প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত এনচিচি কেডেট আৰু এনএছএছ স্বেচ্ছাসেৱকসকলক উদ্দেশ্যি আগবঢ়োৱা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
25 JAN 2023 6:15PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ জ্যেষ্ঠ সহকৰ্মীসকল, দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং ডাঙৰীয়া, এনচিচিৰ সঞ্চালক প্ৰধান, শিক্ষক, অতিথি, মোৰ মন্ত্ৰী পৰিষদৰ আন সকলো সহকৰ্মী, অন্যান্য অতিথি, গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডত অংশগ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন শিল্পী, এনচিচি আৰু এনএছএছৰ মোৰ যুৱ সতীৰ্থসকল!
মই দেখি আছিলো, আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে নেতাজীৰ বেশভূষা পৰিহিত ইমানবোৰ শিশু অৱতাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাসগৃহলৈ আহিছে। প্ৰথমে আপোনালোক সকলোকে প্ৰণাম জনাইছো। জয় হিন্দৰ মন্ত্ৰই আমাক প্ৰতিবাৰেই অনুপ্ৰাণিত কৰে।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইসপ্তাহমানত যুৱ সহকৰ্মীসকলক বাৰে বাৰে লগ পোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। এমাহ আগতে আমি 'বীৰ বাল দিৱস' উদযাপন কৰিছিলো, সাহসী পুত্ৰসকলৰ বীৰত্ব আৰু ত্যাগক প্ৰণাম জনোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। ইয়াৰ পিছত কৰ্ণাটকৰ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ মহোৎসৱ’ত অংশগ্ৰহণ কৰে। তাৰ মাত্ৰ দুদিন পিছতে দেশৰ তৰুণ অগ্নিবীৰসকলৰ লগত কথা-বতৰা হ’ল। তাৰ পিছত উত্তৰপ্ৰদেশৰ খেল মহাকুম্ভৰ এটা অনুষ্ঠানত যুৱ খেলুৱৈৰ সৈতে আলোচনা হয়। ইয়াৰ পিছত আজি সংসদত আৰু তাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাসগৃহত নিজৰ নেতা চিনি লওক কাৰ্যসূচীৰ লগত জড়িত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক লগ পোৱাৰ সুযোগ পালোঁ। মাত্ৰ কালি ৰাষ্ট্ৰীয় শিশু বঁটা লাভ কৰা দেশৰ আশাব্যঞ্জক শিশুসকলক লগ পালোঁ। আজি এই বিশেষ অনুষ্ঠানত আপোনালোক সকলোকে লগ পাইছো। কিছুদিনৰ পাছত দেশৰ লাখ লাখ যুৱক-যুৱতী আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’ৰ জৰিয়তে মত বিনিময় কৰিবলৈ ওলাইছো। প্ৰতি বছৰৰ দৰে এইবাৰো মই এনচিচিৰ কাৰ্যসূচীৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ পাম।
বন্ধুসকল,
এই যুৱ সংবাদ মোৰ বাবে দুটা কাৰণত বিশেষ গুৰুত্ব আছে। এটা কাৰণ যুৱক-যুৱতীৰ শক্তি, সতেজতা, উৎসাহ, আবেগ, নতুনত্ব থাকে। আপোনালোকৰ সকলো ইতিবাচকতাই মোক অনুপ্ৰাণিত কৰি ৰাখে, দিনে-নিশাই কাম কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। দ্বিতীয়তে, স্বাধীনতাৰ এই সোণালী যুগত আপোনালোক সকলোৱে দেশৰ আকাংক্ষা, দেশৰ সপোনক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। আপুনিও এখন উন্নত ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ হিতাধিকাৰী হ’বলৈ গৈ আছে আৰু ইয়াৰ নিৰ্মাণৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ দায়িত্বও আপোনাৰ কান্ধত। বিভিন্ন কাৰ্যসূচীত যুৱক-যুৱতীসকলৰ অংশগ্ৰহণ যিদৰে বৃদ্ধি পাইছে, ই উৎসাহজনক। পৰক্ৰম দিৱসৰ ওপৰত এটা ডাঙৰ বাৰ্তা লৈ আয়োজিত প্ৰতিযোগিতাত আপোনালোকৰ দৰে ল'ৰা-ছোৱালীৰ অংশগ্ৰহণ ইয়াৰ নিদৰ্শন। অমৃত মহোৎসৱৰ লগত জড়িত এনে বহু অনুষ্ঠান, কাৰ্যসূচী আৰু প্ৰতিযোগিতা দেশত ধাৰাবাহিকভাৱে অনুষ্ঠিত হৈ আছে। তেওঁলোকৰ লগত যোগ দিছে লাখ লাখ কোটি যুৱক-যুৱতীয়ে। এয়া কম বয়সতে দেশৰ বাবে বৃহৎ সপোন আৰু সমৰ্পণৰ প্ৰতীক। ভাৰতৰ নৱপ্ৰজন্ম যে দেশৰ দায়িত্বৰ বাবে সাজু আৰু নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিবলৈও সাজু তাৰ প্ৰমাণ এইটোৱেই। লগতে কবিতা, চিত্ৰাংকন, সাজ-পোছাক আৰু ৰচনা লিখাৰ এই প্ৰতিযোগিতাসমূহত বিজয়ী হোৱা সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ অভিনন্দন জনাইছো। প্ৰতিবাৰৰ দৰেই আমাৰ এনচিচি আৰু এনএছএছৰ বৃহৎ সংখ্যক কেডেট, বিভিন্ন শিল্পীয়েও গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ ওলাইছে। আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা।
বন্ধুসকল,
এনচিচি আৰু এনএছএছ হৈছে এনে সংগঠন যিবোৰে যুৱ প্ৰজন্মক জাতীয় লক্ষ্য আৰু জাতীয় চিন্তাৰ সৈতে সংযোগ কৰে। সমগ্ৰ দেশে অনুভৱ কৰিছে যে ক’ৰোনা কালত এনচিচি আৰু এনএছএছৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকলে দেশৰ সম্ভাৱনা কেনেদৰে বৃদ্ধি কৰিছিল। সেইবাবেই এই সংগঠনসমূহক উৎসাহিত আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে চৰকাৰৰ অহৰহ প্ৰচেষ্টা চলি আহিছে। বৰ্তমানলৈকে আমাৰ সীমান্ত আৰু সাগৰীয় উপকূলৰ জিলাসমূহত বহু ধৰণৰ প্ৰত্যাহ্বান আহিয়েই আছে। চৰকাৰে আপোনালোকৰ দৰে যুৱক-যুৱতীকো তেওঁলোকৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সাজু কৰি তুলিছে। দেশৰ এনে কেইবা ডজন জিলাত এনচিচিৰ এক বিশেষ কাৰ্যসূচী চলোৱা হৈছে, সেনা, নৌসেনা আৰু বায়ুসেনাৰ জৰিয়তে বিশেষ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগে লগে যুৱ সহযোগীসকল ভৱিষ্যতৰ বাবেও সাজু হ’ব আৰু প্ৰয়োজন হ’লে প্ৰথম সঁহাৰি জনোৱাৰ ভূমিকাও পালন কৰিব পাৰিব। এতিয়া আমি ভাইব্ৰেণ্ট বৰ্ডাৰ এৰিয়া প্ৰগ্ৰেমৰ কামো কৰি আছো। ইয়াৰ অধীনত সীমান্ত গাঁৱৰ উন্নয়ন হৈছে, তাত সকলো ধৰণৰ সা-সুবিধা গঢ়ি তোলা হৈছে। সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি, পৰিয়ালসমূহে নিজৰ গাঁৱৰ ফালে থাকিবলৈ পছন্দ কৰা, শিক্ষা আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ উন্নত সুযোগ সৃষ্টিৰ প্ৰচেষ্টা লোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ মাজত আপুনি নিশ্চিতভাৱে এটা বস্তু আপোনাৰ জীৱনত উপযোগী বিচাৰি পাব। যেতিয়া আপুনি জীৱনত ভাল কাম এটা কৰে, কিছু সফলতা লাভ কৰে, তেতিয়া আপোনাৰ লগতে আপোনাৰ পিতৃ-মাতৃ আৰু আপোনাৰ পৰিয়ালৰো ইয়াৰ আঁৰত ডাঙৰ ভূমিকা থাকে। তাত আপোনাৰ শিক্ষক, স্কুল আৰু আপোনাৰ বন্ধু-বান্ধৱীৰো ডাঙৰ ভূমিকা আছে। অৰ্থাৎ সকলোৰে সমৰ্থন পায় আৰু সেইটোৱেই প্ৰগতিৰ কাৰণ। আপোনাৰ সামৰ্থ্য আৰু সিদ্ধান্তত সকলোৱে নিশ্চয় বিশ্বাস কৰিছিল। সকলোৱে নিশ্চয় আপোনাৰ এই প্ৰচেষ্টাত যোগ দিছে। আৰু আজি যেতিয়া আপুনি গণৰাজ্য দিৱসৰ পেৰেডত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, তেতিয়া আপোনাৰ পৰিয়াল, স্কুল-কলেজ আৰু স্থানীয় লোকৰ সন্মানো বৃদ্ধি পাইছে। অৰ্থাৎ আমাৰ সফলতা কেৱল আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ পৰাই নহয়। আৰু আমাৰ সফলতা কেতিয়াও অকল আমাৰ নহয়। আপোনাৰ জীৱনত সমাজ আৰু দেশৰ প্ৰতি একে ধৰণৰ মনোভাৱ থাকিব লাগিব। যি ক্ষেত্ৰত আপুনি আগ্ৰহী, তাত আগবাঢ়িব লাগিব। কিন্তু, লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ হ’লে বহুত মানুহক লগত লৈ যাব লাগিব। দলীয় মনোভাৱৰ সৈতে কাম কৰিব লাগিব। গতিকে যেতিয়া আপুনি নিজৰ লক্ষ্য, নিজৰ লক্ষ্য দেশৰ লক্ষ্যৰ লগত মিলাই দিব তেতিয়া আপোনাৰ সফলতাৰ পৰিসৰ বহল হ’ব। আপোনাৰ সফলতাক বিশ্বই ভাৰতৰ সফলতা হিচাপে চাব। ড° এ পি জে আব্দুল কালাম, হোমী জাহাংগীৰ ভাৱা আৰু ড° চি ভি ৰমনৰ দৰে বিজ্ঞানীয়েই হওক বা মেজৰ ধ্যানচান্দৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আজিৰ ডাঙৰ ডাঙৰ ক্ৰীড়াবিদেই হওক, সমগ্ৰ বিশ্বই তেওঁলোকৰ জীৱনত কৰা কাম, তেওঁলোকে অৰ্জন কৰা মাইলৰ খুঁটি, ভাৰতৰ সফলতা বুলি গণ্য কৰে। ইয়াৰ উপৰি ভাৰতৰ এই সফলতাবোৰত বিশ্বই নিজৰ বাবে এক নতুন ভৱিষ্যত দেখিছে। অৰ্থাৎ ঐতিহাসিক সফলতাবোৰ হ’ল সেইবোৰ, যিবোৰ সমগ্ৰ মানৱতাৰ বিকাশৰ খোজ হৈ পৰে। এইটোৱেই হৈছে সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ মনোভাৱৰ প্ৰকৃত শক্তি।
বন্ধুসকল,
আজি আপুনি যি সময়ছোৱাত আছে, সেই সময়ছোৱাৰ আৰু এটা বিশেষ কথা। আজি দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে উপলব্ধ নতুন সুযোগসমূহ অভূতপূৰ্ব। আজি দেশত ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া, মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৰে অভিযান চলি আছে। মহাকাশ খণ্ডৰ পৰা আৰম্ভ কৰি পৰিৱেশ আৰু জলবায়ুলৈকে ইয়াৰ লগত জড়িত প্ৰত্যাহ্বানসমূহলৈকে ভাৰতে আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে কাম কৰি আছে। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, মেচিন লাৰ্নিং আৰু ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েলিটিৰ দৰে ভৱিষ্যতৰ ক্ষেত্ৰত দেশ আগৰণুৱা। ক্ৰীড়া আৰু সৃষ্টিশীলতাৰ বাবেও দেশখনে এক ভাল পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ সৃষ্টি কৰিছে। ইয়াৰ অংশ হ’ব লাগিব। আপুনি অদৃশ্য সম্ভাৱনা বিচাৰিব লাগিব, অস্পৃশ্য অঞ্চলসমূহ অন্বেষণ কৰিব লাগিব আৰু অকল্পনীয় সমাধান বিচাৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভৱিষ্যতৰ বাবে ডাঙৰ ডাঙৰ লক্ষ্য আৰু ডাঙৰ সংকল্প আমাৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। কিন্তু একে সময়তে বৰ্তমানৰ সৰু-বৰ অগ্ৰাধিকাৰবোৰকো আমি সমানে গুৰুত্ব দিব লাগিব। গতিকে আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো, দেশত ঘটি থকা প্ৰতিটো পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতি সচেতন হওক। দেশত চলি থকা নতুন অভিযানত আপোনালোকে অংশগ্ৰহণ কৰিব লাগে। 'স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান'ৰ উদাহৰণ আমাৰ সন্মুখত। আপোনালোক যুৱক-যুৱতীসকলে এইটোক আপোনাৰ জীৱনৰ মিছন হিচাপে গঢ়ি তুলিব লাগে। আপোনাৰ সৃষ্টিশীলতাৰ লগতে উৎসাহো আছে। আপুনি প্ৰতিশ্ৰুতি ল’ব পাৰে যে আমাৰ বন্ধু-বান্ধৱীৰ এটা দল গঠন কৰি আমি আমাৰ স্থানীয়তা, গাঁও-নগৰ-চহৰ পৰিষ্কাৰ কৰাৰ বাবে অহৰহ কাম কৰিম। চাফাই কৰিবলৈ ওলাই গ’লে বয়সস্থ লোকৰ ওপৰত ইয়াৰ প্ৰভাৱ বেছি হ’ব। ঠিক তেনেদৰে অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ সৈতে জড়িত অন্ততঃ এখন কিতাপ পঢ়িবলৈ সংকল্প ল’ব লাগিব। আপোনালোকৰ বহুতেই কবিতা আৰু গল্প লিখিব, ব্লগিঙৰ দৰে কামৰ প্ৰতিও আগ্ৰহী হ'ব। স্বাধীনতা সংগ্ৰাম আৰু এজন স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ জীৱনৰ ওপৰত এনে এক সৃষ্টিশীল কাম কৰক। এই বিষয়ত আপোনাৰ বিদ্যালয়ক কাৰ্যসূচী আৰু প্ৰতিযোগিতা আয়োজন কৰিবলৈও ক’ব পাৰে। আপোনালোকৰ প্ৰতিখন জিলাতে ৭৫টা অমৃত সৰোৱৰো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বন্ধু-বান্ধৱীৰ সৈতে মিলি আপোনাৰ ওচৰ-চুবুৰীয়াৰ অমৃত সৰোৱৰত বহুখিনি অৱদান আগবঢ়াব পাৰে। যেনে, অমৃত সৰোবৰৰ ওচৰত বৃক্ষৰোপণ কৰিব পাৰি। ইয়াৰ ৰক্ষণাবেক্ষণৰ বাবে মানুহক সজাগ কৰিবলৈ এটা ৰেলী উলিয়াব পাৰি। দেশত চলি থকা ফিট ইণ্ডিয়া মুভমেণ্টৰ কথাও নিশ্চয় শুনিছে। যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে এই অভিযান অতি আকৰ্ষণ। কেৱল আপুনি নিজেই ইয়াত যোগদান কৰাই নহয়, আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলকো সংযোগ কৰিব লাগিব। প্ৰতিদিনে ৰাতিপুৱা নিজৰ ঘৰত সকলোৱে একেলগে অলপ সময় যোগাসন কৰক, ঘৰতে এই সংস্কৃতি আৰম্ভ কৰিব পাৰিব। আপুনি নিশ্চয় শুনিছে, এইবাৰ আমাৰ ভাৰতেও জি-২০ৰ অধ্যক্ষতা কৰিছে। ভাৰতৰ বাবে এয়া এক ডাঙৰ সুযোগ। আপুনিও ইয়াৰ বিষয়ে পঢ়িব লাগিব। স্কুল-কলেজতো এই বিষয়ে আলোচনা কৰক।
বন্ধুসকল,
এই সময়ত দেশখনে ‘নিজৰ ঐতিহ্যক লৈ গৌৰৱ’ আৰু ‘দাসত্বৰ মানসিকতাৰ পৰা মুক্তি’ৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়িছে। এই সংকল্পসমূহ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেও এক দায়িত্ব। আমাৰ ঐতিহ্যক ভৱিষ্যতৰ বাবে সংৰক্ষণ আৰু বৃদ্ধি কৰাটো আপোনাৰ দায়িত্ব। দেশৰ ঐতিহ্য জানি বুজি পালেহে এই কাম কৰিব পাৰিব। মোৰ পৰামৰ্শ এই যে ভ্ৰমণলৈ গ’লে ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰসমূহো চোৱা উচিত। সেইবোৰো চাওক, জানক। আপোনাক তৰুণ, ভৱিষ্যতৰ বাবে দৃষ্টিভংগী গঢ়ি তোলাৰ সময় আপোনালোকৰ আহি পৰিছে। আপুনি নতুন ধাৰণা, নতুন মানদণ্ডৰ সৃষ্টিকৰ্তা। আপোনালোকে নতুন ভাৰতৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে। মই নিশ্চিত, সদায়ৰ দৰেই আপুনিও দেশৰ আশা আৰু আকাংক্ষাৰ সৈতে খাপ খাব। আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ বহুত বহুত অভিনন্দন।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to NCC Cadets and NSS Volunteers at his residence in New Delhi
25 JAN 2023 6:15PM by PIB Delhi
My senior colleagues from the Union Cabinet, the country's Defence Minister Shri Rajnath Singh ji, NCC Director General, teachers, guests, all other colleagues of my Council of Ministers, other dignitaries, various artists participating in the Republic Day parade and my young NCC and NSS comrades!
I noticed that so many children dressed like Netaji have come to the Prime Minister’s residence for the first time. At the onset, I salute all of you. The mantra of ‘Jai Hind’ inspires us every time.
Friends,
In the last few weeks, I had the opportunity to meet young colleagues time and again. A month ago, we celebrated 'Veer Bal Diwas' and we got an opportunity to salute the valour and sacrifice of Veer Sahibzaades (the sons of Sikh Guru Gobind Singh). After that I participated in the 'National Youth Festival' in Karnataka. Two days later, I met the young Agniveers of the country. Then I met the young players during the Khel Mahakumbh in UP. Today I got the opportunity to meet the students from all over the country involved in the Know Your Leader program in the Parliament and then at the Prime Minister's residence. Just yesterday, I met the promising children of the country who won the National Child Award. Today I am meeting all of you in this special program. After a few days, I am going to interact with lakhs of youth and students across the country through 'Pariksha Pe Charcha'. Like every year, this time also I am getting the opportunity to be a part of the NCC program.
Friends,
My interactions with the youth are of special importance to me for two reasons. One, the youth have energy, freshness, enthusiasm, passion and novelty. All this positivity keeps me motivated and encourages me to work day and night. Secondly, all of you represent the country's aspirations and dreams in this ‘Amrit Kaal’ of independence. You are going to be the biggest beneficiary of a developed India and the biggest responsibility for its foundation also lies on your shoulders. It is encouraging to see the increasing participation of youth in various programs. The participation of children like you in competitions organized with an important message on Parakram Diwas is one such example. Many such events, programs and competitions related to Amrit Mahotsav are being held regularly in the country. Crores of youths are taking part in them. It symbolizes big dreams and dedication for the country at a young age. This is proof that the young generation of India is ready for the responsibilities of the country and is also committed to fulfill its responsibility. I also congratulate all the youths who won in the poetry, drawing, dressing and essay writing competitions. This time also, a large number of our NCC and NSS cadets and various artists are going to participate in the Republic Day parade. My best wishes to all of you.
Friends,
NCC and NSS are organizations that connect the young generation with national goals and national interests. The whole country has experienced how the volunteers of NCC and NSS increased the potential of the country during the Corona period. Therefore, the government has been constantly trying to encourage and expand these organisations. For example, our border and sea coast districts keep facing different challenges. The government is also preparing youths like you to deal with them. A special program of NCC is being run in dozens of such districts of the country and special training is being imparted through Army, Navy and Air Force. As a result, the young colleagues will be ready for the future and will also be able to play the role of first responder if needed. Now we are also running the Vibrant Border Area Program. Under this program, border villages are being developed with all kinds of facilities. The idea is to increase the potential of the youth in the border areas, make families prefer to stay in their villages, and create better opportunities for education and employment.
Friends,
Amidst these efforts of the government, you will definitely find one thing useful in your life. When you do something better in life and achieve some success, then along with you, your parents and your family also have an important role behind it. Your teachers, school and your friends also have a big role to play in that. In short, you get everyone's support and that is the reason for progress. Everyone must have believed in your ability and decisions. Everyone must have joined your effort. And now that you are going to participate in the Republic Day parade, it has increased the respect of your family, school, college and the locality as well. That is, our successes do not result from our efforts alone. And, our successes are never ours alone. You have to maintain the same attitude towards the society and the country in your life. You have to move forward in whatever field you are interested in. But, you have to take along a lot of people with you in realizing your goal. You have to work with team spirit. Therefore, when you align your goals with the goals of the country, your scope of success will widen. The world will see your success as India's success. Be it scientists like Dr. A.P.J. Abdul Kalam, Homi Jehangir Bhabha and Dr. C.V. Raman, or Major Dhyan Chand and the present sports persons, the whole world considers their milestones as India's success. Moreover, the world sees a new future for itself in these successes of India. That is, historical successes are such which become the stepping stones for the development of the entire humanity. This is the real strength of the spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort).
Friends,
There is one more special thing about the period in which you are today. Today, the new opportunities available to the youth in the country are unprecedented. Today the country is running campaigns like Startup India, Make in India and AatmaNirbhar Bharat. India is working for the future of the whole world today from the space sector to environment and climate to the challenges associated with it. The country is at the forefront in futuristic fields like artificial intelligence, machine learning and virtual reality. The country has also created a better ecosystem for sports and creativity. You have to become a part of it. You have to search for unseen possibilities, explore untouched areas and find unimagined solutions.
Friends,
Big goals and resolutions for the future are very important for us. But at the same time, we have to give equal importance to the smaller priorities as well. Therefore, I would urge all of you to be aware of every change happening in the country. You should participate in the new campaigns being run in the country. The example of 'Swachh Bharat Abhiyan' is in front of us. The youths should make this the mission of their life. You have creativity as well as enthusiasm. You can take a pledge that you will work continuously to make your locality, village, city and town clean by forming a team of your friends. When you go out for the cleanliness mission, it will have more effect on older people. Similarly, you must take a resolution to read at least one book related to freedom fighters during Amrit Mahotsav. Many of you would write poems and stories and would also be interested in Vlogging. Make a creative work on the freedom struggle and the life of a freedom fighter. You can also ask your school to organize programs and competitions on this topic. 75 Amrit Sarovars are also being built in each of your districts. You can contribute a lot to Amrit Sarovar in your neighborhood by involving your friends. For example, you can plant trees around Amrit Sarovar. A rally can be taken out to make people aware for its maintenance. You must have also heard about the Fit India Movement going on in the country. This is a very attractive campaign for the youth. Not only should you join it, you must also ask your family members to join. You can start this practice of doing Yoga together with your family every morning. You must have heard India is also presiding over the G-20 this year. This is a very important opportunity for India. You must also read about it and discuss the same in your school and college as well.
Friends,
Currently, the country is moving forward with the resolution of 'pride in our heritage' and 'freedom from the mentality of slavery'. These resolutions are also the responsibility of the youth of the country. It is your responsibility to preserve and enhance our heritage for the future. You will be able to do this work only when you know and understand the heritage of the country. I suggest that when you go for a trip, you must also visit the heritage sites. You are young and it is time for you to build a vision for the future. You are the creator of new ideas and yardsticks. You are the people who will pave the way for New India. I am sure you will continue to live up to the expectations and aspirations of the country. Many best wishes to all of you once again!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.