প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা বারানসীদা মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজ – এম.ভি. গঙ্গা বিলাস লমথাবা অমসুং তেন্ত সিতী শঙ্গাবদা থমখিবা ৱারোল
13 JAN 2023 12:51PM by PIB Imphal
হর হর মহাদেব!
থৌরম অসিদা ঐখোয়গী ইরক্তা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিং, উপ মুখ্য মন্ত্রীশিং, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী মরুপশিং, তুরিজম ইন্দস্ত্রীদগী মরুপশিং, ভারত অমদি মপালদগী বারানসীদা থুংখিবা লমকোইবশিং, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, নুপী অমদি নুপাশিং।
ঙসি অসি নুংঙাইবনা থল্লবা লোহরীগী কুহ্মৈনি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা ঐখোয়না উত্তরায়ন, মকর সংক্রান্তি, ভোগী, বিহু, পোঙ্গলগুম্বা কুহ্মৈ কয়াসু ঐখোয়না পাঙথোক্লগনি। ঐহাক্না লৈবাক অসিদা অমদি মালেমদা কুহ্মৈশিং অসি পাঙথোক্লিবা মীওই পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমদি য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী কুহ্মৈশিং, দান-দক্ষিনা, তপস্যা, ঐখোয়গী অনীংবশিং থুংহন্নবগী ঐখোয়গী ফিরেপ, ঐখোয়গী থাজবা অসিমক মশাগী ওইনা মরু ওইজৈ। অমসুং মসিদা ঐখোয়গী তুরেলশিংনসু মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। অসিগুম্বা তানফম অসিদা ঐখোয়না তিভর ৱাতরৱেজ শেমগৎপগা মরী লৈনবা অচৌবা থৌরম অমা উবা ফংলি। ঙসি মালেমগী খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুজ – গঙ্গা বিলাস ক্রুজ অসি ঐখোয়গী কাশীদগী দিব্রুগর ফাওবা চেনবা হৌখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা নোংপোক থংবা ভারতকী লমকোইফম কয়া মালেমগী তুরিজম মেপ হেন্না ময়েক শেংনা মফম কনবা ঙম্লগনি। কাশীদা গঙ্গাদা নৌনা শাবা ফজরবা তেন্ত সিতী অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদগী অমসুং মালেমগী লমকোইবশিং অমসুং ভক্তাশিংদা মফম অসিদা লাক্তুনা লৈনবগী মরম অমা পীরি। মসিগা লোয়ননা লুপা করোর ১০০০ হেনবগী প্রোজেক্তশিং ওইরিবা ৱেস্ত বেঙ্গোলদা মলতি-মোদেল তর্মিনেলশিং, য়ু.পি. অমসুং বিহারদা ফ্লোতিং জেত্তীশিং অমসুং অসামদা মেরিতাইম স্কিল সেন্তর, শিপ রিপিয়র সেন্তর, তর্মিনেল কন্নেক্তিবিতী প্রোজেক্ত উরেপ উয়ুং তমখি অমসুং শঙ্গাখি। মখোয়না নোংপোক ভারত্তা ললোন ইতিক অমসুং তুরিজমগা মরী লৈনবা ওইথোকপা য়াবশিং অমসুং অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
গঙ্গা অসি ঐখোয়গীদমক্তদি শুপ্নগী তুরেল খক্তা নত্তে। মসি অরিবা মতমদগী হৌদুনা ভারতকী অথোইবা লমদম অসিগী তপস্যা অমসুং অখাং কনবগী শাখি ওইদুনা লাকখি। ভারতকী ফীভম অসি অমা হেক্তা ওইবা মতমদা ইমা গঙ্গানা ভারত মচা করোর কয়াবু নাওকোনবী অমসুং ইথিল পীখি। মাং থাদুনা চংশিনবগী ৱাখল্লোন অসিবু তুংওইনরম্লগা নীংতম্বা ফংলবা মতুংদসু গঙ্গাগী তোর্বানগী মফমশিং অসি চাউখৎপা ৱাৎনা থমলম্লিবা অসি লাইবক থিবনি। মসিনা মরম ওইদুনা মীওই লাখ কয়ানা গঙ্গাগী তোর্বানদগী মফম হোংদুনা চৎখি। ফীভম অসিদা অহোংবা পুরকপা মথৌ তাই অদুনা ঐখোয়না অনৌবা এপ্রোচ অমগা লোয়ননা থবক তৌনবা ৱারেপ লৌখি। নাকল অমরোমদা ঐখোয়না নমামি গঙ্গেগী খুত্থাংদা গঙ্গা লুনানহন্নবা থবক তৌখি অমরোমদনা ঐখোয়না অর্থ গঙ্গাগী কেম্পেনসু হৌদোকখি। অর্থ গঙ্গাগী ৱাহন্থোক্তি ঐখোয়না গঙ্গাগী অকোইবদা লৈরিবা রাজ্যশিংদা শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমশিং তৌনবা অনৌবা ফীভম অমা শেমগৎনবা খোঙথাংশিং পাইখৎলি। গঙ্গা বিলাস ক্রুজ অসিনা গঙ্গাগী ৱাহন্থোক্তা মাগী কেম্পেন অসিদা অনৌবা শক্তি পীরগনি। ক্রুজ অসিনা উত্তর প্রদেশ, বিহার, অসাম, ৱেস্ত বেঙ্গোল অমসুং বাংলাদেশতা চৎপা মতমদা মখল পুম্নমক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না ক্রুজ অসিগী খুত্থাংদা মখোয়গী অহানবা খোঙচৎ চৎনবগীদমক শেম শারিবা মীরৈবাক্কী লমকোইবশিংদা অখন্ননা য়াইফ পাউজেল পীজরি। মোদর্ন ক্রুজ অমদা নখোয়না অরিবা সহরগী খুত্থাংদা চৎকদৌরিবনি। ঐহাক্কী মীরৈবাক্কী লমকোইবা মরুপশিংদা ঐহাক্না অখন্ননা হায়জনীংবদি – ভারত্তা পুম্নমক লৈরে। নখোয়না খল্লুবগী ৱাংমদা পুম্নমক লৈরে। ভারত অসি ৱাহৈনা শন্দোক্না তাকপা ঙম্লরোই। ভারত অসি থমোয়দগী ফাওগদবনি। মরমদি ভারতনা লমদম নত্ত্রগা ধর্ম, জাৎ-বিজাৎ নত্ত্রগা লৈবাক্তা য়ুম্ফম ওইদনা মীপুম খুদিংমকপু থমোয় চাউথোক্না তরাম্না ওক্লি অমসুং মালেমগী শরুক পুম্নমক্তগী লাকপদা লমকোইবশিংবু তরাম্না ওক্লি।
মরুপশিং,
ক্রুজকী খোঙচৎ অসিনা পুন্না অনৌবা এক্সপরিয়েন্স কয়া পুরক্লগনি। স্পিরিচুএলিতী থীবা লাকপশিংনা কাশী, বোধ গয়া, বিক্রমশিলা, পতনা সাহিব অমসুং মজুলিগুম্বা লমথুংফমশিং কোনশিনগনি, মলতিনেস্নেল ক্রুজকী এক্সপরিয়েন্স পাম্বা লমকোইবশিংগীনা ধাকাগী খুত্থাংদা বাংলাদেশ চৎপগী খুদোংচাবা ফংগনি অমসুং ভারতকী মহৌশাগী মখল-মথেল য়েংবা পাম্বশিংনা সুন্দরবন্স অমসুং অসামগী উমংশিং ফাওদুনা চৎপা ফংগনি। ক্রুজ অসি ভারতকী রিভর সিস্তেমশিং খঙবা পাম্বা মীওইশিংগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই। মরমদি ক্রুজ অসিনা তোঙান-তোঙানবা তুরেলগী ইচেল ২৫ ফাওদুনা চৎকনি। অমসুং ভারতকী মশিং লাকঙমদ্রবা মথেল লুকোইশিং খঙনীংবা মীওইশিংগীদমক অতাংবা খুদোংচাবা অমনি। হায়বদি খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়না ভারতকী হেরিতেজকী তোপ-তোপ্পা অপুনবা অমসুং মাগী মোদর্নিতী অদু ক্রুজ অসিদা উবা ফংগনি। ক্রুজ তুরিজমগী অনৌবা তাঙ্কক অসিনা লম অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মরুপশিংদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবা পীরগনি। মসিনা অসিগুম্বা এক্সপরিয়েন্স ফংনবা তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদা চৎলিবা মীরৈবাক্কী লমকোইবশিং খক্তা নত্তনা ভারত মচাশিংনসু হৌজিক্তি অৱাং ভারত্তা চৎপা য়ারগনি। ক্রুজ অসিনা ফাওদুনা চৎপা মফম খুদিংমক্তা মসিনা চাউখৎপগী অনৌবা পরিং অমা পুরক্লগনি। ঐখোয়না লৈবাক শিনবা থুংবদা রিভর ৱাতরৱেজতা ক্রুজ তুরিজম শেমগৎলি। মসিগী মথক্তা সহরশিংগী মরক্তা অশাংবা রিভর ক্রুজকী মথক্তা ঐখোয়না অতেনবা ইন্তর-সিতী ক্রুজসু চাউখৎহনগনি। কাশীদা অসিগুম্বা মখলগী থবক অসি পাইখৎলি। বজেৎ লোয়ননা লকজরী এক্সপরিয়েন্স অসি য়েংলগা ক্রুজ তুরিজমদা শাহৌ পীনবা লৈবাক্কী অতোপ্পা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজতা মসিগী মান্নবা এক্সপরিয়েন্সশিং ফংহন্নবা শেম-শারি।
মরুপশিং,
ভারত্তা তুরিজমগী চাউখৎলক্লিবা তাঙ্কক অমদা লৈবাক অসিদা ক্রুজ তুরিজম অমসুং হেরিতেজ তুরিজম পুল্লরে। ভারতনা মালেমদা লৌরিবা থৌদাং হেনগৎলকপগা লোয়ননা ভারতপু উনীংবা, খঙনীংবা অসিসু হেনগৎলক্লি। মরম অসিনা হৌখিবা চহি ৮দা লৈবাক অসিদা তুরিজম সেক্তর চাউখৎহন্নবা খোঙথাং কয়ামরুম লৌখৎখি। লাইফমলেনশিং, তীর্থ য়াত্রা অমসুং পুৱারী ওইরবা মফমশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা শেমগৎখি অমসুং অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিগী কাশীনা অচৌবা খুদম অমা ওইরি। ফেসিলিতীশিং ফগৎহনবা অমসুং কাশী বিশ্বানাথ ধাম নৌনা শেমজিন শাজিনবা অসিগা লোয়ননা কাশীদা ভক্তা লাকপগী মশিংদা চাউনা হেনগৎলকপা উবা ফংখি। মমাং চহিদা কাশীদা তীর্থ য়াত্রা চৎপা মীওইশিং মশিং য়াম্না লাকখিবনা ঐখোয়গী হী থৌরিবা, স্ত্রীৎ ভেন্দর, রিক্সো থৌবা, দুকানদার, হোতেল-গেস্ত হাউসকী মপু পুম্নমক্তা অচৌবা শাহৌ অমা পীখি। মোদর্নিতী, স্পিরিচুএলিতী অমসুং লাইনিং য়াওরবা অনৌবা তেন্ত সিতীনা লমকোইবশিংদা অচৌবা এক্সপরিয়েন্স অমা পীরগনি। মহৈ-মরোংদগী মহাও ফাবদা বনারাসকী মহাও অমদি মচু পুম্নমক তেন্ত সিতী অসিদা উবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি লৈবাক অসিদা ২০১৪গী মতুংদা পাইখৎখিবা পোলিসীশিং, ৱারেপশিং অমসুং মাইকৈদা চংশিনগী মমি অমনি। ২১শুবা চহিচাগী দিকেদ অসি ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অওনবা পুরকপা দিকেদ অমনি। ভারতনা চহি খরগী মমাংদা ৱাখলনা লাম্বা ফংবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থাক অমা য়ৌবা ঙম্লি। য়ুমশিং, তোইলেৎশিং, হোস্পিতালশিং, মৈ, ঈশিং, চাকথোং গ্যাস, এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুতশিংগুম্বা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদগী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, মসিদগী রেলৱেজ, ৱাতরৱেজ, এয়রৱেজ অমসুং লম্বীশিংগুম্বা ফিজিকেল কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফাওবা পুম্নমক অসি ভারতকী খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিন্নবা, চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবা মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বীশিং ওইরি। অপাকপা হায়ৱেশিং, খ্বাইদগী নৌবা এয়রপোর্ত, অনৌবা রেলৱে স্তেসন, খ্বাইদগী ৱাংবা অমসুং খ্বাইদগী শাংবা থোং, খ্বাইদগী ৱাংবা অলতিত্যুদতা খ্বাইদগী শাংবা তনেল শাবা অসিনা অনৌবা ভারতকী চাউখৎপগী মমি অসি ঐখোয়না এক্সপরিয়েন্স তৌরি। মসিদা রিভর ৱাতরৱেজনা ভারতকী অনৌবা শক্তি ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি হৌদোকখিবা গঙ্গা বিলাস ক্রুজ অসি অচম্বা থৌরম অমা নত্তে। খুদম ওইনা লৈবাক অসিনা মশাগী ওইনা স্পেসতা সেতলাইৎ ইনস্তোল তৌখিবা মতমদা মসিনা লৈবাক্কী তেক্নিকেলগী হৈশিংবা অদু উৎখি। মতৌ অসুম্না ভারতকী ইনলেন্দ ৱাতরৱেজকী কিমি ৩২০০ হেনবা খোঙচৎ অসিনা চাউখৎপগী শং-শংনা উরিবা খুদম ওইরি। লৈবাক অসিদা চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈদা মতিক-ময়াই লৈবা পুৱারী লৈজরবসু ২০১৪গী মমাংদা ভারত্তা রিভর ৱাতরেজ শীজিন্নবা হন্থরম্মি। ২০১৪গী মতুংদা ভারতনা মতমগা চুনবা ভারতকী মতিক ময়াইদা অরিবা শক্তি অসি শীজিন্নরি। লৈবাক্কী অচৌবা তুরেলশিংদা ৱাতরৱেজশিং শেমগৎনবগী অনৌবা আইন অমসুং অকুপ্পা ৱারোল য়াওবা এক্সন প্লান লৈরে। ২০১৪দা লৈবাক অসিদা নেস্নেল ৱাতরৱেজ ৫ খক্তা লৈরমখি হৌজিক লৈবাক অসিদা নেস্নেল ৱাতরৱেজ ১১১ লৈরে অমসুং ২৪রোমদি হান্নদগী মথৌ তৌবা হৌখ্রে। মতৌ অসুম্না রিভর ৱাতরৱেজকী খুত্থাংদা চহি নিপালগী মমাংদা কার্গো ত্রান্সপোর্তেসন মেত্রিক তন লাখ ৩০ ওইরম্বদগী শরুক ৩ হেনগৎলকখি। রিভর ৱাতরৱেজ শীজিন্নবা মীওইশিংগী মশিংসু হেনগৎলক্লি। লৈবাক পুম্বগীদমক মোদেল অমা ওইনা গঙ্গাদা নেস্নেল ৱাতরৱঢজসু শেমগৎলি। ঙসি ৱাতরৱেজ অসি চৎথোক-চৎশিন, ললোন ইতিক অমসুং তুরিজমগী মরু ওইবা পাম্বৈ অমা ওইরে।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসিনা নোংপোক থংবা ভারতপু চাউখৎপা ভারতকী গ্রোথ ইঞ্জিন ওইহনবদা মতেং পাংগনি। মসিনা হলদিয়া মলতিমোদেল তর্মিনেলগা বারানসীগা শম্নহল্লি অমসুং ইন্দিয়া বাংলাদেশ প্রোতোকোল রুৎ অমসুং অৱাং নোংপোক্কসু শম্নহল্লি। মসিনা কোলকাতাগী হীথাংফমগা বাংলাদেশকা শম্নহল্লি। মসিনা উত্তর প্রদেশ, বিহার, ঝারখন্দ অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গোলদগী বাংলাদেশতা লালোন ইতিক তৌবা য়াহল্লগনি। মতৌ অসুম্না জেত্তীশিংগী নেৎৱার্ক অমসুং রো-রো ফেরী তর্মিনেলশিংসু শেমগৎলি। মসিগা লোয়ননা চৎপদা মসিনা লাইহল্লগনি, ঙামী অমসুং লৌমীশিংনা খুদোংচাবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ক্রুজ জহাজ নত্ত্রগা কার্গোগী জহাজ ওইরবসু মখোয়না ত্রান্সপোর্ত অমসুং তুরিজমদা শাহৌ পীবা খক্তা নত্তনা মখোয়গী সর্ভিসকা মরী লৈনবা অপুনবা ইন্দস্ত্রীদসু অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরগনি। মসিগীদমক স্তাফকী ত্রেনিং অমসুং স্কিল লৈবা ৱার্কফোর্সকী মথৌ তাই। মসিগীদমক গুৱাহাতিদা স্কিল দিবেলপমেন্ত সেন্তর অমা হাংদোকখি অমসুং জহাজ শেমজিন্নবগী গুৱাহাতিদা অনৌবা ফেসিলিতী অমসু শারি।
মরুপশিং,
ৱাতরৱেশিং অসিনা অকোইবগী ফীভমদা কান্নবা পীবতা নত্তনা শেল চংহন্দবদসু মতেং পাংলগনি। পাংথোকখিবা স্তদী অমগী মতুং ইন্না ৱাতরৱেশিং অসি মথৌ পাংথোকপদা চংবা শেনফম অসি রোদৱেশিংদা পাংথোকপদা চংবা শেনফম অদুদগী শরুক অনি তংখাই হন্থৈ অমসুং রেলৱেজদগীনা শরুক অমা তংখাই হন্থৈ। মসিগা লোয়ননা রেলগা চাংদম্নবদা মসিনা শরুক অহুম থোকপগী অমা হন্থৈ। মসিনা থাও অমদি শেল কয়া য়াম্না কনবা ঙমগনি খন্থদুনা য়েংবীয়ু। খোঙজেল য়াংনা শেমগৎলক্লিবা ৱাতরৱেজ অসিনা ভারত্তা শেমখিবা নেস্নেল লোজিস্তিক পোলিসীগী মতেং চাউনা পাংলগনি। অমসুং কিলোমীতর লিশিং কয়াগী ৱাতরৱে নেতৱর্ক অমা শেমগৎপগী ভারতকী শক্তি লৈ। ত্রান্সপোর্ত গুদশিং অমসুং মী পুথোক পুশিনগী শেমগৎপা য়াবা ভারতকী তুরেল অমসুং তুরেলগী খোংলম ১২৫ লৈ অমসুং তুংদা হীথাংফম ওইনা শেমগৎপা য়াবা মফমশিংদসু কান্নবা পীবা য়াগনি। ভারত্তা ৱাতরৱেজ, রেলৱেজ অমসুং হায়ৱেশিংগী মলতি মোদেল নেৎৱর্ক অমা শেমগৎপগী য়াগনি অমসুং অৱাং নোংপোক্তা ঈশিংগী লম্বেলগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা বাংলাদেশ অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগা য়ান্ন-ৱারোলশিং খুৎয়েক পীনখি।
মরুপশিং,
চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎনবা মপাঙ্গল কনবা কন্নেক্তিবিতী অমা তঙাই ফদে। মরম অসিনা ঐখোয়গী কেম্পেন অসি মখা চত্থখিগনি। ভারতকী তুরেলশিং অসিনা লৈবাক অসিগী ৱাতর পাৱর অমসুং ললোল ইতিক অমসুং তুরিজমদা অনৌবা পনখৈ অমা ফংপীবা ওইরসনু অমসুং ক্রুজ পেসেঞ্জরশিংদা নুংঙাইবা খোংচৎ অমা ওইনবা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at flagging off ceremony of World’s Longest River Cruise-MV Ganga Vilas and inauguration of Tent City at Varanasi via video conferencing
13 JAN 2023 12:51PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Honourable Chief Ministers of various states, Deputy Chief Ministers, my Cabinet colleagues, friends from the tourism industry, tourists present in Varanasi from India and abroad, other dignitaries, ladies and gentlemen, who have joined us in this programme!
Today we are celebrating the festival of Lohri filled with joy and enthusiasm. In the coming days, we will also celebrate various festivals like Uttarayan, Makar Sankranti, Bhogi, Bihu and Pongal. I congratulate and convey my best wishes to all the people celebrating these festivals in the country and around the world.
Friends,
Our festivals, charity, penance, our conviction in the accomplishment of our resolutions as well as our beliefs hold a special significance. And the role of our rivers is crucial in it. On such an occasion, we all are witnessing such a grand celebration related to the development of inland waterways. Today, the world's longest river cruise - the Ganga Vilas Cruise has started between Kashi and Dibrugarh. As a result, many tourist places of Eastern India are going to become more prominent in the world tourism map. This newly built amazing tent city across the Ganges in Kashi has given tourists and devotees from all over the country and the world another reason to visit and spend a few days here. Besides, projects worth more than Rs 1,000 crore such as multi-modal terminals in West Bengal, floating jetties in UP and Bihar, Maritime Skill Center, Ship Repair Center and Terminal Connectivity Project in Assam, have either been inaugurated or their foundation stones laid. These are going to expand the possibilities related to trade and tourism in Eastern India and create new employment opportunities.
Friends,
Ganga ji is not just a river for us. Rather, she is a witness to the penance in this great land of India since ancient times. Whatever may have been the conditions of India, Mother Ganga has always nurtured and inspired crores of Indians. What can be more unfortunate than the fact that the entire strip along the banks of Ganga ji kept lagging behind in development after independence let alone making any progress? Consequently, lakhs of people also migrated from the banks of the Ganga. This situation needed to be changed, so we decided to work with a new approach. On the one hand, we worked for the cleanliness of Ganga ji through Namami Gange, while on the other hand we also started the campaign of 'Arth Ganga'. Arth Ganga means, we have taken steps to create a new environment for economic activities in the states situated around the Ganga. This Ganga Vilas Cruise will give a fresh boost to the 'Arth Ganga' campaign. This cruise will provide all kinds of facilities while traveling to Uttar Pradesh, Bihar, Assam, West Bengal and Bangladesh.
Friends,
Today, I extend my heartiest greetings to all those foreign tourists who are about to embark on their first journey through this cruise. All of you are going to travel through an ancient city on a modern cruise. I would particularly like to tell these foreign tourist friends that India has everything that you can imagine. It also has a lot beyond your imagination. India cannot be defined in words. India can only be experienced from the heart. Because India has always opened its heart for everyone, irrespective of region or religion, creed or country. We welcome all our tourist friends from different parts of the world.
Friends,
This cruise journey is going to bring many new experiences together. Those who are in search of spirituality out of it will be fortunate to visit Varanasi, Kashi, Bodh Gaya, Vikramshila, Patna Sahib and Majuli. Those who want to experience multi-national cruise will get the opportunity to pass through Dhaka. For those who wish to see the natural diversity of India, this cruise will take them on a tour of the Sundarbans and the forests of Assam. For those who are interested in understanding the system of rivers in India, this visit will be very important for them because this cruise will pass through 25 different rivers or river streams. And for those who want to experience the rich cuisine of India, this is also a great opportunity for them. In short, we will get to see a wonderful confluence of India's heritage and modernity in this journey. This new phase of cruise tourism will also provide new employment, self-employment opportunities to our youth in this field. This will not only be an attraction for foreign tourists but also for Indians. The tourists of the country who used to go abroad earlier for such experiences, will now be able to turn to eastern India. The path along which this cruise passes will create a new line of development. We are making similar arrangements for cruise tourism in inland waterways across the country. In addition to long river cruises between cities, we are also promoting short inter-city cruises. This type of system is still going on in Kashi. From budget to luxury cruise, all kinds of facilities are being developed in the country to make it accessible to every tourist class.
Friends,
This confluence of cruise tourism and heritage tourism is happening in the country at a time when a booming phase of tourism is beginning in India. As India's global role is expanding, the eagerness to see India, know India and understand India is also rising. That's why in the last 8 years we have laid special emphasis on expansion of the tourism sector in India. We have also made development of our spiritual, historical and pilgrim places a priority. The city of Kashi has become a living witness to our efforts. Today the roads of my Kashi are getting wider, the ghats of Ganga ji are getting cleaner. After the reconstruction of Kashi Vishwanath Dham, the kind of enthusiasm being seen among devotees and tourists is also unprecedented. Our boatmen, street vendors, rickshaw pullers, shopkeepers, hotel and guest house owners have all benefitted from the number of pilgrims who have come to Kashi in past years. Now this new tent city in the area across Ganga will give a new experience to the pilgrims and tourists coming to Kashi. There is modernity as well as spirituality in this tent city. From raga to taste, every flavour and colour of Banaras will be seen in this tent city.
Friends,
Today's event is a reflection of the policies made, the decisions taken and the directions given in the country since 2014. This decade of the 21st century is the decade of infrastructure transformation in India. In this decade, the people of India are going to see such modern infrastructure, which was difficult to imagine in the past; be it social infrastructure like houses, toilets, electricity, water, cooking gas, educational institutions and hospitals, or digital infrastructure, or physical connectivity infrastructure like railways, highways, airways and waterways. Today, this is the strongest pillar of India's rapid development as well as of building a developed India. We all can see the reflection of the development of new India with the widest highways, the most modern airports, modern railway stations, the highest and longest bridge, the longest tunnel built at the highest altitude. In this, river waterways are becoming a new strength of India.
Friends,
The launch of Ganga Vilas Cruise today is also not an ordinary event. For example, when a country launches a satellite in space on its own, it shows the technical efficiency of that country. Similarly, this journey of more than 3200 kilometers is a living example of the development of inland waterways in India and creation of modern resources for inland waterways. Before 2014, there was little use of waterways in the country. This was the situation even though India had thousands of years of history of trade through waterways. Since 2014, India haa been engaged in making this ancient strength a major force in modern India's transport system. We have not only prepared a detailed action plan but also formulated a law for the development of river waterways in the major rivers of the country. In 2014, there were only 5 National Waterways in the country. Today, work is underway to develop 111 national waterways in 24 states. Services are currently running on about 2 dozen of these waterways. Till 8 years ago, only 30 lakh metric tonnes of cargo was transported through inland waterways. Today this capacity has increased more than 3 times. The number of people using river waterways is also increasing continuously. Within this, the National Waterway being built on the Ganges is developing like a model for the whole country. Today this water-way is turning into an important medium for transport, trade and tourism.
Friends,
Today's event will also help in making Eastern India the growth engine of developed India. The modern multi-modal terminal at Haldia in West Bengal connects Varanasi. It is also connected to the Indo-Bangladesh Protocol route and also connects the North East. It also connects Kolkata Port and Bangladesh. That is, it is going to facilitate trade and business from UP-Bihar-Jharkhand-West Bengal to Bangladesh. Similarly, a network of jetties and Ro-Ro ferry terminals is also being built. With this, it will be easy to commute; and the fishermen and farmers will also get a lot of advantage.
Friends,
Be it a cruise ship or a cargo ship, these not only give a boost to transport and tourism, but also creates new opportunities for the entire industry associated with their services. So, training is necessary for the staff related to this industry. For this, a Skill Development Center has been set up in Guwahati. A new facility is also being built in Guwahati to repair ships.
Friends,
These waterways are also good for protecting the environment and also saving money. According to a study, the cost of transportation by waterways is two and a half times less than by road. At the same time, the cost of transportation by waterways is one-third less than by rail. You can imagine how much fuel and money are saved by waterways. These waterways, which are being built at a fast pace, are going to help a lot in the new logistics policy that India has framed. More importantly, India has the potential to build a waterway network of thousands of kilometers. There are more than 125 rivers and river streams in India, which can be used for the transport of people and goods. These waterways will also help in increasing Port-Led-Development in India. We are trying to ensure that in the coming years a multi-modal modern network of waterways, railways and highways is built in India. We have also signed agreements with Bangladesh and other countries, due to which the water connectivity in the North East is also being strengthened.
Friends,
Strong connectivity is essential for building a developed India. That's why this campaign will go on continuously. I hope that the river provides new heights to water power, trade and tourism of the country. With this hope, I extend my heartiest wishes to all the cruise passengers for a pleasant journey. Many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.