তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
২০১৪ চনৰ পৰা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তিৰ যুগ আৰম্ভ হৈছে, ৬০০০ উগ্ৰপন্থীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰিছে; শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰ
বহু এলেকাৰ পৰা প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে আফস্পা, স্বাক্ষৰিত হৈছে শান্তি চুক্তি: মন্ত্ৰী
সংকটত পৰা ভাৰতীয় নাগৰিকক উদ্ধাৰ কৰাটো হ’ল চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰযোগ্য চিন্তা, বন্দে ভাৰতে ১.৮৩ কোটি নাগৰিকক উদ্ধাৰ কৰিছে
"ভাৰতে বিশ্বক সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ঐক্যৱদ্ধ কৰিছে আনহাতে চুবুৰীয়া দেশ এখনে কেৱল সন্ত্ৰাসবাদক আশ্ৰয় দিছে"
19 DEC 2022 1:17PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে আজি কয় যে ভাৰত চৰকাৰৰ নীতি 'সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতা'ৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত হৈছে। স্ব ভূমিত সন্ত্ৰাসবাদৰ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা সন্দৰ্ভত সংবাদ মাধ্যমক এক বিতং বিবৃতি প্ৰদান কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে কয় যে যদিও চৰকাৰে ‘ইউএপিএ’ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আইনী দিশত আগবাঢ়িছে, তথাপিও প্ৰৱৰ্তন পৰ্যায়তো বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে; ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধান সংস্থা (সংশোধনী) আইন প্ৰৱৰ্তন কৰি, ৰাষ্ট্ৰীয় অনুসন্ধান সংস্থাক প্ৰকৃততেই এক সংস্থাগত আন্তঃগাঁথনি প্ৰদান কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপবোৰৰ সামূহিক প্ৰভাৱে সন্ত্ৰাসবাদৰ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক দূৰ্বল কৰিছে।
ভাৰতে গোলকীয় পৰ্যায়ত সৰ্বোচ্চ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন আৰু বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে সদায় বিশ্বক সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ঐক্যৱদ্ধ হ'বলৈ হেঁচা প্ৰয়োগ কৰি আহিছে। তেওঁ কয় যে ৯০ সংখ্যক ইণ্টাৰপোল সাধাৰণ সভাত ২,০০০ তকৈও অধিক বিদেশী প্ৰতিনিধি উপস্থিত আছিল, য’ত 'সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে গোলকীয় পদক্ষেপ'ৰ বিষয়ে ঘোষণাৰ কৰা হৈছিল।
"সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে চৰকাৰৰ সংকল্প প্ৰতিক্ষণে চাৰ্জিকেল ষ্ট্ৰাইকৰ পৰা বালাকোট ষ্ট্ৰাইকলৈ, সৰ্বত্ৰ প্ৰদৰ্শিত হৈছে। আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ পদক্ষেপৰ ফলত জম্মু-কাশ্মীৰত সন্ত্ৰাসবাদী ঘটনা যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে ৷
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তিৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ দিশত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ বিষয়ে বিতংভাৱে কয় যে ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলত শান্তিৰ যুগ আৰম্ভ হৈছে ৷ বিদ্ৰোহাত্মক হিংসা ৮০ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে আৰু সাধাৰণ নাগৰিকৰ মৃত্যু ৮৯ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। তাৰোপৰি ২০১৪ চনৰ পৰা ছয় হাজাৰ উগ্ৰপন্থীয়ে আত্মসমৰ্পণ কৰাৰ কথাও মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে তেওঁৰ বক্তব্যত উল্লেখ কৰে।
চৰকাৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে সশস্ত্ৰ পদক্ষেপৰ ঊৰ্ধলৈ যাবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোত স্থায়ী শান্তিৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই শান্তি চুক্তিসমূহ চৰকাৰী সাফল্যৰ এক কৃতিত্ব হিচাপে বিবেচিত হৈছে। এই দিশটো উল্লেখ কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে চৰকাৰৰ দ্বাৰা স্বাক্ষৰিত শান্তি চুক্তিৰ তালিকাখনৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে
১. জানুৱাৰী ২০২০-ত বড়ো চুক্তি,
২. জানুৱাৰী ২০২০-ত ব্ৰু-ৰিয়াং চুক্তি,
৩. আগষ্ট ২০১৯-ত এনএলএফটি-ত্ৰিপুৰা চুক্তি,
৪. কাৰ্বি আংলং চুক্তি ছেপ্টেম্বৰ ২০২১,
৫. মাৰ্চ ২০২২-ত অসম-মেঘালয় আন্তঃৰাজ্যিক সীমা চুক্তি।
সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বিশেষ ক্ষমতা আইন সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে সমগ্ৰ ত্ৰিপুৰা আৰু মেঘালয়কে ধৰি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ এক বৃহৎ অংশৰ পৰা আফস্পা প্ৰত্যাহাৰ কৰিছে। অৰুণাচল প্ৰদেশৰ মাত্ৰ ৩খন জিলাতে ই বলৱৎ হৈ আছে, অসমৰ ৬০ শতাংশ আফস্পা মুক্ত হৈছে, ৬ খন জিলাৰ অধীনৰ ১৫ খন আৰক্ষী থানাক অশান্ত অঞ্চলৰ শ্ৰেণীৰ পৰা বাহিৰলৈ লৈ যোৱা হৈছে, ৭ খন জিলাৰ ১৫ খন আৰক্ষী থানাৰ পৰা অশান্ত এলেকাৰ জাননী আঁতৰোৱা হৈছে বুলি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সংবাদ মাধ্যমৰ উল্লেখ কৰে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিগত বছৰবোৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত উদ্ধাৰ অভিযানসমূহৰ বিষয়েও আলোচনা কৰে। সংকটৰ সন্মুখীন হোৱা ভাৰতীয় লোকসকলক উদ্ধাৰ কৰাটো চৰকাৰৰ বাবে এক অগ্ৰাধিকাৰযোগ্য চিন্তাৰ বিষয় বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী ঠাকুৰে সমগ্ৰ বিশ্বতে উদ্ধাৰ অভিযান চলাই থকাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে আগভাগ লৈছে বুলি উল্লেখ কৰে ৷
কেৱল ভাৰতীয়ই নহয়, ভাৰতে সংকটৰ সন্মুখীন হোৱা বিদেশী নাগৰিকসকললৈও সহায়ৰ হাত আগবঢ়াইছে। ২০১৬ চনত, অপাৰেচন সংকট মোচনৰ অধীনত, ২ জন নেপালী নাগৰিকসহ ১৫৫ জন লোকক দক্ষিণ চুদানৰ পৰা ঘূৰাই অনা হৈছিল। অপাৰেচন মৈত্ৰীৰ সময়ত নেপালৰ পৰা ৫০০০ ভাৰতীয়ক উদ্ধাৰ কৰা হৈছিল ৷ আনহাতে নেপালৰ পৰা ১৭০ জন বিদেশী নাগৰিককো উদ্ধাৰ কৰা হৈছিল। অপাৰেচন ৰাহতৰ অধীনত ১,৯৬২ জন বিদেশীসহ য়েমেনৰ পৰা ৬,৭১০ জন লোকক উদ্ধাৰ কৰা হৈছিল।
বিশ্বত ভাৰতৰ বাবে এই প্ৰচেষ্টাই সৃষ্টি কৰা স্থিতি সন্দৰ্ভত মন্তব্য প্ৰদান কৰি তেওঁ কয় যে ভাৰত এনে এখন দেশ হিচাপে পৰিচিত হৈছে যিয়ে আন দেশসমূহক তেওঁলোকৰ সংকটৰ সময়ত সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়ায় আৰু লগতে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে শক্তিশালীভাৱে কাম কৰে ৷ তাৰ বিপৰীতে চুবুৰীয়া দেশ এখনে কেৱল সন্ত্ৰাসবাদক আশ্ৰয় দিয়ে আৰু হিংসামূলক কাৰ্যক উচতনি দিয়ে ৷

Ministry of Information & Broadcasting
An era of peace in North East since 2014, 80% decline in civilian deaths, 6000 militants surrendered; Shri Thakur
AFSPA rolled back from many areas, peace accords signed: Minister
Indian lives in distress of paramount concern for Government, Vande Bharat rescued 1.83 crore citizens
“India bringing world together against terror while a neighboring country only sheltering terrorism”
19 DEC 2022 1:17PM by PIB Delhi
The policy focus of Government of India is ‘Zero Tolerance Against Terrorism’, Union Minister Shri Anurag Thakur said today. In a detailed statement to the media at his residence, on the efforts of the Government to counter terrorism, Shri Thakur said that while Government has worked on the legal front by strengthening UAPA, at the same time it has also taken steps at the enforcement level by giving National Investigation Agency a truly federal structure by introducing National Investigation Agency (Amendment) Act and the collective effect of these measures has been a weakening of the ecosystem of terrorism.
Highlighting that India has raised its concerns at the highest global levels, he said that in international conferences and meetings, Prime Minister Shri Narendra Modi has always pressed the world to unite against terror. The 90th Interpol General Assembly witnessed a participation of over 2000 foreign delegates and culminated in the announcement of ‘Global Action Against Act of Terrorism’, he added.
“The Governments resolve against terror has been displayed time and again from Surgical Strike to Balakot Strike. The action by our armed forces has caused a significant drop in terrorist incidents in Jammu and Kashmir. Similarly, we have achieved a 94% conviction rate in terror financing cases” Shri Thakur said.
The Minister spoke at length about the efforts of the Government towards creating an atmosphere of peace in North East and said that an era of peace has dawned in North Eastern region of India since 2014 when insurgency violence has seen a sharp decline of 80 percent and civilian deaths have seen an 89 percent drop. Added to this is the achievement of surrender by six thousand militants since 2014, he underlined.
The Government is committed to go beyond armed action to counter terrorism and has worked to create an atmosphere of lasting peace across the region. These peace treatises are a legacy of the achievements of the Government. Underlining this aspect, Shri Thakur listed the peace agreements signed by the Government
1. Bodo Accord in January 2020,
2. Bru-Reang Agreement in January 2020,
3. NLFT-Tripura Agreement in August 2019,
4. Karbi Anglong Agreement Sept 2021,
5. Assam-Meghalaya Inter State Boundary Agreement in March 2022.
Speaking on the Armed Forces Special Powers Act, the Minister said that AFSPA roll back has been only a matter of discussion all this while but the Government rolled it back from a large part of North East including the whole of Tripura and Meghalaya. It remains in force in only 3 districts of Arunachal Pradesh, 60 percent of Assam is free of AFSPA, 15 police stations under 6 districts have been taken out of the category of Disturbed Area, Disturbed Area notification has been removed from 15 police stations in 7 districts, the Minister informed the media.
The Minister also delved into the rescue operations run by the Government over the years. Highlighting that rescuing Indian lives in distress are of a paramount concern for the Government and the country has been on the fore front of running rescue operations across the world, Shri Thakur listed the achievements.
1. 22,500 citizens were rescued under Operation Ganga in February-March 2022,
2. 670 Indian citizens were rescued from Afghanistan in Operation Devi Shakti.
3. In one of the biggest successes of rescue operations, 1.83 crore citizens were brought back home during COVID19 crisis, under Vande Bharat Mission in the year 2021-22.
4. India rescued 654 people from Wuhan in China.
Not just Indians, India has also offered a helping hand to foreign citizens under distress. In 2016, under Operation Sankat Mochan, 155 people including 2 Nepalese citizens were brought back from South Sudan. 5000 Indians were rescued from Nepal during Operation Maitree while 170 foreign nationals were also rescued from Nepal. Operation Rahat 6,710 people were rescued from Yemen including 1,962 foreigners.
Speaking on the status these efforts have created for India in the world, he said that India is increasingly being seen as a country that readily offers all assistance to other countries in their times of crisis and also as one that acts strongly against terrorism, while a neighboring country is only seen as one sheltering terrorism and propounding values of violence.