ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୨ ଘୋଷଣା
୩୦ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୨ ରେ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
14 NOV 2022 6:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ
- ଶରଥ କମଲ ଅଚନ୍ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଖେଳ ରତ୍ନ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୨
- କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ୨୫ ଜଣ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‍ ପାଇବେ ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର
ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆଜି ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୨ ଘୋଷଣା କରିଛି । ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ୩୦ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୨ (ବୁଧବାର) ଦିନ ଅପରାହ୍ନ ୪ଟାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କଠାରୁ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
କମିଟିର ସୁପାରିଶକୁ ଆଧାର କରି ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ ପରେ ସରକାର ନିମ୍ନଲିଖିତ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ସଂସ୍ଥା ମାନଙ୍କୁ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି:
(୧) ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଖେଳ ରତ୍ନ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୨
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Shri Sharath Kamal Achanta
Table Tennis
(୨) କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଖେଳ ୨୦୨୨ ରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Ms Seema Punia
Athletics
2.
Shri Eldhose Paul
Athletics
3.
Shri Avinash Mukund Sable
Athletics
4.
Shri Lakshya Sen
Badminton
5.
Shri Prannoy HS
Badminton
6.
Shri Amit
Boxing
7.
Ms Nikhat Zareen
Boxing
8.
Ms Bhakti Pradip Kulkarni
Chess
9.
Shri R Praggnanandhaa
Chess
10.
Ms Deep Grace Ekka
Hockey
11.
Ms Shushila Devi
Judo
12.
Ms Sakshi Kumari
Kabaddi
13.
Ms Nayan Moni Saikia
Lawn Bowl
14.
Shri Sagar Kailas Ovhalkar
Mallakhamb
15.
Ms ElavenilValarivan
Shooting
16.
Shri Omprakash Mitharval
Shooting
17.
Ms Sreeja Akula
Table Tennis
18.
Shri Vikas Thakur
Weightlifting
19.
Ms Anshu
Wrestling
20.
Ms Sarita
Wrestling
21.
Shri Parveen
Wushu
22.
Ms Manasi Girishchandra Joshi
Para Badminton
23.
Shri Tarun Dhillon
Para Badminton
24.
Shri Swapnil Sanjay Patil
Para Swimming
25.
Ms Jerlin Anika J
Deaf Badminton
(୩) କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଖେଳ ୨୦୨୨ ରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ରୋଣାଚାର୍ଯ୍ୟ ପୁରସ୍କାର
କ. ନିୟମିତ ବର୍ଗ:
S. No.
Name of the Coach (S/Shri/Ms)
Discipline
1.
Shri Jiwanjot Singh Teja
Archery
2.
Shri Mohammad Ali Qamar
Boxing
3.
Ms Suma Siddharth Shirur
Para Shooting
4.
Shri Sujeet Maan
Wrestling
ଖ. ଆଜୀବନ ବର୍ଗ:
S.No.
Name of the Coach (S/Shri/Ms)
Discipline
1.
Shri Dinesh Jawahar Lad
Cricket
2.
Shri Bimal Prafulla Ghosh
Football
3.
Shri Raj Singh
Wrestling
(୪) କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଖେଳ ୨୦୨୨ ରେ ଆଜୀବନ ସଫଳତା ପାଇଁ ଧାନ ଚାନ୍ଦ ପୁରସ୍କାର
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Ms Ashwini Akkunji C.
Athletics
2.
Shri Dharamvir Singh
Hockey
3.
Shri B.C Suresh
Kabaddi
4.
Shri Nir Bahadur Gurung
Para Athletics
(୫) ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଖେଳ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୨
S. No.
Category
Entity recommended for RashtriyaKhel Protsahan Puruskar, 2022
1.
Identification and Nurturing of Budding and Young Talent
TransStadia Enterprises Private Limited
2.
Encouragement to sports through Corporate Social Responsibility
Kalinga Institute of Industrial Technology
3.
Sports for Development
Ladakh Ski & Snowboard Association
(୬) ମୌଲାନା ଅବୁଲ କଲାମ ଆଜାଦ (ଏମଏକେଏ) ଟ୍ରଫି ୨୦୨୨:
ଗୁରୁ ନାନକ ଦେବ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଅମୃତସର
କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାନ୍ୟତା ଏବଂ ପୁରସ୍କାର ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପୁରସ୍କାର ଦିଆଯାଏ ।
ପୂର୍ବ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜଣେ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚମତ୍କାର ତଥା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ "ମେଜର ଧ୍ୟାନ ଚାନ୍ଦ ଖେଳ ରତ୍ନ ପୁରସ୍କାର” ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।
"କ୍ରୀଡା ଏବଂ ଖେଳର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଅର୍ଜୁନ ପୁରସ୍କାର” ପୂର୍ବ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ନେତୃତ୍ୱ, କ୍ରୀଡ଼ାମନୋଭାବ ଏବଂ ଅନୁଶାସନର ଭାବନା ପାଇଁ ଦିଆଯାଉଛି ।
‘କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଖେଳର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ରୋଣାଚାର୍ଯ୍ୟ ପୁରସ୍କାର' ଏକ ନିରନ୍ତର ଭିତ୍ତିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାପ୍ରେମୀମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଛି ।
କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଖେଳରେ ଆଜୀବନ ସଫଳତା ପାଇଁ ଧ୍ୟାନ ଚାନ୍ଦ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ । ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅବସର ପରେ କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି ।
ରାଜ୍ୟ ତଥା ଜାତୀୟ ସ୍ତରର କ୍ରୀଡା ସଂସ୍ଥା ସମେତ କର୍ପୋରେଟ୍ ସଂସ୍ଥା (ଉଭୟ ବେସରକାରୀ ତଥା ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ), କ୍ରୀଡ଼ା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡ, ଏନଜିଓ ମାନଙ୍କୁ ‘ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଖେଳ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପୁରସ୍କାର' ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ।
ଆନ୍ତଃ - ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ସାମଗ୍ରିକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ମୌଲାନା ଅବୁଲ କଲାମ ଆଜାଦ (ଏମଏକେଏ) ଟ୍ରଫି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ବର୍ଷ, ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆବେଦନଗୁଡିକ କେବଳ ଅନଲାଇନରେ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କ୍ରୀଡ଼ାପ୍ରେମୀ / କୋଚ୍ / ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜେ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହି ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନାମାଙ୍କନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ସୁପ୍ରିମ୍‍କୋର୍ଟର ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ବିଚାରପତି ଜଷ୍ଟିସ୍ ଏ ଏମ୍ ଖାନୱିଲକରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଥିବା ଚୟନ କମିଟି ଯେଉଁଥିରେ ବିଶିଷ୍ଟ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ, କ୍ରୀଡ଼ା ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରଶାସନ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ ସେହି କମିଟି ବିବେଚନା କରିଥିଲା ।
ସମ୍ପର୍କିତ ଲିଙ୍କ୍‍
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1854853

Ministry of Youth Affairs and Sports
Ministry of Youth Affairs & Sports announces National Sports Awards 2022
President of India will give away the awards on 30th November 2022
14 NOV 2022 6:45PM by PIB Delhi
Key highlights
• Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2022 will be given to Sharath Kamal Achanta
• 25 Sports persons will receive Arjuna Awards for outstanding performance in Sports and Games 2022
Ministry of Youth Affairs & Sports announced the National Sports Awards 2022 today. The awardees will receive their awards from the President of India at a specially organized function at Rashtrapati Bhavan on 30th November, 2022 (Wednesday) at 1600 hrs.
Based on the recommendations of the Committee and after due scrutiny, Government has decided to confer awards upon the following sportspersons, coaches and entities:
(i)Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2022
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Shri Sharath Kamal Achanta
Table Tennis
(ii)Arjuna Awards for outstanding performance in Sports and Games 2022
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Ms Seema Punia
Athletics
2.
Shri Eldhose Paul
Athletics
3.
Shri Avinash Mukund Sable
Athletics
4.
Shri Lakshya Sen
Badminton
5.
Shri Prannoy HS
Badminton
6.
Shri Amit
Boxing
7.
Ms Nikhat Zareen
Boxing
8.
Ms Bhakti Pradip Kulkarni
Chess
9.
Shri R Praggnanandhaa
Chess
10.
Ms Deep Grace Ekka
Hockey
11.
Ms Shushila Devi
Judo
12.
Ms Sakshi Kumari
Kabaddi
13.
Ms Nayan Moni Saikia
Lawn Bowl
14.
Shri Sagar Kailas Ovhalkar
Mallakhamb
15.
Ms ElavenilValarivan
Shooting
16.
Shri Omprakash Mitharval
Shooting
17.
Ms Sreeja Akula
Table Tennis
18.
Shri Vikas Thakur
Weightlifting
19.
Ms Anshu
Wrestling
20.
Ms Sarita
Wrestling
21.
Shri Parveen
Wushu
22.
Ms Manasi Girishchandra Joshi
Para Badminton
23.
Shri Tarun Dhillon
Para Badminton
24.
Shri Swapnil Sanjay Patil
Para Swimming
25.
Ms Jerlin Anika J
Deaf Badminton
(iii)Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games 2022
A. Regular Category:
S. No.
Name of the Coach (S/Shri/Ms)
Discipline
1.
Shri Jiwanjot Singh Teja
Archery
2.
Shri Mohammad Ali Qamar
Boxing
3.
Ms Suma Siddharth Shirur
Para Shooting
4.
Shri Sujeet Maan
Wrestling
B. Lifetime Category:
S.No.
Name of the Coach (S/Shri/Ms)
Discipline
1.
Shri Dinesh Jawahar Lad
Cricket
2.
Shri Bimal Prafulla Ghosh
Football
3.
Shri Raj Singh
Wrestling
(iv)Dhyan Chand Award for Lifetime achievement in Sports and Games 2022
S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1.
Ms Ashwini Akkunji C.
Athletics
2.
Shri Dharamvir Singh
Hockey
3.
Shri B.C Suresh
Kabaddi
4.
Shri Nir Bahadur Gurung
Para Athletics
(v) Rashtriya Khel Protsahan Puruskar 2022
S. No.
Category
Entity recommended for RashtriyaKhel Protsahan Puruskar, 2022
1.
Identification and Nurturing of Budding and Young Talent
TransStadia Enterprises Private Limited
2.
Encouragement to sports through Corporate Social Responsibility
Kalinga Institute of Industrial Technology
3.
Sports for Development
Ladakh Ski & Snowboard Association
(vi)Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2022:
Guru Nanak Dev University, Amritsar
National Sports Awards are given every year to recognize and reward excellence in sports.
‘Major Dhyan Chand Khel Ratna Award’ is given for the spectacular and most outstanding performance in the field of sports by a sportsperson over the period of the previous four years.
‘Arjuna Award for outstanding performance in Sports and Games’ is given for good performance over a period of the previous four years and for showing qualities of leadership, sportsmanship and a sense of discipline.
‘Dronacharya Award for outstanding coaches in Sports and Games’ is given to coaches for doing outstanding and meritorious work on a consistent basis and for enabling sportspersons to excel in International events.
‘Dhyan Chand Award for Lifetime achievement in Sports and Games’ is given to honour sportspersons who have contributed to sports by their performance and who continue to contribute to promotion of sports event after their retirement.
‘Rashtriya Khel Protsahan Puruskar’ is given to corporate entities (both in private and public sector), Sports Control Boards, NGOs, including sports bodies at the State and National level, who have played a visible role in the area of sports promotion and development.
The overall top performing university in inter-university tournaments is given the Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy.
This year, for the first time, applications were invited only online and sportspersons/coaches/entities were permitted to self-apply through a dedicated portal. A large number of nominations were received for these awards this year, which were considered by the Selection Committee headed by Justice A. M. Khanwilkar, Retd. Judge, Supreme Court of India and consisting members from eminent sportspersons, persons having experience in sports journalism and sports administrators.
Related links:
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1854853