তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ৰাজহুৱা সেৱা সম্প্ৰচাৰৰ বাধ্যবাধকতাৰ ওপৰত নীতি-নিৰ্দেশনা জাৰি তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ
30 JAN 2023 5:45PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে ২০২২ চনৰ ৯ নৱেম্বৰত "ভাৰতত টেলিভিছন চেনেলৰ আপলিংকিং আৰু ডাউনলিংকিঙৰ বাবে নিৰ্দেশনা, ২০২২" জাৰি কৰিছিল। গাইডলাইনত অন্যান্য বিষয়ৰ লগতে ব্যক্তিগত সম্প্ৰচাৰকসকলে প্ৰতিদিনে ৩০ মিনিটৰ বাবে ৰাজহুৱা সেৱা সম্প্ৰচাৰ চলাব লাগিব। এই সন্দৰ্ভত মন্ত্ৰালয়ে ব্যক্তিগত উপগ্ৰহ টিভি চেনেল সম্প্ৰচাৰক আৰু তেওঁলোকৰ সংঘৰ সৈতে ব্যাপক আলোচনা কৰে আৰু তেওঁলোকৰ ইনপুটৰ ভিত্তিত ২০২৩ চনৰ ৩০ নৱেম্বৰত "পৰামৰ্শ" জাৰি কৰা হয়।
"পৰামৰ্শ"ৰ জৰিয়তে, মন্ত্ৰালয়ে স্পষ্ট কৰি দিছে যে সম্প্ৰচাৰিত হোৱা কাৰ্যসূচীবোৰৰ প্ৰাসঙ্গিক সমল ৰাজহুৱা সেৱা সম্প্ৰচাৰৰ বাবে গণনা কৰিব পাৰি। এইটোও স্পষ্ট কৰা হৈছে যে সম্প্ৰচাৰ সমলটো সমগ্ৰ 30 মিনিটৰ এটা সময়ত সম্প্ৰচাৰ কৰাটো প্ৰয়োজনীয় নহয়। ইয়াক কেইবাটাও কম সময়ৰ স্লটত সম্প্ৰচাৰ কৰিব পাৰি আৰু সম্প্ৰচাৰকজনে সম্প্ৰচাৰ সেৱা পৰ্টেলত মাহিলী প্ৰতিবেদনৰ ৰূপত ইয়াৰ তথ্য অনলাইনত দাখিল কৰিব লাগিব। সম্প্ৰচাৰৰ বিষয়ত নিম্নলিখিতবোৰ সহ ৰাষ্ট্ৰীয় গুৰুত্ব আৰু সামাজিক প্ৰাসংগিকতাৰ সমল অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব লাগে:
১. শিক্ষা আৰু সাক্ষৰতাৰ প্ৰচলন;
২. কৃষি আৰু গ্ৰামোন্নয়ন;
৩. স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ;
৪. বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি;
৫. মহিলা কল্যাণ;
৬. সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ কল্যাণ;
৭. পৰিৱেশ আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সুৰক্ষা; আৰু
৮. ৰাষ্ট্ৰীয় একত্ৰীকৰণ
পৰামৰ্শটোৰ উদ্দেশ্য হৈছে ব্যক্তিগত উপগ্ৰহ টিভি চেনেলবোৰৰ দ্বাৰা ইয়াৰ স্বেচ্ছামূলক অনুপালন আৰু স্ব-প্ৰমাণপত্ৰৰ জৰিয়তে ৰাজহুৱা সেৱা সম্প্ৰচাৰৰ উদ্দেশ্য প্ৰাপ্ত কৰা।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইটত "পৰামৰ্শদাতা"ৰ এটা প্ৰতিলিপি উপলব্ধ। https://mib.gov.in/sites/default/files/Advisory%20on%20Obligation%20of%20PSB_1.pdf
আৰু ইয়াক ব্ৰডকাষ্টিং সেৱা পৰ্টেলতো চাব পাৰি- https://new.broadcastseva.gov.in/digigov-portal-web-app/Upload?flag=iframeAttachView&attachId=140703942&whatsnew=true

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of I&B issues Advisory on Obligation of Public Service Broadcasting
30 JAN 2023 5:45PM by PIB Delhi
Ministry of Information & Broadcasting has issued the “Guidelines for Uplinking and Downlinking of Television Channels in India, 2022” on 09.11.2022. The Guidelines, among other things, require private broadcasters to undertake public service broadcasting for 30 minutes every day. In this regard, the Ministry undertook extensive consultations with the private satellite TV channel Broadcasters and their Associations and based on their inputs an “Advisory” has been issued on 30.01.2023.
Through the “Advisory”, the Ministry has clarified that the relevant content embedded in the programmes being telecast can be accounted for Public Service Broadcasting. It is also clarified that the content need not be of 30 minutes at a stretch and could be spread over smaller time slots and requires the broadcaster to submit a monthly report online on the Broadcast Seva Portal. The theme for the broadcasting should comprise of content of national importance and of social relevance, including the following, namely
1. education and spread of literacy;
2. agriculture and rural development;
3. health and family welfare;
4. science and technology;
5. welfare of women;
6. welfare of the weaker sections of the society;
7. protection of environment and of cultural heritage; and
8. national integration
The “Advisory” seeks to achieve the objective of Public Service Broadcasting by private satellite TV channels through voluntary compliance and self-certification.
A copy of the “Advisory” is available on the website of the Ministry of Information and Broadcasting at
https://mib.gov.in/sites/default/files/Advisory%20on%20Obligation%20of%20PSB_1.pdf
and the Broadcast Seva Portal at
https://new.broadcastseva.gov.in/digigov-portal-web-app/Upload?flag=iframeAttachView&attachId=140703942&whatsnew=true