মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
হজগী থৌশিল
09 FEB 2023 4:47PM by PIB Imphal
ভারতমচাশিং নুংঙাইনা অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তনা হজ চৎনবগীদমক, ভারত অমসুং সাউদি অরাবিয়া অনিমক্ত, ভারতকী হজ চৎকদবা মীওইশিংগী সেকুরিতি, চৎথোক-চৎশিন, লৈফম অমসুং নুংঙাইনবা অখন্নবা থৌরাংশিং ভারত সরকারনা লৌখৎলে। থবক অসি সিবিল এভিএসন মিনিস্ত্রি, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রি, রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী হজ কম্মিতিশিং, হক কম্মিতি ওফ ইন্দিয়া, ফোরেন এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি অমসুং জেদাহদা লৈবা ভারতকী কন্সুলেত জেনেরেল য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংগা খুৎশম্নদুনা পায়খৎপনি।
মথক্তা পনখিবা মরী লৈনবশিং অসিগা তোঙান-তোঙানবা মীফম কয়া পাংথোক্তুনা চহি অসিগী হজ ২০২৩গী থৌরাং মাঙজৌন্না মিনিস্ত্রিনা পায়খৎপা হৌরে। অকক্নবা মতমগী মনুংদা হজ চৎকদবা মীওইশিং ওনলাইন্দা নিয়ম চুম্না খন্নবা থৌরাং তৌরে। হজ ২০২৩গী অকুপ্পা মরোলশিং শেম্বা লোইরে অমসুং মসি ফেব্রুৱারি ৬, ২০২৩দা ফোঙলে অমসুং https://www.minorityaffairs.gov.in/sites/default/files/HAJ-policy.pdf. দা য়েংবা য়াগনি। হজ ২০২৩গী এপ্লিকেসন ফোর্ম হজ কম্মিতি ওফ ইন্দিয়াগী খুৎথাংদা লেম্না ফংহল্লে অমসুং ভি.আই.পিশিং/অঙম-অথৌশিংগী কোতা থমদ্রে অমসুং নুপীশিং, অঙাংশিং, শোইনাইরবশিং অমসুং অহলশিংগী অখন্নবা থৌরাং লৈগনি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা মাইনোরিতি এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি স্মৃতি জুবিন ইরানিনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Minority Affairs
HAJJ POLICY
09 FEB 2023 4:47PM by PIB Delhi
To ensure a smooth, safe and comfortable Haj pilgrimage for Indian pilgrims, the Government of India makes extensive arrangements for the security, travel, stay and wellbeing of Indian Haj pilgrims, both within India and in Saudi Arabia, in close coordination with various stakeholders including Ministry of Civil Aviation, Ministry of Health and Family Welfare, Haj Committees of State and Union Territories, Haj Committee of India, Ministry of Foreign Affairs, Consulate General of India in Jeddah. This year, the preparation for Haj 2023 was initiated by Ministry well in advance, by convening various interactive sessions on Haj management with the aforesaid stakeholders. It has been ensured that all required facilities including a fair online process for selection of pilgrims are available within the timeline. The detailed guidelines for Haj 2023 for stakeholders have also been finalized and issued on 06.02.2023 and can be accessed at https://www.minorityaffairs.gov.in/sites/default/files/HAJ-policy.pdf. The application form for Haj 2023 through Haj Committee of India has been made free of cost, discretionary quota for VIPs/dignitaries has been abolished and special arrangements shall be made for lady pilgrims, infants, divyangjan and elderly.
This information was given by the Union Minister of Minority Affairs, Smt. Smriti Zubin Irani, in a written reply in Lok Sabha today.