প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া নদী ক্ৰুজ-এমভি গংগা বিলাসৰ ফ্লেগ অফ অনুষ্ঠান আৰু বাৰাণসীত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে টেণ্ট চিটি উদ্বোধন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
13 JAN 2023 12:51PM by PIB Guwahati
হৰ হৰ মহাদেৱ!
বিভিন্ন ৰাজ্যৰ সন্মানীয় মুখ্যমন্ত্রীসকল, উপ-মুখ্যমন্ত্রীসকল, কেন্দ্রীয় কেবিনেটৰ মোৰ সতীর্থসকল, পর্যটন উদ্যোগৰ বন্ধুসকল, ভাৰত-বিদেশৰ পৰা বাৰাণসীলৈ অহা পর্যটকসকল, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰমহিলাসকল৷
আজি উৎসাহেৰে ভৰা লোহৰীৰ উৎসৱ। আগন্তুক দিনত আমি উত্তৰায়ণ, মকৰ সংক্ৰান্তি, ভোগালী বিহু, পোংগল আদি বহুতো উৎসৱ পালন কৰিম। দেশৰ লগতে বিশ্বৰ এই উৎসৱ উদযাপন কৰা সমূহ ৰাইজলৈ অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
সতীৰ্থসকল,
আমাৰ উৎসৱ, দান-দক্ষিণা, তপস্যা, আমাৰ সংকল্প সাধনৰ বাবে আমাৰ বিশ্বাস, আমাৰ বিশ্বাসৰ নিজস্ব গুৰুত্ব আছে। আৰু ইয়াতো আমাৰ নদীসমূহৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ। এনে সময়ত আমি সকলোৱে নদীৰ জলপথৰ উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত ইমান ডাঙৰ উদযাপনৰ সাক্ষী হৈ আছো। আজি মেৰী কাশী আৰু ডিব্ৰুগড়ৰ মাজত আৰম্ভ হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া নদী ক্ৰুজ - গংগা বিলাস ক্ৰুজ। ইয়াৰ বাবেই পূব ভাৰতৰ বহু পৰ্যটন স্থান বিশ্ব পৰ্যটন মানচিত্ৰত অন্তৰ্ভুক্ত হ’বলৈ গৈ আছে। কাশীৰ গংগা নদীৰ সিপাৰে নতুনকৈ নিৰ্মিত এই আটকধুনীয়া তম্বু চহৰখনে দেশৰ লগতে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা পৰ্যটক আৰু ভক্তসকলক তাত আহি থাকিবলৈ আন এক কাৰণ দিছে। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ পশ্চিম বংগৰ মাল্টি মডাল টাৰ্মিনেল, উত্তৰ-প্ৰদেশ আৰু বিহাৰত ভাসমান জেটি, মেৰিটাইম স্কিল চেণ্টাৰ, জাহাজ মেৰামতি কেন্দ্ৰ, অসমৰ টাৰ্মিনেল সংযোগ প্ৰকল্প, ১০০০ কোটিতকৈও অধিক টকাৰ প্ৰকল্প আদিৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। ই পূব ভাৰতৰ বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত সম্ভাৱনাসমূহ সম্প্ৰসাৰণ কৰি নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
সতীৰ্থসকল,
গংগা মা আমাৰ বাবে কেৱল এটা ধাৰা নহয়। বৰং অতীজৰে পৰা ভাৰতৰ এই মহান ভূমিৰ তপস্যা আৰু তপস্যাৰ সাক্ষী। ভাৰতৰ পৰিস্থিতি যিয়েই নহওক কিয়, মাতৃ গংগাই সদায় কোটি কোটি ভাৰতীয়ক লালন-পালন আৰু অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে। ইয়াতকৈ আৰু দুৰ্ভাগ্যজনক কি হ’ব পাৰে যে গংগা মাৰ পাৰৰ সমগ্ৰ ষ্ট্ৰিপটো স্বাধীনতাৰ পিছতো উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি থাকিল, আগুৱাই যোৱাৰ কথাটো এৰি দিয়ক। ইয়াৰ বাবেই গংগাৰ পাৰৰ পৰাও লাখ লাখ লোক প্ৰব্ৰজন কৰিছিল। এই পৰিস্থিতি সলনি কৰাৰ প্ৰয়োজন আছিল, গতিকে আমি নতুন পদ্ধতিৰে কাম কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। এফালে আমি নমামি গংগাৰ জৰিয়তে গংগা মাৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে কাম কৰিলোঁ, আনফালে আমি ‘অৰ্থ গংগা’ৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিলোঁ। অৰ্থ গংগাৰ অৰ্থ হ’ল, আমি গংগাৰ আশে-পাশে অৱস্থিত ৰাজ্যসমূহত অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ বাবে এক নতুন পৰিৱেশ সৃষ্টিৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। এই গংগা বিলাস ক্ৰুজে গংগাৰ অৰ্থনীতিৰ অভিযানক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। এই ক্ৰুজে উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, অসম, পশ্চিম বংগ আৰু বাংলাদেশ ভ্ৰমণৰ সময়ত সকলো ধৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
সতীৰ্থসকল,
আজি মই সেই সকলো বিদেশী পৰ্যটককে বিশেষ শুভেচ্ছা জনাইছো, যিসকলে এই ক্ৰুজৰ জৰিয়তে প্ৰথম যাত্ৰাত নামিবলৈ ওলাইছে। আপোনালোক সকলোৱে আধুনিক ক্ৰুজত এখন প্ৰাচীন চহৰৰ মাজেৰে যাত্ৰা কৰিবলৈ ওলাইছে। মোৰ এই বিদেশী পৰ্যটক বন্ধুসকলক বিশেষভাৱে ক’ম যে ভাৰতত আপুনি কল্পনা কৰিব পৰা সকলো বোৰ আছে। ইয়াত আপোনাৰ কল্পনাৰ বাহিৰেও বহুতো আছে। ভাৰতক শব্দত সংজ্ঞায়িত কৰিব নোৱাৰি। ভাৰতকে কেৱল হৃদয়ৰ পৰাহে অনুভৱ কৰিব পাৰি। কিয়নো ভাৰতে সদায় অঞ্চল বা ধৰ্ম, ধৰ্ম বা দেশ নিৰ্বিশেষে সকলোৰে বাবে নিজৰ হৃদয় মুকলি কৰি আহিছে। আমি পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আমাৰ সকলো পৰ্যটক বন্ধুক স্বাগতম জনাইছো।
সতীৰ্থসকল,
এই ক্ৰুজ যাত্ৰাই বহু নতুন অভিজ্ঞতা একত্ৰিত কৰিবলৈ গৈ আছে। ইয়াৰ পৰা আধ্যাত্মিকতাৰ সন্ধানত থকাসকলে বাৰাণসী, কাশী, বোধগয়া, বিক্ৰমশিলা, পাটনা চাহাব আৰু মাজুলী ভ্ৰমণ কৰাৰ সৌভাগ্য হ’ব। যিসকলে বহুজাতিক ক্ৰুজৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকে ঢাকাৰ মাজেৰে পাৰ হোৱাৰ সুযোগ পাব। ভাৰতৰ প্ৰাকৃতিক বৈচিত্ৰ্য চাব বিচৰাসকলৰ বাবে এই ক্ৰুজে তেওঁলোকক সুন্দৰবন আৰু অসমৰ বনাঞ্চল ভ্ৰমণলৈও লৈ যাব। ভাৰতৰ নদীৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰ বুজিবলৈ আগ্ৰহীসকলৰ বাবে এই ভ্ৰমণ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব। কাৰণ এই ক্ৰুজ ২৫খন ভিন্ন নদী বা নদীৰ ধাৰাৰে পাৰ হ’ব। আৰু যিসকলে ভাৰতৰ চহকী খাদ্যৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব বিচাৰে তেওঁলোকৰ বাবেও এয়া এক ডাঙৰ সুযোগ। অৰ্থাৎ এই যাত্ৰাত আমি ভাৰতৰ ঐতিহ্য আৰু আধুনিকতাৰ এক আচৰিত সংগম দেখিবলৈ পাম। ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ এই নতুন পৰ্যায়টোৱে এই ক্ষেত্ৰত আমাৰ যুৱ সহকৰ্মীসকলকো নতুন কৰ্মসংস্থাপন-স্ব-নিয়োগৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। এয়া কেৱল বিদেশী পৰ্যটকৰ বাবেই আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু নহয়, আগতে এনে অভিজ্ঞতাৰ বাবে বিদেশলৈ যোৱা দেশৰ পৰ্যটকসকলেও এতিয়া পূব ভাৰতলৈ ঘূৰি যাব পাৰিব। এই ক্ৰুজে য’তেই পাৰ হ’ব, ই উন্নয়নৰ নতুন ৰেখাপাত কৰি যাব। আমি সমগ্ৰ দেশৰ নদীৰ জলপথত ক্ৰুজ পৰ্যটনৰ বাবেও একেধৰণৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছো। চহৰৰ মাজত দীঘলীয়া নদী ক্ৰুজৰ উপৰিও আমি চুটি আন্তঃচহৰ ক্ৰুজৰ প্ৰচাৰ কৰিছো। এই ধৰণৰ ব্যৱস্থা এতিয়াও কাশীত চলি আছে। বাজেটৰ পৰা বিলাসী ক্ৰুজলৈকে দেশত সকলো ধৰণৰ সুবিধা বিকশিত কৰি প্ৰতিটো পৰ্যটক শ্ৰেণীৰ বাবে সুলভ কৰি তোলা হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
ক্ৰুজ পৰ্যটন আৰু ঐতিহ্য পৰ্যটনৰ এই সংগম দেশত এনে এটা সময়ত সংঘটিত হৈছে, যেতিয়া ভাৰতত পৰ্যটনৰ এক উত্থানশীল পৰ্যায় আৰম্ভ হৈছে। ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী ভূমিকা বৃদ্ধি পোৱাৰ লগে লগে ভাৰতক চাবলৈ, ভাৰতক চিনি পাবলৈ আৰু ভাৰতক বুজিবলৈ আগ্ৰহো বাঢ়িছে। সেইবাবেই যোৱা ৮ বছৰত আমি ভাৰতৰ পৰ্যটন খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিছো। ধৰ্মস্থলী, তীৰ্থস্থান আৰু ঐতিহাসিক স্থানৰ উন্নয়নকো আমি অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। আমাৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ জীৱন্ত সাক্ষী হৈ পৰিছে কাশী চহৰ। কাশীৰ ৰাস্তাবোৰ বহল হৈ আহিছে, গংগা মাৰ ঘাটবোৰ পৰিষ্কাৰ হৈ আহিছে। কাশী বিশ্বনাথ ধাম পুনৰ নিৰ্মাণৰ পিছত ভক্ত আৰু পৰ্যটকৰ মাজত যি ধৰণৰ উৎসাহ দেখিবলৈ পোৱা গৈছে সেয়াও অভূতপূৰ্ব। যোৱা এটা বছৰত কাশীলৈ অহা তীৰ্থযাত্ৰীৰ সংখ্যাৰ পৰা আমাৰ নাৱৰীয়া, ৰাজপথৰ বিক্ৰেতা, ৰিক্সা টনা লোক, দোকানী, হোটেল-গেষ্ট হাউচৰ মালিক সকলোৱে লাভৱান হৈছে। এতিয়া গংগাৰ সিপাৰে অঞ্চলটোৰ এই নতুন টেণ্ট চিটীয়ে কাশীলৈ অহা তীৰ্থযাত্ৰী আৰু পৰ্যটকসকলক এক নতুন অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব। এই চহৰত আধুনিকতা, আধ্যাত্মিকতা আৰু বিশ্বাস আছে। ৰাগৰ পৰা সোৱাদলৈকে এই ইয়াত দেখা যাব বেনাৰসৰ প্ৰতিটো সোৱাদ আৰু ৰং।
সতীৰ্থসকল,
আজিৰ এই অনুষ্ঠানত ২০১৪ চনৰ পৰা দেশত গ্ৰহণ কৰা নীতি, গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্ত আৰু নিৰ্ধাৰিত দিশৰ প্ৰতিফলন। একবিংশ শতিকাৰ এই দশকটোৱেই হৈছে ভাৰতৰ আন্তঃগাঁথনি ৰূপান্তৰৰ দশক। এই দশকত ভাৰতৰ জনসাধাৰণে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ ছবি এখন চাবলৈ গৈ আছে, যিটো আগতে কল্পনা কৰাটো কঠিন আছিল। ঘৰ, শৌচাগাৰ, বিদ্যুৎ, পানী, ৰন্ধন গেছ, শিক্ষানুষ্ঠান আৰু চিকিৎসালয়ৰ দৰে সামাজিক আন্তঃগাঁথনি হওক, ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি হওক, বা ৰেলৱে, ঘাইপথ, বিমানপথ আৰু জলপথৰ দৰে ভৌতিক সংযোগ আন্তঃগাঁথনি হওক। আজি এয়াই হৈছে ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশৰ সবল স্তম্ভ, উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলা। আমি সকলোৱে বহল ঘাইপথ, আধুনিক বিমানবন্দৰ, আধুনিক ৰেল ষ্টেচন, সৰ্বোচ্চ আৰু দীঘল দলং, সৰ্বোচ্চ উচ্চতাত নিৰ্মিত আটাইতকৈ দীঘল সুৰংগৰ পৰাই নতুন ভাৰতৰ বিকাশৰ প্ৰতিফলন অনুভৱ কৰোঁ। ইয়াৰ মাজতো নদীৰ জলপথ ভাৰতৰ এক নতুন শক্তি হৈ পৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
আজি গংগা বিলাস ক্ৰুজ মুকলি কৰাটোও কোনো সাধাৰণ অনুষ্ঠান নহয়। উদাহৰণ স্বৰূপে, কোনো এখন দেশে মহাকাশত উপগ্ৰহ নিজাববীয়াকৈ স্থাপন কৰিলে সেই দেশৰ কাৰিকৰী দক্ষতা দেখুৱায়। একেদৰে, ৩২০০ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক এই যাত্ৰা ভাৰতৰ আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ বিকাশৰ জীৱন্ত উদাহৰণ, নদীৰ জলপথৰ বাবে আধুনিক সম্পদ সৃষ্টি হোৱাৰো ই এক উদাহৰণ। ২০১৪ চনৰ আগতে দেশত জলপথৰ ব্যৱহাৰ কম আছিল। ভাৰতবৰ্ষৰ জলপথৰ জৰিয়তে বাণিজ্যৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি ইতিহাস আছিল এই পৰিস্থিতি। ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতে এই প্ৰাচীন শক্তিক আধুনিক ভাৰতৰ পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ এক প্ৰধান শক্তি হিচাপে গঢ়ি তোলাত ব্যস্ত হৈ আছে। আমি দেশৰ প্ৰধান নদীসমূহত নদীৰ জলপথৰ উন্নয়নৰ বাবে আইন প্ৰণয়ন কৰিছো, বিশদ কাৰ্য্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিছো। ২০১৪ চনত দেশত মাত্ৰ ৫ টা ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ আছিল। আজি ২৪খন ৰাজ্যৰ ১১১টা ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথ উন্নয়নৰ কাম চলি আছে। বৰ্তমান এই জলপথৰ প্ৰায় ২ ডজনত সেৱা চলি আছে। ৮ বছৰ আগলৈকে নদীৰ জলপথেৰে মাত্ৰ ৩০ লাখ মেট্ৰিক টন সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰা হৈছিল। আজি এই ক্ষমতা ৩ গুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। নদীৰ জলপথ ব্যৱহাৰ কৰা লোকৰ সংখ্যাও ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ মাজতো গংগা নদীৰ ওপৰত নিৰ্মাণ হৈ থকা এই ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথটো সমগ্ৰ দেশৰ বাবে আৰ্হিৰ দৰে বিকশিত হৈছে। আজি এই জলপথ পৰিবহণ, বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম হৈ পৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
আজিৰ এই অনুষ্ঠানে পূব ভাৰতক উন্নত ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিন হিচাপে গঢ়ি তোলাতো সহায় কৰিব। পশ্চিম বংগৰ হালদিয়াত থকা আধুনিক মাল্টি মডাল টাৰ্মিনেলটোৱে বাৰাণসীক সংযোগ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও ই ভাৰত-বাংলাদেশ প্ৰট’কল পথৰ সৈতে সংযুক্ত হোৱাৰ লগতে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলকো সংযোগ কৰে। ইয়াৰ উপৰিও কলকাতা বন্দৰ আৰু বাংলাদেশ সংযোগ কৰে। অৰ্থাৎ ইউ পি-বিহাৰ-ঝাৰখণ্ড-পশ্চিম বংগৰ পৰা বাংলাদেশলৈ বাণিজ্য আৰু ব্যৱসায়ৰ সুবিধা হ’বলৈ গৈ আছে। একেদৰে জেটি আৰু ৰ’-ৰ’ ফেৰী টাৰ্মিনেলৰ নেটৱৰ্কো নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগে লগে অহা-যোৱা কৰাটো সহজ হ’ব, মাছমৰীয়া আৰু কৃষকসকলেও সুবিধা পাব৷
সতীৰ্থসকল,
ক্ৰুজ জাহাজেই হওক বা মালবাহী জাহাজেই হওক, তেওঁলোকে কেৱল পৰিবহণ আৰু পৰ্যটনক জোৰ দিয়াই নহয়, তেওঁলোকৰ সেৱাৰ সৈতে জড়িত সমগ্ৰ উদ্যোগটোৱেও নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰে। ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় কৰ্মচাৰী আৰু দক্ষ লোকৰ বাবে প্ৰশিক্ষণৰ ব্যৱস্থা প্ৰয়োজনীয়। ইয়াৰ বাবে গুৱাহাটীত এটা দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। জাহাজ মেৰামতিৰ বাবে গুৱাহাটীতো নতুন সুবিধা নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
এই জলপথসমূহ পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ বাবেও ভাল আৰু লগতে ধন ৰাহিও হয়। এক অধ্যয়ন অনুসৰি জলপথেৰে যাতায়তৰ খৰচ পথৰ তুলনাত ডেৰ-দুগুণ কম। একে সময়তে জলপথেৰে যাতায়তৰ খৰচ ৰে’লৰ তুলনাত এক তৃতীয়াংশ কম। জলপথৰ দ্বাৰা কিমান ইন্ধন ৰাহি হয়, কিমান টকা ৰাহি হয়, আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে। দ্ৰুত গতিত নিৰ্মাণ হৈ থকা এই জলপথসমূহে ভাৰতে যি নতুন লজিষ্টিক নীতি ৰচনা কৰিছে তাত বহুখিনি সহায় কৰিবলৈ গৈ আছে। ভাৰতত হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ জলপথৰ নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ সম্ভাৱনা থকাটোও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতবৰ্ষত ১২৫ খনতকৈও অধিক নদী আৰু নদীৰ ধাৰা, যাৰ ফলত মানুহ আৰু সামগ্ৰী পৰিবহণ কৰিব পৰা যায়। এই জলপথসমূহে ভাৰতত প’ৰ্ট-লেড-উন্নয়ন বৃদ্ধিতো সহায় কৰিব। প্ৰচেষ্টাটো হ’ল আগন্তুক বছৰবোৰত ভাৰতত জলপথ, ৰে’লপথ আৰু ঘাইপথৰ বহুম’ডাল আধুনিক নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণ কৰা উচিত। বাংলাদেশ আৰু অন্যান্য দেশৰ সৈতেও আমি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছো, যাৰ বাবে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ জল সংযোগো সুদৃঢ় কৰা হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ বাবে শক্তিশালী সংযোগ অতি প্ৰয়োজনীয়। সেইবাবেই আমাৰ এই অভিযান অবিৰতভাৱে চলি থাকিব। নদীখনে দেশৰ জলশক্তি, বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰক, এই কামনাৰে সকলো ক্ৰুজ যাত্ৰীলৈ সুখদায়ক যাত্ৰাৰ বাবে বহু শুভেচ্ছা জনালোঁ। আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at flagging off ceremony of World’s Longest River Cruise-MV Ganga Vilas and inauguration of Tent City at Varanasi via video conferencing
13 JAN 2023 12:51PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Honourable Chief Ministers of various states, Deputy Chief Ministers, my Cabinet colleagues, friends from the tourism industry, tourists present in Varanasi from India and abroad, other dignitaries, ladies and gentlemen, who have joined us in this programme!
Today we are celebrating the festival of Lohri filled with joy and enthusiasm. In the coming days, we will also celebrate various festivals like Uttarayan, Makar Sankranti, Bhogi, Bihu and Pongal. I congratulate and convey my best wishes to all the people celebrating these festivals in the country and around the world.
Friends,
Our festivals, charity, penance, our conviction in the accomplishment of our resolutions as well as our beliefs hold a special significance. And the role of our rivers is crucial in it. On such an occasion, we all are witnessing such a grand celebration related to the development of inland waterways. Today, the world's longest river cruise - the Ganga Vilas Cruise has started between Kashi and Dibrugarh. As a result, many tourist places of Eastern India are going to become more prominent in the world tourism map. This newly built amazing tent city across the Ganges in Kashi has given tourists and devotees from all over the country and the world another reason to visit and spend a few days here. Besides, projects worth more than Rs 1,000 crore such as multi-modal terminals in West Bengal, floating jetties in UP and Bihar, Maritime Skill Center, Ship Repair Center and Terminal Connectivity Project in Assam, have either been inaugurated or their foundation stones laid. These are going to expand the possibilities related to trade and tourism in Eastern India and create new employment opportunities.
Friends,
Ganga ji is not just a river for us. Rather, she is a witness to the penance in this great land of India since ancient times. Whatever may have been the conditions of India, Mother Ganga has always nurtured and inspired crores of Indians. What can be more unfortunate than the fact that the entire strip along the banks of Ganga ji kept lagging behind in development after independence let alone making any progress? Consequently, lakhs of people also migrated from the banks of the Ganga. This situation needed to be changed, so we decided to work with a new approach. On the one hand, we worked for the cleanliness of Ganga ji through Namami Gange, while on the other hand we also started the campaign of 'Arth Ganga'. Arth Ganga means, we have taken steps to create a new environment for economic activities in the states situated around the Ganga. This Ganga Vilas Cruise will give a fresh boost to the 'Arth Ganga' campaign. This cruise will provide all kinds of facilities while traveling to Uttar Pradesh, Bihar, Assam, West Bengal and Bangladesh.
Friends,
Today, I extend my heartiest greetings to all those foreign tourists who are about to embark on their first journey through this cruise. All of you are going to travel through an ancient city on a modern cruise. I would particularly like to tell these foreign tourist friends that India has everything that you can imagine. It also has a lot beyond your imagination. India cannot be defined in words. India can only be experienced from the heart. Because India has always opened its heart for everyone, irrespective of region or religion, creed or country. We welcome all our tourist friends from different parts of the world.
Friends,
This cruise journey is going to bring many new experiences together. Those who are in search of spirituality out of it will be fortunate to visit Varanasi, Kashi, Bodh Gaya, Vikramshila, Patna Sahib and Majuli. Those who want to experience multi-national cruise will get the opportunity to pass through Dhaka. For those who wish to see the natural diversity of India, this cruise will take them on a tour of the Sundarbans and the forests of Assam. For those who are interested in understanding the system of rivers in India, this visit will be very important for them because this cruise will pass through 25 different rivers or river streams. And for those who want to experience the rich cuisine of India, this is also a great opportunity for them. In short, we will get to see a wonderful confluence of India's heritage and modernity in this journey. This new phase of cruise tourism will also provide new employment, self-employment opportunities to our youth in this field. This will not only be an attraction for foreign tourists but also for Indians. The tourists of the country who used to go abroad earlier for such experiences, will now be able to turn to eastern India. The path along which this cruise passes will create a new line of development. We are making similar arrangements for cruise tourism in inland waterways across the country. In addition to long river cruises between cities, we are also promoting short inter-city cruises. This type of system is still going on in Kashi. From budget to luxury cruise, all kinds of facilities are being developed in the country to make it accessible to every tourist class.
Friends,
This confluence of cruise tourism and heritage tourism is happening in the country at a time when a booming phase of tourism is beginning in India. As India's global role is expanding, the eagerness to see India, know India and understand India is also rising. That's why in the last 8 years we have laid special emphasis on expansion of the tourism sector in India. We have also made development of our spiritual, historical and pilgrim places a priority. The city of Kashi has become a living witness to our efforts. Today the roads of my Kashi are getting wider, the ghats of Ganga ji are getting cleaner. After the reconstruction of Kashi Vishwanath Dham, the kind of enthusiasm being seen among devotees and tourists is also unprecedented. Our boatmen, street vendors, rickshaw pullers, shopkeepers, hotel and guest house owners have all benefitted from the number of pilgrims who have come to Kashi in past years. Now this new tent city in the area across Ganga will give a new experience to the pilgrims and tourists coming to Kashi. There is modernity as well as spirituality in this tent city. From raga to taste, every flavour and colour of Banaras will be seen in this tent city.
Friends,
Today's event is a reflection of the policies made, the decisions taken and the directions given in the country since 2014. This decade of the 21st century is the decade of infrastructure transformation in India. In this decade, the people of India are going to see such modern infrastructure, which was difficult to imagine in the past; be it social infrastructure like houses, toilets, electricity, water, cooking gas, educational institutions and hospitals, or digital infrastructure, or physical connectivity infrastructure like railways, highways, airways and waterways. Today, this is the strongest pillar of India's rapid development as well as of building a developed India. We all can see the reflection of the development of new India with the widest highways, the most modern airports, modern railway stations, the highest and longest bridge, the longest tunnel built at the highest altitude. In this, river waterways are becoming a new strength of India.
Friends,
The launch of Ganga Vilas Cruise today is also not an ordinary event. For example, when a country launches a satellite in space on its own, it shows the technical efficiency of that country. Similarly, this journey of more than 3200 kilometers is a living example of the development of inland waterways in India and creation of modern resources for inland waterways. Before 2014, there was little use of waterways in the country. This was the situation even though India had thousands of years of history of trade through waterways. Since 2014, India haa been engaged in making this ancient strength a major force in modern India's transport system. We have not only prepared a detailed action plan but also formulated a law for the development of river waterways in the major rivers of the country. In 2014, there were only 5 National Waterways in the country. Today, work is underway to develop 111 national waterways in 24 states. Services are currently running on about 2 dozen of these waterways. Till 8 years ago, only 30 lakh metric tonnes of cargo was transported through inland waterways. Today this capacity has increased more than 3 times. The number of people using river waterways is also increasing continuously. Within this, the National Waterway being built on the Ganges is developing like a model for the whole country. Today this water-way is turning into an important medium for transport, trade and tourism.
Friends,
Today's event will also help in making Eastern India the growth engine of developed India. The modern multi-modal terminal at Haldia in West Bengal connects Varanasi. It is also connected to the Indo-Bangladesh Protocol route and also connects the North East. It also connects Kolkata Port and Bangladesh. That is, it is going to facilitate trade and business from UP-Bihar-Jharkhand-West Bengal to Bangladesh. Similarly, a network of jetties and Ro-Ro ferry terminals is also being built. With this, it will be easy to commute; and the fishermen and farmers will also get a lot of advantage.
Friends,
Be it a cruise ship or a cargo ship, these not only give a boost to transport and tourism, but also creates new opportunities for the entire industry associated with their services. So, training is necessary for the staff related to this industry. For this, a Skill Development Center has been set up in Guwahati. A new facility is also being built in Guwahati to repair ships.
Friends,
These waterways are also good for protecting the environment and also saving money. According to a study, the cost of transportation by waterways is two and a half times less than by road. At the same time, the cost of transportation by waterways is one-third less than by rail. You can imagine how much fuel and money are saved by waterways. These waterways, which are being built at a fast pace, are going to help a lot in the new logistics policy that India has framed. More importantly, India has the potential to build a waterway network of thousands of kilometers. There are more than 125 rivers and river streams in India, which can be used for the transport of people and goods. These waterways will also help in increasing Port-Led-Development in India. We are trying to ensure that in the coming years a multi-modal modern network of waterways, railways and highways is built in India. We have also signed agreements with Bangladesh and other countries, due to which the water connectivity in the North East is also being strengthened.
Friends,
Strong connectivity is essential for building a developed India. That's why this campaign will go on continuously. I hope that the river provides new heights to water power, trade and tourism of the country. With this hope, I extend my heartiest wishes to all the cruise passengers for a pleasant journey. Many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.