প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কর্নাতকাগী কোদেকালদা চাউখৎ-থৌরাংগী তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তম্বগা লোয়ননা মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে
জল জীবন মিসনগী মখাদা য়াদগির মলতি-ভিলজে দ্রিঙ্কিং ৱাতর সপ্লাই স্কিমগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
নরয়ানপুর লেফ বেঙ্ক কেনেল – এক্সতেন্সন রিনোভেসন অমসুং মোদর্নাইজেসন প্রোজেক্ত শঙ্গাখ্রে
এন.ঐচ.-১৫০সি.গী বরদলদগী মারাদাগি এস. অন্দোলা ফাওবগী লেন ৬কী এক্সেস কন্ত্রোল্দ গ্রীনফিল্দ হাইৱেগী কিমি ৬৫.৫গী সেক্সনগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে
“ঐখোয়না অমৃত কাল অসিদা ভিক্সিত ভারত অমা শেম্বা তাবনি”
“জিলা অমখক্না করিগুম্বা চাউখৎপগী পেরামীতরদা মনিঙদা লৈহৌবা মতমদা, লৈবাক অসিনা কৈদৌনুংদা চাউখৎপা ঙম্লোই”
“এজুকেসন, হেল্থ নত্ত্রগা কন্নেক্তিবিতী ওইরো, য়াদগিরনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামগী থবক খ্বাইদগী নিংথিনা পাংথোকপা মকোক থোংবা ১০গী মনুং চল্লি”
“দবল ইঞ্জিন সরকারনা ইকায় খুম্নবা অমসুং মপাঙ্গল হেনগৎহনবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌরি”
“য়াদগিরগী লৌমী চাউরাকপা লাখ ১.২৫না পি.এম. কিসান নিধীদগী চাউরাকপা লুপা করোর ২৫০ ফংনখ্রে”
“লৈবাক্কী লৌউ-শিংউগী পোলিসীদা অপীকপা লৌমীশিংদা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং য়েংলি”
“দবল-ইঞ্জিন সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং রিফোর্মদা মিৎয়েং চঙবদগী কর্নাতকাবু ইনভেস্তরশিংগী অপাম্বা মফম ওইহল্
19 JAN 2023 2:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি কর্নাতকাগী য়াদগিরী জিলাগী কোদেকালদা ঈথৈ-লৌখোঙ, থক্নবা ঈশিং অমসুং নেস্নেল হাইৱে চাউখৎহনবগী প্রোজেক্তকা মরী লৈনবা চাউখৎ থৌরাংগী তোঙানবা প্রোজেক্ত কয়া মীয়ামদা খুৎশিন্নবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা জল জীবন মিসনগী মখাদা য়াদগির মলতি-ভিলজে দ্রিঙ্কিং ৱাতর সপ্লাই স্কিমগী উরেপ উয়ুং তম্বা; এন.ঐচ.-১৫০সি.গী সুরত-চেন্নৈ এক্সপ্রেসৱেগী (বরদলদগী মারাদাগি এস. অন্দোলা ফাওবা) কিমি ৬৫.৫গী সেক্সনগী উরেপ উয়ুং তম্বা অমসুং নরয়ানপুর লেফ বেঙ্ক কেনেল – এক্সতেন্সন রিনোভেসন অমসুং মোদর্নাইজেসন প্রোজেক্ত (এন.এল.বি.সি.-ই.আর.এম.) শঙ্গাবা য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙবদা কর্নাতকা মীয়াম্না নুংশিবীবা অমসুং শৌগৎপগী মতৌদা মিৎয়েং চঙখি অমসুং মসিনা অচৌবা পাঙ্গল অমগী হৌরকফম ওইরি হায়খ্রে। য়াদগিরগী ইনাক খুল্লবা পুৱারীগী মতাংদা পাউদম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংগী তৌবা ঙম্বগী খুদম ওইরিবা রত্তিহালীগী অরিবা লানবনগী মতাংদা পনখি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীগী মশক তাক্লি হায়খি। মহাক্না শক্নাইরবা নিংথৌ মহারাজা ভেঙ্কতপ্পা নায়ক্কী হেরিতেজকী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্কী স্বরাজ অমসুং অফবা লৈঙাক্কী ৱাখল্লোন অসিবু লৈবাক পুম্বনা খঙনরি হায়না ফোংদোকখি। “ঐখোয় পুম্নমক্না হেরিতেজ অসিগীদমক্তা চাউথোক্কদবনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
ঙসি উরেপ উয়ুং তম্লিবা নত্ত্রগা মীয়ামদা খুৎশিন্নরিবা শোরোক অমসুং ঈশিংগী প্রোজেক্তশিং অসিগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদমসিগী মীয়ামদা চাউনা কান্নবা পীগনি হায়খি। সুরত চেন্নৈ কোরিদোরগী কর্নাতকা সেক্সন অসিনা ঙসিদগী থবক হৌবগী মতৌ উরে অমসুং মসিনা য়াদগির, রাইচুর অমসুং কালবুর্গী য়াওনা লমদমসিগী পুন্সি মহিং হেন্না ফগৎহনগনি, থবক পীগনি অমসুং শেন্মিৎলোনগী থবক কয়া অমসু চাউখৎহনগনি। অৱাং কর্নাতকাদা পাংথোক্লিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক্তা মহাক্না কর্নাতকা সরকারবু থাগৎখি।
মথংগী চহি ২৫ অসিদি লৈবাক অমসুং রাজ্য খুদিংগী “অমৃত কাল”নি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অমুক্কা হন্না নিংশিংখি। “ঐহাক্না মসিগী অমৃত কালগী মনুংসিদা ভিক্সিত ভারত অমা শেম্বা তাবনি। মীওই, ইমুং অমসুং রাজ্যশিংনা কেম্পেন অসিগা মরী লৈনরকপা মতমদা মসিনা ওইথোক্কনি। লবুক্তা লৈরিবা লৌমীগী পুন্সি নুংঙাইরকপা অমসুং ওন্তোপ্রিনরশিংগী পুন্সি নুংঙাইরকপা মতমদা ভারতনা চাউখৎপা ঙমগনি। অফবা লৌরোক লৈরবা অমসুং ফেক্তরী আউপুত হেনগৎলকপা মতমদা ভারতনা চাউখৎকনি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না মমাংগী নেগেতিব এক্সপেরিএন্স অমসুং ফত্তবা পোলিসী কয়াদগী তম্বা তাবনি”, মহাক্না হায়খি। অৱাং কর্নাতকাগী য়াদগিরগী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা লমদমসিনা চাউখৎ থৌরাংগী মতাংদা শোত্থনা লৈববু নুংঙাইতবা ফোংদোকখি। লমদম অসিদা তৌবা ঙম্বগী মতিক লৈজরবসু, মমাংগী সরকারনা য়াদগির অমসুং মসিগুম্বা জিলা খরবু শোত্থরবনি হায়না লাউথোক্তুনা মশাগী থবক কোম্নবা হোৎনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মমাংগী শাশন পায়বা সরকারনা ভোত বেঙ্ক পোলিতিক্সতা লুপ্তুনা লৈখিবা মতম লৈরম্মি হায়না মহাক্না নিংশিংলদুনা মতমদুগী সরকারনা মৈ, ঈশিং অমসুং শোরোক্কুম্বা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংদা মিৎয়েং চঙলমদে হায়খি। হৌজিক্কী সরকারগী অহেনবা মিৎয়েং চঙগদবা থবকশিংদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা মিৎয়েংদি চাউখৎ থৌরাংনি, ভোত বেঙ্ক রাজনিতী নত্তে হায়খ্রে। “জিলা অমখক্না করিগুম্বা চাউখৎপগী পেরামীতরদা মনিঙদা লৈহৌবা মতমদা, লৈবাক অসিনা কৈদৌনুংদা চাউখৎপা ঙম্লোই”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। খ্বাইদগী শোত্থবা খুঙ্গংদা অহেনবা মিৎয়েং থম্লিবা অমসুং য়াদগির য়াওনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ১০০গী কেম্পেন হৌদোক্লিবসি হৌজিক্কী সরকারনি হায়না মহাক্না পনখি। লমদম অসিগী গুদ গবর্নেন্স অমসুং চাউখৎ থৌরাংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবগী মতৌবু প্রধান মন্ত্রীনা পল্লদুনা য়াদগিরনা অঙাং ১০০% তীকা কাপখ্রে, মেলনৌরিশ ওইবা অঙাং মশিংসু মশক থোক্না হন্থরে, জিলাসিগী খুঙ্গং পুম্নমক শোরোকশিংনা শম্নহল্লে অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তশিংদসু দিজিতেল সর্ভিস পীনবা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লৈরে হায়না পাউদমখি। “এজুকেসন, হেল্থ নত্ত্রগা কন্নেক্তিবিতী ওইরো, য়াদগিরনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামগী থবক খ্বাইদগী নিংথিনা পাংথোকপা মকোক থোংবা ১০গী মনুং চল্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগী মীহুত অমসুং জিলাগী লৈঙাক্লোইশিংবু মসিগুম্বা মশক থোকপা মায় পাকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি।
২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা চাউখৎপগীদমক্তা ৱাতর সেক্যুরিতী মরু ওইবা চাউনা লৈ, অমসুং মসিগা ঙমখৈ, সমুদ্র তোর্বান অমসুং ইন্তর্নেল সেক্যুরিতীগসু মান্ননা মরু ওই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “দবল ইঞ্জিন সরকারনা ইকায় খুম্নবা অমসুং মপাঙ্গল হেনগৎহনবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক তৌরি”, মহাক্না হায়খি অমসুং ইং ২০১৪দা পন্দুনা লৈরম্বা ইরিগেসন স্কিম ৯৯গী মনুংদগী ৫০ অমদি হৌজিক লোইশিল্লে অমসুং হেন্না পাকথোক চাউথোক্লে হায়না ফোংদোকখি। কর্নাতকাদা প্রোজেক্ত কয়া চত্থরি। ক্যুসেক ১০,০০০গী কেরিয়িং কেপাসিতী লৈবা কেনেল, নরায়নপুর লেফ বেঙ্ক কেনেল – এক্সতেন্সন রিনোভেসন অমসুং মোদর্নাইজেসন (এন.এল.বি.সি.-ই.আর.এম.) অসিনা কম্মান্দ এরিয়াগী লম হেক্ত্যার লাখ ৪.৫গী ঈথৈ-লৌখোঙ পীবা ঙম্মি হায়না মহাক্না পাউদমখি। মাইক্রো ইরিগেসন্দা হান্নগী মান্নদবা মতৌদা মিৎয়েং চঙলিবা অমসুং মমাংগী চহি ৭-৮দা হেক্ত্যার লাখ ৭০ হেনবগী লম্বু মাইক্রো-ইরিগেসনগী মখাদা পুরকপা ঙমখিবা ‘পর দ্রোপ মোর ক্রোপ’কী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীনা ৱারী শাখি। ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিনা কর্নাতকাগী হেক্ত্যার লাখ ৫গী লমশিংদা কান্নবা পীগনি অমসুং ৱাতর তেবল হেনগৎহন্নবা থবক কয়া হৌজিক্সু পায়খৎলি হায়না মহাক্না পাউদমখি।
দবল ইঞ্জিন সরকারগী মনুংদা পাংথোকখিবা থবকশিংগী খুদম পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা থা তরুক্কী মমাংদা জল জীবন মিসন হৌদোকখি, অপুনবা ইমুং করোর ১৮গী মনুংদা শুপ্নগী ইমুং করোর ৩ খক্তদা তোতি ঈশিং পুশিল্লি হায়না পাউদমখি। “ঙসিদি, মশিং অসি করোর ১১দা য়ৌরে”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি, “মখোয়শিং অসিগী মনুংদগী, ইমুং লাখ ৩৫দি কর্নাতকাদগীনি”। য়াদগির অমসুং রাইচুরদা ইমুং অমদা ঈশিং ফংবগী চাংনা কর্নাতকা অমসুং লৈবাক্কী অপুনবা চাংদগী হেল্লি হায়না মহাক্না হায়খি।
ঙসি শঙ্গাখিবা প্রোজেক্তশিংগী মতাংদা তম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়াদগিরগী ইমুং খুদিংদা ঈশিং য়ৌহনবগী পান্দম অসিনা মতেং কয়া অমা ফংলগনি হায়খি। ভারতকী জল জীবন মিসন্না মরম ওইরগা চহি খুদিংগী অঙাং লাখ ১.২৫ হেনবগী পুন্সি কনবা ঙম্লে হায়না স্তদী অমনা উৎখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি। হর ঘর জল কেম্পেনগী কান্নবশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্র সরকারনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধী স্কিমগী মখাদা লৌমীশিংদা লুপা ৬০০০ পী অমসুং কর্নাতকা সরকারনা লুপা ৪০০০ হাপ্তুনা লৌমীশিংদা পীবা কান্নবসি শরুক অনি ওইহল্লে হায়খি। “য়াদগিরগী লৌমী চাউরাকপা লাখ ১.২৫না পি.এম. কিসান নিধীদগী চাউরাকপা লুপা করোর ২৫০ ফংনখ্রে”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
দবল ইঞ্জিন সরকারগী মতাংদা মখা তানা হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কেন্দ্রনা ন্যু এজুকেসন পোলিসী হৌদোকপগা লোয়ননা, কর্নাতকা সরকারনা বিদ্যা নিধী স্কিমগী খুত্থাংদা লাইরবা মহৈরোইশিংবু তেংবাংলি, কেন্দ্রনা চাউখৎ থৌরাংগী থৌওং লেপহন্দনবা হোৎনরিবা অসিদসু, কর্নাতকানা রাজ্যসিবু ইনভেস্তরশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নবা হোৎনরি হায়খি। “কেন্দ্রনা মুদ্রা স্কিমগী মখাদা ফিশা-লোন্সা তৌরিবা মীওইশিংবু তেংবাংনবা হোৎনরিবা অসিদা, কর্নাতকা সরকারনা মখা তাবা তেংবাং পীদুনা থৌওংশিংবু হেন্না খুমাং চাউশিনহল্লি”, মহাক্না মখা তাখি।
নিংতম্বা ফংলবা মতুংগী চহি কয়া অসিদা ফাওবা, করিগুম্বা মীওই অমা, কাঙলুপ নত্ত্রগা লমদম অমনা শোত্থদুনা লৈরবদি, রাজ্য সরকারনা মখোয়গী মফমদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী অপীকপা লৌমী করোর কয়া অমবু নুংঙাই য়াইফবগী খুদোংচাবা কয়া দিকেদ কয়াদগী ফংহন্দনা লাকখি অমসুং মমাংগী সরকারনা মখোয়গীদমক্তা করিমত্তা হোৎনরমদে হায়না মহাক্না হায়খি। লৈবাক্কী লৌউ-শিংউগী পোলিসীদা অপীকপা লৌমীশিংদা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং য়েংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। লৌমীশিংবু মেছিন্না তেংবাংবা, দ্রোনগুম্বা মোদর্ন তেক্নোলোজীগী মাইকৈদা পুশিনবা, নেনো য়ুরিয়াগুম্বা কেমিকেল ফর্তিলাইজর পীবা, নেচরেল ফার্মিং তৌনবা পুক্নিং থৌগৎপা, কিসান ক্রেদিত কার্দ পীবা, এনিমেল হসবেন্দরী, ঙা অমদি খোই য়োকপদা শৌগৎপগুম্বা খুদম কয়া প্রধান মন্ত্রীনা পীখি।
লমদমসিবু হৱাইগী মফম অমসুং হীরম অসিগী মতাংদা মীরমদগী পোত্থোক পুশিল্লকপদা হন্থহনবদা তেংবাংবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা লোকেল লৌমীশিংবু থাগৎখি। মমাংগী চহি ৮দা এম.এস.পি.গী মখাদা হৱাইগী চাং শরুক ৮০ হেন্না লৈশিনবা ঙমখি হায়না মহাক্না পাউদমখি। হৱাই থাবা লৌমীশিংনা মমাংগী চহি ৮দা লুপা করোর লিশিং ৬০ ফংখ্রে অমসুং ইং ২০১৪গা চাংদম্নবদা মখোয়না করোর চাম্মা খরতমক ফংখিবনি।
য়ুনাইতেদ নেসন্সনা ইং ২০২৩বু ইন্তর্নেস্নেল য়র ওফ মিল্লেত হায়না লাউথোক্লবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদম্লদুনা, জোৱার অমসুং রাগিগুম্বা অপৌবা সিরিএল অসি কর্নাতকাদা মরাং কায়না পুথোকই হায়খি। মসিগুম্বা মচি লৈবা হৱাই-চেংৱাই পুথোকপা হেনগৎহন্দুনা মালেম পুম্বদা খঙহন্নবা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা খোঙফম চেৎলি হায়না মহাক্না মরু ওইনা তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌওং অসিবু মখা তানা মায় পাকহনবদা কর্নাতকাগী লৌমীশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌগনি হায়বা থাজৈ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
কর্নাতকাগী কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা দবল-ইঞ্জিন সরকারানা পীরিবা কান্নবা কয়া পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কন্নেক্তিবিতী অসি লৌউ-শিংউ, ইন্দস্ত্রী অমসুং তুরিজমদা মান্ননা মরু ওই হায়রদুনা সুরত চেন্নৈ ইকোনোমিক কোরিদোর লোইশিল্লকপদগী অৱাং কর্নাতকাগী মফম অয়াম্বনা কান্নবা য়াম্না ফংলগনি হায়খি। লৈবাক মীয়াম্না অৱাং কর্নাতকাগী লমকোয়ফম অমসুং লাই নীংফমশিংদা চৎপদা মসিনা য়াম্না নুংঙাইহল্লগনি অমসুং মসিনা নহাশিংগী থবক কয়া অমসু পীগনি হায়না মহাক্না হায়খি। “দবল-ইঞ্জিন সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং রিফোর্মদা মিৎয়েং চঙবদগী কর্নতকাবু ইনভেস্তরশিংগী অপাম্বা মফম ওইহল্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমসুং মালেম্না ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনিংবগী মতৌ হেনগৎলক্লিবা অসিনা মরম ওইরগা হায়রিবা মতৌসু হেন্না হেনগৎলক্কনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কর্নাতকাগী রাজ্যপাল, শ্রী থাৱর চান্দ গেহলোত, মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বাসবরাজ বোম্মাই, কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী ভগ্বন্ত খুবা অমসুং কর্নাতকা সরকারগী মন্ত্রীশিংনা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
য়ুম্থোং খুদিংদা মশাগী তোতি ঈশিং পুশিলহন্দুনা তেক্ত-কায়দবা অমসুং মরাং কায়বা থক্নবা ঈশিং ফংহনবগী প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান মঙফাওনহনবগী খোঙথাং অমা ওইনা, মহাক্না য়াদগিরী জিলাগী কোদেকালদা জল জীবন মিসনগী মখাদা লৈবা য়াদগির মলতি-ভিলেজ দ্রিঙ্কিং ৱাতর সপ্লাই স্কিমগী উরেপ উয়ুং তমখি। এম.এল.দি. ১১৭কী ঈশিং ত্রিতমেন্ত তৌবগী প্লান্ত অমসু স্কিম অসিগী মখাদা শাগনি। লুপা করোর ২০৫০ হেন্না চঙবা প্রোজেক্ত অসিনা খুঙ্গংগী খুন্দাফম ৭০০ অমসুং য়াদগিরীগী শহর মচা অহুমগী চাউরাকপা ইমুং লাখ ২.৩দা থক্নবা ঈশিং ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা থৌরমসিগী মনুংদা নরায়নপুর লেফ বেঙ্ক কেনেল – এক্সতেন্সন রিনোভেসন অমসুং মোদর্নাইজেসন প্রোজেক্ত (এন.এল.বি.সি.- ই.আর.এম.) অসিসু শঙ্গাখি। ক্যুসেক ১০,০০০ পুবা ঙম্বা কেনেল লৈবা প্রোজেক্ত অসিনা হেক্ত্যার লাখ ৪.৫ পাক চাউবা লমগী ইথৈ-লৌখোং পীবা ঙমগনি। মসিনা কলাবুর্গী, য়দাগীর অমসুং বিজয়পুর জিলাগী খুঙ্গং ৫৬০গী লৌমী লাখ অহুম হেনবদা কান্নবা পীগনি। প্রোজেক্ত অসিদা চঙগদবা অপুনবা শেনফম অসি লুপা করোর ৪৭০০নি।
মহাক্না এন.ঐচ.-১৫০সি.গী কিলোমীতর ৬৫.৫গী সেক্সনগী উরেপ উয়ুংসু তমখি। মসিগী লেন ৬কী গ্রীনফিল্দ রোদ প্রোজেক্ত অসি সুরত-চেন্নৈ এক্সপ্রেসৱেগী শরুক অমনি। মসিদি চাউরাক্না লুপা করোর ৬০০০ চঙনা শাবনি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates various developmental projects in Kodekal, Karnataka
Lays foundation stone of Yadgir multi-village drinking water supply scheme under Jal Jeevan Mission
Inaugurates Narayanpur Left Bank Canal – Extension Renovation and Modernisation Project
Lays foundation stone of the 65.5 km section of 6 lane access controlled greenfield highway from Badadal to Maradagi S Andola of NH-150C
“We have to create Viksit Bharat during this Amrit Kaal.”
“Even if one district in the country lags behind on the parameters of development, the country cannot become developed”
“Be it education, health or connectivity, Yadgir has been among the top 10 performers of the aspirational districts programme”
“Double engine government is working with an approach of felicitation and consolidation”
“About 1.25 lakh farmer families of Yadgir have received about Rs 250 crore from PM Kisan Nidhi”
“Small farmers are the biggest priority of the agricultural policy of the country”
“The focus of the double-engine government on infrastructure and reforms is turning Karnataka into an investors' choice”
19 JAN 2023 2:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated various developmental projects related to irrigation, drinking water and a National Highway development project in Kodekal, Yadgir, Karnataka today. The projects include laying the foundation stone of the Yadgir multi-village drinking water supply scheme under the Jal Jeevan Mission and 65.5 km section ( from Badadal to Maradagi S Andola) of Surat - Chennai Expressway NH-150C, and inauguration of the Narayanpur Left Bank Canal – Extension Renovation and Modernisation Project (NLBC – ERM).
Addressing the gathering, the Prime Minister highlighted the love and support of the people of Karnataka and said that it has become a source of great strength. Throwing light on the rich history of Yadgir, the Prime Minister pointed out the ancient fort of Rattihalli which is a symbol of the capabilities of our ancestors and reflects our culture and traditions. He also mentioned the heritage of the great king Maharaja Venkatappa Nayak whose idea of swaraj and good governance was noted all over the country. “We all take pride in this heritage”, the Prime Minister said.
Referring to the projects related to roads and water dedicated or for which the foundation stone was laid today, the Prime Minister said these projects will provide massive benefits to the people of the region. Surat Chennai Corridor’s Karnataka portion also saw the start of work today which will enhance ease of living and help employment and economic activity in region including Yadgir, Raichur and Kalburgi. The Prime Minister praised the state government for development work in North Karnataka.
The Prime Minister reminded that the coming 25 years are ‘Amrit Kaal’ for the country and for every state. “We have to create Viksit Bharat during this Amrit Kaal. This can happen only when every person, family and state gets associated with this campaign. India can be developed when the life of the farmer in the field and the entrepreneur is improved. India can be developed when there is good crop, and factory output also expands. This will need learning from the negative experiences and bad policies of the past”, he said. Giving the example of Yadgir in North Karnataka, the Prime Minister lamented the backwardness that prevailed in the region in the path of development. Even though the region had the capability, the Prime Minister observed that the past governments had absolved themselves just by declaring Yadgir and other such districts as backward. He recalled the time when the ruling governments of the past indulged in vote-bank politics and did not pay heed to basic infrastructure like electricity, roadways and water. Highlighting the priorities of the present government, the Prime Minister remarked that its focus is solely on development and not vote-bank politics. “Even if one district in the country lags behind on the parameters of development, the country cannot become developed”, the Prime Minister said. He noted that it was the present government that addressed the most backward regions on priority and initiated the hundred aspirational villages campaign including Yadgir. The Prime Minister noted the emphasis on good governance and development in these regions and informed that Yadgir has vaccinated 100 percent of children, the number of malnourished children has gone down significantly, all villages of the district are connected via roads and availability of common service centres in gram panchayat to provide digital services. “Be it education, health or connectivity, Yadgir has been among the top 10 performers of the aspirational districts programme”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister congratulated the public representatives and district administration for their remarkable achievements.
The Prime Minister underlined the importance of water security for the development of 21st-century India which, said the Prime Minister, stands at par with border, coastal and internal security. “Double engine government is working with an approach of felicitation and consolidation”, he said and informed that out of the 99 irrigation schemes that were lying pending in 2014, 50 have already been completed and schemes have been expanded. In Karnataka also many such projects are underway. Narayanpur Left Bank Canal – Extension Renovation and Modernisation Project (NLBC – ERM) with a canal carrying capacity of 10,000 cusecs can irrigate 4.5 lac hectares of command area, he informed. Shri Modi also talked about the unprecedented focus on micro-irrigation and ‘per drop more crop’ as more than 70 lakh hectares of land have been brought into the ambit of micro-irrigation in the last 7-8 years. Today’s project will benefit 5 lakh hectares of land in Karnataka and work is going on to raise the water table, he informed.
Giving examples of the work accomplished in the double engine government, the Prime Minister noted that when the Jal Jeevan mission began three and a half years ago, only three crore rural families had piped water connection out of eighteen crore rural families. “Today that number has gone up to eleven crore rural families”, the Prime Minister continued, “Out of these, thirty-five lakh families are from Karnataka.” He noted that the coverage of water per household in Yadgir and Raichur is higher than the overall average of Karnataka and the country.
Throwing light on the projects inaugurated today, the Prime Minister underlined that the target of providing tap water to every house in Yadgir will get a boost. He informed that a study conducted revealed that lives of more than 1.25 lakh children will be saved every year due to the impact of India's Jal Jeevan Mission. Noting the benefits of the Har Ghar Jal campaign, the Prime Minister highlighted that the central government gives Rs 6,000 to the farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme and the Government of Karnataka adds Rs 4,000 more which doubles the benefits for the farmers. “About 1.25 lakh farmer families of Yadgir have received about Rs 250 crore from PM Kisan Nidhi”, the Prime Minister added.
Further elaborating on the rhythm of the double engine government, the Prime Minister said as the Center launches the New Education Policy, Karnataka Government is helping poor students through Vidya Nidhi schemes, as the centre keeps the wheel of progress moving Karnataka is making the state attractive for the investors. “Karnataka government augments the Center’s help to weavers under Mudra Scheme by giving them further help”, he added.
The Prime Minister underlined that if any person, class, or region is deprived even after so many years of independence, then the present government is giving maximum priority to them. He observed that crores of small farmers in our country were also deprived of every comfort for decades and no effort was taken in government policies as well. The Prime Minister interjected that today this small farmer is the biggest priority of the agricultural policy of the country. The Prime Minister gave examples of helping the farmers with machinery, taking them towards modern technology like drones, providing chemical fertilizers like Nano Urea, encouragement for natural farming, small farmers being given Kisan Credit Cards, and supporting animal husbandry, fisheries and beekeeping.
The Prime Minister lauded the local farmers for making the region a pulse bowl and helping the country in reducing foreign dependence in this area. He informed that 80 times more pulses have been procured under MSP in the last 8 years. Pulse farmers have got 60 thousand crore rupees in the last 8 years compared to a few hundred crore rupees before 2014.
Informing that the year 2023 has been declared the International Year of Millets by the United Nations, the Prime Minister noted that coarse cereals like jowar and ragi are produced in abundance in Karnataka. He underlined that the double-engine government is committed to increasing the production of this nutritious coarse grain and promoting it worldwide. The Prime Minister expressed the belief that farmers of Karnataka will play a leading role in taking this initiative forward.
Noting the benefits of the double-engine government when it comes to connectivity in Karnataka, the Prime Minister noted that it is equally important for agriculture, industry and tourism and highlighted the benefits to large parts of North Karnataka with the completion of the Surat-Chennai Economic Corridor. The Prime Minister informed that it will also be easy for the countrymen to reach the tourist places and pilgrimages of North Karnataka thereby creating thousands of new employment and self-employment opportunities for the youth. “The focus of the double engine government on infrastructure and reforms is turning Karnataka into an investors' choice”, the Prime Minister remarked as he said that such investments are going to increase further in the future due to the enthusiasm all over the world to invest in India.
Governor of Karnataka, Shri Thawar Chand Gehlot, Chief Minister of Karnataka, Shri Basvaraj Bommai, Union Minister of State, Shri Bhagwant Khuba, and Ministers from the Karnataka Government among others were present on occasion.
Background
In an effort that will be another step to realise the Prime Minister’s vision of providing safe and adequate drinking water through individual household tap connections to all households, the foundation stone of the Yadgir multi-village drinking water supply scheme under the Jal Jeevan Mission was laid at Kodekal, Yadgir district. A Water Treatment Plant of 117 MLD will be built under the scheme. The project, which costs more than Rs 2050 crore, will provide potable water to about 2.3 lakh households of more than 700 rural habitations and three towns in the Yadgir district.
During the programme, the Prime Minister also inaugurated the Narayanpur Left Bank Canal – Extension Renovation and Modernisation Project (NLBC – ERM). The project with a canal carrying capacity of 10,000 cusecs can irrigate 4.5 lac hectares of command area. It will benefit more than three lakh farmers in 560 villages of Kalaburgi, Yadagir and Vijaypur districts. The total cost of the project is about Rs 4700 crores.
He also laid the foundation stone of the 65.5 km section of NH-150C. This 6-lane Greenfield road project is part of the Surat - Chennai Expressway. It is being built at the cost of about Rs 2000 crore.