ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ନିଜ ବାସଭବନରେ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ଏବଂ ଏନଏସଏସ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିବାର ମୂଳପାଠ
25 JAN 2023 6:15PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ବରିଷ୍ଠ ସାଥୀ, ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ରାଜନାଥ ସିଂହ ଜୀ, ଡିଜି ଏନସିସି, ଶିକ୍ଷକଗଣ, ଅତିଥିଗଣ, ମୋର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ସାଥୀ, ଅନ୍ୟ ଅତିଥିଗଣ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ କଳାକାର, ଏନସିସି ଏବଂ ଏନଏସଏସର ମୋର ଯୁବ ସାଥୀମାନେ ।
ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି, ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନେତାଜୀଙ୍କ ବେଶଭୂଷାରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଶିଶୁ ସଜ୍ଜିତ ହୋଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନକୁ ଆସିଛନ୍ତି । ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଲୁଟ କରୁଛି । ଜୟ ହିନ୍ଦର ମନ୍ତ୍ର ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ, ମୁଁ ଯୁବ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ଏକ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ‘ବୀର ବାଲ ଦିବସ’ ପାଳନ କରିଥିଲୁ, ଆମେ ବୀର ସାହସୀ ପୁଅମାନଙ୍କ ସାହସିକତା ଏବଂ ବଳିଦାନକୁ ପ୍ରଣାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲୁ । ଏହାପରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଚାଲିଥିବା ‘ଜାତୀୟ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବ’ରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲି । ଏହାର ମାତ୍ର ଦୁଇଦିନ ପରେ ଦେଶର ଯୁବ ଅଗ୍ନିବୀରମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥିଲି । ତା’ପରେ ଯୁପିୟରେ ଖେଳ ମହାକୁମ୍ଭର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ଏହାପରେ ଆଜି ମୁଁ ସଂସଦରେ ଏବଂ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାସଭବନରେ ଆପଣଙକ୍ ନେତାଙ୍କୁ ଜାଣନ୍ତୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସହ ମିଶିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଗତକାଲି ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତିଭାଧାରୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି ଯେଉଁମାନେ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ଜିତିଥିଲେ । ଆଜି ମୁଁ ଏହି ବିଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟୁଛି । କିଛି ଦିନ ପରେ ‘ପରୀକ୍ଷା ପେ ଚର୍ଚ୍ଚା’ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଏବଂ ଛାତ୍ରଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରତିବର୍ଷ ପରି ଏଥର ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏନସିସି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶ ହେବାକୁ ସୁଯୋଗ ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଯୁବ ସମ୍ବାଦ ଦୁଇଟି କାରଣ ମୋ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଯୁବକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି, ସତେଜତା, ଉତ୍ସାହ, ନୂତନତା ଯାହା ଅଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମସ୍ତ ସକାରାତ୍ମକତା ମୋତେ ନିରନ୍ତର ଉତ୍ସାହିତ ରଖେ, ଦିନ ରାତି କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଦେଶର ଆକାଂକ୍ଷା, ଦେଶର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି । ଆପଣ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ହିତାଧିକାରୀ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ଅଛି। ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କିପରି ବଢୁଛି, ଏହା ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଟେ । ପରାକ୍ରମ ଦିବସରେ ଏକ ବଡ଼ ବାର୍ତ୍ତା ସହିତ ଆୟୋଜିତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଆପଣଙ୍କ ପରି ପିଲାମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ଦେଶରେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି କୋଟି ଯୁବକ ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏତେ ଛୋଟ ବସୟରେ ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଛି ଯେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଏହାର ଦାୟିତ୍ୱଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ତତ୍ପର ମଧ୍ୟ ଅଟନ୍ତି । କବିତା, ଚିତ୍ରାଙ୍କନ, ପୋଷାକ ଏବଂ ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖାର ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଜିତିଥିବା ଆମର ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ପରି ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଏନସିସି ଏବଂ ଏନଏସଏସ କ୍ୟଡେଟ ବିଭିନ୍ନ କଳାକାର ମଧ୍ୟ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏନସିସି ଏବଂ ଏନଏସଏସ ହେଉଛି ଏମିତି ସଂଗଠନ ଯାହାକି ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ । ସମଗ୍ର ଦେଶ ଅନୁଭବ କରିଛି ଯେ ଏନସିସି ଏବଂ ଏନଏସଏସର ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନେ କରୋନା ଅବଧିରେ ଦେଶର ସମ୍ଭାବନାକୁ କିପରି ବଢ଼ାଇ ଦେଇଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଏହି ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନିରନ୍ତର ଭାବେ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା, ଆମର ସୀମା ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ଉପକୂଳ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନ ଆସୁଛି । ସରକାର ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ପରି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସହ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଏଭଳି ଡର୍ଜନରୁ ଅଧିକ ହେବ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏନସିସିର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିଛି । ସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହା ସହିତ ଯୁବ ସାଥୀମାନେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବେ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳ ଭୂମିକାରେ ମଧ୍ୟ ଅଭିନୟ କରିବେ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ୱାଇବ୍ରେଣ୍ଡ ବୋର୍ଡର ଏରିଆ ପ୍ରୋଗ୍ରାମରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରୁଛି । ଏହା ଅଧିନରେ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ବିକାଶ କରାଯାଉଛି । ସେଠାରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ାଇବା, ପରିବାରକୁ ନିଜ ଗ୍ରାମ ଆଡ଼କୁ ରହିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।
ସାଥୀମାନେ,
ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟରେ, ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ଜୀବନରେ ଗୋଟିଏ କଥା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ କାମରେ ଆସିବ । ଆପଣ ଯେତେବେଳେ ଜୀବନରେ କିଛି ଭଲ କରିଥାନ୍ତି, କୌଣସି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥାନ୍ତି ସେତେବେଳେ ତା’ ପଛରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଆପଣଙ୍କର ମାତା-ପିତା, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଥାଏ । ଏଥିରେ ଆପଣଙ୍କର ଶିକ୍ଷକ, ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି । ତାହା ହେଉଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଯଦି ସମର୍ଥନ ପାଆନ୍ତି ତେବେ ତାହା ହେଉଛି ପ୍ରଗତିର କାରଣ । ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷମତା ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥିବେ । ସମସ୍ତେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବେ ନିଶ୍ଚୟ । ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପରେଡରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପରିବାର, ବିଦ୍ୟାଳୟ - କଲେଜ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ସମ୍ମାନକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛି । ତାହା ହେଉଛି, ଆମର ସଫଳତା କେବଳ ଆମର ପ୍ରୟାସରୁ ହୋଇନାହିଁ । ଏବଂ ଆମର ସଫଳତାର କେବେ ଏକୁଟିଆ ଆମର ନୁହେଁ । ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶ ପ୍ରତି ସମାନ ମନୋଭାବ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆପଣ ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗ୍ରହୀ, ସେଥିରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ । କିନ୍ତୁ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପହଞ୍ଚôବା ପାଇଁ ହେଲେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆପଣଙ୍କର ଦଳଗତ ଭାବରେ ଶକ୍ତିର ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ, ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମାନ କରିବ, ତେବେ ତୁମର ସଫଳତାର ପରିସର ବ୍ୟାପକ ହେବ । ବିଶ୍ୱ ତୁମର ସଫଳତାକୁ ଭାରତର ସଫଳତା ଭାବରେ ଦେଖିବ । ଡକ୍ଟର ଏପିଜେ ଅବଦୁଲ କଲାମ, ହୋମୀ ଜାହାଙ୍ଗୀର ଭାବା ଏବଂ ଡକ୍ଟର ସି ଭି ରମଣଙ୍କ ପରି ବୈଜ୍ଞାନିକ ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦଙ୍କ ଠାରୁ ଆଜିର ବଡ଼ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସେମାନେ ନିଜ ଜୀବନରେ କରିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ, ସେମାନେ ହାସଲ କରିଥିବା ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ଭାରତ ସଫଳତା ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇଥାଏ । ଏବଂ ଏହା ବାହାରେ, ଭାରତର ଏହି ସଫଳତା ବିଶ୍ୱ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେଖୁଛି, ତାହା ହେଉଛି ଐତିହାସିକ ସଫଳତା । ଯାହା ସମଗ୍ର ମାନବିକତାର ବିକାଶର ପାହାଚ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଏହା ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଭାବନାର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଆପଣ ଯେଉଁ ଅବଧିରେ ଅଛନ୍ତି ସେହି ସମୟ ବିଷୟରେ ଆଉ ଏକ ବିଶେଷ କଥା ଅଛି । ଆଜ ଦେଶରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଅଟେ । ଆଜି ଦେଶ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇଣ୍ଡିଆ, ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଛି । ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆହ୍ୱାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧି, ମେସିନ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ ବାସ୍ତବତା ପରି ଭବିଷ୍ୟତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ଆଗରେ ରହିଛି । କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତା ପାଇଁ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏକ ଭଲ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଆପଣମାନେ ଏହାର ଗୋଟିଏ ଅଂଶ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଆପଣଙ୍କୁ ଅଦଭୁତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଖୋଜିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଆପଣଙ୍କୁ ଦେଖା ଯାଉନଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଅବାଞ୍ଝିତ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଜିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ବଡ଼ ସଂକଳ୍ପ ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କିନ୍ତୁ ସେହି ସମୟରେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ଛୋଟ ଏବଂ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଆମକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ତେଣୁ, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି, ଦେଶରେ ଘଟୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ସଚେତନ ରୁହନ୍ତୁ । ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ନୂତନ ଅଭିଯାନରେ ଆପଣ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ । ‘ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ’ର ଉଦହାରଣ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି । ଆପଣ ଯୁବକମାନେ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ମିଶନ କରିବା ଉଚିତ । ଆପଣଙ୍କର ସୃଜନଶୀଳତା ସହିତ ଉତ୍ସାହ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଆପଣ ଗୋଟିଏ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନେଇପାରିବେ ଯେ ଆମର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ଏକ ଦଳ ଗଠନ କରି ଆମେ ଆମର ସ୍ଥାନୀୟ, ଗ୍ରାମ-ସହର-ସହରକୁ ପରିଷ୍କାର କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସଫା କରିବାକୁ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଏହି ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । ସେହିଭଳି, ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ପୁସ୍ତକ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ କବିତା ଏବଂ କାହାଣୀ ଲେଖିଥିବେ, ବ୍ଲଗିଂ ଭଳି ଜିନିଷ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆଗ୍ରହୀ ଥିବେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ଏପରି ସୃଜନଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟ କରି । ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ତୁମେ ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ମଧ୍ୟ କହିପାରିବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଜିଲ୍ଲାରେ ୭୫ ଅମୃତ ସରୋବର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ପଡ଼ୋଶୀଙ୍କ ଅମୃତ ସରୋବରରେ ଆପଣଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ବହୁତ ଯୋଗଦାନ ଦେଇପାରିବେ । ଯେମିତି କି, ଅମୃତ ସରୋବର ନିକଟରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିପାରିବ । ଏହାର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବା ପାଇଁ କୌଣସି ଏକ ରାଲି ବାହାର କରିପାରିବେ । ଦେଶରେ ଚାଲିଥିବା ଫିଟ ଇଣ୍ଡିଆ ମୁଭମେଣ୍ଟ ବିଷୟରେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ । ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଅଭିଯାନ । ଆପଣ କେବଳ ନିଜେ ଏଥିରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବା ଜରୁରୀ । ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳେ ଆପଣଙ୍କ ଘରେ ସମସ୍ତେ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ । ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଜି-୨ଠ ଉପରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରୁଛି । ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ । ଆପଣ ଏହା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପଢ଼ିବା ଜରୁରୀ । ବିଦ୍ୟାଳୟ - କଲେଜରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ସମୟରେ ଦେଶ ଏହାର ‘ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ’ ଏବଂ ‘ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି’ ସଂକଳ୍ପକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଏହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱ । ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଆପଣଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଦେଶର ଐତିହ୍ୟକୁ ଜାଣିବେ ଏବଂ ବୁଝିବେ ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବେ । ମୁଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଗୋଟିଏ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଆସନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଐତିହ୍ୟସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖ, ଜାଣ । ଆପଣ ଯୁବକ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ଆପଣଙ୍କ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା, ନୂତନ ମାପଦଣ୍ଡର ନିର୍ମାତା ଅଟନ୍ତି । ଆପଣ ନୂଆ ଭାରତ ପାଇଁ ନୂଆ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଲୋକ ଅଟନ୍ତି । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ଆପଣ ସବୁଥର ପରି, ଦେଶର ଆଶା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବେ। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ।
ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to NCC Cadets and NSS Volunteers at his residence in New Delhi
25 JAN 2023 6:15PM by PIB Delhi
My senior colleagues from the Union Cabinet, the country's Defence Minister Shri Rajnath Singh ji, NCC Director General, teachers, guests, all other colleagues of my Council of Ministers, other dignitaries, various artists participating in the Republic Day parade and my young NCC and NSS comrades!
I noticed that so many children dressed like Netaji have come to the Prime Minister’s residence for the first time. At the onset, I salute all of you. The mantra of ‘Jai Hind’ inspires us every time.
Friends,
In the last few weeks, I had the opportunity to meet young colleagues time and again. A month ago, we celebrated 'Veer Bal Diwas' and we got an opportunity to salute the valour and sacrifice of Veer Sahibzaades (the sons of Sikh Guru Gobind Singh). After that I participated in the 'National Youth Festival' in Karnataka. Two days later, I met the young Agniveers of the country. Then I met the young players during the Khel Mahakumbh in UP. Today I got the opportunity to meet the students from all over the country involved in the Know Your Leader program in the Parliament and then at the Prime Minister's residence. Just yesterday, I met the promising children of the country who won the National Child Award. Today I am meeting all of you in this special program. After a few days, I am going to interact with lakhs of youth and students across the country through 'Pariksha Pe Charcha'. Like every year, this time also I am getting the opportunity to be a part of the NCC program.
Friends,
My interactions with the youth are of special importance to me for two reasons. One, the youth have energy, freshness, enthusiasm, passion and novelty. All this positivity keeps me motivated and encourages me to work day and night. Secondly, all of you represent the country's aspirations and dreams in this ‘Amrit Kaal’ of independence. You are going to be the biggest beneficiary of a developed India and the biggest responsibility for its foundation also lies on your shoulders. It is encouraging to see the increasing participation of youth in various programs. The participation of children like you in competitions organized with an important message on Parakram Diwas is one such example. Many such events, programs and competitions related to Amrit Mahotsav are being held regularly in the country. Crores of youths are taking part in them. It symbolizes big dreams and dedication for the country at a young age. This is proof that the young generation of India is ready for the responsibilities of the country and is also committed to fulfill its responsibility. I also congratulate all the youths who won in the poetry, drawing, dressing and essay writing competitions. This time also, a large number of our NCC and NSS cadets and various artists are going to participate in the Republic Day parade. My best wishes to all of you.
Friends,
NCC and NSS are organizations that connect the young generation with national goals and national interests. The whole country has experienced how the volunteers of NCC and NSS increased the potential of the country during the Corona period. Therefore, the government has been constantly trying to encourage and expand these organisations. For example, our border and sea coast districts keep facing different challenges. The government is also preparing youths like you to deal with them. A special program of NCC is being run in dozens of such districts of the country and special training is being imparted through Army, Navy and Air Force. As a result, the young colleagues will be ready for the future and will also be able to play the role of first responder if needed. Now we are also running the Vibrant Border Area Program. Under this program, border villages are being developed with all kinds of facilities. The idea is to increase the potential of the youth in the border areas, make families prefer to stay in their villages, and create better opportunities for education and employment.
Friends,
Amidst these efforts of the government, you will definitely find one thing useful in your life. When you do something better in life and achieve some success, then along with you, your parents and your family also have an important role behind it. Your teachers, school and your friends also have a big role to play in that. In short, you get everyone's support and that is the reason for progress. Everyone must have believed in your ability and decisions. Everyone must have joined your effort. And now that you are going to participate in the Republic Day parade, it has increased the respect of your family, school, college and the locality as well. That is, our successes do not result from our efforts alone. And, our successes are never ours alone. You have to maintain the same attitude towards the society and the country in your life. You have to move forward in whatever field you are interested in. But, you have to take along a lot of people with you in realizing your goal. You have to work with team spirit. Therefore, when you align your goals with the goals of the country, your scope of success will widen. The world will see your success as India's success. Be it scientists like Dr. A.P.J. Abdul Kalam, Homi Jehangir Bhabha and Dr. C.V. Raman, or Major Dhyan Chand and the present sports persons, the whole world considers their milestones as India's success. Moreover, the world sees a new future for itself in these successes of India. That is, historical successes are such which become the stepping stones for the development of the entire humanity. This is the real strength of the spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort).
Friends,
There is one more special thing about the period in which you are today. Today, the new opportunities available to the youth in the country are unprecedented. Today the country is running campaigns like Startup India, Make in India and AatmaNirbhar Bharat. India is working for the future of the whole world today from the space sector to environment and climate to the challenges associated with it. The country is at the forefront in futuristic fields like artificial intelligence, machine learning and virtual reality. The country has also created a better ecosystem for sports and creativity. You have to become a part of it. You have to search for unseen possibilities, explore untouched areas and find unimagined solutions.
Friends,
Big goals and resolutions for the future are very important for us. But at the same time, we have to give equal importance to the smaller priorities as well. Therefore, I would urge all of you to be aware of every change happening in the country. You should participate in the new campaigns being run in the country. The example of 'Swachh Bharat Abhiyan' is in front of us. The youths should make this the mission of their life. You have creativity as well as enthusiasm. You can take a pledge that you will work continuously to make your locality, village, city and town clean by forming a team of your friends. When you go out for the cleanliness mission, it will have more effect on older people. Similarly, you must take a resolution to read at least one book related to freedom fighters during Amrit Mahotsav. Many of you would write poems and stories and would also be interested in Vlogging. Make a creative work on the freedom struggle and the life of a freedom fighter. You can also ask your school to organize programs and competitions on this topic. 75 Amrit Sarovars are also being built in each of your districts. You can contribute a lot to Amrit Sarovar in your neighborhood by involving your friends. For example, you can plant trees around Amrit Sarovar. A rally can be taken out to make people aware for its maintenance. You must have also heard about the Fit India Movement going on in the country. This is a very attractive campaign for the youth. Not only should you join it, you must also ask your family members to join. You can start this practice of doing Yoga together with your family every morning. You must have heard India is also presiding over the G-20 this year. This is a very important opportunity for India. You must also read about it and discuss the same in your school and college as well.
Friends,
Currently, the country is moving forward with the resolution of 'pride in our heritage' and 'freedom from the mentality of slavery'. These resolutions are also the responsibility of the youth of the country. It is your responsibility to preserve and enhance our heritage for the future. You will be able to do this work only when you know and understand the heritage of the country. I suggest that when you go for a trip, you must also visit the heritage sites. You are young and it is time for you to build a vision for the future. You are the creator of new ideas and yardsticks. You are the people who will pave the way for New India. I am sure you will continue to live up to the expectations and aspirations of the country. Many best wishes to all of you once again!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.