ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶିଲଂ ଠାରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
ଏହି ବୈଠକ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପରିଷଦର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହର ପ୍ରତୀକ
ସରକାର ‘ଲୁକ ଇଷ୍ଟ’ ନୀତିକୁ ‘ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ’ ନୀତିରେ ବଦଳାଇବା ଠାରୁ ଆଗେଇ ସାରିଛନ୍ତି ଓ ଏବେ ଏହା ‘ଆକ୍ଟ ଫାଷ୍ଟ ଫର ନର୍ଥଇଷ୍ଟ’ ନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶର ୮ଟି ମୂଳ ସ୍ତମ୍ଭ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି
ଜି-୨୦ ବୈଠକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରକୃତି, ସଂସ୍କୃତି ଓ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାର ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଅବସର: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
18 DEC 2022 1:01PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଶିଲଂ ଠାରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପରିଷଦ (ଏନଇସି)ର ବୈଠକକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବୈଠକ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପରିଷଦର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହର ପ୍ରତୀକ । ଏହି ପରିଷଦ ୧୯୭୨ରେ ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ବିକାଶରେ ଏନଇସିର ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଏନଇସିର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଜୟନ୍ତୀ ସମାରୋହ ଆଜାଦୀ କି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସହିତ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି । ଅଞ୍ଚଳର ୮ ରାଜ୍ୟକୁ ଅଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଭାବେ ସେ ବିବେଚନା କରୁଥିବା କହିବା ସହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର ଶାନ୍ତି, ଶକ୍ତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ୫ଜି କନେକ୍ଟିଭିଟି, ସଂସ୍କୃତି, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି, କ୍ରୀଡା ଦକ୍ଷତା ଭଳି ୮ଟି ମୂଳ ସ୍ତମ୍ଭ ଉପରେ କାମ କରିବା ଦରକାର ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆକୁ ଆମ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଓ ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏହା ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟି ପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ- ମିଆଁମାର- ଥାଇଲାଣ୍ଡ ତ୍ରିପକ୍ଷୀୟ ରାଜପଥ ଓ ଅଗରତାଲା- ଅଖୌରା ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭଳି କାମ ଚାଲିଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି । ସରକାର ‘ଲୁକ ଇଷ୍ଟ’ ନୀତିକୁ ‘ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ’ ନୀତିରେ ବଦଳାଇବା ଠାରୁ ଆଗେଇ ସାରିଛନ୍ତି ଓ ଏବେ ଏହା ‘ଆକ୍ଟ ଫାଷ୍ଟ ଫର ନର୍ଥଇଷ୍ଟ’ ନୀତିରେ ପରିଣତ ହୋଇସାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରୟାସର ସଫଳତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ବହୁ ଶାନ୍ତି ରାଜିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ଆନ୍ତଃ ରାଜ୍ୟ ସୀମା ରାଜିନାମା ହୋଇଛି ଓ ଆତଙ୍କବାଦ ଘଟଣା ବେଶ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ନେଟ ଜିରୋ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଜଳବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟି ପାରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଅଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ ପାଇବେ, ଶିଳ୍ପଦ୍ୟୋଗ ବିକାଶ ହେବ ଓ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଅଞ୍ଚଳର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷମତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରକୃତି ଓ ସଂସ୍କୃତି ଦେଶବିଦେଶରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରୁଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସର୍କିଟ ଚିହ୍ନିତ ଓ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ୧୦୦ଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପଠାଇବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଅଞ୍ଚଳର ଦୂତ ସାଜିବେ ।
ଅଞ୍ଚଳରେ କନେକ୍ଟିଭିଟି ବୃଦ୍ଧି ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଡି ରହିଥିବା ଅନେକ ପୋଲ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ ହୋଇଛି । ବିଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିମାନ ବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୯ରୁ ୧୬ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଓ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାୟ ୯୦୦ ଥିବା ବିମାନ ଉଡାଣ ସଂଖ୍ୟା ଏବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପ୍ରାୟ ୧୯୦୦ ହୋଇଛି । ଅନେକ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରେଳ ମାନଚିତ୍ରକୁ ଆସିଛନ୍ତି ଓ ଜଳମାର୍ଗ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରହିଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୦୧୪ ପରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ବଢିଛି । ପିଏମ- ଡିଭାଇନ ଯୋଜନା ଶୁଭାରମ୍ଭ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହୋଇଛି । ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରି ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଡିଜିଟାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ୫ଜି ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ୫ଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଅଞ୍ଚଳରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ, ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଆଦି ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ । ସରକାର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ କେବଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ନୁହେଁ ବରଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଗଢି ତୋଳିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଅଞ୍ଚଳର କୃଷି ଦକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ । କୃଷି ଉଡାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଞ୍ଚଳର ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକୁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ପଠାଇ ପାରିବେ । ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଖାଦ୍ୟ ତୈଳ ଉପରେ ଚାଲୁଥିବା ଜାତୀୟ ମିଶନ- ଅଏଲ ପାମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭୌଗୋଳିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ସାଙ୍ଗକୁ ଉତ୍ପାଦ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ କିପରି ଚାଷୀଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି ।
କ୍ରୀଡା ପ୍ରତି ଅଞ୍ଚଳର ଅବଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ସରକାର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ବିକଶିତ କରି ଅଞ୍ଚଳର କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମରତ । ଅଞ୍ଚଳର ୮ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ କେନ୍ଦ୍ର ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି ଓ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବହୁ କ୍ରୀଡାବିତ ଟପ୍ସ ଯୋଜନାରେ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସହ କହିଛନ୍ତି ଏହାର ବୈଠକରେ ଭାଗ ନେବାକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଆସିବେ । ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରକୃତି, ସଂସ୍କୃତି ଓ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାର ଏହା ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଅବସର ।

Prime Minister's Office
PM addresses meeting of North Eastern Council in Shillong
Meeting marks golden jubilee celebration of the North Eastern Council
Govt has gone beyond conversion of ‘Look East’ policy to ‘Act East’, and now its policy is ‘Act Fast for Northeast’ and ‘Act First for Northeast’
PM discusses 8 foundation pillars for development of Northeast
G20 meetings an apt opportunity to showcase the nature, culture and potential of the region: PM
18 DEC 2022 1:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the meeting of North Eastern Council (NEC) in Shillong earlier today. The meeting marks the golden jubilee celebration of the North Eastern Council, which was formally inaugurated in 1972.
Hailing the contribution of NEC in the development of the North East region, Prime Minister said that this golden jubilee celebration of the NEC coincides with the ongoing Azadi ka Amrit Mahotsav. Underscoring that he often refers to the 8 states of the region as Asht Lakshmi, he said the government should work on 8 foundation pillars for its development, viz. Peace, Power, Tourism, 5G connectivity, Culture, Natural farming, Sports, Potential.
Prime Minister said that the Northeast is our gateway to South -East Asia and can become a centre for development of the entire region. And to realise this potential of the region, work is going on the projects like Indian-Myanmar-Thailand trilateral highway and Agartala-Akhaura rail project. Prime Minister highlighted that the government has gone beyond the conversion of the ‘Look East’ policy to ‘Act East’, and now its policy is ‘Act Fast for Northeast’ and ‘Act First for Northeast.’ Highlighting the success of peace initiatives in the region, he said that many peace agreements have been signed, inter-state boundary agreements have been done and there has been a marked reduction in instances of extremism.
Discussing India's commitment towards net zero, Prime Minister said Northeast can become a powerhouse of hydropower. This will make the states of the region power surplus, help in expansion of industries and generate a large number of jobs. Discussing the tourism potential of the region, he said that both culture and nature of the region are attracting tourists from across the world. He added that tourism circuits are being identified and developed in the region also. He also discussed sending students from 100 universities to Northeast, which will help bring people of different regions closer. These students can then ​​become ambassadors of the region.
Talking about boosting connectivity in the region, Prime Minister said that iconic bridge projects which were pending since several decades have now been completed. In last 8 years, number of airports in the region has jumped from 9 to 16, and the number of flights have increased from about 900 before 2014 to around 1900. Many North eastern states have come to Railway map for the first time and efforts are being done to expand the waterways also. The length of national highways has increased by 50% since 2014 in the region. He said that with the launch of the PM-DevINE scheme, the infrastructure projects in the Northeast have gained more momentum. He added that the government is also working on improving digital connectivity in the Northeast by increasing the optical fibre network. Talking about development of Aatmanirbhar 5G infrastructure, he said that 5G will help further development of startup ecosystem, service sector among others in the region. He said that the government is committed to making the Northeast not only a centre of economic growth, but also of cultural growth.
Speaking about the agriculture potential of the region, Prime Minister underlined the scope of natural farming, in which Northeast can play a leading role. He said that through Krishi UDAN, farmers of the region are able to send their products across the country and different parts of the world as well. He urged the North eastern states to participate in the ongoing National Mission on Edible Oils - Oil Palm. He also spoke how drones can help farmers overcome geographical challenges and help their produce reach the market.
Discussing the contribution of the region to the field of sports, he said that the government is working towards providing support to sportspersons of the region through development of India’s first sports university in Northeast. Also, more than 200 Khelo India Centres have been approved in the 8 states in the region, and many athletes of the region are getting benefits under the TOPS scheme.
Prime Minister also discussed India's G20 Presidency and said that its meetings would witness people from all over the world coming to the Northeast. This will be an apt opportunity to showcase the nature, culture and potential of the region, he said.