শিপ্পিং মন্ত্রালয়
জনুৱারি ১৩দা প্রধান মন্ত্রীনা পান্দুদা সিপ রিপায়র ফেকসিলিতি; পান্দু হিথাংফম য়ৌবা লম্বীগী ফাউন্দেসন স্তোনশিংগী মাইখুম হাংদোক্কনি অমসুং মেরিতাইম স্কিল সেন্তর শঙ্গাগনি: শ্রী সর্বনন্দা সোনোৱাল
২০২৪-২৫ ফাওবগী মনুংদা অসামদা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজশিং অমুক হন্না শেমগৎনবা লুপা কারোর ১০১৬ হেনবগী অচৌবা থবকশিং থৌরাং তৌরে: শ্রী সোনোৱাল
নেসনেল ৱাতরৱেজ ২(ব্রাহ্মাপুত্রা) অমসুং নেসনেল ৱাতরৱেজ ১৬(বরাক) শেমগৎনবা পেকেজগী শেনফম লুপা করোর ৬২২দা হেনগৎলে: শ্রী সোনোৱাল
ঈশিং লম্বীশিং শেমজিন্নবা, ব্রাহ্মাপুত্রা, বরাক, ধনসিরি অমসুং কোপিলি খোঙনুং তেংনবা লুপা করোর ২৩৩গী শেনফম অমা লৈরে
গঙ্গা বিলাসনা অসামদা মালেম থাক্তা লমকোয়বগী অনৌবা মফম অমা হাংদোক্লগনি অমসুং মসিনা ধুব্রিদগী দিব্রুগর ফাওবা; ময়োংদগী মাজুলি ফাওবগী ঐখোয়গী হেরিতেচ উৎলগনি: শ্রী সোনোৱাল
09 JAN 2023 6:03PM by PIB Imphal
ঙসি গুৱাহাতিদা পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ অমসুং অয়ুসকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সর্বনন্দা সোনোৱালনা অসামগীদমক পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মিনিস্ত্রিদা চহি অসিদা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজশিং শেমগৎনবা পায়খৎকদবা মরুওইবা থবকশিং লাউথোকখ্রে। জনুৱারি ১৩,২০২৩দা গুৱাহাতিদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অচৌবা প্রোজেক অনি উরেপ-উয়ুং তম্বগা লোয়ন্না পান্দু হিথাংফমগী থবক তৌবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা অৱাং-নোংপোক্কী মেরিতাইম স্কিল সেন্তর শঙ্গাগনি। উরেপ-উয়ুং তমগদবা অতোপ্পা থবকশিংগী মনুংদা পান্দু মলতি মোদাল তর্মিনেলদা সিপ রিপিয়র ফেকসিলিতি অমসুং গুৱাহাতিগী নেসনেল হায়ৱেজ ২৭দগী পান্দু মলতি মোদাল তর্মিনেল য়ৌবা লম্বী অমা য়াওরি। খুদোংচাবশিং অসি অসাম অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমদা ঈশিং লম্বীশিং নৌনা শেমগৎনবা পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মিনিস্ত্রিনা থৌরাং তৌরিবা অচৌবা থবকশিংগী শরুক অমনি।
লাক্লিবা চহিশিংদা অসামদা ইনলেন্দ ৱাতরৱেজশিং শেমগৎনবা লুপা করোর ১০১৬গী শেনফম অমা থাদগনি হায়না য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা লাউথোকখি। নেসনেল ৱাতরৱেজ ২(ব্রাহ্মাপুত্রা)শেমগৎনবা শেনফম লুপা করোর ৪৭৪দা হেনগৎলে অমসুং নেসনেল ৱাতরৱেজ ১৬(বরাক) শেমগৎনবা লুপা করোর ১৪৮গী শেনফম খাক্তুনা থম্লে। হন্দক মিনিস্ত্রিনা ধনসিরি তুরেল(নেসনেল ৱাতরৱেজ ৩১) অমসুং কোপিলি তুরেল (নেসনেল ৱাতরৱেজ ৫৭)শেমগৎনবা অয়াবা পীখ্রে। মোদী সরকারগী মখাদা ঈশিং লম্বীশিং অমুক হন্না শেমজিনবদগী, ইন্দো বংলাদেস প্রোতোগোল রুত(আই বি পি আর)দা পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন তৌবা ২০১৪-১৫দা মেত্রিক তন ২.০ ওইরম্বদগী ২০২১-২২দা মেত্রিক তন ৫.৪৩দা হেনগৎলে হায়না শ্রী সোনোৱালনা ফোঙদোকখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা শ্রী সোনোৱালনা হায়খি লমদম অসিগী শেন-থুম চাউখৎনবা মফম অমা ওন্থোক্নবা লমদম অসিগী ঈশিং লম্বীশিং শেমগৎনবা মিনিস্ত্রিনা অচৌবা থবকশিং পায়খৎলে। থৌরাং অসিগী শরুক অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভর্চুএল ওইনা গুৱাহাতিদা পান্দু হিথাংফমদা অচৌবা থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি। মসিনা লমদম অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা চাউনা মতেং পাংগনি। ফজরবা ঈশিং লম্বীশিং অসিনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি অমসুং য়াংনা চৎথোক-চৎশিন য়াহনগনি অমসুং অনৌবা ভারত চাউখৎনবা ইঞ্জিন ওইনা থবক তৌগনি।
বরানসীদগী দিব্রুগর য়ৌবা মালেমদা খ্বাইদগী শাংবা রিভর ক্রুইজ গঙ্গা বিলাস হৌদোক্কদৌরিবা অসিগী মতাংদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি, গঙ্গা বিলাসনা লৈবাক অসিদা তুরিজমগী অনৌবা মফম অমা হাংদোক্লগনি। ক্রুইজনা অসামদা নুমিৎ ১০ নি হেন্না লৈগনি অমসুং মপান লৈবাক্কী লমকোয়বশিংনা তুরেল মপানগী ফিজেৎ-চাকচা অমসুং চৎনবীশিং উবা ফংলগনি। ধুব্রিদগী দিব্রুগর ফাওবা; ময়োংদগী মাজুলি ফাওবগী ক্রুইজ অসিনা অসামগী মহৌশাগী ফজবশিং উবা ফংগনি। মসিগী মাইপাকপা অসিনা অসামদা রিভর ক্রুইজ তুরিজমদা শেন থাদনবা অনৌবা খুদোংচাবা অমা হাংদোক্লে। গঙ্গা বিলাসনা ধুব্রি, গোলপারা, গুৱাহাতি, পোবিতোরা, তেজপুর, সিলঘাত, নেমাতি ঘাত অমসুং অরোইবদা দিব্রুগর(বোগিবিল)দা লেপকনি।
পান্দু তর্মিনেলদা লৈগদৌরিবা সিপ রিপিয়ার ফেকসিলিতি অসিনা মতম অমসুং শেন কনগনি। মফম অসিদা আই.দব্লিউ.তি, অসাম সরকার, আই.দব্লিউ.এ.আই, ভারত লান্মী অমসুং এন.দব্লিউ-২ অমসুং ১৬দা হোল্লিবা লনাই মীওইশিংগী জহাজশিং শেমজিন্নবগী খুদোংচাবা পীগনি। এন.ঐচ-২৭দগী পান্দু তর্মিনেল য়ৌবা লম্বী অসিনা পুং ২৪ অফবা লম্বী ফংহন্দুনা কার্গোগী থবক তৌরিবশিং খুদোংচাহনগনি। অৱাং-নোংপোক্কী মেরিতাইম স্কিল সেন্তর অসিনা ঐখোয়গী হৈথোই-শিংথোইরবা নহারোল কয়া লোজিস্তিক্স ইন্দস্ত্রিদা থবক ফংনবা দরকার ওইবা লৌশিং কয়া ফংহনগনি।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Prime Minister Shri Narendra Modi to unveil the foundation stones of Ship Repair Facility at Pandu; connecting road to Pandu Port & Inauguration of Maritime Skill Centre on January 13: Shri Sarbananda Sonowal
Major initiatives worth more than ₹1016 crore planned for revamp of Inland Waterways in Assam till 2024-25: Shri Sonowal
Comprehensive package to develop NW 2 (Brahmaputra) & NW 16 (Barak) enhanced to ₹622 crore: Shri Sonowal
To maintain fairway of waterways, a sum of ₹233 crore is set for dredging of Brahmaputra, Barak, Dhansiri & Kopili
Ganga Vilas to open new vista for international tourism in Assam as it showcases our heritage from Dhubri to Dibrugarh; from Mayong to Majuli: Shri Sonowal
09 JAN 2023 6:03PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal announced major initiatives planned for Assam by the Ministry of Ports, Shipping & Waterways this year for the development of inland waterways in Guwahati today. Prime Minister Shri Narendra Modi will unveil the foundation stones for two major initiatives while inaugurating Maritime Skill Centre for Northeast to ramp up capacity in Pandu port in Guwahati on January 13, 2023. The other initiatives are the Ship Repair Facility at Pandu Multi Modal terminal and an elevated road connecting with the Multi Modal Terminal at Pandu with National Highway 27 in Guwahati. The facilities are part of major initiatives planned by the Ministry of Ports, Shipping & Waterways for revamping inland waterways in Assam & the Northeast.
Union Minister also announced an investment of ₹1016 crore for the development of inland waterways in Assam for the forthcoming years. A comprehensive package to develop Brahmaputra (NW2) has now been enhanced to ₹474 crore as well as an enhanced package of ₹148 crore has been earmarked for the development of Barak river (NW 16) recently. The ministry has also approved development of Dhansiri river (NW 31) and Kopili river (NW 57). Highlighting the success of the rejuvenated waterways as an alternative conduit of logistics under the Modi government, the cargo movement in Indo Bangladesh Protocol Route (IBPR) has increased from 2.00 MT in 2014-15 to 5.43 MT in 2021-22, remarked Shri Sonowal.
Speaking on the occasion, Shri Sonowal said, “Under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, our Ministry has taken up major initiatives to power the waterways of the region in order to convert them as the avenues of economic progress, development & growth of the region. Be it the cargo or passenger movement via waterways, we are planning and executing policies to build capacity in the region. In this regard, the PM Modi ji will virtually unveil the foundations stones for major capacity building at Pandu port in Guwahati. We believe that this will serve as a major shot-in-the-arm for the development of the region. We believe that our commitment to harness the magnificent prowess of country’s rich river system will unpack immense opportunity. We believe that the innate beauty of waterways as a sustainable, economic & swift mode of transport will make us future ready & act as the driving engine of growth of new India.”
Sharing his views on the scheduled launch of Ganga Vilas world’s largest river cruise from Varanasi to Dibrugarh, Union Minister added, “Ganga Vilas will open up a new vista for the tourism in the country. As the cruise will spend more than ten days in Assam, the foreign tourists will be able to explore and experience a new horizon of socio-cultural hue along the river coast. From Dhubri to Dibrugarh and from Mayong to Majuli, this cruise has curated an interesting journey where the natural beauty of Assam will be relished. It’s success has also opened a new avenue of investment in river cruise tourism in Assam. We hope that it’s multiplier impact on the economy of the state will be manifold.” The Ganga Vilas will stop at Dhubri, Goalpara (Jogighopa), Guwahati (Pandu), Pobitora, Tezpur, Silghat, Nemati Ghat before anchoring at Dibrugarh (Bogibeel) in the state.
The Ship Repair facility at the Pandu Terminal will save time and money. The facility will cater the repair of vessels of IWT, Govt. of Assam, IWAI, Indian Army, and other private operators plying in NW-2 and 16. The dedicated road connecting the Pandu Terminal with the NH27 will enable 24-hour smooth & swift connectivity making a sound business proposition for cargo operators. The Maritime Skill Centre for Northeast will be instrumental in honing our rich talent pool and acquire much valued skill sets by the candidates for better employment opportunity in the bourgeoning logistics industry.