প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বালিত অনুষ্ঠিত জি-২০ সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ, প্ৰথম অধিৱেশনঃ খাদ্য আৰু শক্তি সুৰক্ষা
15 NOV 2022 10:25AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
এক প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ গোলকীয় পৰিৱেশত জি-২০ক কাৰ্যকৰী নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে মই ৰাষ্ট্ৰপতি জোকো উইডোডোক হৃদয়েৰে অভিনন্দন জনাইছো। জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, ক’ভিড মহামাৰী, ইউক্ৰেইনৰ বিকাশ আৰু ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত গোলকীয় সমস্যা। এই সকলোবোৰে একেলগে পৃথিৱীখনত ধ্বংসৰ সৃষ্টি কৰিছে। বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখলা ধ্বংস হৈ আছে। সমগ্ৰ বিশ্বতে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ সংকট আহি পৰিছে। প্ৰতিখন দেশৰ দৰিদ্ৰ নাগৰিকৰ বাবে প্ৰত্যাহ্বান অধিক গুৰুতৰ। দৈনন্দিন জীৱন ইতিমধ্যেই তেওঁলোকৰ বাবে এক সংগ্ৰাম আছিল। তেওঁলোকৰ দ্বৈত আক্ৰমণৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বিত্তীয় ক্ষমতা নাই। দুগুণ আঘাতৰ বাবে তেওঁলোকৰ ইয়াক চম্ভালিবলৈ বিত্তীয় ক্ষমতাৰ অভাৱ ৷ আমি এইটো স্বীকাৰ কৰিবলৈও কুণ্ঠাবোধ কৰা উচিত নহয় যে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ দৰে বহুপাক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহ এই বিষয়বোৰত অসফল হৈছে। আৰু আমি সকলোৱে সেইবোৰত উপযুক্ত সংস্কাৰ কৰাত ব্যৰ্থ হৈছো। সেয়েহে, আজি বিশ্বই জি-২০ৰ পৰা অধিক প্ৰত্যাশা কৰিছে, আমাৰ গোটৰ প্ৰাসংগিকতা অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
মহামান্যসকল,
মই বাৰে বাৰে কৈছো যে আমি ইউক্ৰেইনত যুদ্ধবিৰতি আৰু কূটনীতিৰ পথলৈ উভতি অহাৰ উপায় বিচাৰিব লাগিব। যোৱা শতিকাত দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধই পৃথিৱীত ধ্বংসযজ্ঞ চলাইছিল। তাৰ পিছত সেই সময়ৰ নেতাসকলে শান্তিৰ পথ তৈয়াৰ কৰিবলৈ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰয়াস কৰিছিল। এতিয়া আমাৰ পাল। ক’ভিডৰ পিছৰ সময়ৰ বাবে এক নতুন বিশ্ব শৃংখলা সৃষ্টি কৰাৰ দায়িত্ব আমাৰ কান্ধত আছে। বিশ্বত শান্তি, সম্প্ৰীতি আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে দৃঢ় আৰু সামূহিক সংকল্প প্ৰদৰ্শন কৰাটো সময়ৰ প্ৰয়োজন। মই নিশ্চিত যে অহা বছৰ যেতিয়া বুদ্ধ আৰু গান্ধীৰ পবিত্ৰ ভূমিত জি-২০ মিলিত হ'ব, আমি সকলোৱে বিশ্বক শান্তিৰ এক শক্তিশালী বাৰ্তা প্ৰদান কৰিবলৈ সন্মত হ'ম।
মহামান্যসকল,
মহামাৰীৰ সময়ত, ভাৰতে ইয়াৰ ১.৩ বিলিয়ন নাগৰিকৰ খাদ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিছিল। একে সময়তে, প্ৰয়োজন হোৱা বহুতো দেশলৈ খাদ্যশস্যও যোগান ধৰা হৈছিল। খাদ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সাৰৰ বৰ্তমানৰ অভাৱো এক বৃহৎ সংকট। আজিৰ সাৰৰ অভাৱ হৈছে কাইলৈৰ খাদ্য সংকট, যাৰ বাবে পৃথিৱীৰ কোনো সমাধান নাথাকিব। সাৰ আৰু খাদ্যশস্য দুয়োটাৰ যোগান শৃংখলা স্থিৰ আৰু নিশ্চিত কৰি ৰাখিবলৈ আমি পাৰস্পৰিক চুক্তি গঢ়ি তোলা উচিত। ভাৰতত বহনক্ষম খাদ্য সুৰক্ষাৰ বাবে আমি প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰ কৰি আছো আৰু পুষ্টিকৰ আৰু পৰম্পৰাগত খাদ্যশস্য যেনে বাজৰাৰ পুনৰ জনপ্ৰিয় কৰি আছো। বাজৰাই বিশ্বব্যাপী পুষ্টিহীনতা আৰু ভোক সমাধান কৰিব পাৰে। আমি সকলোৱে অহা বছৰ অতি উৎসাহেৰে আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ উদযাপন কৰিব লাগিব।
মহামান্যসকল,
বিশ্বব্যাপী বিকাশৰ বাবে ভাৰতৰ শক্তি-সুৰক্ষাও গুৰুত্বপূৰ্ণ, কিয়নো ই হৈছে বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল অৰ্থনীতি। আমি শক্তি বজাৰত শক্তি আৰু স্থিৰতাৰ যোগানৰ ওপৰত কোনো প্ৰতিবন্ধকতা ৰাখিব নালাগে। ভাৰত পৰিষ্কাৰ শক্তি আৰু পৰিৱেশৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ২০৩০ চনৰ ভিতৰত, আমাৰ আধা বিদ্যুৎ নৱীকৰণযোগ্য উৎসৰ পৰা উৎপাদন কৰা হ'ব। সামগ্ৰিক শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ বাবে উন্নয়নশীল দেশসমূহলৈ সময়-সীমাবদ্ধ আৰু সুলভ বিত্ত আৰু প্ৰযুক্তিৰ বহনক্ষম যোগান অপৰিহাৰ্য।
মহামান্যসকল,
ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত আমি এই সকলোবোৰ বিষয়ত বিশ্বব্যাপী সহমতৰ বাবে কাম কৰিম।
ধন্যবাদ ৷

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s address at the G-20 Summit in Bali, Session I: Food and Energy Security
15 NOV 2022 10:25AM by PIB Delhi
Namaskar!
I heartily congratulate President Joko Widodo for giving effective leadership to the G-20 in a challenging global environment. Climate change, the Covid pandemic, the developments in Ukraine, and the global problems associated with it. All these together have caused havoc in the world. Global supply chains are in ruins. There is a crisis of essentials, essential goods all over the world. The challenge for the poor citizens of every country is more severe. Everyday life was already a struggle for them. They do not have the financial capacity to deal with the double whammy. Due to the double whammy, they lack the financial capacity to handle it. We should also not hesitate to acknowledge that multilateral institutions such as the UN have been unsuccessful on these issues. And we have all failed to make suitable reforms in them. Therefore, today the world has greater expectations from the G-20, the relevance of our group has become more significant.
Excellencies,
I have repeatedly said that we have to find a way to return to the path of ceasefire and diplomacy in Ukraine. Over the past century, the Second World War wreaked havoc in the world. After that, the leaders of that time made a serious effort to take the path of peace. Now it's our turn. The onus of creating a new world order for the post-Covid period lies on our shoulders. The need of the hour is to show concrete and collective resolve to ensure peace, harmony and security in the world. I am confident that next year when the G20 meets in the holy land of Buddha and Gandhi, we will all agree to convey a strong message of peace to the world.
Excellencies,
During the pandemic, India ensured food security of its 1.3 billion citizens. At the same time, food grains were also supplied to many countries in need. The current shortage of fertilizers in terms of food security is also a huge crisis. Today's fertilizer shortage is tomorrow's food crisis, for which the world will not have a solution. We should build mutual agreement to maintain the supply chain of both manure and food grains stable and assured. In India, for sustainable food security, we are promoting natural farming, and re-popularising nutritious and traditional foodgrains like millets. Millets can also solve global malnutrition and hunger. We all must celebrate the International Year of Millets with great enthusiasm next year.
Excellencies,
India's energy-security is also important for global growth, as it is the world's fastest growing economy. We must not promote any restrictions on the supply of energy and stability in the energy market should be ensured. India is committed to clean energy and environment. By 2030, half of our electricity will be generated from renewable sources. Time-bound and affordable finance and sustainable supply of technology to developing countries is essential for inclusive energy transition.
Excellencies,
During India's G-20 Presidency, we will work for global consensus on all these issues.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.