like medical education is a popular trend among the youth; and also keeping in view the need of the country, we are opening medical colleges in every district. You see, between 2004 and 2014, 145 medical colleges were opened in the country. While more than 260 medical colleges have been opened between 2014 and 2022. In the last 8 years, one University and two colleges have been opened every week in the country and it is a matter of great joy. The speed and scale are a testimony to the fact that India is going to become the pool of that young generation, which will give a direction to the future of the world.
Friends,
Mahatma Gandhi used to say that- education should be in line with the circumstances around us, only then its significance can remain intact. That is why the country has made another important change in the education system. This change is- giving importance to the local language in the education system. We just saw the way our friends discussed the values of life through poetry in Gujarati. Being a Gujarati, I was able to capture that sentiment inherent in the words. I could feel the power of mother tongue.
Friends,
During the period of slavery, the British had made English a standard for education. Unfortunately, even after independence, we carried that inferiority complex. The greatest loss was faced by the children of our poor, dalits, backward and weaker sections. Despite having talent, they were thrown out of the competition only on the basis of language. But now, fields like medical and engineering can also be studied in the local language. Similarly, according to the Indian needs, the country has made many other reforms. Over the years, we have worked on the patent eco-system and made it easy to file patents. Today, more patents are being filed in institutes like IIT, IISc than ever before. Today, technology is being used extensively in the field of education. That's why learning tools are being used in schools. Now the youth are being prepared for not only bookish knowledge but also for skill, technology and innovation. As a result, our youth are getting ready for the problems of the real world. They are finding solutions to these problems.
Friends,
In any country, both its education system and its industrial ecosystem need to be strong. Both the institute and the industry complement each other. These two lay the foundation for the future of the youth. The people of Dawoodi Bohra community are very active and successful especially in business. In the last 8-9 years, you have seen historical reforms in the direction of 'Ease of Doing Business' and have felt its impact. During this period, the country abolished 40,000 compliances and decriminalized hundreds of provisions. Earlier, entrepreneurs were harassed with such laws. This affected their businesses. But today, the government is standing with the job creators and providing full support to them. An unprecedented atmosphere of trust has been created in the last few years. We have brought Jan Vishwas Bill to reform 42 Central Acts. To instill confidence in businessmen, we have come up with the ‘Vivad se Vishwas’ scheme. Many steps have been taken in this budget also like reforming tax rates. This will bring more money in the hands of employees and entrepreneurs. These changes will create various opportunities for the youth who are dreaming of becoming job creators.
Friends,
Both development as well as heritage are important for India as a country. This has also been the specialty of every sect, community and ideology in India. That is why, today the country is moving forward on the path of development with a confluence of tradition and modernity. On the one hand modern physical infrastructure is being built in the country, while at the same time the country is also investing in social infrastructure. Today we are not only living the ancient shared tradition of festivals, but also making payments through modern technology for shopping during festivals. You must have seen, in this budget, an announcement has also been made to digitize ancient records with the help of new techniques. And I was just now looking at our handwritten Puranas which are centuries old. And the Government of India has a major scheme. So, I urged the government to digitize everything. It will be useful for the coming generations. I would like all societies, all sects to come forward to carry forward such efforts. If there are any related ancient texts, those should be digitized. Recently I visited Mongolia. There were some handwritten documents from the time of Lord Buddha in Mongolia. Now it was lying there. So I asked them to give it to me so that I could digitize it. And we have done that work. Every tradition, every faith is a strength. Youth should also be associated with this campaign. The Dawoodi Bohra community can play a crucial role in it. Similarly, be it environmental protection or popularizing millets, today India is leading a massive campaign on these subjects around the whole world. You can also take a pledge to take these campaigns to the people to increase public participation. This year India is also presiding over an important global forum like G-20. The people of the Bohra community, who are spread abroad, can act as brand ambassadors of India in front of the world on this occasion. I am sure you will discharge these responsibilities with the same gusto as you always have. The Dawoodi Bohra community has been playing a significant role in reaching the goal of a developed India. And I am completely confident that it will continue to play the same role. With this wish and belief, I once again wish you all the very best on this auspicious occasion. Thank you for giving me the opportunity to come here on this occasion. Syedna Sahib has held a special love. Even though the Parliament was going on, it was equally important for me to be here and that is why I got the privilege of coming today to seek your blessings. I once again thank you all from the bottom of my heart.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.