ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ମହଜୁଦ ଅଛି: କେନ୍ଦ୍ର
୧୩୮ ଏଲଏମଟି ସୁରକ୍ଷିତ ଭଣ୍ଡାରଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଠାରୁ ବହୁ ଅଧିକ ଗହମ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି, ୦୧.୦୧.୨୦୨୩ରେ ଏହା ୧୫୯ ଏଲଏମଟିରେ ପହଞ୍ଚିବ
୧୨.୧୨.୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ୧୮୨ ଏଲଏମଟି ଗହମ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି
15 DEC 2022 10:38AM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ନିୟମ ଓ ଏହାର ଅନ୍ୟ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ଯୋଜନା ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ମହଜୁଦ ଅଛି । ଜାନୁୟାରୀ ୧, ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧୫୯ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ (ଏଲଏମଟି) ଗହମ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ନିୟମାନୁଯାୟୀ ଜାନୁୟାରୀ ୧ ସୁଦ୍ଧା ୧୩୮ ଏଲଏମଟି ସୁରକ୍ଷିତ ଭଣ୍ଡାରଣ ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବାବେଳେ ଏହା ବେଶ ଅଧିକ ରହିଛି । ଡିସେମ୍ବର ୧୨, ୨୦୨୨ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧୮୨ ଏଲଏମଟି ଗହମ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
ଭାରତ ସରକାର ଗହମ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି ଓ ଗହମ ସହ ଅନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀଗୁଡିକର ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ସପ୍ତାହୱାରି ନୀରିକ୍ଷଣ କରାଯାଉଛି । ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି । ଭାରତ ସରକାର ଅତ୍ୟଧିକ ଦର ବୃଦ୍ଧି ରୋକିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହ ମେ ୧୩, ୨୦୨୨ ଠାରୁ ରପ୍ତାନୀ ନିୟମ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହିତ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିନିୟମ ଓ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଚାଉଳକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରି ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ଗହମ ଭଣ୍ଡାରଣ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ହେବା ସହିତ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ଯୋଜନାଗୁଡିକର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ।
ଭାରତ ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷ ଗହମର ଏମଏସପି ୨୧୨୫ ଟଙ୍କା/ ପ୍ରତି କ୍ୱିଣ୍ଚାଲକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଆରଏମଏସ ୨୦୨୨-୨୩ ପାଇଁ ଗତ ବର୍ଷ ଗହମର ଏମଏସପି ୨୦୧୫ ଟଙ୍କା/ ପ୍ରତି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ଥିଲା । ତେଣୁ ଏମଏସପିରେ ୧୧୦ ଟଙ୍କା/ପ୍ରତି କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ବୃଦ୍ଧି ସହ ଅପେକ୍ଷାକୃତ ଭଲ ପାଣିପାଗ ଯୋଗୁଁ ଆଗାମୀ ଋତୁରେ ଗହମ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ସଂଗ୍ରହ ସ୍ୱାଭାବିକ ରହିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଆଗାମୀ ଋତୁରେ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଓ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ବେଶ ଅଧିକ ଗହମ ବୁଣାଯାଇଛି ।
ଭାରତ ସରକାର, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ରଖିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି । ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ଯୋଜନାର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ଓ ଦର ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ରହିବ ।
ଗତବର୍ଷ କମ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ଚାଷୀମାନେ ଖୋଲା ବଜାରରେ ଏମଏସପି ଠାରୁ ଅଧିକ ଦରରେ ନିଜ ଗହମ ବିକ୍ରି କରିବା ଯୋଗୁଁ ଗହମ ସଂଗ୍ରହ କମିଥିଲା । ତଥାପି ଆଗାମୀ ଗହମ ଫସଲ ଅମଳ ହେବା ଯାଏଁ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୁଲରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଗହମ ମହଜୁଦ ରହିବ ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Sufficient food grain stocks under Central Pool: Centre
159 LMT of Wheat to be available on 01.01.2023, well above the buffer norm requirement of 138 LMT
182 LMT of Wheat available in the Central Pool as on 12.12.2022
15 DEC 2022 10:38AM by PIB Delhi
Government of India has sufficient food grain stocks under Central Pool to meet the requirement of NFSA and its Other Welfare Schemes as well as for additional allocation of PMGKAY. About 159 LMT of Wheat will be available as on 1st of January 2023, which is well above the buffer norm requirement of 138 LMT of 1st of January. As on 12.12.2022, around 182 LMT of Wheat is available in the Central Pool.
Government of India is well aware of the price scenario of Wheat and is constantly monitoring it regularly on weekly basis along with other commodities and taking corrective measures, as and when required. Government of India has taken proactive steps to ward off any further price rise and export regulations were imposed with effect from 13.05.2022. Further, the allocations under NFSA as well as PMGKAY have also been revised in favour of rice for having sufficient Wheat stock in Central Pool to cater to the requirements of Welfare Schemes.
Government of India has enhanced the MSP of Wheat crop this year to Rs. 2125/qtl against the last year MSP of Rs. 2015/qtl for RMS 2022-23. Thus, increase in MSP of Rs. 110/qtl coupled with fairly good climatic conditions, it is expected that the production and procurement of Wheat during next season shall remain normal. Procurement of Wheat next season would commence from April 2023 and as per initial assessment there has been a fair increase in the sowing of Wheat crop as compared to last year.
Government of India has ensured that sufficient stock of food grains are available in the Central Pool to meet the requirement of all the Welfare Schemes across the country and prices remain under control.
Though procurement of Wheat during last season was on lower side due to lesser production coupled with selling by farmers at prices higher than MSP in the open market consequent to geo-political situation, yet enough stock of Wheat will still be available in Central Pool to cater to the needs of the country till the time next Wheat crop arrives.