ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଇଂଦୋର ଠାରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ୨ଠ୨୩ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାର ମୂଳପାଠ
11 JAN 2023 11:54AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ନିବେଶକ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତ ନିବେଶକ, ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ସ୍ୱାଗତ । ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଭୂମିକା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ବିଶ୍ୱାସ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଠାରୁ ନେଇ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କୃଷି ଠାରୁ ନେଇ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଅଦ୍ଭୁତ, ଚମକ୍ରାର ଏବଂ ସତର୍କ ମଧ୍ୟ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏମିତି ସମୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲାଗିପଡ଼ିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବିକଶିତ ଭାରତର କଥା କହିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଏହା କେବଳ ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କର ସକଳ୍ପ ଅଟେ । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଆମେ କେବଳ ଭାରତୀୟ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦୁନିଆର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂସ୍ଥା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହାକୁ ନେଇ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଦେଖାଯାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଇଏମଏଫ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଭାରତକୁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ସ୍ଥାନ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି । ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ କହିଛି ଯେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ବିଶ୍ବ ହେଡୱିଣ୍ଡସ ସହ ମୁକାବିଲା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଭଲ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି । ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଭାରତର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଇକ୍ରୋ ଇକୋନମିକ ମୌଳିକତା । ଓଇସିଡି କହିଛି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜି-୨ଠ ଗୋଷ୍ଠୀର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ରହିବ । ମୋର୍ଗାନ ଷ୍ଟାନଲିଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତ ଆସନ୍ତା ୪-୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମ୍ୟାକକିନସେ ସିଇଓ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା କେବଳ ଭାରତର ଦଶନ୍ଧି ନୁହେଁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ । ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରୁଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସ୍ୱର ଭାରତ ଉପରେ ଅଦୃଶ୍ୟ ଅତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି । ସମାନ ଆଶାବାଦୀ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଛି । ନିକଟରେ ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏକ ସର୍ଭେ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ନିବେଶକ ଭାରତକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗୁଥିବା ଏଫଡିଆଇ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି । ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କର ଉପସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟ ଏହି ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ପାଇଁ ଏହି ଆଶାବାଦୀ ଦୃଢ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଏହି କାରଣରୁ, ଭାରତ ଏପରି ନିଷ୍ପତ୍ତିନେଉଛି ଯାହା ଜୀବନରେ ସହଜତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାରେ ସହଜତା ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଶତାବ୍ଦୀରେ ଥରେ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସଂସ୍କାରର ପଥ ବାଛିଥିଲୁ । ୨୦୧୪ ମସିହାରୁ ଭାରତ ‘ସଂସ୍କାର, ରୂପାନ୍ତର ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ’ ପଥରେ ଚାଲିଛି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏହା ପାଇଁ ଅଧିକ ଗତି କରିଛି । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଭାରତ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ପାଲଟିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୋଟିଏ ସ୍ଥିର ସରକାର, ଗୋଟିଏ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସରକାର, ଉତ୍ତମ ମାନସିକତା ନେଇ ଚାଲୁଥିବା ସରକାର, ବିକାଶ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଗତି ଦେଇ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ଦେଶ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଜରୁରୀ ନିଷ୍ପତ୍ତି, ସେତିକି ହିଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଆଯାଇଥାଏ । ଆପଣମାନେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ କେମିତି ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଆମେ ସଂସ୍କାରର ବେଗ ଏବଂ ମାପକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ । ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁନଃ ପୁଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ଶାସନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସଂସ୍କାର ହେଉ, ଆଇବିସି ଭଳି ଆଧୁନିକ ରିଜୋଲୁସନ ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ହେଉ, ଜିଏସଟି ଭାବରେ ୱାନ ନେଶନ ୱାନ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଭଳି ସିଷ୍ଟମ ତିଆରି କରିବା ହେଉ, କର୍ପୋରେଟ ଟ୍ୟାକ୍ସକୁ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀ କରାଇବା, ସର୍ବୋତ୍ତମ ସମ୍ପତ୍ତି ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ପେନସନ ଫଣ୍ଡସକୁ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଛାଡ଼ ହେଉ, ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଶତ ଏଫଡିଆଇକୁ ଅନୁମତି ଦେବା, ସାମାନ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ତ୍ରୁଟିକୁ ଅପରାଧିକରଣ କରିବା, ଏମିତି ଅନେକ ସଂସ୍କାର ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ନିବେଶକମାନଙ୍କ ରାସ୍ତାରୁ ଅନେକ ବାଧା ରିଫର୍ମ୍ସ କରିଛୁ । ଆଜିର ନୂତନ ଭାରତ, ନିଜର ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ଶକ୍ତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, କ୍ଷଣି ଏବଂ ସ୍ଥାନ ଭଳି ଅନେକ ରଣନୀତିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଦେଇଛୁ । ୪ଟି କୋଡରେ ଦଶ ହଜାର ଶ୍ରମ ଆଇନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ମଧ୍ୟ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସମ୍ବିଧାନ ଭାରତ କମ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ, ଉଭୟଙ୍କ ସ୍ତରରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି । ଗତ କିଛି ସମୟରେ ପାଖାପାଖି ୪ଠ ହଜାର ନିୟମକୁ ହଟାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ନିକଟରେ ଆମେ ଜାତୀୟ ଏକକ ୱିଣ୍ଡୋ ସିଷ୍ଟମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଯେଉଁଥିରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ସିଷ୍ଟମ ଅଧିନରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟତଃ ୫ଠ ହଜାର ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ୮ ବର୍ଷରେ, ଆମେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣର ଗତିକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିଛୁ । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ଭାରତର ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ଏବଂ ବନ୍ଦର ଟର୍ଣ୍ଣଏରାଉଣ୍ଡ ଏକ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡ଼ରଳ ଶିଳ୍ପ କରିଡର, ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ, ଲଜିଷ୍ଟିକ ପାର୍କ, ଏଗୁଡ଼ିକ ନୂଆ ଭାରତର ପରିଚୟ ପରିଣତ ହେଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତିଶକ୍ତି ନାସନାଲ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଆକାରରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଅଟେ । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ, ଦେଶର ସରକାର, ଏଜେନ୍ସି, ନିବେଶକଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ତଥ୍ୟ ଅପଡେଟ ହୋଇଛି । ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଲଜିଷ୍ଟିକ ବଜାର ଭାବରେ ଏହାର ଚିହ୍ନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଆମେ ଆମର ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ନୀତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ ଡାଟା ବ୍ୟବହାରରେ ଭାରତ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି, ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକରେ ଭାରତ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି । ଆଇଟିବିପିଏନ ଆଉଟସୋର୍ସିଂ ବଣ୍ଟନରେ ଭାରତ ଏକ ନମ୍ବର ଅଟେ । ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବିମାନ ବଜାର ଏବଂ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅଟୋ ବଜାର । ଆଜି ଭାରତର ଉକ୍ରୃଷ୍ଟ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିଷୟରେ ସମସ୍ତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ବିଶ୍ୱର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଏହା କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ତାହା ଆପଣମାନେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱର୍କ ଯୋଗାଉଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ଏହା ୫ଜି ନେଟୱର୍କକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛି । ଉପଭୋକ୍ତା ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନେ ହୁଅନ୍ତୁ, ୫ଜି ହେଉ କିମ୍ବା ଇଣ୍ଟରନେଟ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗସ କିମ୍ବା ଏଆଇ, ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ବିକାଶର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁ ଆଜି ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ନୂତନ ଶକ୍ତି ହାସଲ କରୁଛି । ଉତ୍ପାଦନ ଜଗତରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛି । ପ୍ରଡକ୍ସନ ଲିଙ୍କ ଇନସେଣ୍ଟିଭ ସ୍କିମ ଅଧିନରେ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ରାଶି ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଉତ୍ପାଦନରେ ଲୋକପ୍ରିୟ ହେଉଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଯୋଗୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ ହୋଇଛି । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ବଡ଼ ଫାର୍ମ ହବ୍ ତିଆରି କରିବାରେ, ଏକ ବଡ଼ ଟେକ୍ସଟାଇଲ ହବ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶକୁ ଆସୁଥିବା ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ଉଠାନ୍ତୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଯୋଗଦେବା ଉଚିତ । କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଆମେ ମିଶନ ଗ୍ରୀନ ହାଇଡ୍ରୋଜେନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛୁ । ଏହା ପ୍ରାୟ ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ଆଣିଛି । ଏହା କେବଳ ଭାରତ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱର ଚାହିଦା ମେଣ୍ଟାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସୁଯୋଗ । ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧିନରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଉଚ୍ଚଭିଳାଷୀ ମିଶନରେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କର ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଜରୁରୀ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉ, କୃଷି ହେଉ, ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ, ଦକ୍ଷତା, ନବସୃଜନ, ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । ଭାରତ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ନିର୍ମାଣ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ତେଣୁ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ କହୁଛି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଶକ୍ତି ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରଗତିରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦୁଇପାଦ ଆଗକୁ ନେବ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message at Madhya Pradesh Global Investors Summit 2023 in Indore, Madhya Pradesh
11 JAN 2023 11:54AM by PIB Delhi
Namaskar!
A very warm welcome to all the investors and entrepreneurs to the Madhya Pradesh Investors Summit! The role of Madhya Pradesh is very crucial in building a developed India. From devotion & spirituality to tourism; from agriculture to education and skill development, MP holds a place of uniqueness, magnificence and awareness.
Friends,
This summit is being held in Madhya Pradesh at a time when the golden era of 'Azadi Ka Amritkaal' has begun. We all are working together to build a developed India. And when we talk about a developed India, it is not just our aspiration, but also the resolve of every Indian. I am glad that not only we Indians, but every organization and every expert in the world is confident about the same.
Friends,
The IMF sees India as a bright spot in the global economy. The World Bank says that India is in a better position to deal with global headwinds than many other countries. This is because of India's strong macroeconomic fundamentals. OECD has said that India will be among the fastest-growing economies in the G-20 group this year. According to Morgan Stanley, India is moving towards becoming the world's third largest economy in the next 4-5 years. The CEO of McKinsey has said that this is not only India's decade but India's century. Institutions and credible voices that track the global economy have unprecedented confidence in India. The same optimism is also shared by global investors. Recently, a prestigious international bank conducted a survey. They found that a majority of the investors preferred India. Today, India is receiving record-breaking FDI. Even your presence among us reflects this sentiment.
Friends,
This optimism for India is driven by strong democracy, young demography and political stability. Due to these, India is taking decisions that boost ease of living and ease of doing business. Even during a once-in-a-century crisis, we took the path of reforms. India has been on the path of 'Reform, Transform and Perform' since 2014. The 'Atmanirbhar Bharat Abhiyan' has imparted greater momentum to it. As a result, India has become an attractive destination for investment.
Friends,
A stable government, a decisive government, a government running with the right intentions, ensures development at an unprecedented pace. Every important decision for the country is taken as fast as possible. You have also seen how in the last 8 years, we have continuously increased the speed and scale of reforms. We have removed several hurdles in the path of investment with many such reforms related to recapitalization and governance in the banking sector, creating a modern resolution framework like IBC, creating a system like One Nation One Tax in the form of GST, making corporate tax globally competitive, exempting sovereign wealth funds and pension funds from taxes, allowing 100% FDI through the automatic route in various sectors and decriminalizing minor economic offences. Today's new India is moving forward relying equally on the strength of its private sector. We have also opened up many strategic sectors like defence, mining and space for the private sector. Moreover, dozens of Labour Laws have been amalgamated in 4 codes which too is a major step!
Friends,
To reduce the burden of compliances, unprecedented efforts are underway at both the Centre and the State level. About 40,000 compliances have been done away with in the last few years. Recently, we have started the National Single Window System, which has been adopted by Madhya Pradesh too. About 50,000 approvals have been given so far under this system.
Friends,
India's modern infrastructure, multimodal infrastructure is also giving rise to investment possibilities. In the last 8 years, we have doubled the speed of construction of National Highways. During this period the number of operational airports in India has doubled. There has been an unprecedented improvement in India's ports handling capacity and port turnaround. Dedicated freight corridors, industrial corridors, expressways and logistic parks are becoming the identity of New India. For the first time in India, a national platform for infrastructure building in the form of PM Gatishakti National Master Plan has been created. On this platform, there is updated data related to the governments, agencies and investors of the country. India is committed to establish its identity as the world's most competitive logistics market. With this aim, we have implemented our National Logistics Policy.
Friends,
India ranks 1st in terms of smartphone data consumption. India ranks first in Global FinTech as well as IT-BPM outsourcing distribution. India is the world's third largest aviation market and third largest auto market. Today everyone is optimistic about India's excellent digital infrastructure. You know very well how important this is for the next phase of global growth. On the one hand, India is providing optical fiber network to every village, while on the other hand, it is rapidly expanding the 5G network. Be it 5G or Internet of things or AI for consumers and industries, every new opportunity being created will accelerate the pace of development in India.
Friends,
Today, ‘Make in India’ is getting a fresh boost due to all these efforts. India is rapidly expanding in the world of manufacturing. Under the Production Linked Incentives schemes, incentives worth more than Rs 2.5 lakh crore have been announced. This scheme is becoming popular among manufacturers around the world. Under this scheme, products worth about Rs 4 lakh crore have been produced in different sectors so far. Hundreds of crores of rupees have been invested in Madhya Pradesh under this scheme. This scheme is also vital in making MP a major pharma hub and a huge textile hub. I urge the investors coming to MP to reap the maximum advantage of the PLI scheme.
Friends,
All of you should also join India's aspirations regarding green energy. A few days ago, we have approved Mission Green Hydrogen. It is bringing investment possibilities of about Rs 8 lakh crore. This is an opportunity not only for India but also to meet the global demand. Incentives worth thousands of crores of rupees have been arranged under this campaign. You must also explore your role in this ambitious mission.
Friends,
Be it health, agriculture, nutrition, skill or innovation, new possibilities are waiting for you in every field in India. It is time to build a new global supply chain along with India. So, once again I extend my heartiest welcome to all of you. I extend my best wishes for this summit. I can confidently say that the power of Madhya Pradesh and the resolutions of Madhya Pradesh will take you two steps ahead in your progress. Heartiest thanks to all of you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.