Prime Minister's Office
PM’s message during opening ceremony of International Year of Millets at FAO Headquarters in Rome, Italy
Congratulates the United Nations and the Food and Agriculture Organization for the launch of the International Year of Millets 2023
“Once-in-a-century pandemic followed by a conflict situation has shown that food security is still a concern for the planet”
“Need of the hour is to make millets a food choice for the future”
“Millets are good for the consumer, cultivator and climate”
“Millets are a good way to increase agricultural and dietary diversity”
“Raising awareness to create ‘Millet Mindfulness’ is an important part of this movement”
06 DEC 2022 7:52PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi conveyed his message at the opening ceremony of the International Year of Millets at the headquarters of the Food and Agricultural Organization in Rome, Italy today. Union Minister of State for Agriculture and Farmers Welfare, Ms Shobha Karandlaje represented India at the opening ceremony in Rome and read out the Prime Minister’s message to the august gathering. It is the Prime Minister’s vision and initiative that led to the United Nations General Assembly declaring the year 2023 ‘International Year of Millets’ with support from more than 70 nations across the globe. It will help in creating awareness throughout the world about the significant role of millets in sustainable agriculture and its benefits as a smart and superfood.
The Prime Minister congratulated the United Nations and the Food and Agriculture Organisation for the launch of the International Year of Millets 2023 and expressed appreciation to member nations for their support in marking the International Year of Millets.
Informing that millets are among the earliest crops grown by humans and have been an important source of nutrients, the Prime Minister emphasized making it a food choice for the future. Highlighting the challenges of food security, the Prime Minister mentioned the once-in-a-century pandemic and the arising conflicts around the world. He also touched upon how climate change is affecting food availability.
Marking that a global movement related to millets is an important step in the direction of food security, the Prime Minister informed that millets are easy to grow, climate resilient and drought resistant. He further added that millets are a rich source of balanced nutrition, compatible with natural ways of farming and need less water. The Prime Minister remarked, “Millets are good for the consumer, cultivator and climate.”
Stressing the need for diversity on the land and at the dining table, the Prime Minister informed that our health is impacted if agriculture becomes monoculture and pointed out that millets are a good way to increase agricultural and dietary diversity. While concluding his message, the Prime Minister touched upon raising awareness to create ‘Millet Mindfulness’ and highlighted the tremendous role that institutions and individuals can play. He added that while institutional mechanisms can encourage the production of millets and make it profitable via policy initiatives, individuals can make health-conscious and planet-friendly choices by making millets a part of their diet.
The Prime Minister’s message on the occasion can be found below:
“I would like to congratulate the United Nations and the Food and Agriculture Organisation for the launch of the International Year of Millets 2023.
I also express my appreciation to the different member nations who supported our proposal to mark the International Year of Millets.
Millets have a glorious history of being among the earliest crops grown by humans. They have been an important food source in the past. But the need of the hour is to make them a food choice for the future!
A once-in-a-century pandemic followed by a conflict situation has shown that food security is still a concern for the planet. Climate change can also impact food availability.
At such a time, a global movement related to millets is an important step, since they are easy to grow, climate resilient and drought resistant.
Millets are good for the consumer, cultivator and climate. They are a rich source of balanced nutrition for consumers. They benefit cultivators and our environment since they need lesser water and are compatible with natural ways of farming.
There is a need for diversity on the land and on our tables. If agriculture becomes monoculture, it impacts our health and the health of our lands. Millets are a good way to increase agricultural and dietary diversity.
Raising awareness to create 'Millet Mindfulness' is an important part of this movement. Both institutions and individuals can make a tremendous impact.
While institutional mechanisms can encourage production of millets and make it profitable via policy initiatives, individuals can make health-conscious and planet-friendly choices by making millets a part of their diet.
I am positive that the International Year of Millets 2023 will start a mass movement towards a secure, sustainable and healthy future.”
Background
The United Nations General Assembly has declared the year 2023 ‘International Year of Millets’. It is the Prime Minister’s vision and initiative that led to this United Nations Resolution being adopted with support from more than 70 nations across the globe. It will help in creating awareness throughout the world about the significant role of millets in sustainable agriculture and its benefits as a smart and superfood. India is poised to become the global hub for millets with a production of more than 170 lakh tonnes which makes for more than 80 % of the millets produced in Asia. The earliest evidence for these grains has been found in the Indus civilization and was one of the first plants to be domesticated for food. It is grown in about 131 countries and is the traditional food for around 60 crore people in Asia & Africa.
The Government of India has declared to celebrate IYOM, 2023 to make it a people’s movement so that the Indian millets, recipes, and value-added products are accepted globally. The ‘International Year of Millets’ stands to provide a unique opportunity to increase global production, ensure efficient processing and consumption, promote better utilization of crop rotations and encourage better connectivity throughout food systems to promote millets as a key component of the food basket.
The FAO in a brief message said that the Opening Ceremony of the International Year of Millets (IYM) 2023 hosted by the FAO aims to raise awareness and create momentum for the IYM 2023 by engaging FAO Members and other relevant stakeholders and highlighting the benefits of promoting the sustainable cultivation and consumption of millets.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ইতলীগী রোমদা লৈবা এফ.এ.ও. হেদক্বাতর্সতা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস পালন তৌবগী হৌদোকপগী থৌরমদা পি.এম.না পীখিবা পাউজেল
ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হৌদোকপগীদমক য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং ফুদ এন্দ এগ্রিকলচর ওর্গনাইজেসনবু থাগৎপা ফোংদোকচরি
“চহিচা অমদা অমুক্তং থোকপা লাইচৎকী মতুংদা তংদু লৈতাদবা ফীভমনা ফুদ সেক্যুরিতী অসি গ্রহ অসিগী নুংনাংনীংঙাই ওইবা সমস্যা অমা অদুমক ওইরি তাক্লি”
“পুংফম অসিগী ওইনা খ্বাইদগী মরু ওইবা অসি মিল্লেৎপু তুংলমচৎকী চিঞ্জাক্কী মখল অমা ওইহনবনি”
“মিল্লেৎ অসি কঞ্জুমর, কলতিভেতর অমসুং ক্লাইমেৎকীদমক অফবা ওই”
“মিল্লেৎ অসি এগ্রিকলচরেল অমসুং দাইতরী দাইভর্সিতী হেনগৎহন্নবা অফবা পাম্বৈ অমনি”
“‘মিল্লেৎকী মরমদা খঙনবা’ এৱের্নেস পীবা অসি ইহৌসিগী মরু ওইবা শরুক অমনি”
06 DEC 2022 7:52PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ইতলীগী রোমদা লৈবা ফুদ এন্দ এগ্রিকলচরেল ওর্গনাইজেসনগী হেদক্বাতর্সতা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎসকী হৌদোকপগী থৌরমদা মহাক্কী পাউজেল পীখ্রে। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, কুমারি সোভা কারন্দলাজেনা রোমদা পাঙথোকখিবা হৌদোকপগী থৌরমদা ভারতকী মহুৎ শিনখি অমসুং মীতিন অদুদা প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেল অদু পাথোকখি। মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা জাতি ৭০ হেনবদগী তেংবাং ফংদুনা ২০২৩ অসিবু ‘ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস’ হায়না য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লীনা লাউথোকখিবা অসি প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান অমসুং থৌশিলনি। তুং কোইনা চৎকদবা লৌউ-শিংউদা মিল্লেৎকী মরু ওইবা থৌদাং অমসুং স্মার্ত অমসুং সুপরফুদ ওইনা পীরিবা মাগী কান্নবশিং অসিনা মালেম শিনবা থুংবদা এৱের্নেস পীবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস ২০২৩ হৌদোকখিবগীদমক য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং ফুদ এন্দ এগ্রিকলচর ওর্গনাইজেসনবু থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস পালন তৌনবা হোৎনবদা মখোয়না তেংবাং পীখিবগীদমক মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংদা তৌবীমল খঙবা উৎখি।
মিল্লেৎ অসি মীওইবনা খ্বাইদগী ঙন্না থাখিবা মহৈ-মরোংশিংগী মনুং চল্লি অমসুং মসিনা মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী মরু ওইবা সোর্স অমা ওইদুনা লাকখি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মসি তুংলমচৎকীদমক চীঞ্জাক মখল অমা ওইহন্নবা অকনবা ৱাফম থমখি। ফুদ সেক্যুরিতীগী শীংনবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা চহিচাদা অমুক্তং থোকপা লাইচৎ অমসুং মালেমগী অকোইবদা ওইরক্লিবা ফীভম অসিগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্না ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা চীঞ্জাক ফংবদা করম্না চৈথেং পীবগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
মিল্লেৎকা মরী লৈনবা মালেমগী ইহৌ অমা লাকহনবা অসি ফুদ সেক্যুরিতীগী মাইকৈদা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি মিল্লেৎ অসি থাবদা অরায়বা ওই, ক্লাইমেৎ রিজিলিএন্ত ওই অমসুং দ্রৌত রিসিস্তেন্ত ওই। মহাক্না মখা তারদুনা হায় মদুদি মিল্লেৎ অসি মচি ওইবা চীঞ্জাক মখল শুনা য়াওবা অফবা চীঞ্জাকনি, মহৌশাগী ওইবা লৌউ পথাপকা চুন্নৈ অমসুং ঈশিং য়াম্না চংদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “মিল্লেৎ অসি কঞ্জুমর, কলতিভেতর অমসুং ক্লাইমেৎকীদমক য়াম্না ফৈ”।
লম অমদি চাক চাফম দাইনিংদা দাইভর্সিতীগী মথৌ তাবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায় করিগুম্বা লৌউ-শিংউ অসি মোনোকলচর ওইরিবদি মসিনা ঐখোয়গী হকশেলদা অকাইবা পী অমসুং মিল্লেৎ অসি এগ্রিকলচরেল অমসুং দাইতরী দাইভর্সিতী হেনগৎহন্নবগী অফবা পাম্বৈ অমনি। মহাক্কী পাউজেল অদু লোইশিল্লকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ‘মিল্লেৎকী মরমদা খঙনবা’ এৱের্নেস পীবগী মরু ওইবা অমদি মসিদা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা মীওইশিংনা লৌরিবা অচৌবা থৌদাংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায় অমরোমদা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজমশিংনা মিল্লেৎ পুথোকপদা থৌগৎকনি অমসুং মসি পোলিসীগী থৌশিলশিংগী থোংদা শেন্দোং লৈহনগনি, তোঙান-তোঙানবা মীওইশিংনা মিল্লেৎ অসি মখোয়গী চীঞ্জাক্কী শরুক অমা ওইহন্দুনা হেল্থ-কন্সিয়স অমসুং প্লানেৎ-ফ্রেন্দলী ওইহনবা ঙমগনি।
থৌরম অসিদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী পাউজেল মখাদা পীরি:
“ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস ২০২৩ হৌদোকখিবগীদমক য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং ফুদ এন্দ এগ্রিকলচর ওর্গনাইজেসনবু ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঐখোয়না ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎ পাঙথোক্নবা পুখৎখিবা প্রপোজেলদা তেংবাং পীখিবা তোঙান-তোঙানবা মেম্বর ওইরিবা লৈবাকশিংদসু ঐহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
মিল্লেৎ অসি মীওইবনা ঙল্লিঙৈ মতমদা থারম্বা মহৈ-মরোং কয়াগী মরক্তা মতিক-ময়াই লৈরবা পুৱারী লৈজৈ। মসি হৌখিবা মতমদা চীঞ্জাক্কী মরু ওইবা সোর্স ওইরমখি। অদুবু পুংফম অসিদদি মসি তুংলমচৎকীদমক অফবা চীঞ্জাক্কী মখল অমা ওইহনবা তাই!
চহিচা অমদা অমুক্তং থোকপা লাইচৎকী মতুংদা ওইরকখিবা ফীভমনা ফুদ সেক্যুরিতী অসি গ্রহ অসিগীদমক সমস্যা অমা অদুমক ওই তাক্লি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা চীঞ্জাক ফংবদা চৈথেংসু পীবা য়াই।
অসিগুম্বা তানফম অসিদা মিল্লেৎকা মরী লৈনবা মালেমগী ইহৌ অসি য়াম্না মরু ওইবা খোঙথাং অমনি মরমদি মসি থাবদা অরায়বা ওই, ক্লাইমেৎ রিজিলিএন্ত ওই অমদি দ্রৌত রিসিস্তেন্ত ওই।
মিল্লেৎ অসি কঞ্জুমর, কলতিভেতর অমসুং ক্লাইমেৎকীদমক য়াম্না ফৈ। মখোয় অসি কঞ্জুমরশিংগীদমক মচি ওইবা চীঞ্জাক্কী অফবা সোর্স অমনি। মখোয়না লৌউবশিংদা অমসুং অকোইবগী ফীভমদা কান্নবা পী মরমদি মসি ঈশিং য়াম্না চংদে অমসুং মহৌশাগী লৌউ পথাপকা চুন্নৈ।
লম অমসুং ঐখোয়গী চাক চাফম তেবলদা দাইভর্সিতী মথৌ তাই। করিগুম্বা লৌউ-শিংউ অসি মোনোকলচর ওইরবদি মসিনা ঐখোয়গী হকশেল অমসুং লৈহাওদা অকাইবা পী। মিল্লেৎ অসি এগ্রিকলচরেল অমসুং দাইতরী দাইভর্সিতী হেনগৎহন্নবা অফবা পাম্বৈ অমনি।
‘মিল্লেৎকী মরমদা খঙনবা’ এৱের্নেস পীবা অসি ইহৌ অসিগী মরু ওইবা শরুক অমনি। ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা মীওইশিং অনিমক্না অচৌবা শাফু পীবা ঙমগনি।
অমরোমদা ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজমশিংনা মিল্লেৎ পুথোকপদা থৌগৎকনি অমসুং মসি পোলিসীগী থৌশিলশিংগী থোংদা শেন্দোং লৈহনগনি, তোঙান-তোঙানবা মীওইশিংনা মিল্লেৎ অসি মখোয়গী চীঞ্জাক্কী শরুক অমা ওইহন্দুনা হেল্থ-কন্সিয়স অমসুং প্লানেৎ-ফ্রেন্দলী ওইহনবা ঙমগনি।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎ ২০২৩না শাফবা, তুং কোইগদবা অমসুং মশা-মউ ফবা তুংলমচৎ অমগী মাইকৈদা অচৌবা ইহৌ অমা হৌরগনি।”
বেকগ্রাউন্দ
য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লীনা ২০২৩ অসি ‘ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস’ হায়না লাউথোকখি। মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৈবাক ৭০ হেনবদগী তেংবাংগা লোয়ননা য়ুনাইতেদ নেসন্সগী ফিরেপ লৌবা ঙমহনখিবা অসি প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান অমসুং থৌশিলনি। তুং কোইনা চৎকদবা লৌউ-শিংউদা মিল্লেৎকী মরু ওইবা থৌদাং অমসুং স্মার্ত অমসুং সুপরফুদ ওইনা পীরিবা মাগী কান্নবশিং অসিনা মালেম শিনবা থুংবদা এৱের্নেস পীবদা মতেং পাংগনি। ভারতনা এসিয়াদা পুথোকপা মিল্লেৎকী ৮০% হেনবা ওইগদবা তন লাখ ১৭০ হেন্না পুথোক্তুনা মালেমগী মিল্লেৎ হব ওইনবা হোৎনরি। মসিগী মহৈ-মরোং অসিগী খ্বাইদগী অঙনবা মতমগী খুদম চাংদম অসি ইন্দস সিভিলাইজেসন্দা উবা ফংখি অমসুং মসি চীঞ্জাক ওইনা দোমেস্তিকেতেদ তৌখিবা অহানবা পাম্বীশিংগী মনুংদা অমা ওইরমখি। মসি লৈবাক ১৩১রোমদা হৌই অমসুং এসিয়া অমদি এফ্রিকাদা লৈরিবা মীওই করোর ৬০ হেনবগী ত্রেদিস্নেল ফুদ ওইরি।
ভারত সরকারনা মালেম শিনবা থুংবদা ভারতকী মিল্লেৎ, রেসিপি অমসুং ভেল্যু-এদেদ প্রদক্ত অসি মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহন্নবগীদমক ২০২৩ অসি আই.ৱাই.ও.এম. হায়না পালন তৌনবা লাউথোকখি। ‘ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎ’ অসিনা গ্লোবেল প্রদক্সন হেনগৎহন্নবা, নীংথিনা প্রোসেসিং তৌনবা অমসুং শীজিন্ননবা, ক্রোপ রোতেসন হেন্না ফজনা শীজিন্নবা থৌগৎনবা অমসুং ফুদ বাস্কেৎকী মরু ওইবা মচাক অমা ওইনা মিল্লেৎপু প্রমোৎ তৌদুনা ফুদ সিস্তেমশিংগী খুত্থাংদা হেন্না নীংথিনা কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবগী তোপ-তোপ্পা খুদোংচাবা অমা পীরি।
এফ.এ.ও.না অতেনবা পাউজেল অমদা হায়খি মদুদি এফ.এ.ও.না য়ুম্বু ওইদুনা পাঙথোক্লিবা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস (আই.ৱাই.এম.) ২০২৩ অসিনা এফ.এ.ও.গী মেম্বরশিং অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দরশিংগা থবক তৌমিন্নদুনা আই.ৱাই.এম. ২০২৩গীদমক এৱের্নেস পীনবা অমসুং ইহৌ লৈহন্নবা পান্দম থম্মি অমসুং তুং কোইগদবা লৌউ-শিংউ থৌগৎনবা অমসুং মিল্লেৎ চাবগী কান্নবশিং অদু থম্লি।