Ministry of Finance
PUBLIC HEALTH INFRASTRUCTURE IS ‘NERVE CENTRE OF THE PUBLIC HEALTH SYSTEM’: ECONOMIC SURVEY 2023
1.5 LAKH AYUSHMAN BHARAT- HEALTH & WELLNESS CENTRES SET UP BEFORE 31ST DECEMBER 2022, LEADING TO STRENGTHENING OF PRIMARY HEALTHCARE
NOTABLE ENHANCEMENT IN HUMAN RESOURCES, CORE BUILDING BLOCKS OF THE HEALTH SYSTEM
31 JAN 2023 1:34PM by PIB Delhi
The Economic Survey 2022-23 tabled by Smt Nirmala Sitharaman, Union Minister for Finance and Corporate Affairs has centre staged primary health care and termed public health infrastructure as ‘the nerve centre of the public health system’, forming the basic support system for the last-mile delivery of public health services. Healthcare infrastructure has been acknowledged as an important indicator for understanding the healthcare delivery provisions and welfare mechanisms in a country.
The Economic Survey highlights the recent health sector reforms that have led to a strengthened health infrastructure in the public sector. This is amply reflected in rise in the number of Sub-centres (SCs), Primary Health Centres (PHCs), and Community Health Centres (CHCs) in rural areas. Under the Ayushman Bharat programme, 1.5 lakh Health & Wellness Centres (HWCs) have been made operational before 31st December, 2022. These deliver comprehensive Primary Healthcare services closer to the communities.
Rural healthcare system in India
Progress in Health Infrastructure
The Economic Survey 2023 also underlines the notable enhancement in human resources which are the core building blocks of the health system. These include physicians, nursing professionals, pharmacists, midwives, dentists, allied health professionals, community health workers, social health workers and other health care providers, as well as health management and support personnel.
Indicators
2014
2019
2020
2021
2022
Sub-centres (SCs)
152.3
157.4
155.4
156.1
157.9
Primary Health Centres (PHCs)
25.0
24.9
24.9
25.1
24.9
Community Health Centres (CHCs)
5.4
5.3
5.2
5.5
5.5
Doctors at PHCs
27.4
29.8
28.5
31.7
30.6
Total Specialists at CHCs
4.1
3.9
5.0
4.4
4.5
Auxiliary Nurse Midwife at SCs & PHCs
213.4
234.2
212.6
214.8
207.6
Nursing Staff at PHCs & CHCs
63.9
81.0
71.8
79.0
79.9
Pharmacists at PHCs & CHCs
22.7
26.2
25.8
28.5
27.1
Lab Technicians at PHCs & CHCs
16.7
18.7
19.9
22.7
22.8
(Numbers in thousands, as of March each year)
Source: Rural Health Statistics 2021-22, MoHWF

শেল-থুম মন্ত্রালয়
পব্লিক হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরনা 'পব্লিক হেল্থ সিস্তেমগী য়াংলেন' ওইরি: ইকনমিক সর্ভে ২০২৩
অয়ুস্মান ভারত – হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর লাখ ১.৫ দিসেম্বর ৩১, ২০২২গী মমাঙদা লিংখত্তুনা, প্রাইমারী হেল্থকেয়র মপাঙ্গল কনখৎহল্লি
হেল্থ সিস্তেমগী মচং ওইবা বিল্দিং ব্লোকশিং ওইরিবা, হ্যুমেন রিসোর্সশিংদা মশক থোক্না ফীভম ফগৎলে
31 JAN 2023 1:34PM by PIB Imphal
শেলথুম অমদি কোর্পোরেৎ এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সিতরমন্না পুথোকখিবা ইকনমিক সর্ভে ২০২২-২৩না প্রাইমারী হেল্থ কেয়রবু ময়ায়দা থম্লি অমদি পব্লিক হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরবু, পব্লিক হেল্থ সর্ভিসশিং কাচিন কোয়া য়ৌনা ফংহন্নবগী বেসিক সপ্পোর্ত সিস্তেম শেম্লিবা, ‘পব্লিক হেল্থ সিস্তেমগী য়াংলেন্নি’ হায়রি‍। হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচরবু লৈবাক অমগী হেল্থকেয়র ফংহন্নবগী প্রোভিজনশিং অমদি য়াইফ-থৌরাংগী থৌওংশিং খঙননবগী মরুওইবা ইন্দিকেতর অমা ওইনা লৌনরি‍।
ইকনমিক সর্ভে অসিনা পব্লিক সেক্তরদা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা হন্দক্তা হকশেলগী সেক্তরদা পুরকখিবা রিফোর্মশিং পল্লি‍। হায়রিবশিং অসি খুঙ্গংগী লমশিংদা সভ-সেন্তর (এস.সি.), প্রাইমারী হেল্থ সেন্তর (পি.ঐচ.সি.) অমদি কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তর (সি.ঐচ.সি.) মশিং হেনগৎলকপা অসিদা মরিক চুম্না মমি তারি‍। অয়ুস্মান ভারত প্রোগ্রামগী মখাদা, দিসেম্বর ৩১, ২০২২ ফাওবদা হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর (ঐচ.দব্লিউ.সি.) লাখ ১.৫ মথৌ তৌহনখ্রে‍। হায়রিবশিং অসিনা মপুং ফাবা প্রাইমারী হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং মীয়ামগা নক্ননা য়ৌহল্লি‍।
ভারতকী খুঙ্গংগী হেল্থকেয়র সিস্তেম
হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লৈরিবা খোঙজেল
ইকনমিক সর্ভে ২০২৩না, হকশেলগী সিস্তেমগী মচং ওইবা বিল্দিং ব্লোক ওইরিবা হ্যুমেন রিসোর্সকী লমদা মশক থোক্না ফীভম ফগৎপবুসু পল্লি‍। মসিদা ফীজিক্সিয়ন, নর্সিং প্রোফেস্নেল, ফার্মাসিস্ত, মিদৱাইব, দেন্তিস্ত, এলাইদ হেল্থ প্রোফেস্নেল, কম্ম্যুনিতী হেল্থ ৱর্কর, সোসিএল হেল্থ ৱর্কর অমদি অতৈ হেল্থ কেয়র প্রোভাইদরশিং, লোয়ন-লোয়ননা হেল্থ মেনেজমেন্ত অমদি সপ্পোর্ত পর্সোনেলশিং য়াওরি‍।
ইন্দিকেতরশিং
২০১৪
২০১৯
২০২০
২০২১
২০২২
সব-সেন্তরশিং (এস.সি.)
১৫২.৩
১৫৭.৪
১৫৫.৪
১৫৬.১
১৫৭.৯
প্রাইমারী হেল্থ সেন্তরশিং (পি.ঐচ.সি.)
২৫.০
২৪.৯
২৪.৯
২৫.১
২৪.৯
কম্ম্যুনিতী হেল্থ সেন্তরশিং (সি.ঐচ.সি.)
৫.৪
৫.৩
৫.২
৫.৫
৫.৫
পি.ঐচ.সি.দা লৈরিবা দোক্তরশিং
২৭.৪
২৯.৮
২৮.৫
৩১.৭
৩০.৬
সি.ঐচ.সি.শিংদা লৈরিবা অপুনবা স্পিসিএলিস্তশিং
৪.১
৩.৯
৫.০
৪.৪
৪.৫
এস.সি. অমদি পি.ঐচ.সি.শিংদা লৈরিবা ওকজিলিয়রী নর্স মিদৱাইফ
২১৩.৪
২৩৪.২
২১২.৬
২১৪.৮
২০৭.৬
পি.ঐচ.সি. অমদি সি.ঐচ.সি.শিংদা লৈরিবা নর্সিং স্তাফশিং
৬৩.৯
৮১.০
৭১.৮
৭৯.০
৭৯.৯
পি.ঐচ.সি. অমদি সি.ঐচ.সি.শিংদা লৈরিবা ফার্মাসিস্তশিং
২২.৭
২৬.২
২৫.৮
২৮.৫
২৭.১
পি.ঐচ.সি. অমদি সি.ঐচ.সি.শিংদা লৈরিবা লেব তেক্নিক্সিয়নশিং
১৬.৭
১৮.৭
১৯.৯
২২.৭
২২.৮
(মশিং অসি লিশিংগী খুজিংদনি, মমাঙ চহিগী মার্চ থা ফাওবগীনি)
সোর্স: রুরেল হেল্থ স্তেতিস্তিক্স ২০২১-২২, এম.ও.ঐচ.এফ.দব্লিউ.