মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
বৰ্ষান্ত সমীক্ষা-২০২২: মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়
মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন যোজনাৰ তিনিখন কৰ্মক্ষেত্ৰ- সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ ২.০, মিছন শক্তি আৰু মিছন বাৎসল্যত ব্যৱস্থাপনা কৰা হৈছে
অংগনৱাড়ী কাৰ্যকৰ্তাসকলক ১১.২২ লাখ স্মাৰ্ট ফোন দিয়া হৈছে; ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ দ্বাৰা ১২.৬৫ লাখ বৃদ্ধি নিৰীক্ষণ উপকৰণ ক্ৰয়
পোষণ ট্ৰেকাৰত ৯.৮৪ কোটি লাভাৰ্থীক অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে; "পোষণ ট্ৰেকাৰ"ত পঞ্জীকৃত প্ৰায় ৮৫.৬৩% লাভাৰ্থীক সফলতাৰে আধাৰেৰে সংযুক্ত কৰা হৈছে
গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু স্তনপান কৰোৱা মাতৃসকলৰ বাবে প্ৰথমবাৰ ৰাজ্যৰ ভিতৰত আৰু বাহিৰত এটাৰ পৰা আনটো অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰলৈ প্ৰৱাসৰ সুবিধা দিয়া হৈছে
৫ম ৰাষ্ট্ৰীয় পোষণ মাহ গাঁও পঞ্চায়তক সকলো গতিবিধিৰ কেন্দ্ৰত ৰাখি পালন কৰা হয়; দেশজুৰি বিভিন্ন বিষয়ৰ জৰিয়তে ১৫ কোটিৰ অধিক গতিবিধিৰ আয়োজন কৰা হয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃ বন্দনা যোজনাৰ জৰিয়তে মুঠ ১২,২৪১ কোটি টকাৰ পৰিশোধসহ ২.৭৯ কোটি লাভাৰ্থী লাভৱান হয়
৩৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত ৭৩০টা ৱান ষ্টপ চেণ্টাৰ বা সখী কেন্দ্ৰৰ মাধ্যমত ৮৮ লাখৰ অধিক মহিলাক সহায় কৰা হয়
কিশোৰ ন্যায় মডেল সংশোধন নিয়ম, ২০২২ক ১ ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ত অধিসূচিত কৰ
21 DEC 2022 2:28PM by PIB Guwahati
মহিলা আৰু শিশুৰ সবলীকৰণ আৰু সুৰক্ষা আৰু তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ বিকাশ সুনিশ্চিত কৰাটো দেশৰ দীৰ্ঘকালীন আৰু ন্যায়োচিত বিকাশৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা নীতি আৰু কাৰ্যক্ৰমক সংযোজিত কৰি মহিলাসকলৰ সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক সবলীকৰণক উৎসাহিত কৰা, জেণ্ডাৰেৰে সম্পৃক্ত কামক মুখ্য ধাৰালৈ অনা, তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ বিষয়ত সজাগতা বিয়পোৱা আৰু তেওঁলোকক নিজৰ মানৱীয় অধিকাৰৰ অনুভৱ কৰাত সক্ষম কৰা তথা তেওঁলোকক নিজৰ সম্পূৰ্ণ ক্ষমতাৰ বিকাশ কৰিবলৈ সংস্থাগত আৰু বিধায়ী সহায়তা সুগম কৰিবলৈ কেইবাটাও উপায় কৰা হৈছে। এনেদৰেই, নীতি আৰু কাৰ্যক্ৰমৰ সংযোজনৰ মাধ্যমত শিশুৰ অধিকাৰৰ বিষয়ত সজাগতা বিয়পোৱা আৰু শিক্ষণ, পোষণ, সংস্থাগত আৰু বিধায়ী সহায়তালৈ গমন সুগম কৰি আমাৰ শিশুসকলৰ বাবে সুৰক্ষিত শৈশৱো সুনিশ্চিত কৰা হৈছে।
২০২২ চনত, মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰধান পদক্ষেপ/প্ৰাপ্তি এনেধৰণৰ:
মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন যোজনাৰ তিনিটা কৰ্মক্ষেত্ৰত ব্যৱস্থাপনা কৰা হৈছে:
মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা দেশজুৰি মহিলা আৰু শিশুৰ বাবে বলৱৎ কৰা সকলো যোজনাৰ নিৰীক্ষণ আৰু দক্ষতাপূৰ্ণ ৰূপায়ণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ তাৰ তিনিটা কৰ্মক্ষেত্ৰ- (১) শিশু, কিশোৰী তথা গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু স্তনপান কৰোৱা মহিলাৰ বাবে পোষণ সহায়তা আৰু প্ৰাৰম্ভিক বাল্যাৱস্থা যতন আৰু শিক্ষাৰ বাবে- সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ ২.০; (২) মহিলাৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু সবলীকৰণৰ বাবে- মিছন শক্তি (৩) শিশুৰ সুৰক্ষা আৰু কল্যাণৰ বাবে- মিছন বাৎসল্য-ত ১৫তম বিত্ত আয়োগ চক্ৰত ক্ৰমশঃ ২০,৯৮৯ কোটি টকা, ১০,৯১৬ কোটি টকা আৰু ১,০২,০৩১ কোটি টকাৰ বৰ্ধিত ব্যয়েৰে ব্যৱস্থাপনা কৰা হৈছে।
মিছন সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ .০:
মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ে ০১-০৮-২০২২ত মিছন সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ ২.০ৰ বাবে যোজনা দিশনিৰ্দেশ জাৰি কৰে। ইয়াৰ লগে লগে একীকৃত পোষণ সহায়তা কাৰ্যক্ৰম- সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ (২.০), নিয়ম, ২০২২ দিনাংক ১২-০৯-২০২২ত অধিসূচিত কৰা হয় আৰু দিনাংক ০৬-১০-২০২২ত নিয়ম প্ৰকাশিত কৰা হয়। সক্ষম অংগনৱাড়ী আৰু পোষণ ২.০ৰ জৰিয়তে আকাংক্ষী জিলাসমূহত উন্নত পোষণ আৰু শিক্ষা প্ৰদান কৰিবলৈ বছৰি ৪০,০০০টা অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰৰ হিচাপত ২ লাখ অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ মজবুত, উন্নত আৰু নবীকৰণ কৰা হ'ব। বিত্ত বৰ্ষ ২০২২-২৩ত আকাংক্ষী জিলাসমূহত সকলো ৪০,০০০টা সক্ষম অংগনৱাড়ী চিনাক্ত কৰা হয়।
এতিয়ালৈকে অংগনৱাড়ী কাৰ্যকৰ্তাসকলক ১১.২২ লাখ স্মাৰ্ট ফোন প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও শিশুৰ বিকাশৰ নিয়মিত নিৰীক্ষণক উৎসাহিত কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ দ্বাৰা ইনফেণ্টোমিটাৰ, ষ্টেডোমিটাৰ, মাতৃ আৰু শিশুৰ ওজন জোখাৰ স্কেল, শিশুৰ ওজন জোখাৰ স্কেলৰ দৰে ১২.৬৫ লাখ বৃদ্ধি নিৰীক্ষণ উপকৰণ ক্ৰয় কৰা হয়।
পোষণ ট্ৰেকাৰ:
মহিলা আৰু শিশুৰ পোষণৰ স্থিতিক উৎসাহিত কৰিবলৈ স্বাস্থ্য, পুষ্টি আৰু প্ৰতিৰোধক উৎসাহিত কৰা এক পাৰদৰ্শী আৰু সক্ষম বাতাবৰণ প্ৰস্তুত কৰি থকা হৈছে। পূৰক পোষণৰ ৰিয়েল টাইম নিৰীক্ষণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু সেৱাৰ তাৎক্ষণিক পৰ্যবেক্ষণ আৰু প্ৰবন্ধনৰ হেতু তথ্য প্ৰদান কৰিবলৈ নতুন প্ৰযুক্তিৰে পোষণ ট্ৰেকাৰ প্ৰয়োগ বনোৱা হৈছে। ৩১-১০-২০২২লৈকে প্ৰায় ৯.০৪ কোটি লাভাৰ্থীক ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। লাষ্ট মাইল ট্ৰেকিং আৰু সেৱা প্ৰদান সুনিশ্চিত কৰিবলৈ লাভাৰ্থীক 'আধাৰ'ৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি থকা হৈছে। এতিয়ালৈকে পোষণ ট্ৰেকাৰত পঞ্জীকৃত প্ৰায় ৮৫.৬৩% লাভাৰ্থীক সফলতাৰে 'আধাৰ'ৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। প্ৰথমবাৰ, পোষণ ট্ৰেকাৰৰ জৰিয়তে গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু স্তনপান কৰোৱা মাতৃসকলৰ বাবে এখন ৰাজ্যৰ ভিতৰত আৰু বাহিৰত এটা অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰৰ পৰা আন এটাত প্ৰবাসৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে। লাভাৰ্থীৰ এটা শ্ৰেণীৰ পৰা আন এটা শ্ৰেণীত প্ৰবাসৰ সুবিধাও উপলব্ধ।
পোষণ পষেক (২১ মাৰ্চ- এপ্ৰিল ২০২২):
পোষণ অভিযানৰ বাবে পোষণ কেন্দ্ৰিক জন আন্দোলন সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ব্যাপক সংকল্পবদ্ধতা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ২১ মাৰ্চৰ পৰা ৪ এপ্ৰিল ২০২২লৈকে পোষণ পষেক আয়োজিত কৰা হয়। ই অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰত ৬ বছৰলৈকে বয়সৰ শিশুৰ উচ্চতা আৰু ওজনৰ জোখসহ বিশেষকৈ জনজাতীয় অঞ্চলত জেণ্ডাৰৰ দৃষ্টিৰ পৰা সংবেদনশীল জল প্ৰবন্ধন, এনিমিয়া আৰু স্বাস্থ্যৱান মাতৃ আৰু শিশুৰ বাবে পৰম্পৰাগত ভোজন সম্পৰ্কীয় গতিবিধিৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত আছিল। ইয়াক জল শক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে লগ হৈ ৰূপায়ণ কৰা হয়।
পোষণ পষেক ২০২২ৰ সময়ছোৱাত সকলো সংশ্লিষ্ট হিতধাৰকৰ অত্যাধিক অংশগ্ৰহণৰ পৰিণতিত বিভিন্ন বিষয়ৰ জৰিয়তে প্ৰায় ৩ কোটি গতিবিধি সঞ্চালিত কৰা হয়। ইয়াৰ পিছত স্তনপান, স্বচ্ছতা, পানী আৰু স্বচ্ছতা, পূৰক আহাৰ, প্ৰথম ১০০০ দিন, ইচিচিই, হাত ধোৱা আৰু স্বচ্ছতা, প্ৰসৱপূৰ্ব পৰীক্ষা, আঞ্চলিক পোষণ কিট বিতৰণৰ জৰিয়তে মোটা শস্যৰে খাদ্য ৰন্ধনৰ প্ৰদৰ্শনৰ দৰে গতিবিধিৰ আয়োজন কৰা হয়। য'ত প্ৰায় ৪০ লাখ লোকে ভাগ লয়।
ৰাষ্ট্ৰীয় পোষণ মাহ (ছেপ্টেম্বৰ ২০২২):
৫ম ৰাষ্ট্ৰীয় পোষণ মাহ গাঁও পঞ্চায়তক সকলো গতিবিধিৰ কেন্দ্ৰত ৰাখি ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২ত পালন কৰা হয়। পোষণ মাহ ২০২২ৰ ব্যাপক বিষয়ৰ ভিতৰত- মহিলা আৰু স্বাস্থ্য, শিশু আৰু শিক্ষা, জেণ্ডাৰৰ দৃষ্টিৰে সংবেদনশীল জল প্ৰবন্ধন তথা মহিলা আৰু শিশুৰ বাবে পৰম্পৰাগত ভোজন অন্তৰ্ভুক্ত আছে। জেণ্ডাৰৰ দৃষ্টিৰে সংবেদনশীল জল প্ৰবন্ধন আৰু সংৰক্ষণৰ বিষয়ৰ অধীনত কৰ্মশালা, ছেমিনাৰ আৰু বৰষুণৰ পানী সংৰক্ষণৰ আন্তঃগাঁথনি স্থাপনৰ বাবে অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰ চিনাক্ত কৰাৰ অভিযানৰ মাধ্যমত প্ৰায় ৪৩ লাখ গতিবিধিৰ আয়োজন কৰা হয়। পোষণ মাহৰ সময়ছোৱাত দেশজুৰি বিভিন্ন বিষয়ৰ জৰিয়তে মুঠ ১৫ কোটিৰ অধিক গতিবিধিৰ আয়োজন কৰা হয়।
ইয়াৰ প্ৰধান আকৰ্ষণ আছিল-
• শিশু আৰু সৰু ল'ৰা-ছোৱালীৰ আহাৰৰ অপৰ্য্যাপ্ত আৰু অনুচিত প্ৰথা, গৰ্ভাৱস্থাত আৰু কিশোৰাৱস্থাত পোষণ আৰু যতনৰ গুৰুত্ব তথা কু পোষণৰ প্ৰজন্মৰ পাছত প্ৰজন্মৰ চক্ৰ ভাঙিবলৈ ভাল স্বাস্থ্য প্ৰথাৰ বিষয়ে সজাগতা অনাৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত আমোল পৰিৱৰ্তনক উৎসাহিত কৰিবলৈ 'জন আন্দোলন'ৰ জৰিয়তে ব্যৱহাৰত পৰিৱৰ্তন অনাৰ ৰণনীতি।
• মাননীয় মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰীৰ অধ্যক্ষতাত দিল্লীত ৩০ ছেপ্টেম্বৰৰ ২০২২ত ডঃ আম্বেদকাৰ ইণ্টাৰনেচনেল চেণ্টাৰ, নতুন দিল্লীত প্ৰাৰম্ভিক বাল্যকালৰ বিকাশক উৎসাহিত কৰিবলৈ স্বদেশী খেলনাৰ ওপৰত এখন ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হয়। অংগনৱাড়ী কাৰ্যকৰ্তাসকল/সহায়িকালৈকে সকলো আইচিডিএছ পদাধিকাৰীৰ লাভৰ বাবে কৰ্মশালা/সন্মিলনৰ ইউটিউবত পোনপটীয়া সম্প্ৰচাৰ কৰা হয়।
• কৰ্তব্যপথ, নতুন দিল্লীত ৩০ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰ ২০২২লৈকে পোষণ উৎসৱৰ আয়োজনৰ লগতে পোষণ মাহৰ সমাপন হয়। এই উৎসৱ পোষণৰ থিমৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত পোষণ পেৰেড, স্বাস্থ্যসন্মত ভোজনৰ ষ্টল, স্বাস্থ্য পৰীক্ষাৰ ষ্টল, সাংস্কৃতিক প্ৰস্তুতিৰ লগতে মেলাৰ ৰূপত আয়োজিত কৰা হয়। বৃহৎ হাৰত শিশু আৰু আগন্তুকসকলক আকৰ্ষিত কৰিবলৈ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে এআৰ ফটো-অপৰো ব্যৱস্থা কৰা হয়।
মিছন শক্তি:
মিছন শক্তিত মহিলাৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা তথা মহিলাৰ সবলীকৰণৰ বাবে ক্ৰমশঃ দুটা উপ যোজনা 'সম্বল' আৰু 'সামৰ্থ্য' অন্তৰ্ভুক্ত আছে। ৱান ষ্টপ চেণ্টাৰ (অ'এছচি), মহিলা হেল্পলাইন (১৮১-ডব্লিউ এইচ এল) আৰু বেটী বচাও বেটী পঢ়াও (বিবিবিপি)ৰ বৰ্তমানৰ যোজনাক 'সম্বল' উপ যোজনাৰ অংশ বনোৱা হৈছে আৰু নাৰী আদালত নামৰ এক নতুন ঘটক আৰম্ভ কৰা হৈছে; ইয়াৰ বিপৰীতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃ বন্দনা যোজনা (পিএমএমভিৱাই), উজ্জ্বলা আৰু স্বাধাৰ গৃহ (শক্তি সদন), কামকাজী মহিলা ছাত্ৰাবাস (সখী নিৱাস), জেণ্ডাৰ বাজেটিং আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰেচ যোজনাৰ বৰ্তমানৰ যোজনাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয়, ৰাজ্যিক, জিলা স্তৰত মহিলাৰ সবলীকৰণ কেন্দ্ৰৰ নতুন ঘটক 'সামৰ্থ্য'ত সমাহিত কৰা হয়। মিছন শক্তিৰ বাবে যোজনা দিশনিৰ্দেশ ১৪ জুলাই ২০২২ত জাৰি কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃ বন্দনা যোজনা (পিএমএমভিৱাই):
এই যোজনাত গৰ্ভৱতী মহিলা আৰু স্তনপান কৰোৱা মাতৃ (পিডব্লিউ আৰু এলএম)ক গৰ্ভাৱস্থা আৰু স্তনপানৰ সময়ত ৫,০০০ টকাৰ নগদ উদগণি ধনৰাশি দুটা কিস্তিত তেওঁলোকৰ বেংক/ডাকঘৰ একাউণ্টত ডিবিটি মোডত পোনপটীয়াকৈ প্ৰদান কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হয়। ইয়াৰ অতিৰিক্ত দ্বিতীয় শিশুক কভাৰ কৰিবলৈ এই যোজনাৰ বিস্তাৰ কৰি ৬,০০০ টকাৰ ধনৰাশি মাতৃত্ব লাভ প্ৰদান কৰা হয়, কিন্তু এই লাভ দ্বিতীয় শিশু বালিকা হ'লেহে প্ৰদান কৰা হ'ব। এনে পূৰ্ব জন্ম লিংগ চয়নক নিৰুৎসাহিত কৰিবলৈ কৰা হৈছে। ই দৰমহা সাহায্য আৰু স্বাস্থ্যসন্মত আচৰণক উৎসাহিত কৰাৰ মাধ্যমত মহিলা সবলীকৰণৰ এটা উপায়। এই যোজনাৰ জৰিয়তে ৩০-১১-২০২২লৈকে মুঠ ১২,২৪১ কোটি টকাৰ পৰিশোধসহ ২.৭৯ কোটি লাভাৰ্থী লাভৱান হৈছে।
বেটী বচাও বেটী পঢ়াও:
এই যোজনা বহু-ক্ষেত্ৰীয় হস্তক্ষেপৰ মাধ্যমত দেশৰ সকলো জিলাত বলৱৎ কৰি থকা হৈছে। এই যোজনাই বালিকাসকলক গুৰুত্ব দিয়া সন্দৰ্ভত ৰাষ্ট্ৰৰ মানসিকতাত পৰিৱৰ্তন অনাৰ দিশত সামূহিক চেতনা জাগ্ৰত কৰিছে। ই ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত জন্মৰ সময়ত লিংগানুপাত (এছআৰবি)ত ১৬টা অংকলৈকে সংশোধনৰ দ্বাৰা পৰিলক্ষিত হয়, যি ২০১৪-১৫ত ৯১৮ৰ পৰা উন্নত হৈ ২০২১-২২ত ৯৩৪ হয়গৈ (এমএইচ এণ্ড এফডব্লিউৰ এইচআইএমএছ)।
ছোৱালীৰ বাবে -পৰম্পৰাগত জীৱিকাত দক্ষতাৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন "কন্যা হওক দক্ষ"
মন্ত্ৰালয়ে কৌশল বিকাশ আৰু উদ্যমিতা মন্ত্ৰালয় (এমএছডিই) আৰু সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে লগ হৈ ১১ অক্টোবৰ ২০২২ত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বালিকা দিৱস উপলক্ষে কিশোৰী ছোৱালীৰ বাবে অ-পৰম্পৰাগত জীৱিকা (এনটিএল)ৰ ওপৰত এক আন্তঃ মন্ত্ৰালয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে। সন্মিলনত মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগসমূহৰ মাজত একীকৰণৰ ওপৰত জোৰ দিয়া হয়, যাতে এই কথা সুনিশ্চিত কৰিব পৰা যায় যে ছোৱালীয়ে নিজৰ দক্ষতা নিৰ্মাণৰ সমান্তৰালকৈ বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, ইঞ্জিনিয়াৰিং আৰু গণিত (এছটিইএম)সহ বিভিন্ন ব্যৱসায়ত জড়িত কৰ্মশক্তিত প্ৰৱেশ কৰে য'ত ঐতিহাসিক ৰূপত ছোৱালীৰ প্ৰতিনিধিত্ব কম। এই কাৰ্যক্ৰমত যুৱতী ছোৱালীৰ কৰ্মশক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত সন্মান আৰু শক্তিশালী অংশগ্ৰহণৰ বাবে কৌশল বিকাশ আৰু উদ্যমিতা মন্ত্ৰালয় আৰু সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হয়। এই উপলক্ষে মিছন শক্তিৰ দিশনিৰ্দেশ অনুসৰি কৰা পৰিৱৰ্তনৰ পৰিণাম স্বৰূপে যোজনাৰ ৰূপায়ণৰ বাবে ৰাজ্য/জিলাসমূহৰ মাৰ্গদৰ্শনৰ বাবে বেটী বচাও বেটী পঢ়াও পৰিচালন মেনুৱেলো লঞ্চ কৰা হয়।
ৱান ষ্টপ চেণ্টাৰ:
হিংসাৰে প্ৰভাৱিত আৰু অভাৱী মহিলাৰ বাবে এখন ছাদৰ তলত বিবিধ একীকৃত সেৱা প্ৰদান কৰি থকা হৈছে, য'ত ৩৬খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশত ৭৩০টা ৱান ষ্টপ চেণ্টাৰ বা সখী কেন্দ্ৰৰ মাধ্যমত পুলিচ, চিকিৎসা আৰু আইনী সাহায্য আৰু পৰামৰ্শ আৰু মনোবৈজ্ঞানিক-সামাজিক পৰামৰ্শৰ সুবিধা অন্তৰ্ভুক্ত আছে। লগতে, ট'ল-ফ্ৰি মহিলা হেল্পলাইন (১৮১)ৰ মাধ্যমত জৰুৰীকালীন/অ জৰুৰীকালীন সাহায্য প্ৰদান কৰা হয়। ৩০-০৯-২০২২লৈকে ৮৮ লাখৰো অধিক মহিলাক সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে।
নিৰ্ভয়া ফাণ্ড:
অধিকাৰীসকলৰ অধিকাৰ প্ৰাপ্ত সমিতি (ইচি)ৰ এখন বৈঠক ১৭-১০-২০২২ত আয়োজন কৰা হয়। ইচিয়ে এই বৈঠকত পূৰ্ব স্বীকৃত ৩৫টা পৰিকল্পনা/যোজনাৰ ৰূপায়ণৰ স্থিতিৰ সমীক্ষা কৰাৰ উপৰিও নিৰ্ভয়া ফাণ্ডৰ জৰিয়তে বিত্তীয় সাহায্যৰ বাবে আৰু ৩টা পৰিকল্পনাৰ মূল্যাংকন কৰে। এই পৰিকল্পনাত আছে (১) ভাণ্ডাৰণ বক্স স্থাপন আৰু (২) ১৬খন মহিলা বজাৰত চিচিটিভি কেমেৰা স্থাপন (মণিপুৰ চৰকাৰ); (৩) চেণ্ট্ৰেল কমাণ্ড কণ্ট্ৰোল চেণ্টাৰৰ নিৰীক্ষণসহ টিএছআৰটিচিৰ বাছত এমঅ'এছ বুটামসহ বাহন ট্ৰেচিং ডিভাইচ স্থাপন (তেলেংগনা চৰকাৰ)।
মিছন বাৎসল্য:
'মিছন বাৎসল্য'ৰ বাবে যোজনা দিশনিৰ্দেশ ০৫ জুলাই ২০২২ত জাৰি কৰা হয়।
কিশোৰ ন্যায় সংশোধন অধিনিয়ম: কিশোৰ ন্যায় মডেল সংশোধন নিয়ম, ২০২২ক ১ ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ত অধিসূচিত কৰা হয় আৰু দত্তক গ্ৰহণ নিয়ম, ২০২২ক ২৩ ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ত অধিসূচিত কৰা হয়। জিলা স্তৰত ডিএমক বাল সুৰক্ষা, অধিকাৰিতা আৰু সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় তথা তুলি লোৱাৰ আদেশ জাৰি কৰাকে ধৰি সকলো বিষয়ৰ বাবে এতিয়া নোডেল প্ৰাধিকৰণ বনোৱা হৈছে। জেজে অধিনিয়ম আৰু নিয়ম আৰু দত্তক গ্ৰহণ নিয়মত সংশোধন সন্দৰ্ভত ২০-৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২২লৈকে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ ডিএম/এডিএম, চিডব্লিউচি আৰু ডিচিপিইউৰ বাবে আভাসী ৰূপত আঞ্চলিক পৰামৰ্শ আয়োজিত কৰা হয়।
কোভিড-১৯ৰ বাবে সংকটাপন্ন শিশুৰ বাবে পিএম কেয়াৰ্ছ ফাণ্ড-পিএম কেয়াৰ ফৰ চিলড্ৰেনছ স্কিম: যিসকল শিশুৱে কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ কাৰণে নিজৰ মাতা-পিতা উভয়কে, একক জীৱিত অভিভাৱক, আইনী অভিভাৱক বা দত্তক মাতা-পিতাক হেৰুৱালে, তেওঁলোকৰ সহায়ৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৯ মে' ২০২১ত পিএম কেয়াৰ্ছ ফৰ চিলড্ৰেনছ যোজনা লঞ্চ কৰে। মুঠ ৪৩৪৫টা শিশুক এই যোজনাৰ জৰিয়তে পাত্ৰ পোৱা হয়।
৩০ মে', ২০২২ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যোজনাৰ অধীনলৈ অহা শিশুক লাভ আৰু সেৱা প্ৰদান কৰে। তেওঁ এই যোজনাৰ জৰিয়তে আহিবলগা শিশু আৰু সকলো হিতধাৰকক ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ মাধ্যমত সম্বোধন কৰে। এই কাৰ্যক্ৰম সকলো ৩১খন ৰাজ্যৰ ৰাজধানী আৰু ৫৫৭খন জিলাত আয়োজন কৰা হয় য'ত যোজনাৰ জৰিয়তে আহিবলগা শিশু থাকে।
শিশুৱে নিজৰ অভিভাৱক/যতন লওঁতা আৰু নিজৰ জিলাৰ সংশ্লিষ্ট জিলা মেজিষ্ট্ৰেটৰ সৈতে নিজৰ জিলাৰ মুখ্য কাৰ্যালয়ৰ পৰা এই কাৰ্যক্ৰমত অন্তৰ্ভুক্ত হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্ৰেণী ১ৰ পৰা ১২শলৈকে পঢ়া সকলো শিশুৰ বাবে ২০,০০০ টকাৰ ছাত্ৰবৃত্তিৰ ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল অন্তৰণ আৰম্ভ কৰে। কাৰ্যক্ৰমৰ সময়ত শিশুক মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ব্যক্তিগত পত্ৰ; স্নেহপত্ৰ (পিএম কেয়াৰ চাৰ্টিফিকেট); পিএম কেয়াৰ্ছ ফৰ চিলড্ৰেনছ স্কিমৰ পাছবুক আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী জন আৰোগ্য যোজনা (পিএম-জেএৱাই) কাৰ্ড দিয়া হয়।
ঘৰ-' হোম এণ্ড ৰি-ইউনাইটৰ শুভাৰম্ভ (শিশুৰ পুনৰ্বাসন আৰু গৃহ-প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ বাবে পৰ্টেল)
বিশ্ব বাল দিৱস ২০ নৱেম্বৰ ২০২২ উপলক্ষে বিজ্ঞান ভৱনত সেই শিশুসকলক পুনৰ মিলাবলৈ এছঅ'পি লঞ্চ কৰিবৰ বাবে এখন সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হয়, যাৰ কোনো আন জিলা, ৰাজ্য বা দেশত বাল যতন সংস্থানত থকাৰ বিষয়ে জনা গৈছে। এই সন্মিলনত সকলো ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়া, ৰাজ্য আয়োগ, দেশজুৰি সকলো জিলাৰ সকলো শিশু সংৰক্ষণ সমিতি; জিলা শিশু সংৰক্ষণ গোটৰ অধ্যক্ষ আৰু সদস্যসকল; কিশোৰ ন্যায় ব'ৰ্ডৰ অধ্যক্ষ আৰু সদস্য আদিয়ে ভাগ লয়। 'শিশুৰ পুনৰ্বাসন আৰু গৃহ-প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ বাবে প্ৰটোকল' নামৰ উপৰোক্ত এছঅ'পি কেন্দ্ৰীয় মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা লঞ্চ কৰা হয়। শিশুৰ ডিজিটেল ট্ৰেকিং আৰু নিৰীক্ষণ সুনিশ্চিত কৰা প্ৰটোকল সঞ্চালিত কৰিবলৈ ঘৰ (গ' হোম এণ্ড ৰি-ইউনাইট) নামৰ এটা ৱেব পৰ্টেলো সেইদিনাই লঞ্চ কৰা হৈছিল। এই কাৰ্যক্ৰমত শিশু কল্যাণ সমিতিৰ অধ্যক্ষ আৰু সদস্যসকলৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ মডিউলো অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
অন্য গতিবিধি
'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ': শিশুৰ বিচাৰ, অধিকাৰ আৰু পোষণ:
মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ে ১ৰ পৰা ৮ মাৰ্চ ২০২২লৈকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা দিৱস-সপ্তাহক 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ'ৰ অধীনত 'প্ৰতিষ্ঠিত সপ্তাহ' হিচাপে পালন কৰে। সপ্তাহজুৰি চলা সমাৰোহৰ অধীনত মন্ত্ৰালয়ে মহিলা সুৰক্ষা আৰু অধিকাৰ সম্পৰ্কীয় বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত বিবিধ কাৰ্যক্ৰম আৰু ছচিয়েল মিডিয়া অভিযানৰ আয়োজন কৰে। এই সময়ছোৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠন আৰু বিশেষজ্ঞৰ পৰামৰ্শ ক্ৰমে কাৰ্যক্ৰমৰ আয়োজন কৰা হয়, য'ত মহিলা আৰু শিশুৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ সমান্তৰালকৈ তেওঁলোকৰ সুৰক্ষা আৰু সবলীকৰণৰ বাবে কাম কৰা প্ৰত্যক্ষভাৱে কাম কৰা কৰ্মীসকলৰো অংশগ্ৰহণ থাকে।
সপ্তাহৰ সময়ছোৱাত মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী স্মৃতি ইৰাণীয়ে এনচিপিচিআৰৰ নতুন আদৰ্শ বাক্য "ভৱিষ্য ৰক্ষতি ৰক্ষতিঃ" লঞ্চ কৰে। মন্ত্ৰালয়ে ৱান ষ্টপ চেণ্টাৰৰ কৰ্মচাৰী আৰু পৰামৰ্শদাতাসকলৰ বাবে মনোবৈজ্ঞানিক সামাজিক প্ৰশিক্ষণৰ বাবে নিমহান্স বেংগালুৰুৰ সহযোগত "স্ত্ৰী মনোৰক্ষা পৰিকপ্লনা"ও আৰম্ভ কৰে। শিশুৰ অধিকাৰ সম্পৰ্কীয় সমসাময়িক বিষয়ৰ ওপৰত ৰাজ্য শিশু অধিকাৰ সংৰক্ষণ আয়োগ (এছচিপিচিআৰ)ৰ সৈতে দুদিনীয়া ৰাষ্ট্ৰীয় কৰ্মশালাৰ আয়োজন কৰা হয়। সপ্তাহৰ সময়ছোৱাত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহিলা দিৱস (০৮ মাৰ্চ ২০২২) উপলক্ষে, শিক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু ইউনিচেফ ইণ্ডিয়াৰ সহযোগত 'কন্যা শিক্ষা প্ৰৱেশ উৎসৱ' নামৰ এটা অভিযান আৰম্ভ কৰা হয় যাতে জৰুৰীকালীন এছএজি যোজনা (১১-১৪ বছৰ)ৰ কিশোৰীক আনুষ্ঠানিক শিক্ষা আৰু/বা দক্ষতা প্ৰণালীলৈ ওভতাই আনিব পাৰি। মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱন নতুন দিল্লীত আয়োজিত এক বিশেষ সমাৰোহত মহিলা সবলীকৰণৰ দিশত উৎকৃষ্ট আৰু অসাধাৰণ প্ৰাপ্তি আহৰণ কৰা ২৯গৰাকী উৎকৃষ্ট মহিলাক নাৰী শক্তি পুৰস্কাৰ-২০২০ আৰু ২০২১ৰে সন্মানিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাৰী শক্তি পুৰস্কাৰেৰে সন্মানিত মহিলাসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপো কৰে।
চিপিজিআৰএএমএছ সংস্কৰণ .০ৰ ৰূপায়ণ
চিপিজিআৰএএমএছ সংস্কৰণ ৭.০ক মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ত জুলাই, ২০২২ৰ পৰা সফলতাৰে বলৱৎ আৰু পৰিচালিত কৰা হয়।

Ministry of Women and Child Development
Year End Review-2022: Ministry of Women and Child Development
Organisation of various Schemes of the Ministry into three verticals- Saksham Anganwadi & Poshan 2.0, Mission Shakti and Mission Vatsalya
Anganwadi workers provided with 11.22 lakh smart phones; 12.65 lakh Growth Monitoring Devices procured by States/UTs.
9.84 crore beneficiaries onboarded on POSHAN Tracker; close to 85.63% beneficiaries registered on the “Poshan Tracker” successfully Aadhar seeded
Migration facility for pregnant women and lactating mothers from one AWC to another within and outside a State facilitated for the first time
5th Rashtriya Poshan Maah celebrated with Gram Panchayats as the focal point of all the activities; More than 15 crore activities conducted under the various themes, across the country
Under Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana 2.79 Crore beneficiaries benefited with a total payment to a tune of Rs. 12,241 Crores
Assistance provided to over 88 lakh women through 730 One Stop Centers or Sakhi Centers across 36 States/UTs.
Juvenile Justice Model Amendment Rules, 2022 notified on 1st September 2022 and Adoption Regulations, 2022 notified with effect from 23rd September 2022
Ministry of WCD launched “Stree Manoraksha Project” in collaboration with NIMHANS Bengaluru for psycho social training for staff and counselors of One Stop Centres
Nari Shakti Puraskar-2020 and 2021 conferred to 29 outstanding Women achievers
21 DEC 2022 2:28PM by PIB Delhi
Empowerment and protection of women and children, and ensuring their wholesome development is crucial for sustainable and equitable development of the country. Various measures have been taken by Ministry of Women and Child Development to promote social and economic empowerment of women through cross-cutting policies and programmes, mainstreaming gender concerns, creating awareness about their rights and facilitating institutional and legislative support for enabling them to realize their human rights and develop to their full potential. Similarly, safe and secure childhood has also been ensured to our children through cross-cutting policies and programmes, spreading awareness about their rights and facilitating access to learning, nutrition, institutional and legislative support.
The key initiatives/achievements of the Ministry of Women and Child Development during the Year 2022 are as under:
Organisation of various Schemes of the Ministry into three verticals: To ensure better monitoring and efficient implementation, all the schemes being implemented by the Ministry for women and children in the country have been organised into three verticals, viz. (1) Saksham Anganwadi & Poshan 2.0 for Nutrition Support for Children, Adolescent Girls and Pregnant Women & Lactating Mothers; and for Early Childhood Care & Education (2) Mission Shakti for safety, security and empowerment of women (3) Mission Vatsalya for protection and welfare of children with enhanced outlay of Rs. 20,989 crores, Rs. 10,916 crores and Rs.1,02,031 crores respectively over the 15th Finance Commission Cycle.
Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0
MoWCD issued the Scheme Guidelines for Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0 on 01.08.2022. Also, the Integrated Nutrition Support Programme – Saksham Anganwadi and Poshan (2.0), Rules, 2022 dated 12.09.2022 was notified and rules were published on 06.10.2022. Under Saksham Anganwadi and Poshan 2.0, 2 lakh AWCs @40,000 AWCs per year in aspirational districts would be strengthened, upgraded and rejuvenated for improved nutrition and educational delivery. In FY 2022-23, all 40,000 Saksham Anganwadis have been identified in aspirational districts.
So far, Anganwadi workers have been provided with 11.22 lakh smart phones.
Besides, to promote regular growth monitoring of children, 12.65 lakh Growth
Monitoring Devices, such as Infantometer, Stadiometer, Weighing Scale for Mother and Infant, Weighing Scale for Child, have been procured by States/UTs.
POSHAN Tracker: To promote the nutritional status of women and children, a transparent and enabling environment is being created that nurtures health, wellness and immunity. Poshan Tracker application has been built on latest technology for ensuring real-time monitoring of supplementary nutrition and providing information for prompt supervision and management of services. As on 31.10.2022, approximately 9.84 crore beneficiaries have been onboarded. Beneficiaries are being Aadhar seeded to ensure last mile tracking and delivery of services. As on date, close to 85.63% beneficiaries registered on the Poshan Tracker have been successfully ‘Aadhar’ seeded. For the first time, Migration facility for pregnant women and lactating mothers from one AWC to another within and outside a State has been facilitated under the Poshan Tracker. Migration facility from one category to another category of beneficiary is also available.
POSHAN Pakhwada (21st March- 4th April 2022) :
In order to ensure wide-spread engagement to ensure nutrition centric mass movement for Poshan Abhiyaan, Poshan Pakhwada was held from 21st March- 4th April 2022. This focussed around themes including height and weight measurement of beneficiary children up to 6 years of age at Anganwadi Centres, activities concentrated around Gender Sensitive Water Management, Anaemia and Traditional Food for healthy mother and child especially in Tribal Areas. This was brought in convergence with Ministry of Jal Shakti (MoJS) and Ministry of Tribal Affairs (MoTA).
As a result of keen participation of all concerned stakeholders, around 3 crore activities under various themes were reported during Poshan Pakhwada 2022. Growth Monitoring activity remained the highest at 10% of activities. This was followed by activities around Breastfeeding, Hygiene, Water & Sanitation, Complementary Feeding, first 1000 days, ECCE, Hand Wash & Sanitation, Antenatal Check-up, demonstration on cooking with millet under regional nutrition kit distribution with participation of close to 40 lakh participants.
Rashtriya Poshan Maah (September 2022)
During the entire month of September, 2022, the 5th Rashtriya Poshan Maah was celebrated with Gram Panchayats as the focal point of all the activities. The broader themes for Poshan Maah 2022 were Mahila aur Swasthya, Bachcha aur Shiksha, Gender Sensitive Water Management and Traditional Food for Women & Children. Approximately 43 lakh activities on the theme of Gender Sensitive Water Management and Conservation through workshops, seminars and drives for identifying Anganwadi Centres for installing rainwater harvesting structures were carried out. Over all, more than 15 crore activities were conducted under the various themes, across the country during the Poshan Maah.
The highlights being-
• Strategy for Behaviour Change Communication under ‘Jan Andolan' to promote a transformative change to address critical issues such as inadequate and inappropriate infant and young child feeding practices, importance of nutrition and care during pregnancy and adolescence and awareness of good health practices to break the inter-generational cycle of malnutrition.
• A National Seminar on Indigenous Toys for Nurturing Early Childhood Development organized in Delhi under the chairperson-ship of Hon’ble Minister of WCD on 30th September 2022 at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi. The workshop / seminar was live streamed on YouTube for the benefit of all ICDS functionaries up to the Anganwadi Workers / Helpers.
• The Poshan Maah culminated with a Poshan Utsav at Kartavyapath, New Delhi from 30th September to 2nd October 2022. The event was conducted in the nature of a celebratory fair on the theme of Poshan -centered on Poshan Parades, healthy-food stalls, health check-up stalls etc.with cultural programmes and AR photo op with Hon’ble PM to attract children and people at large.
Mission Shakti-
Mission Shakti comprises of two sub-schemes ‘Sambal’ and ‘Samarthya’ for safety and security of women and empowerment of women respectively. The existing schemes of One Stop Centres (OSC), Women Helplines (181-WHL) and Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) have been made part of Sambal sub- scheme and a new component Nari Adalat has been introduced; while the existing schemes of Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY), Ujjwala & Swadhar Greh (Shakti Sadan), Working Women Hostel (Sakhi Niwas), Gender Budgeting and National Crèche Scheme along with a new component of Hubs for empowerment of women at National, State, District levels have been subsumed in ‘Samarthya’. The scheme guidelines for Mission Shakti were issued on 14th July 2022.
1. Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY): The Scheme envisages providing cash incentive amounting to Rs. 5,000/- in two instalments directly to the Bank/Post Office Account of Pregnant Women and Lactating Mother (PW& LM) in DBT Mode during pregnancy and lactation. Additionally, the scheme has been expanded to provided maternity benefit amounting to Rs.6000/-cover second child, but only if the second child is a girl child. This is to discourage pre- birth sex selection. It is a measure for women empowerment through wage compensation and promotion of health seeking behaviour. As on 30.11.2022, 2.79 Crore beneficiaries have benefited with a total payment to a tune of Rs. 12,241 Crores under the scheme.
Beti Bachao Beti Padhao: The scheme is being implemented in all districts of the country through multi- sectoral intervention. The Scheme has stirred up collective consciousness towards changing the mind-set of the Nation towards valuing the girl child. This is reflected in the improvement of Sex Ratio at Birth (SRB) by 16 points at National level, from 918 in 2014-15 to 934 in 2021-22(HMIS, of MH&FW).
National Conference on Skilling in Non- Traditional Livelihood for Girls “Betiyan Bane Kushal”
The Ministry in partnership with the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) and Ministry of Minority Affairs organized an inter-ministerial conference on non-traditional livelihoods (NTLs) for adolescent girls on the occasion of the International Day of the Girl Child on 11th October 2022.The conference emphasized convergence between ministries and departments to ensure that girls build their skills and enter the workforce in a diverse set of professions, including science, technology, engineering and mathematics (STEM), where girls have historically been under-represented. The event also witnessed signing of MoUs with the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) and Ministry of Minority Affairs for Skilling of young Girls for their increased, equal and empowered participation in the workforce. Beti Bachao Beti Padhao Operational Manual for guidance of State/Districts for the implementation of the scheme consequent to the changes made as per Mission Shakti guidelines was also launched on the occasion.
One Stop Centres: For women affected by violence and in need of assistance, a range of integrated services are being provided under one roof, including facilitation with police, medical and legal aid and counselling and psycho-social counselling through 730 One Stop Centers or Sakhi Centers across 36 States/UTs. Also, emergency/non-emergency help is provided through toll-free women helpline (181). As on 30.09.2022, assistance has been provided to over 88 lakh women.
Nirbhaya Fund: A meeting of Empowered Committee (EC) of Officers was held on 17.10.2022 in which besides reviewing the status of implementation of 35 earlier approved projects/ schemes, the EC had appraised 3 more projects for funding under Nirbhaya Fund which include (i) Installation of Storage boxes and (ii) Installation of CCTV cameras in 16 women markets (Government of Manipur); (iii) Installation of Vehicle Tracing Devices with SOS Buttons in Buses of TSRTC with monitoring from Central Command Control Centre (State Government of Telangana).
Mission Vatsalya
The scheme guidelines for ‘Mission Vatsalya’ were issued on 05th July 2022.
Juvenile Justice Amendment Act: The Juvenile Justice Model Amendment Rules, 2022 have been notified on 1st September 2022 and Adoption Regulations, 2022 have been notified with effect from 23rd September 2022. The DMs have now been made the nodal authority at District levels for all matters relating to child safety, empowerment and safety including issuance of adoption orders. Regional consultations were held virtually for all DMs/ADMs, CWCs and DCPUs of States /UTs from 20-30 September, 2022 on amendments in JJ Act and Rules and Adoption Regulations.
PM CARES Fund for children in distress due to COVID-19- PM CARES for Children Scheme: To support children who have lost both parents, single surviving parent, legal guardian or adoptive parents to Covid-19 pandemic, the scheme for PM Cares for Children was launched on 29th May, 2021 by the Prime Minister, Narendra Modi. A total of 4345 children were found eligible under the scheme.
On 30th May, 2022, the Prime Minister provided benefits and services for children covered under the scheme. He addressed the children and all stakeholders covered under scheme via video conferencing. The event was organized in all 31 State Capitals and 557 Districts, where the children covered under the schemes are residing.
The children along with their guardians/ Care givers and concerned District Magistrate of their respective district joined the event from their District Head Quarters. The Prime Minister initiated real time transfer of scholarship of Rs. 20,000/- to all children studying in class 1 to 12th digitally. During the function, the children were handed over personalized letters from Hon’ble PM; SnehPatra (PM CARES certificate); PM CARES for children scheme passbook; and Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PM-JAY) card.
Launch of GHAR - GO Home and Re-Unite (Portal for Restoration and Repatriation of Child)
On the occasion of World Children's Day 20th November 2022 a conference was held in Vigyan Bhavan with all State Govt officials, State Commissions, all the Chairperson and Members of Child Protection Committees from the districts all over the country; District Child Protection Units; Chairperson and Members of Juvenile Justice Board etc. to launch the SoP for reuniting children, who were traced and staying in Child Care Institutions in other District, State or from other countries. The aforesaid SoP called ‘Protocols for Restoration and Repatriation of Children’ was launched by the Union WCD Minister. A web portal to operationalise the protocol that ensures digital tracking and monitoring of children called GHAR (Go Home and Reunite) was also launched on the same day. The programme also included Training Modules for Chairpersons and Members of Child Welfare Committee.
Other Activities
‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’: Children Ideas, Rights & Nutrition:
The Ministry of Women and Child Development celebrated the International Women’s Day-Week from 1st to 8th March 2022 as an ‘Iconic Week’ as a part of ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’. As part of the week-long celebrations, the Ministry organized various events and social media campaigns covering a variety of themes related to women’s safety and empowerment. The events were organised in partnership with national and international organisations and experts, with active participation of women and children, as well as personnel who work directly for their protection and empowerment.
During the week, WCD Minister Smt. Smriti Irani launched the new motto of NCPCR “भविष्यो रक्षति रक्षति:”. Ministry also launched “Stree Manoraksha Project” in collaboration with NIMHANS Bengaluru for psycho social training for staff and counsellors of One Stop Centres. A two-day National Workshop was organized with State Commissions for Protection of Child Rights (SCPCRs) on contemporary issues pertaining to Child Rights. During the week, on the occasion of International Women’s day (08th March 2022), a campaign named ‘Kanya Shiksha Pravesh Utsav’ was launched in collaboration with M/o Education and UNICEF India to bring back out of school adolescent girls of erstwhile SAG scheme (11-14 years) to formal education and/or skilling system. The Hon’ble President of India conferred Nari Shakti Puraskar-2020 and 2021 to 29 outstanding women achievers in recognition of their exceptional work towards empowerment of women, at a special ceremony held at Rashtrapati Bhawan, New Delhi. The Prime Minister also interacted with the Nari Shakti Puraskar Awardees.
Implementation of CPGRAMS version 7.0- CPGRAMS version 7.0 was implemented and operationalized successfully in MWCD from the month of July, 2022.