প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গৱাগী মোপাদা ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত শঙ্গাবা থৌরমদা পীখিবা ৱারোল
11 DEC 2022 8:19PM by PIB Imphal
পাংথোক্লিবা থৌরম অসিগী ফম্পাক্তা লেঙশিল্লিবা গৱাগী রাজ্যপাল শ্রী পি.এস শ্রীধারন পিল্লাই জি, গৱাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী প্রমোদ সৱান্ত জি, য়ুনিয়ন মিনিস্তরশিং শ্রী শ্রীপদ নাইক জি, শ্রী জয়তিরাদিত্য সিন্দিয়া জি অমসুং অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মাশিং!
অচৌবা অনৌবা এয়রপোর্ত অসিগীদমক গৱাগী মীয়াম অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি। হৌখিবা চহি ৮ অসি ঐনা অদোমগী মরক্তা লৈনবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে, ঐখোয়দা অদোম্না উৎখিবা নুংশিবা অমসুং থৌজাল অদু ঐনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংনা লমন শিংলে। মসিগী অনৌবা এয়রপোর্ত অসি তৌবীমল খঙবা উৎনবা খোঙথাং অমনি। ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অসি ঐগী নুংশিরবা মরুপ অমসুং গৱাদা পোকখিবা লৈখিদ্রবা মনোহর পরিকর জিগী মমিং থোনবদা ঐ অপেনবা পোক্লে। মনোহর ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত হায়না মমিং থোন্দুনা, মফম অসিদা লাকপা মীওই খুদিংমক্না পরিকর জিগী মমিং মতম পুম্নমক্তা নিংশিংলগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা মমাঙগী সরকারশিংনা মীয়ামগী দরকার ওইবশিং শেমগৎপগী মহুৎতা ভোৎ-বেঙ্কনা হেন্না মরুওইনা লৌখি। মরুওইদবা প্রোজেকশিংগীদমক লুপা করোর কয়া চাদিং তৌখি। মরম অদুনা মীয়ামগী দরকার ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং মীরাইখি। মসিগী গৱাগী ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অসি খুদম অমনি। মসি গৱাগী মীয়াম্না খক নত্তনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মতম কয়াগী মমাঙদগী তাল্লক্লবা দিমান্দ অমনি। এয়রপোর্ত অমনা কোন্নদে। গৱাগী অতোপ্পা এয়রপোর্ত অমা দরকার ওইখি। মসিগী এয়রপোর্ত অসি কেন্দ্রদা অতল বিহারি বাজপায়িগী সরকার লৈবা মতমদা থৌরাং তৌখি। অদুবু অতল জিগী সরকার লৈত্রবা মতুংদা, এয়রপোর্ত অসিগীদমক থবক অমা পায়খৎখিদে। প্রোজেক অসি মতম শাংনা নমশিন্দুনা থমখি। ২০১৪দা গৱাদা দবল ইঞ্জিনগী সরকার লাকখি। ঐখোয়না অমুক হন্না থবক খুদিংমক য়াংনা লোইশিনখি। চহি ৬গী মমাঙদা ঐ মফম অসিদা লাকখি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখি। মতম মতমগী ওইনা কোর্তকী কেসশিং অমসুং লাইচৎনা অপনবশিং থোকহনখি। অদুবু ঙসিদি ফজরবা এয়রপোর্ত অমগী মওংদা লৈরে। হৌজিক এয়রপোর্ত অসিদা চহি অমদা পেসেঞ্জর লাখ ৪০ চৎথোক-চৎশিন তৌনবগী খুদোংচাবা লৈরে। তুংদা মসি করোর ৩.৫ ফাওবা য়ৌরকপা ঙমগনি। মসিগী এয়রপোর্ত অসিনা তুরিজমদা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি। এয়রপোর্ত অনি লৈবা অসিনা গৱা অসি কার্গোগী মফম অমা ওন্থোক্নবগী ওইথোকপশিং হেনগৎহল্লে। মসিদা উহৈ-ৱাহৈশিং অমসুং ফার্মাগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপশু হেনগৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মনোহর ইন্তরনেসনেল এয়রপোর্ত অসি ৱাখল্লোন হোংলকপা অমসুং লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা সরকারগী থৌরাংগী খুদম অমনি। ২০১৪গী মমাঙদা, মথক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবা অসি শেন পায়বা মীওইশিং খক্তগী ওইরম্মী। মীচম মীয়াম অমসুং মিদল ক্লাসশিংশু মথক্তা চৎপা পাম্মী হায়বা মমাঙগী সরকারশিংনা খনখিদে। মরম অদুনা মমাঙগী সরকারশিংনা অসিগুম্বা হিরম অসিদা শেন থাদখিদে। এয়রপোর্তশিং শেমগৎনবা শেন য়াম্না থাদখিদে। মদুগী মহৈ ওইনা, লৈবাক অসিদা মথক্তা চৎনবগী খুদোংচাবা কয়া লৈরবসু, ঐখোয়না নাথৈদুনা থমখি। হৌজিক লৈবাক অসিনা অনৌবা ৱাখল্লোন অমদা থবক তৌরি অমসুং ঐখোয়না মসিগী ফলশিং উবা ফংলে।
মরুপশিং,
নিংতম্বদগী ২০১৪ ফাওবদা লৈবাক অসিদা শুপ্নগী অপীকপা অমসুং অচৌবা এয়রপোর্ত ৭০ খক লৈরমখি।মথক্তা চৎনবগী খুদোংচাবা শুপ্নগী অচৌবা সহরশিং খক্তদা লৈখি। অদুবু ঐখোয়না লৈবাক অসিগী অপীকপা সহরশিংদা নোংথক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা থবক পায়খৎলে। মসিগীদমক ঐখোয়না লেভেল অনিদা থবক তৌরে। অহানবা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা এয়রপোর্তগী নেতৱার্ক পাকথোক-চাউথোকহল্লে। অনিশুবদা, মীচম মীয়াম এরোপ্লেন অমা তোংনবা খুদোংচাবা পীনবা উরান স্কিম হৌদোক্লে। হায়রিবা থবকশিংনা মমাঙদা অমুক্তা উখিদ্রিবা ফলশিং ফংলে। হৌখিবা চহি ৮দা লৈবাক অসিদা অনৌবা এয়রপোর্ত ৭২ শেমগৎলে হায়না সিন্দিয়া জিনা ঐখোয়দা খঙহল্লে। খন্দুনা য়েংউ, নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, চহি ৭০দা ঐখোয়গী এয়রপোর্ত ৭০ রোম লৈখি!অদুবু ঙসিদি, শুপ্নগী চহি ৭-৮গী মনুংদা অনৌবা এয়রপোর্ত ৭০ হেন্না লৈরে। মসিনা মরম ওইদুনা, হৌজিক লৈবাক অসিদা এয়রপোর্ত মশিং শরুক অনি হেনগৎলে। ২০০০দা লৈবাক অসিদা চহি অমদা মীওই করোর ৬ রোম মথক্তা চৎখি। ২০২০দা কোরোনা মমাঙদা, মশিং অসি কোরোর ১৪ হেনখি। মখোয়গী মরক্তা, মীওই করোর ১ হেন্না উরান স্কিমগী খুদোংচাবা লৌদুনা মথক্তা পাইখি।
মরুপশিং,
হায়রিবা থবকশিং অসিনা মরম ওইদুনা, ঙসিদি মালেমদা ভারতনা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা এভিএসনগী কৈথেল ওইরে। উরান স্কিম্না লৈবাক অসিগী মিদল ক্লাসশিংগী মঙলান মঙফাওনরে, মসি য়ুনিভর্সিতিশিংনা থিজিন্নবা হিরম অমা ওইরে। ইকুই কুইদনা, অরাপ্পা মফমদা চৎনবা মিদল ক্লাসনা অহানবদা ত্রেন তিক্কেতশিং ককখি। হৌজিক অনক্নবা মফমশিংদা চৎনবা ফাওবগীদমক অহানবদা মখোয়না প্লেন তিক্কেতশিং কক্লকে। মথক্তা পাইবা অসি মখোয়গী অহানবা থবক ওইরে।
মরুপশিং,
তুরিজম্না লৈবাক অমগী মীয়াম চিংশিনবা ঙম্বগী শক্তি হেনগৎহল্লি হায়না ঐখোয়না তোইনা তারে অমসুং মসি তশেংনা অচুম্বনি। লৈবাক অমগী শক্তি হেনগৎলকপা মতমদা, মালেম্না মদুগী মতাংদা হেন্না খঙবা পাম্মী। লৈবাক অমগী মতাংদা করিগুম্বা খর য়েংনবা, খঙনবা লৈরবদি, তশেংনা মালেম্না মদুদা হেন্না মীৎয়েং চঙলকই। অদোম্না করিগুম্বা পুৱারি হনগৎনা য়েংলবদি, ভারতনা নুংঙাই-য়াইফবা মতমদা, মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী মরমদা অঙকপা পোক্নখি। লমকোয়বশিং, ললোনবশিং অমসুং মহৈরোয়শিংনা মালেমগী মফম কয়াদগী লৈবাক অসিদা লাকখি। মদুগী মতুংদা মীনাই ওইদুনা হিংবগী শাংলবা মতম অমা লৈখি। ভারতকী মওং, কলচর, সভেত্য লেংদনা লৈরি, অদুবু ভারতকী মমিদি হোংলে, ভারতকী মীৎয়েং হোংলে। মতম অমদা ভারত্তা চৎনবা ইখৌ লাংবা লৈখিবা মীওইশিংনা তুংদা লাকপা মীরোলশিংনা ভারত কদাইদা লৈবগে হায়বা ফাউবা খঙখিদে।
মরুপশিং,
হৌজিক ২১শুবা চহিচাগী ভারত অসি অনৌবা ভারত অমনি। ঙসিদি, ভারতনা মালেমগী থাক্তা মসিগী অনৌবা শক্তম অমা শেমগৎলি, মালেমগী মীৎয়েং অসি য়াংনা হোংলে। ঙসিদি মালেম্না ভারতকী মরমদা খঙবা পাম্লে। ঙসিদি দিজিতেল প্লেতফোর্মশিংদা, মপান লৈবাক্কী মীওইশিংনা মালেমদা ভারতকী ৱারিশিং পাকশন্না লিরে। হায়রিবা ৱাফমশিং অসি য়েংলগা, লৈবাক অসিদা লাকপা অসি য়াম্না লাইহনবা অসি তঙাইফদবা ওইরে। মরম অদুনা, হৌখিবা চহি ৮ অসিদা, লমকোয়বদা লাইহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী তুরিজমগী থবক পাকথোক-চাউথোক্নবা ভারতনা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে। ঐখোয়না ভিসাগী থবকশিং লাইথোকহল্লে অমসুং ভিসা ওন-এরাইভেলগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লে। নোংথক্কী লম্বীগা ইরোইন্না, ঐখোয়না দিজিতেল, মোবাইল অমসুং ত্রেনগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবা মীৎয়েং চংলি। ঙসিদা লমকোয়ফম অয়াম্বা রেলৱেজনা শম্নরে। মতমগী অনৌবা ত্রেনশিং হায়বদি তেজাস অমসুং বন্দে ভারত এক্সপ্রেস রেলৱেজগী শরুক অমা ওইরে। ভিস্তাদোম কোচশিংনা লমকোয়বা মীওইশিং নুংঙাইবা হেনগৎহল্লে।
২০১৫দা লৈবাক অসিদা লৈবাক মনুংগী লমকোয়বা মীওই মশিং করোর ১৪ য়ৌখি। হৌখিবা চহিদা মসিগী মশিং করোর ৭০দা হেনগৎলে। কোরোনা মতুংদা, লৈবাক মনুংদা অমসুং মালেম শীনবা থুংনা তুরিজম পাকথোক-চাউথোক্লে। লমকোয়ফমশিংদা তিকা থাবা হৌনবা ৱারেপ লৌখিবগী খুদোংচাবা গৱাশু ফংলে। মরম অদুনা ঐনা প্রমোদ জি অমসুং মহাক্কী কাংবু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
থবক ফংবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজবদা তুরিজম্না লৌরিবা থৌদাং ঐখোয়না খঙলে। মী খুদিংমক তুরিজমদগী শেন তানবা ঙম্মি। মসিনা মী খুদিংমক খুদোংচাবশিং পীরি। মরম অদুনা দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা তুরিজমগীদমক অকনবা থবক পায়খৎলে। ২০১৪দগী গৱাদশু লুপা করোর ১০,০০০ হেনবগী লম্বীশিংগী প্রোজেকশিংগী শেন থাদরে। গৱাদা লম্বী চিনবগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অকনবা থবকশিং পায়খৎলে। কোনকান রেলৱেজ ইলেকত্রিক ফংহনবদগী গৱাশু খুদোংচাবা ফংলে।
মরুপশিং,
লম্বী-থোঙগী থবকশিং অসিগী মথক্তা, হেরিতেচ তুরিজম চাউখৎহন্নবা সরকারনা অকনবা থবকশিং পায়খৎলি। ঐখোয়গী হেরিতেচ শেমজিন্নবা, খুদোংচাবশিং অমসুং লম্বী-থোঙ শেমগৎনবা মীৎয়েং চংলে। গৱাদা পুৱারি ওইরবা এক্বাদা জেল কমপ্লেক্স মিউজম শেমগৎলিবা অসি খুদম অমনি। মতমগী অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা, লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা ঐখোয়গী হেরিতেচগী মফমশিং হেন্না পুক্নিং চিংশিন্নবা থবক পায়খৎলে।
মরুপশিং,
অতোপ্পা মরম অমগীদমক, ঙসিশু ঐনা গৱা সরকার থাগৎপা পাম্মী। ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মথক্তা, গৱা সরকারনা সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচগীদমক চপ মান্ননা থবক পায়খৎলি। গৱাদা হিংবদা লাইনবা মাইপাক্না ‘শ্বায়মপুর্না গৱা’ কেম্পেন অমা মাইপাক্না চৎথরি অমসুং মীওই অমতা সরকারগী স্কিমশিংগী কান্নবশিং ফংদবা লৈত্রে। মাইকৈ অসিদা শিংথানিঙাই ওইবা থবক পায়খৎলে। চাদা ১০০ থবক পায়খৎপদা ঙসিদা গৱা খুদম অমা ওইরে। সরকার অসিনা অসিগুম্বা অফবা থবকশিং পায়খৎকনি অমসুং মীয়াম হিংবদা লাইহনগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। মসিগী চাউরবা এয়রপোর্ত অসিগীদমক ময়াম পুম্নমক থাগৎপদা লোয়ন্না ঐগী ৱারোল লোইশিঞ্জরে।
ময়াম পুম্নমক থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি! থাগচৎরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of International Airport at Mopa, Goa
11 DEC 2022 8:19PM by PIB Delhi
(Opening remarks in local language)
Present on stage, the Governor of Goa Shri P.S. Sreedharan Pillai ji, popular Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant ji, Union Ministers Shri Shripad Naik ji, Shri Jyotiraditya Scindia ji, all other dignitaries and ladies and gentlemen!
Heartiest congratulations to the people of Goa and the people of the country for this marvellous new airport. In the last 8 years, whenever I got a chance to be amidst you all, I used to repeat just one thing, that is, I will repay the love and blessings you have showered on us with interest; with development. This modern airport terminal is an attempt to pay back for the same affection. I am also delighted because this International Airport has been named after my dear colleague and the son of Goa, Late Manohar Parrikar ji. Now, through the name of Manohar International Airport, the name of Parrikar ji will be forever etched in the memory of every person who visits here.
Friends,
As per the decades-long approach regarding infrastructure in our country, the previous governments used to prioritize only the vote-bank rather than the needs of the people. Consequently, thousands of crores of rupees were often spent on low-priority projects. Therefore, often the need for infrastructure for the people was neglected. This International Airport of Goa is an example of the same. It was a long-standing demand not only of the people of Goa but of the people across the country. One airport was not enough. Goa needed another airport. This airport was planned when Atal Bihari Vajpayee's government was at the centre. But after Atal ji's government, not much was done for this airport. This project was in a limbo for a long time. In 2014, Goa installed a double engine of development. We once again completed all the procedures quickly. And 6 years ago, I came here and laid the foundation stone. There were many hurdles ranging from court-cases to the pandemic from time to time. But in spite of all that, today it is ready in the form of a magnificent airport. At present, it has the facility to handle about 40 lakh passengers in a year. In the future, this capacity can reach up to 3.5 crore. Tourism will definitely get a tremendous boost with this airport. Having 2 airports has increased the possibilities for Goa to turn into a cargo hub as well. This will also boost the export of fruits and vegetables as well as pharma products.
Friends,
Manohar International Airport today is also a proof of the changed mindset and approach of the government regarding the country's infrastructure. Before 2014, because of the attitude of the governments, air travel had become a luxury. Mostly the rich people could take advantage of it. The previous governments did not even consider that the ordinary citizens and the middle class would also want to travel by air. That's why the governments of that time avoided investing in such fast means of transport. Not much was spent for the development of airports. As a result, despite having such a huge potential related to air-travel in the country, we were left behind. We could not tap it. Now the country is working with the modern mindset of development. So, we are also seeing its results.
Friends,
Since independence till 2014, there were only 70 small and major airports in the country. The facility for air travel mostly existed only in major cities. But we took the initiative to take air travel to small towns of the country. We worked at two levels for the same. Firstly, we expanded the airport network across the country. Secondly, through the UDAN scheme, the common man also got the opportunity to fly in an aeroplane. These efforts have yielded unprecedented results. Scindia ji has told us in great detail that about 72 new airports have been built in the country in the last 8 years. Just imagine, after independence, there were around 70 airports in 70 years! But now, we have more than 70 new airports in just 7-8 years. That is, now the number of airports in India has doubled. In the year 2000, about 6 crore people in the country used to take advantage of air travel annually. Before the Corona period in 2020, this number had crossed 14 crores. Among them, more than one crore people had taken the advantage of the UDAN scheme to travel by air.
Friends,
Due to all these efforts, today India has become the third largest aviation market in the world. The way UDAN scheme has fulfilled the dreams of the middle class of the country, it is indeed a subject of research by universities and the academic world. Not many years ago, the middle class used to check train tickets first for travelling long distances. Now even for a short distance travel, they look for the plane tickets first. Air travel is their first choice. As air connectivity is expanding in the country, air travel is becoming accessible to all.
Brothers & Sisters,
We often hear that tourism expands the soft power of any country and that is indeed true. But it is equally true that when the power of a country expands, the world wants to know more about it. If there is something to see, to know and understand about that country, then the world definitely gets more attracted towards it. If you look into the history, you will find that when India was prosperous, there was a fascination for India around the world. Travellers, traders, businessmen and students from all over the world used to come here. But there was a long period of slavery after that. India's nature, culture, civilization remained the same, but the image of India had changed; the way of looking at India had changed. The subsequent generations of those who were once eager to come to India, did not even know where India was located!
Friends,
Now India of the 21st century is a New India. Today, as India is building its new image on the global stage, the outlook of the world is also changing rapidly. Today the world wants to know and understand India. Today, on digital platforms, foreigners are narrating the story of India to the world extensively. Keeping all these things in mind, it is now very essential that 'Ease of Travel' is ensured in the country. In line with this thinking, during the last 8 years, India has made every possible effort to increase 'Ease of Travel' and to expand its tourism profile. You will observe that we have simplified the visa process and enhanced the facilities of visa on-arrival. We focused on modern infrastructure and last-mile connectivity. Along with air connectivity, we are also focusing upon digital connectivity, mobile connectivity and railway connectivity. Today, most of the tourist destinations are being connected by railways. Modern trains like Tejas and Vande Bharat Express are becoming a part of the Railways. Trains with Vistadome Coaches are enhancing the tourist experience. We are continuously experiencing the impact of all these efforts. In the year 2015, the number of domestic tourists in the country was 14 crore. Last year it had increased to around 70 crores. Now after Corona, tourism from within the country and all over the world is increasing rapidly. Goa is also getting the benefit of the decision to start vaccination drive on a priority basis in tourist destinations. Therefore, I congratulate Pramod ji and his team.
And friends,
We all know that tourism has the maximum potential for generating employment and self-employment. Everyone earns from tourism. It provides opportunities to everyone. And there is no need to explain so much to the people of Goa as they are already aware of these things. So, the double engine government is laying so much emphasis on tourism, strengthening every means of connectivity. Here in Goa too, since 2014, more than Rs 10,000 crore has been invested in projects related to highways. Relentless work is being done to reduce the traffic problem in Goa. Goa has also benefitted a lot from the electrification of Konkan Railways.
Friends,
Besides these efforts related to connectivity, the government's emphasis is also on promoting heritage tourism. Emphasis has been laid on the maintenance of our heritage, its connectivity and the development of facilities there. The development of the historic Aguada Jail Complex Museum in Goa is also an example of the same. Using modern technology, we are making our heritage sites more attractive across the country. Special trains are also being run to help visit the pilgrimage sites and heritage sites of the country.
Friends,
Today I also want to congratulate the Government of Goa for one more thing. Besides the physical infrastructure, the Government of Goa is laying equal emphasis on social infrastructure. ‘Swayampurna Goa’ is a very successful campaign being run to ensure that 'Ease of living' is growing in Goa and no one here is deprived of the benefits of government schemes. A commendable work has been done in this direction. Today Goa has set a very good example of 100 percent saturation. I hope that all of you will keep doing such development works and keep making life easier for the people. With this wish, I end my speech by congratulating all of you for this grand airport!
Heartiest congratulations to you all! Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.