Prime Minister's Office
PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
“Our government's aim is to provide permanent solutions for the problems faced by the citizens and empower them”
“We understand the importance of Infrastructure, Scale and Speed for building a modern India”
“Our thinking is not fragmented we do not believe in tokenism”
“We have succeeded and we are using technology for empowering common citizens”
“The success of Digital India has drawn the attention of the whole world”
“We have focused on national progress and also paid attention to regional aspirations”
“It is our resolve that India becomes ‘Viksti Bharat’ by 2047”
09 FEB 2023 3:51PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi replied to the motion of thanks on the President’s address to Parliament in the Rajya Sabha today. The Prime Minister started his reply by thanking Rashtrapati Ji for guiding both the Houses by presenting the vision of ‘Viksit Bharat’ in her address.
The Prime Minister said as opposed to the earlier times “Our government's aim is to provide permanent solutions for the citizens and empower them.” He said while it was the responsibility of the government in the earlier times to provide solutions to the people’s problems, they had different priorities and intentions. “Today we are moving towards permanent solutions to the problems”, he added. The Prime Minister gave the example of the water issue and explained that instead of tokenism, a holistic integrated approach of creating water infrastructure, water governance, quality control, water conservation, and irrigation innovation has been deployed. Similar measures have created permanent solutions in financial inclusion, DBT via Jan Dhan - Aadhar- Mobile, infrastructure planning and implementation via PM Gatishakti Masterplan,
“We understand the importance of Infrastructure, Scale and Speed for building a modern India”, the Prime Minister said. He emphasized that the working culture in the country has been transformed by the power of technology and the government is focused on increasing the speed and enhancing its scale.
“Mahatma Gandhi used to say ‘shrey’ (merit) and ‘priy’ (dear). We have chosen the path of ‘shrey’ (merit)”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister underlined that the path chosen by the government is not the one where resting is a priority, but the one where we work tirelessly every day and night to fulfill the aspirations of the common people.
The Prime Minister highlighted that the government has taken the significant step of achieving saturation in the Azadi Ka Amrit Kaal. He reiterated the efforts of the government where 100 percent of benefits reach every beneficiary in the country. “This is true secularism. This eliminates discrimination and corruption”, Shri Modi said.
The Prime Minister said “For decades, the development of tribal communities was neglected. We gave top priority to their welfare.” He informed that a separate Ministry for tribal welfare was created during the tenure of Prime Minister Atal Bihari Vajpayee and concerted efforts for tribal welfare were undertaken.
The Prime Minister emphasized that “small farmers are the backbone of India's agriculture sector. We are working to strengthen their hands.” The Prime Minister said that small farmers were neglected for a very long time. The current government focussed on their needs and created many opportunities for the small farmers along with small vendors and artisans. The Prime Minister also elaborated on the steps taken for women empowerment and talked about the government’s initiative to empower, ensure dignity and create ease of living at every stage of a woman’s life in India.
“With the expertise of our scientists and innovators, India is becoming a pharma hub of the world”, the Prime Minister remarked as he drew attention to the unfortunate events when some people tried to let down India’s scientists, innovators and vaccine manufacturers. The Prime Minister talked about inculcating scientific temper through measures like Atal Innovation Mission and Tinkering lab. He complimented the youth and scientists for fully harnessing the opportunities created by the government and launching private satellites. “We have succeeded and are using technology for empowering common citizens”, he said.
“The country today remains the world leader in digital transactions. The success of Digital India has drawn the attention of the whole world today”, the Prime Minister said. He recalled the time when India used to import mobile phones whereas today, we take pride that mobile phones are being exported to other countries.
“It is our resolve that India becomes ‘Viksti Bharat’ by 2047”, the Prime Minister remarked. He reiterated that the government has taken many significant steps to grab the opportunities that we have been looking out for. “India is ready to take the giant leap and not look back anymore”, the Prime Minister concluded.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଗତ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ରଖିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ନାଗରିକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା”
“ଏକ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଗତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆମେ ବୁଝିଛୁ”
“ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ବିଖଣ୍ଡିତ ନୁହେଁ ଆମେ ପ୍ରତିକାତ୍ମକରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁନାହୁଁ”
“ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଆମେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ”
“ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଛି”
“ଆମେ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆକାଂକ୍ଷା ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛୁ”
“୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ "ବିକଶିତ ଭାରତ'” ହେବା ଆମର ସଂକଳ୍ପ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି”
09 FEB 2023 3:51PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଗତ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବର ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟରେ "ବିକଶିତ ଭାରତ” ର ଦର୍ଶନ ଉପସ୍ଥାପନ କରି ଉଭୟ ଗୃହକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିବାରୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବା ସହ ଏହାର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଯୋଗାଇବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ପୂର୍ବ ସମୟରେ ସରକାରଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ ଥିବାବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ଭିନ୍ନ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ଦିଗରେ ଗତି କରୁଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳ ପ୍ରସଙ୍ଗର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତିକାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଜଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଜଳ ପ୍ରଶାସନ, ଗୁଣବତ୍ତା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜଳସେଚନ ନବୀକରଣର ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ସମାନ ପଦକ୍ଷେପ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଜନ ଧନ- ଆଧାର- ମୋବାଇଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଡିବିଟି, ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି ।
“ଏକ ଆଧୁନିକ ଭାରତ ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ମାପ ଏବଂ ଗତିର ଗୁରୁତ୍ୱ ଆମେ ବୁଝୁଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିର ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସରକାର ଏହାର ଗତି ବଢାଇବା ଏବଂ ମାପ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।”
“ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ କହୁଥିଲେ ‘ଶ୍ରେୟ’ (ଯୋଗ୍ୟତା) ଏବଂ ‘ପ୍ରିୟ’ (ବନ୍ଧୁ) । ଆମେ ‘ଶ୍ରେୟ’ (ଯୋଗ୍ୟତା) ର ରାସ୍ତା ବାଛିଛୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ବାଛିଥିବା ପଥ ଯେଉଁଠାରେ ବିଶ୍ରାମ ନେବା ପ୍ରାଥମିକତା ନୁହେଁ, ବରଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦିନରାତି ନିରନ୍ତର ପରିଶ୍ରମ କରୁଛୁ ।
ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ କାଳରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ହାସଲ ପାଇଁ ସରକାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି । ସେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଶତପ୍ରତିଶତ ଲାଭ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚେ । ଏହା ପ୍ରକୃତ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା । ଏହା ଭେଦଭାବ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ଦୂର କରେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିକାଶରେ ଅବହେଳା କରାଯାଇଥିଲା । ଆମେ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ପୃଥକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଦିବାସୀ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ମେରୁଦଣ୍ଡ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ହାତକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅବହେଳା କରାଯାଇଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ କାରିଗରମାନଙ୍କ ସହିତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତରେ ମହିଳାଙ୍କ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସଶକ୍ତିକରଣ, ସମ୍ମାନର ସୁନିଶ୍ଚିତତା ତଥା ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ।
ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକଙ୍କ ପାରଦର୍ଶିତା ସହିତ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଔଷଧ ହବରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଉଦ୍ଭାବକ ଏବଂ ଟିକା ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କୁ ଛୋଟ ଦେଖାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ୍ ମିଶନ୍ ଏବଂ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସ୍ୱଭାବ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ସରକାର ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ସୁଯୋଗକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରି ଘରୋଇ ଉପଗ୍ରହ ଉତକ୍ଷେପଣ କରିଥିବାରୁ ସେ ଯୁବକ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ସଫଳ ହୋଇଛୁ ଏବଂ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରୁଛୁ ।
ଡିଜିଟାଲ କାରବାରରେ ଦେଶ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସଫଳତା ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଲେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା, ଆଜି ଆମେ ଗର୍ବିତ ଯେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ‘ବିକଶିତ ଭାରତ’ ରେ ପରିଣତ ହେବା ଆମର ସଙ୍କଳ୍ପ । ସେ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ସୁଯୋଗର ସଦୁପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଆମେ ଖୋଜୁଥିଲୁ । ଭାରତ ବିଶାଳ ଲମ୍ଫ ଦେବା ସହିତ ଏବଂ ଆଉ ପଛକୁ ଚାହିଁବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନାହିଁ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ ।