ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କାନାଡାର ମଣ୍ଟ୍ରିଲଠାରେ ଜାତିସଂଘ ଜୈବ ବିବିଧତା ସମ୍ମିଳନୀ କପ୍ ୧୫ରେ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବ ବିବିଧତା ଢାଞ୍ଚାରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ, ମାତ୍ର ବାସ୍ତବ ଓ ବ୍ୟାବହାରିକ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ: ଶ୍ରୀ ଯାଦବ
18 DEC 2022 10:01AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଯାଦବ ଜାତିସଂଘ ଜୈବ ବିବିଧତା ସମ୍ମିଳନୀର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ରଖିଛନ୍ତି । ଏହି ଅଧିବେଶନ କପ୍‌-୧୫ କାନାଡାର ମଣ୍ଟ୍ରିଲଠାରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି ।
ମାନନୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ମହାମହିମଗଣ ଭଦ୍ରବକ୍ତି ଓ ଉଦ୍ର ମହିଳାଗଣ ମୁଁ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ବହୁ ମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଓ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ୨୦୨୦ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବ ବିବିଧତା ଢାଞ୍ଚା ନେଇ ଚଳିତ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇବ । ପରିବେଶ ଅବକ୍ଷୟ ରୋକିବା ସହ ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବ ବିବିଧତା କ୍ଷତିକୁ ସୁଧାରିବା ହେଉଛି ସାମାଜିକ ଓ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ, ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ଓ ନିରନ୍ତର ବୈଶ୍ୱିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିତ୍ୟାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବ ବିବିଧତା ଢାଂଚାରେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଉଚ୍ଚ ଅଭିଳାଷ ସମ୍ପନ୍ନ ହେବା ଉଚିତ । ଏହା ମଧ୍ୟ ବାସ୍ତବ ଓ ବ୍ୟାବହାରିକ ହେବା ଦରକାର । ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ସାଧାରଣ ଅଥଚ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଯୁକ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ଆଧାରିତ ହେବା ଦରକାର । କାରଣ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ।
ମହାମହିମ ଗଣ,
ବିକାଶମୁଖୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡିକରେ କୃଷି ହେଉଛି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଜନସାଧାରଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରମୁଖ ଆର୍ଥିକ ମେରୁଦଣ୍ଡ ଓ ଏଥିପାଇଁ ଏ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦିଆଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ସହାୟତାକୁ ଅଣଦେଖା କରିହେବ ନାହିଁ । ବିକାଶମୁଖୀ ଦେଶଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେଥିପାଇଁ କୀଟନାଶକ ହ୍ରାସ କରି ସାଂକ୍ଷିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଅନାବଶ୍ୟକ । ଏହା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଦେଶ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାକୁ ଛାଡିଦେବାକୁ ପଡିବ ସେମାନେ ପରିିସ୍ଥିତି ଅଗ୍ରାଧିକାର ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଭିତ୍ତିକରି ସେମାନଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ଜେବୌ ବିବିଧତାର ସଂରକ୍ଷଣ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ସହିତ ଏହାକୁ ସମାଗ୍ରିକ ଓ ସମନ୍ୱିତ ଢଙ୍ଗରେ କରାଯିବା ଦରକାର । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରକୃତିଭିତ୍ତିକ ସମାଧାନ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଜୈବ ବିବିଧତାର ସୁରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ପରିବଶେ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଆରୋପ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ମହାମହିମଗଣ
ଏହି ଢାଂଚାର ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଆମର ସମ ପରିମାଣର ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ସମ୍ବଳ ବିନିଯୋଗ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିକାଶମୁଖୀ ଦେଶଗୁଡିକ ନିମନ୍ତେ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଣର ଏକ ନୂତନ ଓ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଭାରତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଚାଲିବା ନିମନ୍ତେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ଏହା ହେଲେ ଯାଇ କପ୍‌-୧୫ ବୈଶ୍ୱିକ ଜୈବ ବିବିଧତା ଢାଞ୍ଚାର ଅଭିଳଷିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇପାରିବ ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Shri Bhupender Yadav addresses Stock taking Plenary at UN Biodiversity Conference, COP15 at Montreal, Canada
‘’The Goals and targets set in the Global Biodiversity Framework should be ambitious, yet realistic and practical’’ Shri Yadav
18 DEC 2022 10:01AM by PIB Delhi
The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav addressed the Stock taking Plenary at UN Biodiversity Conference, COP15 at Montreal, Canada. Addressing the Plenary Shri Yadav said,
Mr. President, Excellencies, Ladies and Gentlemen,
I acknowledge the contribution of the parties for their valuable contribution and hope that this conference reaches a consensus on putting in place the Post 2020 Global Biodiversity Framework. Reversing ecosystem degradation and halting global biodiversity loss are essential for socioeconomic development, human wellbeing, and for advancing global sustainability. The goals and targets set in the Global Biodiversity Framework should be ambitious; yet realistic and practical. Conservation of biodiversity must also be based on Common but Differentiated Responsibilities and Respective capabilities as the climate change processes affect biodiversity.
Excellencies,
For the developing nations, agriculture is a paramount economic driver for rural communities, and the critical support provided to these sectors cannot be redirected.When food security is of paramount importance for developing countries, prescribing numerical targets in pesticide reductions is unnecessary and must be left to countries to decide, based on national circumstances, priorities and capabilities. Biodiversity conservation requires ecosystems to be conserved and restored holistically and in an integrated manner. It is in this context that Ecosystem Approaches for conservation of biodiversity need to be adopted rather than nature based solutions.
Excellencies
The successful implementation of the framework will squarely depend on the ways and means we put in place for an equally ambitious Resource Mobilization Mechanism. Hence there is a need to create a new and dedicated mechanism for the provision of financial resources to developing-country Parties. India is fully committed to working closely with all parties so that we are all able to bring out an ambitious and realistic Global Biodiversity Framework in COP 15.
Thank you very much.