ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇ ଏବଂ ବାରଣାସୀରେ ଟେଣ୍ଟ ସିଟିର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
13 JAN 2023 12:51PM by PIB Bhubaneswar
ହର ହର ମହାଦେବ!
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଆଦରଣୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହଯୋଗୀଗଣ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପର ବନ୍ଧୁ, ଦେଶ ବିଦେଶରୁ ବାରଣାସୀରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକ, ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ,
ଆଜି ଲୋହଡୀର ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ବ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ, ଆମେ ଉତ୍ତରାୟଣ, ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି, ଭୋଗୀ, ବିହୁ, ପୋଙ୍ଗଲ ଭଳି ଅନେକ ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିବୁ । ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱରେ ଏହି ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମର ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ଦାନ-ଦକ୍ଷିଣା, ତପ-ତପସ୍ୟା, ଆମର ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ପାଇଁ, ଆମର ବିଶ୍ୱାସ, ଆମର ବିଶ୍ୱାସର ନିଜସ୍ୱ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ଏବଂ ଏଥିରେ ମଦ୍ୟ ଆମ ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏପରି ଏକ ସମୟରେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ନଦୀ ଜଳପଥର ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସବର ସାକ୍ଷୀ ଅଟୁ । ଆଜି ମୋର କାଶୀରୁ ଡିବ୍ରୁଗଡ଼ ମଧ୍ୟରେ ଦୁନିଆର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ନଦୀ ଜଳଯାତ୍ରା - ଗଙ୍ଗା ବିଳାସ କ୍ରୁଜର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବ ଭାରତର ଅନେକ ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ, ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ଅଧିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । କାଶୀରେ ଥିବା ଗଙ୍ଗାର ପାଶ୍ୱର୍ରେ ଏହି ନୂତନ ଭାବେ ନିର୍ମିତ ଚମକ୍ରାର ଟେଣ୍ଟ ସହର ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଆସିବା ଏବଂ ରହିବାର ଆହୁରି ବଡ଼ କାରଣ ହୋଇଛି । ଏହା ସହିତ ଆଜି ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗଳାରେ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଟର୍ମିନାଲ, ୟୁପି ଏବଂ ବିହାରରେ ଫ୍ଲୋଟିଂ ଜେଟୀ, ଆସାମରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଦକ୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର, ଜାହାଜ ମରାମତି କେନ୍ଦ୍ର, ଟର୍ମିନାଲ କଲେକ୍ଟିଭିଟି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ, ଏହିପରି ୧ଠଠଠ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ସେମାନେ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗଙ୍ଗା ଜୀ କେବଳ ଆମ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ରୋତ ନୁହେଁ । ବରଂ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଏହି ମହାନ ଭାରତ ଭୂମିରେ ତପ-ତପସ୍ୟାର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । ଭାରତର ସ୍ଥିତି-ପରିସ୍ତିତି ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, ମା’ ଗଙ୍ଗା ସବୁବେଳେ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ପୋଷଣ କରି ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଛନ୍ତି । ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର କଥା କ’ଣ ହୋଇପାରେ ଯେ ଗଙ୍ଗାଜୀ କୂଳରେ ଥିବା ସମଗ୍ର ଷ୍ଟ୍ରିପ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ବିକାଶର ପଛରେ ରହି ଆସିଛି, ଆଗକୁ ଯିବା ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଛାଡ଼ିଦିଅ । ଏହି କାରଣରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଗଙ୍ଗା କୂଳରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ତେଣୁ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ପନ୍ଥା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କଲୁ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ନମାମି ଗଙ୍ଗେ ମାଧ୍ୟମରେ ଗଙ୍ଗା ଜୀଙ୍କର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ, ଅନ୍ୟପଟେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥ ଗଙ୍ଗାର ମଧ୍ୟ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିଲୁ । ଅଥଂ ଗଙ୍ଗା ଅର୍ଥାତ, ଆମେ ତାଙ୍କ ଚାରିପାଖରେ ଅବସ୍ଥିତ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆମେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଏହି ଗଙ୍ଗା ବିଳାସ କ୍ରୁଜ, ଏହାର ଅର୍ଥ ଗଙ୍ଗାରେ ଏହାର ଅଭିଯାନକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବ । ଏହି କ୍ରୁଜ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଆସାମ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶ ଯାତ୍ରା କରିବା ସମୟରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ମୁଁ ସେହି ସମସ୍ତ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ଏହି କ୍ରୁଜ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏକ ଆଧୁନିକ କ୍ରୁଜରେ ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ସହର ଦେଇ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏହି ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ କହିବି ଯେ ଭାରତରେ ସବୁକିଛି ଅଛି ଯାହାକୁ ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ । ଆପଣଙ୍କ କଳ୍ପନା ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ବହୁତ କିଛି ଅଛି । ଭାରତକୁ ଶବ୍ଦରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଭାରତ କେବଳ ହୃଦୟରୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବ । କାରଣ ଅଞ୍ଚଳ, ଧର୍ମ କିମ୍ବା ଦେଶ ନିର୍ବିଶେଷରେ ଭାରତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବଦା ନିଜର ହୃଦୟ ଖୋଲୁଛି । ଆମେ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ଆମର ସମସ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି କ୍ରୁଜ ଯାତ୍ରା ଏକା ସହିତ ଅନେକ ନୂତନ ଅନୁଭୂତି ନେଇ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି । ଯେଉଁମାନେ ଏଥିରୁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ସନ୍ଧାନ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ବାରଣାସୀ, କାଶୀ, ବୋଧଗୟା, ବିକ୍ରମଶିଳା, ପାଟନା ସାହିବ ଏବଂ ମାଜୁଲୀର ଯାତ୍ରା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିବ । ଯେଉଁମାନେ ବହୁ ଜାତୀୟ କ୍ରୁଜ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ଢାକା ଦେଇ ଯିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ବିବିଧତା ଦେଖିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି, ଏହି କ୍ରୁଜ ସେମାନଙ୍କୁ ସୁନ୍ଦରବନ ଏବଂ ଆସାମର ଜଙ୍ଗଲ ଭ୍ରମଣରେ ନେଇଯିବ । ଯେଉଁମାନେ ଭାରତରେ ନଦୀ ପ୍ରଣାଳୀ ବୁଝିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ପରିଦର୍ଶନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ । କାରଣ ଏହି କ୍ରୁଜ ୨୫ଟି ବିଭିନ୍ନ ନଦୀ କିମ୍ବା ନଦୀର ସ୍ରୋତ ଦେଇଯିବ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ରୋଷେଇକୁ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ । ତାହା ହେଉଛି, ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆମେ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଆଧୁନିକତାର ଏକ ଚମକ୍ରାର ମିଳନ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବୁ । କ୍ରୁଜ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏହି ନୂତନ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆମର ଯୁବ ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି, ଆତ୍ମ-ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା କେବଳ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଆକର୍ଷଣ ହେବ ନାହିଁ, ଦେଶର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ଏପରି ଅନୁଭୂତି ପାଇଁ ବିଦେଶ ଯାଇଥିଲେ । ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ଯାଇପାରିବେ । ଯେଉଁଠାରେ ଏହି କ୍ରୁଜ ଅତିକ୍ରମ କରିବ, ସେହିଠାରେ ଏହା ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ନଦୀ ଜଳପଥରେ କ୍ରୁଜ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଆମେ ସମାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ । ସହରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଲମ୍ବା ନଦୀ କ୍ରୁଜ ବ୍ୟତୀତ ଆମେ ଅଲଗା - ଅଲଗା ସହରରେ ମଧ୍ୟ ଛୋଟ ଛୋଟ କ୍ରୁଜକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । କାଶୀରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକାରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଶ୍ରେଣୀରେ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ପାଇଁ ବଜେଟ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ରୁଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ଦେଶରେ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶରେ କ୍ରୁଜ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏହି ମିଳନ ଏମିତି ସମୟରେ ହେଉଛି, ଯେଉଁ ସମୟରେ ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ଉନ୍ନତ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ଏକ ଉନ୍ନତ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭୂମିକା ଯେଭଳି ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟୁଛି, ସେହିଭଳି ଭାରତକୁ ଦେଖିବା, ଭାରତକୁ ଜାଣିବା ଏବଂ ଭାରତକୁ ବୁଝିବାର ଉତ୍ସୁକତା ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିସ୍ତାର ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ, ଆମେ ଆମର ଆସ୍ଥାର ସ୍ଥଳ, ତୀର୍ଥସ୍ଥାନ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ । କାଶୀ ସହର ଆମର ପ୍ରୟାସର ଜୀବନ୍ତ ସାକ୍ଷୀ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ମୋର କାଶୀର ରାସ୍ତା ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ଗଙ୍ଗା ଜୀର ଘାଟଗୁଡ଼ିକ ସଫା ହେଉଛି । କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପରେ ଉକ୍ତ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଯାଉଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଅଟେ । ଆମର ଡଙ୍ଗାଚାଳକ, ଗଳି ବିକ୍ରେତା, ରିକ୍ସା ଚାଳକ, ଦୋକାନୀ, ହୋଟେଲ- ଗେଷ୍ଟ ହାଉସ ମାଲିକମାନେ ଗତ ବର୍ଷରେ କାଶୀକୁ ଆସିଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଗଙ୍ଗା ପାଶ୍ୱର୍ରେ ଥିବା ଏହି ନୂତନ ଟେଣ୍ଟ ସହର କାଶୀକୁ ଆସୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଅନୁଭୂତି ହେବ । ଏହି ଟେଣ୍ଟ ସହରରେ ଆଧୁନିକତା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି । ରାଗ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବନାରସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ରସ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ରଙ୍ଗ ଏହି ଟେଣ୍ଟ ସହରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ ।
ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ, ୨ଠ୧୪ ପରଠାରୁ ଦେଶରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଯେଉଁ ନୀତି ହେଉଛି, ଯାହା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁ ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ହୋଇଥିଲା, ତାହାର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏହି ଦଶନ୍ଧି, ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଦଶକ ଅଟେ । ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଚିତ୍ର ଦେଖିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ଯାହା ଅତୀତରେ କଳ୍ପନା କରିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା । ସେ ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ବିଦ୍ୟୁତ, ପାଣି, ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଖାନା, ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି କିମ୍ବା ରେଳ, ରାଜପଥ, ବାୟୁପଥ ଏବଂ ଜଳପଥ ପରି ଫିଜିକାଲ ସଂଯୋଗ ଭଳି ଭିତ୍ତିଭୂମି ହେଉ । ଏହା ଆଜି ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶର, ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ସବୁଠାରୁ ମଜବୁତ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଟେ । ସବୁଠାରୁ ପ୍ରଶସ୍ତ ରାଜପଥ, ସବୁଠାରୁ ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର, ଆଧୁନିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଏବଂ ଦୀର୍ଘତମ ସେତୁ, ସବୁଠାରୁ ଉଚ୍ଚତାରେ ନିର୍ମିତ ଦୀର୍ଘତମ ଟନେଲରୁ ନୂତନ ଭାରତର ବିକାଶର ପ୍ରତିଫଳନକୁ ଆମେ ଅନୁଭବ କରିଥାଉ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ନଦୀ ଜଳମାର୍ଗ, ଭାରତର ନୂତନ ଶକ୍ତି ପାଲଟିଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଗଙ୍ଗା ବିଳାସ କ୍ରୁଜର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମଧ୍ୟ ଏକ ସାଧାରଣ ଘଟଣା ନୁହେଁ । ଉଦାହରଣସ୍ୱରୂପ, ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ନିଜେ ମହାକାଶରେ ଉପଗ୍ରହ ସ୍ଥାପନ କରେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ସେହି ଦେଶର ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ । ସେହିଭଳି ୩୨ଠଠ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଏହି ଯାତ୍ରା ଭାରତରେ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଜଳପଥଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ, ନଦୀ ଜଳପଥ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
୨ଠ୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ଜଳପଥଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟବହାର ଅଳ୍ପ ଥିଲା । ଜଳପଥ ଦେଇ ଭାରତର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ଥିଲା । ୨ଠ୧୪ ପରଠାରୁ, ଆଧୁନିକ ଭାରତର ପରବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଶକ୍ତିକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛି । ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ନଦୀରେ ନଦୀ ଜଳପଥର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ଆଇନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ, ଏକ ବିସ୍ତୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ । ଆଜି ୨୪ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୧୧୧ଟି ଜାତୀୟ ଜଳପଥର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ସେବାଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୨ ଡର୍ଜନ ଜଳମାର୍ଗରେ ଚାଲୁଛି । ୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ନଦୀ ଜଳପଥ ଦେଇ କେବଳ ୩ଠ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ମାଲ ପରିବହନ କରାଯାଇଥିଲା । ଆଜି ଏହି କ୍ଷମତା ୩ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ନଦୀ ଜଳପଥ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଗଙ୍ଗା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଜାତୀୟ ଜଳପଥ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ମଡେଲ ପରି ବିକଶିତ ହେଉଛି । ପରିବହନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ଆଜି ଏହି ଜଳପଥ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ, ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ହଳଦିଆରେ ଥିବା ଆଧୁନିକ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଟର୍ମିନାଲ ବାରଣାସୀକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏହା ଭାରତ - ବାଂଲାଦେଶ ପ୍ରୋଟକଲ ମାର୍ଗ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଏହା କୋଲକାତା ବନ୍ଦର ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବ । ଅର୍ଥାତ ୟୁପି - ବିହାର - ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ - ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ ବାଂଲାଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁଗମ ହେବ । ସେହିଭଳି ଜେଟୀ ଏବଂ ରୋ-ରୋ ଫେରି ଟର୍ମିନାଲର ଏକ ଟର୍ମିନାଲର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆସିବା ଏବଂ ଯିବା ସହଜ ହେବ । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଇବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
କ୍ରୁଜ ହେଉ, କାର୍ଗୋ ଜାହାଜ ହେଉ, ଏହା ପରିବହନ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାନ୍ତି, ବରଂ ସେମାନଙ୍କ ସେବା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମଗ୍ର ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଏଥିପାଇଁ ଯେଉଁ କର୍ମଚାରୀ ଆବଶ୍ୟକ । ଯେଉଁ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ, ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ତାଲିମ ପ୍ରାପ୍ତ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିପାଇଁ ଗୌହାଟୀରେ ଗୋଟିଏ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଜାହାଜ ମରାମତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୌହାଟୀରେ ଏକ ନୂତନ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଜଳପଥଗୁଡ଼ିକ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭଲ ଏବଂ ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଅନୁଯାୟୀ, ସଡ଼କ ପଥ ତୁଳନାରେ ଜଳପଥରେ ପରିବହନ ମୂଲ୍ୟ ଅଢ଼େଇଗୁଣ କମ୍ ଅଟେ। ଏଥି ସହିତ ଜଳପଥ ଦ୍ୱାରା ପରିବହନ ମୂଲ୍ୟ ରେଳ ତୁଳନାରେ ଏକ ତୃତୀୟାଂଶ କମ୍ ଅଟେ। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିବେ ଯେ ଜଳପଥ ଦ୍ୱାରା କେତେ ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି, କେତେ ଟଙ୍କା ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି । ଭାରତ ଯେଉଁ ନୂତନ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପଲିସି ତିଆରି କରିଛି, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିବା ଏହି ଜଳପଥଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ହଜାର ହଜାର ଜଳପଥ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି । ଭାରତରେ ୧୨୫ରୁ ଅଧିକ ନଦୀ ଓ ନଦୀ ସ୍ରୋତ ଅଛି, ଯାହା ଲୋକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇପାରିବ। ଏହି ଜଳପଥଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ପୋର୍ଟ-ଲେଡ ବିକାଶ ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ଜଳପଥ, ରେଳପଥ ଏବଂ ରାଜପଥର ଏକ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଆଧୁନିକ ନେଟୱର୍କ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଉଚିତ । ଆମେ ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛୁ । ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବର ଜଳ ସଂଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସଂଯୋଗ ଜରୁରୀ । ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଏହି ଅଭିଯାନ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଚାଲିବ । ନୂତନ ଜଳଶକ୍ତି, ଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଦେଇପାରିବ, ଏହି କାମନା ସହିତ ସମସ୍ତ କ୍ରୁଜ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at flagging off ceremony of World’s Longest River Cruise-MV Ganga Vilas and inauguration of Tent City at Varanasi via video conferencing
13 JAN 2023 12:51PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Honourable Chief Ministers of various states, Deputy Chief Ministers, my Cabinet colleagues, friends from the tourism industry, tourists present in Varanasi from India and abroad, other dignitaries, ladies and gentlemen, who have joined us in this programme!
Today we are celebrating the festival of Lohri filled with joy and enthusiasm. In the coming days, we will also celebrate various festivals like Uttarayan, Makar Sankranti, Bhogi, Bihu and Pongal. I congratulate and convey my best wishes to all the people celebrating these festivals in the country and around the world.
Friends,
Our festivals, charity, penance, our conviction in the accomplishment of our resolutions as well as our beliefs hold a special significance. And the role of our rivers is crucial in it. On such an occasion, we all are witnessing such a grand celebration related to the development of inland waterways. Today, the world's longest river cruise - the Ganga Vilas Cruise has started between Kashi and Dibrugarh. As a result, many tourist places of Eastern India are going to become more prominent in the world tourism map. This newly built amazing tent city across the Ganges in Kashi has given tourists and devotees from all over the country and the world another reason to visit and spend a few days here. Besides, projects worth more than Rs 1,000 crore such as multi-modal terminals in West Bengal, floating jetties in UP and Bihar, Maritime Skill Center, Ship Repair Center and Terminal Connectivity Project in Assam, have either been inaugurated or their foundation stones laid. These are going to expand the possibilities related to trade and tourism in Eastern India and create new employment opportunities.
Friends,
Ganga ji is not just a river for us. Rather, she is a witness to the penance in this great land of India since ancient times. Whatever may have been the conditions of India, Mother Ganga has always nurtured and inspired crores of Indians. What can be more unfortunate than the fact that the entire strip along the banks of Ganga ji kept lagging behind in development after independence let alone making any progress? Consequently, lakhs of people also migrated from the banks of the Ganga. This situation needed to be changed, so we decided to work with a new approach. On the one hand, we worked for the cleanliness of Ganga ji through Namami Gange, while on the other hand we also started the campaign of 'Arth Ganga'. Arth Ganga means, we have taken steps to create a new environment for economic activities in the states situated around the Ganga. This Ganga Vilas Cruise will give a fresh boost to the 'Arth Ganga' campaign. This cruise will provide all kinds of facilities while traveling to Uttar Pradesh, Bihar, Assam, West Bengal and Bangladesh.
Friends,
Today, I extend my heartiest greetings to all those foreign tourists who are about to embark on their first journey through this cruise. All of you are going to travel through an ancient city on a modern cruise. I would particularly like to tell these foreign tourist friends that India has everything that you can imagine. It also has a lot beyond your imagination. India cannot be defined in words. India can only be experienced from the heart. Because India has always opened its heart for everyone, irrespective of region or religion, creed or country. We welcome all our tourist friends from different parts of the world.
Friends,
This cruise journey is going to bring many new experiences together. Those who are in search of spirituality out of it will be fortunate to visit Varanasi, Kashi, Bodh Gaya, Vikramshila, Patna Sahib and Majuli. Those who want to experience multi-national cruise will get the opportunity to pass through Dhaka. For those who wish to see the natural diversity of India, this cruise will take them on a tour of the Sundarbans and the forests of Assam. For those who are interested in understanding the system of rivers in India, this visit will be very important for them because this cruise will pass through 25 different rivers or river streams. And for those who want to experience the rich cuisine of India, this is also a great opportunity for them. In short, we will get to see a wonderful confluence of India's heritage and modernity in this journey. This new phase of cruise tourism will also provide new employment, self-employment opportunities to our youth in this field. This will not only be an attraction for foreign tourists but also for Indians. The tourists of the country who used to go abroad earlier for such experiences, will now be able to turn to eastern India. The path along which this cruise passes will create a new line of development. We are making similar arrangements for cruise tourism in inland waterways across the country. In addition to long river cruises between cities, we are also promoting short inter-city cruises. This type of system is still going on in Kashi. From budget to luxury cruise, all kinds of facilities are being developed in the country to make it accessible to every tourist class.
Friends,
This confluence of cruise tourism and heritage tourism is happening in the country at a time when a booming phase of tourism is beginning in India. As India's global role is expanding, the eagerness to see India, know India and understand India is also rising. That's why in the last 8 years we have laid special emphasis on expansion of the tourism sector in India. We have also made development of our spiritual, historical and pilgrim places a priority. The city of Kashi has become a living witness to our efforts. Today the roads of my Kashi are getting wider, the ghats of Ganga ji are getting cleaner. After the reconstruction of Kashi Vishwanath Dham, the kind of enthusiasm being seen among devotees and tourists is also unprecedented. Our boatmen, street vendors, rickshaw pullers, shopkeepers, hotel and guest house owners have all benefitted from the number of pilgrims who have come to Kashi in past years. Now this new tent city in the area across Ganga will give a new experience to the pilgrims and tourists coming to Kashi. There is modernity as well as spirituality in this tent city. From raga to taste, every flavour and colour of Banaras will be seen in this tent city.
Friends,
Today's event is a reflection of the policies made, the decisions taken and the directions given in the country since 2014. This decade of the 21st century is the decade of infrastructure transformation in India. In this decade, the people of India are going to see such modern infrastructure, which was difficult to imagine in the past; be it social infrastructure like houses, toilets, electricity, water, cooking gas, educational institutions and hospitals, or digital infrastructure, or physical connectivity infrastructure like railways, highways, airways and waterways. Today, this is the strongest pillar of India's rapid development as well as of building a developed India. We all can see the reflection of the development of new India with the widest highways, the most modern airports, modern railway stations, the highest and longest bridge, the longest tunnel built at the highest altitude. In this, river waterways are becoming a new strength of India.
Friends,
The launch of Ganga Vilas Cruise today is also not an ordinary event. For example, when a country launches a satellite in space on its own, it shows the technical efficiency of that country. Similarly, this journey of more than 3200 kilometers is a living example of the development of inland waterways in India and creation of modern resources for inland waterways. Before 2014, there was little use of waterways in the country. This was the situation even though India had thousands of years of history of trade through waterways. Since 2014, India haa been engaged in making this ancient strength a major force in modern India's transport system. We have not only prepared a detailed action plan but also formulated a law for the development of river waterways in the major rivers of the country. In 2014, there were only 5 National Waterways in the country. Today, work is underway to develop 111 national waterways in 24 states. Services are currently running on about 2 dozen of these waterways. Till 8 years ago, only 30 lakh metric tonnes of cargo was transported through inland waterways. Today this capacity has increased more than 3 times. The number of people using river waterways is also increasing continuously. Within this, the National Waterway being built on the Ganges is developing like a model for the whole country. Today this water-way is turning into an important medium for transport, trade and tourism.
Friends,
Today's event will also help in making Eastern India the growth engine of developed India. The modern multi-modal terminal at Haldia in West Bengal connects Varanasi. It is also connected to the Indo-Bangladesh Protocol route and also connects the North East. It also connects Kolkata Port and Bangladesh. That is, it is going to facilitate trade and business from UP-Bihar-Jharkhand-West Bengal to Bangladesh. Similarly, a network of jetties and Ro-Ro ferry terminals is also being built. With this, it will be easy to commute; and the fishermen and farmers will also get a lot of advantage.
Friends,
Be it a cruise ship or a cargo ship, these not only give a boost to transport and tourism, but also creates new opportunities for the entire industry associated with their services. So, training is necessary for the staff related to this industry. For this, a Skill Development Center has been set up in Guwahati. A new facility is also being built in Guwahati to repair ships.
Friends,
These waterways are also good for protecting the environment and also saving money. According to a study, the cost of transportation by waterways is two and a half times less than by road. At the same time, the cost of transportation by waterways is one-third less than by rail. You can imagine how much fuel and money are saved by waterways. These waterways, which are being built at a fast pace, are going to help a lot in the new logistics policy that India has framed. More importantly, India has the potential to build a waterway network of thousands of kilometers. There are more than 125 rivers and river streams in India, which can be used for the transport of people and goods. These waterways will also help in increasing Port-Led-Development in India. We are trying to ensure that in the coming years a multi-modal modern network of waterways, railways and highways is built in India. We have also signed agreements with Bangladesh and other countries, due to which the water connectivity in the North East is also being strengthened.
Friends,
Strong connectivity is essential for building a developed India. That's why this campaign will go on continuously. I hope that the river provides new heights to water power, trade and tourism of the country. With this hope, I extend my heartiest wishes to all the cruise passengers for a pleasant journey. Many thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.