প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গোৱাত নৱম বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ সামৰণি অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
11 DEC 2022 7:30PM by PIB Guwahati
গোৱাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী পি এছ শ্ৰীধৰণ পিল্লাইজী, জনপ্ৰিয় যুৱ মুখ্যমন্ত্ৰী বৈদ্য প্ৰমোদ সাৱন্তজী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালজী, শ্ৰীপদ নায়ক জী, ড০ মহেন্দ্ৰভাই মুঞ্জাপাৰা জী, শ্ৰী শেখৰজী, বিশ্ব আয়ুষৰ ক্ষেত্ৰৰ সকলো পণ্ডিত আৰু বিশেষজ্ঞ, সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভদ্ৰমহিলা আৰু গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল!
গোৱাৰ সুন্দৰ ভূমিত বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ বাবে ভাৰত আৰু বিদেশৰ পৰা সমবেত হোৱা সকলো বন্ধুক মই স্বাগতম জনাইছো। বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ সফলতাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে হৃদয়েৰে অভিনন্দন জনাইছো। এই অনুষ্ঠানটো এনে এক সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে যেতিয়া ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ 'অমৃত কাল' (সোণালী যুগ) যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছে। আমাৰ জ্ঞান, বিজ্ঞান আৰু সাংস্কৃতিক অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ কল্যাণৰ সংকল্প হৈছে 'অমৃত কাল'ৰ এক ডাঙৰ লক্ষ্য আৰু আয়ুৰ্বেদ ইয়াৰ বাবে এক শক্তিশালী আৰু কাৰ্যকৰী মাধ্যম। ভাৰতেও এই বছৰ জি-২০ গোটৰ আয়োজন আৰু অধ্যক্ষতা কৰিছে। জি-২০ সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু হৈছে – "এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত"! বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছত সমগ্ৰ বিশ্বৰ স্বাস্থ্যৰ সৈতে আপোনালোক সকলোৱে এনে বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰিব। মই সুখী যে বিশ্বৰ ৩০ খনতকৈও অধিক দেশে আয়ুৰ্বেদক পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ব্যৱস্থা হিচাপে স্বীকৃতি দিছে। আমি একেলগে আয়ুৰ্বেদৰ স্বীকৃতিৰ বাবে ইয়াক অধিক সংখ্যক দেশলৈ লৈ যাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি মই আয়ুষ সম্পৰ্কীয় তিনিটা প্ৰতিষ্ঠান দেশবাসীলৈ উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ পাইছো। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদ-গোৱা প্ৰতিষ্ঠান, ৰাষ্ট্ৰীয় ইনষ্টিটিউট অৱ ইউনানী মেডিচিন-গাজিয়াবাদ আৰু নেচনেল ইনষ্টিটিউট অৱ হোমিঅ'পেথি-দিল্লীয়ে আয়ুষ স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰণালীক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আয়ুৰ্বেদ হৈছে এনে এক বিজ্ঞান যাৰ দৰ্শন আৰু মূলমন্ত্ৰ হৈছে- 'सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः' অৰ্থাৎ, 'সকলো সুখী হওক, সকলো ৰোগৰ পৰা মুক্ত হওক'। অৰ্থাৎ, যেতিয়া কোনো ৰোগ হয়, ইয়াৰ চিকিৎসা কৰাটো এক বাধ্যবাধকতা নহয়, কিন্তু জীৱন ৰোগৰ পৰা মুক্ত হ'ব লাগে। সাধাৰণ ধাৰণাটো হ'ল যে যদি কোনো স্পষ্ট ৰোগ নাথাকে তেন্তে আমি স্বাস্থ্যৱান। কিন্তু আয়ুৰ্বেদ অনুসৰি স্বাস্থ্যৱান হোৱাৰ সংজ্ঞা বহুত বহল। আপুনি সকলোৱে জানে যে আয়ুৰ্বেদে কয় सम दोष समाग्निश्च, सम धातु मल क्रियाः। प्रसन्न आत्मेन्द्रिय मनाः, स्वस्थ इति अभिधीयते অৰ্থাৎ, যাৰ শৰীৰ সন্তুলিত, সকলো কাৰ্যকলাপ সন্তুলিত, আৰু মন সুখী, তেওঁ স্বাস্থ্যৱান। সেইকাৰণে আয়ুৰ্বেদ চিকিৎসাৰ বাহিৰত যায় আৰু সুস্থতাৰ বিষয়ে কয় আৰু সুস্থতা বৃদ্ধি কৰে। পৃথিৱীখনো এতিয়া সকলো পৰিৱৰ্তন আৰু প্ৰৱণতাৰ পৰা ওলাই আহিছে আৰু জীৱনৰ এই প্ৰাচীন দৰ্শনলৈ ঘূৰি আহিছে। আৰু মই বহুত সুখী যে ভাৰতে ইয়াৰ ওপৰত বহু আগতে কাম কৰা আৰম্ভ কৰিছিল। যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যভাৰ পালন কৰিছিলো, আমি আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰচাৰৰ বাবে বহুতো প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছিলো। আমি আয়ুৰ্বেদ সম্পৰ্কীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰচাৰ কৰিছিলো আৰু গুজৰাট আয়ুৰ্বেদ বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধুনিকীকৰণ কৰিছিলো। ইয়াৰ ফলাফল হৈছে যে আজি বিশ্বৰ পৰম্পৰাগত ঔষধৰ বাবে একমাত্ৰ গোলকীয় কেন্দ্ৰ জামনগৰত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ দ্বাৰা মুকলি কৰা হৈছে। আমি চৰকাৰত আয়ুষৰ এটা পৃথক মন্ত্ৰালয় স্থাপন কৰিছিলো যাৰ ফলত আয়ুৰ্বেদৰ প্ৰতি উৎসাহ আৰু বিশ্বাস বৃদ্ধি পাইছিল। আজি এইমছৰ আৰ্হিত 'সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদ প্ৰতিষ্ঠান' মুকলি কৰা হৈছে। বিশ্ব ব্যাপী আয়ুষ উদ্ভাৱন আৰু বিনিয়োগ সন্মিলনো এই বছৰ সফলতাৰে আয়োজন কৰা হৈছিল আৰু বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই ভাৰতৰ প্ৰচেষ্টাকো প্ৰশংসা কৰিছিল। সমগ্ৰ বিশ্বই এতিয়া স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতাৰ এক গোলকীয় উৎসৱ হিচাপে আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱস উদযাপন কৰে। অৰ্থাৎ, যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদ, যাক আগতে উপেক্ষা কৰা হৈছিল, আজি সমগ্ৰ মানৱতাৰ বাবে এক নতুন আশা হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আয়ুৰ্বেদৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আন এটা দিশ আছে, যিটো মই নিশ্চিতভাৱে বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছত উল্লেখ কৰিব বিচাৰো। অনাগত শতিকাত আয়ুৰ্বেদৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে এইটো সমানে প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
আয়ুৰ্বেদ সম্পৰ্কে বিশ্বব্যাপী সহমত আৰু গ্ৰহণযোগ্যতাৰ বাবে ইমান সময় লাগিছিল কিয়নো প্ৰমাণক আধুনিক বিজ্ঞানৰ আধাৰ হিচাপে গণ্য কৰা হয়। আয়ুৰ্বেদৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ ফলাফলৰ লগতে প্ৰভাৱো আছিল, কিন্তু প্ৰমাণৰ ক্ষেত্ৰত আমি পিছ পৰি আছিলো। আৰু সেয়েহে, আজি আমাৰ বাবে 'ডাটা-আধাৰিত প্ৰমাণ'ৰ নথিপত্ৰ কৰাটো অত্যাৱশ্যকীয়। আমি এই ক্ষেত্ৰত দীৰ্ঘদিন ধৰি একেৰাহে কাম কৰিব লাগিব। আমি আমাৰ চিকিৎসা তথ্য, গৱেষণা আৰু আলোচনীবোৰ একেলগে আনিব লাগিব আৰু আধুনিক বৈজ্ঞানিক মাপকাঠিৰ ওপৰত প্ৰতিটো দাবী প্ৰমাণিত কৰিব লাগিব। বিগত কেইবছৰমানত ভাৰতত এই দিশত বৃহৎ পৰিমাণে প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। আমি প্ৰমাণ-আধাৰিত গৱেষণা তথ্যৰ বাবে এটা আয়ুষ গৱেষণা পৰ্টেলো সৃষ্টি কৰিছো। ইয়াত প্ৰায় ৪০,০০০ গৱেষণা অধ্যয়নৰ তথ্য আছে। ক’ৰোনা কালতো আয়ুষ সম্পৰ্কীয় প্ৰায় ১৫০ টা নিৰ্দিষ্ট গৱেষণা অধ্যয়ন আমাৰ আছে। সেই অভিজ্ঞতাক আগুৱাই লৈ আমি এতিয়া 'ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুষ গৱেষণা কনচৰ্টিয়াম' গঠনৰ দিশত আগবাঢ়িছো। যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদ সম্পৰ্কীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ গৱেষণা এইমছৰ চেণ্টাৰ ফৰ ইণ্টিগ্ৰেটেড মেডিচিনৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানতো কৰা হৈছে। মই সুখী যে ইয়াৰ পৰা আয়ুৰ্বেদ আৰু যোগ সম্পৰ্কীয় গৱেষণা পত্ৰসমূহ সন্মানীয় আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনীত প্ৰকাশিত হৈছে। শেহতীয়াকৈ, আমেৰিকান কলেজ অফ কাৰ্ডিঅ'লজী আৰু নিউৰোলজী জাৰ্নেলৰ দৰে সন্মানীয় আলোচনীত বহুতো গৱেষণা পত্ৰ প্ৰকাশিত হৈছে। মই বিচাৰো যে বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছৰ সকলো অংশগ্ৰহণকাৰী য়ে আয়ুৰ্বেদৰ বাবে বিশ্বব্যাপী মৰ্যাদা নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰতৰ সৈতে আহিব, সহযোগিতা কৰক আৰু অৱদান আগবঢ়াওক।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আয়ুৰ্বেদৰ আন এটা বৈশিষ্ট্য আছে যিটো খুব কমকৈ আলোচনা কৰা হয়। কিছুমান লোকে ভাবে যে আয়ুৰ্বেদ কেৱল চিকিৎসাৰ বাবে, কিন্তু ইয়াৰ গুণ হৈছে যে আয়ুৰ্বেদে আমাক জীৱন কেনেদৰে জীয়াই থাকিব লাগে সেয়া শিকায়। মই আপোনাক এটা উদাহৰণ দিওঁ যদি মই আধুনিক পৰিভাষা ব্যৱহাৰ কৰি এইটো ব্যাখ্যা কৰিব লগা হয়…. আপুনি পৃথিৱীৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কোম্পানীৰ পৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ গাড়ী ক্ৰয় কৰে। এখন মেনুৱেল কিতাপ আছে যিখন সেই গাড়ীখনৰ সৈতে আহে। আমি মনত ৰাখিব লাগিব ইয়াত কোনবিধ ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে, কেতিয়া আৰু কেনেদৰে সেৱা প্ৰদান কৰিব লাগে আৰু ইয়াক কেনেদৰে বৰ্তাই ৰাখিব লাগে। যদি পেট্ৰ'ল ডিজেল ইঞ্জিনৰ গাড়ীত ব্যৱহাৰ কৰা হয়, তেন্তে সমস্যা হোৱাটো নিশ্চিত। একেদৰে, যদি আপুনি কম্পিউটাৰ এটা চলাই আছে, তেন্তে ইয়াৰ সকলো হাৰ্ডৱেৰ আৰু ছফ্টৱেৰে সঠিকভাৱে কাম কৰিব লাগে। যেতিয়া আমি আমাৰ যন্ত্ৰবোৰৰ যত্ন লওঁ, আমি কেনে ধৰণৰ খাদ্য খাব লাগে, আমি কেনে ধৰণৰ ৰুটিন মানি চলিব লাগে আৰু কি পৰিহাৰ কৰিব লাগে সেই বিষয়ে আমাৰ শৰীৰৰ প্ৰতি মনোযোগ নিদিও। আয়ুৰ্বেদে আমাক শিকায় যে হাৰ্ডৱেৰ আৰু ছফ্টৱেৰৰ দৰে, শৰীৰ আৰু মন একেলগে স্বাস্থ্যৱান হ'ব লাগিব আৰু সেইবোৰ একেলগে থাকিব লাগিব। উদাহৰণ স্বৰূপে, আজি সঠিক টোপনি চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ বাবে এক ডাঙৰ বিষয়। কিন্তু আপুনি জানেনে, মহৰ্ষি চৰকৰ দৰে আচাৰ্যসকলে শতিকা পূৰ্বে এই বিষয়ে বিতংভাৱে লিখিছে। এয়া হৈছে আয়ুৰ্বেদৰ গুণ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত এটা প্ৰবাদ আছে: 'स्वास्थ्यम् परमार्थ साधनम्' অৰ্থাৎ স্বাস্থ্য হৈছে উদ্দেশ্য আৰু প্ৰগতিৰ মাধ্যম। এই মন্ত্ৰটো আমাৰ ব্যক্তিগত জীৱনৰ বাবে যিমান অৰ্থপূৰ্ণ, ই অৰ্থনীতিৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰাও সমানে প্ৰাসংগিক। আজি, আয়ুষৰ ক্ষেত্ৰত সীমাহীন নতুন সম্ভাৱনা আছে। আয়ুৰ্বেদিক বনৌষধিৰ খেতি, আয়ুষ ঔষধৰ উৎপাদন আৰু যোগান, বা ডিজিটেল সেৱাই হওক, আয়ুষ ষ্টাৰ্ট-আপৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ আছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আয়ুষ উদ্যোগৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈছে যে সকলোৰে বাবে বিভিন্ন ধৰণৰ সুযোগ উপলব্ধ আছে। উদাহৰণ স্বৰূপে, প্ৰায় ৪০,০০০ এমএছএমই, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰে বিভিন্ন সামগ্ৰী আগবঢ়াইছে আৰু ভাৰতত আয়ুষৰ ক্ষেত্ৰত কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ই স্থানীয় অৰ্থনীতিক উৎসাহিত কৰিছে। প্ৰায় আঠ বছৰ আগতে দেশত আয়ুষ উদ্যোগ আছিল কেৱল ২০,০০০ কোটি টকাৰ। আজি আয়ুষ উদ্যোগ প্ৰায় ১.৫ লাখ কোটি টকাৰ। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে ৭-৮ বছৰত প্ৰায় ৭ গুণ বৃদ্ধি। আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে আয়ুষ নিজেই এটা ডাঙৰ উদ্যোগ আৰু এটা ডাঙৰ অৰ্থনীতি হিচাপে উদীয়মান হৈছে। ই অদূৰ ভৱিষ্যতে বিশ্ববজাৰত আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত হ'বলৈ বাধ্য। আপুনি এইটোও জানে যে বিশ্বব্যাপী ভেষজ ঔষধ আৰু মচলাৰ বজাৰ প্ৰায় ১২০ বিলিয়ন ডলাৰ অৰ্থাৎ প্ৰায় ১০ লাখ কোটি টকা। পৰম্পৰাগত ঔষধৰ এই খণ্ডটো নিৰন্তৰ ভাৱে সম্প্ৰসাৰিত হৈ আছে আৰু আমি প্ৰতিটো সম্ভাৱনাৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লোৱা উচিত। কৃষিৰ এক সম্পূৰ্ণ নতুন খণ্ড গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ বাবে, আমাৰ কৃষকসকলৰ বাবে মুকলি হৈ আছে, আৰু তেওঁলোকে অতি ভাল মূল্য লাভ কৰিব পাৰে। এই খণ্ডত যুৱসকলৰ বাবে লাখ লাখ নতুন চাকৰি সৃষ্টি কৰা হ'ব।
বন্ধুসকল,
আয়ুৰ্বেদৰ বৰ্ধিত জনপ্ৰিয়তাৰ আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হ'ল আয়ুৰ্বেদ আৰু যোগ পৰ্যটন। গোৱাৰ দৰে ৰাজ্যত, যি হৈছে পৰ্যটনৰ কেন্দ্ৰ, আয়ুৰ্বেদ আৰু নেচাৰোপেথিৰ প্ৰচাৰৰ দ্বাৰা পৰ্যটন খণ্ডক এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিব পাৰি। সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদ-গোৱা প্ৰতিষ্ঠান এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰম্ভণি হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে বিশ্বৰ সন্মুখত 'এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য'ৰ এক ভৱিষ্যত দৰ্শন আগবঢ়াইছে। 'এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্য'ৰ অৰ্থ হৈছে স্বাস্থ্যৰ বাবে এক সাৰ্বজনীন দৃষ্টি। পানীত বাস কৰা জন্তু, বন্য জন্তু, মানুহ বা উদ্ভিদৰ স্বাস্থ্য আন্তঃসংযোগিত। তেওঁলোকক এককভাৱে চোৱাৰ পৰিৱৰ্তে, আমি তেওঁলোকক সামগ্ৰিকভাৱে চাব লাগিব। আয়ুৰ্বেদৰ এই সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী ভাৰতৰ পৰম্পৰা আৰু জীৱনশৈলীৰ এটা অংশ হৈ আহিছে। গোৱাত অনুষ্ঠিত হোৱা এই বিশ্ব আয়ুৰ্বেদ কংগ্ৰেছত এনে সকলো দিশৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰাটো মই বিচাৰো। আমি কেনেকৈ আয়ুৰ্বেদ আৰু আয়ুষক সামগ্ৰিকভাৱে আগুৱাই নিব পাৰোঁ তাৰ ওপৰত এখন ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰা উচিত। মই নিশ্চিত যে আপোনাৰ প্ৰচেষ্টা নিশ্চিতভাৱে এই দিশত কাৰ্যকৰী হ'ব। এই বিশ্বাসৰ সৈতে, আপোনালোক সকলোলৈ অশেষ ধন্যবাদ! আৰু আয়ুষ আৰু আয়ুৰ্বেদলৈ অশেষ শুভকামনা থাকিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at valedictory session of 9th World Ayurveda Congress in Goa
11 DEC 2022 7:30PM by PIB Delhi
The Governor of Goa, Shri P.S Sreedharan Pillai ji, popular young Chief Minister Vaidya Pramod Sawant ji, Union Ministers Sarbananda Sonowal ji, Shripad Naik ji, Dr. Mahendrabhai Munjapara ji, Shri Shekhar ji, all scholars and experts in the field of AYUSH attending the World Ayurveda Congress from all over the world, other dignitaries, ladies and gentlemen!
I welcome all the friends who have gathered from India and abroad for the World Ayurveda Congress on the beautiful land of Goa. I heartily congratulate all of you for the success of the World Ayurveda Congress. This event is taking place at a time when India's journey to the ‘Amrit Kaal’ (golden age) of independence has begun. The resolve for the welfare of the world through our knowledge, science and cultural experience is a big goal of ‘Amrit Kaal’. And, Ayurveda is a strong and effective medium for this. India is also hosting and chairing the G-20 group this year. The theme for the G-20 Summit is – “One Earth, One Family, One Future”! All of you will discuss such topics along with the health of the whole world in the World Ayurveda Congress. I am happy that more than 30 countries of the world have recognized Ayurveda as a system of traditional medicine. Together we have to take it to more and more countries for the recognition of Ayurveda.
Friends,
Today, I have also got the opportunity to dedicate three institutes related to AYUSH. I believe the All India Institute of Ayurveda-Goa, National Institute of Unani Medicine-Ghaziabad and National Institute of Homeopathy-Delhi will give a new impetus to the AYUSH health care system.
Friends,
Ayurveda is such a science whose philosophy and motto is- ‘सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः’ i.e., ‘May all be happy, may all be free from illness’. In other words, when a disease occurs, it is not a compulsion to treat it, but life should be free from diseases. The general concept is that we are healthy if there is no apparent disease. But the definition of being healthy is much wider as per Ayurveda. You all know that Ayurveda says सम दोष समाग्निश्च, सम धातु मल क्रियाः। प्रसन्न आत्मेन्द्रिय मनाः, स्वस्थ इति अभिधीयते i.e., the one whose body is balanced, all the activities are balanced, and the mind is happy, he is healthy. That's why Ayurveda goes beyond treatment and talks about wellness and promotes wellness. The world is also now coming out of all the changes and trends and returning to this ancient philosophy of life. And I am very happy that India started working on it much earlier. When I used to serve as the Chief Minister of Gujarat, we started many efforts to promote Ayurveda. We promoted institutions related to Ayurveda and modernized the Gujarat Ayurveda University. Its result is that today the world's first and only global center for traditional medicine has been opened by WHO in Jamnagar. We also established a separate Ministry of AYUSH in the government which led to enthusiasm and increasing trust for Ayurveda. Today, 'All India Institutes of Ayurveda' are also being opened on the lines of AIIMS. The Global AYUSH Innovation and Investment Summit was also organized successfully this year and WHO also lauded India's efforts. The whole world now celebrates International Yoga Day as a global festival of health and wellness. In other words, Yoga and Ayurveda, which were ignored earlier, have become a new hope for the entire humanity today.
Friends,
There is another aspect related to Ayurveda, which I definitely want to mention in the World Ayurveda Congress. This is equally necessary for the bright future of Ayurveda in the coming centuries.
Friends,
It took so long for global consensus and acceptance regarding Ayurveda because evidence is considered as the basis in modern science. We had results as well as effects as far as Ayurveda is concerned, but we were lagging behind in terms of evidence. And therefore, today it is imperative for us to do documentation of 'data-based evidence'. We have to work continuously for a long time in this regard. We have to bring our medical data, research and journals together and verify each and every claim on modern scientific parameters. Efforts on a large scale in this direction have been made in India in the past few years. We have also created an Ayush Research Portal for evidence-based research data. It has data of about 40,000 research studies. We have had about 150 specific research studies related to AYUSH even during the Corona period. Taking that experience forward, we are now moving forward in the direction of forming 'National Ayush Research Consortium'. Important research related to Yoga and Ayurveda is also being done in institutions like the Center for Integrated Medicine in AIIMS. I am happy that research papers related to Ayurveda and Yoga from here are being published in prestigious international journals. Recently, many research papers have been published in respected journals like Journal of the American College of Cardiology and Neurology Journal. I would like all the participants of the World Ayurveda Congress to come, collaborate and contribute with India to ensure global stature for Ayurveda.
Brothers and sisters,
There is another feature of Ayurveda which is rarely discussed. Some people think that Ayurveda is only for treatment, but its virtue is also that Ayurveda teaches us how to live life. Let me give you an example if I have to explain this using modern terminology. You buy the best car from the best company in the world. There is a manual book which also comes with that car. We have to keep in mind which fuel to put in it, when and how to get it serviced and how to maintain it. If petrol is put in a diesel engine car, then the trouble is certain. Similarly, if you are running a computer, then all its hardware and software should work properly. While we take care of our machines, we do not pay attention to our body as to what kind of food we should eat, what kind of routine we should maintain and what should be avoided. Ayurveda teaches us that like hardware and software, the body and mind must be healthy together and they must be in harmony. For example, today proper sleep is a huge topic for medical science. But do you know, acharyas like Maharishi Charak have written on this in detail centuries ago. This is the virtue of Ayurveda.
Friends,
There is a saying in our country: ‘स्वास्थ्यम् परमार्थ साधनम्’ i.e., health is the means of purport and progress. As much as this mantra is meaningful for our personal life, it is equally relevant from the point of view of economy. Today, there are limitless new possibilities in the field of AYUSH. Be it cultivation of Ayurvedic herbs, manufacturing and supply of AYUSH medicines, or digital services, there is a huge scope for AYUSH start-ups.
Brothers and sisters,
The biggest strength of the AYUSH industry is that there are different types of opportunities available for everyone. For example, about 40,000 MSMEs, small scale industries, are offering many different products and taking several initiatives in the field of AYUSH in India. It is giving a boost to the local economy. The AYUSH industry in the country about eight years ago was around Rs 20,000 crore only. Today the AYUSH industry is around Rs 1.5 lakh crore. It means almost 7 times growth in 7-8 years. You can imagine that AYUSH in itself is emerging as a big industry and a big economy. It is bound to expand further in the global market in the near future. You also know that the market for global herbal medicine and spices is around 120 billion dollars i.e. around 10 lakh crore rupees. This sector of traditional medicine is continuously expanding and we should take full advantage of every possibility. A whole new sector of agriculture is opening up for the rural economy, for our farmers, and they can get very good prices. Lakhs of new jobs will be created for the youth in this sector.
Friends,
Another important aspect of the growing popularity of Ayurveda is Ayurveda and Yoga tourism. In a state like Goa, which is a hub of tourism, the tourism sector can be given a new height by promoting Ayurveda and Naturopathy. The All India Institute of Ayurveda-Goa can prove to be an important beginning in this direction.
Friends,
Today, India has also put forward a futuristic vision of 'One Earth, One Health' in front of the world. 'One Earth, One Health' means a universal vision for health. The health of water-dwelling animals, wild animals, human beings or plants is inter-connected. Instead of seeing them in isolation, we have to see them in totality. This holistic vision of Ayurveda has been a part of India's tradition and lifestyle. I would like all such aspects to be discussed in detail in this World Ayurveda Congress being held in Goa. A roadmap should be prepared on how we can take Ayurveda and AYUSH forward holistically. I am sure your efforts will definitely be effective in this direction. With this belief, many thanks to all of you! And many best wishes to Ayush and Ayurveda.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.