প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা মনিপুর সংঙাই ফেস্তিবেলদা ৱা ঙাঙখ্রে
“মনিপুরগী সংঙাই ফেস্তিবেলনা মনিপুর মীয়ামগী ইথিল অমসুং অপাম্বগী মশক তাক্লি”
“মনিপুর অসিদি অপীকপা ভারত অমগী শক্তম উবা ফংবা নিংথিরবা লৈ-পরেং অমনি”
“সংঙাই ফেস্তিবেলনা ভারতকী বাইওদাইবর্সিতীগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি”
“ঐখোয়না মহৌশা ইমা, শা-ঙা অমসুং উ-পাম্বীশিংবু ঐখোয়গী ফেস্তিবেল অমসুং নুংঙাইবা ফোংদোকপগী শরুক ওইহনবা মতমদা, পুম্নমক্কা পুন্না লৈমিন্নবনা ঐখোয়গী পুন্সিগী মহৌশাগী শরুক অমা ওইরকই”
30 NOV 2022 5:35PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও মেসেজকী খুত্থাংদা মনিপুর সংঙাই ফেস্তিবেলদা ৱা ঙাঙখ্রে। রাজ্যসিগী খ্বাইদগী চাউবা ফেস্তিবেল অমনি হায়নরিবা, মনিপুর সংঙাই ফেস্তিবেলনা মনিপুরবু মালেমগী থাক্তা লৈবা তুরিজমগী পন্থুংফম অমা ওইনা মীয়ামদা শক্তাক্লি। ফেস্তিবেল অসি মনিপুরগী রাজ্যগী শা, মনিপুর খক্তদা ফংবা ব্রো এন্তলর্দ দিয়র, সংঙাইগী মমিং লৌদুনা মিংথোনবনি।
ঙসিগী মীয়ামদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাঙখিবদা, মনিপুরগী মীয়াম্বু সংঙাই ফেস্তিবেল মায় পাক্না শীনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। ফেস্তিবেল অসি কোবিদ লাইচৎনা মরম ওইরগা চহি ২ লেপ্লুরবা মতুংদা পাংথোকপনি হায়না মহাক্না পাউদম্লদুনা ফেস্তিবেল অসিবু য়াম্না চাউনা শীন-লাঙবগী মতৌদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মনিপুর সরকার অমসুং মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী এন. বিরেন সিংহনা ফেস্তিবেল অসিবু শীন-লাঙবদা হোৎনখিবা অমসুং অশানবা মিৎয়েং য়েংবগীদমক্তা থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না হায়খি, “মনিপুরগী সংঙাই ফেস্তিবেলনা মনিপুর মীয়ামগী ইথিল অমসুং অপাম্বগী মশক তাক্লি”।
মহৌশাগী ফজবা মফম মশিং য়াম্না লৈরিবা, কলচর মশিং য়াম্লিবা অমসুং দাইবর্সিতীগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রেনা পাউদম্লদুনা, মীপুম খুদিংনা রাজ্যসিদা অমুক্তং ওইরবসু চৎপা পাম্মি হায়খি অমসুং তোঙানবা মনি-মুক্তানা লেংবা নিংথিরবা লৈ-পরেং অমগা মান্নৈ হায়না মখা তানা ফোংদোকখি। “মনিপুর অসিদি অপীকপা ভারত অমগী শক্তম উবা ফংবা নিংথিরবা লৈ-পরেং অমনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।
ভারতনা মশাগী অমৃত কাল মনুংসিদা “এক ভারত শ্রেস্থ ভারত”কী ইথিলগা লোয়ননা তুংলমচত্তা খোঙদারি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইবা মিৎয়েং চঙখি। “অমত্তগী ওইবগী কুহ্মৈ” হায়রিবা সংঙাই ফেস্তিবেলগী থীমগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ফেস্তিবেল অসিবু মায় পাক্না শীন-লাঙবনা লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা লৈবাক্কী পাঙ্গল অমসুং ইথিল লৌফম অমা ওইগনি হায়খি। “সংঙাইনা মনিপুর রাজ্যগী শা ওইবতা নত্তনা, মসিনা ভারতকী থাজবা অমসুং লাইনীংদা অখন্নবা মফম অমসু কল্লি। সংঙাই ফেস্তিবেলনা ভারতকী বাইওদাইবর্সিতীগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। কুহ্মৈ অসিনা ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবীগা মহৌশাগা মরী লৈনবগী মতৌবুসু উৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি। ফেস্তিবেল অসিনা সস্তেনেবল লাইফস্তাইলগী মতাংদা মীয়াম্না খঙদবা য়াবদগী ইথিল অমসু পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। “ঐখোয়না মহৌশা ইমা, শা-ঙা অমসুং উ-পাম্বীশিংবু ঐখোয়গী ফেস্তিবেল অমসুং নুংঙাইবা ফোংদোকপগী শরুক ওইহনবা মতমদা, পুম্নমক্কা পুন্না লৈমিন্নবনা ঐখোয়গী পুন্সিগী মহৌশাগী শরুক অমা ওইরকই”, মহাক্না হায়খি।
সংঙাই ফেস্তিবেল অসিবু রাজ্যসিগী কোনুং খক্তদা নত্তনা রাজ্যসিগী মফম খুদিংদা পাংথোক্লিবসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং থৌওং অসিনা “অমত্তা ওইবগী কুহ্মৈ”গী ইথিলবুসু হেন্না পাকথোক চাউথোকহল্লি হায়খি। নাগালেন্দদগী ম্যানমার ঙমখৈ ফাওবগী মরক্কী তোঙানবা মফম ১৪দা ফেস্তিবেল অসিগী তোঙানবা মওং-মতৌ অমসুং নুংঙাইবগী মতৌ উবা ফংই হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না মসিগুম্বা থাগৎনীংঙাই ওইরবা থৌওং অসিবু থাগৎলদুনা অসুম্না হায়খি, “ঐখোয়না মসিগুম্বা থৌরমগা মীওই মশিং অয়াম্বগা মরী লৈনহনবা মতমদা, মসিগী তসেংবা মতিক অসি মাঙদা থোক্লকই”।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা ঐখোয়গী লৈবাক্তা চহি চা-কয়াদগী চৎনদুনা লাক্লবা কুহ্মৈ অমসুং মেলা কয়াগী মতাংদা থমলদুনা মসিনা ঐখোয়গী চৎনবীবু হেন্না ফজহনবগা লোয়ননা ঐখোয়গী লোকেল ইকোনোমীবুসু চাউখৎহল্লি হায়না ফোংদোকখি। সংঙাই ফেস্তিবেলগুম্বা থৌরম্না ইনভেস্তর অমসুং ইন্দস্ত্রী কয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। “ফেস্তিবেল অসিনা তুংগী মতমশিংদা রাজ্যসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী মপাঙ্গল লৈবা পাম্বৈ অমা শোইদনা ওইরক্কনি হায়বগী মতিক চানা থাজবা থম্লি”, মহাক্না ৱারোল লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM addresses Manipur Sangai Festival via video message
“Manipur Sangai Festival highlights the spirit and passion of the people of Manipur”
“Manipur is exactly like an elegant garland where one can witness a mini India”
“The Sangai Festival celebrates the biodiversity of India”
“When we make nature, animals and plants part of our festivals and celebrations, then co-existence becomes a natural part of our life”
30 NOV 2022 5:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Manipur Sangai Festival via video message today. Labelled as the grandest festival in the state, the Manipur Sangai Festival helps in promoting Manipur as a world-class tourism destination. The festival is named after the state animal, Sangai, the brow-antlered deer found only in Manipur.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated the people of Manipur for the successful organisation of the Manipur Sangai Festival. He pointed out that the festival is being organised after a gap of two years owing to the Corona pandemic and expressed delight at the grand scale of arrangements. “Manipur Sangai Festival highlights the spirit and passion of the people of Manipur”, the Prime Minister remarked as he applauded the efforts and the comprehensive vision of the Manipur Government and Chief Minister N Biren Singh for organising this festival.
Remarking on Manipur’s abundant natural beauty, cultural richness and diversity, the Prime Minister said that everyone wants to visit the state at least once and drew an analogy to a beautiful garland that is made up of different gems. The Prime Minister further added that Manipur is exactly like an elegant garland where one can witness a mini India in the state.
The Prime Minister underlined that India in its Amrit Kaal is moving forward with the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’. Shedding light on the theme of the Sangai Festival which is the ‘Festival of One-ness’ the Prime Minister remarked that the successful organisation of this festival will act as a source of energy and inspiration for the nation in the days to come. “Sangai is not only the state animal of Manipur but also has a special place in India's faith and beliefs. The Sangai Festival also celebrates the biodiversity of India'', the Prime Minister said. He further added that it also celebrates India's cultural and spiritual ties with nature. The Prime Minister also informed that the festival inspires indispensable social sensitivity towards a sustainable lifestyle. “When we make nature, animals and plants a part of our festivals and celebrations, then co-existence becomes a natural part of our life”, he said.
The Prime Minister expressed delight that the Sangai Festival is being organised not just in the state capital but in the entire state, thereby giving an extension to the spirit of the ‘Festival of One-ness’. Shri Modi pointed out that different moods and colours of the festival could be seen at around 14 locations from the Nagaland border to the Myanmar border. He lauded the commendable initiative and said, “When we connect such events with more and more people, only then its full potential comes to the fore.”
Concluding the address, the Prime Minister touched upon the centuries-old tradition of festivals and fairs in our country and pointed out that it not only enriches our culture but also boosts the local economy. He added that events like the Sangai Festival are a major attraction for investors and industries as well. “I have full faith that in the future, this festival will become a powerful medium of gaiety and development in the state”, the Prime Minister concluded.