ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସମ୍ବାଦ ପ୍ରସାରଣରେ ଗତି ଅପେକ୍ଷା ସଠିକତା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ: କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
ପ୍ରାମାଣିକ ସମ୍ବାଦ ପରିବେଷଣ ପ୍ରତି ଯୋଗାଯୋଗକାରୀମାନେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ : କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ
ଦାୟିତ୍ବସମ୍ପର୍ଣ୍ଣ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଜନତାଙ୍କ ବିଶ୍ବାସ ବଜାୟ ରଖିବା ମାର୍ଗଦର୍ଶୀ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ : ଶ୍ରୀ ଠାକୁର
29 NOV 2022 1:49PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି କହିଛନ୍ତି ଯେ, “ପ୍ରାମାଣିକ ସୂଚନା ଓ ଖବର ପରିବେଷଣ କରିବା ଗଣମାଧ୍ୟମର ମୁଖ୍ୟ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସମାଚାରକୁ ସର୍ବସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରସାରଣ କରିବାବା ପୂର୍ବରୁ ଏହାକୁ ସଠିକ୍ ଭାବେ ଯାଞ୍ଚ କରାଯିବା ଉଚିତ୍”।
ଏସିଆ ପାସିଫିକ୍ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ୟୁନିୟନ ଜେନେରାଲ ଆସେମ୍ବଲି 2022ର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ଗତିରେ ସୂଚନାକୁ ପ୍ରସାରିତ କରାଯାଉଛି ତାହା ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ । କିନ୍ତୁ ସଠିକତା ଏହାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଏହି ବିଷୟ ପ୍ରତି ସମାଚାର ପରିବେଷଣକାରୀମାନେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍‌। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆର ପ୍ରସାର ସହିତ ମିଛ ଖବର ବା ଫେକ୍‌ ନ୍ୟୁଜର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସାର ହେଉଛି। ତେଣୁ ପ୍ରାମାଣିକ ଖବର ହୋଇନଥିଲେ ଏପରି ଖବରକୁ ବିଶ୍ବାସ ନକରିବା ଲାଗି ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଏସୀୟ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ମିଛ ଖବରର ଦାବିକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ସତ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପତ୍ର ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଫ୍ୟାକ୍ଟ ଚେକ୍ ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଦାୟିତ୍ବପ୍ରାପ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂଗଠନଗୁଡିକ ପାଇଁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାର୍ଗଦର୍ଶୀ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ହେବା ଉଚିତ୍। ଦେଶରେ ସାର୍ବଜନୀନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥା ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ସର୍ବଦା ସତ୍ୟ ଖବର ପକ୍ଷରେ ରହିଛି । ସଠିକ୍ ଓ ପ୍ରାମାଣିକ ଖବର ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ହାସଲ କରିଥିବାରୁ ସେ ଏହି ଦୁଇ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂସ୍ଥାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ। ଗଣମାଧ୍ୟମ ସିଧାସଳଖ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିବା ସହିତ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନାର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାଏ।
କୋଭିଡ୍ 19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଘରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଭୂମିକାକୁ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମିଡିଆ ସେହି ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କୁ ବାହ୍ୟ ଜଗତ ସହିତ ଯୋଡି ରଖିଥିଲା। ବିଶେଷ ଭାବରେ ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ ଏବଂ ସାଧାରଣତଃ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ବିଷୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୂରଦର୍ଶନ ଏବଂ ଅଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରେଡିଓ, ଜନସେବା ଦିଗରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷଜନକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଲୋକଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଧାରଣତଃ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ କୋଭିଡ୍-19 ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସରକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଏବଂ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ ମାଗଣା ଅନଲାଇନ୍ ପରାମର୍ଶ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ପ୍ରସାର ଭାରତୀ କୋଭିଡ୍ 19ରେ ଶହେରୁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ହରାଇଥିଲା। ତଥାପି ଏହି ସଂଗଠନ ଜନସେବା ଯୋଗାଇ ଦେବାରେ ଅବହେଳା କରିନଥିଲା ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଶାସନର ଭାଗୀଦାର ହେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଏକ ଉକ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ତାହା ହେଉଛି ‘‘ସରକାର ଏବଂ ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସମ୍ପର୍କର ସେତୁ ଭାବରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ୍ । ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଉଭୟ ସ୍ତରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ନିରନ୍ତର ମତାମତ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ।’’
ଏବିୟୁ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହିତ ଭାରତର ସହଯୋଗ ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ଶୀର୍ଷ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ସଂସ୍ଥାନ ଏନଏବିଏମ୍ ପ୍ରସାରଣ ଉଦ୍ୟୋଗର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ସାମିଲ୍ କରି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନରେ ଏବିୟୁ ମିଡିଆ ଏକାଡେମୀ ସହିତ ମିଶି କରି କାମ କରୁଛି। ଭାରତ ପ୍ରାୟ 40 ଦେଶ ସହିତ ସାମଗ୍ରୀ ଆଦାନ-ପ୍ରଦାନ, ସହ-ଉତ୍ପାଦନ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ବିପାକ୍ଷିକ ରାଜିନାମା କରିଛି। ଏହି ଦେଶ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ସହଯୋଗୀ ଏବିୟୁ ଦେଶ - ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ବାଂଲାଦେଶ, ଭୁଟାନ, ଫିଜି, ମାଲଦ୍ୱୀପ, ନେପାଳ, ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ, ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ଭିଏତନାମ ସାମିଲ୍ ରହିଛନ୍ତି। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବିନିମୟ ପାଇଁ ମାର୍ଚ୍ଚ 2022 ରେ ପ୍ରସାରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସହ ମଧ୍ୟ ଭାଗିଦାରୀ କରିଛୁ। ଦୁଇ ଦେଶର ପ୍ରସାରଣକାରୀମାନେ ଅନେକ ବିଧିରେ ବ୍ୟାପକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରସାରଣରେ ଥିବା ଅବସରର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛନ୍ତି।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ମାସାଗାକି ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବିୟୁର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖବର ବାଣ୍ଟିବାରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ସର୍ବସାଧାରଣ ପ୍ରସାରଣକାରୀଙ୍କ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଜାୱଦ ମୋତାଗି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ତଥାପି ଆମେ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ ଦେଶ ଏଥିରେ ସମାନତା ପାଇଥାଉ । ଏପରି ଭାବେ ବିବିଧତାରେ ପ୍ରକୃତ ଏକତା ଆମେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛୁ।
ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ସିଇଓ ଶ୍ରୀ ଗୌରବ ଦ୍ୱିବେଦୀ ତାଙ୍କ ସ୍ୱାଗତ ଅଭିଭାଷଣରେ ଟେଲିଭିଜନ ଏବଂ ରେଡିଓ ପ୍ରସାରଣକାରୀଙ୍କ ସାମୂହିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ତଥା ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରସାରଣକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗରେ ଏବିୟୁର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛି ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ତଥା ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ସଫଳତାକୁ ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ଆଣି ଦେଇଛି । ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ, ବିସ୍ତୃତ ବିବିଧତା ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱ ନିକଟରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଏକ ଅବସର ଜୁଟିଛି।
ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଭାରତର ଲୋକ ପ୍ରସାରଣ ସଂସ୍ଥା ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ପକ୍ଷରୁ 59ତମ ଏବିୟୁ ମହାସଭା ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ମହାସଭାର ବିଷୟ ହେଉଛି – ‘‘ଲୋକମାନଙ୍କର ସେବା : ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମିଡିଆର ଭୂମିକା।’’ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଏହି ମହାସଭାର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ. ମୁରୁଗନ, ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରା, ଏବିୟୁର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ମସାଗାକି ସଟୋରୁ ଏବଂ ଏବିୟୁର ମହାସଚିବ ଶ୍ରୀ ଜାୱାଦ ମୋଟାଗ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଏବିୟୁ (ଏସିଆ ପାସିଫିକ୍ ବ୍ରଡକାଷ୍ଟିଂ ୟୁନିୟନ୍) ଏସିଆ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରସାରଣ ସଙ୍ଗଠନର ଏକ ଅଣ-ଲାଭକାରୀ ପେସାଦାର ସଂଘ ଅଟେ। ଚାଳିଶ ଦେଶର 50 ସଙ୍ଗଠନର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ବ କରୁଥିବା 300 ରୁ ଅଧିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି।

Ministry of Information & Broadcasting
Accuracy more important than speed in news communication and should be primary in the minds of communicators: Union Minister Shri Anurag Thakur
For responsible media organisations maintaining public trust should be the highest guiding principle: Shri Anurag Thakur
29 NOV 2022 1:49PM by PIB Delhi
Union Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur has today said that, “presenting authentic information is the prime responsibility of media and that facts should be properly checked before they are put in the public domain”.
Speaking at the Opening Ceremony of the Asia-Pacific Broadcasting Union General Assembly 2022, the Minister said, “while speed with which the information is transmitted is important, accuracy is even more important and should be primary in the minds of communicators”. With the spread of social media, fake news has also proliferated, the Minister added. To that end he informed the audience of broadcasters from the Asia-Pacific region that the Government promptly established the Fact Check Unit in the Press Information Bureau of Government of India to counter unverified claims and present truth to the people.
The Minister highlighted that for responsible media organizations maintaining public trust should be the highest guiding principle. He credited public broadcasters Doordarshan and All India Radio for having always stood by the truth and having won people’s trust for their truthful reporting. He underlined that media’s role during the time of crisis becomes critical as it directly concerns saving lives adding that media is at the core of national disaster management plans.
Shri Anurag Thakur also credited the media for coming to the aid of people stuck at home during the COVID19 pandemic saying it was media which connected people with the outside world. He informed the audience of the stellar work done by Doordarshan and All India Radio in particular and the Indian media in general saying Doordarshan and All India Radio, very satisfactorily delivered on their mandate of public service and stood strong with the people during the time of pandemic. Indian media, he said, in general ensured that COVID-19 awareness messages, important government guidelines and free online consultations with doctors reached everyone in nook and corner of the country. The Prasar Bharati lost over hundred members to COVID19 and yet it did not deter the organisation from carrying on with its public service mandate, the Minister said.
Shri Thakur invited media to become a partner in Governance and used the podium to reiterate the words of Prime Minister Shri Narendra Modi that “Media should act as a link between government and people and provide continuous feedback, at both national and regional level”. He further urged that ABU as an association of broadcasting organizations must continue to train and equip media practitioners with the best professional skills on role of media in the time of crisis and promised that India was ready to all such efforts.
The Minister also deliberated on the collaborations and partnerships India has with ABU members and said that NABM, the apex training institute of Prasar Bharati is closely collaborating with ABU Media Academy in organising trainings covering various aspects of broadcast industry. India has bilateral agreements in the areas of content exchange, co-production, capacity building, etc. with about 40 countries, a number of them are fellow ABU countries such as Australia, Bangladesh, Bhutan, Fiji, Maldives, Nepal, South Korea, Thailand and Vietnam. “We have also partnered with Australia in the field of broadcasting in March 2022 for programme sharing. The broadcasters of the two countries are also exploring opportunities in co-production and joint broadcasting of programmes spanning multiple genres”, he further added.
Speaking on the occasion, Mr. Masagaki outlined on the important role being played by ABU in Asia pacific region and appreciated the collaborated efforts being made by all public service broadcasters of the region in sharing news of public importance among themselves.
Mr. Javad Mottaghi speaking on the occasion said that the region is full of diversity yet we all member countries find commonality and display true unity in such wide diversity. Shri Gaurav Dwivedi, CEO, Prasar Bharati, in his welcome address appreciated the role of ABU in promoting the collective interests of television and radio broadcasters and regional and international co-operation between broadcasters in the Asia Pacific Region. He further said that India proudly celebrates 2022 as the 75th anniversary of Independence from the colonial rule through the Azadi Ka Amrit Mahotsav initiatives in various sectors and this conference is a great opportunity to share the achievements of the country in the sector of media and communication and showcase the rich heritage, vast diversity and progressive India to the world.
Prasar Bharati, India’s Public Service Broadcaster, is hosting the 59th ABU General Assembly 2022. The theme for this year’s assembly is “Serving the People: Media’s Role in Times of Crisis”. The General Assembly was Inaugurated today by Hon’ble Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Singh Thakur in New Delhi in the presence of Minister of State for Information & Broadcasting Dr. L Murugan, Shri Apurva Chandra, Secretary, I&B, Mr. Masagaki Satoru, President ABU and Mr. Javad Mottaghi, Secretary General, ABU. The ABU (Asia Pacific Broadcasting Union) is a nonprofit, professional association of the broadcasting organizations of Asia and pacific region. More than 300 international delegates from 40 countries representing 50 organizations are participating in the event.
Saurabh Singh