ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଟାଲୀର ରୋମସ୍ଥିତ ଫାଓ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଠାରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଓ କୃଷି ସଂଗଠନକୁ ଜଣାଇଲେ ଅଭିନନ୍ଦନ
‘‘ଏବେ ବି ବିଶ୍ବ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତା ବୋଲି ଚେତାଇ ଦେଇଛି ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠୁ ଘାତକ ମହାମାରୀ ଏବଂ ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତି’’
‘‘ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମିଲେଟ୍‌କୁ ଏକ ଖାଦ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା’’
‘‘ମିଲେଟ୍‌ ଉପଭୋକ୍ତା, ଚାଷୀ ଓ ଜଳବାୟୁ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ’’
‘‘କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ ବିବିଧତାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମିଲେଟ୍‌ ହେଉଛି ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାର୍ଗ’’
‘‘ ‘ମିଲେଟ ମାନସିକତା’ ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶବିଶେଷ’’
06 DEC 2022 7:52PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମଙ୍ଗଳବାର ଇଟାଲୀର ରୋମ୍‌ସ୍ଥିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଫାଓ) ର ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ (ମୋଟା ଶସ୍ୟ) ବର୍ଷର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶୋଭା କରନ୍ଦଲାଜେ ରୋମ ଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସମାରୋହରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ ସମାରୋହ ଅବସରରେ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ପାଠ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ୨୦୨୩ ବର୍ଷକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଏହାକୁ ସାରା ବିଶ୍ବର ୭୦ରୁ ଅଧିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ଏକ ସ୍ମାର୍ଟ ଓ ସୁପରଫୁଡ୍‌ ଭାବେ ମିଲେଟ୍‌ (ମୋଟା ଶସ୍ୟ)ର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାରା ବିଶ୍ବରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଓ କୃଷି ସଂଗଠନକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ପାଳନ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିବାରୁ ସେ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ମାନବ ଜାତିର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଚାଷ ହୋଇଥିବା ଫସଲ ମଧ୍ୟରେ ମିଲେଟ ଥିଲା ଅନ୍ୟତମ। ଏଥିରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ବର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ରହିଛି । ଏହାକୁ ଭବିଷ୍ୟତର ଖାଦ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାର ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠୁ ଘାତକ ମହାମାରୀ ଏବଂ ଏହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ବରେ ଦେଖା ଦେଇଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତି ଖାଦ୍ୟ ସଙ୍କଟର ବିପଦ ସମ୍ପର୍କରେ ସାରା ବିଶ୍ବକୁ ଚେତାଇ ଦେଇଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କିଭଳି ଭାବେ ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ମିଲେଟ୍‌ ପାଇଁ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅଭିଯାନ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ଏହି ଶସ୍ୟ ବଢ଼ିବା ସହଜ, ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ଏବଂ ମରୁଡ଼ି ନିରୋଧୀ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ମିଲେଟରେ ସନ୍ତୁଳିତ ମାତ୍ରାରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ବ ରହିଛି । ଏହାକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟରେ ଅମଳ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଏଥିରେ କମ୍‌ ପାଣି ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଉପଭୋକ୍ତା, ଚାଷୀ ଓ ଜଳବାୟୁ ପାଇଁ ମିଲେଟ୍‌ ଉପଯୋଗୀ।
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବିବିଧତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ମନୋକଲ୍ଚର ବା ଗୋଟିଏ ଫସଲ ଅମଳ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଗଲେ ଆମ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ। କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ ବିବିଧତାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମିଲେଟ୍‌ ହେଉଛି ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାର୍ଗ ବୋଲି ସେ ସୂଚାଇ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାର ଶେଷରେ ‘ମିଲେଟ୍‌ ମାନସିକତା’ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଓ ସଂସ୍ଥା ଏ ଦିଗରେ କିଭଳି ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିପାରିବେ ତାହା ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମିଲେଟ୍‌ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ଲାଭଜନକ କରିପାରିବ। ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ମିଲେଟକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶବିଶେଷରେ ପରିଣତ କରିବା ଜରିଆରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନ ଓ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କରିପାରିବେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
‘‘ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ଓ କୃଷି ସଂଗଠନକୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ପାଳନ ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିବାରୁ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମିଲେଟର ଏକ ଗୌରବଶାଳୀ ଇତିହାସ ରହିଛି ଏବଂ ମାନବଜାତି ଚାଷ କରୁଥିବା ପ୍ରଥମ ଫସଲ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଅନ୍ୟତମ ଥିଲା। ଅତୀତରେ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ସ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ହେଉଛି ଏହାକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଖାଦ୍ୟ ବିକଳ୍ପ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିବା!
ଶତାବ୍ଦୀର ସବୁଠୁ ଘାତକ ମହାମାରୀ ଏବଂ ଏହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ବରେ ଦେଖା ଦେଇଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତି ଖାଦ୍ୟ ସଙ୍କଟର ବିପଦ ସମ୍ପର୍କରେ ସାରା ବିଶ୍ବକୁ ଚେତାଇ ଦେଇଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରେ।
ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ମିଲେଟ୍‌ ପାଇଁ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଅଭିଯାନ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ଶସ୍ୟ ବଢ଼ିବା ସହଜ, ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ଏବଂ ମରୁଡ଼ି ନିରୋଧୀ ।
ଉପଭୋକ୍ତା, ଚାଷୀ ଓ ଜଳବାୟୁ ପାଇଁ ମିଲେଟ୍‌ ଉପଯୋଗୀ। ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଏଥିରେ ସନ୍ତୁଳିତ ମାତ୍ରାରେ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ବ ରହିଛି । କମ ପାଣି ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବାରୁ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାୟରେ ଅମଳ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇ ଏହା ଚାଷୀ ଏବଂ ଆମ ପରିବେଶକୁ ଲାଭାନ୍ବିତ କରିଥାଏ।
ଆମ ଜମି ଓ ଆମ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବିବିଧତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମନୋକଲ୍ଚର ବା ଗୋଟିଏ ଫସଲ ଅମଳ ପ୍ରତି ଅତ୍ୟଧିକ ଗୁରୁତ୍ବ ଦିଆଗଲେ ଆମ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ଆମ ଜମିର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ। କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ ବିବିଧତାକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ମିଲେଟ୍‌ ହେଉଛି ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାର୍ଗ।
‘ମିଲେଟ ମାନସିକତା’ ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶବିଶେଷ । ଉଭୟ ସଂସ୍ଥା ଓ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିପାରିବେ ।
ସଂସ୍ଥାଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମିଲେଟ୍‌ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ଲାଭଜନକ କରିପାରିବ । ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ମିଲେଟକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶବିଶେଷରେ ପରିଣତ କରିବା ଜରିଆରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସଚେତନ ଓ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କରିପାରିବେ ।
ମୋର ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ଯେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଓ ସୁସ୍ଥ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଏକ ଗଣଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ୨୦୨୩ ବର୍ଷକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ଭାବେ ଘୋଷଣା କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଂକଳ୍ପ ଓ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ପରିଷଦ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ବରେ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଏହାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ଏକ ସ୍ମାର୍ଟ ଓ ସୁପରଫୁଡ୍‌ ଭାବେ ମିଲେଟ୍‌ (ମୋଟା ଶସ୍ୟ)ର ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସାରା ବିଶ୍ବରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଭାରତରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୭୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍‌ ମିଲେଟ ବା ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥାଏ ଯାହାକି ଏସିଆରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ମୋଟା ଶସ୍ୟର ୮୦%ରୁ ଅଧିକ। ତେଣୁ ଏ ଦିଗରେ ଭାରତ ବିଶ୍ବର ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ସିନ୍ଧୁ ସଭ୍ୟତା ସମୟରେ ମିଲେଟ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଘରୋଇ ଖାଦ୍ୟ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଶସ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଏହା ଅନ୍ୟତମ ଥିଲା ବୋଲି ଐତିହାସିକ ପ୍ରମାଣ ମିଳିଛି । ଏହା ୧୩୧ଟି ଦେଶରେ ଅମଳ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏସିଆ ଓ ଆଫ୍ରିକାର ପ୍ରାୟ ୬୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ଖାଦ୍ୟ।
ଭାରତ ସରକାର ୨୦୨୩କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବା ସହିତ ଏହାକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଫଳରେ ଭାରତୀୟ ମିଲେଟ, ଏଥିରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ବ୍ୟଞ୍ଜନ, ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ଗ୍ରହଣୀୟ ହୋଇପାରିବ। ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ମିଲେଟର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ଦକ୍ଷ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ଉପଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଫସଲ ବିବିଧତାର ଉନ୍ନତ ଉପଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଭାବେ ମିଲେଟକୁ ସାମିଲ କରିବା ଲାଗି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ‘ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ’ ଏକ ଅଭିନବ ସୁଯୋଗ ଆଣିଛି ।
ଫାଓ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତାରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ (ଆଇୱାଇଏମ) ୨୦୨୩ର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସବୁ ଫାଓ ସଦସ୍ୟ ଓ ଅନ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ମିଲେଟର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଓ ଉପଯୋଗର ଲାଭ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା।

Prime Minister's Office
PM’s message during opening ceremony of International Year of Millets at FAO Headquarters in Rome, Italy
Congratulates the United Nations and the Food and Agriculture Organization for the launch of the International Year of Millets 2023
“Once-in-a-century pandemic followed by a conflict situation has shown that food security is still a concern for the planet”
“Need of the hour is to make millets a food choice for the future”
“Millets are good for the consumer, cultivator and climate”
“Millets are a good way to increase agricultural and dietary diversity”
“Raising awareness to create ‘Millet Mindfulness’ is an important part of this movement”
06 DEC 2022 7:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi conveyed his message at the opening ceremony of the International Year of Millets at the headquarters of the Food and Agricultural Organization in Rome, Italy today. Union Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare, Ms Shobha Karandlaje represented India at the opening ceremony in Rome and read out the Prime Minister’s message to the august gathering. It is the Prime Minister’s vision and initiative that led to the United Nations General Assembly declaring the year 2023 ‘International Year of Millets’ with support from more than 70 nations across the globe. It will help in creating awareness throughout the world about the significant role of millets in sustainable agriculture and its benefits as a smart and superfood.
The Prime Minister congratulated the United Nations and the Food and Agriculture Organisation for the launch of the International Year of Millets 2023 and expressed appreciation to member nations for their support in marking the International Year of Millets.
Informing that millets are among the earliest crops grown by humans and have been an important source of nutrients, the Prime Minister emphasized making it a food choice for the future. Highlighting the challenges of food security, the Prime Minister mentioned the once-in-a-century pandemic and the arising conflicts around the world. He also touched upon how climate change is affecting food availability.
Marking that a global movement related to millets is an important step in the direction of food security, the Prime Minister informed that millets are easy to grow, climate resilient and drought resistant. He further added that millets are a rich source of balanced nutrition, compatible with natural ways of farming and need less water. The Prime Minister remarked, “Millets are good for the consumer, cultivator and climate.”
Stressing the need for diversity on the land and at the dining table, the Prime Minister informed that our health is impacted if agriculture becomes monoculture and pointed out that millets are a good way to increase agricultural and dietary diversity. While concluding his message, the Prime Minister touched upon raising awareness to create ‘Millet Mindfulness’ and highlighted the tremendous role that institutions and individuals can play. He added that while institutional mechanisms can encourage the production of millets and make it profitable via policy initiatives, individuals can make health-conscious and planet-friendly choices by making millets a part of their diet.
The Prime Minister’s message on the occasion can be found below:
“I would like to congratulate the United Nations and the Food and Agriculture Organisation for the launch of the International Year of Millets 2023.
I also express my appreciation to the different member nations who supported our proposal to mark the International Year of Millets.
Millets have a glorious history of being among the earliest crops grown by humans. They have been an important food source in the past. But the need of the hour is to make them a food choice for the future!
A once-in-a-century pandemic followed by a conflict situation has shown that food security is still a concern for the planet. Climate change can also impact food availability.
At such a time, a global movement related to millets is an important step, since they are easy to grow, climate resilient and drought resistant.
Millets are good for the consumer, cultivator and climate. They are a rich source of balanced nutrition for consumers. They benefit cultivators and our environment since they need lesser water and are compatible with natural ways of farming.
There is a need for diversity on the land and on our tables. If agriculture becomes monoculture, it impacts our health and the health of our lands. Millets are a good way to increase agricultural and dietary diversity.
Raising awareness to create 'Millet Mindfulness' is an important part of this movement. Both institutions and individuals can make a tremendous impact.
While institutional mechanisms can encourage production of millets and make it profitable via policy initiatives, individuals can make health-conscious and planet-friendly choices by making millets a part of their diet.
I am positive that the International Year of Millets 2023 will start a mass movement towards a secure, sustainable and healthy future.”
Background
The United Nations General Assembly has declared the year 2023 ‘International Year of Millets’. It is the Prime Minister’s vision and initiative that led to this United Nations Resolution being adopted with support from more than 70 nations across the globe. It will help in creating awareness throughout the world about the significant role of millets in sustainable agriculture and its benefits as a smart and superfood. India is poised to become the global hub for millets with a production of more than 170 lakh tonnes which makes for more than 80 % of the millets produced in Asia. The earliest evidence for these grains has been found in the Indus civilization and was one of the first plants to be domesticated for food. It is grown in about 131 countries and is the traditional food for around 60 crore people in Asia & Africa.
The Government of India has declared to celebrate IYOM, 2023 to make it a people’s movement so that the Indian millets, recipes, and value-added products are accepted globally. The ‘International Year of Millets’ stands to provide a unique opportunity to increase global production, ensure efficient processing and consumption, promote better utilization of crop rotations and encourage better connectivity throughout food systems to promote millets as a key component of the food basket.
The FAO in a brief message said that the Opening Ceremony of the International Year of Millets (IYM) 2023 hosted by the FAO aims to raise awareness and create momentum for the IYM 2023 by engaging FAO Members and other relevant stakeholders and highlighting the benefits of promoting the sustainable cultivation and consumption of millets.