Ministry of Finance
CLEANER BALANCE SHEETS LEAD TO ENHANCED LENDING BY FINANCIAL INSTITUTIONS
GROWTH IN CREDIT OFFTAKE, INCREASED PRIVATE CAPEX TO USHER VIRTUOUS INVESTMENT CYCLE
GROWTH OF NON-FOOD CREDIT OFFTAKE BY SCBs IN DOUBLE DIGIT SINCE APRIL 2022
GROSS NPA RATIO OF SCHEDULED COMMERCIAL BANKS (SCBs) AT 7-YEAR LOW
RECOVERY RATE FOR SCBs THROUGH IBC HIGHEST IN FY 22
31 JAN 2023 1:53PM by PIB Delhi
The balance sheet clean-up exercise over the last few years has enhanced the lending ability of financial institutions – seen in double-digit growth of non-food credit offtake by Scheduled Commercial Banks (SCBs) since April 2022. This was pointed out by the Economic Survey 2022-2023, tabled by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman in Parliament here today.
The Survey forecasts the financial system to play a key role in realizing objectives of Amrit Kaal - ushering a virtuous investment cycle backed by healthy balance sheet of banks, stronger capital base of NBFCs and robust growth in Assets under Management (AUM) of domestic mutual funds.
MONETARY DEVELOPMENTS
The Survey highlights that the return of inflation in 2022 across advanced and emerging economies led to a synchronous tightening of monetary policy.
RBI in its response initiated monetary tightening cycle in April 2022 and raised policy rates by a cumulative 225 basis points till December 2022 – leading to tightening of domestic financial conditions, reflected in lower growth of monetary aggregates. This was intended to support to economic growth while controlling inflation within target range.
LIQUIDITY CONDITIONS AND MONETARY POLICY TRANSMISSION
The Survey further adds that the “change in RBI’s policy stance in FY23 led to a moderation of surplus liquidity conditions that prevailed during the pandemic years.” The daily net liquidity absorption averaged ₹2.5 lakh crore during FY23 (up to 21 December 2022) as compared with ₹6.7 lakh crore in FY22.
Lending and deposit rates of banks increased during FY23 in consonance with the policy repo rate changes. Overall, the weighted average lending rate (WALR) on fresh and outstanding rupee loans rose by 135 bps and 71 bps, respectively, in FY23 (up to November 2022). On the deposit side, the weighted average domestic term deposit rate (WADTDR) on outstanding deposits increased by 59 bps in FY23 (up to November 2022). The increase in the WALRs on fresh loans was higher in the case of public sector banks, while that of the WADTDR on outstanding deposits and WALR on outstanding loans was higher for private banks.
G-SEC MARKET SCENARIO
In the Government securities (G-sec) market, the Survey notes that bond yields were on an upward trajectory until June 2022 on concerns of high inflation and policy rate hikes. These yields moderated in November and December 2022, aided by lower crude oil prices, a slower pace of rate hikes, and general moderation in global sovereign bond yields.
BANKING SECTOR
Economic Survey 2022-2023 points out that the efforts of RBI and the Government in terms of calibrated policy measures like strengthening the regulatory and supervisory framework, implementation of 4R’s approach of Recognition, Resolution, Recapitalization and Reforms have culminated in the enhancement of risk absorption capacity and a healthier banking system balance sheet both in terms of asset quantity and quality over the years.
The Gross Non-Performing Assets ratio (GNPA) of SCBs has decreased from 8.2 per cent in March 2020 to a seven-year low of 5.0 per cent in September 2022. “Lower slippages and the reduction in outstanding GNPAs through recoveries, upgrades and write-offs led to this decrease”, the Survey said. As per the baseline scenario of the RBI’s stress testing framework, the declining tendency in the GNPA ratio is likely to continue and is projected to drop further to 4.9 per cent in March 2023. Moreover, with shrinking GNPAs, the Provisioning Coverage Ratio (PCR) has been increasing steadily since March 2021 and reached 71.6 per cent in September 2022.
CREDIT GROWTH
The recovery in economic activity in FY22, along with the enhanced financial soundness of banks and corporates, has bolstered the expansion of non-food bank credit since June 2021. The YoY growth in non-food bank credit accelerated to 15.3 per cent in December 2022”, stated the Survey. Credit growth has been broad-based across sectors, with retail credit driving the growth primarily owing to rising demand for home loans.
Credit to agriculture and allied activities was supported by the Government’s concessional institutional credit and higher agricultural credit target. Industrial credit growth has been buoyed by a pick-up in credit to MSMEs, assisted by the Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) and the support of government’s production-linked incentive scheme and improvement in capacity utilization. Credit growth in services was driven by a recovery in credit to NBFCs, commercial real estate and trade sectors.
The Survey further adds that the well-capitalized banking system with a low NPA ratio and more robust corporate sector fundamentals will continue to enhance the flow of bank credit into productive investment opportunities, notwithstanding the rising interest rates.
CONTINUING RECOVERY OF NBFCs
Economic Survey 2022-2023 flags the consistent rise of NBFCs’ credit as a proportion to GDP as well as in relation to credit extended by SCBs. Supported by various policy initiatives, NBFCs could absorb the shocks of the pandemic. They built up financial soundness during FY22, marked by balance sheet consolidation, improvement in asset quality, augmented capital buffers and profitability.
The continuous improvement in asset quality is seen in the declining GNPA ratio of NBFCs from the peak of 7.2 per cent recorded during the second wave of the pandemic (June 2021) to 5.9 per cent in September 2022, reaching close to the pre-pandemic level.
Credit extended by NBFCs is picking up momentum, with the aggregate outstanding amount at ₹31.5 lakh crore as of September 2022. NBFCs continued to deploy the largest quantum of credit from their balance sheets to the industrial sector, followed by retail, services, and agriculture.
PROGRESS UNDER INSOLVENCY AND BANKRUPTCY CODE
The Survey notes that in FY 2022, the total amount recovered by SCBs under IBC has been the highest compared to other channels such as Lok Adalats, SARFAESI Act and DRTs in this period.
Since the inception of the IBC in December 2016 it has augmented the Ease of Doing Business. 5,893 Corporate Insolvency Resolution Processes (CIRPs) had commenced by end-September 2022, of which 67 per cent have been closed. Sectoral analysis reveals that 52 per cent of the ongoing CIRPs belong to industry, followed by 37 per cent in the services sector by September 2022, observes the Survey.
As an evidence of behavioral change among Corporate Debtors (CDs), the Survey notes that until September 30 2022, 23,417 applications for initiation of Corporate Insolvency Resolution Proceedings (CIRP) of CDs having underlying default of ₹7.3 lakh crore were disposed of before their admission into CIRP, due to the fear of losing control over CD upon initiation of CIRP.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
ক্লীন হেন্না ওইবা বেলেন্স শিত লৈবনা ফাইনেন্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা লেন্দিং হেন্না তৌবা ঙমহল্লি
ক্রেদিত ওফতেক্তা গ্রোথ লৈবা, প্রাইভেত কেপেক্স হেনগৎলকপনা অফবা ইনভেস্তমেন্ত সাইকল লাকহল্লগনি
এস.সি.বি.গী নন-ফুদ ক্রেদিত ওফতেক্কী গ্রোথনা এপ্রিল ২০২২গী মতুংদগী দবল দিজিত ওইখি
সেদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্ক (এস.সি.বি.)শিংগী গ্রোস এন.পি.এ. রেসিওনা চহি ৭গী খ্বাইদগী নেম্বা ওইরে
আই.বি.সি.গী খুত্থাংদা এস.সি.বি.গী রিকবরী রেতনা শেনবা চহি ২২দা খ্বাইদগী য়ামখি
31 JAN 2023 1:53PM by PIB Imphal
মমাংগী চহি খরসিদা পাংথোকখিবা বেলেন্স শিত ক্লীন-অপ তৌবগী থবকশিংনা ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংগী লেন্দিং তৌবা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহল্লে অমসুং ফিভম অসি এপ্রিল ২০২২দগী হৌনা সেদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্ক (এস.সি.বি.)শিংগী নন-ফুদ ক্রেদিত ওফতেক্কী গ্রোথনা দবল দিজিত ওইখিবসিদা উবা ফংই। ৱাফম অসি ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না ঙসি পার্লিয়ামেন্ততা পুথোকখিবা ইকোনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩দা ফোংদোক্লি।
বেঙ্ককী হেল্থী ওইবা বেলেন্স শিত, এন.বি.এফ.সি.শিংগী মপাঙ্গল হেন্না লৈরবা কেপিতেল বেজ অমসুং দোমেস্তিক ম্যুচুএল ফন্দগী এসেত অন্দর মেনেজমেন্ত (এ.য়ু.এম.)কী অচৌবা শাহৌনা তেংবাংদুনা অফবা ইনভেস্তমেন্ত সাইকল অমা লাকহন্দুনা অমৃত কালগী পান্দমশিং ফংহনবদা ফাইনেন্সিএল সীস্তেম অসিনা অচৌবা থৌদাং য়াগনি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি।
মনিতরী দিভেলপমেন্তশিং
চাউখৎপা অমসুং চাউখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোনশিংদা ইং ২০২২দা ইনফ্লেসন হল্লকপনা মতম অমত্তদা মনিতরী পোলিসী লাকশিল্লক্লিবনি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি।
আর.বি.আই.না পাউখুম ওইনা এপ্রিল ২০২২দা মনিতরী তাইতনিং সাইক্লিং তৌবা হৌখি অমসুং দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা পোলিসী রেতপু অপুনবা বেসিস পোইন্ত ২২৫দা হেনগৎখি, মসিনা দোমেস্তিক ফাইনেন্সিএল কন্দিসন লাকশিনখি, অমসুং ফিভম অসি মনিতরী এগ্রিগেতকী শাহৌ নেম্বসিদা উবা ফংখি। থৌওং অসি ইফ্লেসনবু তার্গেত রেঞ্জকী মনুংদা লাকশিন্নবা থমদুনা শেন্মিৎলোনগী শাহৌ লৌবদা তেংবাংনবগীদমক্তা পাংথোকখিবনি।
লিকুইদিতীগী ফিভম অমসুং মনিতরী পোলিসী ত্রান্সমিসন
“শেনবা চহি ২৩দা আর.বি.আই.গী পোলিসীগী খোঙফমদা অহোংবা লৈবনা সর্প্লস লিকুইদিতী কন্দিসন অসিবু কা হেনবা ওইহনখিদে অমসুং ফিভম অসি লাইচৎকী চহিশিংদা লেংদনা লৈখি” হায়না সর্ভে অসিনা মখা তানা ফোংদোক্লি। শেনবা চহি ২২গী লুপা করোর লাখ ৬.৭কা চাংদম্নবদা শেনবা চহি ২৩গী মনুংদা (দিসেম্বর ২১, ২০২২ ফাওবদা) নোংমগী নেত লিকুইদিতী এব্জোর্প্সন্না লুপা করোর লাখ ২.৫গী চাংচত্তা লৈখি।
শেনবা চহি ২৩গী মনুংদা বেঙ্কশিংগী লেন্দিং অমসুং দিপোজিত রেতনা পোলিসী রেপো রেত হোংবগা মান্ননা হেনগৎখি। অপুনবগী ওইনা, অনৌবা অমসুং আউতস্তেন্দিং রুপী লোনশিংগী ৱেতেদ এভরেজ লেন্দিং রেত (দবল্যু.এ.এল.আর.)না শেনবা চহি ২৩দা (নবেম্বর ২০২২ ফাওবদা) মথংশিৎনা বি.পি.এস. ১৩৫ অমসুং ৭১দা হেনগৎখি। দিপোজিত তৌবগী ওইনদি, আউতস্তেন্দিং দিপোজিতকী ৱেতেদ এভরেজ দোমেস্তিক তর্ম দিপোজিত রেত (দবল্যু.এ.দি.তি.দি.আর.) ইসি শেনবা চহি ২৩ (নবেম্বর ২০২২ ফাওবদা)দা বি.পি.এস. ৫৯দা হন্থখি। অনৌবা লোন্দা দবল্যু.এ.এল.আর. হেনগৎপগী মতৌনা পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংগী মতাংদা হেন্না ৱাংখি, অদুগা আউস্তেন্দিং দিপোজিতকী দবল্যু.এ.দি.তি.দি.আর. অমসুং আউস্তেন্দিং লোনগী দবল্যু.এ.এল.আর. অসি প্রাইভেত বেঙ্কশিংগী ওইনা ৱাংখি।
জি.-সেক মার্কেতকী ফিভম
গবর্নমেন্ত সেক্যুরিতিজ (জি.-সেক) মার্কেত্তা বোন্দ য়িল্দশিংনা ইনফ্লেসন ৱাংবা অমসুং পোলিসী রেত হেনগৎপগী মতুং ইন্না জুন ২০২২ ফাওবদা মথক কাখি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি। য়িল্দশিং অসি নবেম্বর অমসুং দিসেম্বর ২০২২দা ময়াই ওইরপ ওইখি, মসিগী মরমদি ক্রুদ ওইল মমল নেম্বা, রেত হেনগৎপগী খোঙজেল তপ্পা অমসুং মালেমগী সোভরেন বোন্দ য়িল্দ ময়াই ওইরকপদগীনি।
বেঙ্কিং সেক্তর
রেগ্যুলেতরী অমসুং সুপর্বাইজরী ফ্রেমৱর্ক মপাঙ্গল লৈহনবা, রিকোগনিসন, রিজোল্যুসন, রিকেপিতেলাইজেসন অমসুং রিফোর্মগী আর.৪গী থৌওং পায়খৎপগুম্বা নিংথিনা নৈনরবা পোলিসীগী খোঙথাংশিং পায়খৎপগী মতাংদা আর.বি.আই. অমসুং সরকারনা হোৎনরিবশিংনা চহি কয়াসিগী মনুংদা রিস্ক এব্জোর্প্সন কেপাসিতী হেন্না ফগৎহল্লে অমসুং এসেত ক্বানিতিতীগা মরী লৈননা বেঙ্কিং সীস্তেমগী অফবা বেলেন্স শিত অমসু লৈহনবা ঙমখি হায়না ইকোনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩না ফোংদোক্লি।
এস.সি.বি.শিংগী গ্রোস নন-পরফোর্মিং এসেত রেসিও (জি.এন.পি.এ.) অসি মার্চ ২০২০দা ওইরম্বা ৮.২%দগী চহি তরেৎকী মনুংদা খ্বাইদগী নেম্বা ওইনা সেপ্তেম্বর ২০২২দা ৫.০%দা হন্থখি। “রিকোবরী, অপগ্রেদ অমসুং রাইত-ওফ তৌবগী খুত্থাংদা স্লিপ্পেজ নেম্বা অমসুং আউতস্তেন্দিং জি.এন.পি.এ.শিং হন্থবদগী ফিভম অসিদা তারক্লিবনি”, সর্ভে অসিনা হায়রি। আর.বি.আই.গী স্ত্রেস তেস্তিং ফ্রেমৱর্ক্কী বেজলাইন সিনারিওগী মতুং ইন্না, জি.এন.পি.এ. রেসিও হন্থবগী ফিভম অসি মখা তাথবা য়ারি অমসুং মার্চ ২০২৩দা মখা তানা ৪.৯%দা তাথরকখিগনি হায়না পানরি। মসিদা নত্তনা, জি.এন.পি.এ. তাথরকপগা লোয়ননা, প্রোবিজনিং কবরেজ রেসিও (পি.সি.আর.)সু মার্চ ২০২১দগী তপ্না তাথরক্লি অমসুং সেপ্তেম্বর ২০২দা ৭১.৬% য়ৌখি।
ক্রেদিত গ্রোথ
শেনবা চহি ২২দা শেন্মিৎলোনগী থবকশিং ফগৎলকপগা লোয়ননা বেঙ্ক অমসুং কোর্পোরেতশিংগী শেল-থুমগী ফিভম ফগৎলকপগী মতৌনা জুন ২০২১দগী হৌনা নন-ফুদ বেঙ্ক ক্রেদিত পাকথোক-চাউথোকহনবদা তেংবাংখি। নন-ফুদ বেঙ্ক ক্রেদিতকী ৱাই.-ও.-ৱাই. গ্রোথ অসি য়াম্না হেনগত্তুনা দিসেম্বর ২০২২দা ১৫.৩% য়ৌখি”, সর্ভে অসিনা পাউদমখি। হোম লোনগী অপাম্বা হেন্না লৈরকপগী মরম্না মরু ওইবা ৱাফম ওইদুনা রিতেল ক্রেদিতনা গ্রোথ লৈহনবগা লোয়ননা ক্রেদিত গ্রোথ অসি সেক্তর পুম্বগী ওইনা পাক চাউখি।
লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা থবকশিংগী ক্রেদিতপু সরকারগী কন্সেস্নেল ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিত অমসুং লৌউ-শিংউগী ক্রেদিত তার্গেত অৱাংবা পান্দম থম্বনা শৌগৎখি। ইন্দস্ত্রীএল ক্রেদিত গ্রোথপু ইমর্জেন্সী ক্রেদিত লাইন গেরেন্তী স্কিম (ই.সি.এল.জি.এস.)না তেংবাংদুনা এম.এস.এম.ই.দা ক্রেদিত পীবা হৌরকপগী মতৌ অমসুং কেপাসিতী শিজিন্নবগী থৌওং ফগৎলকপনা অফবা ফিভমদা লৈহল্লি। সর্ভিসকী ক্রেদিত গ্রোথ অসিবুনা এন.বি.এফ.সি., কম্মর্সিএল রিএল ইস্তেত অমসুং ত্রেদ সেক্তরশিংদা ক্রেদিত পীবদা রিকোবরী লাকপনা মশক থোক্না তেংবাংলি।
এন.পি.এ. রেসিও নেম্বা অমসুং হেন্না চাউরবা কোর্পোরেত সেক্তর ফন্দামেন্তেলশিংনা নিংথিনা কেপিতেল থাদরবা বেঙ্কিং পথাপ অসিনা ইন্তরেস্ত রেত ৱাংখৎচরক্লবসু বেঙ্ক ক্রেদিতকী থৌওংবু কান্নগদবা ইনভেস্তমেন্তকী খুদোংচাবদা লেপ্তনা ওন্থোকখিগনি হায়না সর্ভে অসিনা মখা তানা পল্লি।
এন.বি.এফ.সি.শিংগী রিকোবরী মখা তানা চত্থবা
এন.বি.এফ.সি.গী ক্রেদিতনা লেপ্তনা হেনগৎলকপা অসিবু জি.দি.পি.গা মান্নবগা লোয়ননা এস.সি.বি.না পীবা ক্রেদিতকা মরী লৈনৈ হায়না ইকোনোমিক সর্ভে ২০২২-২৩না হায়রি। পোলিসীগী তোঙানবা খোঙথাং কয়ানা তেংবাংদুনা, এন.বি.এফ.সি.শিংনা লাইচৎনা থোকহনবা মার্কেতকী চৈথেংশিং মাইয়োক্নবা ঙমগনি। মখোয়না শেনবা চহি ২২গী মনুংদা শেল-থুমগী অফবা ফিভম শেমগৎখি অমসুং মতৌ অসিবু বেলেন্স শিত কন্সোলিদেত তৌবা, এসেত ক্বালিতী ফগৎহনবা, কেপিতেল বফর অমসুং শেন্দোং লৈবগী মতৌ হেনগৎহনবগী থৌওংদা ৱাফমশিং অসি মমি তাখি।
এন.বি.এফ.সি.গী জি.এন.পি.এ. রেসিওনা লাইচৎকী অনিশুবা ৱেবতা রেকোর্দ তৌখিবা খ্বাইদগী ৱাংবা ৭.২%তগী লাইচৎ মমাংগী থাক্তা নকশিল্লক্তুনা সেপ্তেম্বর ২০২২দা ৫.৯% য়ৌদুনা হন্থরকপগী ফিভমদা এসেত ক্বালিতীনা লেপ্তনা ফগৎলকপগী ফিভমগী মমি তাখি।
এন.বি.এফ.সি.না পীবা ক্রেদিতকী মোমেন্তম হেনগৎলক্লি অমসুং এগ্রিগেত আউস্তেন্দিং এমাউন্তনা সেপ্তেম্বর ২০২২ ফাওবদা লুপা করোর লাখ ৩১.৫ য়ৌখি। এন.বি.এফ.সি.না মখোয়গী বেলেন্স শিত্তগী ইন্দস্ত্রী সেক্তর, মথংদা রিতেল, সর্ভিস অমসুং এগ্রিকলচর সেক্তরদা ক্রেদিত য়াম্না পীবগী থৌওং মখা চত্থখি।
ইন্সোল্ভেন্সী অমসুং বেঙ্ক্রপ্সী কোদকী মখাদা লৈবা প্রোগ্রেস
শেনবা চহি ২০২২দা এস.সি.বি.না আই.বি.সি.গী মখাদা রিকোবর তৌবা অপুনবা শেনফম্না মান্নবা মতমসিদা লোক অদালত, সারফেসী এক্ত অমসুং দি.আর.তি.গুম্বা অতোপ্পা চেনেলশিংগা চাংদম্নবদা খ্বাইদগী য়ামখি হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি।
দিসেম্বর ২০১৬দা আই.বি.সি. হৌদোকখিবগী মতুংদগী মসিনা ইজ ওফ দুইং বিজনেস হেন্না ফগৎহনখি। সেপ্তেম্বর ২০২২গী অরোইবা ফাওবদা কোর্পোরেত ইন্সোল্ভেন্সী রিজোল্যুসন প্রোসেস (সি.আই.আর.পি.) ৫৮৯৩ হৌখি অমসুং মসিগী মনুংদগী ৬৭%তি লোইশিনখ্রে। সেপ্তেম্বর ২০২২ ফাওবদা, হৌজিক চত্থরিবা সি.আই.আর.পি.গী ৫২%না ইন্দস্ত্রীগী ওইরি, সর্ভিস সেক্তরনা ৩৭% লৈদুনা তুং ইল্লি হায়না সেক্তরশিং নৈনবা মতমদা খঙবা ঙম্লে হায়না সর্ভে অসিনা ফোংদোক্লি।
কোরপোরেত দেবতর (সি.দি.)শিংগী মরক্তা বিহেবিয়র চেঞ্জ লাকপগী খুদম অমা ওইনা, লুপা করোর লাখ ৭.৩গী অন্দরলাইয়িং দিফোল্ত লৈবা সি.দি.শিংনা সি.আই.আর.পি. চত্থবা হৌনবা সেপ্তেম্বর ৩০, ২০২২ ফাওবদা থাজিল্লকপা এপ্লিকেসন ২৩,৪১৭ অসি সি.আই.আর.পি. চত্থবা হৌখিবা মতমদা সি.দি. মথক্তা লৈরম্বা কন্ত্রোল মাঙগনি কিবদগী মখোয়বু সি.আই.আর.পি.দা মিং চন্দ্রিঙৈদা লোইশিনখ্রে।